- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
ph Megkezdődött az NPU-k elleni hadjárat, de egy fontos részletet nem említ a cég.
-
VR játék lesz az Batman: Arkham Shadow (Meta Quest 3)
gp Egyelőre csak egy teaser trailert kaptunk a teljes leleplezésre a Summer Game Festen kerül sor.
-
Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #108638 üzenetére
Igen, az AVX-es mérleg mindenképp csak filterre jó. Bár ugrálást nem tapasztaltam, de szerintem a súly frissítés sebessége túl lassú espressohoz.
Illetve az automata programjai teljesen használhatatlanok szerintem, túl kötöttek is, meg nem is megbízhatóak (volt hogy főzés közben egyszer csak leállt az időzítő magától).
Szóval aki többet szeretne annál, hogy legyen egy mérlege filterre ami tud időt is mérni manuális módban, annak nem ajánlanám.KS36 szerintem is best buy, még évekkel azelőtt, hogy nekiálltam volna kávézni vettem egyet fűszer mérésre, és valószínűleg nem is vettem volna mást azóta se ha a Clever Brewer kényelmesen ráférne (pont ráfér, de egy picit meglöki az ember és már lecsúszik róla)
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mjxb90 #108760 üzenetére
Evian vízkeménysége 291 mg/l. Szegedi csapvíz vízkeménysége 103 mg/l. Nestle Vera-ra nem találtam pontos adatot, de az összes oldott ásványi anyagtartalma 162 mg/l. Szóval érzésre még az is több lesz, vagy legalábbis nem sokkal kevesebb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Keresztapper #108812 üzenetére
Én simán fogok egy megfelelően nagy üveget (befőttes üveg is jó), bele az őrleményt, óvatosan megkeverem (amúgy az őrlemény fele feltapad a falára, tapasztalat ), felöntöm vízzel, hagyom állni hűtőben 24 órát, majd másnap átszűrőm v60-on (~3000 Ft egy műanyag v60 meg 100db filter hozzá). Majd utána duplájára hígítom.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #108862 üzenetére
Elég szép postaköltség, főleg hogy nem is osztódik rendesen (budapestieknek mondjuk így is megérheti összeállni, de ha már foxpostolni kell, akkor egyszerűbb helybe rendelni).
Bár írják, hogy van "bulk" rendelés is, de nem hiszem annyian összejönnénk rá.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Krajcsi #108895 üzenetére
Különböző okok miatt felgyűlt nálam a kávé, jelenleg épp április közepi - május elejei roastopusok mennek. Semmi ízromlást nem érzek.
Nálam megvétel után rögtön mennek zárható zacsiba úgy ahogy vannak, majd be spájzba (~15 fok télen ~20-25 fok nyáron). Fagyasztani csak akkor fagyasztok ha nagyon felgyűlnek a dolgok (most ezért van is bent 2 zacskó ). Fagyasztóba is bontatlanul + zárható zacsiban mennek. Ami egyszer bekerült oda az már nem kerül ki, szóval (ha jól rémlik) Toobee-féle módszerrel zacsi kinyit, csomagolás kinyit, kivesz ami kell, csomagolás visszazár, zacsi visszazár, fagyasztó becsuk. Ha fagyasztottam, majd elővettem és hagytam kiolvadni, akkor első 2-3 napban teljesen jó volt, utána viszont hirtelen leromlott.Amúgy nyitás után nálam 1-1,5 hét után elfogy. Eddigi tapasztalatom az, hogy ha csak saját zacskójában van, akkor az hiába visszazárható, 3-4 nap után érzek némi ízromlást (utána is ok, de kevesebb valahogy, mint volt). Ha marad egy külön zárható zacsiban is, akkor nem tapasztalok ilyet a 1,5 hét alatt (hosszabban csak véletlenül vett túl sötét / nem túl jó minőségű szokott maradni, azoknál nehéz megmondani a változást).
Én próbálom legalább 1 hétig pihentetni őket, de ittam már pár napos pörkölést is. Kicsit könnyebb túlkivonatolni, de más bajom nem volt vele.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bencefica13 #109014 üzenetére
Kapuczinernél van egy Clever-szerűség, az mondjuk nem egyértelmű van-e raktáron is, kosárba engedi berakni: [link]
Amúgy ha csak az immersion kipróbálása lenne a lényeg, akkor ott van az aeropress is, mint alternatíva.Tök más, nincs véletlenül valakinek megunt / sose használt fellow prismo-ja amitől szeretne megszabadulni? Néha jól jönne, de 10k-t (amennyi újonnan) nem szívesen adnék érte...
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adodaniel #109023 üzenetére
Az általános vélemény, hogy 15 percen túl már romlani fog, de pl. Patrik Rolf többször is említette már, hogy pozitív tapasztalatai vannak előző nap őrölt kávéval. Ha jól rémlik valamelyik versenyre is úgy ment. Azt a videót nem találom hirtelen, de pl. itt is említi, hogy előző nap őrölt kávét főz: [link] (és nyilván nem azért mert nem talált mást ).
Szóval szerintem érdemes tenni egy próbát, őrölj le egy adag kávét este, egy másodikat reggel, aztán csinálj egy összehasonlító tesztet. Ha nem érzel különbséget, akkor szerintem meg van a válasz. -
Cathfaern
nagyúr
válasz pbalint #109056 üzenetére
Az a különbség, hogy a régi áron egyszerűen az árkategóriában nem volt vetélytársa (újonnan). Tehát nem az volt a kérdés, hogy ezek a feature-ök kellettek-e neked vagy nem, hanem nem volt értelme mást venni. Azóta kijött pár őrlő még ebben a kategóriában, illetve a Niche drágult annyit, hogy ha nem pont ezek a feature-ök kellenek, vagy valami hiányzik neked belőle, akkor már ne legyen egyértelmű a döntés. Ettől még szerintem (és kétlem ezzel más se értene egyet) ha pont az kell amit a Niche tud, nincs semmi olyan feature ami neked hiányzik belőle és van ennyi pénzed rá, akkor most sincs jobb nála. De azért most már nem arról van szó, hogy ha pont annyi pénzed van amennyibe a Niche kerül, akkor nem is érdemes mást venni.
-
Cathfaern
nagyúr
Keszthely - Tapolca - Zánka háromszögben tud valaki jó kávézót? Ideális esetben valamiféle filterrel, de ha "csak" egy jó espresso van, már az is jó Egerszegen ott a Kávélabor, aztán Almádi - Füred - Veszprém vonalon újfent egész sok, de ezek között eddig még nem nagyon volt szerencsém... Csak a kávé a lényeg, süti / reggeli / ebéd vonal nem szempont.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JózsefK #109304 üzenetére
Ránézésre sima v60 01 vagy 02-es méret (én 02-t vennék, max kilóg felül, a szög ugyanaz).
bbuffy
Én boltban még csak olyan Melitta-t láttam ami trapéz alakú, az ebbe nem lesz jó. -
Cathfaern
nagyúr
Aki szerint a forgó űrállomáson felugró űrhajós nekivágódik a falnak, annak javaslom próbálja ki, hogy hova érkezik le, ha haladó vonaton ugrik egyet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #109481 üzenetére
És ez úgy megszédíti az embereket, hogy nem megy a középiskolás fizika? (vagy általános iskolás, rég volt már).
qvik27: inerciarendszer mindkettő. A lényeg nem változik.
De egyébként nem kell nekem hinni, ott a wikipedia (angol) oldala a mesterséges gravitációnak, harmadik kép pontosan ezt szemlélteti: [link]. Tudom, tudom wikipedia kamu mert bárki beleírhat
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lszlfrng #109484 üzenetére
Igazából a megfőzés nagyobb probléma lenne, mint az őrlés Filter érthető okokból alapból felejtős, espresso elvileg ok ha eljutsz odáig, hogy tampereltél... na de odáig eljutni szerintem kb. felejtős (alapból az őrlemény bármilyen szintű kezelése problémás) Marad a kapszulás kávé (értelemszerűen földön legyártva a kapszulát), instant kávé (gyanítom jelenleg ezt használják). Esetleg valamilyen áztatás módszer (lásd french press / clever / aeropress: zárható edényben vagy zacskóban összekeverni az őrleményt meg a vizet, megfelelő ázási idő után valahogy leszűrni. Valószínűleg valami aeropress-szerű megoldás szükséges lenne hozzá, mert a gravitáció nem fogja se lent tartani az őrleményt, se nem tudod "kiönteni" a kávét. De aeropress-el ki tudod nyomni.
Egyébként érdekes kísérlet lenne, hogy vajon hogy hat a kivonatolásra, hogy az őrlemény nem süllyed le a folyadék aljára -
Cathfaern
nagyúr
válasz soldier2 #109486 üzenetére
Amikor azt gondolod, hogy egyenesen felfele ugrasz, valójában felfele és előre ugrasz, mivel az űrállomás padlója "meglök" előre a forgás miatt ahogy elrugaszkodsz. Az előre ható erő pont ugyanakkora lesz, mint amennyivel az űrállomás mozog, így végeredményben ugyanannyit fogsz előre haladni, mint azon idő alatt az űrállomás, így végeredményben ugyanarra a pontra érkezel vissza, mint ahonnan elugrottál.
-
Cathfaern
nagyúr
Elvileg létezik már egy vízszűrő filter ami leviszi gyakorlatilag 0 TDS-re a víz tartalmát: [link]. Tapasztalatom nincs vele, én is csak Hoffmann egyik videójából ismerem.
-
Cathfaern
nagyúr
Szendivel én se értek egyet, de azért az tény, hogy a csapvíz ásványi anyag tartalma elég alacsony. Pl. itt helyben kemény víz van, ehhez képest literjében kálcium 91 mg, magnézium 26 mg.
Megiszol mondjuk egy nap 2 liter vizet, az 56 mg magnézium. Kb. 200g hús (nyersen mérve) tartalmaz 58 mg-ot. 100g földimogyoró 168 mg-ot.
Kálciumra hasonló, ha eszel bármi tejterméket, akkor a kálciumbeviteled sokszora lesz a vízből bevittnek. De kálcium ajánlott napi beviteli mennyisége 1000-1200 mg. Szóval azon se fog sokat segíteni azt amit beviszel vízből. És mégegyszer, ez egy relatív kemény víz (18.8), ha ennél lágyabb, akkor az még kevesebb lesz.
És ugye azzal számoltam, hogy csak csapvízet iszol, ha már valami üdítőt, abban alapból szűrt víz lesz, nem csapvíz, így még kevesebb lesz a folyadékból bevitt ásványi anyag mennyiség.És igen, emberek vígan eléldegélnek olyan vízen, aminek literjében 2.2 mg magnézium, meg 5.6 mg kálcium van: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz zolnagy #109677 üzenetére
Annyit tennék még hozzá ahhoz amit írtak a többiek, hogy cuppingolásnál tipikusan nem egy kávét kóstolgatnak, hanem egymás mellett többet. És így kijönnek olyan nüanszi különbségek, amiket magában kóstolva nem érzel. Pl. az egyik édesebb, mint a másik kettő. Ettől még egyik se lesz olyan édes, mint ha cukor lenne benne, csak a másik kettőhöz képest édeskésebb (bár jártam már úgy kávéval, hogy ha nem én csinálom, akkor megkérdeztem volna, hogy raktak-e bele cukrot. Mondjuk ez espressonál szerintem kevésbé valószínű, nekem is valami áztatásos módszerrel jött össze ha jól emlékszek). Vagy hogy mindkettő gyümölcsös, de az egyik mint ha inkább alma lenne, a másik meg inkább barack, ha egymáshoz hasonlítod őket. Ha magában iszod, akkor egyiknek sincs barack vagy alma íze.
Egyébként az is nagyon sokat számít, hogy milyen ízekhez vagy hozzászokva. Van már szó arról, hogy a jelenlegi ízjegy definíciók nagyon "Európa központúak", és Ázsiában vagy Dél-Amerikában teljesen más dolgokat éreznek ki belőle (érthető, csomó gyümölcsük van pl. ami nálunk nincs és vica versa), és emiatt nehezen tudnak mit kezdeni a megszokott ízjegyekkel.
Nyilván ez kisebb mértékben egyéni szinten is megjelenik: ha te mondjuk nem szereted a barackot, de ha mégis eszel akkor max. őszi barackot, míg a pörkölő meg barack fanatikus, és életében már 100 különféle barackot megkóstolt, akkor ő sokkal több mindenre fogja beleérezni, hogy "barack", mint te, aki csak egy nagyon meghatározott ízre mondanád, hogy "barack" (nyilván sarkítok).Szerintem sokkal célszerűbb az ízjegyekre úgy gondolni, hogy "akár mint ha olyan lenne, mint ... ", mint hogy "ez olyan mint ... ". Más szóval ezek asszociációk, nem egyértelmű érzékelések. Sokszor pl. az epernek meg a kávénak hasonló a mellékíze, és megkapja az "eper" ízjegyet, mert egyszerűen az jut eszébe róla az embernek. Ettől még se közel, se távol nem lesz eper íze.
Persze lehetnek kivételek, és nyilván nagyon sok szubjektivitás van a dologban, beleértve az elkészítést. Ittam már kávét v60-nak kávézóban amit ha csukott szemmel iszok azt mondom narancslé (jó értelemben). Vettem belőle, aztán itthon semmi ilyesmi nem jött ki, "csak" savas - citrusos volt. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #109685 üzenetére
Az a tej lesz Meg az hogy nem valami agyonpörkölt kávé az alapanyag. Édes Tejhez az a kulcs, hogy ne melegítsd 65 foknál melegebbre. Afelett elkezd megváltozni az íze, és elveszti az édességét. Illetve ha jól rémlik zsírosabb tejet édesebbnek érezni.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JackFeryll #109969 üzenetére
Nincs mini-m, de képeket megnézve az egész teteje egy nagy víztartály. Gyakorlatilag nincs hely hova elpakolni az elektronikát.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #109991 üzenetére
Amikor kijön a gyárból, akkor ugyanaz az őrlemény jön ki belőle, igen. A kérdés hogy mondjuk 2 év napi használat után is igaz-e, vagy a műanyag kopása befolyásolja a végeredményt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #110185 üzenetére
"Röviden: ilyen rondán lejött kávét se mostanában csináltam, de olyan gyönyörűen lehet szétszálazni az ízeket, hogy azt hiszem, ezt be tudom vállalni időszakos jelleggel."
Turbo shot-ot próbáltad már? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #110366 üzenetére
Vannak némi fentartásaim egy olyan őrlővel kapcsolatban, amit úgy reklámoznak, hogy "magical design without axle" Amit legjobban furcsállok, hogy elvileg a tengely megszüntetésének legnagyobb előnye a sokkal egyformább szemcseméret kéne hogy legyen, de még csak egy alap shifter tesztet se mutatnak.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz sLINKy #110669 üzenetére
Igazából SCAA ajánlás 150 mg/L TDS és 68 mg/L keménység. Ehhez a 971 közelebb áll, mint a Norda (felteszem a 971-et az ajánlás alapján rakták össze). Ez persze nem jelenti azt, hogy a 971 jó vagy a Norda nem jó, csak mint információ
-
Cathfaern
nagyúr
válasz looser #110685 üzenetére
Kapitalizmust nehéz befolyásolni azzal, hogy mit nem vásárolsz. Illetve általában egyéni szinten nehéz befolyásolni a multik működését. Amivel valamennyire mégis tudod az az, hogy mit vásárolsz. Persze amíg desztvizet csak műanyag palackban kapsz, addig nehéz "jót" vásárolni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz soldier2 #110707 üzenetére
"A gyártott mennyiség a kereslettől függ, tehát ha kevesebbet vesznek, kevesebbet gyártanak."
Ez egy nagyon szép elmélet. A gyakorlat meg az, hogy ha valami csoda folytán az összes topiklakót meggyőzöd, hogy holnaptól ne vegyen palackos vizet, a gyártóknak akkor se fog feltűnni semmi, mert az eltérés mérési hibahatár alatt lesz (értsd: normális fluktuáció az eladásokban nagyobb, mint ami változást okoztál). Persze elvileg hosszú távon ha elég sok embert meggyőzöl akkor lesz változás, meg sok kicsi sokra megy, meg... de igazából egy tömegtermék esetén a tömeget kell meggyőznöd ahhoz, hogy változtasson a viselkedésén, egyéni változtatás semmit se fog okozni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Melorin #110774 üzenetére
Arra mindenképp sima kotyogóst vegyél, ne Brikkát. Brikka elég rövidet ad (~30 ml vs. Mokka Express ~40-45 ml / "csésze"). Mondjuk az "erős" és "nem hörpintek fel fél perc alatt" némileg ellentmondás
Egyébként megnéztem a tesztet amit linkeltél, szerintem túlzóan negatív.
Az egyik fő ellenérv, hogy nincs gumigyűrű a kosár és a víztartó között, illetve hogy maga a kosár alumínium és így nem lehet ütögetni, mert könnyen elgörbül a régire (meg úgy kb. minden kotyogósra) is igaz.
Számomra szimpatikusabb a régi "súly" alapú szelep megoldása, de igazából abban is van szilikon, ráadásul ott beleépítve a fémtestbe, tehát még csak nem is cserélhető. Az új verziónál meg legalább az egész szelep egyben cserélhető ha szükség van rá.
A leírás tényleg nem túl könnyen értelmezhető és nem felhasználóbarát... de ez azért a használhatóságot nem sokban befolyásolja (na meg a régi még ennyit se tartalmazott).
Az meg hogy a víztartály 36g-al könnyebb lett nem látom mit befolyásol, sőt talán még előny is, mert hamarabb átmelegszik az alja, tehát kevesebb ideje van a tetejének (és a kosárnak) átmelegednia (bár alumínium ígyis-úgyis hamar átmelegszik).Szóval így látatlanban nem hiszem, hogy rosszabb vásár lenne az új, mint a régi volt. Egyébként ha tényleg lejárt a régire a jogvédelem, akkor esélyes, hogy előbb-utóbb megjelennek belőle a kínai koppintások Vagy nem, mert azért a Brikka erősen rétegigény, főleg mióta elterjedtek a manuális karos gépek.
De mégegyszer, ha te picit hosszabb kávét szeretnél, mint egy espresso, akkor amúgy se jó választás a Brikka.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lszlfrng #110851 üzenetére
Mondjuk ez nem teljesen szerencsés táblázat. A többiről nem tudom pontosan, de a K-Plus-t 8.0 állásban tesztelték, ami nekem kb. a french press (v60 6.0-7.6 között megy adagtól függően, kotyogósba meg aeropressbe meg 4.5 - 5.5). Szóval önmagában nem megyek sokra a számokkal, ha meg valaki espresso-ra akarja, akkor főleg nem megy vele semmire. Ha a JX / JS és társait is hasonló beállítással tesztelték, akkor szerintem nem sok értelme van ezt nézegetni.
-
Cathfaern
nagyúr
Scott Rao-nak van egy új blog posztja: Should you omniroast? The answer is not so simple. A címmel ellentétben a cikk nagy része inkább az espresso leprodukálhatóságáról szól. Illetve előkerül az is, hogy mi az amit a Decent tud, de más nem (és ez miért jó Scott szerint):
"The blooming espresso profile consists of a flow-controlled preinfusion (note: there is no such thing as preinfusion controlled by pressure) followed by a 30-second “bloom” during which the flow stops but the machine applies a modest pressure on the puck to prevent it from expanding or losing its integrity. With the right grind setting, a few drops will fall during the bloom. After the bloom the machine executes a 2.2 ml/s flow profile to extract the coffee.
...
While baristas have historically avoided shots of lightly roasted Kenya because of their inevitable sourness and sharpness, lightly roasted Kenya and Ethiopian coffees are now my go-to espresso beans, just as they are for filter coffee."
Félreértések elkerülése végett ezzel nem akarom azt mondani, hogy a Decent jobb, mint bármi más, hogy bármi más rossz, hogy mindenkinek szüksége van erre, hogy mindenki ilyen kávét akar inni, vagy bármi ilyesmit. Csak hogy mi az (flow-control) amit a Decent tud, de (tudtommal) más kávéfőző nem. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #110943 üzenetére
1. Scott a Decentben, annak sikerében anyagilag is érdekelt
Ez hasznos info, jó tudni! -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #111031 üzenetére
"Közben jézus (April) is kiválaszotta az April brewerrel leginkább jól működő (értsd jól: amin a legnagyobb haszna lesz) kézi őrlőt, ami a Timemore Chestnut X lett."
Hírlevelükben írta, hogy dolgoznak teljesen saját örlőn is, 2025-re tervezik a megjelenését. Vajon az lesz hamarabb elérhető, vagy az Arco? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #111063 üzenetére
Nyilván kávéfogyasztás jelentősen befolyásolja a megtérülési időt
- Pörkölő kb. 1.200.000 Ft
- 1 kg kávé casmo-nál 14.400 Ft
- 1 kg zöld kávé ahogy néztem kb. 5.000 Ft (bár ugye ez úgy lenne fair ha a casmo által használt zöld kávé árát nézném, de nyilván az nem áll rendelkezésre)Szóval kilónként 9.400 Ft-ot spórolsz, ami azt jelenti hogy ~127 kg kávé elfogyasztása után visszahozza az árát.
Esetemben heti 250g kávé fogy, ami azt jelenti hogy ~10 év után térül meg a pörkölő. Amibe nem számoltam bele a munkaórát meg az elrontott zöld kávét
"de sok pénz az sok pénz, a lényeg, hogy többet hoz, mint egy agyonelektronikázott krómvödör. szerintem."
Ezzel mondjuk egyetértek. Bár pont a Decent által biztosított reprodukálhatóság nehéz beárazni. Persze az is kérdés, hogy kinek mit jelent a kávézás. Mert nekem például erősen hozzátartozik a szertartás része, szóval hamarabb vennék egy Flairt, mint egy Decent-et, reprodukálhatóság ide vagy oda... De nyilván ha valakit semmi más nem érdekel, csak hogy a legjobb kávét kapja minden alkalommal, akkor nehéz versenyre kelni egy olyan szinten paraméterezhető géppel, mint a Decent.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...