- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52643 üzenetére
Most 3.73V az aksi töltése, a dióda után 4.3V van.
Ezt így nem tudom értelmezni, hogy mire írod a mondat első felét, de egy Li-ion akkut nem szabad így tölteni.
Elvileg a Vbat / Charge in lábra kellett volna kötni egy stabilizálatlan tápot (régifajta mobiltöltőt), amiből a telefonban lévő töltőáramkör elvégzi a dolgát.
Hacsak nem ezt a pontot nevezed (aksi+)-nak, de az nem ugyanaz. Viszont én erre írtam, hogy nem szabad diódával rákötni az akkura.
-
Tubi2
senior tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52293 üzenetére
Nem úgy van, hogy ha leveszed a gyújtást, akkor kikapcsol a rádió, de utána a rádió saját kapcsolójával ez felülbírálható? Ha valaki állóhelyzetben direkt hallgatni akarná. Logikailag ez megoldható, ha esetleg úgy tervezték, mivel itt a másik vezetékből nyeri a tápot.
Eléggé kétértelmű:
Apukám autószerelő, szerinte nem létezik olyan rádió ami nem hallgat el, ha kihúzzák a kulcsot. No ez pont azt teszi...
Mármint mit tesz? Elhallgat?
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52282 üzenetére
Ez csak vezérlőjelet kap a gyújtáskapcsolóról, a rádión belül tranzisztor kapcsol, illetve szokták úgy is, hogy a végfok állandó tápot kap, de az IC-nek van egy standby lába, csak azt vezérlik a kapcsolójellel.
Lehetne gondolni arra is, hogy valamilyen átvezetés miatt a piros vezetéken megemelkedik a feszültség, de azon a részen vannak más terhelések is, így nem tűnik valószínűnek. Vagy lehetne a végfok valamilyen problémája is.
Korábban említettem a kínai vekkert, amivel lehet trükköket csinálni. Lenullázom 12 óránál, amikor tápot kap, értelemszerűen halad valamennyit. Ebből meg lehet tudni, hogy távollétünkben kapott-e tápot, mennyi ideig.
AA-elemmel működik egyébként, két szál dróton ki lehet vezetni, ellenálláson keresztül táplálni, diódákkal vagy egy piros LED-del megfogva a feszültséget.
Ha valaminek a felvett áramát kellene érzékelni, akkor persze annak megfelelően kialakított áramkörrel.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #52025 üzenetére
Nem is rossz ez a kapcsolás amit mutat a TI.
A potik 50%-os állásánál egyenes az átvitel, alatta és felette meg szépen azt csinálja, amit kell. +-20dB és nem is rontja el nagyon a fázismenetet. - persze valami áthidaló kapcsolót tervezek majd rá.
A kérdésem az, hogy lehet kapni olyan dupla potikat 100k értékkel, amik elfogadható szinten együtt futnak? Vagy venni kell egy marékkal és kézzel válogatni közülük?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #51850 üzenetére
Tegnapi probléma folytatása:
Az alsó mosfet alatt van 2 darab 0.012Ohm ellenállású árammérő ellenállás, vagyis 6 ezred ohm az érzékelő tag. Szkóppal mérve itt előáll fél volt körüli tüske is némi lecsengéssel, ami 80A feletti impulzusokat jelent. A tápot az adatlapja szerint 24A-es csúcsokra méretezték az ott lévő 0.012-es ellenállásokkal.
Mi lehet az oka ennek a nagy áramfelvételnek? Hallatszik is zizegés a tekercsből, ami egyáltalán nem volt mikor még 12V-on vettem ki több ampert ebből a tápból.
-
Ribi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #51399 üzenetére
121 az inkább a max hangerő lesz, de ez a probléma szempontjából mindegy.
Az fura, hogy a telefonon is zajong, az rendszerint elég csöndes szokott lenni.
Több telefonnal is nézted már? Esetleg a hangerő szabályzót a fülesen vedd maxra, hogy ne nagyon szóljon bele semmibe. -
dudika10
veterán
válasz
CPT.Pirk #51386 üzenetére
121? Még dB/V-ban is magas lenne, nemhogy dB/mW-ban (ezzel gyakran trükköznek a gyártók).
De mindenhol máshol 99dB-nek írják az érzékenységet (mértékegység nélkül...), szóval inkább a hangszigetelés lesz a két fejhallgató közt a különbség, ha a sonyval nem hallod a sistergést (vagy valamelyik nem felel meg a specifikációknak).Hordozható készülékeknél az a ~100dB teljesen átlagos, nem indokolatlanul magas, ellenben a jelforrás tápja általában elég gyenge.
(#51389) IstvánLászló: hogy micsoda?
Ebben kb a kötőszavakon kívül minden marhaság.
Nem leszünk így jóban... -
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #51386 üzenetére
A fülhaltagod, 20-20000 Hz-et tud átvinni, próbáld meg alkohollal tisztítani a jack dugót, mert nálam is volt ilyen probléma amit mondasz,érintkezés hibája okoz amit a saját füleddel is jól hallasz.
A másik módszer próbáld meg kihúzni és újra visszadugni a jack dugót, lehet hogy már meg is tetted.
A lényeg nem kioktatni akarlak, csakis saját tapasztalatomat osztom-meg most éppen veled.
A fülhaltagod érzékenységével nincsen gond szerintem, szebben is szól és úgy értem hogy jobban kihozza a magas és mély hangszíneket is.
Remélem hogy tudtam segíteni. -
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #51344 üzenetére
Szia! CPT.Pirk
A téma engem is érdekel és kérdezném ha lehet.
A hűtését nem lehet valahogyan megoldani, mert nálam jól működik, jelenleg egy 11W-os, normál 220-as izzó foglalatába becsavarható típus és eléggé meleg a foglalatnál szinte forró a külseje?
A fényerejével nincsen semmilyen gond, fénycső és egy 100W-os izzólámpa fényénél sokkal jobban világit.
A lényeg idáig jól is működik és még nem szedtem szét idáig, de hogyan lehet szétszedni?
A lényeg hogy használni is tudjam, érdekel hogy milyen elektronika van benne.
Köszönöm ha segítséget kaphatnék.
Mindjárt lejár a szerkesztési időm, de most láttam hogy válaszoltak a kollégák.Üdv, István
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #51015 üzenetére
Ez így jó. A viá-k és a pad-ek ónozottak lesznek, a többit meg fedi a lakk. A ticknessnél a legvastagabb még nem felárast szoktam benyomni, legyen jó masszív a nyák
Ez jó hír.
1.6mm-t ír a 10*10-esre a legvastabb, nem felárasra. Akkor beválasztom azt.Pl. vonalzó nyákból vagy gyártástechnikai bemutató nyákok, ilyesmire gondolj.
Ezt kifejtenéd? -
yohnsee
tag
válasz
CPT.Pirk #50972 üzenetére
Sprint Layout. Mit értesz érdekes alatt? Az ívelt vezetőket? Azokat csak saját "szórakoztatásomra" csináltam.
Az árnyékolást meg megnézem, mit tudok kihozni belőle. Valószínűleg ezután én is az Itead-nál készíttetem őket, így rámehetek a kétoldalas tervezésre. Eddig sajnos nem volt lehetőségem erre, de majd ezután
Biztos lesznek még kérdéseim, mert idáig is autodidakta módon jutottam el. -
yohnsee
tag
válasz
CPT.Pirk #50939 üzenetére
Régóta "fejlesztgetek" egy panelt én is, és mindig is érdekelt volna egy szakmailag hozzáértő véleménye.
Sajnos kapcsolási rajz nincs (még), de működik.DC motorokat lehet vele kapcsolgatni oda-vissza irányban, túlterhelés védelem és infrakapu fogadási lehetőséggel. Ha valakit érdekel, szívesen felteszem a hozzá való szerkeszthető nyáktervet is, az AVR programjával együtt.
Ugyanez most készül 230V AC motorokra (3 vezetékesre), áramváltóval, jelenleg prototípus fázisban van.
Amint lesz időm (és kedvem) szeretnék mindkettőből SMD változatot is készíteni, de az még odébb lesz. -
rostiron
őstag
válasz
CPT.Pirk #50959 üzenetére
Tényleg nem bonyolult, és biztos igazad is van, meg is fogom csinálni. De most a kondikat és az opamp -ot cserélném első körben.
Nem tudom mi a különbség ezeknél a wima kondiknál a MKP, MKT, MKS 3-4-5 stb. között. Pl: A 100nf kerámia kondi helyett melyiket válasszam ?? ezek közül és ez van a 220nf -osnál is.
Aki tud segítsen. -
rostiron
őstag
válasz
CPT.Pirk #50945 üzenetére
A lencse formájú kerámia kondenzátorokon nem találok infót a feszültségre
Példa: 102 szám van rajta. Azt már kiderítettem hogy az 1nf-os, tehát az helyett ez jó ???
Továbbá mondanál pár elkó gyártót amik közül válasszak ? A HQ- nál talán Jamicon-ból van mind ami nekem kell, de nem tudom az jó-e ? Mindent egy helyen kéne vennem a posta miatt, és náluk van a kiszemelt opamp is ( OPA2134PA )
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #50801 üzenetére
Nem mindegy a végleges kiépítés sem, a vezetékezésen fellépő csatolások miatt. Nem tudom, hogy ez milyen kísérleti panel, vagy hogyan van összerakva, ahhoz a típushoz nem látok gyári ajánlást sem, ezért csak a példa kedvéért egy másik:
Jól látszik, hogy a dióda anódja és az in / out kondenzátorok egy GND csomópontba tolják/húzzák az áramokat.
Ha megnézünk egy kész panelt, itt is látszik, hogy a dióda a bemeneti ponthoz kapcsolódik, rövid úton. Ilyen látszólag apróságoknak jelentősége van:
(#50807) Speeedfire
Úgy látom, nem érted, de mindegy, részemről már leírtam. Ezek pedig nem szakmai érvek, hogy szerinted és lehet.
-
otto14
őstag
válasz
CPT.Pirk #50527 üzenetére
Az összes ellenállás padjának a méreteit be szeretném állitani mondjuk 2.2x2.2 mm -re ugye alapból 1.4x1.4 mm Az odáig megvan, hogy find similar objects, de ha itt beállíom a méreteket, utána nem történik semmi..
Illetve közben megnéztem, hogy ha nem változtatok semmit, akkor mi lesz. Így tudom változtatni a padok méretét a megnyíló PCB Insectorban, csak sajnos az összes komponens padjét változtajta, de én csak az ellenállásokét akarom. Azt hogyan tudom beállítani?
-
PRDZsolesz
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #50359 üzenetére
Köszi, akkor körülnézek. Más kérdés, az erősítő egy Technics SA-GX180, a hibája pedig, hogy random időközönként kiírja hogy overload, és megáll a működés. Kikapcsolom, pár másodperc múlva vissza és megint jó. Máskor csak eltűnik minden kiírás, hátul megmozgatom az RCA kábelt és újra jó. Érdemes lehet még foglalkozni vele, vagy kuka?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #50251 üzenetére
Igen, valóban felül méreteztem picit. 0.15 A- 0.3A között vannak. Utóbbi már ledes. Szóval akkor egy 7805 lesz a jó megoldás. Most egy 0.15A-es megy 5V-on és úgy tűnik jó lesz. Van ugyan egy 470mikro-s kondi a routerben, amin mérhető az 5V, de arra nem merem rákötni, nehogy valamit túlterheljek rajta.
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz
CPT.Pirk #49916 üzenetére
Nem. Szóval van egy tuneres monitorom, amin van egy fejhallgató kimenet, meg vonal bemenet is, meg sokminden, de a fejhallgató kimenetről beszélek. A beépített hangszórót azért nem használom, mert beépített hangszóró. Egy 5.1-es DVD lejátszóra megy be a hang a SCART csatlakozóján. De az nem zúg, ha nem rúgok bele, se akkor, mikor a hangkártyán van, se akkor amikor mobilon, se most, mikor elé tettem egy hifit, mert a DSP/BBE/Super T-BASS dob rajta.
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #49889 üzenetére
Utánaszámoltam ismét (nem webes kalkulátorral), és igazad van: elsőre AL-értéknek vettem a µ_relatív értékét, az meg nyilván marhaság, sorry.
"A trafó nem szinuszos gerjesztést kap, hanem négyszög impulzusok mennek be a két primerbe"
Hát, akkor meg itt már messze nem 200 Hz-ről van szó, hanem a sokadik felharmonikusairól. Ettől függetlenül nem hinném, hogy a menetek közötti minimális szórt kapacitás okozná ezt a jelenséget ilyen viszonylag alacsony frekvencián, inkább a mag. -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #49887 üzenetére
Ugyan nem tudom, hogy van-e erre pontos számítási módszer, de a menetek közötti kapacitás még szoros tekercselés esetén is csak pF nagyságrendű lehet, a trafód adatai alapján kapott durva becslés alapján. Valóban ez a nagyságrendileg minimum 1 MΩ-os összesített kapacitív reaktancia lenne a legfontosabb oka, hogy 200 Hz-en problémás (lehet) a transzformátor?
A megadott µr sem nagyon jön ki, ha közelítőleg 10cm-es menethosszból kapott menetszámokkal számolom az induktivitásokat, mondjuk ennek az s lehet az oka, hogy a µ_relatív nem egy mindentől független stabil érték, erősen változhat a gerjesztőáram függvényében. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49515 üzenetére
A katalógusgörbéket ne vedd szentírásnak. Ha megnézed az adatokat láthatod mekkora a hFE megendedett szórása. A lényeg megmérni a VCE feszültséget akkor, amikor telítésben van a tranzisztor. 5A esetén, ha a VCE akár csak 200mV is, a disszipáció simán 1W, amire már lassan elkel a borda.
Mit javasolsz, szerezzem be azt a nagyobb és jobb teljesítmény tranyót, vagy célszerű lenne mosfetet betenni mint kvázi kapcsolót?
Borda nélkül majdnem mindegy, még a TO3-as tok is rendesen melegszik 1W teljesítménynél. A FET lehet jobb, ha nagyon kicsi a csatornaellenállása, de változik a vezérlés.
Jaj, igen. És amikor minden rendben lesz rájössz, hogy jól eljátszadoztál egy Tesla kapcsolóval...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49501 üzenetére
Betettem 22 ohmot, azzal 204mA a bázis áram, a kollektor áram pedig 3.75A, a hFE itt kb. 18,3. Aztán találtam 15 ohmot, azzal 284mA a bázis áram, a kollektor pedig 4.37A, itt a hFE 15.
A tranzisztor telítésbe vitelének a feltétele az IB > IC/hFE. Ilyenkor lesz a VCE=VCEsat.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49492 üzenetére
Igen, nagyjából. A 3A-es görbén pl. 0.5A bázisáram kell ahhoz, hogy a tranzisztor "leüljön" 200mV kollektorfeszültségre. Tehát abban a pontban a hFE értéke 6 !!! Ugyanott akkor a disszipált teljesítmény 600mW lesz, amit a tok még éppen elvisel borda nélkül. Nem egy csúcstranzisztor.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49369 üzenetére
Ilyen alacsony frekvenciánál a frontok "dőltsége" okozta disszipáció elenyésző (nem részletezem a számítást, mert nem fontos). Hogy a számításod színusz/négyszög esetén helyénvaló vagy sem, azt kapásból nem tudom megmondani, de lehet lényeges. A melegedés ezek szerint csak a tranzisztorok nem teljes (telítettségig való) nyitásából ered. Mondom én. Ez kétsugaras szkóppal leellenőrizhető. Az áram monitorizálásához akár egy 0.1 ohmos ellenállást kis beiktathatsz az emitterkörbe. Tegnap 20mA-es bázisáramról volt szó. Ha a kollektoráramod legalább 1A, akkor az áramerősítési tényezőknek igencsk meg kellene haladnia az 50-es értéket. Innen passz!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49363 üzenetére
Ha az ellenálláson mindig van feszültség, nem megy nullába, akkor az NPN kollektorárama sem. Kérdés ilyenkor mekkora a C-E feszültség. Innen keletkezhet disszipáció. Vezetésben ismerni kell a VCE értéket. Ha nem elég a bázisáram, a tranzisztor "nem ül le" eléggé, ugyancsak melegedést okoz(hat). Másrészt - mint az este is írtam - a kapcsolási fel- és lefutó frontok sebessége (dőlése) is számottevő hőtermelést generálhat, ha a kapcsolás nem történik nagyon gyorsan. Ezért írtam, hogy érdekes lenne nagyon széthúzott hullámformákat nézni a szkópon.
Valami pluszban, amit csak sejtek, nem gondoltam alaposan végig: ha 12V-os akkukat kapcsolgatok párhuzamosan, sorba, ide-oda - mondjuk ideális kapcsolóelemekkel - hogy keletkezhetnek 15.8 és/vagy 16.2V-os négyszögimpulusok?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49360 üzenetére
Nekem nem a diódás verzió van, hanem az optocsatolós, itt pnp-npn tranyók vannak kicsit másik kötésben.
Nem változtat sokat a dolgokon. Ugyanúgy egy Darlington kapcsolás, ami NPN-ként működik. Nagy előnye, hogy nyitásához nem szükséges 2xUBE feszültség. A disszipáció is ugyanúgy oszlik el, mint korábban írtam. Tehát a PNPnek lezser, a másiknak rázós.
A nulla pontot nem a kapcsolásban, hanem az oszcillogrammon szeretném tudni hol van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49357 üzenetére
Ha jól értem, ez az oka a tranyók erős melegedésének, sosem kapcsolnak ki teljesen. Ezt a képet 150ohm-os ellenállás kapcsain mértem.
Nem tiszta számomra, hogy hol van a nulla szint. Tény, hogy amit az ellenálláson mérsz, az a (Darlingtonból) ez első emitter- és a második bázisárama. Érdekes lenne időben jócskán nyújtva megnézni a kollektoráram és feszültség frontjait. Szerintem rendesen el vannak tolódva fázisban a primér induktivitása (és szerintem nem a dupla mivolta) miatt.
Gondolom a rajz szerinti külső tranzisztorok meleged(het)nek, mert rájuk esik a "meló" oroszlánrésze, azaz [ (h21e-1/h21e} ] hányada. -
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #49347 üzenetére
"....a lemerülés később következik be, mint ha csak maguk az aksik táplálják a terhelést."
Gondolom azzal kezdi mindenki, hogy először csak az akkumulátorokkal mérnek, aztán jön ez a "hókuszpókusz áramkör" és jönnek a mérések.
Bizonyára igaz az, hogy vannak "frissítő" töltő áramkörök, amivel egy használt akkumulátor kapacitása valamelyest javítható. Ezt a "mellékhatást" mérte már valaki ? Vagyis egy halom mérés után (mert egy mérés nem mérés) ismét csak akkumulátorokkal mérni a kisülést ? Mindezt sok akkumulátorral megismételve ?
(Mert néhány évtizede akadt nem egy nagyon tudományos intézet, amelyiknek alkalmas katalizátorokkal sikerült egy lavór vízben magfúziót megvalósítani. Aztán kiderült, hogy csupán mérési hiba volt....)
-
darvinya
titán
válasz
CPT.Pirk #49349 üzenetére
Erre kíváncsi vagyok én is.
Azért energia megmaradás törvénye nem ilyen egyszerű.
Legtöbb veszteség mindig a hő, ez alól a szupravezető kivétel?Mértem akku kisülést nagyobb árammal, azt tapasztaltam, hogy lineárisan csökkent a kapocs feszültség 11.4V-ig, majd ott hirtelen megzuhant.
Túl töltéskor az anyag forrás és tervezet üzem között, a nem elvezetett energia lineáris v. felrobban.
Utána folyamat leállás exponenciális nő.. -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49347 üzenetére
Mint írtam: utánaolvasgattam. Nem is feltétételezem részedről örökmozgós szándékokat. Ezért emlegettem a számadatokat korábban.
Amik továbbra is nagyon nagy kételkedésre adnak okot számomra:
1. Rendesen mérve egy akku kisülési görbéjét egy fogyasztó esetében (monitorizálva áramot és feszültséget) ördögien megközelíthető az akku deklarált kapacitása.
2. Mivel általában másfélszer annyi energiát kell töltéskor bevinni, vegyi folyamatoknak tudhatóan be, azokat is ki kell elégíteni.
3. A fogyasztó pedig megmarad fogyasztónak, mert ugye ott van Joule szelleme is.PS. És sajnos ott vannak az induktív elemek a kollektorkörökben. Tehát melegedés. Amit ugyancsak táplálni kell. Meg - ugye - van ott 10%-nyi egyenirányítóhíd is...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49344 üzenetére
Utánaolvastam a vigyorgás előtt. Ugyanakkor még érvényesnek tartom a termodinamika első törvényét (is).
... rákapcsolja egy harmadikra és az azzal sorban lévő terhelésre (trafó primerre).
Itt lesz a kutya elásva a tranzisztorok melegedésével. Ha eltolódik áram/feszültség akkor nehezen fogod megoldani, mégha bármilyen gyorsan kapcsolgatsz is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Garanciális (2027.10.08) AMD 7700 processzor
- 0 perces RYZEN laptop, eredeti Win10! FullHD IPS / 12GB DDR4 / 1TB M.2 SSD! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- ASUS ROG STRIX 850W Gold Aura Edition RGB Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 2x 12VHPWR
- Corsair RM850i 850W Gold Moduláris Tápegység
- Corsair RM750X 750W Gold Moduláris Tápegység
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga i5-10310U 16GB RAM 512GB SSD 13.3 FHD Touch 2in1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i7-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Homepod Mini /// Újszerű // Számla + Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest