- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Yettel topik
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Megmutatta a OnePlus a Nord 3 5G-t
- Hívószám-hamisítás
Hirdetés
-
A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
ph A vállalat többek között egy slim profilos léghűtővel, egy helytakarékos táppal és egy ITX-es házzal adott magáról életjelet.
-
Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Premier előzetest kapott a V Rising
gp Napokon belül befut a teljes PC-s kiadás, az év során pedig megkapjuk a PlayStation 5 változatot.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz zolnagy #99371 üzenetére
Nem tudom az az "x éve" mennyi pontosan, de azért az is belejátszhat, hogy a kávészakma elég rendesen eltolódott a nehezen elkészíthető kávék irányába az egyre világosabb pörköléssel. Ami régebben "világos pörkölés" volt, az most kb. közepes. Szóval így nézve ugyanazzal a gépparkkal a mostani "prémium" kávéból sokkal nehezebb jó espressot készíteni, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt ugyanazzal a gépparkkal az akkori "prémium" kávéból.
-
Cathfaern
nagyúr
Szerintem borzasztóan túl van bonyolítva az ottani leírás. Ha előégetett a serpenyő (értsd: fekete és nem fém színe van), akkor annyi dolgod van csak vele, hogy jól bezsírozod vagy olajozod és felfűtöd addig amíg nem füstöl. Aztán megvárod hogy kihűl, elöblíted vízzel, szárazra törlöd és ennyi.
Annyi a lényeg, hogy mosószert sose lásson. Nem is lesz rá szükség, mert úgyse tapad rá semmi, de ha mégis, akkor nyugodtan neki lehet esni fémszivaccsal vagy bármivel, baja nem lesz.
Illetve használat után mindig szárazra kell törölni és ki kell zsírozni / olajozni (csak vékony réteg, papírtörlővel szétken) és úgy elrakni.Pont az a jó benne, hogy kis túlzással bármit csinálsz vele, nem lesz baja Még ha valaki el is mossa véletlen, csak párszor "kisütöd" a fent leírt módszerrel és ugyanott vagy. Vagy ha vizes marad és elkezd rozsdásodni, akkor csak le kell szedni róla a rozsdát és ugyanúgy semmi baja.
Metroban egyébként szokott lenni sajátmárkás előégetett öntöttvas serpenyő, 6-8ezer Ft-ért.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #102673 üzenetére
Hario Skerton Prot én két nap után kivágnám ha presszóra őrölnék vele. Filterre is borzasztóan sok idő és erő volt ledarálni egy adag kávét, egy hónap után eladtam inkább. Főleg úgy nem vennék Hariot, hogy picit többért ott az AVX acélkéses őrlője (szóval még csak kínából se kell rendelni), ami ha csak fele olyan jó, mint amiről koppintották, már akkor is egy álom használni a Hario-khoz képest.
Mondjuk már ez az AVX / Timemore vonal is határeset szerintem presszóra, én Brikkára még el vagyok vele, de presszóra már lehet kevés lenne az állítási lehetőség. De nyilván ezekkel el lehet indulni, mert ha az állítás picit problémásabb is, legalább jó érzés használni (plusz a fejlebb lépés meg kb. kétszer annyiba kerül). -
Cathfaern
nagyúr
Legjobb ha fagyasztod, kis adagokban. Ha nem tudod fagyasztani, akkor zárd le kis tárolókban, tehát hogy ne érje levegő a nyitogatás miatt. Ha az se megoldás, akkor legalább legyen egy nagy tároló meg egy kisebb tároló, és a nagy csak akkor legyen kinyitva amikor feltöltöd a kicsit. Ha ez se megoldható, akkor nyugodtan hagyd őket a zacskóban, más megoldás se lesz jobb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz ugabesz #102799 üzenetére
Még korábban kísérleteztem vele én is egy sort. Elég sok szubjektív paraméter van (mennyire jól lövöd a fotót, mennyire jól teríted el az őrleményt, mennyire használod az "erase clusters" funkciót), ezért arra nem igazán alkalmas szerintem, hogy különböző emberek által készített statisztikákat össze lehessen vetni. De ha egy helyszín van, ott fix beállítással készülnek a képek, ugyanaz az ember teríti az őrleményt és ugyanaz az ember dolgozza fel a képeket, akkor stabil eredményt ad.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Tomi_Sci #103463 üzenetére
Nekünk Bialetti Tuttocrema van. Picit borsos az ára (főleg ha már van french press otthon), de hatalmas előnye hogy feltehető tűzhelyre, így nem kell mikrózni, se külön edény melegíteni. Mondjuk ha valaki latte artot akar, akkor kell egy külön kiöntő és akkor már nem vagy előrébb mosogatás terén
-
Cathfaern
nagyúr
válasz misirulez #103648 üzenetére
"a cél hogy nagyjából azt a koffein mennyiséget elérjem, amit egy fél literes monster ad (32mg/100ml) - /amiről szeretnék leszokni/.
Hogyan lehet ezt kikalkulálni?"
Sehogy, hacsak nem szerzel be laborműszert amivel direktben tudsz koffein tartalmat mérni Bármilyen számot találsz lefőzött kávé koffeintartalmára, teljesen pontatlan lesz, egymás utáni mérések akár 2-3x-os különbséget tudnak produkálni akkor is ha látszólag minden paraméter egyforma (ugyanaz a kávé, ugyanazok az arányok, ugyanaz a főzési módszer). Ha pontosan akarod belőni a koffeintartalmat, akkor az egyetlen módszer hogy koffein mentes italból indulsz ki, és külön hozzákeversz koffeint (megjegyzés: "koffeinmentes" kávék 99%-a tartalmaz valamennyi koffeint, adott esetben akár a rendes kávészemek koffeintartalmának 30%-t is, bár ez ritka).Ha nem ragaszkodunk annyira a kalkuláláshoz, akkor ők mértek cold brew koffein tartalmat: [link], a lényeg itt van: [link]. Szóval ez alapján ha 100g kávét "főzöl" 1 liter vízzel, akkor 112 mg / 100 ml koffein tartalmat kapsz végeredmények. Cold brew-nál sűrítményt készítes, szóval ezt higítani kell. Ha 32 mg / 100 ml a cél, akkor 3,5x-esére. Mondjuk érzésre az elég híg kávé lesz. Tipikusan duplájára szokták higítani, az ugye akkor 56 mg / 100 ml ital lesz. Tehát ha a 5*32 = 160 mg koffeinmennyiség elérése a cél, kb. 3 dl-es ital kell ezzel a recepttel. De mégegyszer, ez erőteljes közelítés, konkrét kávé nagyjából 50% eltérést mutathat ettől mindkét irányban.
Szóval recept röviden: 100 g kávé / 1000 ml víz, állni hagyni 8-24 óráig, majd a leszűrt italt duplájára higítani. Én világos kávékat 24 óráig szoktam állni hagyni, de minél sötétebb pörkölés annál kevesebb idő is elég lehet neki (8 alá azért ne menj), illetve ahogy az infografikonon is látszik annyira drasztikus különbség nincs a kettő időtartam között koffeinmennyiség tekintetében.Nem tudom tervezed-e ízesíteni, ha igen, akkor majdnem mindegy milyen kávéból indulsz ki, bár valószínűleg akkor is jobb lenne nem bolti daráltból (jobb kávézók darálnak neked kávét direkt cold brewnak megfelelőnek). Ha tisztán iszod, akkor viszont mindenképp valami jobb féle kéne bele, megfelelően darálva (beszerzési forrásokért lásd topic összefoglaló).
Illetve szerintem jobban jársz ha veszel egy műanyag v60 drippert 2000 Ft-ért, meg bele 100 db papírfiltert ugyancsak 2000 Ft-ért. French press szűrője nagyon sok szemcsét átenged erősen ízlés kérdése, hogy kinek jön be az. Papírfilterrel meg szép tiszta italt kapsz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz PpenoO #104148 üzenetére
Ez azért meglepő számomra, mert a pörkölt kávébab nedvességtartalma 10-12%. A levegőé meg száraz helyiségben is 30% fölötti. Szóval pörkölt kávé nem tud száradni szabad levegőn, csak vizesedni. Kézi darálóval ez is a tapasztalatom, minél tovább áll a kávé annál "puhább" érzésre a darálás, kevésbé "reccsen" a kávé (nem tudom hogy lehet ezt szakszerűen leírni ).
Fura módon egyébként a kenyér se azért keményedik meg, mert kiszárad, hanem mert a benne lévő keményítő elkezd kristályosodni ami megköti a benne lévő vízmolekulákat és egy keményebb szerkezetet alakul ki. Ezért elég a (felvágatlan) kenyeret kicsit újrasütni és újra puha lesz (hő hatására felbomlanak a kristály molekulák). Nyilván szeletben ez nem működik Illetve valamennyi nedvességet a kenyérhéj szív fel, ami értelemszerűen alacsonyabb nedvességtartalmú, mint a belseje.Viszont melegtől tényleg tud keményedni a kávészem. Nem lehet túl meleg helyen (pl. tűzhely közelében, napsütés érthette, stb.) volt tartva?
Szerk: ettől persze még nem jó a nem légmentesen zárható zacskó, mert oxigén éri a kávét amitől romlik a minősége.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SteelCowboy #104173 üzenetére
De elvileg pont azért kell pihentetni a kávét, és nem rögtön pörkölés után felhasználni, hogy távozzon a CO2 belőle, nem? Illetve filteres főzésnél részben bloom lényege is pont az, hogy a CO2 távozzon belőle.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #104196 üzenetére
Azért kár azt gondolni, hogy bármilyen otthoni zárható doboz alkalmas igazi vákuum előállítására. Ahhoz minimum kompresszor meg pár perc kell, nem csak rárakom a fedőd aztán pumpálok párat. Szóval ezekben nincs igazi vákuum, csak alacsonyabb légnyomás, ami szerintem kevés ahhoz, hogy a kávészemek belsejét érdemben megbojgassa.
Mondanám ki kéne tesztelni, de igazából Hoffmann már kitesztelte, és nála a "vákuumosok" jöttek ki legjobbnak: https://www.youtube.com/watch?v=K0JWuhE8a-w
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #104171 üzenetére
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy én nem tapasztaltam érdemi különbséget a Kapuczineres zacskók, illetve a visszazárható műanyag zacskók között. Nagyjából mindkettőnél bontás után 2-3 hét amíg jó a kávé, 4-6 hét után meg halott. Mindezt spájzban tárolva, naponta - pár naponta nyitogatva, elrakáskor levegőt kézzel kinyomkodva és úgy lezárva a zacskót.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz fragola.6035 #104208 üzenetére
Közben rájöttem, hogy a 10-12% a zöld kávébab volt, a pörkölt alacsonyabb (nyilván erősen függ a pörköléstől, ahogy most rákerestem mégegyszer 2% és 6% között találok értékeket). Ezen kívül mi a probléma azzal amit írtam?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz bbuffy #104213 üzenetére
Mi mást csinálna? Általában igaz fizikában, hogy a rendszerek egyensúlyra törekszenek. Ha van két eltérő paraméterű anyagod, összerakod őket, akkor elkezdik kiegyenlíteni egymást. Lásd pl. hőmérséklet. Nedvességtartalomra ugyanez igaz. Ha a levegő nedvességtartalma alacsonyabb, mint egy benne lévő tárgyé, akkor a tárgy nedvességet fog veszíteni, tehát szárad. Ha a levegő nedvességtartalma magasabb, akkor a levegő fog nedvességet veszíteni, tehát a tárgy nedvesedik.
Nyilván ez két gáz elegyedésénél a legtriviálisabb (pl. szellőztetés), gáz - folyadék esetén is elég egyszerű (lásd víz - levegő). Szilárd anyagoknál bonyolultabb, de akkora a nedvességtartalom különbség a pörkölt kávé és levegő között, hogy még komplikációk mellett se nagyon tudom elképzelni, hogy a kávé száradna szobai normál levegőn és hőmérsékleten.
De lehet valamit nagyon benézek és kihagyok az egyenletből, de nem látom át mit, szóval szívesen veszem ha valaki ki tud javítani -
Cathfaern
nagyúr
válasz fragola.6035 #104216 üzenetére
"A levegő relatív páratartalma levegőben lévő vízpára arányát mutatja adott hőmérsékleten a lehetséges telítettséghez képest.
A víztartalom az anyag (kávé) abszolút víztartalmát mutatja tömegszázalékban."
Teljesen jogos, ezt tényleg benéztembbuffy, soldier2:
Kíváncsi leszek a kísérlet eredményére Érzésre továbbra is azt gondolnám, hogy a pörkölt kávé túl száraz ahhoz, hogy tovább tudjon száradni, de akkor a matek tényleg nem jön ki ilyen egyszerűen. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #104259 üzenetére
Ez jelentheti azt hogy filternél ahol a fine hátrány célszerűbb nem megkocogtatni?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #104796 üzenetére
Szerintem is ez lesz a titka. Amennyire tudom a szelepek azért nem zárnak 100%-osan a befele irányban. Ez épp elég lehet, hogy problémát okozzon ha nem "szokványos" körülmények között vannak használva (értsd: fagyasztó).
Mondjuk kíváncsivá tettél, jövő héten érkezik egy adag Roastopustól, kipróbálom majd ezzel a módszerrel (eddig 250g-osával fagyasztottam, majd kiengedve elhasználtam, 7-9 nap alatt elfogy nálunk úgyis annyi)
Tök más, hátha mást is érint: soproni Kultúrpresszó amíg a lezárások tartanak nem tart filter kávét, csak espresso alapú italok vannak.
-
Cathfaern
nagyúr
Őrlő filterre téma
Jelenleg Timemore C2-vel tolom, amivel bár meg vagyok elégedve, azért erősen érzem már a határait. Szóval gondolkozok a váltáson.
Árban lélektani határ 100.000 környékén van.
Kézi őrléssel elvagyok, 20-30g-nál többet úgyse őrlök egyben, az meg nem tétel ezekkel.
Presszóra őrlés nem igazán szempont, rajtam kívül senki se inna eszpresszót, magamnak meg nem fogok beruházni felszerelésre hozzá.Ahogy nézegettem három nagy esélyes van ebben a kategóriában:
- Comandante C40. Nem ragoznám túl, de ahogy látom eléggé felment az ára? Nem nagyon találok itthon 75k alatt (és nem találtam ahol egyértelműen raktáron lenne, tehát lehet az még több is... ), topicban láttam 60k körüli árakat is.
- Kinu M47. Ahogy olvastam Simplicity alá nem szabad menni, az pedig már erősen a lélektani határon van, ha nem felette
- ARCO coffee grinder. Ugye tapasztalat még nincs vele... viszont még mindig van early bird 150 usd-ért, ami nagyon baráti (gondolom EU-n belülről jön, tehát nincs ÁFA / VÁM). Állítási módja pedig nagyon tetszik, sokkal jobban, mint a Comandante-é. A kérdés, hogy mennyi az esély arra, hogy valamiért jelentősen rosszabb lesz a fenti kettőnél? Ahogy olvastam a topicban valószínűleg ugyanaz a kés lesz benne, mint a Kinuban, tehát hacsak valamit nagyon el nem rontanak, akkor a végeredmény olyan nagyon rossz nem lehet... vagy tévedek? (az nem probléma, hogy júniusban jön, annyira nem rossz azért a C2 se)Esetleg van más ami szóbajöhet és kihagytam? Automata őrlők terén nem vagyok képben, az is szóbajöhet, ha hozza ezek szintjét és árban hasonló... de erősen kétlem, hogy lenne ilyen.
Esetleg valakinek eladó C40 vagy M47?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #104802 üzenetére
Azt hiszem akkor erről lecsúsztam
Mondjuk ennek fényében kicsit ironikus, hogy még most is ez a fő marketing szöveg az oldalukon
"A powerful and precise home coffee grinder with café capabilities, Ode Brew Grinder does things differently. When grinders try to tackle both brewed coffee and espresso, they become a master of none. In stark contrast, Ode was designed to perfect your daily brewed coffee— AeroPress®, pour-over, French press, cold brew, and more"[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Zen42 #104818 üzenetére
Igazából nincs olyan őrlő ami alkalmas espressora, de nem alkalmas filterre. Viszont vannak őrlők, amik vagy nem tudnak espresso finomságig lemenni, vagy nem elég kis lépésben állíthatóak ahhoz, hogy espressot be lehessen lőni normálisan.
Ami eltérés van, hogy espresso-nál a nagyon finom szemcseméret ("fine") nem baj, sőt van aki kifejezetten azt preferálja, ha van benne. Filternél viszont ez hátrány, mert csak túlkivonatoltságot eredményez. High-end espressoban most ez a legújabb hype / vitatémakör, hogy "unimodal" vagy "high uniformity" a jobb (bár ahogy én látom ez inkább preferencia, mint objektivitás kérdése).
De filterre visszatérve ez a különbség erősen high endnél jön csak ki szerintem, de majd megerősít vagy cáfol valaki akinek több őrlővel van már tapasztalataAmi elvileg gondot okozhat, hogy ha egy őrlőnek a konzisztenciája elromlik egy bizonyos szemcseméret felett, de őszinte legyek nem hallottam még olyanról ahol ez előfordulna tipikus pour-over vonalon (szóval v60 és társai). Alsóbb kategóriában is legfeljebb french press vonalon kezdődnek a problémák (pl. ami nekem van Timemore C2 french press méreten már furát produkál, túl sok fine, miközben hatalmas darabok is megjelennek).
Ami másik eltérés, hogy hogyan jön ki az őrlemény. Espressonál tipikusan karba szeretnél őrölni, míg filternél valami dobozba. Vannak olyan őrlők, amiknél a kialakítás miatt az egyik verzió körülményes. De ez inkább kényelem kérdése, magát az őrleményt nem befolyásolja.
"Ha valakinek ajánlanom kéne - mert egyébként erről van szó - egy kifejezetten filterhez való őrlőt akkor mi jelenti itt a belépő szintet? Kézi is lehet."
Szerintem a Timemore C2 a legalja ami vállalható. Érdemi előrelépés onnan csak a 60.000+-os kategóriában van, vetélytársai meg drasztikusan rosszabbak nem csak őrlemény minőségben, hanem használhatóságban is. Kezdőknek azért is ideális lehet, mert ha nem jön be a filterezés, akkor nem volt egy nagy befektetés (főleg a kifejezetten filterre való kávék ára mellett... ), viszont ha később fentebb lép, akkor is meg lehet tartani utazós őrlőnek, mert pici, könnyű és teljesen vállalható a kávé amit főz vele az ember. -
Cathfaern
nagyúr
Hoffman új videó: Espresso gép ~100k-ból: [link]
Röviden: vegyél használt Gaggia Classicot és moddolt kicsit, szóval topiclakóknak sok újat nem fog mondani
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #100276 üzenetére
Most látom neked volt korábban sikered roastopus filter + v60 kombóval. Épp van nálam 3 csomag, másodikat bontottam már, de valahogy nem adja. Nincs rossz íze, de a valahogy laposabb lesz a végeredmény, mint amiket mostanában megszoktam. Fura módon brikkában meg tökéletes, nagyon jó gyümölcsös ízjegyek jönnek le.
Te milyen módszert használsz v60-hoz? Hoffmann? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #105034 üzenetére
A Starfish már bontáskor fura volt egy kicsit Alig volt illata ahogy kibontottam a csomagolást. Pedig pár hetes pörkölés volt csak. És azzal mindent úgy csináltam ahogy szoktam.
Most Siren van bontva, ez már jobb, de kicsit ez is csalódás. Ezt próbáltam ma reggel Brikkával, azzal teljesen jó volt, szóval nem hiszem döglött lenne.Őrlő továbbra is gyenge pont, de más kávékkal (Casino Mocca, One Eleven, Blue Bird Café, stb.) azért sokkal jobb ki szokott jönni ezzel is.
Bazsee71:
Rögtön forralás után megy rá a víz. V60 műanyag, filter átmosás is forró vízzel történik, szóval fel is melegítve.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #105047 üzenetére
"- pörköléstől számítva 8 órán belül lecsomagolva,
- kontrollált körülmények között tárolva (max. 22 °C helyiség-hőmérséklet, napfénytől védve)."
Az a baj ezeket a mostani online rendelős világban lehetetlen ellenőrizni végfelhasználóként Oké, elvileg az elsőt a pörkölő tudja garantálni, de a másodikat ő se. A másodikat még akkor se, ha viszonteladókon (és nem futáron) keresztül terjeszteni, mint a Casino Mocca is, mert kávézókban is láttam már nem túl ideális helyre kirakva a kávékat...
Nyilván mindkettőre garancia ha az ember direktben a pörkölőtől veszi, de lezárások mellett az nem megoldható, de lezárások nélkül is problémás sokaknak."Kísérleti fázisban van egy kissé "unortodox" csomagolóanyag, azzal 6 hónaposan is perfekt volt a kávé."
Erről lehet többet megtudni? -
Cathfaern
nagyúr
Volt valakinek szerencséje direktben összehasonlítani Comandante C40-t és 1Z Presso JX-PRO-t filterre?
Jelenleg 1,5x annyiba kerül a C40, ami azért nem kis különbség... viszont direkt összehasonlítást sehol se találok ezt az egyet leszámítva: [link]. De itt meg csak nyers mérési adatok vannak, ami nem sokat mond arról, hogy ízre milyen különbség van (vagy van-e egyáltalán) a végeredményben. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #105096 üzenetére
Igen, ezt mondja kb. mindenki, csak senki se tudja alátámasztani, hogy miért A puszta számok alapján nem kéne hogy érdemi különbség legyen a kettő között.
Árkülönbség mellett az is szól az 1Z Presso mellett, hogy felülről állítható az őrlés finomsága, hogy nem üveg tartája van és full fém, míg Comandante-nak vannak műanyag részei belülről. Mindez nem érdekes, ha C40 annyival jobb kávét ad, de ha nem, akkor ezek nem utolsó szempontok.Szerk: nem utolsó szempont hogy jelenleg Comandante-t gyakorlatilag nem kapni
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JackFeryll #105105 üzenetére
Melyik az a csoport? Direkt magyar flair-est nem találok.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Nutra #105119 üzenetére
Igen, én se jutok sokra, pedig mar vegigturtam minden általam ismert magyar és nem magyar forrást / fórumot / oldalt A probléma hogy mindenkinek vagy az egyik van, vagy a másik. Nyilván az is jelzésértékű hogy egyik oldal se akar váltani, tehát esélyes hogy nagyon befürödni nem lehet velük.
Hario Mini után hatalmas ugrás lesz az biztos -
Cathfaern
nagyúr
válasz Sic.Transit #105168 üzenetére
Akkor kell bele ha mindenesnek veszi az ember, JackFeryll is ezt írta. Csak filterre nincs szükség rá az tény.
Egyébként leszűkítettem a kört Comandante C40 meg 1Zpresso K-Plus-ra Várok egy kicsit, hogy kiderüljön Comandante miért nem elérhető jelenleg szinte sehol, aztán döntök...
Többi azért került kizárásra, mert bár nagyon jó őrlők, de a kések inkább a Kinu vonalat követik, amire kb. egybehangzó vélemény az interneten hogy jobb espressora, mint filterre. Félreértések elkerülése végett ebben a kategóriában gyakorlatilag mindegyik örlővel borzasztóan jó kávét lehet főzni filter és espresso vonalon is, nem akarok mást állítani. De az általam olvasott vélemények alapján a ez a vonal kevésbé emeli ki azokat a világos / gyümölcsös ízjegyeket, amiket az ember egy filter kávéban keres. Figyelembe véve, hogy nekem csak filterre kéne (meg kotyogósra, de arra jó a mostani is ), ezért ez a hajszálkülönbség inkább ezek felé billenti a mérleget.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kozsy18 #105234 üzenetére
Ha jól láttam 1Z Q2 őrlőd van? Az relatív sok fine-t produkál még, elképzelhető az okozza ezt az ízt. Hasonló okokból tervezem cserélni a Timemore C2-t Bár én nem "mogyorós"-nak fogalmaznám meg, hogy ha elég finomra megyek, hogy ne legyen gyenge, akkor van benne egy kis sötét karcosság. De szerintem végeredményben ugyanarról beszélünk.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #105032 üzenetére
Így utólag az a konklúzióm, hogy amikor a futár hozta (épp a nagyon fagyos napok voltak, -4-8 reggel errefelé) gyakorlatilag fagypont közeli lehetett a csomag. Kettő ment a fagyasztóba ahogy szoktam (Seashell meg Siren), egyiket (Starfish) pedig rögtön kibontottam, mert pont kávéidőben jött meg. Valószínűleg ez volt a hiba, gyanús is volt hogy fogásra meglepően hideg a zacskó, de akkor nem tulajdonítottam ennek jelentőséget. Szóval gyakorlatilag kibontottam és elől hagytam egy (majdnem) fagyasztott kávét, amitől nem csoda hogy ledöglött.
Ennek némileg ellentmond, hogy már az első főzet is lapos volt, de nincs jobb ötletem ennél, mivel mind a Siren, mint a Seashell teljesen jó volt.Egyébként Seashell-el kipróbáltam Toobee fagyasztóból őrlőbe módszerét, igazából bejött abban az értelemben, hogy ízvilágban nem változott semmit amíg el nem fogyott (nagyjából 1 hét, napi 2-3 nyitás). Viszont figyelembe véve hogy nálunk úgyis elfogy egy hét alatt 250g, nagy jelentősége nincs és picit macerás állandóan a fagyasztóba nyúlkálni, szóval maradok az elől marad bontás után módszernél.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JackFeryll #105286 üzenetére
Kíváncsi leszek az árra. Mert lassan elveszik az egész lényege és kapunk egy klasszikus espresso gépet.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #105307 üzenetére
Mondjuk azért így is drasztikusan kevesebb macera és kevesebb forró cuccal érintkezés, mint a régi verzióknál, ahol magát a víztartályt is fogdosni kellett. Nekem így filteres / forró vizes kotyogós megszokásból kiindulva nem tűnik túlzottan körülményesnek ez a workflow, de tény, hogy egy normális espresso géphez képest erősen az.
Azért is mondom, hogy kérdés az ár, mert ha 200-250k lesz, abból azért már egész életképes dolgot lehet venni, és akkor ennek nem sok értelme van. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #105314 üzenetére
Szerintem ezt a videót azért vették le, mert rájöttek mennyire szörnyen néz ki az a lefolyás
Parci:
Ránéztem a ct1 árára, ha tényleg az az ellenfél, akkor nem lesz nehéz jól árazni -
Cathfaern
nagyúr
válasz sz.zs. #105430 üzenetére
"Szerintem ez csak olyan dolog, hogy az ember bemeséli magának, aztán az idő el haladtával tele lesz a hócipője, próbálja minél egyszerűbbé tenni a kávékészítést és rájön hogy mennyi felesleges dolgot csinált eddig."
Igen Illetve szerintem az elgondolkoztató amit Hoffmann mondott a legutolsó videójában (nyomásprofillal kapcsolatban, de most általánosan értem), hogy azon érdemes elgondolkozni, hogy mi az a pont amin túl már nem jobb lesz a kávé, csak más. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #105493 üzenetére
"A kapszula csak viccvót', az egyszerűségre reagáltam. Azt ott kell keresni, nem a karos gépekben."
Ilyen alapon igyunk instant kávét, ha elég meleg víz jön a csapból, még vizet se kell forralni hozzá Azért azt gondolom nem a legegyszerűbb módszer keresése a cél, hanem az elvárt minőség, ízvilág mellett a minél egyszerűbb munkafolyamat.Ha van egy bevált recept egy adott kávéra, és mondjuk úgyse fogod nézegetni a lefolyást, mert reggel van és örülsz, hogy kilátsz a fejedből, akkor mi pluszt ad hozzá a naked kar?