- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #27059 üzenetére
Az a Mohm körüli mért érték több mint gyanús, sajnos. Mindemellett én azt csinálnám, hogy a szekunderre kötnék (valahonnan) egy néhány Volt-nyi váltófeszt és megmérném a gyanús tekercsen az eredményt. Ha szakadt, akkor nem fogsz mérni egy fix feszültséget, ha meg nem, akkor spekulálsz a mért értéket alapján.
-
-
-
PHM
addikt
válasz
PH-User #26946 üzenetére
Az a trafó kiválóan alkalmas például házi készítésű ledes világítótesthez.
Most készültem el egy 2x18W-os armatúra átalakításával.
180 db melegfehér 5050-es led kapacitív előtéttel.
Na de szétnéztem, és ezt találtam:
Amerikai a dugvillája, de amúgy is azt javaslom, hogy vedd ki belőle az
elektronikát és rögzítsd a vezérlő dobozban úgy, hogy ne lehessen hozzáérni.
Ha megfelel, a többit privátban beszéljük meg. -
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #26946 üzenetére
Mire lenne jó ez a trafó akkor? Sajnálom szétszedni...
Tedd félre, hátha egyszer valami hasonló kell majd.
Egy PC-tápegység esetleg +elkós szűréssel?
A szűrő szükségessége a táplált elektronikától függ. Ha 5V-tal táplálsz, az valószínűleg logika lesz. Ahhoz nem kell szűrés. Ha van analóg rész is, akkor lehet.
Azzal mennyi lenne a veszteség, mennyit fogyasztana kb.?
Tápja válogatja. Tápláld be, tegyél egy 5 ohmos 5W-os ellenállást fogyasztónak és nézd meg mennyit eszik a hálózatból. Abból kiszámíthatod.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #26933 üzenetére
28X1.41=39.48V egyenirányítva és szűrve, ami rengeteg. De ha ettől el is tekintünk, akkor is 1A áramnál az IC (39.48V-5V)x1A=34.48W-ot kellene elfűtsön, ami képtelenség.
Nem adnék ki most 3190Ft-ot pluszban...
Azon ott van 2 relé is, ami nem olcsó, de használható esetleg a keltető vezérlésénél.
...nem muszáj, hogy kapcsolóüzemű legyen.
Nem muszáj, de hasznos lene, mert azzal jobbak a hatásfokok, és nem kellene mindent az IC elfűtsön.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #26924 üzenetére
Ennek legalább 5W-ot muszáj lenne tudni...
Már ez is a határon van az 1A miatt. Akkor inkább az LM323, ami az áramot "tudja" ugyan, de a bemeneti feszültség maximuma még jóval kisebb (20V).
Mást trafót kell szerezned. Figyelj arra is, hogy ne terheld rettenetesen a sta. IC-t, mert a hő nem tesz neki jót. Gondold végig alaposan, mert a keltetéshez egy nagyon biztonságos elektronika kell, mert ha nem könnyen ráfázol, azaz "ráfősz".
Azon is gondolkozhatsz, hogy az elektronika egy része nem-e táplálható más feszültségről, mert azzal még könnyítenél a stabilizátor dolgán. -
vodkaboy22
addikt
válasz
PH-User #26927 üzenetére
Pont ilyet csináltam tegnap este
5-6W-ot tud összköltsége 1500 forint kb (nagyon fölkerekítve).
http://logout.hu/blog/vodkaboy22/index.html
Mivel speckó célra készült nagyon szűrt tűpot kapot (másodfokú szűrű ~20Hz vágással) Ilyen neked nem kell tehát lehet még olcsóbb. Kb 1200 pínzből 1.5A-ereset lehet építeni. -
PH-User
addikt
válasz
PH-User #26579 üzenetére
Végül csak sikerült. Kikerestem a két táppontot (+, GND), közbeiktattam a kapcsolót is, a felesleges sallangot kiszedtem és ki is próbáltam, a Motorola töltővel egész jól működik. A feszültségszabályzós megoldást még nem próbáltam ki, előbb megpróbálok szerezni egy erősebb kis trafót, de ha nem lesz, akkor kipróbálom.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, lesz már rádiózás!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #26562 üzenetére
Ha fizikai méretekben a 2 trafó hasonló - és ezt feltételezem, ha helyettesítésre készülsz - akkor nem lesz jó. A 14.5V-os, ugyanolyan teljesítményű trafónak a szekunderárama a harmada lesz az 5V-osénak. Tehát (lehet csak nagyobb hangerőnél) rendesen melegedni fog. A 7805-os konstrukciót kipróbálhatod, de ajánlom előbb csak légkábelezéssel, hogy csőd esetén ne legyen akkora a csalódásod. Ha emelni akarod valamicskét a 7805 feszültségét, akkor a referencialábbal sorbakötött diódával/diódákkal meg tudod emelni a feszültséget. Diódánként 0.65-0.7V a növekedés.
-
-
PHM
addikt
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #25828 üzenetére
A legbiztosabb és sajnos legdrágább megoldás a karakterisztikarajzoló (Curve Tracer, pl. Tektronix 576 volt nagon régen). Lényege, U-I karakterisztikát rajzol ki, akár impulzusmődban is, anélkül, hogy az alkatrészt megsanyargatná. De ez nálunk nem játszik!
Graetz-híd, tranzisztor,
Lehet műszerrel mérni, de csak az biztos, hogy a p-n átmenet az-e még mindig, aminek lennie kell. Soha nem fogod tudni, hogy egy tranzisztor, dióda stb kibír-e még 5V-ot akár, mert léteznek részleges károsulások, amik rejtve maradnak.
feszültség-szabályzó IC.
Csak azt tudod felfedezni, hogy zárlatos-e, ami persze, nem elég. Erre a legjobb egy pár alkatrészes áramkörbe szerelve végzett funkcionális mérés.
szakadás-vizsgálattal rámérek és sípol, tehát rövidzárat jelez, de ha kiveszem, akkor 22R
Ez műszerfüggő, kérdés hová van beállítva a sipölási küszöb. De a sípolással egyidejűleg ki is jelez egy értéket, ami mV-ban a feszültségesés a mért alkatrészen. Ez akkor hasznos, ha tudod a műszer (típusfüggő) mérőáramát. Ez megmérhető egy másik műszerrel.
Ugyan így van egy gyors dióda is, az pedig mindkét irányból vezet.
Ott még van/volt valami az áramkörben, ami denaturálta a mérést.
-
-
Batman2
őstag
válasz
PH-User #25029 üzenetére
Ha periódikusan jojózik a járgány világítása alapjáraton, akkor könnyen lehet, hogy elkoszolódott a generátor gerjesztő tekercsének a csúszógyűrűje és hol kap gerjesztét, hol nem !
Nekem egy szép kis, oda kövesedett kosz dudor volt rajta, azért csinálta.
Letakarítottam réz drótkefével és rendben lett.Ha a szabályzóval van a probléma, akkor vagy gyengén, de egyenletesen tölt, vagy egyáltalán nem.
Szedd szét a generátorodat és pucoldd meg !
Nekünk a trabicseknél még olyan 10 éves korában volt egyszer, hogy elszállt a teljesítmény diódák közül egy.
Kifúrtuk a hítőbordából és egy hasanló értékűt, amit be tudtam szerezni, azt nyomtuk be a helyére.
Most 22 éves a járgány és nem volt vele baj.Üdv.
-
sörösló
aktív tag
válasz
PH-User #25029 üzenetére
Szerintem vedd meg az aluházas eredetit, ne tákolj külsőket. Az az 1-2 ezres nem éri meg. A generátort mindenképpen érdemes megvizsgálni, csapágyak, forgórész, kefék, egyenirányító diódák esetleges zárlata, tekercselések állapota, stb. Ha az 1.1-es trabi is a földön hordja a generátorát mint a kétütemű, akkor el bírom képzelni hogy nézhet ki a belseje
-
válasz
PH-User #25006 üzenetére
Üdv
Hagyd a túróba én szét szedtem párat de egyet sem kellett összerakni
A zöld műanyag sapka alatt ki van öntve de van egy kb.fél mm vastag porcelán lapka amire "ős" SMD alkatrészek vannak építve és baromi könnyen elpattan.A teljesítmény tranyó is úgy van beleszegecselve.Kíváncsiságból szétszedheted ha szét birod(egyik fajtáját epoxigyantával öntötték ki de volt amelyiket puha szilikonkaucsuk alapú tömítővel)
Ha rövid a szénkefe vagy üt a forgórész és a csúszógyűrű<>szén kefe közt szikrázik akkor az önindukciós feszültség ki tudja nyírni a végtranyót. -
PH-User
addikt
válasz
PH-User #25006 üzenetére
Más...
Egy ilyen erősítőhöz kellene gyártanom egy kábelt, hogy PC-re, MP3-lejátszóra, CD-lejátszóra rá tudjam kötni.
Hogy kezdjek hozzá? Egyáltalán melyik a bemenete ennek az orosz csodának?Köszi!
-
Batman2
őstag
válasz
PH-User #24861 üzenetére
Ha 2,8V a LED nyító feszültsége, akkor 9,2V a fennmaradó különbözet, erre kell az ellenállást számolni, ami 25mA-rel 368ohm-os ellenállás lenne.
De én csak max. 20mA-rel javaslom számolni, akkor pedig már 460ohm-ról van szó, ennél csak nagyobbat javaslok, kisebbet nem.Viszont nem tudom, hogy minek a nyitófeszültsége a 2,8V ?
Az igaz, hogy a fehér LEDek 2,8-2,9V-nál kezdenek üzemelni (ez a nyitófesz.), de nem ezzel kell számolni, hanem az üzemi feszültségükkel, ami átlag 3,2V, ehhez is 440ohmos vagy ennél nagyobb ellenállás.
Üdv.
-
válasz
PH-User #24004 üzenetére
Üdv
Ha normálisan felrakod a csúszósarukat akkor nem kell feltétlen forrasztani.Inkább a saru minőségére érdemes odafigyelni mert sajnos sok "szemét" van a piacon.(az egyik fajtása a túl vékony anyagból készült ami már a párok összedugásakor lelazul és később szét is csúszik vagy a keménynek tűnő de anyagában igen csak szennyezett amik 2-3 év elteltéve egyszerűen szét töredeznek)
A forrasztás mellett is szeret eltörni a vezeték (főleg rezgő,mozgó motorokon stb)
Ha már Simson akkor itt egy szép példány(nekem csak sima Swchalbém van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Batman2
őstag
válasz
PH-User #23688 üzenetére
Ahogy utánaolvastam, legalább 4000A
áramerősség kell hozzá, pár V feszültség kíséretében !
Gyak a pillanat forrasztópákához tudom hasonlítani, csak sokkal nagyobb teljesítményben (több kW).Ezt vagy trafóval állítod elő, akkor heggeszthetsz folyamatosna, vagy beszerzel nehány szuper kondenzátort, ellenálláson keresztül, tápról feltöltöd őket, majd igen vastag vezeték segítségével kitöd őket a munkadarabon kerezstül, megfelelő szélességű fejen keresztül.
A szükséges nyomás minimumát szerintem még kézzel is meg lehet oldani.
Üdv.
-
sörösló
aktív tag
válasz
PH-User #23695 üzenetére
"Torch Lighter" - ha igen szerény angol tudásom nem csal, akkor ez egy ceruzaformájú" világító fáklya" vagy valami hasonló. Ha van benne némi katalizátordrót akkor forró levegő, ha nincs akkor bizony nyílt gázláng jön belőle. Lehet persze forrasztani is vele, csak némi gyakorlást igényel. Na meg nem kifejezetten SMD cuccokhoz használnám, max. ónozott finomlemezhez való.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #23238 üzenetére
Akkor piszmogj vele szesszel meg ecsettel, de ne locsogjon.
A skálát meg lehet javítani DE: sajnos egy bonyolult útvonalat "jár be" a szál. Nehéz lesz csak úgy kitalálni. Valamikor a messzi múltban a kapcsolási rajz szélére fel volt vázolva a pontos útvonala térben. Próbálj szerezni egy olyan rajzot.
-
-
PH-User
addikt
válasz
PH-User #23171 üzenetére
Javítás az előzőhöz: Sárga1 - Sárga2 = 12,8V
Ellenállásmérést is végeztem ismét:
Kék1 - Fekete1 = 0,07R
Kék2 - Fekete1 = 0,07RKék1 - Fekete2 = végtelen R
Kék2 - Fekete2 = végtelen RPiros1 - Fekete1 = végtelen R
Piros2 - Fekete1 = végtelen RSárga1 - Fekete1 = végtelen R
Sárga2 - Fekete1 = végtelen RPiros1 - Fekete2 = 1,1 R
Piros2 - Fekete2 = 1,1 RSárga1 - Fekete2 = végtelen R
Sárga2 - Fekete2 = végtelen R -
PHM
addikt
válasz
PH-User #23171 üzenetére
Köss a szekunderekre 1-1 3-5 Kohmos ellenállást és úgy mérd meg
a kimenő feszültségeket.
Így elkerülhető a multiméter nagy belső ellenállása miatti fals mérés.
Így szemre a sárga tekercsek szakadtak, vagy zárlatosak.
Mod: A két sárga között is mérd meg a feszültséget. Terhelve. -
válasz
PH-User #23115 üzenetére
Üdv
Addig ne kapcsold be amíg az egér rágott kondikat ki nem cserélted.A rajza alapján "talán" meg is találod melyik milyen értékkel bírhatott.
Én ha veszek csöves rádiót a "nyugati URH" számomra fontos(mert ha rendbe van/vagy rakom) akkor legalább lehet használni is.Ilyesmi rádióból készült Ő is.Viszont kimenő trafónak nem a rádióba lévőket használtam fel ha nem ZK140 Unitra kimenő trafóit.... -
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #23115 üzenetére
Még nem képvisel különösen nagy muzeális értéket. Azzal még várni kell.
Kondenzátort az 50+50uF/250V-os szűrőt kellhet, amit nem tudom hol találsz, de kivitelezhető 2 darabból is. Ezt csak, ha brummot hallasz a hangszóróból.
Az audió élmény nem lesz fantasztikus és csak URH-n fog elfogadhatóan működni. Az AM sávokban sajnos rémesen hallható a digitális "szemét", amit a számítástechnika és IT okoz. Külső antenna is kell hozzá. -
-
bandi94
tag
válasz
PH-User #22825 üzenetére
A megpörkölődés körüli alkatrészek csere, ha a szekunderen égett szét biztosíték, akkor tuti végfokbaja van.Főleg ha arrafelé van pörkölődés.egyesével ki kellene próbálni valahogy a végfokokat, mondjuk úgy, hogy a tápvezetősávot elvágod aztán ha megvan akkor összeforrasztgatni.
-
PH-User
addikt
válasz
PH-User #22824 üzenetére
Elvileg ebben a rendszerben 4db végfok IC van, gyárilag
3db egyforma és 1db másik.
Jelenleg ezek vannak benne: 2db TDA7269A, 1db TDA7360, 1db TDA7296.
Valamit helyettesíteni próbáltak? A trafóban nem emiatt mentek ki véletlenül a biztosítékok?Mégsem, most nézem a kapcsolási rajzot és megtaláltam a típusokat.
Valamelyik szerintem hibás közülük, mert furcsa nekem, hogy a trafóban kiégtek a biztosítékok és a D4 & D5 diódánál elég nagy égésnyom van a panelen. R89 & D8 körül is elég barna...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola G55 5G - 8/256 - szürke - garanciás
- OHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 16/512 FHD IPS Iris Xe Magyar
- ELADÓ TELJES GAMER SETUP!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Amazfit Gtr 3 Pro okosóra dobozával újszerű állapotban
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged