- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
kesztió #76259 üzenetére
Azt inkább nagyobb felületek, IC-k megfogására szokták alkalmazni, de én sem próbáltam még.
Amúgy meg hegyes csipesz, akár egyenes vagy hajlított, ami neked jobban kézre áll (szerintem az egyenes is megfelel). Ha új panelt építesz (vagy annak tekinthető egy LED-panel teljes felújítása is például), akkor egyszerűbb az összes alkatrészt lerakni ónpasztával, azután majd behúzzák magukat a melegítésnél.
Egyedi alkatrészcserénél csipesz. Előónozásnál kétségtelenül probléma, ha túl vastag réteg kerül fel, el fog billenni, amikor előbb az egyik végét melegíted, így nem esztétikus. Vagy vissza kell szedni, vagy nem is ónozol alá, mert anélkül is jó lesz a végeredmény (gyári alkatrész levétele után is lehet tapasztalni, hogy nem feltétlenül volt aláónozva tökéletesen, de attól még korrekt volt).
Ónpasztát céleszköz nélkül, ilyen hegyes szikével is fel lehet pakolgatni, ha valaki nem ipari szinten dolgozik:
-
válasz
kesztió #76259 üzenetére
0805-höz még elég a csipesz szerintem.
Én úgy szoktam csinálni, hogy nagyon vékonyan felónozom az egyik padet. Megfogom csipesszel a komponenst, újramelegítem az ónozott padet, és lerakom rá a komponenst. Utána a picit ónos pákát megmutatom a másik padnek és utána ha kell, visszmegyek az elsőre is.
0603-nál a két padre dispenserrel (mint a fecskendőtű, csak vastagabb) rakok forrasztó pasztát (tehát nem flux, hanem solderpaste) lerakom a zizit, és hőlégfúvóval kis légáram-nagy hőmérséklet beállításon reflow.
-
PHM
addikt
válasz
kesztió #76256 üzenetére
Forrasztópaszta egy kisebb fecskendőbe, vastag, egyenesre köszörült heggyel.
Ezzel kis pöttyöt lehet rakni az egyik padra, s utána a forrasztáshoz már elég két kéz.
Ha nincs forrasztópaszta, helyette lehet folyasztószert is rakni a padra.
Kis ón a pákahegyre, és mehet a forrasztás. Nem baj, ha kiég közben a gyanta,
hisz a padon lesz elegendő folyasztószer. -
mezis
félisten
válasz
kesztió #75918 üzenetére
Csak egy tapasztalat: Kapu mozgató elektronika (Ditec). Védő csöveztük a kapu oszlopát, hogy az antennát koax-al felvezetjük az oszlop tetejére.
Beüzemeléskor látjuk, hogy az antenna csatlakozón van kb 1/4 hullámhosszú vezeték (433MHz) csak úgy a panelek, drótok között. Az egész berendezés a talaj közelében van.
Kipróbáltuk, 20, 25m-ről vesz az adást stabilan. Azóta is így használják. -
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #75917 üzenetére
Az előbbi hozzászólásommal kapcsolatban:
Tegyük fel, hogy megy tudom oldani a szabad kilátást a vevőre. De ez olyan áron, hogy az STX882-es modul antennakimenetére nem forrasztom rá közvetlenül az antennát, hanem ezt egy pár centis NYÁK-vezetékkel elvezetem egy olyan helyre, ahonnan már van kilátás. Ezt gondolom, szabad csinálni, de szeretném, ha egy szaki meg is erősítené. -
válasz
kesztió #75615 üzenetére
Röviden: Igen, tedd fel mindkettőt.
Hosszabban: Ezek a kondik főleg a 100nF-os darabok gyakorlatilag majdnem minden IC referencia kapcsolásán fent vannak. Vakon is megtippelném, hogy ennek is, de inkább kikerestem. 13. oldal
Ami még fontos, hogy huzalozás tekintetében a lehető legközelebb legyenek az IC-hez. Ezzel a kitérővel pedig leírom, hogy miért kellenek ezek a kondik a tápegységtől függetlenül.
A tápegységtől vezető huzal (akár drót, akár nyomtatott) hossza, környezete és ellenállása jelentős a nagyfrekvenciás zajok összegyűjtésében és elnyomásában.
Hiába nagyon stabil tehát a tápegység, amíg a kraft eljut az IC-ig, zajt gyűjthet össze. Másfelől a tápvezeték ellenállása korlátozza a tápegység korrekciójának a képességét. Tekintsd úgy, hogy hiába van egy alacsony ESR-el rendelkező kondenzátor a tápegységben, ha a felhasználás helyéig nagy ellenállású a huzalozás, akkor ugyanúgy kis árammal tud korrigálni.
Ha azonban elhelyezel egy kondenzátort a felhasználás helyéhez közel, és oda egy rövid, pici ellenállású huzalszakasz van már csak, akkor az a kondenzátor gyorsan tud beavatkozni, ha például az IC megugró áramigénye miatt leesne a feszültség. -
válasz
kesztió #75611 üzenetére
Kicsit zanzásítani fogom amit Dr.Szilícium már lényegretörően leírt:
Magának a kerámia kondinak is van egy belső ellenállása (ESR - egyenértékű soros ellenállásrezisztencia) ami korlátozza, hogy mekkora ütemben tud töltést felvenni ill. leadni.Ha egy 1.1uF-os kondit tennél be, akkor lenne egy adott (X) értékű töltésfelvevő képességed, ami egy adott töltés után (1.1Y) telítődne.
Ha van egy darab 0.1uF és egy 1uF, akkor ez két csillapító tag lesz, közelítőleg 2X töltésfelvevő képességgel 0.1Y-ig, és további X töltésfelvevő képességgel 1.1Y-ig. Tehát az egyenletes (nem lesz teljesen az) karakterisztikát már egy kettős karakterisztika váltja le.Mégjobban hasonlatokba átültetve, van két szinusz hullámod különböző frekvenciával (töltésfelvevétel megfelelője), és különböző amplitúdóval(telítődés megfelelője).
Ha szuperponálod őket (párhuzamosítod) akkor az nem egy újabb szinusz hullám lesz a két amplitúdó összegével, hanem egy teljesen más hullámforma. -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
kesztió #75611 üzenetére
Nem neveznék egyszerűen csak "példának" egy komplett videós tanulmányt, mérési tapasztalok átadását, illetve a két link összes információját.
De előzőleg én megnéztem két egyforma gyártmányú és méretű SMD kerámiakondi adatlapját, ami ábrázolja az impedancia, illetve ESR görbéjét a frekvencia függvényében.
Ha nem is brutális az eltérés, de azért kiderül, hogy a 100 nF rezonanciafrekvenciája (esetünkben impedancia-minimuma) feljebb esik, mint az 1μF."senki nem tud megnyugtató választ adni"
Ne viccelj, tiéd az egész internet.
-
Dr.Szilícium
csendes tag
-
törölt tag
válasz
kesztió #75604 üzenetére
Csak tippelek, de ha csak egy kondi lenne akkor az csak egy adott frekvenciatartományt fedne le, így ha van egy nagyobb értékű az egy kicsit kisebb frekitartományban dolgozik a kisebb értékű meg nagyobban. Így kb. Le tudják fedni a kapcsolóüzemű tápegységek által keltett nagyfrekis zavartatásokat/felharmonikusokat.
-
And
veterán
válasz
kesztió #75602 üzenetére
Ide nagy értékű (elektrolit) kondenzátor nem való, mivel itt a chip mellett egyértelműen a nagyobb frekvenciás összetevők elnyomása, hidegítés a cél.
"És főleg, miért ennyire közeli két érték (100nF és 1µF)?"
Mégiscsak egy nagyságrend a kettő közötti arány. Ha az előbbi 100 helyett csak 10 nF lenne, az jobban megnyugtatna? Mod: normális / szűrt tápegység mellett már a két darab kerámia kapac is túlbiztosítás, valószínűleg elegendő lenne csak az egyik, a kisebb értékű megléte.
"És főleg arra vagyok kíváncsi, hogy valószínűleg akkor a sorrend sem mindegy, de nagyítóval se látok semmiféle jelet a kondikon. Melyik lehet a 0,1µF és melyik az 1µF?"
Nem is fogsz rajtuk jelölést látni, mert kerámiákon az nem szokás. A sorrend pedig ebben a nagyságrendben és erre a célra nagyjából teljesen mindegy. Talán egy mikrohullámú áramkörben számítana valamennyit, de az úgysem így nézne ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OpenWRT topic
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Autós topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Automata kávégépek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- OLCSÓ MONITOROK
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged