- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
keyman
tag
Ma megpróbáltam feltenni a xpeno-t a hp n54l-re.... Persze nem sikerült.
Több forrásból is próbálkoztam de az eredmény mindíg ugyan az. Bootolás, beolvassa a pendrive-ot,írja, hogy majd keressem a hálózaton de a telepítés választó képernyőt már nem kapom meg.
Gyári bios van rajta, cserélném.
1db 4 TB lemezzel használnám.
A kérdésem, hogy kell valamit állítanom a biosban?
Nem tudom, az n36l,n40l, és az n54l, biosa megegyezik-e.
Valaki volna kedves nekem belinkelni vagy egyéb módon velem megosztani az n54l módosított biosát.
Illetve szükségem volna az xpeno linkjére is, és pontosan melyiket kell letölteni.
Én 6.1.x ds 3615 próbálltam de lehet hogy nem ez kell hozzá.
előre is köszönöm.A jómodor nem szégyen!
-
zsolt501
nagyúr
Azt ugye tudod a biosban van olyan funkció amit le kell tiltani?
Különben nem fog menni a telepítés, csak bootol a pendrive, de tovább nem fogsz jutni.[link] itt érdeklődj inkább, hamarabb kapsz pontosabb választ.
[ Szerkesztve ]
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
-
addikt
Sziasztok!
Microservert vadásznék az alábbi feladatokra:
-Plex 720p-ig néha 1080p, 4k, van amikor többen is nézik egyszerre.
-Torrent 300+ torrenttel
-sambaA plex a legerőforrás igényesebb feladatom transzkódkor, elég lenne erre?
eBay-es vásárlástól mennyire kell félni?Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
kgymac
őstag
válasz solyomsherif #6010 üzenetére
Szerintem egyik sem jó, gen7 microserveres kell. Nem olcs, én tőle vettem. Rac+gen8 keret.
-
kgymac
őstag
Igen, de az ebay-ről ennél biztosan drágább volt a microserver. Én a tartalék n36l-t 12-ért vettem a HA-n, tele kerettel. Ezt azért ki kell fogni, a másik 40 volt. A gen8 pedig féláron volt, két kerettel. Ebay-es keretekkel is kevesebb volt, min a HA-n a második legolcsóbb.
-
szabolcs77
tag
válasz solyomsherif #6014 üzenetére
Sziasztok!
Ti hogy szerelitek be az ssd-t a keretbe? Milyen átalakító ami rendesen fogja is. 2db SSD fog belemenni, szóval az nem megoldás, hogy a dvd helyére ragasztom.
Ilyesmi talán jó lenne, de ennyit nem akarok rákölteni: [link]
-
worxland
addikt
válasz szabolcs77 #6015 üzenetére
Barátkozz meg a gondolattal, olcsóbban valószínűleg itthonról se nagyon szerzed be, max. használtan.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
MCs88
aktív tag
válasz szabolcs77 #6015 üzenetére
Én ilyet vettem: [link] Ez csak 8 dolllár
Egyébként nekem évekig ment úgy, hogy a 3,5-es gyári keretet kiszedtem és keret nélkül a foglalatra volt dugva az ssd. Elég szoros a csatlakozás, hogy ne essen le/mozogjon ki belőle az SSD
[ Szerkesztve ]
-
mukisrác
aktív tag
Sziasztok,
Mire hazáértem, elfüstölt a N40L, biztosítékokat leverte, és nem kapcsol be.
Van itt Budapesten szaki akit nyugodt szívvel ajánlanátok hogy ránézzen mekkora a kár, mi ment gallyra benne?
Előre is köszönömOneplus 10T, 8/128 , Amazfit GTS3
-
*Ropi*
félisten
válasz mukisrác #6019 üzenetére
Szokott hálózati ingadozás lenni a környéketeken? Ha igen, érdemes egy túlfeszvédős elosztót és egy AVR-es szünetmentest elé kötni - ezt arról jutott eszembe, hogy nemrég egy villámcsapott Synology NAS-ról mentettem adatot, ami ezeknek az eszközöknek a használatával megelőzhető lett volna. A jobb nevű számítógépes tápoknál ügyelnek arra, hogy ha a táp maga meg is hal valamilyen külső behatás következtében, akkor is megvédje a többi alkatrészt - ez többé kevésbé sikerül is nekik (persze a kiépített, 5 szintű villámvédelmet semmi sem pótolja). A NAS-ok dugasztápjai például sokkal egyszerűbb védelmi megoldásokkal rendelkeznek a PC-s tápoknál, így gyakorlatilag csak az nem nyírja ki a NAS-t, ami nem akarja. Ebben az esetben a kert végébe csapott a villám, de ez is elég volt ahhoz, hogy az ügyfél házában kb. mindent kifektessen, csak 3 db TV maradt élve, mert azok túlfeszültségvédős elosztóban voltak dugva. A NAS-ban mindkét, RAID1-be kötött WD RED HDD meghalt mechanikailag (!) (lehet túlélték volna, ha az ügyfél utána nem próbálja meg utána mindenáron beindítani őket), ezért tiszta térben külső donorba kellett átültetni a kevésbé sérültből a tányérokat (a jobban sérültben a befordult fej bekarcolta az adathordozót, így az menthetetlenné vált) és úgy lementeni az adatokat. A lényeg, túlfeszültség védelemmel és szünetmentes táppal sok probléma megelőzhető.
Ha mákod van, akkor a tápja megvédte a többi elektronikát és az adataid nem sérültek. Ha nincs, akkor adatmentésig is fajulhat a dolog...Ebben az esetben ha jól tippelem, akkor az elsődleges feladat az adatok megmentése.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
krealon
veterán
válasz mukisrác #6019 üzenetére
"Mire hazáértem, elfüstölt a N40L, biztosítékokat leverte, és nem kapcsol be.
Van itt Budapesten szaki akit nyugodt szívvel ajánlanátok hogy ránézzen mekkora a kár, mi ment gallyra benne?"Nem kell ehhez semmi extra, te is konnyen elvegezheted a diagnosztikat.
Ki kell szerelni az alaplapot, majd egy kutya kozonseges PC tappal elinditva kiderul, hogy van-e benne elet.
Ha elindul akkor csak tapot kell cserelni, ha nem, akkor uj eszoz utan kell nezni. -
magyarzoltan
tag
Sziasztok
Kellene nekem valami profi 2-4 portos hardveres NIC az N40-be. Valakinek van valami tapasztalata olyan kártyával ami 1, tuti befér a házba, 2, el is indul benne? ( server 2016 és freeNas alatt )
-
cspguy
csendes tag
válasz magyarzoltan #6026 üzenetére
Intel X540 T1 és T2
10GBE, 2 portos.T1 van az enyémben és elég jól hasít.
Live hard, die hard, and keep smiling!
-
Tamás24
tag
Sziasztok,
Valaki nem tud alaplapot értelmes áron? Az enyémben megmakkant.Üdv,
TamásHa valami működik ne próbáld megjavítani.
-
worxland
addikt
válasz mandriva11 #6031 üzenetére
Elméletileg tökmindegy, csak a prociban különböznek.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
valakky
aktív tag
Ha szereznék egy ilyen
[link]
alaplapot ott a háznak a csatlakozóit (ha jól emlékszem 2 db 4 pines, fehér meg sárga) be tudom valahogy mókolni?
Az alaplapon gyk. én semmit se látok, ahova mehetne, de mondjuk semennyire nem is értek hozzá:
[link]
A hátsó hdd csatikat néztem, meg tudom mókolni, 4 db egybeépített adat és tápkábelkábel hosszabbító beleragasztásával.
szerk:
Mondjuk itt:
[link]
a jobb felső sarokban látszik, hogy vannak mindenféle tüskés csatik.[ Szerkesztve ]
-
magyarzoltan
tag
válasz valakky #6035 üzenetére
ha tudsz forrasztani akkor igen, megveszed a megfelelő csatit, levágod azt ami a házban van és össze szereled az alaplapal kompatibilist. Lábkiosztásról millió leírás van a neten, DE a ház hátlapját ki kell vágnod az alaplap hátulja miatt, mivel tök más mint a gyári. Namost ehhez a laphoz adnak egy hátlapot. azt kell bemókolni ide. Én anno egy Acer H340-et alakítottam át, mindent is meg lehetett rendelni hozzá Aliexpressről, csatik kábelek stb
https://www.asus.com/us/Motherboards/Z87IDELUXE/ ezt a lapot használtam hozzá, gondolkodtam rajta hogy az n40-et is át tolom erre, de inkább gen8-at veszek mert kb ugyan azt kapom.
-
valakky
aktív tag
válasz magyarzoltan #6039 üzenetére
Köszi a választ. A fúrkálás, vágás, szabás megy, de a finom elektronika nem . Síkhülye vagyok hozzá agyilag és kézileg is.
Nincs esetleg arra lehetőség, hogy akad valamerre készen esetleg ilyen fordító dugalj-kábel? Rádugom a gyárira, és azt meg az alaplapra. Vagy van itt a fórumon, aki ilyesmivel foglalkozik, és meg tudja csinálni ezt pár ezer ft-ért? -
kgymac
őstag
válasz valakky #6040 üzenetére
Nem kell faragni a sata csatikat: dell perc H310, IT módú fw-vel (6-8-10eHUF, ebay-ről a legolcsóbb, H200 nem jó, túl rövid a gyári sas kábel [a gen8-hoz a h200 is jó]). Az alaplapra kell egy pcie-8x csati (vagy 16x). És nem árt, ha az alaplap szélén van a slot
Plusz lehet a gépben 8 hdd-d is (4x3.5"+4x2.5"), de akár 10 is (4x3.5"+6x2.5"). -
valakky
aktív tag
Köszi, ezzel az bajom, hogy a pcie csatira egy esata/sata kártyát tennék, mert 5 satára (4 hdd + odd), meg az esatára is szükségem lenne. De ha mondjuk van 3 sata + esata, azzal is kiegyezek.
Mondjuk lehetne emelni ezzel a kártyával a tétet, hogy ugyanannak a deszkának az E jelű verziója, az csak 15 watt tdp, de 2 satával, plusz egy usb3-as külső bölcső a mentés hdd-knek az esatás helyett, de így lassan ott tartok, hogy akkor már inkább vmi 35w tdp-s cpu inteles állóházas hp/dell gép csak alaplappal is 2/3a-dával olcsóbban jön ki az esata pcie kártyával mint az egész projekt a végére. Abba már mehet általában alapból 3 db 3,5-ös hdd + 2,5-es, plusz optikai. amit mondjuk évente 2x használok max, meg ki is tudom váltani.
Jelenleg egyébként is alapból 50-70%-os terhelés alatt fut az n36l. Van néhány backup program ami folyamatosan megy, és a hálózatra csatlakozó cuccokat backupolja tükörben 2-3 óránként, plusz ezekről mennek napi szinten inkrementális mentések (mondjuk az éjszaka fut le, ahogy a macriumos rendszermentés is) van 2 wifis kültéri kamera + contacam a gépen, dlna a tévéknek. Pár hete lett 150 megás net, aztán most, ha ráküldök valamit a qbitre (max 35 engedélyezett kapcsolattal), akkor 150 megás net mellett már 1 tévével is dadog a dlna. De még 100-al is, ha közben rögzít mozgás a contacam, meg esetleg elindul az egyik tükör.
Pár hetente, hetente, mikor eszembe jut, akkor meg bepakolom az ugyanolyan méretű hdd-ket, mint amik a gépben vannak, az esatás bölcsőbe és nyomok azoknak is egy tükröt.
Mondjuk wines környezet, biztos lehetne az erőforrásokat csökkenteni linux-szal, csak az meg az ősz hajszálaimat növelné.[ Szerkesztve ]
-
kgymac
őstag
válasz valakky #6042 üzenetére
8 hdd-t tud az lsi (h310), 4-et a hp gyári sas kábelével, a második 4-hez kell kábel (sff87-4x sata, 1500 ebay-ről, 3000 a HA-ról), plusz van néhány sata az alaplapon is. Esata sajnos nincs, de van hátlap ebay-en 1500-tól. Már ha nem akarsz backplane-t cserélni (én nem tenném, mert kevesebb kockázattal jár a H310, mint a forrasztgatás vagy sata+táp beragasztása a backplane-be). Valjuk be, ennek a háznak a legjobb eleme pont a backplane, ill. az 5.25"-ös helyre berakható 4 vagy 6 fiókos rack (12e-től 30e-ig). A gen8-ból pont ezt hiányolom igazán, csak odd rack tehető bele 1 hdd-vel.
Odd-ként usb-set használnék, ha mindenképpen szükséged van rá. -
valakky
aktív tag
Bár most néztem, vannak esata/sata kábelek, simán rányomok egyet az alaplapira, aztán kivezetem a hdd bölcsőbe, hátul, ha más nem fúrok neki lukat. A másik satára meg rányomok egy ssd-t rendszernek, azt meg bőven elfér oldalt még szerintem a kártya mellett is, vagy fent, ha nem rakok bele optikait.
Egy kábelt ki tudok vezetni az oddhoz a hátlapról, de akkor már inkább hdd-t rakok bele.
Most már csak azt kellene kitalálni, hogyan tudok egy ház/alaplap kábel fordítót beszerezni...[ Szerkesztve ]
-
v.tom
őstag
Sziasztok, most akarok nekiállni kicsit felújítani az eddig különösebb gond nélkül elpöfögő N40L-emet. Szeretnék egy SSD-t tenni bele rendszernek, hogy ne kelljen indokolatlanul felpörgetnie a lemezeket állandóan, viszont nem igazán találtam olyan beépítőkeretet, amit olcsón el tudok hozni a szomszéd boltból. Korábban már javasoltatok egy ilyet másoknak, ami olcsó is, de nem szívesen várok hónapokat, hogy megjöjjön Kínából. Tud esetleg valaki valami könnyen beszerezhető, költséghatékony alternatívát (nem szeretném rögzítés nélkül lógatni benne az SSD-t).
További kérdésem, hogy bár a 120-as venti cseréjét könnyen megoldom, de a kicsi, 40mm-es tápventi cseréjétől eddig féltem. Valakinek vannak esetleg tanácsai ezzel kapcsolatban? Milyen típus az ajánlott (aminek nincs sugárhajtómű hangja), mire figyeljek, ha megbontom a tápot, kell-e forrasztanom, vagy csatlakozós a venti, stb?
Az utolsó: eddig Win7-et használtam rajta, tökéletesen el is látja a feladatát (DLNA szerver, biztonsági mentések tárolása hálózati megosztott tárhelyként, stb), de nem tudom, hogy érdemes-e más oprendszert választanom. Azt olvastam a leírásaitokból, hogy a Win10hez BIOS frissítés kell.
Köszi!
v.tom -
őstag
Nekem egy SSD a merevlemez fiókba van becsúsztatva és rá a tálca. Elég könnyűek ezek már nem jellemző, hogy kiessenek. Egy másik kis vinyó pedig a dvd olvasó helyén van csak úgy. Nem mozgatom a gépet, nem problémás.
A 120-as ventinek más a bekötési sémája. Nekem a Coolink Swif ventivel bár hallkabb lett, de melegebb is.
A táp ventije egyedi csatis, így forrasztani kell, vagy 3M-es gyorsrögzítővel összekötni.Administránsként én nem tudok stabil rendszert Windows-on elképzelni. Mondjuk ellenkező esetben munkám se lenne...
De igen, kell a hálókártya miatt a BIOS frissítés.[ Szerkesztve ]
-
v.tom
őstag
válasz golya87 #6046 üzenetére
Most az jutott még eszembe, hogy az ODD slotba rakom be az SSD-t. Még nem szedtem szét egyszer sem a gépet, nem tudja véletlenül valaki, hogy az ODD slot csatlakozói is rögzítettek, vagy szabadon vannak a csatlakozókábelek? Mert ha ez utóbbi, akkor egy 500 Ft-os kerettel be rakni az SSD-t, rádugni a molex és SATA kábelekre.
A 120-as ventiről olvastam, hogy nem mindegy milyen a max fordulatszáma, mert ha kis feszültségen túl alacsony fordulaton pörög, akkor a bios hibásnak érzékeli és kilövi a gépet, illetve a csatlakozó lábkiosztását is cserélni kell.
A kis venti cseréje ezek szerint bajosabb, de ott leginkább amiatt aggódok, hogy mit érdemes beszerelni, ami jobb mint a gyári?
[ Szerkesztve ]
-
v.tom
őstag
válasz golya87 #6048 üzenetére
Szia, közben este ravettem magam, és szetszereltem a gépet, mert a tápventi teljesen megadta magát. A benne lévő venti adatai és a neten talált infó szerint egy 8k max RPM-es, magas statikus nyomású 12V-os darab van benne, de a taptól csak kb 5V-ot kap. Szóval olyan cseredarab kéne ami hasonlót tud, mert a legtöbb 12V-os venti nem indul 5V-on.
Neked van tipped mivel lehetne helyettesíteni? Csak végső esetben akarom kivezetni a tapból a kábelt egy 12V-os ágra.Közben azt is kideritettem, hogy az odd-re szánt sata csatlakozón le van tiltva az AHCI mód, ezért SSD-vel való használatra moddolt BIOSt kéne feltennem rá, hogy jó legyen a sebessége. Tudtok benne segíteni, hogy hol találok megfelelőt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Okos Otthon / Smart Home
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- További aktív témák...
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
- minigép/ i5 7500T (35W TDP)/ 16GB DDR4/ 256GB SSD/ wifi/ garancia/ ingyen foxpost
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- Raspberry Pi Zero W (v1.1) + 16Gb Sandisk UHC microSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs