- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
hunaqua
addikt
válasz
CPT.Pirk #81817 üzenetére
I found how to set the BIOS to work a LAN after shutdown!
Win10x64. All updates. All drivers. Realtek drivers v 10.3.723.2015
In drivers LAN settings:
green ethernet - off
wake on magic packer - off
wake on pattern match - off
energy saving ethernet - offEzeket nem tudom,hogy hová.
A többi megvolt,nincs változás
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #81625 üzenetére
"A Core2Duo mondjuk kicsit karcsú már minden alá is."
Szigorúan szubjektív kis tuninggal el lehet lenni vele, (persze kérdés meddig) hétköznapi feladatokra, tartalom fogyasztásra. Persze objektíve, kevés, nem jó ár/érték arányú, tartósság, üzembiztonsága sem jó, fejleszthetősége is minimális, nem nagyon érezhető (raksz bele egy 4 magos Xeon-t). -
válasz
CPT.Pirk #81627 üzenetére
Ezt dobta ki a google a Teamsre meg a Mintre.
Bocs, most esik le, hogy kollégánk külön említette az MS Teams-t és arra írtál alternatívát....
nem szóltam, sőt mára be is fejezem a multitaskolást.
Mondjuk inf3rno kollégának már nagyságrendekkel nagyobb rutinja van annál, minthogy MS appot emlegessen.
De lehet, hogy ez van előírva a gyereknek....
(#81629) inf3rno
Igazad lehet....
-
válasz
CPT.Pirk #81625 üzenetére
Tehát szeretnél magadnak egy rendes usert aki telepíthet is, meg egy külön, jogok nélküli usert a gyereknek és mindkét usert a hozzá tartozó jelszó beírása után lehessen használni?
Mintre Snap csomagból van Teams.
Jajjjjjistenem, ne....egyrészt Mint meg a Snap....
minden De-n van hasonló, mint ez Rendszerbeállítások/Felhasználók és csoportok, simán hozzáad egy usert alapjogokkal és kész vagyunk....
nopassword is lehet
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #81555 üzenetére
Nyilván a VPN a legkulturáltabb megoldás, de akár ezt használsz, akár ssh-t, legalább 2FA ildomos mindegyikre, mivel ha jól értem, a git/svn alatt tárolt megoldások a cégetek legértékesebb IP-jai közé tartoznak.
Esetleg érdemes lehet elgondolkodni jump server használatán, de az is minimum 2FA-val.
-
válasz
CPT.Pirk #81489 üzenetére
Az ki van kapcsolva, mégis néha behülyölnek a kényszer bezárt programok.
Nem gond csak 2 katt meg egeres visszaméretezés csak hátha kiküszöbölhető lenne.Más, a Kaffeine szoftvert használom DVB-t tévézésre.
A szoftver 18.04 alatt egy bughalmaz, állandó küzdelem vele együt élni, nem sorolnám fel a mindennapos hibáit.
Ez a Kaffeine szoftver 20.04 alatt, persze újabb verziószámmal viszont teljesen hibátlan, egy olyan bug sincs benne ami a 18.04-en van.
Ezzel gondolom semmit nem tudok kezdeni, az Ubuntu frissítésén kívül, azt meg más okokból hanyagolnám.
Jeleztem a KDE bugreportba a hibákat de semmi válasz, jeleztem néhány ilyen hibát a Kaffeine fórumba de talán mivel fordítóval angolozok, teljesen idióta és a témához nem releváns válasz érkezett csak.Tudtok valami más jó DVB szoftvert Ubira ami faék egyszerű, és működik is?
Saját csatornakereső, minimize mód, egyszerű csatornaváltás, egeres kezelhetőség, EPG, gyakorlatilag ennyi lenne a követelmény. -
-
-
válasz
CPT.Pirk #81167 üzenetére
Az elmúlt pár évben 2 napnál tovább csak Debian alapú disztrók voltak nálam, mondjuk ha lesz kis időm, örömmel kísérletezgetek.
De mondjuk minden klappol most, szóval legjobb lenne a jelenlegi rendszer mellé tenni valami mást, valami számomra érdekeset, ami még esetleg gyorsabb is ebben-abban (különösen játékokban). -
-Faceless-
őstag
válasz
CPT.Pirk #81155 üzenetére
Köszi szépen!
Tudom, hogy nagyon jó a LibreOffice, de nem opció. Office365-ról van szó felhőben lévő fájlok megosztott szerkesztéséről. Mint Google docs-ban egyszerre van megnyitva a doksi minden felhasználónak, és látjuk ki hol tart, mit szerkesztett, stb. Csak Google-el ellentétben nem szar a fájl kompatibilitás.
Konkrétan ilyesmire gondoltam csak mivel jelenleg csak melós macbook-om áll rendelkezésre nem igen tudom kipróbálni, és az értékelésnél nincs leírás, hogy mégis mi nem megy, vagy miért adnak rá olyat amilyet.#tordaitibi Szuper, köszi!
Ez az Insync tökéletes lesz -
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #81106 üzenetére
Hello,
A csomagkezelőben kipipálom a GIMP -et, elfogadom, csík elindul, majd fail.
És itt kierült a linux tudásom.
De hagytam a manjaro-t, mert nem tetszik. Üres rendszer.
A kinézete is rettenet, és nagyon nehézkes kezelni. Alsó tálca az asztal váltóra ki van rakva, mindent almenükből lehet elérni.
Biztos jó, csak nem nekem.tiobe
"dpkg biztosan van benne, és valószínűleg akkor már apt is."
Ezt nem értem, nem tudom ezek mik.
Egyáltalán nem értek a linuxhoz. -
wd.taz
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #81060 üzenetére
Kétségem se volt, hogy nem fogok vele bitcoint bányászni
az tuti...
A halálsorról "támasztottam fel", ki volt dobva szegényke, de mivel szép állapotban van, vigyáztak rá, a kijelzője makulátlan és még egy 32GB-os IDE-s SSD-t is kaptam ingyen, gondoltam megmentem. Kellet rajta némi kh-s forrasztást javítani itt-ott és már megy is.
Nagyikának fb-t nézni még jó lehet...
-
válasz
CPT.Pirk #81026 üzenetére
"Mire váltottál?"
Elsőrei inkább miért, az akkori gépem
(ami most is napi használatban van) valami megállapíthatatlan hardver bibi miatt használhatatlan volt bármivel, naponta jöttek a megmagyarázhatatlan app és os bugok.
Windows mellett csak az Ubuntut tűri meg de azt hiba nélkül, 2 éve gyilkolom.
Ebből látszik hogy Ubuntura váltottam.
Az első az volt hogy mikor 1-2 héten belül kiderült hogy a megszokott bugoknak nyoma nincs, azonnal ment rá a teljes KDE Plasma, nekem az a favorit.
És mivel ezt használom nap mint nap, a mások, harmad, munkahelyi gépeimre is az Ubuntu került fel, természetesen Kubuntu.
Nem akarok másik disztróba, pláne Arch alapúba belevágni, bár még a fejembe vannak talán a sajátosságai de nem keverem.
Mióta meg sikeresen elkövettem a full használható teljes értékű usb-s portable OS projektemet, gyakorlatilag nincs szükségem se a munkahelyeimen, se itthon telepített rendszerre.
Most is a hordozható Ubi alól vagyok, az egyik nemrég vett itthoni kisszobai mini pc-mbe még merevlemez sincs. KöltségtakarékosBedugom usb-n és go.
-
Ueda
senior tag
válasz
CPT.Pirk #81026 üzenetére
Éppen most írtak egy cikket erről : https://9to5linux.com/how-to-install-linux-kernel-5-15-on-ubuntu-and-linux-mint . Aztán, hogy ez jó-e vagy nem , azt nem tudom eldönteni.
-
válasz
CPT.Pirk #81017 üzenetére
Ezért írtam a kollégának több 10 hsz.-szel előrébb hogyha így fejest ugrik a Linuxba akkor induljon el egy Manjaroval.
Az Arch legbarátságosabb változata, telis-teli pakolva alapszoftverekkel és a csomag ellátottsága, azok frissessége toronymagasan a legjobb.
A rendszer tuningolhatóága is a szerintem a legkönnyebb, pl. nonfree driverek 3-4 kattintással felpakolhatók stb.És magamról tudom hogy egy tök kezdő az nem fog 1000 szoftvert keresgélni de egy Winről átállónak már megvan a megszokott app készletete, használati szokásai.
És ebben a gyári+AUR a létező legbőségesebb. Semmi netes deb fájl keresgélés, make forgatás. Discoverbe vagy bármelyik pamacos guiba beírja amit keres és nagy valószínűséggel már települ is a legfrissebb verzió.És bár elhagytam a Manjarot, kellemes emlékekkel, nem a kezelhetősége vagy ilyesmi miatt, nekem a gyakran emlegetett rolling orrba-szájba naponta frissítgetésével 1 azaz egyszer se volt problémám. Frissített, lefutott és ennyi. Nem szokott beleszakadni.
És a kollégának minden hazabeszélés nélkül a KDE felületet ajánlanám mert a Wines featurek, a legaprólékosabban, menük almenüinek a bősége gui alatt, beállíthatóságok tömkelege megkönnyíti az új os használatba vételét, belakását.
Csak apróság, kiszögezni egy ikont a panelre.
xfce, cinna nálam nehézkes volt, kde meg odarántom, kérdez mit akarok, ikont, mappát, mappanézetet és finito.
Lehet most már ez is könnyebben megy cinna meg xfce alatt de 3 éve kihullott a hajam mire ezt megcsináltam. -
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #80940 üzenetére
Kipróbáltam
Stem ben be kellett kapcsolni a beállításoknál minden egyéb játékhoz, mert alapból csak a támogatott játékokra volt aktív:
Ezután az adott játékra is engedélyezni kellett a kompatibilitást:
Ekkor lázas letöltésbe, telepítésbe kezdett melynek végén a játék elindult.
Köszi.
Erről jut eszembe mindenkinek köszönöm a segítséget és a tanácsokat. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #80952 üzenetére
Tudom, csak nálam a Notepadqq eléggé gyengén muzsikált.
Voltak olyan HTML fájlaim, amikben base64 kódolású képek voltak, ezek több ezer karakteres sorokat alkottak, és ettől folyamatosan megborult. Olyan is volt, hogy ragaszkodott az UTF-8 BOM-hoz, hiába mondtam neki, hogy vegye ki. Bár az igaz, hogy én elég régen használtam, azóta biztosan javult.@-szabi-
szerk: az Audacioust visszavonom, abban sincs olyan media library, amit te keresel.
-
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #80940 üzenetére
tordaitibi
Nem néztem ezt a proton dolgot, nem tudtam linux alatt bármi ilyesmit engedélyezni kell. Gondoltam ha linuxon telepítem a steamet akkor annak megfelelően települ.
Amit csak lehet szeretnék grafikus felületen megoldani terminál használata nélkül.Avisynth hiányzik még mindig sokat használom vele együtt az AVS szerkesztő programokat.
MeGUI helyett is nézni kell valamit de erősen épít avisynth-re.
Foobar helyett DeadBeeF van de nincs medialibrary támogatás, ami már az első futtatásnál rögtön hiányzott. Clementine meg nem települt függőségi hiba miatt.
Feltettem az Xsrceensavert, meg is találtam a nekem kellő kímélő módot, viszont videónézés közben is elindul.
Resilionak utána kell olvasnom lesz e abból kavarodás ha egyszer win egyszer linux alól fut.
Általános, hogy nem tudok az értesítési területre kicsinyíteni háttérben futtatott alkalmazásokat.Holnap majd megnézem Suse alatt vajon mi a helyzet!?
-
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #80895 üzenetére
Így működött annyi, hogy Opensuse alatt nincs "sudo update-grub".
Megnyitottam a bootkezelőt semmit nem állítottam rajta csak nyomtam egy OK-t, frissített és utána működött.
Az anomáliák eltűntek kivéve Suse bal felső sarkos ablaknyitás, gondolom ez nem hiba hanem ficsőr.tordaitibi
Már megcsináltam a swap partíciót a hozzászólásod előtt de a közöst utoljára hagytam így az ntfs lett javaslatod szerint.Köszi a segítséget mindkettőtöknek.
Home/User-bwn lévő könyvtárak Asztal, Dokumentumok, Képek, Letöltések, Nyilvános, Sablonok, Videók, Képek, Zenék. Suse alatt van még benne egy bin könyvtár is.
Gondolom ezek közül Dokumentumok, Képek, Letöltések, Sablonok, Videók, Képek, Zenék átirányíthatók a közösre, hogy mindkettő linux azt használja.
Asztal, Nyilvános és bin meg maradjon helyén.
Hiányolom az alkalmazások felhasználófüggő beállításaihoz tartozó könyvtárat?
Az átirányításnak mi a legegyszerűbb módja? -
-
-
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #80892 üzenetére
Megint végigpörgettem az efi-s yt videót még említi is, hogy akinek nem uefi-s gépe van az állítsa mbr a boot partíciót.
Ezek szerint azt hagyjam ki és ne csináljak 1gb boot partíciót?
Többször belefutottam közös /home ajánlásba, jól hangzott, hogy mindkét linux látja a home képeit, dokumentumait stb.
Hagyjam inkább azt is ki?SZERK: Először feltelepítem a Mintet aztán Opensuset, majd Opensuse alatt futtassak egy sudo update-grub parancsot, ha nem látszana a Mint?
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #80769 üzenetére
Az az smb név/jelszó, azt be is állítottam. De nekem olyan kellene, hogy a mount utasítás root jelszó nélkül fusson le.
Verzió
1) Fstab-ba bejegyzem a két smb megosztást (smb user/pass külön fájlban)
De ilyenkor login után nyitnom kell egy konzolt és bevésni asudo mount -a
és persze a júzer jelszavam.2) Fstab-ba nem írok semmi, tordaitibi módszerével automatikusan fut egy script (benne két mount parancs)
Login után így azonnal nyílik egy konzol és várja, hogy beírjam a user jelszavam.Windowsban van egy módszer, hogy feladatütemezővel (vagy mivel) lehet UAC trigger nélkül programokat indítani. Na valami ilyesmi kellene nekem ide is. Hogy a mount utasítás lefusson magától.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #80760 üzenetére
Hát ez besza...
2021. 10. 27. 13:37 CIFS Attempting to mount \\192.168.0.12\syl
2021. 10. 27. 13:37 CIFS VFS: Error connecting to socket. Aborting operation.
2021. 10. 27. 13:37 CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -101tordaitibi
Mesélj csak erről az automatikus indításról.
Írjak egy scriptet a két mount utasítással (mert igazából két NAS megosztásról lenne szó, plusz az fstab bejegyzés maradjon meg) és azt vigyem fel a beállítások autostart mezőbe mint "bejelentkezési script"? -
akipapi
tag
válasz
CPT.Pirk #80751 üzenetére
Szia! Rendben.
Ezt kaptam eredményül:
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (waiting) since Tue 2021-10-26 15:03:15 CEST; 2min 15s ago
Trigger: Mon 2021-11-01 00:00:00 CET; 5 days left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
okt 26 15:03:15 attila-System-Product-Name systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week. -
akipapi
tag
válasz
CPT.Pirk #80741 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=4ee12c9b-2823-4403-a727-aad1a190f928 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=73BE-EE78 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0 -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #80728 üzenetére
Köszönöm a segítséget
de ez semmit nem csinál. Lefut a parancs, visszajelzés nélkül, és a mappa marad a root/root (ll listázom). Továbbra is minden fájlom a NAS-on read-only...
Nem lehet hogy az fstab-os csatolásból hibádzik valami? (megj.: más a számítógép és más a nas(smb) user nevem)
-
válasz
CPT.Pirk #80721 üzenetére
Talán tök friss kernellel már nem rázós, de néha olvasok olyan gondokat, amik nem vészesek, max aki szembesül vele, nem tudja mit csináljon. Egyébként ezért is javasoltam a kollégának is a Mint 20.2
Edge
Cinnamon verziót, új gépeknél mindenkinek azt javasolnék, ha még benne lennék a körforgásban.Bennem valahogy bennem maradt ez a mobil Ryzen ellenérzés, míg desktopnál mindig AMD-s komponensekkel kerültem jó viszonyba, notebookoknál meg az Intel....főleg, hogy az nem csak a CPU ilyenkor, hanem a gép belsejének jó része.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #80079 üzenetére
Tehát egy ligában van az összes. Nem ragaszkodom a Mint-hez igazából, fogalmam sincs, hogy melyikek között mi a különbség és melyiket kéne választanom.
VLC szerintem nem tudja, de majd mindjárt rákérdezek a topikjában.A Dell-es touchpad sokkal sokkal smoothabb, mint pl. a gyári win, de a mintnél is jobb. Lehet állítani, hogy pl. pin to zoom, forgatni, ablakok között váltani 3 ujjal, szóval sok sok gesture van.
Nem, lehet félreérthető voltam, a szoftveres görgetés megfordítás kellett volna nekem.
-
válasz
CPT.Pirk #79924 üzenetére
Igen, néztem én is, hogy nagyon komoly paraméterezhetősége van GUI-n, de sajna az említett esetben szerintem a Menu-t kéne konfigolni, hogy maradjon aktív az Onboard használatakor, a Virtual billentyűzetet gondolom beleírták a Mint fejlesztők, hogy ne tűnjön el a karatkterek használatakor. Fél perc alatt ennyit tudtam kiokoskodni, így tévedhetek is.
-
Ueda
senior tag
válasz
CPT.Pirk #79726 üzenetére
Appimage nem tudom, hogy segítene-e ? Nem nagy a mérete, 40 MB.
https://github.com/c0re100/qBittorrent-Enhanced-Edition/releases
A főoldalra érdemes rápillantani, van korlátozás, amit annyira nem vágok (Important Note for user and tracker operators).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged