- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- Honor 400 Pro - gép a képben
Új hozzászólás Aktív témák
-
Race-Face
tag
Corelben a kék, azaz Blue szín 100% cián és 100% magenta. Ez tényleg lila, nem a monitor vagy a corel hibája. Igazi kékhez a magentából kell visszavenni, 60% magentával egy olyan közepes kék árnyalatot kapsz, vagy kevergesd bátran, amíg megfelelő árnyalatot nem kapsz.
A ''kinyomtatva kék'' gondolom azt jelenti, hogy nyomtatóval kinyomtatva lesz kék, nem nyomdagépenMert ha nyomdagépen, akkor azt a nyomdát felejtsd el, ami a Corel Blue színét kékre nyomja
Hát igen, ha nyomtatóról van szó, a színek ellenőrzésére el lehet felejteni. Alsó kategóriás nyomtatóknál (~100e Ft-ig) sajnos nem épp színhelyesek, különböző papírokon különböző színt produkálnak, inkább csak iránymutatóként lehet használni. Vannak persze proofnyomtatók is, ezek azonban igen drágák, és ez az üzemeltetésükre is vonatkozik. Speciális papír, speciális festék...
Corel. Van előnye és hátránya is bőven. Ha most tanulod a szakmát, tudom ajánlani. Viszonylag egyszerű, könnyen lehet benne szép dolgokat összerakni. Még valami: a riválisokhoz képest olcsó - már ha valaki meg akarja venni
Sajnos gyakorlatban kiderülnek a hibái is. Képek színbontásánál nem remekel, olyan munkát, amiben fotók vannak, nem szívesen adok a ''kezébe''. Vektoros munkákra viszont egyszerűen tökéletes, tehát némi szöveg meg rajzolt ábrák, logok, ilyesmik nem okoz gondot. Azért 100 oldalas könyv már megint nem az ő súlycsopotja...
Ha profin akarod űzni az ipart, nem menekülsz meg néhány program elől. Vektoros feladatokra a Freehand vagy Illustrator nagyon jó, ezeket Corel után már egy hétvégén megtanulja az ember. Képekhez egyértelműen PhotoShop, az egész munkát meg QuarkXpress-ben lehet összefogni. Nekem nincs sok tapasztalatom az InDesign-nal, csak azt látom, hogy a környezetemben nem igazán használják, tehát én sem igazán használomJó nekem nagyon a Quark-Photoshop-Freehand hármas
No, ismét jó hosszú voltam, sorry... -
Race-Face
tag
Szigorúan értelmezve a színhűséget a tft-k között jelenleg csak az EIZO ColorEdge CG21 ill. CG19 felel meg dtp feladatokra. Ugyanis csak ezek kapták meg a SWOP tanúsítványt. Ez persze csak igazi professzionális felhasználásnál érdekes. Sajnos az áruk is professzionális...
Azt kell eldönteni, mire, mennyire komoly feladatokra fogod használni a monitort. Kishazánkban lassan már minden utcasarkon van valamilyen grafikai stúdió, majdnem minden házban lakik ''profi'' grafikus, a legkülönfélébb monitorokat használják. Sok esetben messze nem színhelyesek. Ez van.
Az én itthoni monitorom (LG 795FT) nem színkalibrált (illetve csak ''szemre''), de már megszoktam, hogy mennyit tér el a képe a végeredménytől (nem sokat, kicsit ''színez''), ezt belekalkulálom. A cégnél kalibrált sony-k vannak, ott azért kevesebb a gond.
Azért az nem véletlen, hogy a profik zöme még mindig crt-t használ. Egyrészt azonos képméret mellett jóval olcsóbb (pl. LaCie Electron Blue 19'' 120+fa körül, és azért az profi kis moncsi), másrészt ténylegesen színhelyes tud lenni. Az Apple studio display monitorai nagyon jók, de ott még nem tart ez a technológia, hogy egyértelmű választás legyen egy jó (!) crt-vel szemben.
Szóval szerintem egyelőre ne erőltesd. A tft szerintem még inkább csak divat. Én speciel még várok, 1-2 év múlva hátha már elérhető megfelelő színhűség emberbarát áron. Addig meg rontom a szemem továbbra is a crt-vel... -
reprokaiser
csendes tag
Bár ez offtopic és talán még flame is lesz, de van egy szelíd javaslatom: sürgősen felejtsd el a
korelt, ha komolyabban akarsz grafikával, nyomdászattal foglalkozni. Amiket hallottál,
nem valótlan rémtörténetek voltak; ezt az ipart Illustratorral, Freehanddel, QuarkXPress-
szel, Indesign-nal, Photoshop-pal szokás csinálni. A korel nem rossz program, de végülis
slendriánságra és olcsó hatásvadászatra tanít, szoktat. -
puffneki
tag
valszeg rgb színtáblát használsz cmyk helyett. állítsd át cmyk-ra, az a nyomtatási színt mutatja, már ha a monitorod jól be van lőve.
Bővebben: link
itt be tudod lőni a gamma korrekciót elég pontosan. én a 2.2-est használom egy eizo t766-on, sRGB módban.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Futás, futópályák
- Tesla topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Háztartási gépek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 2025 - Íme a 26. héten megjelenő játékok listája
- További aktív témák...
- AOC Agon AG273QCX, 27 col, 2560x1440P (QHD), 144 Hz, Curved (hajlított) - elkelt Hiksan kollégának
- Újszerű Samsung 34 -es hajlított monitor - 3440x1440px / HDR10 / 100Hz / USB-C PD 90W (S34A650UXU)
- LG UltraGear 27GS75Q-B (IPS/2K/180hz)
- SAMSUNG (LS32DM700UUXEN) 4K SMART GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32B800PXUXEN) 32" 4K GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged