- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #81023 üzenetére
Azért olyan hengeres, mert el kell férnie valahol a füstnek is, ami kijön belőle.
-
Tamy
senior tag
válasz
DonThomasino #81023 üzenetére
Már miért ne nézhetne úgy ki? Van otthon mindenféle kis értékű áramfigyelő ellenállásom, ettől szerintem még kisebb értékű is, különböző teljesítményekkel, pont ilyen külsővel. De keress rá Google-ba, vagy nézz körbe más áruházaknál.
Csak a példa kedvéért (hirtelen ezt találtam): link.
-
Tamy
senior tag
válasz
DonThomasino #81021 üzenetére
Akkor meg mi a gond?
-
Tamy
senior tag
válasz
DonThomasino #81019 üzenetére
-
Tamy
senior tag
válasz
DonThomasino #81017 üzenetére
6x17 mm miért lenne kicsi?
-
Tamy
senior tag
válasz
DonThomasino #81012 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Akkor 1W fölöttinek kell lennie. Vehetsz készen nem induktív példányt pl. az ebayről: [link] Biztos van még sok másik, ez csak az első találat volt amit néztem.
-
válasz
0,8mm átmérőjű rézvezetékből valahol 27 centi hosszú adja ki a 0,01ohmot. Ha ezt fel tudod bifilárisan tekerni egy 3W-4W körüli ellenállásra akkor meg is vagy. Mindenképp jusztírpzni kell, vagy csipkedéssel vagy az említett reszeléssel.
Vagy ellenálláshuzal, de azt nem egyszerű beszerezni pláne 10 centis kiszerelésben.
A rossz hajszárítóból kitermelt ellenálláshuzallal az a baj hogy 10 amperre legalább 4-5 párhuzamos szál kellene mert ha felmelegszik elmászik az érték.
Ebből elég lenne 4x pár cm de nehéz rögzíteni, forrasztani. -
válasz
DonThomasino #81006 üzenetére
Mekkora terhelhetőségre kell, pontosabban mekkora áramra?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #81006 üzenetére
Mekkora teljesítményre kell?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #81002 üzenetére
Természetesen mindenféle kivitelben kapsz 10mOhm értékű ellenállást a boltban.
Huzalból tekerni ilyen kis értéket otthoni eszközökkel nem igazán fog menni.
-
válasz
DonThomasino #80949 üzenetére
Az előtétellenállása 220Kohm-1Mohm közötti általában vagyis 0,1-0,01Wkörüli a fogyasztása.
Fázisceruzába is ez van és a testeden keresztül záródik a 230V és semmit nem érzel, még vizes kézzel se, sőt nyalogatva sem.Ez utóbbit csak saját felelősségre, inkább fagyit vagy az aszonyt.
Vagyis az átfolyó áram a 0,0001A azaz 0,1mA vagyis 100mikroA alatt van. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #80731 üzenetére
5 mA a névleges áram, amivel 7,5 V-on határol, adott pontossággal. 53 mA a maximális áram, mivel 500 mW disszipációt tud nagyjából a tok. Itt már felmegy valószínűleg 8 V körüli értékre a záróirányú feszültség, miután nem tökéletesen meredek a határolási görbe.
53mA x 8V = 424 mW
Az LCR-T4 processzora 5V-ról működik és a bemenetei sem bírnak többet, így nagyobb nyitófeszültségű eszközt nem tudsz tesztelni. Ez nem szoftver kérdése.
Ha van egy 33 V-os Zenerem, kimérem diódaként és ha nem zárlatos (és mutatja a szokásos nyitóirányú 0,6-0,7 V feszültséget) akkor általában jó is. Ha jobban meg akarok győződni (vagy ismeretlen feszültségű), akkor kell valami nagyobb feszültség 40 V vagy akár 200 V is.
Sorosan kötök egy ellenállást, ami az áramot a kívánt érték alá csökkenti. Nem kell pontosan kalkulálni, lehet alacsonyabb áram a névlegesnél. Utána megmérem, hány V-on határol a Zener. Miután az a dolga:
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
DonThomasino #80723 üzenetére
Szia!
Én ezt használnám kereséshez:
"Clamp Type Test Probes"
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #80731 üzenetére
Gondolom sorbaköti a plusz feszültséget, ellenállást,és a műszert,hogy megemelje a mérőfeszültséget. Én rákötöm direktben "labortápra" áramkorláton keresztül,és emelem a feszültséget.Mikor megemelkedik hirtelen az egyébként 0 áramfelvétel,megvan a mért érték.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #80728 üzenetére
Zárlatos, eszerint.
Mivel az eszköz tápfeszültsége behatárolt, Zenet-diódát kb. 4,5 V alatt képes azonosítani, nagyobbakat normál diódaként detektálja.
Utóbbit nagyobb feszültség + ellenállás + multiméter használatával lehet bemérni, vagy ismert típus esetén elfogadni, hogy ha nem zárlatos, akkor az általában jó is. (Amelyik szakadt, az már úgyis szétégett, jellemzően.)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #80723 üzenetére
Ezt a szimpla karmost szoktam látni:
https://www.aliexpress.com/item/32984583788.html
https://www.aliexpress.com/item/1005001604278539.htmlVagy ilyet, ami kicsit más műfaj:
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #80535 üzenetére
Gondolom hasonló "lelke" lehet, mint a sok évvel ezelőtt 8038-as IC-vel működőnek. Annak így nézett ki a szinusz jelalakja.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #80419 üzenetére
Természetesen arra való, hogy kimutasson paramétereket, kondenzátornál például előfordulhat néha olyan is, hogy a kapacitás nem sokat vesztett, de az ESR már túl nagy.
A műszer kimutat még egy Vloss értéket is, ami az önkisülésre utal (belső átvezetés / szivárgás), ez minél kevesebb %, annál jobb. Az ESR és Vloss értékek esetében tapasztalati úton lehet rájönni, hogy melyik kategóriában mi számít még elfogadhatónak, pl. új kondenzátorokkal összehasonlítva.
#80418 Tomika86
Optocsatoló nagyon megvéd, sok esetben még a villámhatások sem ütik át a tápegységek optocsatolóit. De azt is látni kell, hogy a MOSFET feszültségvezérelt eszköz lévén akár több 100 kohm Gate-ellenálláson keresztül is vezérelhető, amennyiben nincs szükség gyors / meredek impulzusok kapcsolására. Ilyen a fogyasztók szokványos (lassú) be-ki kapcsolása.
Kis értékű Gate-ellenállások a Gate-kapacitás gyors leküzdése miatt szükségesek (PWM-vezérlés stb.), mert ha nem sikerül elég meredeken kapcsolni a Drain-áramot, az átmeneti időben fokozott disszipáció állhat elő (kvázi analóg átmenet), ami összeadódik és a kapcsoló eszköz túlmelegszik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #80413 üzenetére
Egy 78L05 biztosítja rajta az 5V táplálást, ami 30 V-ot is elbírna és mivel kis áramról van szó, rövid időre kapcsol be az eszköz, elvileg el is tudná fűteni a különbözeti teljesítményt a SOT-89 tok.
Igaz, hogy figyeli a betápot a processzor, le is tilthat, ha úgy akarta a program írója, de én nem teszteltem ilyen szempontból. 30 V-ot egyébként sem ajánlanék, mert az R6 1kohm ellenálláson már nagyobb bázisáram, illetve LED-áram jönne létre (háttérvilágítás zöld LED), amit nem jó ennyire erőltetni.
9 V-os elem is újként 10 V körüli, elvileg egy stabilizált 12 V-os dugasztáp (ami gyakrabban akad kéznél) valószínűleg jó lehet hozzá.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #80413 üzenetére
Azért mérd meg kis áramfelvétellel a dugasztáp kimenetén megjelenő feszültséget.
Van amelyik igen "magasról" indul. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #80403 üzenetére
7-10 V körüli tápot igényel, a merülést figyeli R3-R5 osztón keresztül és egy szint alatt letilt. Pontosan nem emlékszem, 7 V alatt. Mehet elvileg alkalmas külső tápról, de nekem jobban bevált 2 db soros Li-ion akkuval.
Ezek védelemmel ellátott lapos cellák, ami épp elfért a plexitokban, a panel alatti részen. Aszimmetrikus túlmerítés így kizárt, töltőcsatlakozót viszont még nem építettem be, mert 1 évnél tovább is elmegy így. Amikor lemerült szétszedtem és a két cellát külön feltöltöttem.
-
Janos250
őstag
válasz
DonThomasino #80365 üzenetére
Nekem ez van, és nagyon szeretem. Pl. FET-eket mérek vele. Külön jó, hogy nem kell megmondanom, hogy mi az alkatrész, ő kitalálja azt is.
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T4-12864-LCD-Graphical-Transistor-Tester-Resistance-Capacitance-ESR-SCR-Meter-p-1311439.html?cur_warehouse=CN
Igaz, hogy mióta bejött ez az ÁFA dolog, most már 9 $, de ebben az árban minden benne van, két héten belül a lakásra hozza a futár, minden adminisztrációt, és fizetni valót elintéznek, minden benne van ebben az árban. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Hasznos eszköz, noha nekem korábban sem okozott nagy nehézséget a tranzisztorok hibájának megállapítása a diódás teszt segítségével. Beleértve a C-E zárlat ellenőrzését is.
Ezt meg egyszer elvittem egy kiszállásra, pedig akkor már alig voltak helyszíni munkák, a képcsöves TV-k kifogytak. De pont sikerült megoldani, hogy egy kis maradék feszültség volt egy kondenzátorban, nem volt nagy ereje, csak egy apró szikra és agyonvágta a kis processzorát, javítani sem tudtam.
Rendeltem másikat, mert addigra már megtetszett a műszer. Azt meg úgy csomagolták, hogy félrecsúszott a kijelző, így szállítás közben a sarkánál eltört.
Lefotóztam, árát visszautalták (eBay). Viszont a réginek jó volt a kijelzője, kettőből csináltam egyet, így a saját károkozásom nem került végül semmibe.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #80370 üzenetére
Arra (is) tökéletes, ha szakadt kiírja, hogy ismeretlen vagy hibás alkatrész, ha zárlatos akkor egy ellenállásként azonosítja, abból tudod, hogy baj van a tranzisztorral, ha minden ok, beazonosítja a lábkiosztást neked, és ad egy hfe és Uf értéket. Nagy teljesítményű tranzisztoroknál nem pontos a hfe érték, de párba válogatáshoz így is megteszi.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #80367 üzenetére
Mármint hFE mérésre, vagy hogy jó-e?
Igazából nincs sok tapasztalatom, mert nem nagyon tudom ellenőrizni az eredményt. Nagyságrendileg szerintem jól azonosít, megy ugye ez 9Von mér szerintem, nagyobb tranzisztoroknál az meg lehet nem sokat ér. Meg nagyobb áramnál. -
Ribi
nagyúr
válasz
Nekem van, nem sokat használtam, melyik funkciója az érdekes?
RLC-t szerintem egész jól belövi, tranzisztorokat is beazonosítja, erősítésük persze kérdés mennyire pontos és ugye milyen feszen mérte. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #80286 üzenetére
Akár jó is lehet, csere után mindenképp mérjél/állítsd be a nyugalmi áramot, és a kimeneteken ne legyen egyenfeszültség.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #80284 üzenetére
Mibe kellenek amúgy? Végül is csak a bétája más a 911/912-nek, lehet jó az is az adott feladatra. (A kereszt referencia katalógus szerint helyettesítő ezekkel is)
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #80281 üzenetére
Ha van rá mód inkább BD743B/BD744B ezek csutkára ugyanolyan paraméterekkel bírnak.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
DonThomasino #79960 üzenetére
Mire kell, mennyit szánsz rá stb?
Egyébként egész jókat lehet venni amik kis módosítás után még jobbak lesznek.https://www.banggood.com/FY6900-Dual-Channel-DDS-Function-Arbitrary-Waveform-Signal-Generator-Pulse-Signal-Source-Frequency-Counter-Fully-Numerical-Control-20MHZ-or-60MHZ-p-1495502.html
https://www.banggood.com/FY8300-10MHz-or-30MHz-or-60MHz-Fully-Numerical-Control-Three+Four-Channel-Function-or-Arbitrary-Waveform-Signal-GeneratorGenerator-Signal-Source-Frequency-Counter-DDS-Three-Channel-Signal-Generator-p-1579594.html
Mindkét fenti generátor a DDS 1órajeles jittert interpolációval javítja ami olcsóbb cuccoknál nem történik meg.RF-re meg tipikusan valami ADF4351 vagy ahhoz hasonló modult szokás használni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #79771 üzenetére
Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy a 230 V-os részek (vezetékek, érintkezési pontok, kapcsoló, ilyesmi) biztonságos, illetve kettős szigeteléssel legyenek ellátva, ami a fémházzal való érintkezést gyakorlatilag kizárja.
A trafó maga biztonsági kivitelű legyen, ami jelzés hiányában, az egymás mellett szemmel láthatóan elválasztott tekercsek alapján gyakorlatilag kijelenthető.
A fémházat viszont nem ajánlatos védővezetőre kötni, a már említett veszélyek miatt. Elvileg műhelyben, munka közben is adódhatna olyan helyzet, hogy valaki fázist fog, míg a másik kezével földelt fémrészt érint, vagy az is kellemetlen tud lenni, ha bármi hozzáérne kívülről a fémházhoz, ami véletlenül feszültség alatt van és elcsattannak dolgok.
Külföldi oldalakon is előjön (nyugati és orosz oldalakon is egyaránt találkoztam vele, de kézenfekvő is), hogy a forrasztópáka vagy hőlégfúvó közvetlen földelését is veszélyesnek tartják, holott a sztatikus töltések elvezetése céljából elegendő ellenálláson keresztül megoldani. Így nem tud életveszélyes, vagy épp a javított készülékben kárt okozó zárlati áram létrejönni, viszont a töltéseket elvezeti az ellenállás.
Nyilván más téma pl. egy mosógép, ahol a motor tekercsei vagy épp a fűtőszál biztonságos konstrukciója nem oldható meg, testzárlat adódhat.
Ilyenkor van szükség egy kényszermegoldásra, azaz a fémtest védővezetőre való kötésére, ami elméletben nem olyan jó, mint a kettős szigetelés, de jobb a semminél.
-
Panthera
őstag
válasz
DonThomasino #79765 üzenetére
Van egy régi fémházas diavetítőm, arra is rá van írva, hogy földelni tilos. Abban is lehet ilyen transzformátor?
Dr.Szilikát:
Amit említettél, biztonsági szigetelésű toroid trafót, azt tesznek a kettős szigetelésű erősítőbe is? Azt hiszem ezeket sem szabad földelni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Biztonsági leválasztásnál a szekunder bármelyik ágának földelése eleve értelmetlen, hiszen a biztonságot ásná alá, illetve bizonyos alkalmazásnál még áramkört is zárhatna galvanikusan, mármint zárlati áramot is okozva.
Csak a vasmagot sem jó földelni, mert ha szerencsétlen esetben leégne és vasmaghoz zárna a tekercs, az is gond.
Egyébként a jó biztonsági trafó kritériuma az egymás mellett szeparált primer-szekunder, ami kisebb eséllyel ér és/vagy ég össze, mint az egymásra tekercselt.
Mindamellett vannak olyan biztonsági szigetelésű toroid trafók is, ami teljesíti ezt a feltételt, megerősített réteget raknak közé valószínűleg, vagy akárhogy is oldják meg, de hatósági engedélyt kaphat az egymásra tekert is, ezek szerint. Mármint anélkül, hogy szekunderen kötelező védőföldet írnának elő a használatához (akkor viszont már nem biztonsági trafó).
Beszerelés gondolom az IP00 védettséggel lehet összefüggésben, illetve bekötési pontok érinthetősége, vezeték rögzítése miatt is. Nyilván furcsa lenne csak úgy lengőre rákötni valami vezetéket.
IP00: Not protected from solids. Not protected from liquids.
-
darvinya
titán
válasz
Régen tanultam trafóról.
Leválasztó trafót csak akkor lehet földelni, ha primer hálózat is földelt.
Csak beépítve használható, ez biztosan változott, így pontosan nem tudom.
Csillag vagy zegzug trafó, aminek van földelése. -
válasz
DonThomasino #79735 üzenetére
Atugrasz hozzam Pécelre, amig a kv lefo es megisszuk, addig osszeforrasztom neked. Van bnc es banandugom is, a vezetek... na az necces de csak keritek valahonnan 1 metert
Mindezt ki tudom hozni neked nulla forintbol ha megfelel.
Van csavaros bnc-m is, dvr-ekhet adtak, az szerelheto bar jobb forrasztani. -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #79635 üzenetére
Egy ilyen vagy kettő db 150W-os párhuzamosan?
-
válasz
Konkrét tippem nincs, de a Nagy Lajos Király útján van egy Kolofol nevű bolt, ott van rengeteg féle ellenálláshuzal, ha elmégy oda, akkor biztosan tudnak segíteni.
(Én polisztirol vágóhoz vettem ott ellenálláshuzalt, segítettek kiválasztani a megfelelőt.)
-
törölt tag
válasz
Ha van hely és a méret nem számít, vegyél 30 db 10k 10W elállást, és kösd őket párhuzamosan, ez kb 3600 forintból megvan. Az se butaság amit Pjen mond, csak az kb 10x ennyibe kerül ha utána szamolsz, és a hűtéssel még semmit nem kezdtél.
-
pjen
félisten
válasz
Szerintem ellenállás huzalt kéne venned, jó vastagot és például egy porcelán csévére feltekerni. A villért ha igaz árul kantál huzalt.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #79552 üzenetére
Függ a multiméter mérőfeszültségétől is, de legyen diódaállásban:
A1 fekete / test
A2 piros(Bár a polaritás tirisztornál lényegesebb, ahol anód és katód van.)
Így nem vezet. De a kapuelektródát zárod az A2-re, akkor vezet, illetve "begyújt" és úgy is marad. Egyéb esetben sorosan egy ellenállás vagy izzó, rákötni elemre / tápra és úgy tesztelni.
Mármint eltekintve a teszterektől, ami kezeli ezt is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #79343 üzenetére
A kondenzátor szigetelésből és két vezető felületből áll, vagyis maga az ember nem kondenzátor, hanem az egyik vezető, ebben a kontextusban.
Föld a másik felület / elektróda / fegyverzet.
Szigetelés (dielektrikum) a száraz fa, vagy cipő stb. Ha több szigetelés van sorosan, attól még nem lesz több kondenzátor, de ha van még útközben egyéb vezetőfelület, akkor elméletben felvázolható több kondenzátor soros kapcsolódásaként is, a kialakuló kör.
Kondenzátor a váltakozóáramot természetesen átengedi, pontosabban valamennyi impedanciát (kapacitív reaktanciát) tanúsít azzal szemben, ami függ a frekvenciától és kapacitástól:
https://www.google.com/search?q=capacitive+reactance+calculator
Diódát beiktatva is világít a glimmlámpa, noha félhullámról gyengébben, meg ilyen gázkisüléses lámpáknak, fénycsöveknek köztudottan nem tesz jót a DC (nem egyformán "fogynak" az elektródák), de ez persze csak hosszabb távon érdekes.
Még az sem mindegy, mekkora nyitófeszültségű dióda, mondjuk egy 600 V-os tényleg csak félhullámot enged a 230-ból, de egy 100 V-os dióda már belevág / határol (Zener-hatás), azaz részben átenged a másik félhullámból is. Csak a jelentéktelen áram miatt nem megy tönkre.
Most sem tudom megállni, a szokásos tévhitek ellen szólva, hogy a narancs fényéről felismerhető glimmlámpa, konkrétan neonlámpa (neongázzal töltött), míg a laikusok által "neonnak" nevezett fehér fénycső életében soha nem látott neongázt. Még adalékként sem.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
DonThomasino #79343 üzenetére
Szia!
Igen a kapacitív áramra is jelez a fázisceruza, de sohasem fogsz "feltöltődni"
Mivel Nikola Teslának köszönhetően az AC hálózatok terjedtek el már jó ideje!
Ezért Magyarországon is ilyen van!
Mivel nem egyenáram (angolul direct current, rövidítve: DC) olyan elektromos áram, amelyben a töltéshordozók időben állandó vagy változó mennyiségben, de egyazon irányban haladnak.
Hanem váltakozó áram vagy váltóáram (angolul alternating current, rövidítve: AC) olyan elektromos áram, amelynek iránya és intenzitása periodikusan változik.Emiatt a feltöltések és a kisütések kiegyenlítik egymást.
De próbálnál DC hálózaton mérni ott már nem jelezne (kapacitív áramra) pl. napelem táblák.
Ui:
Mielőtt belekötnétek, egyszerűsítve írtam le. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
DonThomasino #79339 üzenetére
Az olyan eszközöket amik nem 2 póluson és adott esetben terheléssel tudnak fázis keresni (pl. fázisceruza, NCV-s multiméter stb.) el kell felejteni.
Kapacitív csatolás miatt mindkét irányban ott a tévedés lehetősége, az egyik esetben "csak" felesleges parát okaznak, a másik esetben esetleg komoly balesetet.Nekem UNI-T UT-18C van, nem vagyok túl jó véleménnyel róla (némi használat után kontakt hibás lett és javítanom kellett, de annyit nem szerelek villanyt, hogy bármi komolyabb megérje), de vagy ilyesmi, vagy ha még ez is sok próbalámpa.
Bónuszként a fázis és a PE közzé téve lehet vele Fi relét is tesztelni (meg szoktam csinálni).Komoly multiméterek (nekem ilyen a CATIV 1000V-os Brymen) terheléssel is tudnak váltakozó feszültséget mérni, de ergonómia és a nagyobb terhelés miatt (ami már elég a Fi relé teszteléséhez) egy normálisabb kétpólusú feszültségvizsgáló mindig jobb.
-
válasz
Hol akarod használni?
230-240 voltos hálózatok esetén egy jó fázisceruza 99.99 %-os megbizhatóságú.
110-120 voltos hálózatok esetében a megbízhatósága már csak 99 %, ott már szükség lehet pontosabb eszközre.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Nem működik komolyabb elven, azért is írja, hogy rá kell markolni az L1 szondára, mivel szükséges a tokon keresztül kapacitív úton folyó áram a kijelzéshez. Meg a rendszernek is földeltnek kell lenni, hiszen csak akkor van közös viszonyítási pontunk, a földhöz képest.
Ha azt nézzük, hogy az érintős fázisceruza (az érintés által) jobban "megfogható", talán még biztosabb is, legalábbis az a része. De amellett számít a cipő stb. szigetelése is.
Viszont arra is igaz, ha ohmosan jól szigetel a cipő, kapacitív úton ott is szivároghat annyi áram, ami a kijelzést elősegíti. De ezek mind olyan dolgok, amit be kell kalkulálni a (szak)embernek, hogy tisztában legyen vele, mik a buktatók és ne hagyja magát megtéveszteni, illetve "megvezetni".
Ennél megbízhatóbb, amikor galvanikusan két pont között mérünk feszültséget, noha itt meg a műszerek / multiméterek "túlzott" érzékenysége, magas belső impedanciája okozhat átverést, a szivárgások miatt.
Ezért a villanyszerelő szakmában előnyösebb sok esetben a feszültségre jobban ráterhelő műszer*, nem véletlenül írja itt is:
"By pressing both push buttons, the voltage tester switches to a lower internal resistance (suppression of inductive and capacitive voltages)."
Azaz megnyomod a két gombot és jobban ki tudod küszöbölni a szivárgó áramok megtévesztő hatását, mert ráterhel:
– Internal resistance, measuring circuit: 220 kΩ, parallel 3.9 nF (1.95 nF)
– Internal resistance, load circuit – both push buttons actuated!: approx. 3.7 kΩ...(150 kΩ)Látni kell azt is, hogy a fázissorrend nem állapítható meg két ponton, ahhoz is szükséges egy harmadik, viszonyítási pont. Ezért írja, hogy meg kell markolni mindkét szondát, mert szintén lényeges a kezednél kapacitív úton átadott földpotenciál, a fázissorrend detektálásához.
Meg ez ugyanúgy csak földelt rendszerre értelmezhető.
*Az öreg izzós próbalámpa nagyon megbízhatóan terhelő műszer.
-
pjen
félisten
válasz
Azért egy normális fázis ceruza jó tud lenni.Ahol világít büztos van áram.Ahol nem például száraz létrán gumitalpú cipőben nem is vág agyon.Azért legjobb egy próba lámpa, jó hosszú zsinórral, hogy elérjen valami fix földeléshez.
-
PitLee
őstag
válasz
DonThomasino #79330 üzenetére
Ha jól értem azt írják, hogy
Mind a push, mind a nyomógomb megnyomásakor,
kb. 200 V-tól az L2 szondában működik a rezgő motort .
A feszültség növekedésével a
ennek a motornak a sebessége is növekszik.Ezenkívül egy rezgő motor is aktiválható.
Ennek a motornak a rezgőereje arányosan nő az alkalmazott feszültségkorral.
Ez egy további jelzés az alkalmazott feszültségről.Én úgy képzelném el
pl. ipari körülmények között ahol a mérőóra szekrényben sokszor 10 kötés is lehet,
itt ellenőrizni a feszültséget úgy, hogy nem nézed a skálát csak rakod egyikre a másik után és a rezgésből és annak frekvenciájából tudni fogod, hogy az ott jó.
Ennek előnye szerintem, hogy a tekinteted nem téríti el a kijelzőre nézés, jobb a kéz koordinált mozgása, nem kell parázni, hogy amíg elnézel a kijelzőre lecsúszik a mérőtüske és lerepül a sapka -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #79333 üzenetére
Ilyenkor kapcsolod rá a vibramotort gondolom, amit egyébként le kell választani.
Bizonyára lehetne bonyolítani az elektronikát valami automatizmussal, de így oldották meg, ezek szerint.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #79330 üzenetére
Ha a PDF szövegében rákeresel a "vibra" szóra, úgy egyszerűbb átlátni az előfordulásokat. 200 V felett és két gomb lenyomása mellett vibrál, ha igaz.
Háromfázisú motor így le is éghet, illetve zárlatot képezhet, az előzmény szerinti kötésben. Csökkentett keresztmetszetű nullát ilyen környezetben nem alkalmaznak. Motornál vagy egyéb ipari környezetben lehetséges, megfelelő feltételek mellett.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #78527 üzenetére
Úgy tűnik, ez ugyanaz, csak egyben van a nagy 24 V-os pákatrafóval:
https://elektrotanya.com/ersa_els7000_sch.pdf/download.html
Tiédnél még egy kis trafó van pluszban, aminek primerje 24 V-ot kap, szekundere látja el a kijelzőt.
Az ICL7106 közvetlenül méri a hőelem feszültségét, csak ehhez itt szükséges egy galvanikusan leválasztott táplálás, amit megold a trafó.
De ugyanez megoldható egy műveleti erősítővel, ahogy én csináltam. A hőelem feszültségét kb. 100-szorosan erősítem, ráakasztottam ilyen kijelzőt és működik:
Csak a pontot le kell takarni vagy elfelejteni, hiszen 3.00 V-ot mutat, amit én mondjuk 300 °C-nak "képzelek" és így tovább. Az erősítés pontos beállításával lehet finomítani, hogy helyes értéket mutasson.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #78525 üzenetére
Pont az a lényeg, hogy ICL7106 kapható, persze azt sem kell feleslegesen cseréni, ha jó. Kijelzőt nem tudom, mindenesetre a pákaszabályzó működésében szerintem egyik sem játszik szerepet.
Pl. azt látnád, hogy a szerkezet "megvakul" (nem mutat hőfokot), de attól még a pákának működni kellene. Ez csak egy A/D konverter, ami feszültséget mér. Van egy bemenete, ahol elvileg multiméterrel detektálhatnád a hőfokkal arányos feszültséget. Miközben működik a páka.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #78513 üzenetére
Az csak egy ICL7106 közismertnek számító feszültségmérő, sok multiméterben máig megtalálható, vagy annak műgyantával "cseppentett" változata. 7107 LED-meghajtó változatát magam is megépítettem régen.
Nem véletlenül van benne feszültségmérő, hőlégfúvó szabályzóját én is úgy oldottam meg, hogy a K-típusú hőelem jelét műveleti erősítővel felerősítem, beállítom olyan szintre, hogy mondjuk:
3.00 V = 300 °C
Kínából rendelhető DC-kijelzőt ráakasztottam és kész. Ez persze csak egy része az áramkörnek, beépítettem még MOC3063 nullátmeneti triac meghajtót, illetve egy komparáló műveleti erősítőt az automatikus hőfokszabályzáshoz.
Elvet tekintve alábbihoz hasonlóan működnek ezek, csak magamnak kicsit másképp terveztem:
https://320volt.com/en/24v-soldering-iron-control-circuit-heat-control-to-450-degrees/
-
sztanozs
veterán
válasz
DonThomasino #78240 üzenetére
Köszi szépen!
-
Teaway
veterán
válasz
DonThomasino #78235 üzenetére
Én azt mondom, hogy kalibrálás nélkül is használható
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #78159 üzenetére
Ma felhívtam a Conradot, oktatási intézemenyeknek van csak OEU változat.
Szóval egy fajta VC-330 van plusz a hitelesítettek, kalibráltak,
de azok már jóval drágábbak . -
Teaway
veterán
válasz
DonThomasino #78187 üzenetére
Igen, mindent tud, amit a Metex, egyedül tranzisztormérés nincs rajta, viszont a kapacitásmérés max. értéke 1000x nagyobb nála (20uF vs 20mF).
-
Teaway
veterán
válasz
DonThomasino #78184 üzenetére
Az egy sima, átlagos multiméter, nem lakatfogó!
Csak azért kellett, hogy legyen mihez hasonlítani a mért áramot, és ez volt kéznél. -
Teaway
veterán
válasz
DonThomasino #78169 üzenetére
Kisértékű DC amper mérések:
Metex M-3630B (30 éves)
Voltcraft VC-330 (UNI-T UT210E)A Metex 200mA-es, a Voltcraft 2A-es állásban van.
1.
M: 10,6mA
V: 0,011A
2.
M: 100,0mA
V: 0,101A
3.
M: 199,9mA
V: 0,202A -
Teaway
veterán
válasz
DonThomasino #78157 üzenetére
Szólj, ha érdekel kis DC áramú összehasonlító mérés. Jövő hétre lesz az is.
-
PROTRON
addikt
válasz
DonThomasino #78161 üzenetére
A mérővezetékes mérések terén feszültséget párhuzamosan kötve, átfolyó áramot sorosan kötve szokunk mérni. Tehát a mérővezetékes árammérés esetén nagyon nem mind1 a belső alkatrészek paraméterezése amik a bekötés hatására "bekerülnek" az áramkörbe, továbbá épp az a lényegi oka a lakatfogó használatának hogy ne kelljen megbontani az áramkört. Ezekből kifolyólag én gyártóként, pláne olcsóbb készülék esetében biztos hogy nem foglalkoznék azzal hogy ennyire univerzális készüléket adjak (amit többféleképpen is be tud kötni), pláne ilyen kis befoglaló méretben.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #78161 üzenetére
De ha a jeleket nézed felette akkor ott nincs áram.
-
Teaway
veterán
válasz
Csak a lakatfogó rész tud áramot mérni, mérővezetékes árammérés nem lehetséges.
Fogalmam se nincsen, hogy mi az az OUE (le kéne tölteni a sima és az OUE leírását és ott megnézni a különbséget).Mérővezetékkel a többi mérésfajta lehetséges: feszültség, ellenállás, szakadásvizsgálat, dióda, stb.
-
Gyula84
veterán
válasz
a mérővezetékkel szerintem nem lehet ennél a készüléknél
-
Teaway
veterán
válasz
DonThomasino #78157 üzenetére
Terhelt vezetékszakaszok keresése 0.3 - 50A között. Kis AC áramú összehasonlító méréseket is végeztem, hogy legyenek eredmények, ha valaki megkérdezi
Nyilván nem várhatok el tőle olyan képességeket, mint pl. egy 6 számjegyű árcédulás társától, de a 10k-t megéri.A mérések:
Metex M-3630B (30 éves)
Voltcraft VC-330 (UNI-T UT210E)
1. normál izzó (E27, 230V)
M: 112,1mA
V: 111mA
2. gázkisüléses, fenyőfa mintás cucc (E27, 230V)
M: 15,7mA
V: 15mA
3. LED kisgömb fényforrás, kapcsolóüzemű tápos (E27, 230V)
M: 43,3mA
V: 49mA -
Truman
senior tag
válasz
DonThomasino #78153 üzenetére
Igen, fontos. 5 mm a külső az a (-) 2,5 mm a belső az a (+).
A régivel már nem indul a BOX, mikor tölt a rendszer kikapcsol. Egy másik box tápjával szépen elindul. A rossz tápon most 5,2 V -ot mértem stand by.
-
Teaway
veterán
válasz
DonThomasino #78140 üzenetére
Igen, tavaly vettem a VC-330-at. Már akkor is 10k volt.
-
PitLee
őstag
válasz
DonThomasino #78135 üzenetére
A használatiban lévő tűréshatárok és pontosság táblázatokra nem tudom mennyire lehet adni , de azt érdemes összehasonlítani
https://youtu.be/-sfD498yW_U -
ecaddsell
aktív tag
válasz
DonThomasino #78135 üzenetére
Ennyiért (10k) ez a lakatfogó nagyon megéri, nekem az UNI-T cimkézett variánsa van (UT210E, de nagyon akciósan az is picit többért jött).
Előnye a DC áram mérés a lakatfogó részén ill. a viszonylag jó felbontás (mA).Rengeteg ötletes/mod leírás van hozzá pl. a DC áram méréshez néha demagnetizálni kell amit pillanat pákával is meg lehet csinálni (már éppen arra készültem, hogy elkótyavetyélem/kukázom az enyém mert modern elektronikában a pillanatpáka az semmire sem jó amikor megtaláltam ezt a leírást):
https://www.eevblog.com/forum/chat/demagnetizing-a-tweezer/msg2463231/#msg2463231Vagy szkóp output: https://thearduinoshed.wordpress.com/2020/04/13/uni-t-ut210e-current-clamp-hacking/
(Ennek a fejlettebb verziójában egy műveleti erősítőt tesznek a házon belülre, hasonló megoldással mint ez csak olyannal ami elmegy kisebb feszről is: https://www.instructables.com/UT203-with-oscilloscope-output/) -
válasz
DonThomasino #78127 üzenetére
Ez valami különleges dolog lehet mert sztem csak a színük és nevük más. Van több kisebb műszerem, és pl. az UNI-T UT383 és Voltcraft LX-10 kívülről nézve egy teljesen azonos fénymérő. Az egyik piros, a másik meg szinte fehér
De teljesen egyformán működnek és úgy látom elég sok cuccból lehet egyformát választani úgy mint Voltcraft vagy UNI-T.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #77857 üzenetére
Ha mozgatod csipesszel lengővezetéket és arra reagál, kimutatható a vezeték törése, ami gyakoribb hibának mondható. De ahhoz "hangot" is lehet kötni a hangszóróra és közben piszkálni, nyilván zárlatot nem okozva.
Csak ne tévesszen meg, amikor mozgatjuk a membránt és az indukálódó feszültség visszahat a műszerre és azt hinnéd, hogy szakadozik, pedig csak a feszültséget jelzi.
Vagy lehet sérült, megégett, szétesett belül a lengőcséve is, ami már nagyobb gond. Ha amiatt recseg.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #77646 üzenetére
Mivel egy kapcsolóüzemű tápegységgel indul így engedve a nyomásnak kapacitív.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #77638 üzenetére
Ohmos: fűtőszál, hagyományos izzó
Induktív : villanymotor, trafó, relé
Kapacitív: kondenzátor (ilyen csak váltóáramnál fordul elő)@zozogtti: Szívesen.
-
válasz
DonThomasino #77246 üzenetére
Ja értem.
De akkor ne egyből IC vadászattal kezdd,
páka fűtőbetét, ha van biztosíték, ezek vizsgálata a legelső.
Csatlakozók, esetleges kontakthibák, poti kontakthiba, mérések a panelon.
Én azt sem tudom 230-voltos-e a cucc, ránézésre igen.
Itt az ajánlott kapcsolása, gyanúm szerint a fölső PID, az alsó fásishasítás féle, vagy inkább lágyindítás, de tévedhetek, nem volt még dolgom ezzel az ic-vel.Ha a leírtak jók, a betét stb, akkor a trikakot rövidrezárva fűt a páka.
Meg kell nézni a triak gate lábán van-e vezérlőjel. Ha nincs, akkor az IC saját tápját mérni, a 9. lábán 8V körüli DC kell legyen.
Ha nincs, a nagyobbacska ellenállásokat ellenőrizni, nem nyúlt meg, nem szakadt? ezekkel állítja be, kapja a tápot az IC.
Ha mindez rendben, akkor lehet IC-t vadászni.
Van helyettesítő féleség de teljesen más a lábkiosztása úgyhogy ezt nem ajánlom mert nagy átalakításokkal jár.Szerk, ha 230-as, mondanom se kell hogy észel méregessél!
-
válasz
DonThomasino #77231 üzenetére
Ja oke, azt hittem epitesz valamit.
100% hogy doglott az IC? Kimeneti triak jo, mi a hibajelenseg? -
válasz
DonThomasino #77227 üzenetére
Mire kell, triakot vezerelni, csak ennyi, egy nullatmeneti kapcsolo kell? Vagy mi a konkret terved?
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #77225 üzenetére
Az U106BS egy nullátmenet-kapcsoló, az LM324 pedig egy quad OPA, mint az adatlapjukról is kiderül. Alma-körte.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #76708 üzenetére
Én fel szoktam tölteni 100%-ra és rákötök egy GK izzót és óránként mérem a feszültséget, (induláskor a felvett áramot is).
Amikor meg 12V alá esik a feszültség, abbahagyom és szorzok és már meg is van az Aó.Ha gyanús az időszakos cellazárlat, akkor olcsóbb az azonnali csere.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DonThomasino #76708 üzenetére
Azt észre lehet venni, amikor pár nap állás után szokatlanul gyengén indít, vagy később már 1 nap után is. Amikor ilyen betegség gyanúja felmerül, akkor viszont már önmagát erősítő folyamatban, gyorsuló ütemben kezd romlani általában. Nem egyik napról a másikra fog cserben hagyni, lesznek előjelek, amit az indításon veszel észre, de ha nem lépsz időben, az utolsó napokban már rohamosan hal le. Akkor is, ha töltögeted közben, ez már sokat nem segít, ebben a végső stádiumban.
Diagnózis felállításához fel kell tölteni 14,4 V-ig, majd ezen a szinten tartani, míg a felvett áram 60 x 0,02 azaz kb. 1,2 A értékre esik vissza. Ha már ez sem jön össze reális idő alatt, az probléma. Ha sikerül, de utána a feszültség túl gyorsan esik 12 V alá, abból már nem lesz használható akku.
A jármű elektronikájának 100 mA alatti készenléti áramát is beszámítva, 24 óra alatt sem eshet a feszültség 12,7 V alá, sőt valójában napok alatt sem. De amikor már beteg egy cella, elég hamar be szokott esni.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #76689 üzenetére
Na igen az se jó ha nem áll le a töltés. Rá kéne akasztani egy műszert fesz mérő állásban, meg egy árammérőt, és ha eléri a töltő a 13,8 voltot és még mindig jelentős áram folyik akkor valóban az akku a ludas. A töltő mit mutat arra ne támaszkodj, az enyém is hülyeségeket mutat folyton.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #76686 üzenetére
Bele. Az, hogy a töltő azt mondja rá közel se biztos az az 50% (terhelés nélkül megnő a kapocsfesz). Inkább akkor kéne aggodni, ha túl hamar feltöltődik, mert akkor haldoklik az akku.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #76681 üzenetére
Pont az lenne a baj, ha túl hamar töltené fel, szerintem jó az az akku. Meg ezek a picike csodatöltők azért közel se tudják ami rájuk van írva, jó ha 2 amperrel tölt az.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #76681 üzenetére
Amikor már erősen pezseg (forr) az elektrolit, akkor az már nem tárol többet a befolyt áramból, csak a vizet bontja.
Honnan gondolod, hogy nem jutott el a "csúcsra"?
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #76485 üzenetére
Kicsit tovább megyek, ha ez használható négyszögjelnél ???
Akkor ez alapján a jelgenerátor frekvenciája:
Tper =h * Ex
Tper= 2 * 0,5ms/div=1ms
f=1/Tper =1/1ms= 1kHZ -
törölt tag
válasz
DonThomasino #76480 üzenetére
Te négyszögjelet mérsz nem szinuszt, és a képlet amit linkeltél csak szinusz esetén érvényes. Négyszögjelnél az effektív érték fele a csúcsnak.
-
válasz
DonThomasino #76474 üzenetére
Ha a div az pl. 2V/osztás, a képen jól írja hogy a a példa az 9V csúcstól csúcsig.
Eből az effektív érték az 1,41-es viszonyszámmal kapható meg.
A példánál 9/1,41=6,3829787234V.
A példába én nem értem a 2x 1,41-et, a 9V effektív értéke az 6,38V.
A 2V cs-cs az 1,41V eff azaz gyök2
Az effektív érték az aminek a teljesítménye megegyezik az ugyanekkora DC azaz egyenfeszültségű teljesítménnyel,
másképp fogalmazva a koordinátarendszerben a területük ugyanakkora. -
And
veterán
válasz
DonThomasino #76474 üzenetére
Nem teljesen értelek, mert a képen látható példa és a te adataid között nem látom az összefüggést. Ezen felül a gyök(1) sem tudom, honnan jött, mert az effektív feszültség értéke szinuszos jelalaknál: Ueff = Ucs / gyök(2).
Mod. ha a csúcsértéked 2V (a csúcstól-csúcsig, Upp = 4V), akkor az effektív érték Ueff = 2V / gyök(2) = gyök(2) = 1,414.. V. -
And
veterán
válasz
DonThomasino #76472 üzenetére
Nem, mert nem áram, hanem olyan váltófeszültség, amelynél a feszültség (és a frekvencia) állandó. Valamint váltakozó helyett inkább csak változó feszültségű szokott lenni, mivel mint említettem, szokásosan nem nulla a középértéke, hanem DC-ben eltolt, nem vált polaritást.
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #76469 üzenetére
Inkább feszültség, mivel az oszcilloszkóp azt mintázza / méri. A szkópok belső teszt jelgenerátora általában 1 kHz-es frekvenciájú, néhány tizedvolt csúcstól-csúcsig értékű (szokásosan nem nulla középértékű, hanem pl. 0V / 600mV csúcsértékű) meredek fel- és lefutású négyszögjelet ad, hogy ezzel a feszültségosztós mérőfejek kompenzációja is beállítható legyen.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
DonThomasino #76458 üzenetére
en az analogokat nem ismerem, egy regebbi egyszeru digit tek-et hasznalok, az egy dolog hogy tarolos, de x-y tengelyeken el tudsz helyezni kurzorokat (vizszintes v fuggoleges vonalak) es ezek kozott tud szamolni, pl feszultseg, frekvencia, stb. ezt par gombnyomassal megteheted.
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #76458 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy ez túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak, de alapjában így van.
(A váltás nem úgy történt, hogy régen voltak a full analóg, CRT-s szkópok, aztán egyszer csak hirtelen mindegyik LC-kijelzős és digitális lett. Ráadásul utóbbiak sem számolnak ki 'helyetted mindent'. Egy rakás dolgot ugyan képesek kimatekozni a mintákból, de azért egy oszcilloszkóp legfőbb feladata továbbra is a jelalak vizsgálata.) -
válasz
DonThomasino #76438 üzenetére
Pontosan ahogy írod.
Egy DC tápvagy ceruzaelem vagy akkummulátor nulla hertzen szolgáltatja a feszültséget. -
válasz
DonThomasino #76436 üzenetére
Igen, nem lehet más a szekunder frekvencia mint a primer.
Ha mást mérsz akkor kezdj el ufót keresni a környéken. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #76433 üzenetére
Bocs, közben látom már megválaszolták, csak nem görgettem lejjebb.
@y@g4n: Igazán nincs mit.
@rednifegnar: Egy igazi tálentum.
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #76433 üzenetére
A mérőszonda a feszültséget tudja osztani, az időt természetesen nem képes befolyásolni.
-
aleister
veterán
válasz
DonThomasino #76030 üzenetére
Enermax Maxrevo 1600 gold. Nem volt olcsó.
Node a lényeg, hogy az elektroműszerész kolléga kimérte, csak ez a mosfet ment el benne. Ennyit bőven megér. -
válasz
DonThomasino #75773 üzenetére
A 6-12V az sima ugym 12V rendszernel, PB akkunal a teljes toltottseg nyugalmi allapotba 2,12V/cella, a nulla % az 1,75V.
Ez 10,5 es 12,72 volt kapocsfeszultseget jelent terheles nelkul, valamennyire mervado de elegge jelentos elteresek lehetnek az akku allapotatol fuggoen. Ezek az abszolut min-max ertekek, az also mar a melykisutesi hatarertek a felsot meg csak ritkan lehet elerni, ez az elerheto maximalis 100% toltottseg ami gyakorlatban soha nem lesz.
Az elfogadott ertekek 12,6 es 11,9VHa meg 13V felett van akkor valami eppen tolti, 14,4V az altalanos a gepkocsikba de a Ford kalciumos akkuja 14,7 voltot kivan es lehet intelligens generatornal 15V korul is, rovid ideig, hideg akkunal .
A szunetmenteseknel meg a 13,8V az elfogadott allando toltofeszultseg, de mas a hagyomanyos elektrolitos es az AGM is, utobbiaknal minden feszultseg ertek nehany tized volttal magasabb -
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #75773 üzenetére
Töltöttségi szintet csak terhelve lehet mérni.Feszültségből csak saccolni lehet.Sacc/kábé
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #75669 üzenetére
Szerintem tényleg én vagyok a leg "képzetlenebb" ebből a szempontból, szóval pont nem az én tanácsaimat kellene megfogadni
Analóggal is elvoltak az emberek elég sokági, de mint minden másból is a digitális kényelmesebb. Gondolkoztam én is analógon is, de 110-120 körül volt amit vettem, megengedhettem magamnak, szóval az lett. -
válasz
DonThomasino #75665 üzenetére
Rám is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest