- Mobil flották
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megvan a Pura 80 nemzetközi startja
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #94920 üzenetére
Igen, szerintem sem várható nagy eredmény már.
Bőven állt 3-4 hónapot lemerülve.
Amúgy valahol olvastam, hogy elméletileg van valami módszer a szulfátosodás feloldására is. Anno mintha kerestem volna ilyen töltőt/eszközt, de úgy emlékszem elég magas árakat láttam.
Most nem is opció és annyira nem is foglalkozom a témával csak megemlítettem.Még a 30% kapacitás is jó lehet, ha tartani tudja valamennyire magát.
Mint említettem egy mikrokontroller üzemelne róla folyamatosan és talajnedvesség figyelő szenzor. Illetve alkalmanként beindítva egy mini 5V/max.200mA vizpumpát.
Még inverter sem lenne rajta. Egyszerűen egy 5V/2A step down lesz csak mögötte.Mindegy, kísérletnek jó lesz. Nyilván ha nem megy akkor valami olcsó aksit veszek a feladatra. Erre a legegyszerűbb is jó talán.
Annyi feladata lenne amúgy, ha elmegy az áram akkor is működjön a mikrokontroller+szenzor és amikor kiszárad a növény földje legyen annyi ereje, hogy pumpáljon egy kis vizet a földjébe. Teljesen hobbi projekt, semmi komoly.
Erre talán még lehet használni, mielőtt a hulladékudvarba viszem. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #94918 üzenetére
Igenis!
Erről vagyon szó: [link] (DJW12-7.0E)
AGMMost éppen kis desztvíz rátöltés után 12V-al töltöm, lassan kezd emelkedni a töltőáram ahogy nézem.
Egyelőre ahogy a videókon láttam, a sapkák le vannak véve (névleges töltöttségig érdemes elméletileg levenni)
Szerintem érdemes jól szellőző helyiségben csinálni, mert azért jöhetnek itt savas gázok is. A videókon simán, zárt pincékben csinálták, de én nem kockáztatok.De újra kijelentem, ettől nem várok csodát, inkább afféle kísérlet.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #94912 üzenetére
Reggie0, tordaitibi:
A dióda jó ötlet.
Most nincs elöttem, de úgy tudom az XL4015 bemenete sem védett fordított polaritás ellen, szóval ha már dióda ... -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #94862 üzenetére
Scope 1.47 Van szinusz generátor üzemmódja is.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #94862 üzenetére
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #94875 üzenetére
Borzasztó rossz a hatásfok visszafelé, egy 60W-os peltier kb 0.3W-ot ad le, úgy hogy a hideg meleg oldal között 75 fok a hőmérséklet különbség. 47 db 60W-os peltier elemmel kell számolni, tehát kb 2.8 kW bevitt hőteljesítményből lesz 14W elektromos teljesítményed... szerintem nem megérős.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #94875 üzenetére
Így már tisztább a kép. Az én aggályom inkább még mindig az egyre enyhébb és kiszámíthatatlan tél és az ebből eredő esetleges teljesítményvesztés. Illetve, egy megbízható bemeneti tápváltó kapcsoló "építése", amely nem kapcsolgat ide-oda adott esetben percenként többször, ha határon van külső hőmérséklet. Szóval mindenképp olyan kütyű kellene, amelyen a hiszterézis állítható, és a feszültségeken felül a hőmérsékleti értékeket is figyeli. Mondjuk egy Arduino-val lehet nem a legbonyolultabb megoldani.
A külső hideglevegő könnyen odavarázsolható a kazánhoz? -
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #94868 üzenetére
Szerintem elég sok Peltier elem kellene, mert ettől a hőmérsékleteltéréstől nem hiszem, hogy sok áramot generálna egy modul. No meg a feltranszformálási veszteség miatt még többet kellene termelni. Az meg végképp kérdéses lenne, hogy a keringető táplálásának váltásimódját hogyan lehetne megodani biztonságosan. Nem tenne jót a kazánodnak, ha a keringető áramforrása megszűnne, ha mondjuk a külső hőmérsklet felemelkedik és a Pertier nem termel. Szerintem egy jól működő automata rendszerre többet kellene rákölteni, mint amit a keringető fogyaszt 8-10 szezonon keresztül.
-
ViZion
félisten
válasz
-
Ton-ton
tag
válasz
Elméletben lehetséges. De...
Ehhez olyan keringetőt érdemes használni, ami 12V dc-ről üzemel. Létezik ilyen, napelemes rendszerekhez használják.
Az a fickó aki a tömegkályhát meghonosította itthon (bocs, a nevét elfelejtettem), készített ilyen rendszert. Keress rá, youtube videót láttam róla évekkel ezelőtt. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #94842 üzenetére
Jogos. Annyiban csökkentettem/átgondoltam az elvárásaim, hogy igazán kapcsolgatásra nincs szükség, sötétedés után ha 3-4 órát világít, az elég. Nézegetek ilyen 10 k körüli napelemes motyókat, aminél van normális leírás. Udvarban üzemel pár kisebb, azok éjjel meglepően sokáig bírják, mondjuk csak mozgásra kapcsolnak, de a macsekok és a kutya miatt az kb. folyamatos üzem... Vezeték olyan 15k, refi meg relé az mondjuk van, kedvem nincs ehhez
Meg kellene kerülni a házat és a kamránál már van áram.
Megálmodom, köszönöm a segítségetcsak infóként erre a főzőlap történetre: az Omron 16A relé csere bevált, tökéletesen működött a húsvéti főzéscunami alatt. A relé mellett azt az elválassztó fém lemezt átkentem FBS-el, legalább ne a relére sugározza a hőt. Mintha a kezelőnél is hűvösssebb lenne, de lehet ezt már csak én úgy érzem. Köszönöm ebben is a segítséget, leweegee-nek a relé linket
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94792 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
Megérkezett az lrd csomag 6 féle lrd-vel.
Így ma tesztelgettem melyiknek milyen ellenállás kell. -
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94790 üzenetére
Először is köszönöm szépen a segítséget mindenkinek.
Sok kapcsolási rajzot küldtetek. Mindegyiket próbálgattam.
Amit lefotóztam, azt olyan rajzról raktam ahol nem volt érték.
Nagyon kezdő vagyok, így csak pakolgattam.
Van 100k ellenállásom majd holnap előszedem.
És rendeltem 6 féle ldr-t is. Van benne ami 6k ellenállású.
Majd tesztelgetem
Már nagyon belezavarodtam a sok kötögetésbe -
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94788 üzenetére
Lrd 15k világosban
Raktam 30k ellenállást, nem elég. Akkor is világít.
21k elég, ha rakok be diódát/led-et. Így jól működik.
Raktam 30k ellenállás -t , hogy tuti legyen, plusz lede-et.
Led nélkül nem működik.
Kép: [kép]Sehol se volt dióda a rajzokon.
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94785 üzenetére
Bocsánat a rajzért. A tranzisztort azért rajzoltam úgy, hogy lássad hogy van bekötve, és nem fordítva raktam be.
A led meg nem jutott eszembe.
Ennél mindig világít a led.
Ha kihúzom a középsőt /base/ akkor nem világít a led.
Ha kiveszem az lrd -t /nem rövidre zárom, hanem megszakítom ahogy kiveszem/ akkor is világít a led.
Tehát semmit se jelent, hogy van e ott lrd vagy sem. -
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94783 üzenetére
Akkor nem világít a led ha a bázist kihúzom.Rosszat írtam.
Azóta akiket küldtetek azokat megcsináltam.
Azok világítanak folyamatosanAmit csináltam, és képeken megosztottam az egyáltalán nem vilagit se így se úgy. Azért mert a 16k ohm lrd túl sok.
Erre írtam ebbe kellene egy pnp. -
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94781 üzenetére
Igen biztos npn : bc547c
[kép] -
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94778 üzenetére
Nem azt írom nem jó amiket linkeltek.
Csak én nem tudok mit kezdeni velük.
Nem tudom a rajzot átvinni bread board-ra.
Se a youtube forrasztgatásokat.Nekem a led mindig világít. Akármelyiket csinálom.
Ott vannak a képek, hogy hogy kötöttem.
Mi nem jó ott? -
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi #94770 üzenetére
Két dolog, ami nem megy:
Nem sikerül ezt leutánozni: [link]
Valamit rosszul kötök. /bread board- on próbálkozom/
Folyamatosan világít a led ha eltakarom ha nem.Másik :
Led+lrd 2 gombelemmel se világít. Egyáltalán. 15K az lrd. Ez volt itthon.Gondolkodtam, hogy egy pnp tranzisztorral abból a kevés voltból adom tovább az lrd-ből. Tehát 2 tranzisztorral. Lehet marhaság.
A led 3V gombelemmel jól világít, tehát vhogy tovább kellene adnom, csak kapcsolgatni kellene.
Azaz megoldható, csak a kezdők között is kezdő vagyok.
Nem bírom felfogni a tranzisztorok hogy működnek a valóságban.
Elméletet értem, csak nem tudom átvinni gyakorlatba. -
válasz
tordaitibi #94725 üzenetére
Kivéve, ha valami nem testzárlatos lesz, mert akkor meg simán agyonvág.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #94722 üzenetére
"A baj az, hogy nincs földelés egyáltalán, a villany óráig el van húzva egy föld kábel, de üresen lóg."
Nem értettem pontosan, hogy ez valami régi de "igazi" földelésre vonatkozik, tehát földelőszonda vagy ilyesmi, ami ki lett kötve, amikor nullázott rendszerre álltak át.
-
válasz
tordaitibi #94718 üzenetére
Nem értem az év relét. Minek...?
Bááár... de miven nincs földvezeték a fogyasztóknál, ételmetlen.ÉV-nek köze nincs a földeléshez, mi az, hogy minek?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #94686 üzenetére
hajtast azt hogy ertsem? az adatlap szerinti erteken szamoltam az ellenallatot de annal kicsit nagyobbat fogok betenni, most asszem 120 ohmmal probaltam (a 91-100 szamolt helyett) es eleg fenyesnek tunt igy is.
lcd hattervilagitas kiegeszites leszen belole, van ugyan benne gyarilag de napfenyben alig latszik, kellene meg kicsit fejleszteni rajta. az a terv, hogy a felso élénél is megkuldom. hely persze szokas szerint keves van, ezert minimal madzagolasbol es alkatresszel kell megoldani. -
pube111
senior tag
válasz
tordaitibi #94659 üzenetére
Raktam rá egy 100-ast, ami mérve csak 88 ohm.
Tökéletes, köszi. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #94641 üzenetére
Köszi előre is.
Kerámialapos tűzhely vezérlése, még nem 100%, h ez a baja, de erősen gyanús.
SSR relém az lenne, de hely nincs ilyesminek ott. Meg meleg is van. 16 A bőven elég, nem is vehetne fel annyit. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #94603 üzenetére
Rigolt javaslom, pl. ds1052e. Vannak olcsobbak is, pl. owon, de azoknak nagyon hamar meghalnak a a tekeroik, gombjaik.
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #94610 üzenetére
Hány voltig mér?
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #94606 üzenetére
Néztem a 230-at egy régi analóg szkóppal. Ellenállás osztóval és csengő trafóval leválasztva. Nem láttam különbséget a jelalakban. Az ellenállások "köszörültek" voltak (indukció). [link]
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #94603 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #94588 üzenetére
Lehet ennek többféle megoldása, az általam vizsgált HP akku mindig rugalmasan mérte, illetve jelezte vissza az aktuális kivett Ah-kapacitást, hol többet, hol kevesebbet, az akku betegeskedése miatt is.
Ezt nem gyógyította az sem, ha lefuttattam kalibrálás céljából egy töltés utáni folyamatos kisütést, noha egyébként szakaszos kisülést is bemér magának, csak ne szóljon bele a Windows, még mielőtt megszakítana a BMS. Ezért lehet DOS-ban is meríteni stb.
Ez a kalibrálásnak nevezett dolog annyival is jobb, hogy így egy folyamatban pontosítja magát, de ezzel nem fejeződik be, utána is kalkulálgat a háttérben.
Ennél elvileg 600 ciklus után tilt le végleg, balesetvédelmi okból, ahogy szokták mondani.
300 körül cseréltem cellákat, ment minden tovább, ugyanakkor lemérte az újabb (emelt) kapacitást, úgyhogy nem akadt fenn rajta, hogy hirtelen "furcsán" megjavult az akku. Ezt kijelzi a HP program, hogy 300/600 vagy fordítva, már nem emlékszem, ebből lehet gyanítani, hogy 600 a vége.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #94588 üzenetére
Senki nem érti,ha mást kérdezel meg róla...2 hetet játszottam az akkuval.Bármit csinálhattam,akkor is 30 százalékosnak látszik az a pakk,ami paksot elvinné 3 napig
Az akku elektronika programjában nem szerepel a feljavulás fogalma,csak a degradálódásé. Hiába merítettem le kívülről,és a géppel tölttettem fel.Megcsináltam,mert valaki javasolta.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #94572 üzenetére
Tudom, hogy nálad sok akku van. Mellesleg meg is akartam jegyezni, hogy a laptopakkuk mellé érdemes a szekrénybe pár kiló lisztet is rakni, az úgyis nagy divat volt nemrég
-
válasz
tordaitibi #94565 üzenetére
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #94565 üzenetére
Ha tárolni akarja valaki, akkor igen, az a jó. Ki tudja mi lesz mondjuk 8-10 év múlva, jól jöhet még az atombunkerban világítási célra, ha eljön az apokalipszis
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #94550 üzenetére
Nagyon durva... Olyan lehet a házad, mint a Johnny Mnemonicban a LoTek HQ...
-
válasz
tordaitibi #94550 üzenetére
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #94515 üzenetére
Lehet hiba az is, ha valamiért kis felületen érintkezik csak.
-
ViZion
félisten
válasz
"50A folyik és ekkor kézmelegek a 10mm2 sínek"
Akarjuk tudni, h ezt hogy nézted meg? -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #94504 üzenetére
És milyen kioldású? Gyors vagy lomha??
-
Pötyi
őstag
válasz
Óbakker! Ilyet utoljára egy DeLoreanban láttam, fluxuskondenzátornak hívják...
-
válasz
Ha egy fémszál 32A-től olyan forró lesz, hogy elolvad, nem hinném, hogy ~6%-kal kevesebb áram alatt teljesen hideg lenne. 🤔
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #94506 üzenetére
Mekkora az ellenállása?
-
ViZion
félisten
válasz
Szia! Érdekes kérdés, ezért rákerestem angolul. Nem kellene forrósodnia. Ha forrósodik, akkor elvileg a végét járja...
-
válasz
tordaitibi #94453 üzenetére
Igen... ugyanez fúróval, és az abba befogott drótkoronggal, felni ellen
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #94441 üzenetére
Esetleg ez? [link]
-
Gyakornok
csendes tag
válasz
tordaitibi #94443 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
válasz
tordaitibi #94433 üzenetére
Vagy szerelés közben ha a leválasztatlan nullát lekoppintod a védőföldeléshez, akkor a házat védő Fi relé is le kéne hogy oldjon.
-
Panthera
őstag
válasz
tordaitibi #94309 üzenetére
Ezekre gondoltam, köszönöm.
Egy primernek mennyi idő kell hogy magától kisüljön?
SMPS esetén a gyakorlatban PC jön szóba nálam, akkor azt egyszerű elvégezni a power gombbal. Jártam már úgy, hogy kikapcsolás után rögtön arrébb akartam vinni, rosszul fogtam meg és az ujjammal sikerült zárni a táp érintkezőket. -
Panthera
őstag
válasz
tordaitibi #94301 üzenetére
Nagyon amatőr kérdés...
Kondit hogy töltesz fel, a névleges feszültséget rákapcsolod 1-2s időre? Valami védelem kell mellé? És kisütni? -
Tankblock
aktív tag
válasz
Egy kérdés jutott az eszembe - az invertert is leföldelted?
Ha nem akkor ez lehet teljesen normális is.... csak laikusként arra gondolok.... Teljesen galvanikusan izoláltat mérsz össze egy "föld" potenciállal.....
-
válasz
Az inverter kimenete mind a két oldalt pont ugyanolyan? Valami eltérés lesz...
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #94275 üzenetére
Na és mennyibe volt ez Neked?
Vagy minden alkatrész megvolt elfekvőben?? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #94275 üzenetére
Jól néz ki
A toroid trafó saját tekerés?
-
[w]
őstag
válasz
tordaitibi #94230 üzenetére
köszi, nem túl biztató!
ahova kábelezek nem lesz hely konverterezgetni, örülök ha egyszer felrakom... szóval remélem kibírja ezt a távot probléma nélkül, lehet 15m sincs, elsőre csak saccoltunk
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #94235 üzenetére
Ja,hogy gyilkolás! Az más kategória. Annak semmi nem állhat ellen. A Titanic elsüllyeszthetetlen hajóként jött ki a gyárból. Na és látjuk,mi lett a vége.
-
válasz
tordaitibi #94231 üzenetére
Nekem még egyse pukkant... Bontott elég lutri, volt, ami tök jónak tűnt, aztán 2 töltés után 0V - de ez ilyen. Új is meg tud halni, egy kb. 1 éves, alig használt LP-E17 döglött meg nemrég.
-
válasz
tordaitibi #94223 üzenetére
[pl. ez itt eléggé érthető, bár monoton az előadás]
1,5-ös sebességen már egészen élvezhető -
dave0825
őstag
válasz
tordaitibi #94092 üzenetére
Update: a többi láb között is megvan a 4.3V alapból, és ahogy néztem, 2 felé mennek a kimeneti lábak a 2 egyforma VNQ830 IC-ről, szóval esélyes, hogy mindkettő rossz?
A 7V egyébként úgy jön ki, hogy az alap 4.3V plusz még ami a hátsó lámpáról jön lekapcsolt állapotban 3V (ezt sem értem, de ha 0+3V lenne, nem lenne gond, viszont a 4.3+3V már sok).
Gondoltam, méregetek, de így, hogy minden kimeneten van 4.3V, így már nem értem, melyik lehet rossz, ha mindkettőn ugyanaz jön ki mindent lekapcsolva.Az IC-n a GND és az Input2 között 0V van, a GND és a Status2 között is 0V. Jó helyen mértem az Output2 bemenetét?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #94086 üzenetére
Mekkora áramnál kell indulnia a védelemnek?
Erre sima áramváltót használnék, olyan típust ami viszonylag nagy kimenő feszültséget tud. A kimenetére egy graetz, majd egy megfelelően méretezett sönt ellenállás.
Ehhez nem kell komolyabb elektronika, és nem kell hozzá tápfeszültség sem. -
Tankblock
aktív tag
válasz
tordaitibi #94082 üzenetére
Application 5 nézd meg és méretezd mire van szükséged.
Ha jól sejtem fault condition esetén olyan 5V kimeneted lesz, de azt egy fesz osztóval könnyen lehet belőni 0.6 V ra.Építsd meg protoba és próbáld ki....
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #94086 üzenetére
Ha nagyon akarod hasznalni, akkor opamp-os kivono aramkor kell, amit 0 aramerosegnel hozza tudsz offszetelni, hogy 0 eseten 0 legyen. De ez homerseklettel es idovel is kuszni fog valamennyit.
Ha csak AC, akkor C-R kapcsolas, mint lentebb irtam. -
Reggie0
félisten
válasz
Szenvedtem en is ilyesmikkel, hogy osszefoglaljam: keruld amig teheted. Inkabb egy normalis aramvalto trafot keressel, ha csak az AC-val kell foglalkoznod.
Ha csak AC-t szeretnel merni ezt is tudod hasznalni, csak egy felulatereszto szurot ( C-R ) kell meretezned hozza, es gondolom mivel nem pufferelt bemenetu lesz az eszkozod amit rakotnel, igy minimum egy opamp-os puffer sem art. De ha mar opampozol, akkor egy 3-adfoku salen-key felulatereszto szurot is meretezhetsz, pl. itt: [link]
De mindennek meglesz a maga bojtje, ha mar szurni kell vagy AC csatolni, akkor fazistolas is lesz, raadasul nem is linearis, ami egy szabalyozokornel problema lehet, mert 180 fokig is eltolhatod a szabalyozoddal egyutt. Ha ram hallgatsz, akkor inkabb aramvalto trafo.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Meg lehet oldani. De... előbb írd le pontosan mit szeretnél.
Mi a cél? AC-t akarsz vele mérni vagy DC-t?
Ezeknek az árammérő szenzoroknak elég nagy az offszethibája (mászkál a nulla pont), ezért DC mérés esetén, a kicsi áramokat nagyon pontatlanul méri. Ha csak AC-t akarsz mérni vele, akkor a DC nullapont vándorlása nem okoz problémát, ki lehet ejteni egy soros kondival. Mérési célra építhető műveleti erősítős aktív egyenirányító, ami az AC-vel (lineárisan) arányos egyen feszültséget ad ki.
Viszont, AC áramot mérni sima áramváltóval is lehet, ami bizonyos szempontból jobb mint ezek a szenzorok. Az áramváltóval mérés akkor nem jó, ha az áramnak van DC komponense is. Ha mikrovezérlő dolgozza fel a jelet, akkor szoftveresen is lehet effektív értéket számolni a jelből vett mintákból.
Tehát mégegyszer: mit szeretnél mérni:
- AC /DC?
- Mekkora áramot?
- Milyen pontossággal?
- Mekkora felbontással?
- Mi fogja feldolgoznia kapott jelet?
Ha nem tudsz mindenre válaszolni, akkor írd le részletesen, hogy mi a cél ezzel a méréssel, és milyen eszközhöz lesz kapcsolva. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #94080 üzenetére
2,5V zener (TL431) sorbakötve? Persze nem tudjuk, hogy terhelhető-e az az alapjel. Ha nem terhelhető, akkor opamp is kellhet...
Illetve, akár így is:
Ha csak szimpla táp van, akkor nehéz nulláig levinni a kimenetet, de egy áramtükörrel egész jól megközelíthető lenne. -
válasz
tordaitibi #94077 üzenetére
Mert elírtam....
2,5-3,15V között vagyis a 2,5-re jön rá a 0,65V.
Bocsi. -
Tankblock
aktív tag
válasz
OPAMP pl így : [link]
arra figyelj ha 1 supply van akkor legyen az OPAMP rail to rail.
a gaint 1 re állítod, 2.5V resitív osztó vagy zener tudsz csinálni.... -
Audience
aktív tag
válasz
Ha kivonom a feszültségeket amiket írtál nekem nem jön ki amit szeretnél. Amúgy zenerrel pl. el lehet szintet tolni de azt sem ártana tudni, hogy mit szeretnél ezzel az eltolt feszültséggel.
-
válasz
tordaitibi #94065 üzenetére
-
dave0825
őstag
válasz
tordaitibi #94055 üzenetére
Megnézem hétvégén, de valószínűleg nem, mert a LED érzékenyebb szokott lenni ilyenre, viszont vissza nem lesz cserélve úgysem a lámpa eredetire, nem én döntöm el.
ViZion: a bejövő oldalt is kimértem természetesen, ott 3V volt csak ugyanazon 2 pont között, az sem természetes, de az már direktben a hátsó lámpáról jön, ott pedig nincs gond.
Tamy: elárulnád akkor, hogy mi a baj? Sejtem, mire célzol, de elárulom, nem vagyok teljesen hülye a témához, csak max nem úgy fogalmaztam, ahogy páran kívánták. Mégis volt, aki normálisan tudott válaszolni. Nem kötöttem 350 éve utánfutó aljzatot, de csináltam már jó pár hasonló dolgot, gyermekkorom óta, ésszerű keretek között, hogy életem is maradjon mellette. Most pedig egy egyszerű kérdést tettem fel: ahol valami hiba miatt 7V van, és 0-nak kéne lennie egy egyszerű ló**** utánfutó kimeneten, ott a halványan világítást mekkora teljesítményű, méretű ellenállás orvosolhatja, ha nem akarom újraépíteni az egész nyamvadt boxban a panelt, se IC-t méregetni... Világítson, ahogy kell, ennyi.
-
dave0825
őstag
válasz
tordaitibi #94049 üzenetére
Nem dugtunk rá semmit. Üresen mértük ki a csatlakozót az én autómon (G Astra) és apám autóján (B Meriva). Az enyém jó, alapesetben sehol nincs fesz, csak ha világítás, index, fék, stb. kapcsolva van. Az övé rossz, mert világít a féklámpa halványan, másik autókon nem. Megmértük a csatlakozót, 7V van 2 láb között, ahol nem kéne lennie. Nem tudom máshogy leírni.
Ha visszaraknánk a lámpát (egybeépített olcsó LED-es lámpa, tehát nem izzócsere volt), akkor is valószínűleg az autó felől ugyanúgy kijönne a 7V, pedig nem kéne, mert 3 másik autón sincs ilyen gond. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #94006 üzenetére
Nemrég csináltam hasonlót,kondenzátor bankkal . Ment a levesbe egy step down is. Egyenlőre hanyagolom a nagyobb kondikat...Nem ér ennyit . Volt ám atomvillanás
-
válasz
tordaitibi #94002 üzenetére
Az 5V a tranyó miatt asszem csak 3,8V (vagy 4,4V
kevertem a darlingtonnal), de igazad lehet. Ennek ellenére sok kapcsolási rajzot lehet látni a neten, ahol nincs az ir led előtt védő dióda. Tized másodpercenkig van csak hajtva 50% PWM mellett.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #93866 üzenetére
Na, odáig eljutottam, hogy kábé huszadik lenyomásra reagál a vevő.
Van egy tanítható távirányítóm, azt megpróbáltam "felokosítani" erre.
Mivel IR vevővel tanul, nem volt egyszerű futam, mivel a kínai vacak össze-vissza jelsorozatot küld. De sikerült végül 3 színt, fényerőt és ki-/bekapcsolást betanítani.
Ezzel már rendben működik. -
válasz
tordaitibi #93866 üzenetére
Meg hogy az ötezerféle IR kódolásból melyiket tették éppen bele. Ilyen kis kínai LED távot hoztam össze Libreeleccel egy TV boxon, ott mák volt, mert pont Sony kódolás volt, és ismerte az Elek.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93861 üzenetére
Vagy az aki megcsinálja majd neki.
A szemem szerencsére tényleg jó még így 4x felet, de ebben semmi zseniális nincs csupán szerencse kérdése, mint ahogy az is, hogy láttam már ilyen alkatrészt máshol is... -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93859 üzenetére
A 2 nagy pad-et, úgy hogy ne érjen a köztük lévő gnd-hez, meg persze ezt az ft1-et leszedni róla.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93840 üzenetére
Ide a bökőt, hogy ha rámér a másik kettőre azokon rövidzárat fog mérni. Ezek nem kondik hanem biztosíték szerűségek, ha jól megnézed 3 lába van, egy be egy ki és egy föld. Ha a megengedettnél nagyobb fesz jelenik meg a be/ki és a föld között rövidzárként megvédi a mögötte lévő alkatrészeket. Amint látszik a harmadiknak volt dolga. Kell szerezni ilyet, vagy "parasztba" egy darab dróttal 'azt jóvan.
-
válasz
tordaitibi #93825 üzenetére
Silver Line, az a Lidl-ös egerem
Miért ne akkuznék? Szinte nincs elemes cuccom, akku meg van. Elem mindig rosszkor merül le (akkor is, ha 5 hónapig megy). Akkut meg néha töltöm, amikor nem használom az egeret.
Munkahelyen is hoztak már vissza vezeték nélküli egeret, hogy megállt. Kollega adott neki másikat, a hibásat megkaptam. Cseréltem elemet benne, és ment tovább... -
Panthera
őstag
válasz
tordaitibi #93794 üzenetére
+ hcl, aujjobba
Köszönöm a válaszokat.
A cserélt Samsung S4 akksim fél év után púposodott, a garit pont kibírta.Már sokszor jött velem szembe ez a stepdown konverter. Ezekkel azt is meg lehet oldani, hogy a 3V-ot kérő egyébként elemes eszközöket tápláljam?
Zavaró, hogy rendszeresen az elemeket kell cserélni bennük. Az akkut is pazarlásnak gondolom több hónapos ciklusoknál (esetleg a legolcsóbbat kellene venni).
Illetve van olyan időjárás állomásom, amit (a 2 AA Ahelyett) 4,5V táppal is lehet működtetni. Ez van ráírva, nem tudom hogy jött ki nekik. Telefon töltőn (5V) viszont folyamatosan megy háttérvilágítás (olvasni lehet mellette éjjel), pedig csak hanghatásra kellene aktiválódnia. Én ezt annak tudom be, sokallja és ez a mellékhatás. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #93797 üzenetére
Csajozásnál se számít, ha komolyat keresel. Van az a mondása a hölgyeknek, hogy az autód és a tudodmidet ne mutogasd. Ha eljön az ideje, majd beleülnek mindkettőbe
-
ViZion
félisten
válasz
újabb appoknál, meg az újabb Androidoknál sajnos alap a 6 GB RAM. Annyi letilthatatlan f@s van rajtuk, h indokolt is a 6 GB. Kisebb kijelző, normálisan megírt alap SW, kikapcsolható funkciókkal, bloatware nélkül... és szinte visszatérnénk a régi Nokiás üzemidőhöz.
Nálam 8+3 GB ram van a telefonban és ez ma a jó közepes kategória... röhej. -
válasz
tordaitibi #93797 üzenetére
Nemtom, lehet én normális emberek közé járok?
-
válasz
Na, az én telefonom 7 éves. Friss, supportált Androiddal
(A5 2017, official LineageOS) Akku is jó még. Hogy ciki lenne? Hol?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #93787 üzenetére
Az IC száma:
StepDown modul.
Bemeneti feszültség: 4 - 38 V
Kimeneti feszültség: 1,25 - 36 V -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #93788 üzenetére
Értem.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #93781 üzenetére
Gondolom kell a tranzisztorra hűtőborda,mert elfűti az áramot?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #93781 üzenetére
Bocsánat, én fogalmaztam talán rosszul. A tp4056 alcsonyabb feszre töltés kérdés független a UPS dologtól. Csak úgy általában érdekelt a dolog, hogy miként lehetne megoldani.
Fentebb beszéltetek a lítium cellák kíméléséről, ezért kérdeztem.
Az én hibám, sorry a keverésért
(Amúgy egy ilyennel nem lehetne a max töltőfeszültséget limitálni 3.9V-ra?)A #93767 hozzászólásodat még értelmeznem kell majd. azzal kapcsolatban biztosan kérdeznélek később.
-
válasz
tordaitibi #93776 üzenetére
Igen, ez ilyen. A telefonok akkuja is azért van 4,2-ig húzva, mert úgy is kevés akkora méretben bármi.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93765 üzenetére
NASA 3,92 voltot használ az űreszközeiben, igaz ők a max élettartama gyúrnak.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #93767 üzenetére
nade az ups-rol csak addig megy amig nincs delej. az meg az ossz mukodesi idohoz kepest elhanyagolhato (plane ha meg le is allitja kozben), szoval a konverzio hatasfoka annal nem sokat szamit. maga a gep meg ha jol ertem eleg modern tapos azzal sokat nem lehet fogni.
szoval meg mindig nem ertem a kihivason kivul miert jobb epiteni valamit plane ugy hogy mar megvan minden es csak kell bele egy akku.
nekem pl van egy mocim ami iszonyat nagyot rug az akkukba minden inditozasnal, raadasul olyan helyen van hogy szet kell szedni a fel motort ahhoz hogy ki tudjam venni. mivel nincs garazsam se futott helyem (utcan all) ezert hiaba toltogetem megis 2..3 ev egy akku. az se opcio hogy osszel kiszedem es tavasszal be, mert altalaban telen is jarok vele, plane ha nincs ho.
ezert aztan 2-3 evente kell, hogy vegyek egy ujat, hiaba pazarlas nem tudom maskepp megoldani (bar ha lenne valakinek jo otlete ra az se lenne rossz).
van ket szunetmentesem egy 2 akkus meg egy 1 akkus. szerencsere pont akkora a moci akku mint a ket ups akkuk igy atteszem abba meg akkor is ha nem optimalis (ezaltal gyak 3 akkut tudok forgatni a ket szunetmentesben 5-6 evente), vagy pl felhasznalom kezifuroba. ezekben meg sokaig elmennek. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #93765 üzenetére
Amúgy létezik valami olyan modding mondjuk egy TP4056-hoz, amivel be lehetne állítani, hogy ne 4.2V-ra töltse fel?
Kizárólag töltőáramra találtam/használtam eddig ilyet. -
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #93742 üzenetére
Hát az XL4015 modulokra mintha 5A-t írnának, szóval jobb.
-
válasz
tordaitibi #93743 üzenetére
A wiki szerint
CR2032: lithium, 20 mm diameter, 3.2 mm height, 220 mAh
CR2032H; lithium, 20 mm diameter, 3.2 mm height 240 mAh@Aujjoba : "Typical Capacity: 240 mAh @ 20°C 15kΩ Load"
Ez mondjuk már nem olyan megfelelőJja, közben leesett, utánanéztem, hogy van-e valami, ahol terhelést is megadnak.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #93743 üzenetére
200mAh korul mondja a zinternet, de hogy ezt mekkora terheles mellett merik azt nem tudom.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #93738 üzenetére
Én igazából arra a mini izére írtam (mp1584 vezérlősre), de ezek szerint az LM2596 sem igazán nagy feszültségekre való nagy áram mellett.
-
válasz
tordaitibi #93732 üzenetére
Értem, ezzel nincs is gond. Sokan hiszik azt, hogy amit itthon vesz, az 100% itthon marad.
Én sem szeretek Kínából rendelgetni, de a pénz nagy úr. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #93719 üzenetére
Alival nem art vigyazni, sok modulra fel van szitazva pl. az LM2596, de egyreszt nem is 150kHz-en ketyeg csak mondjuk 50-en, es nem is akkora aramot bir, vagy a hatekonysaga nem olyan.
Valszeg hamis IC-t hasznalnak, de legalabbis nem azt, ami ra van irva.Gondolom a hestore legalabb bevizsgalja mit arul, fene tudja.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #93687 üzenetére
Azt gondolom ezek az alapok az en tervemben is megvannak.
Itt a V_set bemeneten jon a kivant kimeneti feszultseg, az I_set bemeneten az aramkorlat.
Az INA180 meri a sonton eso feszultseget (1/1 aranyban a rajta eso fesz a kimeno arammal), azt hasonlitja az LM393 az I_set ertekkel, tullepes eseten a V_set-et lehuzza testre, ezt (is) kifogasolta ekkold.
Az LM358 hajtja a ket 3055-os bazisat meghajto MJE243-at, visszacsatolast pedig a kimenetrol kap.
A Qclp1 es Qcln1 tovabbi tularamvedelem, nagyjabol 3A-nel lehuzza a 358 kimenetet, ezt ki is probaltam, rovidzarba nem doglik bele.
A Q2a es Q2b aramgeneratort alkotnak, egy minimalis 1mA koruli kimeneti terhelest gerenalnak, hogy ne lebegjen a 358-as invertalo bemenete. -
válasz
tordaitibi #93687 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Robogó, kismotor
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpársportok
- Trollok komolyan
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gitáros topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- ASUS TUF Gaming A17 FA707NV - 17.3"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1,5TB - RTX 4060 - Garancia
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged