- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Google Pixel topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- A Sony bemutatta eddigi legjobb és legdrágább zajszűrős fejhallgatóját
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
motoflug
őstag
Attól függ, mennyi szabadidőd van, és hogy bírod a gyűrődést. 200-300 ezer forint / félév áron már műszaki infós főiskolák - egyetemek is akadnak esti-levező tagozatokkal. Mondjuk igyekezni kell, mert febr. 15. a jelentkezési határidő.
Maradnék a tanfolyamnál, egy BSC elég volt, inkább majd egy MBA. Így esetleg valami ajánlás?

-
bucsupeti
senior tag
Ezeket párhuzamosan is lehet tanulni, ez nem előfeltétel, Javanál sem (elképzelhető, hogy vannak olyan nyelvek, amelyeknél másképp működik a dolog). Sőt, nekem meg az a személyes meggyőződésem, hogy konkrét programozási nyelv, és példák nélkül ezeket az absztrakt fogalmakat önmagukban tanulni totális időpocsékolás.
Nyilván kell egy eszköz amin keresztül gyakorlatban is ki lehet próbálni az elméletet. Erre viszont semmiképp sem egy java féle környezetet javaslok.
Éppen ezért írtam azt hogy kell hozzá az architekturák és oprendszerek megfelelő összhangban történő tanulása.
pl miért és hogyan történik egy program indítása. hogyan történik a különféle adatok tárolása a memóriában. ahhoz hogyan fér hozzá a processzor. hogyan készül egy olyan program ami képes a memóriába betöltődni, majd ott elindulni és különféle utasítások végrehajtása kapcsán egy konkrét feladatot elvégezni....Szóval a java-ig meg az első osztály leírásáig el kell telni egy kis időnek ha valaki teljesen nulláról kezdi.
nyilván lehet úgy is tanulni hogy elindítja az ember a mindenféle okosságokkal felruházott IDE-t és ír benne java-ban vagy bármi más nyelvben programot, közben megtanulva a szekvencia-szelekció-iteráció egységeket alkalmazni. De az hogy közben mi és hogyan máködteti a magas szinten megírt programot ha valaki nem érti, nem látja át akkor ahogy alább írták, csak favágás lesz belőle.
Egy autószerelőnek ismernie kell az autók általános felépítését és működését a lehető legaprólékosabban. Ha nem ismeri akkor nem lesz jó autószerelő. Ki fogja tudni cserélni a gyertyákat, meg be fogja tudni állítani a gyújtást, de ez nem azt jelenti hogy érti is amit csinál. Kb ez a helyzet a programozással is.
Szóval érdemes az alapokat minél jobban megismerni, kár kihagyni ezeket a lépéseket.
-
Aethelstone
addikt
Viszont lehet párhuzamosan tanulni ezeket a témát. Én például nem látom sok értelmét annak, hogy valaki elkezdi tanulni az oop paradigmákat, megtanulja az összeset, ír belőle egy ZH-t, majd rá egy vagy két félévre leírja élete első osztálydeklarációját és objektumpéldányosítását. Tartok tőle, hogy az ilyenből is csak olyan programozó lesz, aki ismeri az elméletet, ismeri a gyakorlatot, de a kettőt nem tudja hatékonyan összekötni. Sajnos sokszor láttam már ilyet.
A mondanivaló hangsúlya nem az oop-n volt. Pár, fontosabb dolgot is odaírtam. Bool algebrával szopatni magam? Ember, ez mindennek az alfája és omegája. Hogy akarsz ennélkül pl. if/else szerkezetet írni?
-
Aethelstone
addikt
A programozás, sőt manapság alkalmazás fejlesztés nem csupán for/while/if dolgokból áll.
Csakhogy nem ez a téma. Azokról az előfeltételekről beszélek, aminek birtokában neki lehet kezdeni egy átlagos programnyelvnek, olyannak, mint amilyen a Java vagy C vagy más, földi halandóknak szánt programnyelv. Semmi szükség nincs arra, hogy Boole algebrával szopasd magad ahhoz, hogy megtanuld, Java-ban hogyan kell osztályokat meg objektumokat létrehoznod.
Persze, neki lehet menni, de nagyon a favágó szintről elmozdulni nem lehet.
-
Aethelstone
addikt
Ezeket párhuzamosan is lehet tanulni, ez nem előfeltétel, Javanál sem (elképzelhető, hogy vannak olyan nyelvek, amelyeknél másképp működik a dolog). Sőt, nekem meg az a személyes meggyőződésem, hogy konkrét programozási nyelv, és példák nélkül ezeket az absztrakt fogalmakat önmagukban tanulni totális időpocsékolás.
Pffff. Ezt remélem, nem komolyan írtad. A programozás, sőt manapság alkalmazás fejlesztés nem csupán for/while/if dolgokból áll. Adatbázis kezelés, hálózatok, szálak...hogy pár apróságot említsek. Paradigmák, tervezési minták és társai. Hogy a matematikai és egyéb elméleti alapokról ne is beszéljek....adatbázis elmélet, számítógép és távközlési alapok, protokollok, digitális technika, boole algebra, mátrixok, numerikus módszerek, számítástudományi alapok...hogy csak kapásból említsek pár dolgot. Ezt nem fogja a kolléga java tutoriálból kimazsolázni.
-
bucsupeti
senior tag
De mit tanítanak több féléven keresztül, ami nélkül nem lehet elkezdeni egy konkrét programnyelvet?
Kb ezek:
szekvencia, szelekció, iteráció
alapvető adattípusok és struktúrák
összetett adatszerkezetek
programozási tételek, algoritmusok
objektum-orientált paradigmaValamint személyes meggyőződésem hogy ezzel párhuzamosan a számítógép architektúrákat és operációs rendszereket is megfelelő ütemben, összhangban kell tanulni (és oprendszer tantárgy alatt nem a windows grafikus felületének kezelésére gondolok.)
-
Taoharcos
aktív tag
De mégis mik azok a programozói alapok, amik egy bevezető szintű könyvhöz feltétlenül szükségesek? Illetve, másképp megfogalmazva: Nem lehetséges-e, hogy ezeket az alapokat menet közben is el lehet sajátítani, miközben olvasod ezeket a könyveket, és csinálod a példákat?
Szerintem igen.
-
Aethelstone
addikt
De mégis mik azok a programozói alapok, amik egy bevezető szintű könyvhöz feltétlenül szükségesek? Illetve, másképp megfogalmazva: Nem lehetséges-e, hogy ezeket az alapokat menet közben is el lehet sajátítani, miközben olvasod ezeket a könyveket, és csinálod a példákat?
Hát nem túl valószínű.
-
eliterob
tag
A javac.exe és a java.exe ugyanabban a könyvtárban található. X64 Windowsnál és a legfrissebb JDK-nál alapesetben ez a C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_112\bin könyvtár. Ha ezt a könyvtárat nem adod hozzá a PATH-hoz, akkor csak úgy tudod használni a javac és java parancsokat, ha helyesen hivatkozol az elérési útra. Tehát ha a rendszer nem találja a javac-t, akkor nem jól adtad meg a path-ban, vagy egyáltalán nem adtad meg az említett könyvtárat.
ellenőriztem a patch ez az utvonal nálam is annyi különbség hogy 111 a vége nem 112...
ellenben start menü -- keresés --- javac exe nincs a gépemen csak sima java.. ez jelent valamit?illetve a java könyvtáron belül nem csak jdk hanem jre is van értelmeszerűen a patchbe a jdk cime van megadva..
-
mobal
nagyúr
4 másodperc várakozás:
import java.util.concurrent.TimeUnit;
...
TimeUnit.SECONDS.sleep(4);Billentyűlenyomásig:
System.in.read();TimeUnit.SECONDS.sleep(4);+1 -
szucstom
őstag
Ezek a nyelvek tipikusan a szerverautomatizálás bevett eszközei. Én speciel egyiket sem ajánlom.
A Python teljesen kezdőknek talán jobb, mint a PHP, és a platform lehetőségeit tekintve ebben is lehet különféle webes megoldásokat megvalósítani, de felénk nem igazán keresett az ilyen fejlesztő, ellentétben a PHP-vel. Szóval hacsak nem tudod magadról, hogy téged az üzemeltetés érdekel jobban, szerintem ne most térj át Pythonra. Pláne ne a másik kettőre.
Hát, mondhatni, nekem az "üzemeltetés" (már ha suliban ezt annak lehet nevezni) nagyon jól ment. ha jól veszem ki a szavaidból, akkor felétek a php fejlesztő "kerestetik"?

-
mobal
nagyúr
Alapoktól mindhármat, párhuzamosan? Viccelsz?
Ilyet nem írtam. Csak, hogy foglalkozzon vele!

Szerk.: fentebbi két hsz.-re reagálva, szerintem a C# és a Java között különbség nem sok. Persze meg kell szokni a nyelv finomságait de szvsz. nekem nettó egy hét volt az egyikről átszokni a másikra (kronológia: PHP majd C# és most a Java). Én úgy gondolom, hogy mindegyikenk megvan a jó helye, pl.: desktop alkalmazást eszem ágában nem lenne Java-val csinálni.
-
szucstom
őstag
Web esetén PHP szerveroldalra megfelelő. Persze áttérhetsz JAVA-ra, de akkor gyakorlatilag újra kell tanulnod a szerveroldal programozását. Kliensoldalon a Java szinte kizárólag Androidon létezik, a böngészőben Javascriptet használnak.
A Javascript pedig, ahogy azt sokan, sokszor leírták, teljesen más programnyelv, szinte semmi hasonlóság nincs a Java-val. Tán csak a Math object, meg az alap C szerű szintakszis.
Magyarán ha jót akarok magamnak, java-t hagyom a csipába és megpróbálom az alapoktól a PHP-t és a C#-ot?
-
szucstom
őstag
A korábbi kiadások fellelhetőek a neten.
oh, az jó, akkor kutatgatok egy kicsit

Tudom, hülye kérdés lesz, de ha már van alapom PHP-hoz, a Java hozzákapcsolása mennyire nehéz? (gondolok itt komplexebb weblapok összerakására)
-
szucstom
őstag
hát, ez egyenlőre nekem nem kivitelezhető ilyen áron

-
cigam
titán
float összegASzámlán = 50.22f;Ja igen... az f...

De így se az az eredmény jön ki mint amit a könyv ír. A program ezt adja vissza, ha a double-t lecserélem float-ra:
4.000005022E7 vs 4.0000052E7
40'000'050.22 vs 40'000'052A könyv szerint csak 0.03 a difi, vagyis 40'000'050.25-nek kellene kijönni.
-
floatr
veterán
Szomorú dolog ez. Mintha ezek a menedzselt kódok ennyi idő eltelte után sem lennének képesek beérni a natív alkalmazásokat ebben a tekintetben. Hiába a hardver fejlődése, SSD-k, satöbbi.
Persze lehet, hogy nem jó helyen tapogatózok, és nem a menedzselt kódbázis a lényeg, nekem valahogy mégis úgy tűnik, hogy itt az egyik fő választóvonal.
Azért nem mindegy, hogy hogyan van menedzselve. Anno amikor a WFC-t használtam a MS motorjával, tisztán látszott az, hogy a MS tud JIT compilert írni, tud sebességre optimalizált struktúrát tervezni... szomorkodjunk együtt
-
emvy
félisten
Nekem a kedvenc IDE-m máig a Visual C++, még valahol az 5.0-6.0 környékén. A Netbeans kezdte megközelíteni, de a felülete annak sem volt annyira gyors, pattogós. Máig nem látok ilyet a szerkesztők között. Még az IJ-t vagy PHP Storm-ot sem érzem az igazinak. Nem tudom, hogy mi lenne akkor, ha valami sokmagos Xeon munkaállomás kerülne a mostani Sandy Bridge i5 devgép helyére, de anno egyáltalán nem kellett erőmű, ahhoz, hogy gyors, reszponzív legyen a fejlesztői környezet.
Semmi, az IJ meg a tobbi ugyanolyan lassu. A VS meg mindig a leggyorsabb. (A VS Code is szuper.)
-
bambano
titán
Nekem a kedvenc IDE-m máig a Visual C++, még valahol az 5.0-6.0 környékén. A Netbeans kezdte megközelíteni, de a felülete annak sem volt annyira gyors, pattogós. Máig nem látok ilyet a szerkesztők között. Még az IJ-t vagy PHP Storm-ot sem érzem az igazinak. Nem tudom, hogy mi lenne akkor, ha valami sokmagos Xeon munkaállomás kerülne a mostani Sandy Bridge i5 devgép helyére, de anno egyáltalán nem kellett erőmű, ahhoz, hogy gyors, reszponzív legyen a fejlesztői környezet.
szerintem nem feltétlenül a sok mag számít, hanem a ram.
nekem semmi bajom a netbeans sebességével. -
Chesterfield
őstag
Egy fájlba kerülhet több osztály is, de ezek közül csak egy lehet publikus, és annak az osztálynak a neve meg kell egyezzen a fájl nevével. Kezdő perspektívából szerintem mindenképp jobb, ha maradsz az egy fájl egy osztály felosztásnál.
köszönöm

-
Egy fájlba kerülhet több osztály is, de ezek közül csak egy lehet publikus, és annak az osztálynak a neve meg kell egyezzen a fájl nevével. Kezdő perspektívából szerintem mindenképp jobb, ha maradsz az egy fájl egy osztály felosztásnál.
A nested classok is lehetnek publikusak.
De egyébként teljesen egyetértek a második felével. -
M_AND_Ms
veterán
Próbáld packagename-mel futtani. java elso.Elso
És a kis projekted gyökeréből - ahonnét a csomagkönyvtárak is kezdődnek
-
MrSealRD
veterán
Próbáld packagename-mel futtani. java elso.Elso
Így van ez a megoldás.Mégsem. Így sem lesz jó. -
emvy
félisten
Külföldre? Én például szeretném megnézni a Zöld-foki szigeteket.
Bazi meleg van, es nehez jo kajat szerezni, mondjuk szigettol fugg.
-
bucsupeti
senior tag
Hasonló a véleményem az Angster-féle könyvről. És az a probléma, hogy a magyar szakirodalomban ez a könyv még a jobbak közé tartozik.
ezzel egyetértek! Igen szegényes és gyenge a magyar java szakirodalom.
-
Aethelstone
addikt
Miért, thread-kezelést építeni egy app-level nyelvbe nem hülyeség?

Ez most komoly?

-
Aethelstone
addikt
Nem kedvelem a Microsoftot, de nem ártana már a Java-nak egy erős konkurencia. Persze várjuk ki, a gyakorlatban mi lesz ebből a cross-platform .NET kánanánból, amit beígértek.
Egyrészről nem ártana, másrészről meg ártana, mert esetleg nem olyan irányban fejlődik, ami a nyelvnek jó, hanem a konkurrencia hülyeségeit próbálnák beépíteni....lásd lambda....grrr
-
Aethelstone
addikt
Nem azért, hogy a kódbetöltő tudja egy osztály példányosításakor, hogy hol keresse az osztálydefiníciót? 'csak' úgy hangzik mintha valami érzelmi döntés lett volna.
Ezt máshogy is meg lehetett volna oldani. Ehhez nem kellett volna feltétlenül ugyanolyan néven lennie az osztálynak és az őt tartalmazó fájlnak.
-
Aethelstone
addikt
Ez nem objektum-orientált.
Két if-et nehéz objektum-orientáltan megvalósítani

-
n00n
őstag
Nem vagyok valami penge Java-ban, de ránézve a pastebin kódodra, ez jutott elsőnek eszembe:
Nem vagyok az. De ezt írtam is. Ezért kérem ki olyanok véleményét akik értenek hozzá, hogy mi az ami nagyon rossz.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Asustor NAS
- Yettel topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- Fujitsu 27" B27-9 TE Full HD 1920x1080 hófehér monitor - több db - gari számla - állítható magasság
- Kingston HyperX és FURY 16Gb (20-22k) és 32GB DDR4 (47k) laptop ramok párban is 2666Mhz/3200Mhz
- Lenovo Thinkpad T14s gen 6 - Teljesen új - Ryzen AI 7 PRO 350 - 32GB - 512GB - 2028 októberig gari!
- új, de karcos Lenovo ThinkCentre Neo 50t // Core i7 12700 // 16GB DDR4// 512GB
- BESZÁMÍTÁS! Akár Részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM5 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- Lenovo T490S i5 8365U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 i7-11850H 32 GB RAM 1000GB SSD NVIDIA T1200 Garancia
- iPhone 14 128GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Új Dell Pro 14 Plus Ultra5 238V vPro 8mag 32GB RAM 512GB SSD Intel Arc iGPU 130V Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest