Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BK87
senior tag
válasz
DonMedve #23508 üzenetére
Na volt egy kis időm próbálkozni a dologgal, de nagyon elkeserítő eredmények születtek. 8x450-es beállítást próbáltam először, de lefagyott a bootnál, még a biosba is alig akart belépni utánna, pedig FSB-nek és a MCH-nak már adtam +0,3 voltot is, a proci 1,5 voltot kapott a bios érzékelője szerint. A ramok 900 MHz-en mentek 5-5-5-18-as időzítésekkel +0,5 voltal. Ezután 8x440-et próbáltam, de semmi sem változott, ezután visszavettem a szorzót 6-ra, és még ígysem változott semmi. Mi lehet a baj? 9x400 szintén nem megy, 9*390-es beállítással már feláll a win, de stabilitást nem próbáltam a hűtőm miatt. Valami ötlet esetleg?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23474 üzenetére
Mondtam én!
Polír jó dolog, nálam is hozott -5 fokot anno.
DigitXT: Röviden és tömören: Sokba és nem érte meg még.
Nekem 150k-ba volt a váltás. Ez tartalmazza a lap cserét (X58 DS4P), a ram cserét (3x2GB OCZ 1600 CL7), a proci cserét (I7 920 C0) és az LGA1366-os hűtőlefogatót a TRU-hoz.
Most már olcsóbban kijönnél meg olcsóbb komponenseket is összeválogathatsz. Lapból elég egy Asrock X58 Extrem, ramból Corsair 1600 CL9 de feleslegesen erős még az i7 sztem ha csak játékra kell. Bármilyen vgat kihajtasz egy 3,5GHz körüli Q6600-al is. i5 nagyon le lett butítva, az sem éri meg sztem váltás terén.
Szóval érdemes várni amíg olcsóbb lesz az i7, esetleg megvárod a Gulftown-t, az is bele megy majd az X58-as lapokba.mod:
Ronaldo_23: Q9550 egy másik topikba tartozik.
-
haly
őstag
válasz
DonMedve #23203 üzenetére
igen igen igen nha itt nekem nagy bajom ez hogy én PONT erre már rájöttem mert nézegettem a bios-t és hát már kicsit kiismerem rajt de még nem tom hogy mit hogyan arra rájöttem hogy hol a cpu része a dolognak és a 266 is oké még nem teszem 333-ra csak ha majd bizti lesz minden.. teht ez eddig okés.. de a ramokkal mit is kell csinálni?? feszt nem kell emelni??? tuti??? ha igen akkor hol és hogyan??? köszi a helpet rendesek vagytok
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23193 üzenetére
Minnél nagyobb feszt adsz annál nagyobb a drop mértéke is általában, de legjobb esetben is azonos mértékű marad a drop mértéke. Egy bizonyos órajel után meg aránytalanul megnő a feszéhség.
Keményen drop-ol a lapod nem mondom. Loadline calibration be van kapcsolva nálad?Látod nekem is +90MHz-ért kell 1,48V helyett 1,5V és MCH-nak meg +0,1V helyett +0,2V. Nem ér ennyit +90MHz. Benchre ok, de játékra marad a 3,51, netezéskor meg alapon megy úgy is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23190 üzenetére
Ezek Bios értékek nálam, tehát load 1,504V-ot kap 3,6-on, a 3,51-hez elég a load 1,48V. 1125MHz-es ram órajel már elég baba, nekem 1000-es ramom van és nem is nyúztam meg még igazán így is gyári specifikációt hozz -0,1V-al mint amennyit vállalt a G.Skill.
Kevés lesz ott a procifesz. Ha Prime Small FFT-ben bukik akkor a prociank kell egy kis kraft, ha largeban akkor meg valószínűleg a ram lehet a ludas (vagy nem bírja a magas QPB órajelet, de ez nem jellemző ezekre a lapokra), ezért kell először small FFT-vel tesztelni, ha azt bírja akkor a proci stabilnak mondható és jöhet a Large FFT, ahol már a ram meg a QPB is meg van hajtva.
mod:
haly: Mind a kettő az alap FSB-ből került felszorzásra de igen, külön tudod állítani, viszont ugye van összefüggés a kettő között. Ha 8x400-on menne a procid, a ramot meg 1:1-ben hajtanád 800-on, annyit biztos visz a 667-es ramod egy kis plusz fesszel az már teljesen jó lenn, az már kb elég egy GTX260 kihajtásához..
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23184 üzenetére
Mik a pontos beállítások? Minek mennyi fesztt adtál? Hőfokok? Hol hasal el, boot-nál, winben, vagy csak prime alatt hibázik az egyik mag?
Nálam: 9x390-hez kell MCH +0,1V és 1,500V proc fesz, ram 975 CL5 2V, a 9x400-hoz már MCH +0,2V és proc 1,525V kell, ram 1000 CL5 2V. Másnak nem is adok feszt.
mod: Ezért szeretem a P35-ös lapokat, pofonegyszerű benne a tuning.
-
válasz
DonMedve #23142 üzenetére
Qru koma az EP35-ről írt, ott eleve F6-tól indulnak a BIOS-ok, ahogy írtam is. Két különböző lapról van szó, tehát nem "kivettek pár dolgot" a BIOS-ból, mindössze a P35-ösökbe eleve nem került bele pár opció. De mint írtam, ezek tényleg nüánsznyi dolgok, nem kell bánkódnod miattuk.
-
válasz
DonMedve #23135 üzenetére
Sorry, aszittem a MIT menüt nem találod. Nem butították le a BIOS-t, mivel ez egy korábbi lap (legalábbis a 2.1 előtti revek), mint az EP35-DS4, tehát az EP35-ös BIOS-a fejlettebb. P35-DS4 rev.2.1-hez van F10-től F14-ig BIOS (az előtte levőket a korábbi revek kapták), míg az EP35-DS4-hez F1-től F6-ig. A különbség innen ered.
Az én DS4-emen pl ezek az opciók szerepelnek a subtimingeknél:
Act to Act Delay----------------------auto
Rank Write to Read Delay--------auto
Write to Precharge Delay---------auto
Refresh to Act Delay----------------auto
Read to Precharge-------------------auto
trd------------------------------------------auto
trd Phase Adjustment--------------autoNem mintha valaha is hozzájuk nyúltam volna.
-
Gombinyó
őstag
-
-
Anal
tag
válasz
DonMedve #23113 üzenetére
Jaja, ezeket találtam énis:
Ezekre mindenképp érdemes odafigyelni:
65nm Conroe:
-PLL: max 24/7 1,7V-1,8V
-CPU Termination (VTT): max 24/7 1,5V
65nm Kentsfield:
-PLL: max 24/7 1,7V
-CPU Termination (VTT): max 24/7 1,5V
90nm MCH (P965, P35, X38, X48):
MCH: max 24/7 1,55-1,60V
45nm Wolfdale:
-PLL: max 24/7 1,6V
-CPU Termination (VTT): max 24/7 1,4V
45nm Yorkfield:
-PLL: max 24/7 1,5V
-CPU Termination (VTT): max 24/7 1,4V
65nm MCH (P45)
MCH: max 24/7 1,40VFigyelem! Ezek a max 24/7-es feszültségek csak megfelelő hűtés esetén érvényesek!
-
d@minator
addikt
válasz
DonMedve #23107 üzenetére
Hát igen.
Kiszedtem a házból mindent most úgy hajtom meg oldalról is fúvatom a VRM-eket de a 3,6GHz nem akar összejönni.
Az Enermax tápomról néztem belső fotókat amin úgy néz ki, hogy egy pontból jön a három ág. Tehát vakítás szaga van a három ágnak de majd csak ha szétszedem nyerek bizonyosságot. Ha igazam lesz akkor annyit tud, mint a Corsair VX450 ami egy ágon ad 33A-t.
Úgyhogy szerintem is a lapom a nagyobb tuning gátja. -
d@minator
addikt
válasz
DonMedve #23098 üzenetére
Oldalról megfúvattam a VRM-ek környékét és most nem indult újra a gép 3,5GHz-en viszont 3,6-on továbbra is. Szóval lehet, hogy a lapon lévő alkatrészek melegszenek túl és nem a véletlen műve a prime stabil 3,5 giga. Van itthon fölösbe chipset hűtő borda szerintem feldarabolom és dobok belőle a VRM-ekre. Egy próbát megér.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23074 üzenetére
Fordítva. De nem kövezünk meg.
EIST veszi vissza a szorzót a minimumra, a C1E meg a feszt ha a proci HALT parancsot kap (vagyis amikor üresjáratba kerül).
Hmm, pont 10fok a különbség. Ebbe én is belefutottam már. Valószínűleg az Everest nem jól olvassa ki a TJMax értérket a prociból (100 helyett 90-nek látja). CoreTemp, meg RealTemp a tuti, főleg, hogy előbbi ki is írja a TJMaxot. (Ajánlott az aktuálisan legfrissebbet hsználni belőlük.)
Ez a meglassulási küszöb hőfoka. A Core 2 prociknál kicsit másképp megy a hőfokmérés mint a többi procinál. Ugyanis nincs benne "hőfokmérő" maga az érzékelő csak akkor lép "akcióba" ha 100 fok körülüri hevül. Minnél távolabb van tőle annál pontatlanabbul mér rááadásul.
Ha jól emlékszem a témában Jorus kolléga írt egy remek cikket (logout), érdmes elolvasni! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23057 üzenetére
Akkor ezt sem kell már bejáratni...
Kíváncsi vok mit tud a lapod F5-ös BIOS-al. Ha nagyon szalad akkor lehet bepróbálom, nekem még F3-as van és 400-as FSB felett elhasal.
Szerencsére a 9-es szorzó megmenti a helyzetet de akkor is... Egy 8x450-es felállás sokkal jobb lenne lévévn hogy a C2D/C2Q-oknál a QPB a szűk keresztmetszet. Nem véletlen, hogy az Intel is áttért végre (az AMD által már évekóta használt) prociba integrált memvezérlő alkalmazására az i7-nél.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23015 üzenetére
Semmi gondod nem okoz a kikapcsolása. Arra jók, ha a gép idle állapotban van (tehát nem számol a proci) akkor visszaveszi a szorzót és a feszt ahogy írtad. Így némi energiát spórolsz. A szorzót visszaveszi a minimumra (6) a feszt meg 1,1V körülire (ennek pontos értéke is a prociban van eltárolva ez az úm. idle VID). Ha a proci meg számolna akkor visszaugrik a szorzó 9-re meg a fesz is a gyári load VID-re.
Még egy kis kitérő: A lapod támogatja a DES-t, ez egy energiatakarékos funkciókat támogató program. Pl: Ha idle állapotban van a proci akkor a proci tápellátókból lekapcsol párat (csak 2 marad aktív), illetve a feszt is jobban visszaveszi. Nálam pl 1,024V-ra 1,1V helyett. Ez a C1E és EIST funkciókkal együtt működik csak, tehát ha semmilyen proci tuningot nem használsz.Tuning esetén a fesz visszavétel eleve nem működik hiába van engedélyezve. A szorzó visszavétel működik tuning esetén is de ezt is érdemes kikapcsolni mert instabilitást okozhat. Ki lehet tesztelni, hogy szorzó visszavétellel is stabil-e de sokkal kevesebbet úgy sem fog enni. Inkább a fesz növelés ami meghozza az étvágyát a procinak. (Míg az órajel emelés egyenesen arányosan növeli a fogyasztást a fesz emelés négyzetesen.)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23011 üzenetére
52A a kombinált, tehát összesen a 4 vezetéken keresztül együttesen. Viszont 18A-t tud leadni egy vezetékén. Ha efölötti áram kell akkor lekapcsolt a táp védelmi rendszere és nem kap többet 18A-nál. Nos a procira csak egy ágat tudsz kötni ugye, tehát az azt jelenti hogy max 18Ax12V=216W enerdzsí-t tud leadni egy vezetéken. Ha kicsit több fesz kell a procinak pl a 3,6GHz-hez akkor már kevés lehet ez a 216W, mint ahogy nekem is kevés volt. De ehhez érted majd 1,5V-os üzem fesz kellet a Q6600-nak. Jó eséllyel neked nem kell ekkora fesz hozzá és meglesz lazán. De ha mégis kell ekkora fesz akkor is 3,5GHz megvan ami bőven jó már, mert hogy sokkal többet semmivel nem hozol ki belőle tartósan (akár kW-os táppal sem). A lapod tápellátása előbb folyik szét, illetve a ott már maga a proci hűtésével is meggyűlhet a bajod annak ellenére, hogy az egyik legjobb levegős (klasszikus értlembe véve egy hibrid ugye de ebbe ne menjünk bele most, ez egy másik téma) high-end procihűtőt veszed (igen, ez a Mugen 2
)
Ha végi olvastad a tesztet, pont erről szól, hogy az egyben hagyott 12V-os ág jobb ebben az esetben. Sőt sztem minden esetben, max nem használod ki, de ha kell egyben akkora kraftot tud adni, hogy még egy nagyon meghúzott Q6600 sem hozza zavarba.
Igazából ez a táp totál rendben van, csak mások voltak az igények akkoriban mikor ezt a tápot tervezték. Ezt is bele írtam a cikkbe, nem kell eldobni a tápot, mert teljesen jó, csak erre a feladatra pont nem a legjobb választás. De ezt honnan tudtad volna?! Én sem tudtam anno, még azt se, hogy lesz Q6600-om, nem hogy a tuningjára készüljek előre és ennek fényében válasszak tápot. Arról nem is beszélve, hogy (cikkbe benne van szintén) egyre kevesebbet esznek a gépeink (gyártási csíkszélesség csökkenése), ezért az egyes alkatrészek külön-külön kevesebbet esznbek jóval mint akár 1 évvel ezelőtt.Tehát csak emiatt nem érdemes tápot cserélni. Érted nyersz vele max 100MHz-et vagy annyit sem és egy TX650 meg 25k körül megy.Bocs a regényért...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23008 üzenetére
Chifi 550W-om volt, azzal stabil volt a 3,5GHz, mellette 2GB ram, meg 4850 szénné tuningolva, de volt, hogy 8800GTS 512 + 8600GT volt a gépben ezzel a táppal és úgy is full stabil volt a 3,5GHz. Jött a TX650 (amúgy nem a proci tuning miatt cseréltem tápot de ha már kellet egy új táp akkor miért ne alapon) és sikerült 3,6-ra feltolnom. Igaz több fesz kell neki mindenből ezért nem is használom 3,6-on csak ha tesztelek.
Amúgy teszt róla: Link
mod:
Jah a lényeg lemaradt...
Elég lesz a tápod a 3,6-hoz sztem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23000 üzenetére
Havernak volt Gemini 2db 12-essel de engem nem igazán győzőtt meg és a felszerelése is marha macerás (igaz sztem nála nem feküdt fel rendesen a procira, mert egy 4GHz-es E8200-t sem hűtött meg rendesen). Viszont hűti a vrm-eket és a ramokat is. Sztem Mugen 2-vel sokkal jobban (ez az egyik legjobb ma itkaphatók közül, ami jó még a CM Z600, vagy a Prolimatech Megahalems) jársz vagy esetleg egy Thermalright Ultra 120-al. Utóbbi hűtővel havernál 1,5V-al 3,8GHz-en is meghűtőtte Prime small FFT alatt a Q6600-ját (80 fok alatt tartotta!). Nálam 1,48V-al 3,6GHz-en 72-73fok körül mocorog ugyan ezzel a hűtővel, igaz polírozott a talpa.
pzske: Felejtsd el, TX3 jóval gyengébb mint a Hyper 212. 3,6GHz reális, efölé nem nagyon tudsz menni, mert a lapod tápellátó része nem nagyon fogja bírni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos autók - motorok
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Hamarosan megjön az ASUS házak új zászlóshajója
- Formula-1
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3018
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest