- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Egyre közelebb a Poco F6 startja
ma Újabb ár/érték csatát nyerhet a Xiaomi almárka.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
A legtöbb amerikai szerint a TikTok egy őket befolyásoló eszköz
it Egy felmérés szerint a legtöbb amerikai osztja azon véleményt, hogy a TikTok egy őket befolyásoló eszköz.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #112968 üzenetére
Ha a Niche-t, amivel demozzák, is adnák hozzá, akkor egész jó ár lenne
Egyébként én gond nélkül el tudom képzelni, hogy aki kiad ennyi pénzt egy kávéfőzőre, az nem érzi problémának, hogy hozzádob még ennyit, és akkor nem kell semmit összelegóznia. Kényelmet mindig is drágán mérték
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #112971 üzenetére
Ha valaki 3D nyomtatni akarja, pont ma jött szembe egy jól kitalált: [link] Kétféle tartót is lehet hozzá rögtön nyomtatni. (Lance Hedrick új videójában láttam: [link])
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Cseh Kofio oldalon is elég sok mindent leakcióztak, főleg "kütyüket" (filter papír, csészék, kávé tároló, stb.), de van pár nagyobb értékű akciós termék is. A webshop csak cseh nyelven van, de google translate viszi, és szállítanak Mo-ra is (csomagpontra olyan ~15k-tól ingyen). Múlt héten rendeltem tőlük, szerda este adtam le a rendelést, hétfőn már átvettem
Van egyébként nemzetközi oldaluk is, de ott nincs black friday (egyelőre?). -
Cathfaern
nagyúr
válasz #75655680 #113082 üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék van-e valakinek tapasztalata ezekkel Úgy látszik kínaiak elkezdtek ráfeküdni a síktárcsás őrlőkre is.
Ha jól értem nagyjából single dose (ha más nem, pumpával), síktárcsás, kompatibilis SSP késekkel és késcserével együtt is kijön egy C40 árából. -
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #113091 üzenetére
Igazából feleségem szoktatott rá a kávéra, én előtte csak kivételes esetben ittam. Igaz szarvasi / kotyogós vonallal kezdve, 2 dl tejjel meg 4 kiskanál cukorral
Tulajdonképpen filter vonal is az ő ötlete volt először, szóval a hattyúnyakú kancsót meg az 1-3-as Chemexet meg a v60-at "ő vette". Aztán átvettem tőle a kormányt Drágább őrlőre kicsit nehéz volt rábeszélni, de mindkét upgrade-nál elismerte, hogy tényleg jelentősen jobb a végeredmény.
Újabb csészékért / bögrékért általában ő is odavan (csak már nincs hova rakni őket) Meg april-es kit is nagyon tetszett neki is, szóval arra se volt nehéz rábeszélni, hogy születésnapi ajándéknak kapjam (megjegyzem többet használja a csészét, mint én ).Viszont espresso vonal egyáltalán nem jön be neki szóval értelemszerűen nem is érdeklődik abba az irányba, meg én se érzem reálisnak úgy beleölni a pénzt, hogy csak én használnám, és én se napi szinten.
Szerk:
Kávét kezdetben meg lattés / cappucinos időszakban ő főzte, eleinte filtert is, de aztán én szívesebben kísérleteztem vele (meg akkor kerültem home officeba, szóval többet is gyakoroltam), szóval azóta én főzök mindig kávét."Meg úgy általában a család többi tagja mennyire tart hülyének? "
Na ők viszont totál. Eleinte próbálkoztam, de ha a Aldis őrölt kávé + kotyogósra azt mondja hogy jobban ízlik nekik, akkor nem nagyon látom értelmét erőltetni[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz pető bá' #113307 üzenetére
Csak pálya széléről belevau, de szerintem engedd el a 9 bárt. Eredetileg úgy találták ki, hogy elvileg a régi karos kávégépeknek az átlagnyomása volt ennyi. De ezt nyilván elég nehéz konvertálni teljesen más gépekre. Manapság én azt látom akár "okosoktól", akár "mezei user" tapasztalatokból, hogy aki lentebb megy mint 9, annak jobban ízlik a végeredmény. Olyat még nem nagyon olvastam, hogy főzött 6-8 baron, nem ízlett neki és attól lett a jobb, hogy 9-en tolta
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SoundON #113411 üzenetére
Az a baj ezekkel, hogy minimális pénzt lehet elkérni értük (és nyilván a felhasználótábor is nagyon szűk), viszont a karbantartás jelentős energiát igényel. Szóval ilyet max lelkesedésből vagy open source közösségi alapon lehet összerakni, de akkor meg addig lesz karbantartva, amíg az illető(k) lelkesedése tart.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz general #113443 üzenetére
Ha nem feltétlen belvárosi kávézó kell, akkor én pár hete This is Melbourne-ben és Major-ban (ez mondjuk Budaörs) is nagyon jó kávét kaptam.
Ha meg belváros, akkor tavasszal meg a My Little Melbourne Coffee and Brew Bar-ban ittam többször is jót.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mclord #113460 üzenetére
Specialty.hu nem igazán megbízható már, nem frissítik amennyire tudom. Legalábbis én futottam bele olyan helybe, ahol az oldalon fel volt sorolva két féle filter főzés is, odaérkezve amikor kértünk az volt a válasz, hogy "ja mi olyat nem szoktunk" Plusz van olyan hely is fent ami már bezárt azóta.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bluesfan #113510 üzenetére
Ahogy én látom sík késekkel nem igazán lehet single dose-t csinálni, legfeljebb pumpálással. Nagy gyártók meg nem igazán foglalkoznak kúpos késekkel. Szóval én ezért nem nagyon várnék nagy nevektől igazi NZ verőt. Illetve nagy neveknek a nagy bevétele kávézókból van. Őket meg azért annyira nem fogja meghatni a single dose. Sima felhasználói piac meg nem igazán fizeti meg az "örökélet"-et, főleg nyugaton nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz general #113562 üzenetére
Filternél őrlőn, kávén és a vízen múlik a legtöbb. Ha ezek rendben, és nem csinálsz valamit nagyon rosszul, akkor jó lesz a végeredmény
Őrlőnél Timemore C2-vel nekem is mindig maradt benne kesernyés mellékíz. K-Plus-al esetek 95%-ban meg vagyok vele elégedve. Persze filterre a sík késes őrlő az ideális.
Kávénál tapasztalatom szerint ha nem filter pörkölés, akkor majdnem mindig marad benne valamennyi keserű. És sok pörkölőnél világos nem ugyanaz, mint a filter. Ha azt gondolod a kávé a gond, akkor meg lehet próbálni alacsonyabb hőfokon (akár lemenni 90-92 fokig is), az van hogy segít espresso-s "világos" vagy közepes pörkölés esetén.
Esetleg próbálj meg egy cuppingot, ha azzal is keserűnek érzed, akkor a kávén vagy a vízen múlik. Ha úgy nem, akkor az őrlő vagy a technika
Hoffmann-módszer egyébként nekem egyik kedvencem, volt hogy más módszerrel ittam jobbat egy adott kávéval, de nem volt még olyan, hogy egy kávé egyáltalán ne működött volna vele (amibe viszont futottam bele már más recepteknél). Szóval elég stabil és jól skálázható alaprecept (én legtöbbször 12-13g-al használom).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz general #113573 üzenetére
Legnagyobb érv a kancsós cuccok ellen, hogy befolyásol(hat)ják a víz PH-ját, ami ha benne ül az espresso gép fém részeiben, akkor gondot okozhat. Vízforralós esetben ez ugye nem probléma. Másik gond lehet velük, hogy ahogy használódik, változik a szűrés erőssége is. Azt nem tudom megmondani ez gyakorlatban mennyire probléma, direkt összehasonlítást nem csináltam, érzésre nekem nem probléma.
Ízben nálam drasztikusan jobb, mint a csapvíz. Britta-t próbáltam még, annál BWT mg2+ egyértelműen jobb volt.
Azt nem tudom megmondani kevert / fecoter vízhez képest milyen, még nem vettem rá magam, hogy nekiálljak azokkal kísérletezni -
Cathfaern
nagyúr
válasz K1nG HuNp #113643 üzenetére
Nekünk ilyen célra Bialetti Brikka nagyon bejött. Ha annyi vizet teszel bele amennyit ajánl (mi verziónkon felső részen van egy mérce, azzal ki lehet mérni, újabbakon nem tudom hogy működik), akkor pont annyival rövidebb és töményebb a sima kotyogósnál, hogy ideális legyen tejes cuccokhoz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz K1nG HuNp #113664 üzenetére
Tejes italnak nem Aeropresseztem, de amúgy használom. Még ha direkt "espresso"-s recepttel használod, akkor se tudsz lentebb menni vele, mint 1:4 - 1:5 arány. Tehát mindenképp valamivel hígabb lesz, mint egy espresso-s tejes ital. Hoffmann-nak amúgy van egy videója kifejezetten erről a témáról (tejes ital espresso nélkül), amiben szerepel az Aeropress is: [link]
Brikka ezzel szemben kb. 1:2.5 - 1:3 körüli arányt hoz ami szerintem jobb tejes cuccokhoz.
Aeropressnél esetleg érdemes még megfontolni a Prismo-t ha espresso közeli "sűrűség" a cél, ott a hivatalos recept 20g kávé / 50g víz, szóval elvileg 1:2 arány alatt lesz a végeredmény. De azzal nincs tapasztalatom.
#113665 rastacsz
Direkt infóm nyilván nincs, meg avx-es verzió nem volt a kezemben, de az alja annyira ugyanúgy néz ki, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy máshol gyártsák. A teteje viszont egyértelműen más.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #113670 üzenetére
Hmm azt hittem a műanyagot Kínában gyártják, de jelek szerint nem. Akkor viszont tényleg nem lehet ugyanaz a gyártósor. Bár ki tudja hogy címkézhetik ha a műanyagot Kínában gyártják, de a felső rész + összeszerelés Japánban zajlik
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #113831 üzenetére
+1. Én is nagyon jól el vagyok kézi őrlővel, viszont amíg a Hario-m volt, addig nagyon gondolkoztam az elektromoson (jelenleg max a sík kések miatt váltanék).
Bár azért felhasználási terület se mindegy, ha minden reggel le akarnék főzni 2 duplát világos pörkölésből, akkor nem nagyon akarnék tekergeti, mindegy mennyire kényelmes az adott kézi -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #113852 üzenetére
Körülnéztem a 90+ oldalán és meglepetten láttam, hogy van 10g-os adagokra tervezett dripperük (meg készletük). Ami persze adja magát a 10g-s kávéikhoz, viszont ugye elég sokáig az volt a mantra, hogy 15+ g alatt nem lesz jó a filter, de inkább 20g (bed depth és társai). Szóval kíváncsi lettem, hogy milyen receptet használnak, és az is meglepett: [link]. Nem bonyolítják túl És meglepően hasonlít az April-esek által használt recepthez (amivel elég sokat kísérleteztem, beleértve April-es kávéval és dripper, de sose sikerült olyat főznöm vele ami igazán ízlett volna. Nem lett alul vagy túlkivonatolt, csak valahogy más módszerrel jobban ízlett).
Te próbáltad már a 90+ féle receptet? -
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #113856 üzenetére
1ZPresso K-Plus
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #113857 üzenetére
Ja nem is annyira kávéjuk érdekel, csak én jobban szeretek többször kevesebb kávét inni, mint egyszerre 2-3 dl-t. Ilyen szempontból egy 10g-os verzió elég előnyös Majd kipróbálom napokban milyen...
Amúgy ahogy nézem van nekik is azért "vállalható" (értsd: kevesebb, mint 20k / kg) árkategóriás kávéjuk az "Ascent" kategóriában. De igen, az azért vicces, hogy a teljes brew set (kiöntő, brewer, 4 bögre) kevesebbe kerül, mint a 10 g kávé hozzá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JózsefK #113867 üzenetére
April brewer is 12-13g kávéval ajánlott például.
De igazából a lentebb linkelt 10g-os recept szerintem bármilyen "flat-bottom" dripperrel megcsinálható, pl. Kalita Wave, Origami, April brewer (max Kalita-hoz kell fémszűrős mod, hogy ne tömődjön el). Ugye a 90+ féle dripper is csak egy picit módosított* és rövidebbre vágott origami. De van sima v60 receptjük is 10g kávéra: [link].*nemsokára jön műanyag origami ami ugyancsak kicsit más dőlésszögű, szerintem ez a dripper is csak azt a modot kapta
Amúgy a "kis adagos filter"-re a legjobb megoldás egy Hario Switch Én 7g / 120g recepteket is szoktam csinálni benne, teljesen jól működik. Clever nem jó erre a célra, mert túl sok víz kerül be a filter alá (ami így nem érintkezik a kávéval) és nagyon felhígítja a végeredményt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #113871 üzenetére
Ráadásul a koffein nagyon könnyen kioldódik, szóval könnyű elérni, hogy íze ne nagyon legyen már a kávénak, de koffein meg mindig szinte ugyanannyi legyen.
Elvileg a bloom kiöntésével lehetne csökkenteni a mennyiségét, mert oda belekerül a 30-40%-a is akár, de kérdés mennyire marad élvezhető utána a kávé.#113870 general
Nekem pont napokban jött Rogue Wave-től egy alacsonyabb koffeintartalmú kávé: [link], de nem kóstoltam még szóval beszámolni nem tudok róla (meg ahogy nézem azóta el is fogyott nekik). -
Cathfaern
nagyúr
válasz hyperspace #113880 üzenetére
Ha jól sejtem akkor nem jött be Mennyi volt a lefolyás?
Én most kipróbáltam April brewerben a saját breweres receptjüket (10g kávé, 20g bloom -> 30s, -> lassú öntéssel fel 170g-ig), igaz azt elfelejtettem, hogy ők csak középre öntik, szóval szokás szerint köröztem. Illetve 20g vízzel nem sikerült átnedvesítenem mindenhol a kávét, szóval 27g bloom volt inkább. Comandante 11 click javaslat alapján kotyogós / aeropress finomságúra őrölt kávéval főztem.
Lefolyás 2:30 lett, eredmény kifejezetten kellemes, pedig öntést elrontottam, mert elég egyenetlen lett a kávéágy (így mondják magyarul "coffee bed"-et? ).
Picit talán túlkivonatolt is lett, bár azt gondolom az az egyenetlenség következménye inkább De lehet valamivel durvábbra lehetett volna őrölni.
De ízlett a végeredmény, pedig egy elég nehezen kivonatolható CasMo-val dolgoztam (Honduras Bomba de Fruta).Amúgy ha már April brewer, a saját papírjukat próbálom épp, de nem igazán érzek érdemi különbséget sima Kalita-s papírhoz képest. Árban kb. egyformák, szóval ha úgyis Apriltől rendel az ember, akkor mehet ez is, de amúgy teljesen jó a Kalita is.
-
-
Cathfaern
nagyúr
Aki szeret kotyogózni, kipróbáltam ezt a receptet: [link] (elég rövid videó, csak 4 perc). Nagyjából a szokásos verzió, lényegi újítás: bloom kotyogóshoz
Első javaslatom, hogy nem szabad reggeli első kávé előtt nekiállni
Videó alapján egyértelmű szerintem, de azért leírom, hogy hattyúnyakú kancsó nélkül esélytelen, és abból is célszerű olyat amivel jól lehet a vízsugarat kontrollálni.
Plusz nehezítésként én egyszemélyessel toltam... Sikerült is kicsit túlfolyatnom ahogy megdagadt a pogácsa, de igazából elég könnyen takarítható volt. Valószínűleg célszerű kicsit kevesebb kávét is beletenni a szokásosnál, hogy egy minimális perem maradjon.Eredmény szerintem jó lett. Érezhetően teltebb, édesebb lett a kávé, mint amihez hozzá vagyok szokva kotyogós + filter kávé kombóból (másik oldalról nem ittam ebből a kávéból még kotyogóst, de majd letesztelem a szokott módszeremmel is hogy mi a különbség).
Hogy megéri-e ezzel szórakozni az attól függ mennyire lehet begyakorolni a bloom-ot anélkül, hogy kifolyjon. Ha az nem gond, akkor nem nagy plusz meló. De egy esetleges minden második főzés utáni takarítást már nem hangzik annyira kellemesnekValószínűleg megér egy kísérletezést a dolog, mert sokszor pont az volt a gondom a kotyogóssal, hogy jó lett volna finomabbra őrölni, viszont akkor már érezhetően elkezdett csatornásodni (lefolyásra is meg ízre is). Ezt elvileg a bloom megoldhatja.
Papír filtert kihagytam, nem volt kedvem vagdosni (ugye a rendes aeropress méret nagy lenne az egyszemélyeshez). Nem éreztem különösebben problémának, igaz meglepően sok fine bekerült a csészébe. Legközelebb majd megnézem azzal is.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz phranxinatra #114106 üzenetére
Közelebb van hozzá, mint a Cracker Jack szerintem is. CM mindenképp egy külön kategória, külföldiek között is. De Roastopus meg Awaken (szerintem) elég közel van hozzájuk.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #114129 üzenetére
Köszi a tapasztalatokat
K-Plus-omon espresso elvileg 3.0 és alatta, én 4.5-ön szoktam Brikkázni bloom nélkül, azon mindig jó volt, lentebb sose tudtam menni (érdemben, 1-2 klikk úgyse sokat számít). 1 személyes kotyogóssal meg 5.0. Szóval kíváncsi leszek meddig jutok így.
Csak az én kísérleteim majd később jönnek, mert épp most bontottam egy kávét ami túlzottan is ízlik filternek, szóval most napi 2x megy a 90+-os 10g-os recept a szokásos 13g filter + 7g kotyogós helyett -
Cathfaern
nagyúr
Nekem idén pozitív csalódás volt Lucky Cap viszont. Korábban nem sok jót ittam tőlük, de idén két zacskót is vettem tőlük kényszerből, és mindkétszer meg voltam vele elégedve. Pedig az egyik (világos) espresso pörkölés volt (kávézóban pont elfogyott a filter), de kifejezetten jó volt filternek is. De persze ez elég kis merítés, lehet csak szerencsém volt
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #114152 üzenetére
Megpróbáltam most egyszeméllyessel 4.5-ön, viszont csak 6g kávé a szokásos 6,5 helyett. Nem volt az igazi, picit talán túlkivonatolt lett, de mégis "üres", ami szerintem csatornásodást jelent. Szóval maradok az előző őrleménynél.
A vízet a tetejébe dolgot viszont elfelejtettem."Külön kimérve a szükséges víz forraláshoz, a bloominghoz hagyni egy keveset vagy éppen fordítva, ami megmarad azt beleönteni az alsó részbe, de közben a kosár is csöpögni fog."
Én arra gondoltam, hogy nem az aljában bloomolni, hanem külön (pl. a tetejébe rakva), és az aljába meg belerakni annyi vizet amennyit normál esetben tennék. Ami lefolyik a bloomból azt meg szimplán beleönteni a tetejébe, és akkor meg van oldva a hideg(ebb) vizes dolog is, viszont még sincs plusz vízzel hígítva a végeredmény. Na majd legközelebb"Csak nem kéne filtert készíteni a Brikka kosarán át és azt visszafőzni... "
Szép kihívásnak hangzik, türelmesen végigvárni amíg átfolyik rajta az a 10-10g amit egyszerre rá lehet önteni... -
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #113873 üzenetére
Azóta megkóstoltam a lentebb említett Brazil alacsony koffein tartalmú kávét. Ugye ez nem arabica, hanem laurina és aramosa fajokból van.
Ízre kellemes volt, specialty arabica-hoz képest semmi extra, de filternek is teljesen finom. Először Switch-el áztatással készült el, ekkor egy elég telt, csokis - édes alap ízvilág, enyhe savakkal, inkább utóízben. Másodjára 10g / egy felöntéssel, ekkor inkább a savak domináltak, olyan "meghatározhatatlan" gyümölcsös ízvilágot eredményezve.
A kevesebb koffein hatásáról nem tudok nyilatkozni, általában nem pörget meg az arabica sem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #111790 üzenetére
Hétvégén meg volt a kancsós BWT (BWT Longlife Mg+) vs. Fecoter N971 víz teszt.
Csapvíz még mindig 18,3 nk°, BWT azt szűrte.Teszt úgy ment mint múltkor, csak most 3-féle kávéval. Továbbra is annyi kompromisszummal, hogy csak egy vízforraló van, szóval a két különböző sorozat nem volt egyforma hőmérsékleten (bár 10+ perc állás után az eltérés azért nem túl jelentős).
Vakteszt volt, kávék össze lettek keverve, úgy állítottuk sorrendbe őket 1-6-ig. Szóval nem csak direkt a vízek lett összehasonlítva és értékelve, hanem nem is tudtuk, hogy melyik kávé melyik.
Végeredmény elég egyértelmű lett, utólagos összehasonlításnál nekem mindegyik párosnál a fecoter-es víz jött ki jobbnak, feleségemnek az egyiknél nem, de arra azt mondta hogy nem igazán ízlik neki a kávé és nem is igazán érez különbséget a kettő között.
Jelentősebbnek éreztem a különbséget a kancsós BWT - Fecoter között, mint korábban a Brita - BWT között. Utóbbinál csak egy árnyalatni volt a különbség, itt a Fecoter-es egyértelműen tisztább és összetettebb ízvilágot eredményezett.
Sajnos Fecoter-est én is drágállom (~1,5x-esére növelné a havi kávés költségvetést), szóval valószínűleg én is teszek egy kísérletet a pancsolással. Viszont ellenérzéseim vannak a DM-es vízzel, de ahogy keresgéltem hasonló vagy ugyanolyan áron találni olyan deszt vízet, ami kifejezetten élelmiszeripar felhasználásra is ajánlanak, pl.: [link] vagy [link] (első két google találta). Rendelt már valaki ilyen helyről, van valami tapasztalat?
-
Cathfaern
nagyúr
Rájöttem másodiknál elnéztem az árat. Az első is drágább, mint a DM-es, de még mindig kevesebb, mint feleannyi, mint a Fecoter. BWT-s patronra elmegy havonta 3,5k, szóval ha mondjuk 5k-ból kijön a pancsolás nekem az oké.
Igen, pont azért akarom megnézni a desztvízes pancsolást, mert írtad hogy ahhoz képest nem éreztél különbséget Kancsós BWT-hez képest viszont teljesen egyértelmű volt a különbség.
De igen, ahogy Toobee írja én nem presszóra használnám. Ezért se vagyok lelkes olyan víztől amit a gyártója nem ajánl kifejezetten élelmiszeripari felhasználásra. Értem, hogy elvileg ugyanaz, gyakorlatilag nem szeretnék kockáztatni úgy hogy napi legalább 4 dl-t megiszok belőle.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #114280 üzenetére
Keresgéltem kicsit a témában... megpróbálom összefoglalni mire jutottam, mert elég sok beszégletés ment erről a topicban, de nem találtam olyat, hogy egyben le lett volna írva minden, főleg költségek tekintetében.
Kifejezetten kávézás felhasználásra, tehát ha nem szempont hogy ivóvízként is használható legyen.
Fő alternatívák ha magunk akarjuk kikeverni:
1. desztvíz vagy RO víz palackban
2. RO
3. desztilláló készülékEhhez jön alternatívaként:
4. beépíthető BWT
5. Fecoter víz (csak viszonyításként)Palack esetben nincs bekerülési költség, RO és desztilláló készülék is kb. 60k környékén kapható (legolcsóbb verzió, kár hogy RO-t nem kapni tartály nélkül), BWT is kb. 60k egy fullos szett (csak fej 20k + bekötés + csaptelep).
Éves költség havi 30 liter vízre (víz és só ára elhanyagolható, azzal nem számolok):
1. Palack: Számoljunk 700 Ft / 5l árral, az 50.000 Ft egy évre
2. Desztilláló: amit gyors kereséssel találtam desztillálót arra 750W fogyasztást (felteszem azt folyamatosan megeszi amíg megy) írtak és ~1 liter / óra teljesítményt. Ez alapján az én kalkulált havi 30 literes fogyasztásommal évi ~48.000 Ft üzemeltetni.
3. RO: Membrán csere ~20.000 / 2 év, szűrőpatronok 12.000 / 1 év, összesen 1 évre ~24.000.4. BWT éves költség: 30k szűrőpatronok
5. Fecoter víz éves költsége 180.000 Ft lenne.Konklúzióim:
1-2. desztilláló illetve palackos víz éves költsége kb. megegyezik, de előbbinél ott a bekerülési költség is. Illetve hátrány még a desztilláló készüléknél, hogy ha az áram ára jelentősen megnő, akkor az éves költsége is. Szóval ez alapján ha nem gond a palackok vásárlása és tárolása, akkor a desztilláló nem igazán éri meg filterre. Kevesebb vízfogyasztás esetén viszont olcsóbb (környezet kímélés vagy akár költség szempontjából is jobb lehet ha valaki meg tudja táplálni zöld árammal... de ez elég rétegigény és lehetőség szerintem).
3. RO elvileg a legolcsóbb megoldás, 1 év után visszahozza az árát a palackoshoz képest esetemben (viszont itt az éves költség független a vízhasználattól, szóval kevesebb víz esetén palackos megoldás olcsóbb lehet)
4. BWT legnagyobb hátránya, hogy a végeredmény függ a bemenő víztől, illetve nyilván nem lehet kísérletezni különböző receptekkel. Előnye, hogy nem kell pancsolni Árban kb. mint a RO. Szimpatikus lenne, de valahogy jó lenne letesztelni, hogy helyi vízből mit alkot... de nem igazán látom hogy ez megoldható lenne.
5. Fecoter: Ennyit (nekem) nem ér a kényelem Ha kijönne mondjuk 60-70k-ra, akkor még meggondolnám (~palackos víz ár mínusz pancsolás), de így szerintem egyszerűen túl sok.Ha esetleg mégis szempont az ivóvízként felhasználás is, akkor értelemszerűen palack meg desztilláló kiesik, RO bekerülési költsége megugrik 1,5 - 2x-esére (legalább). BWT kb. változatlan.
Szóljatok ha valamit kihagytam, vagy valamit elszámoltam
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz p.lac #114284 üzenetére
Köszi az infót! Akkor ezek szerint nem fut végig max teljesítményen...
Ha jól sejtem akkor te azt használsz? Van vele valami plusz probléma amire nem számít az ember? Pl. tisztítás mennyire problémás? Gondolom vízkő lerakódik a gép belsejében... vagy szűrt vízzel indítod?Mano66:
Én úgy gondoltam tartály nélkül, hogy olcsóbb legyen, mint az alap verzió Nekem az átfolyási sebesség nem lenne szempont...[ Szerkesztve ]