- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amúgy ami ebben a képen látható terminal kiírásban van, azt nézted már? Sokan ezt dekoratívnak tartják, pedig, mint esetünkben is, inkább informatív.
A particiók megnevezését kevered az UUID-del szerintem is, a nem ritka, hogy ami itt sda, az amott sdb-vé válik.
Na, kedveled már a titkosításokat?
Remélem nemsoká kedvet kapsz Frawly komától a totál használhatatlan wm-ek kipróbálásához is!
-
Frawly
veterán
Rosszul látod. Az UUID pont azért van, hogy egyedi legyen. Ha nem particionálod újra a lemezt, vagy a partíciókat nem formázod újra, akkor nem változik a PARTUUID, sem az UUID. Ha átteszed a lemezt egy másik gépbe, vagy klónozod a rendszert, az UUID-k azonosak maradnak.
-
Rimuru
veterán
Az UUID az nem valtozik, csak akkor amikor piszkalod a lemezt, pl formazod akkor alapertelmezetten kap random uuid-ot (egyebkent tudsz kezzel is megadni).
Nem olvastam vissza, de crypt alapjan van tippem mi zavarhatott meg: van egy particiod amin pl luks van, annak van egy uuid-ja, ezt feloldottad majd formaztad, tehat van rajta egy faljrendszer, ennek is van uuid-ja.
pl:
sda:
├─ sda1 - efi - uuid1
├─ sda2 - luks - uuid2
└─root - ext4 - uuid3
└─sda3 - luks - uuid4
└─data - ext4 - uuid5 -
-
Frawly
veterán
Ez szerintem már nem annak a rendszernek az mkinitcpio.conf-ja. Ebben semmilyen megfelelő hook nincs, se encrypt, se semmi. Ha ez tényleg a titkosított rendszeré, akkor persze hogy nem tudja felcsatolni a titkosított root partíciót.
Ezek a hook-ok kellenek HOOKS= részhez pluszban keyboard keymap encrypt lvm2. Ezek a systemd-nek kellenek, hogy fel tudja csatolni a root partícióról a dolgokat és előkészítse a bootolás érdemi részét.
Azt viszont nem értem, hogy mit számít neki, hogy milyen gépen indul. Ha egy gépen elindul, az összesen el kéne indulnia. Nálam volt hasonló, mikor egy 2. genes i7-es alól szedtem ki a rendszert és betettem egy 3. genes i5-be, szintén noti, ott crc32 hibát adott a kernel, ezért kellett a MODULES= részbe a crc32c-intel modul is, de ha nálad nem ír ki ilyet, akkor neked nem kell. Még azt sem mondanám, hogy számít a gépek hardverkiépítése, mert a kernel mindent újradetektál, egyedül a zárt GPU driver lehet gond.
-
Frawly
veterán
Ha így kapkodsz, meg nincs türelmed megoldani a problémát, hanem újratelepítéssel megkerülöd, akkor nem fogsz fejlődni. Szerintem mehet titkosítással is, valami mkinitcpio hook hiányzott neki, vagy kernelparaméter.
A KDE ikonokat illetően tanácstalan vagyok. Főleg, hogy csak a mappaikonok hiányoznak, a programok eszköztárából meg ezek szerint nem, pedig az ikontéma azokat is érinti. Elvileg a KDE-hez be kell rántsa függőségnek a főbb ikontémákat, hogy legalább default jó legyen.
Szerk.: ja, most látom, hogy nem rendes Arch, hanem Archlabs. Akkor meg aztán a fene tudja, hogy ők mit keffintettek el, az Archlabs fórumon kéne érdeklődni.
Szerk. 2.: esetleg meg lehetne próbálni frissíteni a KDE icon cache-t:
kbuildsycoca4 --noincremental -
Frawly
veterán
Belefáradva még nyomhatod ide a cat /etc/mkinitcpio.conf és a /boot/loader mappában lévő összes .conf fájl tartalmát. Az Arch pont arról szól, hogy nem fáradsz bele, hanem utánanézel dolgoknak, megtanulok megoldani a problémát, onnantól viszont a jövőben nem futsz bele ilyenben.
A sorrend nem számít, az sdc azonosító sem, mert pont azért kell UUID-vel csinálni, hogy ezek ne számítsanak. Az UUID meg mindig egyedi.
-
Frawly
veterán
A /etc/mkinitcpio.conf-ban nézd meg a hook-okat, legyen benne olyan fájlrendszer hook, amilyen fájlrendszere van a rootnak. Ha pl. ext4, akkor ext4 legyen. De a többi hookot is meg kéne nézni, ott van-e az encrypt, meg néha a hookok sorrendje is számít (hiába írják hivatalosan, hogy nem).
Esetleg a EFI partció loader mappában lévő .conf fájloknák is meg kéne nézni, hogy milyen opciókkal van meghívva a kernel, ott van-e a root=UUID sor, és ott jó-e az UUID (a blkid parancs, vagy a cfdisk megmutatja az UUID-ket és PARTUUID-ket).
-
-
Frawly
veterán
A bootproblémára passz, amit egyik gépen megcsinált Archot, akár titkosítva, UUID-t használva, annak bootolnia kéne másik gépen.
Az UUID-t beadja kitételen nem tudom mit értesz. Mit ír ki pontosan?
Az ikonok megjelenése cryptroot-tól független. Még egyszer írom: tegyél fel valami ikontémát, indítsd újra a gépet.
-
-
Menj már be óvatosan a Rendszerbeállításokba és ott nézelődj, gondolom valami olyan komplex téma van alkalmazásban, ami a saját ikonjait használja. Ennek a témának éppen nincs!
Egyszóval témázgass kicsit....
Jó pár témánál van ez, amit többször is mutattál már képen. KDE, mit mondjak még? -
Frawly
veterán
LVM-et lehet a CentOS erőlteti alapból. EFI partíció meg azért kell, mert a GPT partíciós tábla UEFI bootot feltételez, ahhoz meg kell EFI partíció. Nem 1 megás, hanem 100.
De azt én sem értem, hogy minek egy kezdőnek CentOS. Azzal csak szopni fog akkor is, ha sikerül működőre feltelepíteni. CentOS vagy szervernek való (ahol nem kell sok felhasználóbarát cumó és fontos, hogy 2398-ig támogatott legyen), vagy mivel régi kernel van benne, ezért ultragyenge gépekre lehet belőle rendszert építeni, de mindkét esetben erősen haladóknak.
(#64573) lev258: egyetértek, a Windows gyorsindítást kell kikapcsolni, így.
-
1M bios boot
Nemrég valamelyik topikban volt már hasonló....egyébként mivel a Centos sem kezdő disztró, ha valaki nem ismeri, nincs értelme felraknia. Ahogy a Haladóban látom, alapból nincs benne ntfs-3g. Sem. Nem értem a kollégát, miért ezt rakta fel, mert az előbbi hiányosság miatt úgy látom, nem kifejezetten hozzáértő Centos területen.
-
Frawly
veterán
-
-
Frawly
veterán
KDE-n le lehet húzni másik témákat. Külön téma van a tálca-menüre, és külön az ablakokra. Tudsz rátenni világos témákat, ha ez a sötét nem jön be.
Konsole alatt ezen kívül színprofilt is tudsz csinálni, hogy milyen legyen a háttérszín, betűszín, betűtípus, betűméret, terminál mérete.
-
Rimuru
veterán
Firefox gyari sotet tema, allitsd at masikra. Customize menuben megtalalod.
(es ez firefox topic lenne
)
-
Frawly
veterán
Na ugye, mondtam én, hogy van GRUB nélkül is élet. Sokan nem hiszik el az Embéer Matyik közül, de van, végül is nem kell semmihez, csak egy kolonc, lehet valamit állandóan frissítgetni, meg nyűglődni, ha eltölt valami. Az UEFI önállóan is tudja bootoltatni a rendszert initram image-ből systemd-vel.
Épp ugyanígy meg lehet lenni Xorg nélkül is, igaz a Wayland még valóban gyerekcipőben jár.
-
Frawly
veterán
Ez nem hiba, egyre inkább terjedni fognak az UEFI only gépek. Az Intel is ígéri, hogy a chipsetek miatt 2020-tól az inteles alaplapok sem fogják támogatni a legacy bootot. Semmi baj nincs az UEFI-vel, meg kell szokni, meg kell tanulni hogy működik, és ha nem szabványos implementációjú gép elé sodor a sors, akkor meg tudd keresni azt a pontot, ami nem szabványos, hogy működésre bírd Linuxszal is.
A gumiragasztó szaga meg fog szűnni egy idő után, ha kiszáradt a cucc. Izzítsátok sokat
MBR nélküli pendrive nincs, 0. (LBA 0) szektor minden pendrive-on van, az teljesen mindegy, hogy oda nem kerül semmi, vagy MBR, vagy GPT kerül oda.
-
Nem vonom kétségbe, de csak azt tudtam állítani bizton, amivel tapasztalataim vannak! Igaz egyik kollégámnak műa Asus-ra raktam Mint Cinnamont, de az már pár éves volt, szerintem nem UEFI-s volt. Azóta is használja a kolléga egész családja. Ott is azzal kezdte, hogy a HDD nyekeregni kezdett és mondtam neki, hogy ez SSD lesz, arra rábeszéltem, a Linuxra már nem volt túl nehéz, eléggé meglepte, mennyire elég már nekik egy Linux is mindenre.
-
Ha az a Corsair jól működik, nagyon nem érdemes szerintem sem vizsgálgatni, látod semmi nem támogatja, olyan viharvert, de stabilan működik. Én a 4 éve Intel 520-at még vagy 5 évig nem fogom nézegetni, hiába van smart-ja. Az új Samsung 860 EVO-t hamarabb ellenőrzöm, az tuti!
Közel 1000-ből majd utolsó a Corsair! Na és? Használni akarod, nem villogni a bencsmarkjával!
Ez meg épp középmezőny! Hurrá.....
-
Frawly
veterán
Úgy tűnik, hogy a smartctl még nem támogatja ez a Corsairt. Egy csomó értéket nem ír, és ennek tudható be a végén a warning is. Próbálj neki benyomatni egy ilyet:
sudo smartctl -t short /dev/sdb
Írja majd, hogy várni kell 1-2 percet, utána futtasd újra a parancsot -a /dev/sdb kapcsolóval.
-
Legközelebb hamarabb áruld el ezeket a részleteket!
Huncut telepítés??? Na ne! Te csak olyanokat csinálsz.
(#64279) Shyciii
Ami tök jól működik, azt akarod lecserélni? Nálad szerintem nincsenek olyan extrém használati körülmények, ami miatt a discard opció hátrányos lenne. Jó az online TRIM! Nehogy lecseréld.
-
Frawly
veterán
A HD Sentinelt nem ajánlom, írhat baromságokat. Helyette ezeket futtasd:
sudo hdparm -I /dev/sdakrámi
sudo smartctl -a /dev/sdakármi
sudo smartctl -l devstat /dev/sdakármiAz első parancs (nagy i van meghívva paraméterként, nem L) megjeleníti, hogy milyen funkciókat támogat az SSD, és ezekből melyik került bekapcsolásra (TRIM, használt SATA mód, NCQ, DIPM - Device-initiated interface power management).
A második parancs a SMART értékeket jeleníti meg, meg az eddigi SMART tesztek eredményeit, ha készült ilyen.
A harmadik meg még a SMART-ból ki tud olvasni részletesebb statisztikákat, a sima SMART táblázathoz képest.
-
Frawly
veterán
Arra még figyelj, hogy nem érdemes kétféle TRIM-et használni. Alapból az Arch a genfstab scripttel telepítéskor eleve felismeri, ha valami SSD-n van csatolva, és ha a fájlrendszer támogatja, akkor a /etc/fstab-ba belegenerálja a discard (TRIM) opciót, ami meg feleslegessé teszi az fstrim-et. Vagy ha van fstrim, akkor meg a discard opció felesleges.
Persze fájlrendszere is válogatja. A FAT-típusok nem támogatottak fstrim-en, csak discard opcióval tudod használni. Az f2fs-t se az fstrim, se a discard nem támogatja, az f2fs-nek saját garbage collection megoldása van alapértelmezben, ami minden x. bootkor meg hiba esetén végigellenőrzi meg végigtrimezi a meghajtót. NTFS-es fordítva, az a discard-ot nem támogatja, az fstrim viszont már támogatja.
-
Mon 2018-12-17 00:00:00 CET 6h left n/a n/a fstrim.timer fstrim.service
Na csak sikerült!
Innentől kezdve még gyanúsabb, hogy kezdőknek mennyire való az Arch vonal, ha a félig kész disztrót még ennyire be kell konfigolni. Azért ez elég alap SSD-nél, hogy benne legyen az fstrim legalább a heti időzítésben!
-
sudo journalctl -u fstrim.timer
systemctl list-timers -a
Akkor most mint mond a két kimenet?
Érdekes a frissítésben a6 a 2.GB-os game data fájl amúgy.
(#64258) Frawly
Hú, ez a 3. bekezdés elég sűrű lett, már az is jó, ha több, mint felét értem.
Ettől függetlenül szerintem nem a blacklist miatt nincs alapból discard, hanem amiatt, hogy már sokan dolgoznak nagy fájlokkal SSD-n. csak tipp, de logikus
-
Frawly
veterán
Így engedélyezd a fstrim.service-t:
sudo systemctl enable fstrim.timerHa nem akarod újraindítani a gépet, akkor még kiadod ezt is:
sudo systemctl start fstrim.timerNem kell semmi journalctl meg CRON. Vagy az /etc/fstab-ban a mountolási opciók közé felveszed a discard paramétert.
Én néha napján kézzel futtatom az fstrimet, egy karbantartó-információs script keretében. Ez a script saját gyártmány, a SMART alapján mutatja az SSD statisztikáit (hány napja szereltem be az SSD-t, mennyi írás került rá, ez napi hány gigát jelent, mennyi van hátra a TBW keretből, mennyi az SSD kondíciója), meg végigtrimezi rajta, amit lehet (fstrim -a -v parancsot meghívva).
NVMe SSD-ken meg már TRIM sem kell, mert be van építve egy másik alap lemezkezelési utasításba, annak részeként (de már nem TRIM néven), így ha valamit törölsz, az egyben automatikusan TRIM-elődik is.
-
Frawly
veterán
A nagyobb DE-knél amúgy sem a proci a szűk keresztmetszet, meg a GPU sem annyira, hanem hogy legyen elég RAM. De a KDE sokat fejlődött vissza tudásban, sokat tablet flat designosodott (a Gnome 3 is), így nagyon sokat faragtak le a memóriaigényéből.
Én ennél gyengébb gépen (T1400 CPU, i965 GPU, 2 GB DDR2 RAM, 5400 rpm noti HDD, ez egy Fosi-Cu Siemens Li low budget laptop volt) is futtattam anno KDE4-et, ami sokkal hardverigényesebb és memóriaéhesebb volt akkoriban, sokkal több funkcióval. Azt nem mondom, hogy hasított, de korrekt sebességgel futott, nem akadt semmi. Egyedül ha nagyobb progik indultak, azok kicsit többet gondolkoztak, lomhán indultak meg, de miután betöltődtek, semmi lag, lassúság vagy szaggatás.
Most meg már bármelyik újabb mobilproci rendesen viszi, csak legyen a gépben min. 4 GB RAM, és akkor már böngészni is lehet rajta.
-
Ezek szerint maradnál a manuális TRIM-nél.....
sudo fstrim -v -a
fstrim -a
helyettMinden felcsatolt meghajtót TRIM-melni akarsz az -a kieg-gel, gondolom. A sudo-t nem magyarázom, miért kell, a -v azért, hogy láss is valamit.
Ettől függetlenül igen gyenge, hogy alapból nincs időzített fstrim, se online TRIM.
No de Arch-ról van szó, az a nagyok terepe, mit vauzok én itt bele nokedli Debian alapú home userként.
-
Az új SSD miatt megnézhetnéd az ütemezett cron-ok között:
Félig-meddig marhaságot írtam, mert már a systemd tartalmazza, nem a cron. Nálad viszont nem látom ebben a kimenetekben:
sudo journalctl -u fstrim.timer
systemctl list-timers -a
Mint-ben ott van:
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT
Sun 2018-12-16 11:00:16 CET 39min left Sun 2018-12-16 10:03:26 CET 17min ago anacron.timer
Sun 2018-12-16 21:48:27 CET 11h left Sun 2018-12-16 08:57:25 CET 1h 23min ago motd-news.timer
Mon 2018-12-17 00:00:00 CET 13h left Mon 2018-12-10 07:57:00 CET 6 days ago fstrim.timerValahogy derítsd ki, Arch-nál hogyan kell berakni a timers-be. Ill. szerintem ugyanígy, mint Debian alapúaknál:
https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd#TOC-Preferred-method:-daily-by-cron
Azért nézz utána, mert ez Mint-es leírás.
(#64246) Shyciii
A
discard
opció már a nem tanácsolt kategória, előbbi leírásban is ezt írják. Gondolom ez így egyszerűbb, mert az online TRIM okozhat lassulást, ha valaki nagy fájlokkal dolgozik például. A systemd-s fstrim is elegendő, még az alap heti ütemezésben is, bár a leírás is írja, hogy átrakhatjuk napi-ra. -
Ha a hdparm ra célzol akkor biztos működik hiszen több netes oldalon javasolják, de mint CPT.Pirk nek is írtam, sajnos parancssoros, nem tudom fejből a parancsait, nem tudom melyik porton van az ssd a hdd-k közt, ezért nehézkes. A PM kiírja a lemezek nevét is grafikus felületen, nem kell találgatni semmit.
És van még néhány előfeltétele a secure erase nak: csak a bios detektálás és az os felmountolása közt fogadja őket a lemez. Utána befagyasztja ezen utasítások feldolgozását biztonsági okokból. Ezért nem lehet win PE se legtöbbször, ezért kellhet az ssd gyártók programjai (pl samsung magician) által is kért tápreset, ami pl egy laptop esetében kivitelezhetetlen. PM esetében semmi ezt akadályozó program v service nem indul el mint esetleg egy nem ilyen célú live linux esetén.
Holnap majd linkelem a konfig fileokat.
-
Nem-e a teló fogta meg úgy a tápot, hogy leszakadt az SSD a rendszerről.
A teló akkora plusz terhelés lenne a tápnak?
3 HDD van az SSD mellett, de nincs VGA csak AMD APU, igaz van már legalább 6-7 éves a Corsair CX400 táp.
(#63750) Victor Súgó
Nem bootolok úgy vele, ha fel van csatolva teló.
-
Úgy érted , hogy láttad előre az agyam megindulását?
Az előzmények tükrében lehetett már sejteni, hogy nem maradsz nyugton Manjaro-val.
Mérd ki a tápegységet "terhelővillával - Szerintem ilyenem nincs.
(#63747) Frawly
SP920-as nincs már, ez az Intel 520 volt. Volt ugyan frissítés, de nem 4.19-es kernel van, csak a tárolós 4.15.x
(#63748) Victor Súgó
Akkor tűnt el az ssd, amikor a mobilt rádugtad a gépre?
Igen, egyértelműen akkor! Azt nem tudom pontosan, hogy rádugáskor-e vagy amikor telón átkapcsoltam, hogy ne csak töltést vegyen le, hanem fájlátvitel is legyen.
Hirtelen nem is kapcsoltam össze ezzel a problémát, mert ide szoktam a mobilt dugni, ha le/fel akarok mozgatni fájlokat. Legacy van, nem UEFI és ilyet még soha nem csinált. Eléggé idegesítő volt, mit ne mondjak!
itt már van egy piros sor is, de lehet a teló lett mérges, mert nem jól azonosította a gép a 4X-et:
dec 01 13:43:55 ubymint19cv2 kernel: usb usb1-port5: disabled by hub (EMI?), re-enabling...
dec 01 13:43:55 ubymint19cv2 kernel: usb 1-5: USB disconnect, device number 4
....dec 01 13:43:55 ubymint19cv2 gvfsd[1121]: Device 0 (VID=2717 and PID=ff48) is a Xiaomi Mi-2s (MTP).
dec 01 13:43:55 ubymint19cv2 upowerd[1315]: unhandled action 'bind' on /sys/devices/pci0000:00/0000:00:12.2/usb1/1-5/1-5:1.0usb 1-5: device not accepting address 6, error -71
dec 01 13:43:58 ubymint19cv2 kernel: usb 1-5: new high-speed USB device number 7 using ehci-pci
dec 01 13:43:58 ubymint19cv2 kernel: usb 1-5: New USB device found, idVendor=2717, idProduct=ff48
dec 01 13:43:58 ubymint19cv2 kernel: usb 1-5: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
dec 01 13:43:58 ubymint19cv2 kernel: usb 1-5: Product: Android
dec 01 13:43:58 ubymint19cv2 kernel: usb 1-5: Manufacturer: AndroidEste már nem ír semmit erről a log, de valami nem OK, az tuti.....
-
Frawly
veterán
Tálcaappletnek állítólag az ibus jó a Fluxboxhoz. Vagy fbxkb. Esetleg a Tint2 tudja kezelni az Xfce és Gnome keyboard appletjeit: xfce4-xkb-plugin és gkbd-keyboard-displayl, de lehet jók ezek más tálcával is.
(#63553) csixy: nem érdemes belőle külön disztrót csinálni meg túl sok időt beleölni. Dunát lehet rekeszteni ezekkel a remaster disztrókkal amúgy is, meg ezek a pendrive-ra helyezett rendszerek is gyorsan avulnak el, sokat nem pöcsölnék ezzel. Nem éri meg.
-
King Unique
titán
A Windows To Go az eleve egy teljes telepítésnek felel meg, csak nem belső meghajtón (SATA), hanem USB-n megvalósítva. A Live és a perzisztens rendszer pedig megint más dolog! Ennyi erővel vannak hasonlók WinPE alapon is (példa) és ezekhez szinten nem kell gyors pendrive, egy átlagosról is bőven elfutnak. Nem mellesleg fullosan fel vannak szoftverezve és az UEFI boot támogatása is alap.
-
Frawly
veterán
Egyébként ezért jók a minimalista disztrók és WM-ek, pl. Arch, Ubuntu/Debian minimal, stb., valami sovány WM-mel (IceWM, i3wm, Openbox, stb.), mert így megtanulod ezeket a dolgokat, hogyan kell konfigurálni, milyen login manager kell, hogy kell tálcázni, kompozitorozni, lokalizációt beállítani, kiosztást, milyen GPU driver kell, milyen hardveres gyorsításos csomag, stb., így a saját disztródat tudod felépíteni belőle, és nem leszel többé a kezdő disztrók megoldásaira szorulva, az alapoktól mindig ki tudod építeni a rendszered testre szabottan, működőre, meg könnyebben javítod, ha a disztróban elx@rtak valami gyári beállítást. Nem kell azzal szívni, hogy disztróhopperkedj, hogy egyiken ez nem megy, a másikon az nem megy, a harmadikon minden megy, de csíkoz (tearing), a negyediken az energiagazdálkodás nem jó, az ötödik jó lenne, de azon meg a téma csúnya.
Plusz ezek a minimalista rendszerek elég gyorsak is, alig pár másodperc alatt bootolnak.
Most Gnome-ot használok, de a következő Arch telepítésnél visszaállok f2fs-ről ext4-re, meg Gnome helyett Sway vagy Waybox megy fel, hogy újra minimalista rendszerem legyen.
-
Frawly
veterán
Igen, azt értjük, hogy Debian alapú, de azt továbbra is sikeresen titkolod, hogy pontosan milyen WM vagy DE ez. Nagyon valószínű, hogy létezik hozzá tálcaalkalmazás, amit csomagkezelővel felraksz, elindítasz, bekonfigurálsz, aztán utána már perzisztensen mindig be fog töltődni.
A setxkbmap-nak meg lehet adni egy csomó opciót is, melyik hotkeyre váltogasson milyen kiosztásokat, le legyenek-e tiltva a Lock gombok, be legyenek-e kapcsolva, mi legyen a compose hotkey, stb.. Tehát nem csak simán annyit tud, hogy mögéírod, hogy hu.
Nálam Openbox alatt többek között ez volt írva a ~/.config/openbox/autostart fájban
setxkbmap -option grp_led:caps,grp:alt_shift_toggle,caps:none hu,us &
xbindkeys -p &Az első sorban úgy állítottam be, hogy bal Alt+Shift-re váltson szabvány magyar és amerikai kiosztás között (többet is fel lehet sorolni, nem csak kettőt, az elsőnek szereplő lesz a default), a Caps Lock legyen tiltva (idegesít, ha véletlenül rányomok) és a letiltott Caps Lock leden mutassa, hogy melyik kiosztás aktív (nem világít - hu, ha világít us).
A második sorban meg az xbindkeys Xorg-os keybindek voltak megadva, amik az ~/.xbindkeysrc fájlban voltak konfigurálva:
"pamixer --allow-boost --increase 5"
XF86AudioRaiseVolume
"pamixer --allow-boost --decrease 5"
XF86AudioLowerVolume
"pamixer -t --allow-boost"
XF86AudioMute
"pamixer --source 1 -t"
XF86AudioMicMute
"xbacklight -inc 1"
XF86MonBrightnessUp
"xbacklight -dec 1"
XF86MonBrightnessDownEz meg azért kellett, hogy a laptopon lévő spéci billentyűk működjenek, fényerő fel-le, hangerő fel-le, némitás, mikrofonnémítást, stb..
-
Rimuru
veterán
-
cp /usr/share/X11/xorg.conf.d/90-keyboard-layout.conf /etc/X11/xorg.conf.d/
illetve
/etc/X11/xorg.conf.d/90-keyboard-layout.conf
Itt valami ilyesminek kell lennie:
Section "InputClass"
Identifier "keyboard-all"
MatchIsKeyboard "on"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
Driver "evdev"
Option "XkbLayout" "gb"
#Option "XkbVariant" ""
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSectionA "gb"-t kell elvben "hu"-ra javítani.
-
Frawly
veterán
Xorg-os felület esetén a setxkbmap hu paranccsal átváltasz rá, vagy ezt beteszed automatikus indulásba. Vagy felrakod az adott grafikus felület billentyűzetes tálcaalkalmazását, amivel be tudod konfigurálni, hogy melyik legyen az alapértelmezett, és hogy milyen billetnyűre lehessen kiosztást váltogatni.
-
Victor Súgó
tag
A host név alapján Slackware-t használsz, ott nem tudom, működik-e:
- /etc/locale.def fájlban megkeresed a vonatkozó sort, ami talán ki van kommentezve. Ha igen, kiszeded előle a #-t.
- locale-gen (root-ként)
- és talán még egy update-locale, szintén rootként.(Ubuntus verzió, nem kizárt, hogy nálad nem megy)
-
Linuxon a GCN-től felfelé kezdődik a dp/hdmi audio támogatás csak.
A GCN-es gpu-kra is csak a 4.15-ös kernelben lett bevezetve, és még ott is gondok vannak a magas bitrátájú hanggal.mod: ennek ellentmond, hogy openelec-en nálam a brazos lazán viszi a hdmi audio-t. Szóval vagy tévedek a fenti sorokban, vagy az openelec kernele van patch-elve.
Aki vágja a témát az javítson ki, legyen kedves, most nem tudom megguglizni.
-
-
-
csixy
addikt
Ha az indított alkalmazás azon a képernyőn nyílik meg amit nem látsz , akkor a jobb gomb move egér áttolás és visszahúzással be tudod húzni a látóteredbe az indított alkalmazást. Még egyszerűbb hogy az alkalmazás indítása után az egereddel gyorsan belekattintasz a látható képernyődbe.
-
SwissAirplan
aktív tag
-
Frawly
veterán
Az ha nincs szabadon, akkor molexes csatiból is lehet átalakítóval nyerni. A molexes csatival megint nem tudnak csalni. Félre ne érts, abban egyetértek, hogy szívás az ilyen brand gép, mert nehéz bővíteni, válogat RAM-ban, videókártyában, spéci tápja van, de a SATA meghajtóval bővítése pont nem szokott gond lenni.
Egyedül az M.2-es csatival kell vigyázni, mert azzal megint tudnak a gyártók csalni, hogy csak saját engedélyezett modellt fogadjon el, az Apple is ezt csinálja a gépeiben.
-
Frawly
veterán
RAM-ot azt nem tudom mennyit fogad. 1 GB RAM szerintem is vészesen kevés, de ha csak torrent szervernek akarja, akkor arra elég grafikus felület nélkül, SSH-n és webkliensen keresztül birizgálni.
SSD meg rámegy bármilyen SATA portra. Ezek a brand vékonykliensek igaz, hogy elég spécik szoktak lenni, mindenből csak spéci brand alkatrészt fogad, de a SATA port, ha van szabadon, az szabványos szokott lenni. Ez az egy pont, ahol a gyártók nem tudnak trükközni. Mint a példa is mutatja, a Samsung 840 simán belement neki.
-
SwissAirplan
aktív tag
Hát necces lesz!
Nekem a 2 bordás alaplap van benne, a flash oldalom nem fér el az eredeti oldalán pedig az lpt port csatija nyulik be nagyon volt egy Seaget SSD azt nem tudtam benne elrakni sehova! Most egy Samsung 480Evo van benni, igaz csak ugy egyenesbe rádugva az alaplapra!mert a kábel még nem jött meg de ez az SSD be fog férni a borda és az LPT közé.
Délután teszek fel róla képet csak már elindultam dolgozni
-
Frawly
veterán
Nem, csak göcsörtösen fért bele neki, ezért a végét ő is leflexelte
SSD-nél nem is nagyon értelmezhető ez a belefér-e, hacsak nem laptop, de ez egy desktop vékonykliens, amiről szó van. Ha van szabad SATA port, csak rá kell kötni az SSD-t, hely lesz neki, legfeljebb szabad sín nem lesz, de csak úgy oda lehet tenni, lóghat a kábel végén is, alig pár gramm az egész.
-
Jó ez a galád darázs.😀
Amúgy sosem lesz egyéni avatarom, az is csoda, hogy még nickem van.
Nem szívesen idegesítelek, de azt a vinyókerregtetést nem a Solus okozza szerintem. Más kérdés, hogy nem flexelgetni kéne az SSD-ket, hanem arra telepíteni!😬
Nincs GUI-s csomagkezelője amúgy? -
b3Ro
senior tag
Sajnos a Solus iso eleg regi, es telepites utan kb 380-400 frissitest szed le. Ezzel is kell kezdeni egybol. Most mar keszulnek szerintem a 4-re, es az elmult hetben jott is 2x nagy frissites. Ugy gondolom, e miatt dobott fel hibat neked es BoB-nak is (Reddit-et is elofordul hasonlo hiba). Sajnos ilyen teren meg nem acelos a cucc.
Amugy a tegnapi csomaggal jot uj Mesa, Kernel es gimp is. Plusz 97 masik dolog.
-
Akkor itt érik a bemutató cikk! Kezdheted újra és dokumentáld.
Ha elfogadsz egy tanácsot, olyan disztrót ne telepíts, aminek számodra ismeretlen csomagkezelése van, ill. előbb alapszinten ismerd meg az alapvető parancsait. Az, hogy felrakod hipp-hopp, aztán vakarod a tollaid, hogy akkor most mi a fenét kell csinálnod, ha frissíteni akarsz vagy egy-két programot telepítened kéne....
A Solus esetén nem is egyszerű rálelni a csomagkezelésre.
eopkg commands -
Frawly
veterán
Igen, meg lehet oldani, hogy a mostani primary partíció logikai legyen. Ehhez előbb mentsd el az egész partíciót lemezképként, majd töröld, hozd létre a logikai partíciót (a mérete szektorban és a típusa pontosan egyezzen), majd visszamásolod rá a lemezképet (dd vagy CloneZilla). Utána még arra kell figyelni, hogy a partíció UUID-t át kell írni a régi értékre (ezt is fel kell írni), mert az módosul alapból. Meg működőképes rendszernél vigyázni, hogy ha a /etc/fstabban valami ilyen /dev/sdx[szám] névvel van hivatkozva, akkor ott is módosításra lehet szükség. Egyébként meg ha nem éles környezetről van szó, nem a fő rendszeredről, akkor ez egy jó alkalom lenne, hogy ne csak partíciótípust válts, hanem partíciós táblatípust is, MBR-ről GPT-re (ha a lap UEFI-s), akkor lehet 128 partíciód, nem kell többé elsődleges meg logikai partíciókkal trükközni. Csak akkor az összes partíciód el kell menteni előtte lemezképbe, meg a PARTUUID-jét felírni (lsblk, blkid, fdisk megmondja). Vigyázat, a partíció UUID-je a PARTUUID, ami különbözik a fájlrendszer UUID-jétől, ami a „sima” (nem göcsörtös
) UUID. Egyedül az fdisk-nél mindegy, mert az az UUID alatt természetesen a PARTUUID-t érti, csak nem jelzi ezt így külön. Júbájgön megint jönni fog, hogy téríteni akar megint, ezért csak megemlítem, hogy a GPT ezért is jó.
A Solusnak nincs topikja, ahogy nézem. Szerintem felesleges neki nyitni, csak elaprózódnak a hozzászólások a sok topik között, aztán lényegében oda is csak ugyanazok mennének át hozzászólni, akik itt is jelen vannak. Ezért bőven elég lenne egy kezdő és egy haladó linuxos topik és kész, de ezzel a véleménnyel egyedül vagyok itt évek óta. Persze ha annyira akarsz neki nyitni egyet, nyiss, senki nem gátol meg benne, akár még értelme is lehet, ha egyre népszerűbb lesz. Ezt sose lehet tudni, annak idején az Elementary is egyre népszerűbb volt, most meg alig használja valaki, kérdés sem szokott róla előfordulni. Megfigyelésem szerint ezeknek a disztróra specializált topikoknak csak az lenne az előnye, hogy az összefoglalóban a tanácsok jobban disztróra szabhatók, meg a kérdezőnél látni lehet, hogy milyen disztrót használ, persze a verziószám és a grafikus felület (spin) miatt amúgy is ki kell térni rá.
-
Bocsi, de most már látom, hogy nem érted miről van szó. A partició és a particióséma két külön dolog, én tudom, hogy mi a logikai partició, nem MBR, de csak abban létezik.
A kolléga kérdése még nyitott, kicsit olvasgass utána az alapdolgoknak, míg kiderül mire gondolt. (még megvan a topik Összefoglaló, el is menthetnéd a tartalmát, ha eddig mellőzted)
Az nagyszerű, hogy fénysebességgel haladsz a buta Debian/Ubuntu vonaltól az Arch vonal felé, de próbáld meg egyesével venni a lépcsőfokokat, ne hármasával.
chmod
éschattr
közötti különbségnek is utána olvashatsz, ártani nem fog.Ha valamiben ennyire nem vagy biztos, mi lenne, ha nem ajánlanád másoknak?
-
Tudom, mit kérdezett a kolléga, nem csak olvasni tudok, értelmezni is próbálom az egyszerűbb mondatokat, ahogyan ez régen is volt, bár ez lenne ma is az alap akár itt is.
Nem derül ki, hogy a kérdező külön partícióra szeretné-e rakni a GRUB-ot vagy a kérdése a logikai partición csücsülő disztróra vonatkozik-e. Igaz, ez nem a mondatból derül ki, de pici háttérismeret és logika segít ilyenkor.
(gyakorlatilag a mondatra jó választ adtál, a kérdésre viszont már nem biztos)hogy nem tudom hogy mi az a wayland.
Ez most hogyan jön ide? Egy kis froclizástól nehogy elkezdd szétflexelni a fűnyíródat! Vagy már azon is van valamilyen lightos disztró, mondjuk Parrowflex.......
(#60075) colomb2
chattr a wayland rokona lehet, így azt a családot nem ismeri Papogány szaki. De szeretné megismerni.
-
Nem tudom feltünt-é neked is, hogy Frawly kolléga 6 röpdolgozat terjedelemben már ecsetelte, mennyire kedveli a KDE-t. Azért csak ajánlod neki ezt a Manjari
nevű valamit.
(ami neked a flexelt masinádra jó ugyan)
Köszönöm szépen ezt is és a linkgyűjteménynek is örülnénk szerintem itt egy jópáran. Várjuk.
Nem várjuk, nem kell linkgyüjtemény!
Minek, hogy elsikkadjon a hsz-ek között? majd ha fKDEpitányunk végre ír egy új Összefoglalót és beugrik Tg-nek, akkor lesz értelme a linkgyüjteménynek. Sorry, de ez van. -
Frawly
veterán
Ki fogom próbálni a Manjaro KDE-t. De szerintem nem fog segíteni, mert az is Arch alapú. Ha meg sima, alap Archon ilyen, mindjárt frissen telepített, mindenféle spéci hekkelést nélkülöző, stock rendszeren is, ráadásul Linux-barát, nem túl régi, nem túl új hardverről futtatva, akkor a fene megette.
Az azért sokat elárul, hogy ugyanezen a gépen, ugyanígy friss, stock Arch telepítésen meg a Gnome-nak az égvilágon semmi baja, sehol egy szál bug. Pedig én világ életemben KDE-s voltam, de ennek most vége.
-
Frawly
veterán
Ugye most csak viccelsz! Ha linuxozol, akkor nem árt tisztában lenni, hogy mi micsoda. Mi a Xorg, miben különbözik a Wayland, mi a Mesa. Mi a kernel, mi a systemd.
A Waylandnek a lényege a Xorg-hoz képest, nagyon leegyszerűsítve, hogy minden egyben. Míg Xorgon külön van a grafikus/display server, WM, kompozitor, addig a Wayland az mind együttvéve. Persze még ez is pontatlan, mert olyan, hogy Wayland nincs, az csak a protokoll neve, magának a tényleges megoldásnak mindig van valami saját neve (Sway, Weston, Gnome Shell). Ha most a következő kérdésed, hogy mi az a szerver, meg a kompozitor, abba nem megyek bele, ha kéred, szedek neked össze jól magyarázó linket a témában.
A Mesa meg lényegében parasztosra leegyszerűsítve az OpenGL-támogatást adja, hogy a GPU-n tudd használni a 3D-s hardveres gyorsítást. Mesa nélkül csak 2D-s gyorsításod lehet (erről linuxos driver gondoskodik), vagy legrosszabb esetben az sem (bár ez elég ritka).
Egyébként a többieknek is címezve: ez a Wayland még nagyon kísérleti, nagyon korai szakban van. Van előnye, pl. a vágólap tartalma külön kezelőprogi nélkül nem szűnik meg, ha bezársz egy progit, nem kell hozzá külön kompozitort is futtatni, meg ahogy én érzem, gyorsabb is kirajzolásban, grafikus teljesítményben. De még túl kevés dolog támogatja, azok is általában bugosak. Van 3 komoly implementáció, amelyik tényleg normálisan támogatja, lényegében Gnome, Sway, Weston, a többi elég kísérleti meg demo cucc, vagy csak félig támogatja (mint a KDE Plasma 5.x). Login Managerekből meg csak a GDM támogatja rendesen, az SDDM részlegesen (önmaga nem Waylanden fut, de tud waylandes sessiont indítani), a többi egyáltalán nem. Ez így még nagyon kevés, kell még neki minimum 5 év, hogy elterjedjen, rendesen támogatott legyen, legyen annyira stabil, mint most a Xorg-os megoldások.
A waylandes megoldásokat kicsit elölről kell tanulni. Se Xorg drivereket nem támogat, se xbacklight, se setxkbmap, se xrandr, nem kompatbilis sok Login Managgerrel, semelyik X-es kompozitorral, stb.. Mindent máshogy kell rajta megoldani, így meg nem lehet a régi ismereteket használni rajta.
-
Várok még azért pár napot, nálad hamar kijönnek a hibák!
Megnéztem a honlapját, érdekes communitys verziók vannak, például külön nVidia kiadás meg hasonlók....
Ha ez a Chinci már használható, akkor kipróbálom. Ma már nincs semmi kedvem hozzá, mert a hang device-t annyira kilőttem, hogy fél nap volt, mire újra megszólalt. Egyszerűen nem volt hajlandó hangeszközt mutatni a Hangbeállításoknál. Alsa, pulse le-fel, csere-bere....csak, hogy kicsit átérezzem, amit Te folyamatosan érzel! -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest