- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter789
senior tag
jah, tápsimító van egy-egy 100 nanós kerámia minden tápláb előtt...
először tökéletesen ment a kapcsolás. majd meggajdult az LM317, megsütötte az első CS8416-ost. csak sistergés fixen, semmi más... kicseréltem az IC-t, meg fix stabot kapott. így kicsit sistereg, majd random idő múlva elkussol. építettem még egy DA kört (hátha azt is megütötte az első kapcsolás), de ugyanaz a kis sistergés, majd kuss... most csak az a pár kondi és ellenállat ugyanaz, mint az első körben, a többi mind ki lett cserélve...
(a forrásaim: SB MP3+ optikai kimenete, PCM2906-os coax kimenete, alaplapi retek optikai és coax kimenete - ezeket mind kipróbáltam egymással, és mennek tökéletesen, szóval nem a forrás körül lesz a bibi) -
Jeti1
tag
Köszönöm szépen, sokat segítettél ezzel!
A tűs tranzisztor felfedezése, Bardeen, Brattain, 1947
1954: Első szilícium tranzisztor, Texas Instruments cég
már csak azt nem tudom, hogy akkor most melyik is a kettő közül mert egy anyagban mindkettőhöz ugyanaz a kép van rakva (15. és 16. dia): [link]
ha jol gondolom akkor a texas instrumentses, amihez Shockley neve tartozik -
FehérHolló
veterán
Köszi szépen a válaszokat! Otthon majd megpróbálom kidolgozni a teljes verziót, aztán még szerintem fogok kérdezni.
Anyagi keret van rá, de attól még szeretném természetesen minél olcsóbban kihozni. Azt eddig is tudtam, hogy nem 10 forint lesz (Olyan 50k+ pénzre tippelem procistul). Különben nem hittem volna, hogy ez a része lesz a legbonyolultabb számomra. Még a mikroproci vezérlő progit is egyszerűbb megírni... -
-
bio
csendes tag
igen,de a kompakt fénycsövek többet fogyasztanak,és a kibe kapcsolgatást sem szeretik túlzottan....vagy azt mondod hogy mivel a ledes gyengébb, ugyan olyan vagy hasonló fényviszonyokhoz annyi ledlámpa kéne ami teljesítményben felér a compact-tal?
és a hűtéssel mi a helyzet?
úgy tudtam a ledeket nem kell hűteni. meghajtás alatt mit értesz? ha trafóra akkor az nem csak akkor kell ha az áramforrás és a fogyasztó más feszültségű? -
And
veterán
Tuti meg lehet oldani. A módja attól függ, mi számít kis helyfoglalásnak, meg hogy mit kell csinálnia - ezen felül - az egész cuccnak. Sleep-be rakott, de eleve alacsony órajelű proc, input port állapotváltozásra (IRQ-ra) ''ébresztve'', az nem jó? Azért pici uC-kben te is otthon vagy valamennyire.
# 3734: egy megvalósult terv..
[Szerkesztve] -
golyani
őstag
de... énrégebben boncoltam kondit és a pvc kondi és fémházas csak vna rajta egy pvc vmi amire rá van írva fesz + kaapcitás vagy itt másról van szó
na de kérdeznék is:
van egy elterjedt kapcsolás PC-hez készíthető infra vevőről: TSOP1738-al, megcsináltam csináltam és ugye elviekben van bene egy feszszab tranyó. na ezzel sehogyse akart működni és mint kiderült kevés volt a fesz, mert IC adatlapja szerint 6V a max amit kaphat és a kimenet 3,3V feltt kell lenni a fesznek. ez elvileg megvolt akkor is a tranyóval de a gép ne mfogta a dolgot. na gondoltma egyet tranyó ki. így kap 9,5-10V-ot és kimeneten van 5V így működik már egy ideje de kérdésem h lehet-e baja? -
And
veterán
Igaz. Én sem nézek mindig körül ennyire.
A MAX712/713 -as IC-khez még annyit tennék hozzá, hogy a célszerű gyorstöltő áram kiválasztása mégsem teljesen kötetlen. Bár az áramérték tényleg szabadon beállítható, de a timeout (biztonsági időzítő) legnagyobb kiválasztható késleltetése 4óra 24perc. Ezért nincs értelme C/3..C/4 -nél kisebb áramot beállítani, mert azzal lehetetlen volna befejezni a töltést a megszabott időkeret alatt. Míg a feszültségváltozás figyelése (zero-slope vagy -dV) kikapcsolható, addig az időzítő nem, valszeg. biztonsági okokból. -
ReJim
őstag
abbú csak kettő van kéznél.
(de minyán csinálok még egyet...)
nos, a lágyindító az valahogy így néz ki:
[link]
a 27n kondik zavarszűrésre vannak? mert egyik megvan pörkölve, és az erősítő eléggé búg miatta.. talán máshol lehet a hiba?
negatív delej megy a kimenetre, szóval akkor a pozitív oldalának esek neki... jólteszem? -
Batman2
őstag
Hi
Ja, ez igaz teljes mértékig, mert a többit az ellenállások fűtik el és nem hasznos energia keletkezik belőle, viszont akkor csak 9V (8,4V) -ra tudja csak kötni azokat, mármint a 4db pirosat pl., és nem használható 5V-ról.
De hát el kell dönteni, hogy takarékosabb legyen, vagy univerzális feszültségű !
Üdv.: -
didyman
őstag
Néhány? Egy darab, és ez két csatorna, praktikusan 4 akku egyszerre. Igaz, nem impulzus üzem, nem szupergyors, hanem minimum 3 órás, de ha jól be van pöccintve, akkor tökéletesen karban tartja az akksikat. Hogy az Atmel céleszköze mivel jobb (az egyszerű Li-ion implementáláson túl), nem tudom, ott is van külső referencia, ott is van külső, kapcsolóüzemű töltő. Az én verzióm filléres áramkör, összerakod, nem kell programozni és jól működik. Lehetne bolondítani hőmérsékletfigyeléssel, meg egyedi akkuápolással, az olyan alkalmazásoknál, ahol az akku elsőrangú, kisimpedanciás mivolta nagyon lényeges (nem a digitfényképezőgépekre gondolok), ott lehet, hogy ezek a csodák
alkalmasabbak a célra. Az említett Toshiba akksik kb. 10A-es rövidzárási áramot produkáltak régen, a 6-7A ma is megvan belőlük, ez szvsz elég jó érték korukhoz képest. Jelenleg a bicajom világítását szolgálja az egyik pár, a másik meg backup
, úgyhogy kb. 3 éve ilyen kímélő üzemben mennek.
Lehet, hogy maradi vagyok? -
didyman
őstag
Van egy ismerősöm, aki nagyon assembler agyú, a legegyszerűbb, legalapabb dolgokat is programozza, merhogy az a jövő, meg mittomén.. Srác tankörtársam volt, vérre menő vitákban győzködtem, hogy ákker, 6-700Ft-os alkatrészt veszel egy olyan feladatra, amit HW sokkal kisebb áramfelvétellel, egy nullával kevesebb költséggel, sokkal megbízhatóbban végrehajt. Na ott bedobtam a törülközőt, amikor LED-es villogót épített...Őőő, programozott. Vagy fél órát rágózott azon, hogy az Atmel kimenete elbír-e egy LED-et. Mondom, ilyen nincs, 555 akad szinte minden valamire való logika körül, de ha nem, csak van két tranzisztor valahol, megépítem neked és elhallgacc
. Nagy ímmel-ámmal beismerte, hogy vannak területek, ahol jó az a régi, elavult HW-es megoldás.
Nem, nem hasonlítasz rá -
And
veterán
Ellenőrzésre van olyan műszerünk, amellyel - több más hőelem és termisztor mellett - elég nagy pontossággal szimulálható egy Pt100 (hőfokot lehet beállítani, a kapcsok között pedig a termisztor-típusra jellemző ellenállás lesz mérhető). Jó kis cucc, áramot / feszültséget is tud igen nagy felbontással (1µA / 10µV) mérni és szimulálni. Ezen kívül van egy kalibráló labor, ahol OMH-hiteles műszerrel ellenőrizhető és beállítható egy fűthető olaj(?)fürdő hőmérséklete, szintén eléggé pontosan.
Hőmérőnél csak magára a szenzorbetétre gondolsz? (Én ilyenből szereztem 1-2 darabot, viszont nálunk általában védőcsöves kivitelben használják.) Külön betétet akár a Lomexben, Conr@d-ban is lehet kapni 1,5..4 kHUF -ért.
Mod. #2500: pont a K-típusú hőelem az, ami valóban magas hőmérsékletig (>1000°C) működik. [link]. Amennyire tudom, a hőelemekkel általában a kompenzálás szokott gond lenni (nem is annyira a gyártási szórás, mint a hozzávezetések érintkezési pontjai miatt, amelyek szintén - parazita - hőelemként működnek).
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
Pt100 helyett használhatsz olcsó K-tipusút is, ugyanolyan pontos linearitás tekintetében, csak nem megy fel olyan magas hőmérsékletig. Pt100-at azért szeretik többek közt használni, mert eléggé ''cserekompatibilis'' a többivel szemben. ( A K-tipusut meg be kell ''nullázni'', mert elég nagy a gyárt. szórás)
-
And
veterán
Ezért jók az iparban használt, szabványos szenzorok, mint pl. a Pt100. Azoknak ismert a karakterisztikája, 1/3 DIN-B osztályú pontosságnál a legnagyobb hibájuk 0...100°C -ig mindössze 0,26°C, de 40°C alatt már alig emelkedik egy tizedfok fölé. Az áruk sem annyira vészes, de 1-2 darab szenzorbetétet még szerezni is tudok
.
Ráadásul a melóban van néhány igen pontos hőmérsékletmérő- és kalibráló műszer is.. -
X Sügi X
tag
Na akkor marad az utóbbi verzió, bár a 6 számjegyes müszerpark sztem megvan, ha a muzeális értékét nézzük!
De akkor ha sima tv adót építek gondolom egy szobai antenna elég volna a vételhez (mert ez van itthon asszem) csak azt nem tudom, hogy hogy küszöbölném ki hogy a kábeltévét ne kelljen kihuzigálni.. mert eggyütt a 2 nem kóser sztem.. bár ezekhez hülye vagyok, rádiós tv-s dolgokban nem nagyon vagyok otthon, inkább erősítők, tápegységek (az egyszerűbbek) hobbiáramkörök, és nem utolsósorban csöves erősítők.. de valahol el kell kezdeni..
Na mostmár akkor végül is egy normális tv adó kapcsra lenne szükségem...
(Még a végén eljutok oda hogy veszek egy DVD lejáccót.. ez volna a legegyszerübb.. de akkor minek a hobbi???) -
didyman
őstag
Az analóg területen mégis várhatóan mekkora jelek fordulhatnak elő, ami ellen védeni kell? Kellóen nagy bemenőimpedancia esetén az ellenállás-zener páros (ellenállás-ellenparalell zener+kapcsolódióda négyes) egészen vad értékekig használható, a dióda záróráteg kapacitásának figyelembe vételével. Az egyes, pl. műveleti erősítők védődiódái 10mA nagyságrendű áramokra vannak kitalálva hasraütéssel.
-
Ja no
aktív tag
Az ADC-t hogy lehet megvédeni? Mert én simán el tudom képzelni, hogy egy ekkora ''rendszerben'' egyszer csak rossz helyre kontaktálom a mérőcsúcsot. Az meg hülyén jön ki, ha a biztosíték mintájára, ezeket az ADC-ket is fogyóeszközként kezeljük, remélve hogy Dugovics Tituszként nem ránt magával mást is.
Az ''a'' és ''b'' pont világos. ( majdnem...)
-
Ja no
aktív tag
Én az ''ötlet'' menüpont alatt szereplő dolgot kivitelezhetőnek tartom.
A meter.hu elég veszélyes árakat ír.
Találtam máshol milliohmos nagyságrendűt 5W-os kivitelben kb 300HUF-ért (0,005 / 0,01 / 0,015 / 0,02 / 0,025 R; 0,1%) Ez jó lehet?
Lomexnél csak sokohmosak vannak a szűk tűrésűek közt.
érdekes módon a katalógus, a dedikált ''current sense'' ellenállásokat csak a +-1%-os kategóriában hozza le. -
LukE
veterán
1 kerdes: aram meres pontosan hogy is legyen?
Eleg pontos sönt kb tul draga lenne (meter.hu pölö), ha tud valaki olcsobban, szoljon.
Ötlet: 1/20-1/50ohm-ot beforrasztva, a rajta eso feszultseget erositeni, es mar a kesz kutyuvel merni, aztan ezt osszeparositani egy MM-el mert aram ertekkel? (mert ilyen kis ellenallast sima MM-er merni nem lehet, es a beforrasztas es a nyak is elegge beleszol a tenylegeses eso feszultsegbe.) -
Ja no
aktív tag
MCP3304 8 (vagy 4 diff.)ch, 13 bit, 820Ft
Ez a királyság! (ugye, ilyenkor ezt a részt nem kell átkapcsolgatni, hogy tisztességes felbontást kapj?)
Akkor ezzel lehetne táp-csatornánként mérni egy kim.feszt; egy kim.áramot, és maradna kettő további feszmérésre szabadon?
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
És ha méréshatárváltást tennénk bele, az mennyire bonyolítja? (1,5A vs 5A; ill kb8V vs 30V)
Külső ADC-t ne tegyünk már bele, mert sose' lenne kész
A galvanikusan független kimenethez az általad felsorolt közül melyik a legeccerűbb?
Illetve csak a két első, amivel szvsz érdemes foglalkozni. Plusz AVR-rel ne szöszöljünk, elvégre valamikor pénzt is kell keresni!
Ha van már kialakult rész, küldd át a rajzát és kezdem gyúrni a nyáktervet -
Ja no
aktív tag
>> tartalek allomanyba kerult
Ne felejtsük egykori igen bölcs népi vezetőink szavait!: ''azé az IC aki megműveli''
MOst egyébként úgy épül fel, hogy egyfajta modulrendszer van? Mert én olyanféleképpen képzelem az egészet, hogy mono 0-30VDC tápok vannak. Aztán ezeket pakolászom 2x2 szervezésben, vagy sorosan. Ke-két modult akarnék egy-egy közös toroidról járatni.
Tehát a legnagyobb pot.különbség 120V lenne. BTW a 240V sem egy elfuserált végeredmény, mert van olyan végfok, ami a hálózati 230VAC-ból közvetlenül van egyenrángatva és szűrve. ( talán van benne trafó, de csak a galvanikus leválasztás miatt...)
A kijelzőn mi szerepelne? Én két-modulonként raknék kijelzőt, így könnyen állíthatóak szimmetrikusan az értékek. Szvsz a 4x20-as megfelelhet rá, és még a mért értékek is kiírathatóak pluszban áganként, nemcsak a presetek.
PWM kimenetnél lehet effektív teljesítményt számoltatni közvetlenül? Néha LED-eket hajtok impulzus üzemben és jól jönne. ( de nem kritikus )
KÖzben megnéztem a trafómat, de a bivaly résznél nincs kihozva rendesen a 25+7V, csak a középleágazás, ezért vagy a 25, vagy a 7voltos ágat tudom használni, feszigénytől függően.
A héten mehetek a készért? -
Ja no
aktív tag
Igen, ilyet szeretnénk mindannyian!
( a dobozt megoldjuk barterben. Én az enyémat amúgy is egy rack-es PCházba rakom bele, így csak Neked kell összehoznom valami normálisat)
TÁP:
a 450-es toroidom még midig megvan
Ezen a bivaly rész 25+7V-osra van tekertetve.(ráadásul duplán van rajta, tehát nekem ideális az iker/quadro-táphoz) Ha ezt ''szembe'' kötöm, akkor csak 18VAC lesz a kimenete, így csökkenthető az elfűtött teljesítmény IC oldalon.
Amiket leírtál, azzal én ellennék maximálisan.
A rádiós részt kihagynám; csomó időt elpazarolna szvsz.
Ha macera a saját kijelző, én nem ragaszkodok hozzá.
Különösen, hogy a gombokkal sem kell annyit bajlódni majd.
zenkódert hogyé' adják?
>>nehany raero TLC7226
Hol itt a teljes foglalkoztatottság, kérem?
A szabályozható gén az micsoda?
A GND-n miért kell áramot mérni? Azt a szoftver is kikalkulálja, vagy a windózos kalk.
Hogy miért kell nekem a sok csatorna? Ha kis végfokot építek, arra pont elég a +-30VDC; segédtápnak meg a +-15VDC. Ha meg nagyobb kell, akkor lépcsősen kötném össze őket. Tehát a négy csatornát sorban és a két középső közepe adná a GND-t. (brute force szakszövetkezet!)
Na nem mintha tömegével építettem volna eddig a végfokokat, de azért vannak már torzóim. -
Ja no
aktív tag
Én még a tápegységnél tartok.(remélem Te is
) Ott szimmetrikus tápra van szükségem ( akár emeletesre is) akkor az egyik kimenet pozitív ágát a következő negatívjára kell tegyem. Ugye itt megemeli annak a földjét, és nem tudom, hogy nem-e kezd el szikrát szórni ettől a többi fícsör.
-
Ja no
aktív tag
majd én kopipésztezek, csak dobd a rajzot.
(kiegészítenéd a csillagos részt? Vagy csúnyaság van ott és ez a karakteres fütty?)
A négycsatornás áramgenerátort úgy értsem, hogy négy kimenetet lehet egy uC-vel szabályozni jelen felállásban? ( legalább tudom mire használni a dömpi toroidomat)
Az még kérdéses számomra, hogyha 1db uC vezérel több kimenetet, akkor ha azokat sorosan kötöm, akkor a uC felé is kell valamilyen leválasztás. vagy nagyon félreértek valamit? -
Ja no
aktív tag
Köszi,
MOst látom hogy a kis parallax csak 200kHz-es analógban. Csirke...
A második linken kicsit húzós, hogy az egycsatornás is 345dolli. Az mire ideér van vagy egy százados. A kitek, meg csak kiegészítések a kész kütyükhöz.
Atmelnak nincs esetleg valami nagy brutál chipje, amibe minden bele van építve, csak az előosztót kell ráfaragni meg egy valami szofveres felületet? Bár gondolom a szoftveres felület a legnehezebb ezekben
Lehet jobban megéri venni egy használt 50MHz-es kétcsatornást, meg egy kis digifényképezőt? -
Kbkoko
csendes tag
Én se egészen értem pontosan, hogy hogyan is gondolták, de az biztos, hogy nem olyan csengöre gondoltak.
Nekem is volt régen egy ilyan gyerekeknek való összerakós hülyeség(a kis elektrotechnikus volt a neve), és abban is volt egy olyan, hogy pár dologból össze lehetett rakni egy ilyen kerregöt.
Ergo házilag kéne csinálni. -
LukE
veterán
Kivancsi lennek, hogy szerintetek ez [link] valosagban hogy mukodne.Tina szerint minden szep es jo, de az egy dolog.
A folso muv.er. sima invertalo kapcsolassal, az also meg egy visszacsatolt fesz. koveto. Es a pozitiv tapfeszre is gyak. ugyan ez, de mindketto mar ''tul nagy'' szegeny tinanak. Termeszetesen nem invertalva.
(R5 es R8 csak be lett dobva, mert egy darabig nem tudtam, hogy miert sipakol, es ''ott maradtak''.) -
Ja no
aktív tag
Én az LCD-s miegymásra gondoltam kapcsirajzból.
Igen +- tápot szeretnék csinálni, sok alkalmazásnál jön(ne) jól.
Mekkora munka difóltból beletenni a PC felé a galvanikus leválasztást? Tudnál kanyarítani valami optós rajzot, vagy ennyire azért nem eccerű a soros portot meghekkelni? Én igazából mindkettőt leválastanám a PC-ről -
Ja no
aktív tag
Ha mondod a kapcsirajzot, akkor ösze tudom lapátolni próbapanelon valamikor a közeljövőben (február).
Ha két ilyen tápot sorosan összekötök, hogy egy szimmetrikus áramforrást kapjak, akkor a kommunikáció a PC-vel hogyan fog alakulni a ''második'' tápnál? Merthogy ott végülis a föld meg van emelve. -
AliveMOon
csendes tag
Hát a cél tényleg az, hogy ne szemeteljen és pontos legyen.
Aztán maga a játékszoftverbe is belefér bizonyos menyiségü szemét kiszűrés!
Egész nagymenyiségű hiba eltürhető egy játék kontrollernél szerintem!
Pl: elörre gombot nyomom és mondjuk 4-ből ha 1 rossz info, vagy kimarad akkor is végső soron előrre ment a figura! Lövésnél is el lehet várni, hogy legalább 1sec ig lenyomva legyen és ezelatt össze jön 4-5 tűz parancs és csak utánna lő.
[Szerkesztve] -
And
veterán
(radioamator vagy/voltal?)
Csak voltam, mert már évek óta nem tartanak amatőr találkozókon kihelyezett vizsgákat, az A-s fokozatú (kezdő) engedélyt meg anno nem akarták meghosszabbítani, tovább kellett volna lépni. Errefelé amúgy sem volt az a nagy pezsgés. Úgyhogy maradt a cb-s fónia (meg néha packet, az URH-val ellentétben ott jó távoli dx-eket is be lehetett gyűjteni), manapság meg inkább csak pmr meg wlan.
#2087: Én is épp azzal küzdöttem a minap, az előbbi pcb-n is van egy 3 opamp-os chopperes (ICL7650) kivitel. A jó öreg MicroSim Schematics eval-verziójával szimuláltam alap 741-esekkel, de - úgy néz ki - bevált. Ez a próbaverzió meg csomópontok száma alapján korlátoz, úgyhogy körítéstől függően 4-5 db. műv.erősítőnél többet nem enged, de annyi elég volt, csak mindig más részletet kellett összerakni.. -
Ja no
aktív tag
Egy LCD még mindig töredéke egy PC-nek.
Bár vitathatatlan, hogy ott el is tudod tárolni könnyedén a mérési eredményeket, meg grafikont szerkeszteni belőle, esetleg automatizálni a mérést és dokumentációt.
De azért csak jó lenne stand-alone vasként is hajtatni.
( én sima karakteresre gondolok, akár két darabra. Ha fix a kiosztása a megjelenítésnek, akkor hozzá lehet tervezni mindjárt a kezelőszerveket, meg a csatlakozókat is., ezáltal elkerülnénk a feliratozási problémák jelentős részét is.
A debug fícsör teccik.
Az I2C és SPI-t mire kötnéd?
Tőlem szárnyalhatunk, ha nem befolyásolja lényegesen a megvalósulás dátumát. -
Ja no
aktív tag
Nekem igazából a PC annyira nem is fontos, ha nem megy vele a szkóp. (a múltkor kifejtetted, hogy ezzel nem lehet értelmes frekin járatni...)
Az áramkorlát szerintem mindenképp kéne bele.
A PWM is jó ötlet, de nem kritikus.
Digit I/O alatt mit értesz?
Szerinted egy karakteres LCD-n ki lehet íratni mindent? (kim. fesz, néhány plusz feszmérő ág, Áramkorlát értéke, és ha lehet a valódi leadott áram. Meg ha lesz benne PWM, akkor annak a frekijét és kit. tényezőjét. mondjuk 2x20-ason)
Én úgy gondolom, hogy 2,5-3,5 hónap alatt kényelmesen, de nem elfelejtve, el tudnánk jutni a kész állapotra.
-
vzoole
csendes tag
Pont a felső linket akartam ajánlani.
Mostanába ujrakezdtem egyszerübb panelokat gyártani, és ezzel a módszerrel elsőre sikerült kiváló minőségű nyák-ot gyártani.
Szép felíratokat, és logo-kat is lehet tenni rá, 8-as betűmérettel nyomtattam, és tökéletes lett.
Nekem nem jött be a nyáktervező program...
(mivel elég egyszerű a dolog, de nagyon egyedi megoldások vannak benne) -
_Petya_
őstag
-
Batman2
őstag
Hi
Köszi az infókat, nem vettem észre korábban!
Most megnéztem azokat!
A tekercsekre vonatkozó dolgok kissé bonyolultak számomra. A nyáktervvel kapcsolatban már sokmindent tapasztaltam a saját nyákomon is, de amit ír ez a leírás is, hogy minél közelebb tegyem az egyes alkatrészek lábait a nagyáramú körben, azt én is kipróbáltam, de nem hozott eredményt.
Sőt, amikor az IC lábaihoz raktam a diódát és tekercset, akkor még kisebb volt a leadott áramerő. Ílyenkor viszont a visszacsatolás vonalhoz is közelebb voltka ezek a zavarforrás alkatrészek.
Eddig az hozta az egyértelmű javeulást, legalábbis a kimeneti fesz. stabilitásában, hogy megvastagítottam az IC, a tekercs és a dióda lábai közötti vezetékrészt, úgy, hogy rézdrótotforrasztottam rá egy adag cinnel. Így a kimeneti feszültség terhelve is hasonló, mint a tekercc és dióda csomópontban (3.32V és 3.30-3.31V), míg korábban lement a feszültség a kimeneti ponton 3.28-3.26V környékére is nagyobb terhelésnél (800-900mA).
De mindezek ellenére is csak 2A körülig stabil a kimeneti fesz., utána már jelentősebben esik a feszültség terhelésre.
Ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy már csak a tekercs marad hátra, mint lehetséges hibaforrás!
Most olyan 1.2mm-es, lakkszigetelt (litze) dróttal van tekerve, egy kb 2cm átmérőjű mag (aminek a képét már korábban belinkeltem piros lakkszigetelt dróttal).
Üdv.: -
Ja no
aktív tag
Legyen smd minden, ami lehet! Ne pazaroljunk már időt még a lábak hajlítgatására/vagdosására is.
Meg a panelfelület is kisebb lesz. 1206-tal még elég jól lehet dolgozni nyákterv szintjén.
A tesztpéldányt mikor rakod össze?
Szerinted megépíthető magasabb kimeneti fesszel és árammal, úgy hogy a vezérlőpanel marad és csak a végét izmosítjuk?
Batman2,
Nekem erős a gyanúm, hogy a gyári adatokat csak spec vasanyagú tekercsekkel lehet elérni. Nálam legalábbis 75% volt eddig a csúcs.
A Te IC-dben van időkorlát is a FET vezérlésén?
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
szkóp: Hát az nem egy fergeteges sebesség. Azt talán még fülre is jól meg tudom saccolni
Szóval akkor ezt kár erőltetni. De ha mondjuk azt meg lehetne csinálni, hogy a DMM kijelezzen csúcs értéket ne csak effektívet, meg frekit, meg valahogy kitöltési tényezőt is, akkor nekem hasznos lenne PWM teszteléshez, beállításhoz. 1kHz fölé nem szoktam menni.
A belinkelt pc-szkópokat mennyiért vesztegetik? (10-20MHz környékén, 2 esetleg 2+1ch)
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
na, meg is van, hogy mi nem tetszik: az aramot ''alul'' meri. Legalabbis ha jol latom a kapcs. rajzot (olvasni mar nincs hangulatom
) PC1-en egy feszosztoval a kimeneti feszultseget, PC0-n meg a harom masfel ohoms ellenallason eso feszultseggel az aramot meri.
Ha nem az az egyetlen ut a fold fele, akkor igy az az aram meres sokat nem er. (Nalam legtobbszor igy van.)
(egy fettel max aramlimitet tudnek gyartani, azt elneztem. LM317T viszon boven jo kis aramokra.)
Meg ADC-bol sem lenne eleg egy M16-ban. De nem olyan rettenet osszeg +1 M16 vagy M48/88, es akkor mar van egy kisebb halom szabad digitalis I/O, Capture/PWM kimenet, meg ami meg kell
szerk: Ha valami haladas lesz a temaban termeszetesen szolok. Meg szerintem nehany dologban segitseget is kerek, analog dolgokban nem nagyon vagyok otthon.
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
Holnapra megkeresem a rajzát, megvan valahol, csak egyelőre nem találom. Köszi a segítséget.... közben gugliztam, és ezt: találtam:
[link]
[link]
[link]
Lehet, hogy nem is a régit építem át, hanem ezt kellene megcsinálni. Csak nyákterv nincs, azt le kell koppintanom a képről. Mi a véleményed a linken szereplő cuccról? Érdemes megépíteni?
Petya
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS GeForce GTX 1650 Phoenix OC 4GB GDDR6
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440HQ(Fizikai 4x3,5Ghz)8-16GB,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku
- 14" ACER SWIFT 5 (970 gramm!)Érintős 14,1"FullHD IPS,8.gen.core i5,Vil.bill,16GBRAM,512GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest