- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96797 üzenetére
Megnézve a fórumukat, főleg nVidiások panaszkodtak ilyenre amit írsz.
De volt olyan, akinél a Latte dock megléte okozta, másiknál meg az sddm téma írt egy kde-settings***.conf fájlt az /etc/sddm.conf.d/ mappába és annak a törlése után állt helyre. Nem tudom mi ez, nekem nincs ilyen mappám Endeavour alatt.
Továbbá még egy dolgot megnézhetsz, hogy LTS kernel futtatása mellett is van-e ez a gond.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96727 üzenetére
Szándékosan maradtál X11-en? Elvileg magától át kellett volna állnia a gépednek Waylandre mikor jött az új KDE.
Így néz ki nálam, csak egy picivel újabb kártyával:
$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M/6850M XT]
vendor: XFX Speedster QICK 319 driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 pcie:
speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: DP-1 empty: DP-2, DP-3, HDMI-A-1,
Writeback-1 bus-ID: 0b:00.0 chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.0
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: amdgpu
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu display-ID: 0
Monitor-1: DP-1 res: 2560x1440 size: N/A modes: N/A
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi wayland: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: gbm
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.1.2-arch1.1
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon RX 6700 XT (radeonsi
navi22 LLVM 17.0.6 DRM 3.57 6.9.7-zen1-1-zen) device-ID: 1002:73df
display-ID: :1.0
API: Vulkan v: 1.3.279 layers: 4 surfaces: xcb,xlib,wayland device: 0
type: discrete-gpu hw: amd driver: mesa radv device-ID: 1002:73df
togvau: oké, de az options.ini fájlba egyszer kell beleírni, aztán kész. Így most már 2560*1440-ben megy nálam.
Amit még be kéne állítani, az a zoom távolsága, mert alig látni valamit. De azt is lehet ugyanebből a fájlból. https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=3194863449
Az options fájlt meg itt találod: steamapps/compatdata/2732960/pfx/drive_c/users/steamuser/My Documents/Command and Conquer Generals Zero Hour Data/ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96714 üzenetére
A
PROTON_USE_WINED3D
az azt csinálja, hogy nem az alapértelmezett DXVK-val vulkan hívásokra fordítja a játékban a DirectX hívásokat, hanem a régi OpenGL-re. Nem tudom konkrétan milyen gépen futtatod, de feltételezem driveres oka van ennek.Azt viszont nem látom, hogy az első 3 lépésnek miért lenne bármi hatása a Steam-ben történt dolgokhoz, mert ott a proton az egy lokalizált wine telepítést hoz létre a játék számára, minth ahogy a Lutris is csinálta. De ezek egymástól teljesen függetlenek.
Amúgy jah, ez az Ubisoft vonal szívás... Érdekes módon pl. EA játékoknál simán meg tudták oldani, hogy csak indítom a Steamben, magától belép a kliensbe ami el is megy a háttérbe és már indul is a játék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96607 üzenetére
Az SSL tanúsítvány a biztonságos hálózati forgalom alapja. Ezzel akkor kerülsz kapcsolatba, mikor elfelejtik megújítani az egyik-másik tanúsítványt és emiatt gondok adódnak frissítéskor, jobb esetben csak pár napig nem fog menni amíg meg nem oldják. Ez pár havonta előfordult korábban, ha mostanában nem akkor az jó jel.
Ez nem Manjaro fikázás, én 2 éven át használtam és tényleg voltak ostoba bajai pedig nem hobbi disztró, komoly cég áll mögötte. Amikor céges voltuk miatt kényszerből dobták a h264-et akkor váltottam Endeavourre amivel ugyanazt kapom, csak az ilyen banális hibák nélkül.
-
K0zm0
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96562 üzenetére
Mikor ültem a kádban és a kedvenc koncertfelvételemnek a felénél beszakított a TV-n a Youtube alkalmazásba egy "Márkizaj olyan mint..." reklám, akkor kiszálltam a kádból és befizettem a YT Red-re. Nem bántam meg. Ráadásul egy csomó haveromat bevittem mint családtagot...
-
válasz
Warton #96398 üzenetére
kb. 6 éve 3 gépem dual, trialbootos.
Soha semmi problémát nem okozott. GPT/UEFIrendszerek.
Te nem érzed szükségét a Winnek, más aki olyan szoftverekkel dolgozik amik Linuxon még közelítőleg sem léteznek, azok veled ellentétben nagy szükségét érzik.
Pl. a fogorvosom panorámaröntgen gépét próbáld már meg légyszi bármilyen Linux disztribúcióval életre kelteni.
Csak 6 olyan perifériát kezel amiknek Linux alatti esélye nem nulla hanem -nulla
Tudom nem ide tartozik, nem releváns stb. de akkor is
magamat idézném 6 évvel ezelőttről, amit mai napig tartok. Home desktopba hobbi vagy fix rendszernek a létező legtökéletesebb.
de ha kimozdulunk a gyári mediaplayer-terminál-Firefox triumvirátusból akkor indul a cumi.
Bár már ez is megdőlni látszik sajna, lásd 2023-es dátumú használhatatlan yt-dlp és a 2022-es mediaplayer ámokfutásomat nemrég. Igen abba is én voltam a tök, ugye micsinál a user, a gyári tárolókra hagyatkozik. 3 rendszeren is, Ubuntu, Mint, Debian.
Ezt nem tudom megemészteni és még sokáig fogom hangoztatni, ezért előre is elnézést kérek tőletek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #96398 üzenetére
Semmi gond nincs egy dualboot rendszerrel. Időnként itthonról kell dolgoznom, a céges nyáktervező meg már kb. 2 éve nem megy Wine-val és előtte is csak annyit tudott, hogy ugyan elindult, de valami 2D rendering nem ment amitől érdemben használhatatlan volt. Hiába van régóta nyitva a bugreport meg benne vagy 40 hozzászólás a témában, nem foglalkozik vele senki...
Szóval vagy dualboot, vagy virtualbox, de valami kell. A mai SSD-k korában meg tovább tart az alaplap post ciklusa, mint az OS elindulása. Amiatt amerre tart az MS a Windowszal, nem, nem szeretnék újra full-time Windows felhasználó lenni, főleg nem a W10 életciklusa lejárta után, így is csak az LTSC-vel volt élhető.
A játékok terén meg szerencsés vagyok, méretes Steam könyvtáram nagy többsége pöccre indul Linux alatt. Ráadásul egyik-másik cím alatt még az FPS is több, köszönhetően a kisebb overheadnek.
-
-
-
törölt tag
válasz
Warton #96162 üzenetére
Pontosítsunk, nem a progit nézegette, hanem teljesítmény teszteket futtatott, és az itt felfedezett anomáliák mentén kezdett nyomozni (az SSH bejelentkezések a korábbiaknál több CPU-t kajáltak)...
Gyk. egy Microsoft fejlesztő tök véletlenül fedezte fel a sérülékenységet...Szerk.: hopsz, sh4d0w mester megelőzött.
-
-
válasz
Warton #96147 üzenetére
Hogy egy snap package-et hogyan tudsz ellenorizni, az kerdeses, mert ha az egy binaris file, akkor legfeljebb berakhatod egy sandboxba es analizalhatod a viselkedeset, de a forraskodot nem fogod latni. Azt sem fogod latni, ha datumhoz kototten elrejtettek benne vmi ganyesagot, hacsak nincs akkora mazlid, hogy pont akkor futtatod es minden analizisprogramod eppen akkor fut.
-
törölt tag
válasz
Warton #96147 üzenetére
Engedjük már el ezt a millió programozó ellenőrzi, mert openszósz toposzt!
Az xz az openszósz egyik alappillére, oszt mégse ellenőrizte a kutya se! A nagyszerű közösségtől csak arra futotta, hogy utólag b@sztassa az egy szem fejlesztőt, hogy mit meg hogyan kellet volna csinálnia... -
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #96083 üzenetére
A Debian backports egy olyan Debian tároló, amiben vannak frissebb csomagok, mint a Debian stabil kiadásában. Azért hívják backportsnak, mert a Debian tesztelés alatt lévő verziójából (testing) portolnak vissza szoftvereket, hogy használhatók legyenek a stabil kiadásban.
A használata nagyon egyszerű, az /etc/apt/sources.list fájlba kell felvenni a tárolót:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free
Majd ezután kiadod az
apt update
parancsot, és ha a backportsból szeretnél telepíteni valamit parancssoron keresztül, akkor odaírod a parancs mögé, hogy/bookworm-backports
.
Pl. a yt-dlp-t nem úgy telepíted, hogyapt install yt-dlp
, hanem úgy, hogyapt install yt-dlp/bookworm-backports
.Ha mondjuk Synapticból telepítesz, akkor pedig kiválasztod a csomagot, és a csomag menü -> verzió kényszerítése... pontban tudod kiválasztani, hogy melyik verziót telepítse fel.
Hogy ha régebbi Debiant használsz, akkor a bookworm helyett az általad használt kiadás kódnevét (buster, bullseye, stb.) írod.
-
User_2
tag
válasz
Warton #96038 üzenetére
nem vagyok programozó
Lehet-e pl. egy youtube videó szegmentjeit külön-külön fájlba mentetni?
ezt így még nem akartam, de viszonylag korlátozott milyen infót ad meg a yt api a videoról, ha abban benne van, akkor lehet.Lehet-e pl. egy videó bizonyos részét lementeni, mittomén 2:05-től 6:32-ig egy 10 perces videóból?
-h írja, bár még nem akartam ilyet eddig, ha editálni akartam, akkor a letöltött egészet szerkesztettem ffmpeg-gel, szintén python-ból:
--download-sections REGEXDownload only chapters that match the
regular expression. A "*" prefix denotes
time-range instead of chapter. Negative
timestamps are calculated from the end.
"*from-url" can be used to download between
the "start_time" and "end_time" extracted
from the URL. Needs ffmpeg. This option can
be used multiple times to download multiple
sections, e.g. --download-sectionsLehet-e batch-ba egy paranccsal több videót letölteni?
- python script-ből csinálom, simán, asyinc-kal is, van hogy a teljes csatornát, vagy csak a csatorna vagy playlist listát.ami fáj, hogy a felirat letöltés elromlott,
ha esetleg tudja valaki melyik letöltővel lehet
command line módban feliratot letölteni?
pytube, yt-dlp -n nem megy.
-
válasz
Warton #96026 üzenetére
& CPT.Pirk
A warez nem szerencsés kifejezés volt, de értitek azért a helyzetet. Egy profitorientált cég fizetős szolgáltatásának free megkerülésére gondoltam, ezek ellen nyilván folyamatosan kűzd is maga a cég, jelen esetben a Google.
Ki mazsolázza...? Mondjuk a Unit 193. Vagy akkor ők mit csinálnak?
Nem tudom, de az említett ember nem a Linux Mint fejlesztő csapatában van.
....sőt a GUI-ért pénzt kérnek a windows store-ban
Érdekes, de tök indiferens, mit csinál a Windows.
-
válasz
Warton #95964 üzenetére
Most mar kezdek morcos lenni, mi olyan rohadt nehez ebben: wget https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/download/2024.04.09/yt-dlp ??? chmod +x es fut. yt-dlp -U es frissit.
Ez nem raketatudomany, basszameg!
MOD: bocs, az indulat nem szemelyesen Neked szol, hanem a jelensegnek, hogy a vilag legegyszerubb dolga is olyannyira fel van fujva, mintha operencia rendszert kellene fejleszteni.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #95955 üzenetére
Na jó, igazad van, előtte telepíteni kell a python3-pip csomagot.
-
válasz
Warton #95942 üzenetére
Mitol lenne stabil? Testingbol csinaljak, tehat eleve nem stabil - ha LTS, akkor sem. Bleeding edge-nek viszont elegge az, hogy idiota modon atvegyek a fertozott csomagot.
Stabil disztribuciok: Debian, Slackware, Red Hat, Suse es minden mas, ami ezeknek derivativai es stabil csomagokat es repokat hasznalnak.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #95941 üzenetére
Nagyon unatkozol?
yt-dlp telepítése Linuxon:
pip3 install yt-dlp
Az apt-add-repository egyébként tényleg egy Ubuntus szokás, Debian alatt nem szokás használni.
szerk: egyébként a yt-dlp github oldalán, a Releases a
yt-dlp_linux
nevű fájlt. Ezt letöltöd, adsz neki +x jogot, és már futtathatod is. -
-
-
-
válasz
Warton #95923 üzenetére
Debianon egy bizonyos Unit 193 felelős érte. Írj neki egy levelet, nyiss egy hibajegyet. Bár az egyik hiba leírása pont arról szól, hogy nem működik a letöltés, de a backports-ból frissítve minden rendben van vele.
urandom0
a yt-dlp -U nem pont ezt a frissítést végzi el? -
urandom0
senior tag
válasz
Warton #95918 üzenetére
Akkor mi a francért nem lehet 2 év után befrissíteni a yt-dlp-t.
Mert bután van megcsinálva. Nem az egész yt-dlp-t kellene becsomagolni, hanem kellene egy script a csomagba, ami telepítésnél és frissítésnél lehúzza a legfrissebb yt-dlp-t.
Hasonlóan, mint a torbrowser-launcher csomag, abba sincs becsomagolva a Tor böngésző, ami telepíti (és utána frissül magától). -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #95918 üzenetére
Ez ilyen Debian way dolog... onedrive kliens, xscreensaver meg társai csomagokkal is ez van. Debiannál fel is tettem a kérdést régebben, hogy miért tartják az akkor már hónapok óta használhatatlan túl régi onedrive csomagot a repóban, de persze nem kaptam választ.
daninet: magának a VLC-nek voltak gondjai... Flatpekkel szerintem egy másik verziót kaptál, amit éppen nem rontottak el.
Btw emelkedik a Desktop Linux terjedése az utóbbi időben. Ehhez mondjuk hozzájárult erősen, hogy a W11 nem lett népszerű.
-
válasz
Warton #95810 üzenetére
Köszi a grat-ot!
Amúgy totál igazad van, rengeteg Elitebookot nézegettem G8-ig talán és semmi különbség nem volt közöttük home user használatra. Simán vennem kellett volna 80-100eft között egyet.
Ráadásul elkezdtem nézegetni CPU összehasonlító oldalt, de az alapján azt láttam, hogy az U végű Intel CPU-k igen takarékosak, de szinte mindben az van. Ryzenes gépek meg elég ritkák sajna, 14"-os notikból jóval több volt, ha nem ragaszkodom a 15,6"-hoz feleennyiből tök jó kis Ryzenes Elitebook G6-ot vehettem volna.
Jobban a dVGA-s notebookoknál jön ki a különbség a régebbi és újabbak között, bár lehet ez sem így van, mivel lánygyerek által lenyúlt Dell Precision M4700-on is minden játék futott nála hálózatban. D
Érdekes, mert mobiltelóknál meg óriási különbségek vannak 4 év alatt.
De amúgy ez a Latitude 5520 egész könnyen kezelhető ám! A terrorista holland rex törpenyuszi imádja, csak azzal tudom távoltartani a géptől, amíg meg nem szokja, hogy valami zenét YT-ozok, azt utálja, de reggel egyszerűen felugrott kanapéra elkezdte nézegetni a billentyűket és simán kilőtte a hangot az F2-vel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #95810 üzenetére
De azok az appok jellemzően egyszálú alkalmazások... Persze ott is érződik az IPC növekedés, de nyilván nem annyira, mintha valami modern többszálú cucc lenne. Meg pl. egy MS Office ahol az Excel animálja a cellák kirajzolását, na az alá nem tudsz elég erős gépet tenni, mindenhogy lassúnak fog érződni.
Persze ha játszol, vagy munkára is használod a gépet, akkor nagyon durván kijön egy mai többszálú proci ereje. Próbálj csak meg pl. videót konvertálni vagy kódot fordítani egy régi meg egy mai gépen.
-
-
válasz
Warton #95633 üzenetére
és Rowon, nem.
Nem megy emelt jogú grafikus fájlkezelővel, nem megy sudoval terminálba sem. sehogy nem lehet beleírni se törölni. Nem kérdeztem volna ha nem próbálkozok több módon 20-30 perce.
Ennyit találtam, mi a fene az az ONTAP?
"
No, files in snapshot directories cannot be deleted.
Snapshot directory content is read-only.
Snapshots are managed in ONTAP."tibi@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera$ sudo rm ./libffmpeg.so
[sudo] tibi jelszava:
rm: './libffmpeg.so' nem törölhető: Írásvédett fájlrendszer
tibi@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera$
-
válasz
Warton #95180 üzenetére
Ahogy májkimiki mondja, MX még a régi jó módszert alkalmazza, de ez csak az időzítést intézi, a lényeg ugyanaz. Épp az előbb linkelt 1000éves SSD-s bolg elején is említésre került:
Ubuntu 18.04 alapú disztribúcióktól kezdve változott a helyzet, nem a Cron-nal van megoldva a TRIM, hanem a systemctl-lel (systemd)
-
válasz
Warton #94950 üzenetére
Próbálj meg kicsit empaikus lenni velem,
elvből nem.
Amit nem lehet máshogyan, lásd a kolléga hibernálósdiját, azt megcsináltam én is magamnak cli alatt mert nincs más megoldás. De ahol van, ott 100x is nem..És mégegy, én soha nem erőltettem rád a guis videoletöltést, légyszíves te se tedd ezt fordítva.
Hagyjuk meg az egyén döntését. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Warton #94938 üzenetére
Én Windows-on sem szeretem a parancssorozást. DOS-os Edit-ben már írtam "kalandjátékot", de hétköznapi dolgokra már had ne kelljen... Ezért is óckodom a Linux-tól úgy általában (hát még az ismerősöm, aki kb. "IT analfabéta" és kell valami olyan OS-t találni az ős régi Laposára, ami még ma is használható.)
Windows-on én ezt találtam eddig a legjobbnak:
Automatice letölti a "legjobb" verziót a videóból, de választani is lehet. (Sajna, ahogy nézem Linux-ra nincs natív belőle). Ja és a YTDLP-t és az "összeolvasztáshoz" kellő FFMPEG-et is lehet alóla egy kattintással frissíteni.
Bocs az OFF-ért.
-
válasz
Warton #94938 üzenetére
Nem és akkorsem és sokadszor is NEM.
Nebaszus már, 2024 van, ne beszélj rá engem a terminálos letöltögtésre.
Böngésszek is esetleg terminálba, te ezen keresztül utalsz, bankolsz, csetelsz, ...? Ez a hozzászólásod is terminálböngészőbe íródott? Ha igen congratula. Ha nem, nekem ne erőltesd légyszíves.
És hol adom meg a terminálba a mentési útvonalat, az általam megkívánt felbontást, a hangfájl meg a videófájl tipusát, mkv, mp4 etc, meg több linket sorbaállítani, meg még ami nem jut eszembe .
Ezért nem fogok pilótavizsgázni yt-dlp CLI-ből az hétszentség.
Van élő 4Kvideodownloader liszenszem mert megvettem 6 éve, na az igen, az egy normális guit ad, 100féle beálíítással. Csak 1 osre szól a liszenszem és most pont nem azon a gépen kellett volna leszednem 5 tucat videoklipet, ezért fanyalodtam rá a yt-dlg guira de már bánom hogy egyáltalán kérdeztem itt emiatt.
Letöltöm holnap otthon és ennyi.
Bocs a kirohanásért, nem konkrétan ellened irányult (részben igen) de ne akarjál engem a rakétakorszakba egy modern Linux desktop alatt ránevelni CLI marhaságokra egy videoklip miatt. -
-
daninet
veterán
válasz
Warton #94833 üzenetére
"ha egy játék ma megy, az nem jelenti azt, hogy holnap is fog."
Ezért lehet lutrisban és heroicban is bármilyen wine verziót letölteni és kiválasztani. Így garantált, hogy a kiválasztott verzióddal mindig menni fog. Ha meg kellenek spec arguementek azokat google első 5 találatban megtalálod. Persze így is kicsit bonyolultabb mint windows alatt a next-next-next.
Egyébként egy csomó játék ami nem indul wine-al non-steam application címszóval indul steamen belül protonnal. Érdemes azt is kipróbálni.
Tényleg szinte csak a DRM-es online játékok nem indulnak. Minden más igen. LA Noire pedig elég régi cím, ilyen régebbi játékok 99% hogy futnak**, retró játékokhoz pedig egyszerűen csak jobb a wine mint a windows. Egy csomó dolog van amit windows alatt patchelni kell hogy elindíthass egyáltalán. Wine pedig tökéletesen emulálja a régebbi rendszereket.**ránéztem protonDB-n most, azt írják max 60fps de protonnal megy.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
Warton #94709 üzenetére
"Kezdő linuxosoknak az a baja, hogy energiákat kell fordítani abba, hogy megismerjék a rendszert, mert van egy tanulási görbe."
Ez részben így van. Hiába lenne általánosított distro, ahol nem 2 kattintás valaminek a telepítése és nem kell konfigolni; nem fogják használni. Addig a linux asztali felhasználásra pedig nem lesz opció ameddig minden játék nem fog legalább úgy futni mint windowson(anticheat pl.), mert ott van a legtöbb felhasználó aki átállna.
Párodnak meg valamilyen szinten igaza van. Linuxon ha van(egyáltalán) alternatíva, nem mindig olyan jó. Win mellett archom is van, davinci resolve(sem free, sem studio) mp4-et nem tudja használni, egyiknél nincs kép, másiknál nincs hang így konvertálni kell(nagyon sok idő ha veszteségmentes fájl kell). Shotcut, kdenlive stb... alternatívának van, de hiányzik 32435213 funkció és kb. 50-300%-al lassabb(igen, lebenchmarkoltam, többször) mint davinci windowson vagy macen.
Lutris vagy heroic, stb... pl. játékokra ott van, de valamelyiknél sokat kell konfigolni és nem mindig egyszerű összehozni.
Sajnos ez csak 2 példa a nagyon sok közül. Ameddig nem idiótabiztos a rendszer átlagfelhasználó nem fog hozzányúlni. -
urandom0
senior tag
válasz
Warton #94709 üzenetére
Energiabefektetés nélkül pedig semmi sem működik
Egyébként anno a Debian is pont azért indult, mert az akart lenni "A Linux". Kezdetben mindig nagyon friss szoftvereket szállított.
Aztán az Ubuntu is "A Linux" akart lenni, neki sem sikerült. Aztán volt még a Mandriva, meg a többiek, mind-mind "A Linux" akart lenni. Most a jogi oldalától eltekintve, szerintem nem is működne az, ha csak egyetlen disztró lenni, kb. ott lenne, mint a ReactOS vagy a Haiku. -
-
válasz
Warton #94666 üzenetére
Nálam, KDE,
Beállítások-->Indítás és leállítás, Speciális
És itt minden választható, Kde munkamenet X11 és Waylanddel is. A következő unkamenet a kiválasztottal indul reboot után és fixen így marad.
De ha kijelentkezek, a bejelentkező ablakba is ugyanezek kiválaszthatóak.
Mivel autologinom van, ott ugye logikusan lehetetlen választani ezért kell egy kijelentkezés nálam.
De ha jelszavas a rendszerindítás szerintem ott is választható. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #94661 üzenetére
Itt olyan problémát láttam, hogy aki bejelentkezési képernyőt használt, annál nem állt át Waylandre magától X11-ről és amiatt ilyen felemás állapotba került.
Nálam két autologines gépen is hibátlan lement a plasma6-ra váltás Endeavour alatt.Viszont láttam egy google találatot, miszerint az nVidia driver a kártyádhoz nem Wayland kompatibilis, erre majd keress rá, hogy mi a helyzet.
-
daninet
veterán
válasz
Warton #94661 üzenetére
nem zajlott le símán
Tumbleweed telepítője nem tudta lefrissíteni az sddm-et és újraindítás után csak egy shell volt más semmi.
Nézz rá redditen az utolsó 10 posztra
lehet kicsit korai volt -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #94657 üzenetére
Utoljára 2022-ben frissítették a hozzá való 470-es legacy nVidia drivert. Szerintem ha működik a nouveau-val, akkor ne erőltesd a gyárit.
Btw, nem használod a netflix 1080p böngésző kiegészítőt?
Egyébként lehet megérné elcserélni azt a régi GeForce-ot valami kicsit használhatóbb, régebbi Radeonra.
-
Synaptic
senior tag
válasz
Warton #94489 üzenetére
Nekem ismét előjött az egeres mizéria anélkül , hogy kb bármit is csináltam volna. Egyetlen 1 játék van most fent mégpedig a Witcher 3. Amikor kedve szottyan induláskor feldobja az egeret a bal felső sarokba és onnan nem lehet kipiszkálni. Ebben az állapotában szentül megvan győződve a játék hogy nekem kontrollerem van és ilyenkor a 'kihagyás' -ra A betűt mutat a szövegek között is. Ez kb 10 alkalomból 8x fordul elő. A miértjét nem értem mert a terminalban semmi hibaüzenet nincs.
-
törölt tag
válasz
Warton #94489 üzenetére
Neked vannak "VAProfileMPEG2..." profilok?
Ez RDNA3 esetében már nem létezik vagy nálam van galiba, hogy nincs?$ vainfo
Trying display: wayland
Trying display: x11
vainfo: VA-API version: 1.20 (libva 2.20.1)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 24.0.2-arch1.2 for AMD Radeon RX 7800 XT (radeonsi, navi32, LLVM 17.0.6, DRM 3.57, 6.7.9-zen1-1-zen)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #94483 üzenetére
Elvileg ezzel kellene terminálból wayland sessiont indítanod:
startplasma-wayland
https://wiki.archlinux.org/title/KDE#From_the_consoleDe sosem próbáltam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #94463 üzenetére
Na az van, hogy átállt Wayland-re, nálad meg maradt X11.
$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M/6850M XT]
vendor: XFX Speedster QICK 319 driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 pcie:
speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: DP-1 empty: DP-2,DP-3,HDMI-A-1
bus-ID: 0b:00.0 chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.4
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: amdgpu
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu display-ID: 0
Monitor-1: DP-1 res: 2560x1440 size: N/A modes: N/A
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi wayland: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: gbm
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.0.2-arch1.2
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon RX 6700 XT (radeonsi
navi22 LLVM 17.0.6 DRM 3.57 6.7.9-zen1-1-zen) device-ID: 1002:73df
display-ID: :1.0
API: Vulkan v: 1.3.279 layers: 4 surfaces: xcb,xlib,wayland device: 0
type: discrete-gpu hw: amd driver: mesa radv device-ID: 1002:73df
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Mobil flották
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Windows 11
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3416 Ft / hó áron!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest