- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
Számít, hogy le van-e választva?
Ebben az esetben nem számít. Itt ha kialakul is földhurok (mert igen!), az nem foga zavarni a mérés eredményét a szkóp nagy bemeneti impedanciája (tehát nagyon kis árama) miatt.
-harmincon-negyven, 1976 van a kondira írva.
Akkor meglesem bekapcsolva mit történik. Vagy 15+ éve nem voltak bekapcsolva.Meg kell nézni! Legesélyesebb a kondik kiszáradása ennyi idő alatt. Kiszerelve még a súlyuk is erről árulkodik.
-
Lompos48
nagyúr
Pl egy notebook táp. Nem kell, hogy le legyen választva a mérendő?
Nem. De illik tudni, hogy a kimenet negatív pólusa galvanikusan le van választva vagy sem a bemenet védőföldjétől.
Egy gyári tr-9255/a tápban mennyire valószínű, hogy az összes kondit ki kell cserélni?
Valószínű, mert tizen-huszon-annyi évesek. DE:
Meg kell nézni közelről azokat.
Ha már szkópról beszélgettünk, akkor azzal vizsgálható az egyenfeszültség hullámossága nagyobb kimeneti terhelés esetén.
Ha nincs gyanús dolog, akkor nem muszáj. -
Lompos48
nagyúr
Attól függ mi a "valami". Ha a szkóp nem kétcsatornás és differenciálmódban mérsz velük, akkor nem fogod - természetesen - a mérőszonda földjét pl. egy háromfázisú rendszer valamelyik fázisára kötni, a meleget pedig a másikra, hogy lásd a 400V-ot. De a szkóp bemenetének KELL a referencia! Ha a szkóp táplálásának a földjét szünteted meg, reszkírozod, hogy az egész szkóp rázzon, mint a nyavalya. Egyébként nem kell megszakítani, az 1M/10Mohmos bemenet mindenhova érinthető, míg a test megy a testre.
-
dudika10
veterán
Kieg.: én még nem mértem olyan tápot egyébként, ami túllövéssel kapcsolna be. Sima exponenciális beállás szokott lenni a szkópon. Mivel a bekapcsolás sebessége egyáltalán nem kritikus, hülyeség is lenne túllövéssel beállni.
És továbbra is: ennek semmi köze a terheletlenül túl magas feszültséghez.
-
dudika10
veterán
A ki és bekapcsolási tranziensek specifikálva vannak, és 10%-os tüske van megengedve (=> 13.2V).
De ennek semmi köze a terheletlenül túl magas feszültséghez.Természetesen egyébként az is specifikálva van, hogy terhelés nélkül nem szabad semmiféle károsodásnak keletkeznie, ugyanakkor sokmindent elmond az, hogy a design guide például azt írja, hogy a táp ilyenkor lehet, hogy "lekapcsolt állapotba" ugrik. A terhelés nélküli állapot nem számít normál üzemi állapotnak.
-
Speeedfire
félisten
A 2.5-ös átmérőjű is jó lenne nekem, az ~5mm2.
Ezt jól benéztem, akkor mégis kell a 4-es.Kocsiba kellene. A tápkábel (21mm2) be van húzva hátra, de elég bénán van megoldva a 2 erősítő táplálása ezzel a vastag kábellel. Emiatt vettem elosztó dobozokat, így mehet vékonyabb kábel is a 2 erősítőbe. Az néztem, hogy a 8awg lenne talán a legjobb, de mivel kb 20-30cm-es részen lesz ez a vékonyabb kábel, így ez is jó lenne.
A hestore, conrad és a hqelektronic oldalát néztem, de nem tálaltam ekkora kábelt.Szerk.: Jobb lenne, ha egy érhüvelyben lenne. De ha más nem, akkor esetleg marad az.
Kernel: Tudom, emiatt is írtam, hogy 3-as. -
Speeedfire
félisten
Ezeket a váltószámokat nem ismerem, viszont akkor ugyan ott vagyok, hogy kell a +/-15.
A ti alapból ennyit is ír az output stage-re 2 év 4.5Vrms mellett. A bkercso féle compositeamp-nál gondolom az ic határozza meg, mert alapból a felépítése adott. [link]
And: De az már hangnyomás nem? -
Speeedfire
félisten
Nem most, de nemrég linkeltem is a rajzot.
Egy pcm1794-es lesz, az output 2Vrms. Erre megy a compiste fejes erősítő, meg esetleg a sztereó hifi is. Bár újabban csak yt/sc megy rajta.Szerk.: 4.5Vrms ha egy db van mono-ban, 2db dual mono tud 9Vrms-t. De időközben elvetettem a dual mono-t és a 4.5Vrms-t is. Elég a 2Vrms szerintem, legalábbis ha jól tudom akkor 120dB a hallási tartomány.
Biztos jobb lehet a dual mono, de ahhoz akkor nem tudok már akármilyen erősítőt kötni (szerintem).Dynamic Range: 132 dB (9 V RMS, Mono)
129 dB (4.5 V RMS, Stereo)
127 dB (2 V RMS, Stereo) -
Speeedfire
félisten
De az LP-t meg nem lehet csak max 16-ról hajtani, szóval nem kötheted közvetlen a tápra.
Nem tudok jobbat, mint hogy kap egy 7812-öt.15V nem tudom mennyire ideális az OPAnak. Elektronikában is szeretnek "kerek" feszeket használni mint 9-12-15-18. És lehet a 15V sem ideális csak jobb mint a 12 vagy 18.
Az a baj, hogy nincs minden érték feltüntetve. De ez az lme49860 pl egész jól fut 12V-on is.A tpa-nál mondjuk nagy különbség nincs 5vs15 között.
Hát nem tudom, egyelőre maradnék a +/-15 mellett. Ha csak nem találok más alternatívát opamp tekintetében. Bár bkercso opateszt-jében elég jó helyen van ez az lme és árban is igen jó. Fejes rész meg az általa tervezett composite amp lesz, ott buffernek ajánlotta a tpa-t.
Közben találtam jobb tps-t is negatív vonalon. tps7a33, 1A és kisebb is a zaja, mint a tps7a30-nak. Van hasonló pozitív oldalon is, de az meg nincs olyan tokozásban, amivel egy földi halandó is képes elboldogulni.
TPS7A47 és csak VQFN tokozásban van.
Keresgélek még, hátha lesz valami hasonló "normális" tokozásban, ami 1A körül tud. -
Speeedfire
félisten
Számold ki, hogy mennyi lesz az egész rendszer áram felvétele viszonylag rossz esetben(dac+opa+led+...), mert a 150mA kevés lehet.
Na bazz, valóban kevés lesz a 150mA. Ahogy nézem kb 40-50mA egy opa. Szóval lehet kell vagy 3-4 ilyen tps táp. A kis lp-ket, lehet egyből majd a tps-ek elé kötöm, így azok sem a tps-től veszik el az áramot. A dac-ot az lp-k táplálják, a tps-ek csak az opákat fogják majd.Valamint 12VAC - 2xdióda normál esetben kb 15.7, de kicsit kevesebb a fesz, akkor nagyon közel kerülhet a 15V-hoz. 14V nem elég?
Ahogy nézem van 14V-os is, akkor azt kapja meg. [link]
Igaz ekkor a tps-nek többet kell elfűtenie. De talán nem lesz gond vele.
Azért akarok 15V-ot, mert a legtöbb opa itt ideális. Lme49860 és tpa6120 lesz a készülékben (valószínűleg).Kiszámítani ki tudod a az ellenállásokat, de nálam az egyik reg 1.25 másik 1.23-at adott Vrefnek. Szóval 2 ellenállással lehet csak beállítani pontosan, vagy nagy mázlival.
Ez, hogy jött ki nálad? Lehet én számoltam valamit rosszul, vagy néztem el. -
-
Az. De hívhatod drótnak is.
A doksi 9. oldala alapján a hullámosság növekszik a kimeneti feszültség növekedésével (Vout/Vref-fel arányosan). A LED-ek megemelik a referencia feszültséget, így a tört értéke csökken. Gondolom azért LED referencia zener helyett, mert olcsó, de még stabil a nyitófeszültsége. -
-
And
veterán
36 mA egy elég kicsi érték, gyors fetek magas frekvenciás kapcsolgatása esetenként több amper nagyságrendű áramimpulzusokat igényel, fet meghajtók is beszerezhetőek ilyen tartományra. Ha jól értelmezem a rise / fall time paraméterek az Uds feszültségre vonatkoznak, vagyis az átkapcsoláshoz (10%-90%) minimum ennyi időre van szüksége az eszköznek. Ehhez nyilván a gate-feszültség meredekségét is ezen időtartamon belül kell tartani, ami tr= 92ns és tf= 36ns időkkel és a korábban említett Qg= 36nC gate-töltéssel számítva 0,39 illetve 1A-s meghajtóimpulzust igényel. Minél több időt tölt a kapcsolóeszköz ezen a lineáris szakaszon, ez annál nagyobb plusz disszipációt eredményez. De ez ugye a kapcsolási frekvencia függvénye, alacsony frekvencián lényegében nem számít (csak a bekapcsolt állapotok időtartama vagy aránya a fontos), míg a meghajtó áramimpulzusok csúcsa adott Ugs meredekségnél mindig azonos (az effektív értéknél nyilván itt is számít a gyakoriság).
-
-
Holnap megkapom a végét, akkor befotózom azt is. Úgy rémlik, 12V és 7V opciók voltak, a 12V a molexen ugye a sárga és a fekete között van, a 7V a sárga és a piros között. A videokártyáról sárga és piros jött le, ezek mentek a 12V vagy 7V-ra, ehhez volt egy spéci molex átalakító, ha megkapom, lefotózom ezt is.
-
darvinya
titán
-
Kernel
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
-
Igen, HQ-nál néztem, szoktam onnan rendelni. (Csak olvastam, hogy náluk is előfordul hamis cucc, pl. 2SA1930/2SC5171, még ha erről esetleg nem is tudnak, khm.)
Próbáltam volna a linear.com-ról mintát kérni, de nem lehet, sőt, venni sem, ehe. Én rendeltem egy marékkal kínából, műterheléssel majd meglátom, mit produkálnak, aztán lehet én is a HQ-nál kötök ki. -
Ribi
nagyúr
No nagy lassan bekötöttem a tranyót az lm338 mellé és hát olyan szinusz van a kimeneten, hogy rossz nézni.
A puffer kondikon ahhoz képest kb semmi sincs.
A sinus kb 350kHz-es, 0.1Vos. Kimeneten nincs még kondi a 100nF-on kívül, de magában a reg olyan sima feszt adott ki 260mA-es terhelésen...
Ha 0.5A-re terhelem, akkor teljesen összeomlik a reg.
Reg előtt 5ohm van, tehát olyan 130mA-nél kapcsol be a tranyó.
Valaki rakott össze ilyen kapcsolást? -
Lompos48
nagyúr
Az a mérés maximum annyira jó, hogy bizonyítja: az alkatrész tud "tranzisztorolni". Az adatlapban meg kell nézni a paraméter határértékein kívül a mérési feltételeket is. Azok pedig VCE=-4.0 V, IC=-4.0 A. A műszer pedig mA-es szinten mér. Lehet hozzá tesztáramkört építeni (ha annyira fontos), de ezeket a feltételeket biztosítani kell minimum 2 táp használatával.
Még annyit, hogy a Hfe (h12e) paraméter Ic függő értéket mutat mindig, a változás ilyen nagy áramhatárok között nagyon nagy. -
Ribi
nagyúr
Megnéztem szkóppal.
Kondival kis terhelésen jó, de nagyobb terhelésen az R2-t nézve begerjed, vagy mit csinál, kimenet ugyancsak.
Anélkül viszont minden szép sima.Még azon filózok, hogy a kimeneten nincs nagyobb kondi és lehet amiatt csinálja ezt?
Ha lenne ott 100-500uF, akkor lehetne adj lábra is tenni valamit -
Ribi
nagyúr
Ráraktam az R2 ellenállásra a tantált és ugyanaz, leesik 10.6Vra.
Mi a búbánatos kutyaszar van itt?Lompos48 Hát az lesz, hogy nem rakok oda semmit, de akkor sem értem.
Elvileg lehet oda rakni, meg szoktak is, de akkor sem értem, hogy miért okoz gondot. Ettől stabilabbnak kellene lennie, nem megzakkanni.
Eccerűen nem ér tem. -
Lompos48
nagyúr
Magyarázattal (még) nem tudok szolgálni. Ellenben az Adj láb az IC referenciaforrással van kapcsolatban, ami az 1.24V-os feszültséget 0.005%/V pontossággal "hozza". És ez érvényes a 3V ≤ (VIN − VOUT) ≤ 35V,
10 mA ≤ IOUT ≤ 5A, P ≤ 50W intervallumokra. Ezen bármilyen plusz alkatrész csak rontani tudhat. Adatlap szerint az Adj-GND közé kötött 10 μF kondi már 75dB-es brummelnyomást biztosít. Adatlapban egyetlen egy kapcsolásban találtam egy 0.1 μF.ot. Ugyanakkor jónéhány alkalmazási kapcsolásban semmit nem használnak oda, néhányban ott a 10 μF.ot. Én nem tennék oda semmit.Utólag: Adatlap 8.oldalán írja, hogy mi történhet nagyobb kapacitás esetén az ICben keletkező belső kis parazitaramok miatt. Azt is, ahogy ki lehet védődiódákkal ciglizni ezt. Egy próbát megér(het) kipróbálni ideiglenesen a nagyobb kapacitással és 2 diódával az adatlap 3. rajza szerint.
-
Ribi
nagyúr
Nos megvan a hiba forrása.
Az adj és föld közötti 100uF kondi. tsu írta, hogy nagy, na de ha bekapcsolva is rajta van a nagy terhelés, lentről indul a fesz és ott is marad.
Ha nincs, stabil az egész. Ha bentvan, 12-ről 10.6-ra esik 260mA terhelésre.
Ez vajh mitől lehet
100uF túl nagy?
Doksiban 20uF-ot is említenek.
Nem értem én ezt. -
tsu
tag
Ez így teljesen jól hangzik. A 100uF egy kicsit soknak tűnik, eléggé lerontja (ronthatja) a szabályzás időállandóját. 1-10 uF nagyságrendet szoktak oda rakni. De ez csak tipp. Amikor leesik a feszültség, az adj és az out között mennyit változik? Elvileg állandó 1,25 V-nak kellene lennie.
-
Ribi
nagyúr
Csináltam kis montázsotat.
Kék ki és bemenet, szürke föld, sárga az adj láb hosszabbítása.
100uF a sárga drót és szürke között, hidegelő fekete kockák kék és szürke között. -
Kernel
nagyúr
Számít az áramköri kialakítás is, vezetékellenállások.
Ahol piros nyíllal jelöltem, gyakorlatilag az R1 ott méri a feszültséget, a szabályzó azt a pontot fogja stabilizálni, az osztó alsó pontjához képest.
Ha utána következik egy vezeték, aminek ellenállása van, vagy a testágon alakul ki valamilyen eltolódás, az rontja a stabilitást.
-
Lompos48
nagyúr
Akkora terhelésnél (2.6A) megvan-e még a szükséges kb. 2.5V-os feszültségtartalék bemenet és kimenet között? Ha igen, akkor van-e rajta hűtőborda, mert ekkora áramnál és a minimális 2.5V-os feszültségtartalék esetén a disszipált teljesítmény már 6W fölött van és közbeléphet a limitálás.
-
jolti05
őstag
Egy kis zajt adott ki a hangszóró, de nem volt vészes. Arra gondoltam, hogy mindezt az én arany kezem munkája miatt - ami még mindig lehetséges, de most, hogy tisztességesen beforrasztottam a végfokot, erre nem számítottam.
Egyébként tegnap vettem egy LM1875T-t, csak még nem volt időm kicserélni..hátha. -
Lompos48
nagyúr
Esetleg ha berakok egy biztosítékot, valami 3-4A-est, annak lehet esélye...
Csak aránylag "lassúbb" jelenségeknél. A félvezető halála rettenetesen gyorsan következik be (utánaolvasható a "hot spots in semiconductors" keresésével). A feszültség nem nyírja ki a tranzisztort, csak ha nincs jól megválasztva. A táplált elektronika kinyírása annak saját védelmétől függ(het)
Darlingtonban pl. Darlington transistor TIP146 TO3P,
Egyebet lehet pl. innen válogatni.
-
Lompos48
nagyúr
Rendben!
Akkor valszeg marad az 1 tranzisztor.
Az nem gond ha egyedül van és működik, de nagyon figyelj oda a melegedésére - ha igen, bordát neki - mert másképp könnyen beválhat a @Kernel apokaliptikus jóslata.
Ha gondolod, nem ördögtől való és elképzelhető ennél a PNP-s "bővítésnél" is túláramvédelem.
-
Kernel
nagyúr
Ha kicserélem mondjuk 2n2955-re (szimulátorban a bétája elvileg nagy), akkor az ellenállást 2ohmra kell venni, hogy megint csak 0.3A essen rajta.
2 ohmra kell venni, hogy 0,3 A esetén 0,6 V essen rajta, ennyi szükséges a tranzisztor nyitásához. De a gyakorlatban többre is szükség lehet: [link]
Vagy:
Darlington elvileg nem szükséges, mivel itt nem okoz gondot a szükséges bázisáram előállítása, hiszen több száz mA nagyságrendű forrásáramról van szó. De egy rajzot találtam, ezen például 22 ohm szerepel: [link]
22 ohm azzal jár, hogy az LM317 minimális áramra van igénybe véve.
Mindamellett kockázatos az áramkör használata, a túláramvédelem hiánya vagy bizonytalan beállíthatósága miatt. Ha viszont tönkremegy, ezek a tranzisztorok mindig CE-zárlatba szoktak menni, vagyis a teljes feszültséget ráküldi a táplált áramkörre és tönkreteszi azt is. Ezért én ebben a formában nem is használnám.
Sokkal korrektebb az LM195/395 alkalmazása, miután az integrált védelemmel rendelkezik:
-
Lompos48
nagyúr
Kissé zavaros amit írsz. Jó lenne, ha a szimulációról csinálnál bár egy PrintScreen fotót és beszúrnád.
Addig is:
...ha darlingtont kötök a rendszer elé ...
A darlington nem lehet előtte, csak az ICvel párhuzamosan.
1 ohm esetén 0.3V és 0.3A megy át rajta, a többi pedig a tranyón.
A 0.3V nem tudja a tranzisztort - legyen az bármilyen - vezetésre kényszeríteni. Nem elég. Maximum ha germánium tranzisztort használnál. 0.3V esetén az egész áramnak az ICn kell keresztülfolynia.
...akkor az ellenállást 2ohmra kell venni, hogy megint csak 0.3A essen rajta.
Esetleg voltról beszélhetünk, de ugyanakkora áram, feszültségesés csak azonos ellenállás esetén mérhető Állítja ezt a jó öreg Ohm.
Egy szimpla tranzisztor megnyitáságoz FELTÉTLENÜK kell a 0.6V, mert ennyim a minimális VBE feszültség egy szilícium tranzisztor esetében, nagyjából ugyanaz, mint egy dióda nyitó irányú polatitással bekötve. Darlington esetén ez természetesen dupla, mert 2 p-n átmenet követi egymást. Ez nem érvényes a tegnapi komplementer darlingtonra, ahol egyetle átmenet van, de olyan nem létezik egyetlen tokban, azt kettőből kell összegépészkedni.
-
Kernel
nagyúr
Ha alábbira gondolsz, maga az elv felhasználható a 7812-höz is, de az LM195 nem egyszerű tranzisztor, hanem IC, ami belső áramkorláttal is el van látva, így a soros ellenállás méretezésénél ezzel a részével nem kell foglalkozni, mert az LM195 gyakorlatilag megvédi magát.
-
Kernel
nagyúr
Amikor kimeneten van áramérzékelő ellenállás, az egy másik kapcsolástechnika. Ez meg egy ilyen kapcsolás, ennél így működik.
Nagyobb ellenállásnál hamarabb veszi át a terhelést a külső tranzisztor, mégsem lehet bármeddig növelni, mert tekintetbe kell venni a túláramvédelmet is. A maximálisan kialakuló áram ne lehessen több, mint amit a tranzisztor elbír.
Más a helyzet, ha a betápforrásnak is van saját áramkorlátja.
-
Lompos48
nagyúr
Az R3 szerepe a tranzisztorok nyitófeszültségének a produkálása. Mivel a 7812 nagyjából 1A leadására képes, akkor az efölötti értékek már 0.7V feszültségesést kell produkáljanak ahhoz, hogy a tranzisztor(ok) kinyithasson/kinyithassanak, étvéve ezáltl a pluszáramot. Az R1, R2, vagy akár több is, negatív áramvisszacsatolás szerepét töltik be, azaz, biztosítják, hogy az említett pluszáram egyformán osztódjon a tranzisztorokok. Ugyanakkor az ezeken képződő feszültségesés levonódik az R3 által "termelt" értékből.
Röviden talán úgy lehetne ezzel partra jutni, hogy a maximális áramból levonjuk az IC 1A-ét, azt osztjuk a tranzisztorok számával. Én az R3-at 0.15 ohm körülire választanám. így az IC maximális árama körül 1A megy az ICn, 9A a tranzisztorokon (egyenként 4.5A). R1, R2-n a feszültségesés 0.45V, R3-n 1.2V. A kettő különbsége 1.5-0.45=0.75.
Ezzel a gondolatmenettel kipróbálható a számítás kisebb áramokra is.Remélem nem hibáztam.
Közben @Kernel kollega "lekörözött". Fiatalság-gyorsaság!
-
Kernel
nagyúr
A párhuzamosított tranzisztorok az áramtűrést növelik, illetve a disszipálható teljesítményt. Ha egy is elbírja, akkor nyilván egy is elég.
A soros ellenállásnak más a szerepe ennél a megoldásnál, mint az LM117 esetében. Utóbbinál az ellenálláson eső feszültség növekedésekor (a 0,7-0,8 V BE-nyitófeszültség fölött) lép működésbe a túláramvédelem.
A linkelt rajznál viszont növekvő áram hatására kezdenek nyitni a párhuzamosított tranzisztorok. Az ellenállás értékével egyrészt azt lehet beszabályozni, hogy a 7812 mekkora tápáramánál legyen a küszöb. De ez inkább egy folyamatos átmenet, és szintén a 0,7-0,8 V-tal kell kalkulálni. A pontos értéket legjobb próbálgatással meghatározni, a szórások miatt.
A stabilizáló hatás úgy jön létre, hogy ha a növekvő áram miatt a párhuzamos tranzisztor "túlnyitna" (vagyis 12 V fölé emelné a kimenetet), ezt a 7812 detektálja, emiatt az általa felvett áramot leszabályozza. Ettől viszont csökken a tranzisztorokat nyitó feszültség, így beáll egy negatív visszacsatolás, stabil állapot.
A 7812 áramát viszont egy ponton leszabályozza az IC belső túláramvédelme is, ennek megfelelően a soros ellenállást úgy kell belőni, hogy a párhuzamos tranzisztorok ne mehessenek tönkre.
Ezek emitterében is vannak külön ellenállások, ami az áram egyenlőbb eloszlását szolgálja, tehát erre nincs szükség, ha csak egy van.
-
Ribi
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Nem minden végfok reagál jól a nagyimpedanciás terhelésre, ezért biztosabb valamennyi előterhelést alkalmazni, főleg egy általános terméknél.
Mint említettem, nem fontos egészen 4-8 ohmig lemenni, sőt kár is lenne.
További probléma a hídkimenet, aminek mindkét ága bekapcsoláskor féltápfeszültségre emelkedik. Ezt kondenzátorral le lehet választani, de minden bekapcsoláskor egy jókora impulzust tolna az előerősítő bemenetére.
A hídvégfoknak (ami eleve két végfok) lehetne ugyan továbbvinni csak az egyik felét (és még az is felvethet elvi problémákat, főleg D-osztályú végfoknál), de akkor még nem gondoskodtunk a műterhelésről, amit viszont a két kimenet közé kell iktatni.
Ezért kézenfekvőbb a hangszóró helyett, vagy azzal párhuzamosan egy trafó primerjét bekötni, szükség szerint ellenállásokkal is kiegészítve.
Így nem gond a földhurok sem, nem fog behallatszani a generátor búgása, amit a karosszérián folyó áramok csatolnának a rendszerbe.
Forrás: [link]
-
erikke17
őstag
Jártam arra is :-/ Kérdeztem azt mondták, hogy nem lehet mert nagyobb lesz a terhelő ellenállás és a jel négyszögesedik(furának tartottam pár konditól meg ellenállástól). De viszont neten egy csomó helyen láttam bekötve egyszerre kettőt.
Lásd feljebb a kép is egyik leírásban, aztán fordultam egy másik szakihoz pontosat nem tudott mondani azért gondoltam jövök ide de nem sokkal lettem előrébb
Mindegy azért köszönöm -
Ribi
nagyúr
Na szétszedtem a tápot amennyire tudtam.
Ezen a képen a függőleges panel bal felső sarkánál lévő 2 egymás melletti kondi, illetve a panel közepénél alig látható kondi púpos. Illetve nem csak púpós, de a kereszt részben valami kis barnás izé is van, mintha már kicsit ki is nyílt volna. Érdekes, hogy ugyanúgy 2200uF 6.3V mindegyik, de 2 külön márka.
Még nem tudom hogy fogom onnan kibányászni őket, de valahogy meg kell oldani. Remélhetőleg emiatt cicereg. Többi kondi jónak néz ki. -
mezis
félisten
-
Na ez két ellentétes meglátás, szóval így nem fogok tudni aludni.
Nekem logikus volt az a gondolatmenet, hogy az erősítő 100W-os, a hangfal 1000W-os, de 100W teljesítményig meg tudja szólaltatni. Ezek szerint mégsem így van?
Lehet sántít a hasonlat, de egy 10 literes vödörbe is lehet 5 liter vizet tölteni, 15-öt már nem igazán. Vagy ez másról szól? -
-
FireKeeper
nagyúr
a felszerelés nem gond, szkóphoz hozzá tudok férni egyetemen vagy melóhelyen. forrasztáshoz is van minden.
árban nem tudom, abszolút nem tudom, azért nem akarom hogy nagyon elszálljon a dolog. teljesítményben tényleg nem kell nagy, egy szobába jó hangja legyen, gondolom 10-20W bőségesen elég.
villmérnök hallgató vagyok, építettem már ezt-azt, bár inkább digitális mikrokontrolleres cuccokat. -
Kernel
nagyúr
Noha más témában épp tegnap írtam, hogy mennyire elítélem az ész nélküli alkatrészcseréket, de amikor az értelem csődöt mond, utána már nem nagyon van más lehetőség, mint cserélgetni, próbálgatni.
Látszólag jónak tűnő forrasztási pontokat is átforrasztani.
Mindenféle alkatrész hibájával találkoztam már egyébként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Spórolós topik
- E-roller topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- ASUS notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali fotós kérdések órája
- LG LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Szép HP EliteBook 840 G9 Fémházas Hordozható Érintős Ultrabook 14" -40% i5-1235U 32/1TB Iris Xe FHD+
- Logitech G935
- Creative Sound Blaster Live! 5.1-es digitális PCI hangkártya
- Rock Shox Recon Silver Air gyorszáras villa eladó (29-es)!
- ÚJ Nvidia RTX 5060/TI 8-16Gb GDDR7 DLSS4.0 Ryzen 7 5800X 16x4.7Ghz/32GB/512Gb/1TB M SSD/2ÉV gamer PC
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R5 5600X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 12GB Zalman N5 MF Be Quiet 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest