-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necronom
senior tag
válasz
#63718632 #94159 üzenetére
memo van 4GB, de eddig is ennyi volt, a swap nem tudom...
a diskek meg igy neznek ki, a rendszer az sda2, a tobbin csak adat vanFájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 1,8G 0 1,8G 0% /dev
tmpfs 363M 2,8M 361M 1% /run
/dev/sda2 62G 31G 28G 53% /
tmpfs 1,8G 38M 1,8G 3% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 1,8G 0 1,8G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/loop0 64M 64M 0 100% /snap/core20/2182
/dev/loop2 64M 64M 0 100% /snap/core20/2105
/dev/loop1 41M 41M 0 100% /snap/snapd/20290
/dev/loop4 41M 41M 0 100% /snap/snapd/20671
/dev/loop3 156M 156M 0 100% /snap/rigs-of-rods/769
/dev/sdb1 2,8T 2,6T 183G 94% /mnt/data
/dev/sda1 870G 306G 564G 36% /mnt/storage
tmpfs 363M 24K 363M 1% /run/user/1000
-
válasz
#63718632 #94154 üzenetére
Jah pardon, értelek.
Hiába ott az u-u csomag, az magától nem fog letöltést csinálni.
Gnome-on ugyanúgy lehet grafikusan konfigurálni, mint Ubuntu alatt. Software-properties-gtk-n belül megjelenik egy új fül és ott be tudod állítani.
Terminálban nekem nem volt már vele kedvem sz*rozni. Működik, ahogy kell neki. -
válasz
#63718632 #94142 üzenetére
"volt firmware letöltés és frissítés.
Utána pedig egy csomó program leállítás. "Ebből nekem nem az jön le, hogy újraindult. Nem mellesleg aki automatára állítja be a frissítést, az nyugodtan számoljon vele, hogy adott esetben kilépteti/újraindítja a rendszer.
De hogy kérdésedre válaszoljak, pl. Fedora-n is beállítható:
"A dnf-automatic alternatívájaként az auter is használható. Ez hasonlóan működik, mint a dnf-automatic, de nagyobb rugalmasságot biztosít az ütemezésben, és néhány további opciót, beleértve az egyéni szkriptek futtatását a frissítések előtt vagy után, valamint az automatikus újraindítást." -
-
szbalogh
addikt
válasz
#63718632 #94131 üzenetére
Szia!
Ubuntu 20 vagy 22.
Nem kapcsol ki inaktivitásra, már harmadik napja ment egy számolási feladat.
Attól tartok, hogy betelt neki az SSD pedig 64Gb szabad helyet ír még de nagyon lassan tölt be mindent, perceket kell várni.
36 db CPU-ból csak 1-2 dolgozgat és az SSD-t se nagyon írja/olvassa.
Nem tudom mitől lassult be ezért szeretnék látni valami log-ot, hogy lássam miért lépett ki a felhasználóból. Valószínűleg nem indult újra, mert akkor sípol a gép. -
-
válasz
#63718632 #94053 üzenetére
Értem. Az EFI-s dolog, amit írtál, az viszont nagyon jó lenne. Én ezt érzem kezdőként egy nagy gyengeségnek, hogy hiába jó az open-source driver, de még mindig nem olyan jó, mint a proprietary. Nekem azzal nincs bajom, hogy zárt, csak megfelelő teljesítményt nyújtson.
Debianra van firmware-amd-graphics, de másra vagy nincs, vagy mókolni kell vele. Fedorán adjak hozzá valami huszonharmadik repót, azon van a nem tudom milyen fordítás, ami már obsolete, aztán terminálból még indítsak el valami parancsot is futtatás előtt. Na ezt ők sem gondolják komolyan, ki fog ezzel otthon, így, ebben a formában sz*rakodni?
Ha CSAK a drivereket meg tudnák oldani, hogy gond nélkül lehessen applikálni, nekem már az nagy dolog lenne.
-
-
-
válasz
#63718632 #93943 üzenetére
De nagyon jól emlékszel. A régi Kubuntumon a mai napig működik. A DDCControlhoz írtam szkripteket és választhattam hogy a sudoers-t babrálom, vagy a nem ajánlott módszert amikor a szkriptbe megjelenik a jelszavam.
Ez utóbbit választottam, azt a sudoers-t még nem mertem sose piszkálni. Ezpl. a 25% fényerő parancs.echo jelszavam | sudo -S ddccontrol -r 0x12 -w 25 dev:/dev/i2c-4
Amit a Debian terminálból bekopiztam, az tényleg az első terminálos próba volt, a vokoscren nevű képernyőrögzítő programot szerettem volna telepíten. Nem a fényerőhöz volt köze. -
-
válasz
#63718632 #93855 üzenetére
Akkor megvan a magyarázat, annak a kijelzője és a hardver nem rendelkezik ezzel.
Én azon az egyelőre 2 darab monitoron próbáltam Debianon amik eddig mindennel, W10, Ubi, Manjaro stb. simán tudták a ddc funkciót. Ez az első oprendszer ami elhasalt a monitorvezérlésen.
Továbbmegyek, a Brighty applet, Ubntun a beépített Fényerő app, ezek szoftveresen szabályozzák a gammát, azaz magába a oprendszerbe. és ez a funkció még vga-n, minden tévén működött. És a ebianon elhasal.
Próbáld ki a Brighty-t. Működnie kell laposon is. -
-
válasz
#63718632 #93850 üzenetére
Van még a DDcControl, és van egy Kde kisapplet, a Brighty. Ezt hozzáadva a panelhez, egérgörgővel lehet állítani a gammát.
Ez mankónak jó, de az igazi a Ddc-szerűségek, ezekkel i2c buszon magát a monitort lehet állítgatni.
azaz a natív fényerőt, kontrasztot, 3 alapszínt, a monitor ledet ki-be lehet kapcsolni stb.
Akkor nálad se fog működni a Brighty sem, nem fog eszközt találni. Én ilyet még nem láttam. Minden rendszeremen minden monitorral ez eddig működött.
sh4d0w, én éjjeliór vagyok és nekem nagyon fontos ez.
A DDCControlhoz irkáltam pár szkriptet, a panelon figyelnek egy ikon alatt és két kattintással tudok 0, 25, 50, 75, vagy 100% fényerőt beállítani. Mindezt én naponta többször használom.
Pl. napsütésbe amit beállítok, az a vaksötétbe nekem kiégeti a szememet fél éjjel bámulni.
És a monitorjaim nem emberbarátak, menü menüjének az almenüjéba van pl. a kontraszt. Amit a szkriptek a fényerővel párhuzamosan szabályoznak.
Nagyon rosszul néz ki egy 0 fényerő-100%kontraszt párosítás, együtt kell futniuk némileg. -
-
-
-
-
válasz
#63718632 #93422 üzenetére
Upgrading from MX-21 to MX-23 without reinstalling
Mondjuk érdemes elolvasni ezt előtte:
DISCLAIMER: This how-to is for the benefit of advanced users who are comfortable with the command line and willing to research and fix things if things go wrong, it’s not guaranteed to work and is not supported in any way by the dev team. As always, when upgrading from a Debian base to another one a clean install is the easiest procedure that provides a fresh and complete configuration. The upgrade might not work seamlessly, especially if you mixed and matched packages from Testing, Backports, and other unofficial repos.
Kollégánál mondjuk olyan szintű kutyulás van, hogy tényleg csak kíváncsiságból fognék neki.
Lassan kezdem megszokni, hogy pár user egyszerűen szereti végletekig kutyulni az amúgy nagyszerűen működő rendszert, aztán jön a harcipislogás, hogy jujmivanmost!?
-
5leteseN
senior tag
válasz
#63718632 #93422 üzenetére
1:
2: Ugyanazzal a verzióval(Wildflower ...-27) való "rátelepítés" vajon lehetséges, hogy a programok, adatok megmaradjanak? Valószínűleg van az archívumukban a nem sokkal ezelőtti azonos verzió ISO-ja és akkor a Portable verziónk felül-telepítésére gondolok, mint lehetséges megoldás.
-
válasz
#63718632 #93326 üzenetére
Soha nem használam ezt a btfrs-t, semmit nem tudok róla.
Timeshift:
Többiek,
igen tényleg ez a két swap partíció uuid-je. Ugye az egyik a stabil rendszeré, másik a ssd-s hordozhatóé.
Viszont eddig ezt se csinálta, a saját fstabjába lévőt vette fel mindig.
Megérett szerintem ez a Ventoyos Ubuntu egy cserére, meg lehet az egész usb ssd-t lassan újra kéne pakolásznom.
100+ pc-be meg laptopba volt dugdosva, agyonnyúzva évek alatt. -
5leteseN
senior tag
válasz
#63718632 #93254 üzenetére
2: vsz. azért működget, mert csak a user letöltött dolgait menti a perzisztens területre, meg nem rendszer kritikus beállításokat tárol ott. Az MX telepítőben van olyan opció, hogy telepítés után (legyen az bármilyen) a telepített rendszeren megmaradjanak a live beállításai. Szerintem ezért is működget és gondolom úgy néz ki ahogy anno a live-ot beállítottad.
Szerencsém volt, és-vagy készültek gasonlóan elvetemedett felhasználókra!
3: Ez egy kicsit zavaros. A FF-ot tudod szinkronban tartani a szinkronizációval. Az nem elég?
Azt a 3-4 net-bankos pin-t nem nagyon tenném ilyen-olyan felhőbe. Valamilyen megbízható Linux-os megoldás lenne a pocket-Firefox-omra? Tikosssas, egyebek...
Linux-ra van pocket-Firefox? W-kre van, azt tudom.3,5: Nem nagyon használtam az MX ezen különleges dolgait. Van ilyen több is más néven más disztrón. A lényeg, hogy egy full rendszer mentést csinál és abból generál egy kiírható-bootolható ISO-t. Ezzel gyakorlatilag egy saját szájízre konfigolt live-ot tudsz csinálni.
Ránézek.
4: Kérdezz még vagy ötletelj, ha tudunk valamit segítünk.
A "laposon" megtáltosodna az MX-Linux az USB2.1-es pendrive helyett a belső SATA-SSD-n futkározva, és ha szinkronizálná is magát a pendrivehoz(amikor észreveszi, hogy be van dugva), akkor mobil is lennék, + gyors is!
-
5leteseN
senior tag
válasz
#63718632 #93252 üzenetére
1:
2: Sokadikra (mikor ki tudja miért
, de akar,) működik az MX-Linux még mindig!
3: Azt meg lehet-e csinálni, hogy live rendszer a lapos(-top) SSD-n, aminek a driverén egy másik partíción van egy pocket-Firefox. és ehhez szinkrinizálja egy pendrive-másolatát(amit ado viszek ahova akarok, és kis szerencsével fog is ott működgetni).
3,5: Asszem az MX linux tud magáról (remélem a perzisztenciája nélkül) ISO-t készíteni, amit (elméletileg) tudok majd Live-ként használni.
4: Ezeket viszonylag egyszerűen és gyorsan meg tudom csinálni(némi rávezetéssel!
)?
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
#63718632 #93087 üzenetére
Viszont most a hardveres gyorsítás mint olyan lenne a feladat.
Mert olyan mint ha a 3rd party appok esetén az nem lenne meg, videók konkrétan szaggatnak, Firefox és kodi már lent van.
Firefox-ban az ufotest konkrétan 19-20 fps-t mutat max.
Oké hogy nem egy mai hardver, de gondolom egy 720p / 1080p h264 videó azért nem olyan erős neki. -
válasz
#63718632 #92945 üzenetére
Nyitott ólajtót rugdalsz egyébként, mert van ilyen egyedi avatar készítő topik. Valami nagyon furmányos jogosultsági eljárás kell, aztán ha a grenium rábólint, akkor valaki vállalja, kiválasztás ilyesmi. Ilyen kockalinuxer fejet vígan csinálnak neked!
Nem lelem azt a céltopikot, pedig egyszer még én is rákérdeztem, jogosult vagyok-e egyedi pofára.
-
-
válasz
#63718632 #92834 üzenetére
Egy ideje használom nala-t, először rátalálva azt hittem valami bloat apt-helper, de nem. Egész jól áttekinthetőek a műveletek, igaz nekem az apt is teljesen az volt, de aki nem szereti a terminalos upgrade-et, annak ez jó lehet. Plusz nemrég emlékezetből írtam, hogy autoremove-ot is csinál, ha lát például felesleges kernelt...most látom is, hogy megcsinálja valóba. Ez is jól jön home usereknek, tekintve Tibikomám pár nappal ezelőtti bénázását.
imhol
-
shadow1901
aktív tag
válasz
#63718632 #92908 üzenetére
Mivel létrehozta az asztalon a dolgait, szerintem igen. [kép] Ha ez az amit tennem kellett.
Úgy romlott el, hogysudo apt update -y; sudo apt upgrade -y; sudo apt autoremove
-y lefuttattam miközben futott a TS3. Következő indításnál asztali ikonra nem történt semmi, de a gépet újraindítani nem volt lehetőség mert hálózati 4 órás másolás 3-nál járt. Ezért gondoltam letörlöm, újra felteszem. Csak már az 5 jött le. Laptopon továbbra is megy a 3, fenti parancsok után is. -
-
törölt tag
válasz
#63718632 #92872 üzenetére
64GB van a gépben. De az alaprendszert nem akarom letörölni. Vagy nemtudom.
Warton: Én például ajándékba kaptam. De valóban, sokkal olcsóbb is mint egy hagyományos. Azonkívül biztonságosabb. Azonkívül a C64 óta ez az első kompjúterem, amiben nem zajong egy ventillátor.
-
törölt tag
válasz
#63718632 #92869 üzenetére
Elnéztem először. Mégis benne van a gépem a kompatibilis felsorolásban. Hát bizonytalan vagyok. És ha féltéglát csinálok a gépemből? Ugyanis ez a megoldás visszafordíthatatlan. A hivatalos mentés sem tudja visszafordítani. Ez lenne a legjobb megoldás. Gyors pendrájvról futna egy komplett ubuntu. Tudom, ezt nekem kell eldöntenem, de azért segíthetnétek. Szerintetek csináljam, vagy ne?
-
-
-
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
#63718632 #92783 üzenetére
Most ugye ez nem komolyan kérdezted?
(kicsit tanulmányozd)
De hogy tiszta is legyen: a win lemezkezelőben listában nem látható egy üres 250GB ssd és még rá egy másik ssd ami ventoy-al az iso-k tartalmazza, a Linux Mint mindent összeszámolt. Szóval 4db* 1TB (1024GB) és 2db 250GB. De ez most lényegtelen. -
-
-
-
válasz
#63718632 #92735 üzenetére
Anno nem sok erőforrás volt a desktopomon, mikor Linuxra átcuppantam, talán szerencsémre, mert így nem is akartam kipróbálni a virtuált, de ugye fogalmam se volt, hogyan kéne beállítani, így aztán inkább bele a sűrűjébe. 10 éve még lehetett rendesen copni ATI VGA-val is meg Debianon külön kislemezen hálókártya driver install közben. Nekem hiányzik az az időszak kicsit azért...
(#92739) májkimiki
Szerintem az!
(igaz én másképpen szoktam fogalmazni)
-
válasz
#63718632 #92695 üzenetére
Ha jobban elolvasod, amit írtam, úgy szól, "ha elfogad egy tippet..." Nyilván elég a 20GB is és akkor bambarépáknak ezt dobja a rendszer.
Egyébként nekem az ugyanakkor telepített Mint tuti nem rakott fel 13-15 kernelt, ettől függetlenül mindig az ajánlott minimum üres tárhely dupláját hagyom a rendszernek, úgy érzi jól magát.
-
törölt tag
válasz
#63718632 #92660 üzenetére
Nem, semmi ilyesmi. Tipikus pálcika-wm, a billentyűzet nyomogatására épít. Tudsz többféle wl. kompatibilis indítót használni alatta, a COS-ban a crofi az alapértelmezett, de én wofit is tettem alá, ez ugye a jó öreg rofi wl.-es implementációja. Aztán szintén bármelyik wl. kompatibilis panelt fel lehet ekecsölni rá, de a Waybar az ajánlott. Konfigolni szöveges állományokkal lehet mindkettőt, annyira nem tudod kifordítani magából, mint pl. a nagy kedvencem AwesomeWM-et, ahol ugyi magát a Lua kódot pisztergálod, de azért lehet variálni naphosszat.
Crofi:
Wofi:
-
törölt tag
válasz
#63718632 #92656 üzenetére
Egy KDE fejlesztővel néztem egy beszélgetést. Ugye az eredeti probléma, hogy a Wayland fejlesztői épp a másik oldalára estek a lónak, mint amelyikre Pöcstering barátunk, és a cucc még alapvető dolgokat sem tudott, ezért mindenki saját megoldásokat gyártott. Aztán a core csapat is rájött, hogy ez így nem annyira jó, és a Sway féle Wlroots fejlesztését felpörgették (a KDE és a Valve támogatásával), és egyféle szabvány könyvtár lett Waylandon. Igen ám, de a már használatban lévő megoldások cseréje wlrootsra nem olyan egyszerű, még a KDE fejlesztők számára sem, pedig ők ugye erősen benne voltak a sztoriban...
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Yettel topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest