- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #43620 üzenetére
Egyszerűen csak nem a 4.3-as kernelt, hanem a 3.16-os kell választanod, valószínűleg van több is. Ha nincs, akkor add ki a rendszerben a "uname -a" parancsot, ott valszeg a 3.16-os kernel lesz. Ebben az esetben nyugodtan töröld le a 4.3-as kernel csomagot és a sallangjait.
Flowtation: Linux for president!
cigam: ha a fájlrendszered naplózó mint pl. az Ext4, akkor jó eséllyel helyreáll a következő induláskor, elég hibatűrő. Persze tarthatsz egy biztonsági mentést a partícióról, a blogomban találsz erről egy írást némi bash scripttel.
ViZion: nem baj, mindenki úgy kínozza magát, ahogy jólesik!
-
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #43433 üzenetére
Ja aha, értem, oké. A lényeg, felejtsd el a chown-t, ne csinálj ilyen veszélyes dolgokat, hogy komplett rendszerkönyvtárak jogosultságát/tulajdosát piszkálod el.
Rendszerfájlokat sudo-val vagy root-tal szerkessz, sudoers-re beállításokra meg a visudo parancsot kell használni (de inkább ne piszkáld, ha nem muszáj
).
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #43405 üzenetére
Dzsíízösz krájszt.
Miért kellett már úgy egyáltalán chownolni egy fstab módosításhoz? sudo vagy root, bármelyikkel tudtad volna szerkeszteni azt az egy darab fájlt.
"az meg ott van gondolom"
Hogy érted, hogy "gondolod"? Nem vagy biztos benne, akkor megnézed a fájlkezelőben vagy listázod terminálban és kiderül: ls -l /etc | grep fstab
javítás:
root-tal kell chown-olnod az egész /etc-t, hogy újra a root legyen a tulajdonosa az egésznek.chown -R root:root /etc
-
-
válasz
olivera88 #43382 üzenetére
Telepíteni kell az lftp csomagot (sudo apt-get install lftp)
Egy próbát tehetsz a sima ftp-vel is:
#!/bin/bash
SZERVER='ftp.idegyere.net'
FELHASZNALO='robikavagyok'
JELSZO='titkositva'
ftp -n -v $SZERVER << EOF
ascii
user $FELHASZNALO $JELSZO
prompt
cd /ide/mentek
bin
send a.jpg
send b.jpg
send c.jpg
exit
EOF -
válasz
olivera88 #43376 üzenetére
Talán a legyszerübb beraknod egy kis scriptbe, pl.
#!/bin/sh
SZERVER='ftp.idegyere.net'
FELHASZNALO='robikavagyok'
JELSZO='titkositva'
lftp -u $FELHASZNALO ,$JELSZO -e ";cd /ebbe/a/könyvtárba/töltöd/fel; mput /innen/töltöd/a/képeket/a.jpg; mput /innen/töltöd/a/képeket/b.jpg;mput /innen/töltöd/a/képeket/c.jpg; quit" $SZERVERElső körben "totózd ki", hogy parancsként beírva hogyan működik, azt csinálja-e amit szeretnél. Ezután beteszed a fenti kis script-be. Majd ha ez is pöpecül lefut, akkor ezt a script-et indítod el a cron-al.
Ha nem fix fájlnevekről van szó, vagy minden időpontban mást kell feltölteni, értelemszerűen bővíteni/módosítani kel.
-
-
válasz
olivera88 #43282 üzenetére
Persze mert ppa-ból próbálod, ami Ubuntu-hoz való, Debian-on forrásból tudod leforgatni, + a linken leírja milyen libek kellenek még hozzá, de kb ennyi.
inf3rno: +1, zárt Nv driver elég kiszámíthatatlan tud lenni, nyílt Intel vagy Amd a legproblémamentesebb.
-
-
lev258
veterán
válasz
olivera88 #43221 üzenetére
Normál esetben ez történik, ha nem kapcsolod ki az opciót. Kivétel az újraindítás és a Windows frissítés kikapcsoláskor. Én legalábbis ezekről tudok. De ki tudja, ha kitalálják a Microsoft-nál, hogy patch-eljék ilyen állapotban, akkor lehet teljesen átállnak erre (a felhasználó mindebből csak annyit lát, hogy gyorsabban boot-ol a Windows, pedig ez csak átverés).
-
Rimuru
veterán
válasz
olivera88 #41706 üzenetére
O nem ertelmezi amit megadsz neki, csak lefuttatja. Ami szembe jut: nem abszolut utvonal, nincs futtatasi jog rajta.
inditsd el a service-t amit letrehoztal (most nem a timer-t):
systemctl --user start nev.service
utana nezd meg az allapotot:
systemctl --user status nev.service
vagy
journalctl -xehuszar90: kepeket nem lehet megnyitni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #38416 üzenetére
Ezzel nem találkoztam az én telepítéseimnél, pedig a cégest azt napi szinten használom.
Amúgy régebbi Debiánban valóban volt bugos KDE, pl. a Debian6-ban hónapokon keresztül nem lehetett elindítani az energiagazdálkodás beállítását a rendszereszközökben, és csesztek kiadni rá frissítést. Ekkor váltottam a KDE only Chakrára az itthoni gépeimen, itt azóta is az van.
-
whbear
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #38381 üzenetére
Bonyolítják itt a dolgokat a többiek.
Menj be az apper csomagkezelőbe, és írd be a kde szót, majd üss entert. A leszűkült listában keresd meg a magyar nyelvi csomagot (kde-l10n-hu), és jelőld ki telepítésre és tetesd fel vele. Ez után már hozzá tudod adni a nyelvi beállításokban a magyar nyelvet alapértelmezettnek.
Hasonló az eljárás az iceweaselnél (firefox) is.Vagy röviden a terminálban:
sudo apt-get update
sudo apt-get install kde-l10n-hu iceweasel-l10n-huN0zer0: Szerintem nem. Per pillanat KDE-s bugot nem tudok mondani a Debianban, pedig napi szinten használom. LXDE-vel volt pár apróság.
-
-
tvamos
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #36851 üzenetére
Hát ott van alapból, ahol a kereső megtalálta.
N0zer0: A lenti kép illusztrálja, hogy kb. nulla plusz erőforrást használ. Szerintem egyáltalán nincs úgy, hogy ne tudnám mit hol csinálok.
A KDE aktív sarkait én is szoktam használni, de ha pl. egy Lazarusban fejlesztesz progit aminek több ablaka van, akkor azt jóval egyszerűbb kompletten áttenni egy másik asztalra, mint keresgélni közöttük. Az aktiv sarkok egyébként ezt is tudják, faszán lehet pakolni a megnyitott alkalmazásokat az asztalok között, bár szerintem ezt te is ismered. -
N0zer0
senior tag
válasz
olivera88 #36845 üzenetére
Nekem 64 biten Debian+KDE4, Kubuntu, Mint KDE4 mind 650MB körül evett, eszik induláskor, de láttam már Chakra 64 bites screenshoton is 650MB körüli KDE4 összfogyasztást. Nyilván plusz böngésző fülekkel, azt nem számoljuk bele a fogyasztásba. A KDE5-nél nem tudom mennyi, de gyaníthatóan nem több.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36795 üzenetére
De jól mondtam, csak te nem tudod, mi az az alias.
Alapismeretek át kellene futnod. .bashrc téma dettó. Röviden itt van leírva: [link], hosszabban meg gugli. Érdemes ezeket megtanulni, mert hasznosak.
"A Linux user legjobb barátja a terminál."
Ez pontosan így van, még ha a kezdők számára riasztó is.
-
Lathronos
őstag
válasz
olivera88 #36790 üzenetére
Vagy ez az online konverter és letöltő? Én ezt használom.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36790 üzenetére
youtube-dl. Én az mpv-vel párban ezt használom mindenre.
szerk: itt van 2 alias is rá, amit betehetsz akár a .bashrc-be is:
# letöltés és mp3-ba konvertálás
alias ytdla='youtube-dl --extract-audio --audio-format="mp3" --audio-quality=0 -o "~/Downloads/%(title)s.%(ext)s"'
# 720p videó letöltés
alias ytdl='youtube-dl -f "best[height=720]" -o "~/Downloads/%(title)s.%(ext)s"'használat: Terminálba:
ytdl youtubevideourl
ytdla youtubevideourlTermészetesen az alias nevek átírhatók, ahogy a parancsok, kimenetek is, ha nem felel meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #36751 üzenetére
Kérdés, hogy nincs-e valami 3D gyorsítás probléma. Majd nézd meg, hogy mi a kimenete a
glxinfo parancsnak, van-e direct rendering. Meg persze, hogy nem pörög-e valami processz a háttérben. A 1.5GB ram nem sok, de ahhoz bőven elég, hogy ne ram gond legyen.Lathronos: ezt cáfolnám. Az elmúlt másfél évben sosem volt 20% felett a szabad helyem a root partíción a fő Linux telepítésemen, mégsem lassult be semmi.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36698 üzenetére
A /root-ot ne chown-old már, az a root "home könyvtára".
Ha a fájlrendszerben akarsz garázdálkodni, akkor gksu a parancs GUI-s fájlmenedzserek esetében, vagy sudo-zol terminálból. Vagy ha nagyon kényelmes akarsz lenni, akkor su, és akkor átvált root-ra (kérni fogja a root jelszavát!). Visszaváltás a saját felhasználódra: su oliver
A fájlrendszerben csak akkor törölgess le dolgokat, ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy nem kell, különben hazavághatod a rendszert.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36601 üzenetére
Amelyik fájl vagy könyvtár neve ponttal kezdődik, az rejtett lesz, tehát alapjáraton nem látszanak. Ahogy már előttem is írták, általában a Ctrl+h kombinációval lehet ki/bekapcsolni a megjelenítésüket.. Én pl. nem szoktam elrejteni őket.
A lényeg, hogy elvileg tudod törölni a kukából, ha már ott van.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36591 üzenetére
Így írtam be. sudo chown -R /home/oliver/.local
Rosszul írtad.
sudo chown -R felhasználóneved mappaneve
Tehát akkor esetedben:
sudo chown -R oliver /home/oliver/.local
De! A .local mappában egyéb dolgok is tárolódnak, azt nem a cmake hozta létre, ezért is írtam, hogy azt ne töröld le.
A többi mappával sincs gond, a ponttal ( . ) kezdődő mappák rejtett mappák, amikben a különböző programok dolgai tárolódnak. Nem kell bántani őket.
szerk:
/home/oliver/.local/share/Trash/files/build/install
Egyébként ez meg a kuka (Trash), szóval a kukában vannak a cuccok.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36587 üzenetére
Mit írtál be pontosan? A .local-t még véletlenül se töröld ki.
De megoldható egyszerűbben is, chown nélkül. Töröld sudo-val:
sudo rm -r ~/mappaneve
Ismétlem, ez véglegesen törli, nem kukába megy, tehát ügyelj arra, hogy azt írd be mappa névnek (vagy elérési útnak), amit tényleg törölni akarsz.
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #36574 üzenetére
2.22-es verzió nem jó, ami a Debian tárolóiban is fent van?
-
-
-
válasz
olivera88 #36401 üzenetére
Firefoxon még a régi flash van, és ha nincs semmilyen blokkoló az sem ideális, mert akkor meg a sok flash tartalom eszi meg a ramot meg a procit, a legkímélőbb megoldás Firefox esetében nagyon gyenge gépen a flashblock+bluhell firewall+hosts file-os szűrés, de ez a gép még egy ublockkal azért elbír, adblock plus már sok lesz neki, de ha nem hiszed nézz meg pár tesztet (pl1, pl2) vagy csak tégy egy próbát.
Amúgy Xfce azért messze nem olyan fapados ha jól be van konfigolva, Mint alatt pl egész jól be van lőve, de akár ilyet is ki lehet hozni belőle.
Sonja: X300-al kétlem, hogy lenne bármiféle flash gyorsítás Win alatt, az még csak mpeg2-őt tud gyorsítani, úgyhogy prociból kell megoldania, persze számít a vga driver is, hardveres renderelést azért tud win alatt meg pepperflashel is a kari, csak hardveres dekódolás nem lesz ami jobban számít, mert így a procira fog főleg támaszkodni, ezért kell azt minél inkább tehermentesíteni. -
Sonja
nagyúr
válasz
olivera88 #36401 üzenetére
Ha csak a flash-es játékok a lassúak, akkor megvan a probléma. Nincs hardware-es gyorsítás a pepperflash-el, csak szólok. Win alatt minden bizonnyal volt HW-es (GPU-s) gyorsítása az Adobe flash-nek.
Szerk.: Próbálja ki, hogy a címsorba chrome://flags, majd a legelső "A szoftveres renderelési lista felülírása" opciót engedélyezi. Újraindítás, és nézze meg megint.
-
válasz
olivera88 #36399 üzenetére
Akkor ahhoz a karihoz csak nyílt driver van, mondjuk felteheted a mesa-vdpau csomagot, de csak mpeg2-őt fog gyorsítani, Adblock plust meg gyorsan cseréld le azon a gépen ublockra (ezzel jelentős erőforrásokat megtakarítva (sok ramot és procierőt)), amivel még nyerhetsz teljesítményt az egy 64 bites xfce-es disztró, pl ha már Mint van rajta, akkor esetleg kipróbálhatsz live módban egy Mint 17.1 Xfce-t.
-
-
válasz
olivera88 #36390 üzenetére
A Chrome alapból leszedi magának, de Chromiumhoz/Operához pl neked kell kézzel telepíteni a pepperflash csomagot, amúgy milyen vga van a gépben (ez a korábban említett 3800+ X2-es lenne)?
Szerk; chrome://plugins/ alatt tudod a leggyorsabban kideríteni,hogy fent van-e. -
válasz
olivera88 #36386 üzenetére
Igen, egyrészt amit már írtak, hogy az adobe flash meglehetősen régi Linux alatt, tehát használj pepperflasht Chromiummal pl, ill. alapból nincs hardveres videógyorsítás telepítve, amihez a kártyától függően megfelelő csomagok kellenek, másrészt ha gyengébb a gép, akkor pl. Adblock plus is nagyon meg tudja fogni, javasolt pl. ublock helyette...
erhas01: Xfce alatt whisker menut elég jól lehet konfigolni, de hogy pont úgy nézzen ki mint a mates menu olyan biztos nincs, kicsit konkrétabb/pontosabb kérdés, hogy pontosan mit szeretnél könnyebb lenne megválaszolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest