-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A két fő kivezetés az "a" és a "c", "a" a plusz, "c" a GND. Eközött fix 4,2V az érték, de neten is ezeket találtam fő kivezetésnek. A másik kettő között nem mindig ugyanannyit mérek, de ez magyarázatot ad arra, hogy a műszer ellenállása kicsit bezavar neki - amikor rámérek, akkor ugye nem csak feszt mérek vele, hanem minimális áram is folyik a körben (a műszer belső ellenállása miatt), és ezért változik meg a mért feszültség.
Van ebben valami igazság?
-
-
Gubbba
tag
Köszi. Mondjuk akkor ez a kapcsoló jó lehet igaz?
A két bejövő földet meg simán kössem rá a kimenő földre egy-egy vezetékkel?Az elsőt láttam én is, de video jel nekem nem kell. A második már jobb, de nem pont fordítva működik? Azaz két bemenőből választ egy kimenőt? Vagy ez tökmindegy, működik mindkét irányba? Igen ennyire laikus vagyok, bár ha logikusan belegondolok, miért ne lenne mindegy az irány, végülis amit én akarok csinálni, az is menne mindkét irányba.
A házi barkács azért érdekel, mert úgy kisebb, esztétikusabb cuccot lehet csinálni meg legalább ezzel is tanulok valamit.
Köszi még egyszer.
-
-
orion1025
őstag
Köszönöm kimerítő válaszod!
Természetesen a végső helyén ellenállás után lennének kötve, csak gondoltam én, nem biztos tolerálnák a fordítva bekötést, mint a hagyományos dip led.Multiméterrel sosem próbáltam ilyet, forrasztó pákával sikerült már párszor halvány fényre bírnom telefonos smd ledeket a kiforrasztáskor, de az egy teljesen más szitu
-
Kommy
veterán
Sajnos jobb képet nem tudtam csinálni. Úgy néz ki mintha kérd darabból állna az az alaktrész. Az egyik fele tömött a másik (rövidebb) pedig mintha csak egy gyűrű lenne, a műszerrel rámérve sípol a műszer, tehát szakadás nincs ott.
Mégnéztem a biztosítékot ott sincs gond, valami rejtett hibája lesz úgy érzem, hogy ezt én nem fogom kideríteni.Raktam be még két képet: [link]
-
Lompos48
nagyúr
A ferritgyöngy esetén nem látszana az, hogy a fekete anyag öntve (moulded) van a terminálra. Azoknak tök hengeres az alakjuk, így egy drótra merőleges felületük kellene legyen. Ferritet a forró matricák miatt nem nagyon szoktak így tokozni. Még elfogadnék egy kis értékű árammonitorozó ellenállást, de a diódát sem zárom ki. Szét kellene bontani és megnézni mi van benne.
Egyébként szabad a licit! -
Keeperv85
nagyúr
Nem tudtam, hogy csak a linkelt hozzászólást futottad át, vagy volt türelmed végigrágni magad az egészen.
Ha végigolvastad, láthatod hogy én többször is írtam, hogy valóban tévedtem vagy rontottam el "képletet" is a hirtelen meggondolatlanságból eredően.
"Nem mellesleg meglehetősen kínos úgy dobálózni a végzettségekkel - legyen az műszerész, technikus vagy akár mérnök -, életkorral, esetleg a több évtizedes 'szakmai gyakorlattal', hogy mellette égbekiáltó marhaságokat ír le az emberfia (akinek nem inge, ne vegye gatyára)"
Igen, valóban az, de én személy szerint nem azért írtam le, hogy van végzettségem, mert dobálózni szerettem volna vele, csupán azért, mert nyilván nem fél disznóért vettem. Tévedni tévedek, mint általában az emberek többsége, de azért a "nagyfeszültségű áram" még mindig piszkálja a fantáziám mi lehet. Nekem nincs évtizedes szakmai tapasztalatom, alig van 7 éve annak is, hogy meglett az utolsó szakmám, ez idő alatt ~3évt foglalkoztam csak az elektronikával és hát felejtek így gyakorlás nélkül. Annyit viszont nem, hogy az állítólagosan hiányos fizikai tudásom ellenére sem keverem össze az áramot a feszültséggel...
-
Keeperv85
nagyúr
-
törölt tag
Na, ezt nem gondoltam volna! Akkor dudika10 emléke helytállónak tűnik.
Azok a légszigetelt tápvonalakat a velocity factor miatt építik olyanra amiylenre, vagy a kevesebb csillapítás miatt? Néztem nemrég egy videót, ahol ilyeneekt szedtek szét és csak rézhengerek, meg benne rézcsövek mentek, minimális távtartással. A külső átmérő min. a sörösdoboz méretét adta, de emlékeim szerint volt köztük dunsztosüvegre hajazó is.De a lényeg, hogy akkor a 15mm-es negyedhullámhosszt nyugodtan megfelezhetem, hogy reálisabb értéket kapjak, ugye?
-
fraba
aktív tag
(#40947) And
Igazából pontosan a problémát nem ismerem/tudom, csak főnök megkérdezte, tudok-e esetleg egy ilyen generátor kapcsolási rajzot. Volt alkalmazottja el akarta volna kérni tőle ezt a készüléket, amit leírtam, csak nem találja, aztán gondolom építeni akart volna egyet. Na ez azóta annyiban maradt.
(#40948) Kernel
Ez a számlálós dolog nem is rossz ötlet. 4 bites bináris számlálót meghajtok mondjuk 10 kHz-el és a gomb megnyomásának pillanatában kidob egy számot 0-15 ig véletlenszerűen.
Mondjuk kijelölöm hogy legyen a 7 és a 15 a 16 állapot közül az, amire mondjuk villogtatni kell egy LED-et. Kell egy db három bementű ÉS kapu, és az MSB kivételével mindegyik bitet rávezetem. Annak meg csak akkor van 1 a kimenetén, ha 7 volt vagy 15 épp a számláló állapota.Kérdés:
- Ha az engedélyező bemenet(ek)re (ET/EP) kötöm a gombot - amit ha megnyomok kell kidobnia a véletlen számot -, és mikor megnyomom, az letiltja a számlálást, akkor a kimenetek a gomb megnyomása előtti állapotban maradnak, és mikor felengedem, onnan folytatja a számlálást, vagy nem definiált a kimenet/törlődik?
- Az ÉS kapu kimenetén nem megnyomott gomb mellett ciklusonként megjelenő 2 tranzienst hogy különböztetem meg az igazi jeltől? Mármint amikor épp 7 vagy 15 állapotnál nyomtam meg a gombot. Egy 22 pF-os kondit rakok a kimenetre, ami a tranzienst "megeszi"? -
-
Rákötöttem egy 12V 0,3A-es ventilátort, forgatta elég szépen, közben 10,5V körülre esett vissza a feszültség. Ezek alapján úgy gondolom, az akksi inkább döglött, mint nem, de bármilyen ötletet szívesen fogadok, hogy miként tudnám életre kelteni.
A töltésnél 0,6A-t állítottam be. Érdemes megpróbálni kisebb vagy nagyobb értékkel is?
(Az akksit, már amennyiben sikerült feléleszteni, egy motorriasztóhoz használnám, szóval egy minimális áramfelvételű készüléket hajtanék vele.)
-
-
mezis
félisten
Sajnos még az igen magas ár sem jelenti azt, hogy minőségi áru lenne. Mostanában már nem találtam olyan kültéri jeladót, amit ki lehetne tenni a természetbe. Csak mérsékelten időjárás állók vannak.
Pedig még a szabványos időjárás házikóba is be tud jutni az eső elég erős széllel koalícióra
lépve. Pedig nagyon egyszerű a megoldás: alulról kell az elemekkel tölteni.
(Nem dicsekedni akarok, csupán azt jelezni, hogy ilyen létezik: nekem ilyen van. Soligor TCR-475. Sok éve működik. Kültéri jeladója egy árnyékos házfalra függesztve. Szél fújja, eső veri, lemenő nap süti....)
-
mezis
félisten
Volt már szerencsém olyan időjárás állomáshoz, amihez kültéri hőmérséklet jeladó is tartozott. A hátulján volt egy pici lyuk, ahonnan el lehetett érni egy trimmer kondenzátort. A tulaj elemcsere helyett a hangolással kísérletezett.
. Kivittem egy nagy üres telekre és ott hangoltam vissza, de igencsak megszenvedtem vele.
(Az internetről meg letöltöttem egy halálfejes ikonocskát és azzal ragasztottam le a lyukat...)
-
Értem én, hogy neki kellene megcsinálni, de én fogok ott lakni, és egy kicsit idegesít így is...
Önmagában a Fi relé nem nagy összeg, viszont mennyi lenne ezt beiktatni az áramkörbe? Ez mindenképp E.ON, vagy a mérőóra után tökéletes helye van neki (ahová egy villanyszerelő is be tudja rakni)? -
sörösló
aktív tag
"Kapható olyan SSR, ami mindkét ágat szakítja ?"
Ezek az eszközök valamilyen Triac megszakítót tartalmaznak. A vezérlőáramkörük figyeli a hálózati szinuszhullám nullátmenetét, csak akkor kapcsol ha felfutó átmenet van. Közös vonatkoztatási pont a hálózat nullavezetője. Ebből egyértelműen következik hogy nulla ág kapcsolására nemigen használható.
-
Frenky89
addikt
Ezt a board-ot megtaláltam én is, amikor RMCM01-et kerestem, de egyelőre az ára miatt talonba raknám.
Pont ilyen "kábelre" gondolok, amit linkeltél. Közben sikerült is találni egy szinte az általam elképzelteknek megfelelő megvalósítást csak ez is a már nem létező IC-re épít és az Arduino-t egy picit overkill-nek érzem.
-
Bagira01
veterán
-
Oliverda
titán
Köszi, de azt hiszem ez már meghaladja a tudásomat illetve időmet.
Kernel: Lehet bepróbálom ezt. Ez elég kicsinek tűnik.
PHM: Nekem megfelelne, csak adjon valamilyen jelet HDMI-n anélkül, hogy mindig piszkálni kellene. Az USB a táp miatt lenne kézenfekvő.
Ez elég tutinak néz ki. Kicsi, nem lóg ki belőle a HDMI kábel, és egyszerűen etethető USB-ről is.
-
Kernel
nagyúr
Ha úgy keresem, akkor már vannak érdekes találatok, például itt írja is:
That means after you set the output voltage, it can output your desired voltage no matter the input voltage is LESS or GREATER than your desire voltage.
Vagy IC-típusra is szoktam keresni eBay-en, hogy van-e hozzá kész panel, de pont arra most nincs.
-
sketchifun
senior tag
Te vagy az én emberem, érthetően leírtad.
Bingó.
Akkor kérlek segíts nekem választani egy komparátort, vagy műveleti erősítőt, illetve egy egyszerű kapcsolással is megtámogathatnál. TINA-ban kikisérletezem én a beállítást, csak nem tudom, milyen komparátort/műveleti erősítőt kellene használnom. Arról egyébként már olvastam, hogy minden visszacsatolatlan OPAMP komparátorként is üzemel.
Mégvalami: Gondolom kifejezetten komparátorként eladott IC-ben már figyelnek a hiszterézisre! Egy OPAMP-al nem lenne gond a hiszterézissel? Illetve annak az értékét hogyan lehet beállítani, ha külön kell OPAMP-nál?
-
jozsi252
veterán
Igen épp egyik topicba is ezt írtam hogy hiába indul az alkáli 1.5V-ról, ha már csak 20-30% kapacitással rendelkezik, akkor az szépen lemegy 1V alá, míg egy jó minőségű akksi, csak akkor megy 1.2V alá. Szóval hiába mondogatja nekem a boltos hogy mindenképp elemmel jó, hülyeség..
Lehet hogy az elején jobban világít alkálival, de ahogy merül úgy az akksi kerül előnybe, illetve terhelés alatt is magasabb a fesz.
Szóval eldöntöttem hogy azért én nem fogok venni olyan töltőt amivel lehet D akksit tölteni, illetve D méretű akksikat, hanem inkább veszek egy ilyen átalakítót és akkor használom az 1900mAh-es eneloop-al. Jó nem fog addig világítani, hanem csak addig amit PHM is írt, de legalább 15k-t megspórolok töltőn meg akksikon.
-
vodkaboy22
addikt
Nem városi legenda mint VIK-ETT (elektronikai technólógia) végzett tudom, hogy könnyen elérhető az a technnólogia amivel egy lekapart IC-t azonosítani tudnak, viszont drágább az amivel hasonló célút terveznek vagy alkalmaznak. Kivétel persze az FPGA abból nem 1szerű kiolvasni is bármit és ott le lehet marni a monolitig mindent még akkor is kiolvasni kész csoda bármit.
-
Lompos48
nagyúr
Persze igazad van. De lehet FGPA vagy egyéb is. Én se örvendek neki, ha ilyennel találkozok. De miért adnák ki a kezükből? Hogy mi, itt, amatőrök bele tudjunk pofázni a javításokba, frissítésekbe, változtatásokba, ők pedig pénztől essenek el? Képzeld magad virtuálisan a helyükbe.
-
Ribi
nagyúr
&Kernel:
szóval akkor alaplapról kivezetett kábel ha max kb. 2m-es, akkor oda szinte bármilyen árnyékolt kábel jó, de azért a legjobb az a vastagabb jószág (mint mondjuk a már említet TV antennás cuccoknál)?
Alaplapnál mivel csak 2 pin lóg ki oda normál csatlakozó nem lehetséges, csak valami alaplapi csatiból mókolt izé.
Mondjuk a másik végére a vastag koax kábelre ráhebrákolni rca csatit nehézkes, mert bazi vastag, vagy van amibe belemegy? -
hNp88
aktív tag
-
Lompos48
nagyúr
Nem kell hozzájuk előtétellenállás. A villogást egy beleintegrált áramkör "okozza", aminek stabil(abb) tápfesz kell. Ezért típusa válogatja, de van 5, 12V-os tápfeszültségű, meg még ki tudja? A 3V-ost azért fenntartással feltételezném. El kell olvasgatni az adatlapokat.
@darvinya: ott írja, hogy 1.5 Hz-cel. De 5V kell a táplálásához.
-
darvinya
titán
-
törölt tag
"Munkanaplóként" van sok a neten (pl youtube), de egyik sem open-HW. Nekem egészen konkrétan nulla tapasztalatom van mikrovezérlővel, bár már láttam olyat.
Én azt sem bánnám, ha minen egyes LED-re el lenne pazarolva egy-egy láb, a 64 pin-be belefér még egy 40 LED-es is. Talán csak a két csatorna közt kellene a multiplex.
Nagyon nézegettem az LM391x IC-ket, de egyrészt csak DIP tokban van, másrészt fícsörök tekintetében buta, harmadrészt 30-40 LED-hez már drága még a legolcsóbb forrástól is.
Kb nyócvan débé az mennyi bitnek felel meg egyébként? -
UsagiYojimbo
tag
Igen, pontosan, azaz egy ismert sebességről kell indulni, pl álló helyzetből.
Magának a készüléknek csak a gyorsulás-értékeket kell rögzíteni, majd utólag áttölteni (pl.) egy PC-re, ami ezekből kiszámolja a sebességvektorokat, és azok alapján az elmozdulásokat...Mindezt, persze, elméleti szinten mondom. Még nem próbáltam...
Amúgy gyorsulásmérő is szokott lenni a mobilokon, nem csak GPS, többek között ebből tudja, hogy milyen orientációt használjon a kijelző...
-
darvinya
titán
Ez csak mint mondtam példa.
Tudom, hogy ilyen kialakítása nem olcsó.
Lehetne tovább bonyolítani is.
pl: a mozgó egységnél alkalmazni a giroszkópot, gyorsulás mérőt, mágneses mező torzító mérő ezt jelet küldi ki.
A fogadó egység ezekkel együtt mm potossággal meg tudja határozni hol van, milyen irányban, milyen magason, stb.De ez már inkább katonai célok, mintsem polgári.
-
rgaspar
csendes tag
And-tól kaptam ezt a választ, és jogosan felhívta a figyelmem hogy mindenkivel osszam meg a tudást
"Amúgy léteznek készen kapható GPS-adatgyűjtők, keress csak rá a guglival a 'GPS data logger' kifejezésre."
Ezzel csak az a gond, h nem olcsók, és akkor amikor egyszerre minimum 10-15 gyereknek kellene az adatait mérni, eléggé drága mulatság lenne. Ezért kérdeztem hogy nincs e valami olcsóbb, diy megoldás.
-
-
Phvhun
őstag
Az az ellnállás valami húzóellenállás akart lenni, de akkor lehet hogy a +5-re kellett volna kötni. egyébként nincs jelentősége, mert eredetileg nem volt ott, és akkoris ugyanez volt a probléma, csak ilyen próbaszerencse módjára lett berakva.
PIC 18F4455 B2 kimenete.
A bázison meg szkóppal mérhető az 5v-os négyszögjel.
-
törölt tag
Ok, kezdem kapisgálni.
Megnézem, hogy megvannak-e az IC-k egyáltalán. Bár az élesztés folyamatában azokkal is csak az intubálást tudnám abszolválni, szal valszeg mindenképp megkeresnélek. (De majd a nyár vége felé, mert addig van elég felhalmozódás, hogy ilyen úri huncutságokra ne jusson idő)
_ATi_1:
A schematik össze van kötve a PCB layout-tal? Vagy csak vlahonnét átkopiztad a trackekekt? Másképp nem értem, hogy egy harmadik nyáktervtől miért működne jobban vagy rosszabbul. (hacsak nem égett megint el a track) -
törölt tag
"a 4550-es (USB-t kezelő) PIC kódja saját tapasztalataink alapján szeret időnként átíródni, ami az ICD2 működésképtelenségét idézi elő, utána meg szedheted le a nyákról, szóval szívás."
Na ettől kímélném meg magam.
Meg van vmelyik zacskóban TQFP-s 4550. Szal maradnék az SMD-s panelnál és szeretném meghagyni a későbbi frissíthetőséget is.
Ezen a rajzon (ICD2 klón) szerintem elég csak közvetlen az IC lábakat leválasztani egy-egy kapcsolóval, meg beletenni a schottky-s VDD-s védelmet(vagy egyszerűbb azt is DIP-kapcsolóval?)
Szerinted ez így megoldás? -
atesss
addikt
No most hétvégén úgy tűnik végre neki tudok állni megoldani ezt.
Akkor 22 vagy 47Ω legyen ?
Bár mindegy, boltban veszek mindegyiket (nem egy nagy tétel), aztán majd eldöntöm.És itt van már nálam a másik teló is a szintén ugyanígy járt akksijával:
Telefon: Vodafone 547 (ZTE gyártmányú)
Akksija: ZTE Li-ion Battery
Model Li3708T42P3h463657-NTC
3,7V
800mAh (3.0Wh)Ezt is kb. ugyanúgy töltsem ?
Vagy itt lehet esetleg kicsit magasabb az áramkorlát ?
Ez az akksi jó állapotú volt annó (kb egy éves lehetett a telefon, amikor kitört a töltőcsatlakozó), de ez is lemerülve lett eltéve úgy fél éve. -
törölt tag
Igazad van, rosszul emlékeztem. Lényegileg a debug részében más a dolog.
Ezt a fentebb is linkelt klónt meg lehet úgy csinálni, hogy a panelon is lehessen firmware-t égetni ill frissíteni? Gondolom DIP kapcsolókkal biztonságosan le lehet választani a portok azon részét, ami az égetéshez kell. Csak azért kérdem, mert SMD-vel építeném, ha egyáltalán. Vagy az is kevés, mert ide inkább "útvonalválasztás" kell, semmint igen/nem állapot?
-
atesss
addikt
Labortápom sajnos nincsen.
Egy feszgenerátoros LM317 kapcsolást összeraktam a minap (NiMh cellák kapacitásmérésére - majd beszámolok részletesen az eredményekről ha kitaláltam hogyan dolgozzam fel a mérési adatok Excel fájlját).
Ez akkor önmagában biztosan nem jó, de LM317-el lehet áramgenerátort is csinálni (megfelelő kapcsolásban), jól rémlik ?Ja de feszlimit is kellene, mondjuk ha a mostani LM317 kapcsolást 4,1V-ra állítom be, és utána kötök egy másik (akár szintén LM317 alapú), áramgenerátoros kapcsolást, az jó lehet ?
-
törölt tag
Tényleg, ott is van ilyen elnevezés. ( a lézeresben nem voltam biztos, de vodkaboy utánad kimerítően írt róluk)
vodkaboy22:
Ezek a kínai (ebayes) 50-100W-os tartományban lévő CO2 lézerek mennyire megbízhatóak? Vagy maga a cső az OK, de az optikát érdemesebb inkább a roithner-től beszerezni? -
vodkaboy22
addikt
Elég kevés dolgot próbáltak ki ezekkel a gyártók bezzeg az egyetemek. Alap szabály -20foktól kezdenek igazán jól viselkedni és onnantól egyre több mindent tudsz velük megtenni! Az impulzus üzemet kifejezetten szeretik! A névleges optikai teljesítményüket folyékony nitrogén és impulzus üzem mellett (20-25%kos kitöltéssel) jócskán túl lehet szárnyalni és még az élettartamuk is nő!
-
vodkaboy22
addikt
A folyadék lézerek akkár 400-1200nm-ig is képesek fényt kibocsátani!
Szokták multimódusu lézernek hívni azt a speciális esetet is amikor 2 különböző hullámhosszú nyalábot egyesítenek még a fokuszáló optika előtt! (Pl Nd: YAG kisugárzott teljesítményének 10%-át lecsatolják aztán frekvenciakétszerezik és utána egyesítik újra ezt lehet külön lencserendszer után is a munkadarab előtt közvetlen vagy a belső lencserendszer előtt.) -
törölt tag
"Nem hinném, csak az áram átlagértéke számít. "
Úgy tudom, némiképp beleszól, mert minnél nagyobb árammal veszed ki belőle a töltést, annál kevesebb lesz a "kapacitása". Persze nem dráma egy határon belül. Ezért kell figyelni kapcs.táponál ha telepről van etetve, mert olykor drasztikusan levesebb lesz az üzemidő, mint ami az egyszerű képletből adódna a nagy csúcsáramok miatt, mégha rms-ben jó is. -
atesss
addikt
Basszus, persze, PWM. Hogy ez nem jutott eszembe.
De az azért kérdés, hogy az akkut nem befolyásolja-e, ha "PWM-el" van merítve ?A PWM frekvencia kb. hol kell legyen ?
Egy ilyen multim van: Uni-T UT60-E
Milyen PWM frekvencia esetén nem fogja befolyásolni a mérést (akár az áramot mérem, akár a kapocsfeszültséget) ?
Vagy tegyek be egy kondit, hogy elsimítsa az áram ingadozását ?
(Ilyenkor kérdés, annak a saját fogyasztása nem szól-e bele.)A baj viszont igazából ezzel az, hogy ez sajnos már nem mondható egyszerűnek...
De ami megoldást írtam stabbal, az is működne ?
Az viszont biztos, hogy csak 4db sorba kapcsolt NiMh esetén.
Már 2db is kevés, mert kétlem hogy létezne olyan feszstab, ami 2V-os bemenő fesz esetén is stabil kimenőt adna.A másik baj azzal, hogy a 4db-ot külön mérjem, hogy nagyon sokáig tart.
Ha betartom a 480mA-t, akkor 4db-ot lemérni 4*4-5 óra !
Egyben kellene nekem olyan eszköz ami gyorsan meríteni tud (formázni) + közben min. egy hozzávetőleges mérést is tudok csinálni. -
Batman2
őstag
Megpróbáltam kiszámolni a Voutmax-ot, de elég furcsa értéket kaptam.
18V bemenő fesznél, 2A-es terheléssel számolva, 14,36V a maximális kimeneti fesz., létezhet ez ??Ez bizony igen nagy feszültségesés lenne, ha a regulátor áramkör 3,64V-tal igényelne többet a beállított értéknél !
Ennél a legtöbb lineáris szabályozó is többre képes, vagyis kisebb feszültségeséssel dolgozik.Üdv.
-
törölt tag
"de ez utóbbi érték is jóval meghaladja az általad számított..."
Télleg.Akkor mégsem kellene ilyen nagyvonalúan bánnom ezzel a belső ellenállással.
Inkább választok egy 250uA-es műszert és akkor a ha nem is csökkentem a track hosszát, egy soros ellenállással még be tudom lőni a végkitérést.
Csakmert közben a layout már kész, nem hegeszteném át újra.
Ez így már döcögve elmegy?Lompos48: köszi, figyelek rá, legalábbis amennyire engedi a panel.
-
törölt tag
Huh, a számolást télleg elszúrtam. Ilyen PCB kalkulátorokból molyoltam ki, de utánaszámolva nálad van a jó érték.
"sönt kell, annak meghatározásához viszont szükség van az alapműszer belső ellenállásának értékére is."
Ez igaz, viszont erről nincs infóm, mert messze vagyok tőle, a PCB-t meg már nagyon le kéne adjam gyártásba. A HAM bazárban találtam ilyen 1mA-es műszert, ami viszonylag kis fizikai mérettel bír és megvan ezeöccázból.
Szal a pár miliOhmos söntöm mellett ezért gondoltam egy ilyen soros ellenállásra is, amiről majd "jár a műszer", mégha nem is precíz, pláne nem elegáns. Vagy ez így még a 30%-is hibaosztályt is alulmúlja?Nagyságrendileg mennyi lehet egy ilyen 1mA-es műszer belső ellenállása?
Egyébként a 10mm széles vezetősáv 20A-en (ami nálam a max folyamatos lehet, de üzemszerűen inkább a fele-kétharmada) kevesebb mint 30°C növekedést ad. Az még egy gyengébb minőségű panellel is működik, nem? A dobozban nem lesz melegebb, mint 45°C. Kb 1.5W-nyit fog elfűteni 20A-nél
Ez így gáz?Amit találtam lomexben ellenálásokat, azok vagy olyan kis értékűek, hogy bőven összemérhető a forrasztás ellenállásával és igy gőzöm sincs a keletkező valódi értékéről, és/vagy sok kellene belőlük. A PCB-track ellenben csak a forrpontoknál, a két végén van forrasztva, így legalábbis ez a része jobban számolható.
Batman2
"Akkor elvileg még 16-15V-ról is produkálja a beállított 14,5V-ját."
Grafikon hiányában gőzöm sincs, sajna -
rambo4ésfél
senior tag
ezen is van ledsor viszont ez nem akad ki csak a power led világít mikor bekapcsolom, sajnos ez sokadik gombnyomásra se indul be, az elkoszolódott mechanika pedig nem hiszem, mivel üresen van a motor tehát perpill semmit sem hajt így csak el kellene indulnia, még van a motor kivezetéseire egy kondi ráforrasztva én arra gondoltam hogy esetleg az lehet a bűnös, bár nem tudom hogy az eredetileg ott mit szolgál
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest