Hirdetés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Az iPhone 17 gáncsolta el a Galaxy S26 Prót?
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Én abszolút ellennék SSD-kkel a "fő NAS-ba". Brutál gyors, valamivel tán még mindig kevesebbet fogyasztana, és halk. De mindenképp kellene - vagyis nagyon jó mellé - egy HDD-s NAS, lehetőleg valahol "off-site", hogy fixen meg is maradjanak azok az adatok. Túláram, tűz/vízkár, vagy egy sima betörés után is.
A probléma "csak" az a HDD alapú NAS-sal szemben, hogy még sokkal drágább lenne. Múltkor egy 8 lemezes NAS- hoztam fel példának, legyen most is az: maga a NAS kerül mondjuk 400-450 ezerbe (de simán lehetne már az is milliós, a hardvertől, RAM-tól függően), és vegyél bele pl. 16 TB-os HDD-ket (az jó, mert az "megoldható" SSD-ből is). Csak a HDD bele mondjuk 8×120k = 960k. A legolcsóbb 15 terás SSD, amit találtam, 780 ezer Ft (drágább, akár kétszer annyiba kerülőből egész sok van), abból 8 db 6,24 millából meg is lenne. Alig 5 millióval kerülne többe. 8 terással már egy kicsit olcsóbb lenne ugyanaz a kapacitás, mert ott a legolcsóbb kb. 280k. Abból kellene 16 db, vagyis kb. 4,5 millióba lenne még azzal is. És akkor vegyél egy 16 rekeszes NAS-t milliókért.

4 terás SSD-kkel persze még olcsóbb lehetne, azok már 90k körül elérhetőek. Abból 32 db kellene, ami már "csak" 2,88 millió... csak találj hozzá NAS(oka)t.
-
gpuco
tag
DeathStar with glass. Mi baj is tortenne :-)
-
tibaimp
nagyúr
Most a WD-nek létezik 32TB-os HDD-je, akkor ezek szerint 10 koronggal, vagyis 1 lemez 3,2TB. Akkor ezek szerint a Toshiba a 12 lemezével, mai szinten max 38,4TB-os (gondolom ez lesz 40TB-ra keresztelve) tud készíteni. Akkor erre hivatkozott a hír végén az említés 2027-re vonatkozóan.
-
tasiadam
veterán
Ezek a batár nagy HDD-k nem mezei felhasználóknak van. Az olcsó, és nagy HDD-k pedig javarésze SMR. És ha azt nézed, ahova befér 1 darab 3.25" HDD, oda befér 2 darab SSD. A méretéhez képest az SSD jobb megéri. Hozzánk, átlag felhasználókhoz soha nem fog lejutni értelmes áron semmi.
-
bteebi
veterán
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
Szerverekhez nyilván maradna a 3,5" - épp azért írtam azt is, hogy ha a magasságon növelnének 2-4 mm-t, az még talán beleférhetne. Az ősrégi Chieftem midi torony házamban szorosan sorakoznak egymás alatt-felett a HDD-k, de szerintem a fent említett méretnövelést még elbírnák a bővítőhelyek, és valószínűleg még továbbra is tolerálhatóan szellőzne. Az 5,25" meg nyilván csak olyan helyeken jöhetne szóba, ahol van 5,25" hely.
Nem nagyon sok ilyen van. Meg persze ilyenkor már az is kérdés - ami már egyébként legalább az 1-2 terás HDD-k óta folyton jelen van -, hogy mennyire (nem) biztonságos az olyan brutál méret. Vegyük azt, hogy egy olyan 100 terás HDD 400 MB/s átlagos lineáris írással bír, pedig amúgy nyilván nem tudna annyit. De ha tudna, még akkor is majdnem 3 (három) nap lenne teleírni!
Régebben az 1-2 GB-os HDD-k is tudtak egy pár MB/s-es (3-10) lineáris írást. Vagyis ideális esetben mondjuk 5-10 perc alatt, vagy még gyorsabban tele tudtad írni. Na ez nagyon nem mindegy, ha mondjuk egy RAID tömböt kellene megmenteni!#13: Elhiszem, látszólag csak én nem tudtam.
Pedig sokat olvastam HDD-kről, szóval biztos szembe jött már valamikor, csak nem jegyeztem meg.#17: Lehetne... de nem az. Majd ha lesz max. 10k/TB áron SSD, akkor esetleg. A 30 terás Ironwolf Pro kb. 300k (relatíve olcsó, de még az is vagy 40%-kal drágább a legolcsóbb 16-20 terás HDD-knél, amik lassan megint benéznek a 7000 Ft/TB-os ár alá), ezzel szemben egy feleakkora, 15 terás WD Ultrastar DC SN655 (mondjuk valószínűleg nem QLC) 2,8-szor drágább (fajlagosan meg majdnem 6-szor).
Amúgy már van 245 terás NVME SSD is, a Kioxia LC9.
És nem is olyan nagy. -
Alusky
senior tag
Én elférek jelenleg 2 TB-on, de való igaz aki már 4K60p-zik és nem rest 10 perces videókat rendszeresen csinálni annak a 10 TB is megevődik. Onnan meg már nem nehéz elérni a 40-et is, ha van mellette játék és filmletöltés is. Én ezekből már kinőttem és a fotókat sokkal jobban kedvelem, mint a videózást, persze azok is vannak, de sokkal kevésbé tárhelypusztító a képek tömkelege, mint a videózás.
-
laed
aktív tag
A desktopok eleve szorulnak vissza (nekem is csak laptopom van)
USB azon is van. Kell 1 dokkoló, és mehet bele a vinyó....

A 40 TB hdd meg aztán tényleg overkillnek tűnik lakossági felhasználásra.
Miért, 4x10 tera jobb?? Szerintem nem, mert akkor meg csereberélgetni kell a vinyókat, ha keresel valamit....
-
[CS]Blade2
addikt
Ha ki van építve egy adattár ahol 3,5-es szabvány hely van, és ott akarnak bővíteni, akkor abból tudnak venni, ami oda becsavarozható. Gondolom ezért maradnak a szabványnál.
Adná magát, hogy fizikailag elfér, így egyszerű, a meglevő mellé építenek, de az lehet, hogy mondjuk egy 2000m2-es hozzáépítés az épülethez. Azt mondjuk szívesen elkerülnék, ha van csavarozós megoldás.
-
.mf
veterán
Átlag lakossági felhasználásra igen, de nem mindenkinek.
Pl. aki videóval (is) dolgozik, akár hivatásosan, akár hobbi szinten. Az egyik fényképezőgépem 8K60 12-bit raw videója közel 6 Gbps - egyetlen percnyi felvétel 42.4 GB. Még a visszafogottabb opció 4K30 10-bit h265 is 200 Mbps, 1.5 GB per perc. Dolgozni vele persze SSD, de tárolni és biztonsági mentésnek sokba fájna, ha szintén SSD-re mennének. -
-
bteebi
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én meg még nem is hallottam üveg alapú tányérról.
Oké, dobálva ritkán jó a HDD, de azért az üveg sérülékenyebb, mint a fémek.Szerintem amúgy (megint) túl lehetne lépni a 3,5"-os méreten. Kicsit magasabb (2-4 mm, már ha segít bármennyit), és jóval nagyobb (5,25"-os) HDD-k kellhetnének, és akkor szerintem simán meglenne a 100 TB is HDD-nként. Sok házban úgyis van, lenne még 5,25" széles hely, szóval oda (is) mehetnének nyugodtan HDD-k.
-
Ez konzumer, vagy enterprise termékvonal? Egyáltalán konzumer piacon használnak még HDD-t nagy számban?
-
Yodafon
őstag
az kom gec
-
Jó ötlet, mert mondjuk egy hattagú családnál a leves + másodikhoz pont 12 kell. Feltéve, ha mindenki eszik mindkettőt. De négytagú családnál is praktikus, ha vendégeket várnak. Nálunk is már kb. az összesnek le van pattogva a széle.
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Csak 2.5 méretben üveg alapúak általában, de desktop vinyók esetében van még mindenféle.
-
Én úgy tudtam hogy már régóta csak üvegalapúak a tányérok. Ezek szerint Toshiba még csak most áll át.
Új hozzászólás Aktív témák
- SanDisk MicroSDXC Ultra 512GB + SD adapter eladó
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- ServeRAID 12db M5200 Series (44W3392) 1GB Cache + 28db M5210 Series (44W3395) 4GB Cache / RAID 5 Upg
- Samsung 980 PRO 1TB M.2 Heatsink Gen4 OEM SSD
- SSD-k,2,5"-3,5" merevlemezek,80GB-3TB-ig,számlával,garanciával
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó szerverek!
- Lenovo Legion Go z1 extrem 16/512gb, újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Indokolatlanul drága webkamera indokolatlanul olcsón eladó! Onlyfans, Livejasmin kezdőszett
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem nagyon sok ilyen van. Meg persze ilyenkor már az is kérdés - ami már egyébként legalább az 1-2 terás HDD-k óta folyton jelen van -, hogy mennyire (nem) biztonságos az olyan brutál méret. Vegyük azt, hogy egy olyan 100 terás HDD 400 MB/s átlagos lineáris írással bír, pedig amúgy nyilván nem tudna annyit. De ha tudna, még akkor is majdnem 3 (három) nap lenne teleírni!
Régebben az 1-2 GB-os HDD-k is tudtak egy pár MB/s-es (3-10) lineáris írást. Vagyis ideális esetben mondjuk 5-10 perc alatt, vagy még gyorsabban tele tudtad írni. Na ez nagyon nem mindegy, ha mondjuk egy RAID tömböt kellene megmenteni!
Pedig sokat olvastam HDD-kről, szóval biztos szembe jött már valamikor, csak nem jegyeztem meg.