- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
(jan)
őstag
válasz
darvinya #54185 üzenetére
Nem akarom folyamatosan járatni a tápot
Egy elektromos kapuról van szó, az lenne a terv hogy a készenléti tápról jár az arduino valamint az rf vevő, és az arduino inditaná a tápot. Sajnos pici tervezési hiba csúszott a rendszerbe, elfelejtettem hogy az rf vevőnek nem elég az 5 volt
Ha elég a vcsben mókolni valamit annak tökre örülnék, ha nem. akkor kiegészítem a cuccos egy dc-dc átalakítóval.
-
wody21
tag
válasz
darvinya #54161 üzenetére
Én se hittem a szememnek, mikor felfogtam, hogy ez ilyen. Konkrétan nem "beleöntve" van (bár majdnem
), hanem szegeccsel lezárt, fix szerkezetbe beültetve :\ 5 ajtós Hyundai Getzről lenne szó amúgy.
Kép, illetve további képek egy ilyen szerkezetről.
(első képen pirossal a mikrokapcsoló füle van bekarikázva)mod: a képek nem adják vissza, de tényleg nagyot néznék, ha a valóságban lehetne értelmes módon cserélni a kapcsolót. Egy fél órát biztos nézegettem, matattam, feszegettem a kiszerelt szerkezetet de csak nem akaródzott engedni.
-
kmisi99
addikt
válasz
darvinya #54031 üzenetére
Akkor azok jól vannak kialakítva. Az a baj ha fut a torrent kliens, már pedig azért kell a HDD, olyankor a feltöltés folyamatosan pár kb adatforgalmat generál ami folyton ébren tartja. Második módszer lehet ugyan ez lesz csak, épp a routerre lesz usb re dugva. Ha a tv boxról húzom le akkor a torrent kliens kicsit megbolydul.
-
Zola007
veterán
válasz
darvinya #53924 üzenetére
google-n kívül leginkább a tapasztalat.
Ha valakinek van otthon egy közepes darab neo lapmágnese, mondjuk 15-20mm-es
megtesztelhetné nekem hogy áll arányban a tapadási terhelhetősége, ha a húzóerő a mágnest tartó felületre merőleges, illetve párhuzamos.egyes oldalakon 15%-ot írnak, de ennek függvényében kellene rendelnem 10 db-ot, ami éppen elég nagy, de nem túlméretezett, mert kézzel el is kell tudni távolítani, amit fel akarok vele fogatni (fém lapot fém lapra, az, hogy mi, az most lényegtelen)
-
GZoli7
senior tag
válasz
darvinya #53912 üzenetére
A levegő átütési szilárdsága kb 20-22KV, normál körülmények között. Nedves időben a töredéke.
A villám elég kiszámíthatatlan, de nem ritka az 1000KV sem, nem véletlenül üt át a fél égen.
Mindegy, hogy mindkét érintkezőt szakítja a kapcsoló, a villám mindkettőt átüti.
Ezekben a kapcsolókban néhány, 2-3 mm a szikraköz. Még a szekunder villámáram is simán átütheti ezt.
Érdemes a megszakító dobozba egy villámáram levezetőt telepíteni. -
pjen
félisten
válasz
darvinya #53912 üzenetére
Írok egy példát.Ezelőtt vagy 30 éve Soroksáron két gyerek femászott egy tehervagon tetejére ahol a felső vezeték áramalatt volt,nem értek hozzá.A 25000V átütötte a kb félméteres szikraközt.az egyik gyerek akkorára égett mint egy csecsemő.Gondolj bele egy villám feszültsége ennek a töbszöröse is lehet a kapcsoló légrése pár mm.
-
-
degec
senior tag
válasz
darvinya #53708 üzenetére
huhhh fejegység buderus logomatic 2107..
szabályzók a szobában: http://solar-d.hu/webshop/show/BUDERUS_BFU_TAVERZEKELO_05647094_05720720_17408 így néznek ki..
maga a kazán nem turbós hagyományos valami 27 kw-os.nagy hirtelen..
még annyi, hogy amikor egész nap meleg van forróság ez a hiba nem jön elő még akkor sem amikor kihasználjuk a 250liter melegvizet csontra (kazán lekapcs víz addig folyat amíg hideg nem kezd jönni) és az egész vízmennyiséget újra kell termeltetni vele. eljátszottam azt is mivel azt hittem hogy a melegvíztermelés után a fűtéskörbe hűti vissza magát a kazán (mivel nagy a kazántest). de nem hűti magát oda vissza.
Radiátorok mindenhol lecsavarása és csak a garázsban kinyitása hogy oda okádja meleget meg nem jó ötlet meg ne durrantsam a kazánt.. meg nehogymá a kazán fél okossága ellen kelljen dolgozzak.. grrr -
degec
senior tag
válasz
darvinya #53706 üzenetére
más szakszervizest, területit is kérdeztem.. nem sokat tudott hozzá makkani..elég jó a beszélőkém félig már fűtésszerelő is vagyok szóval.. ezen is túl vagyok..
lehet valami szakaszos hibája van a külső hőérzékelőnek vagy nem tudom és az a baja..még annak a cseréjével nem is foglalkoztunk mivel az sose romlik el..mondták .
de hát mörfi ugye
-
degec
senior tag
válasz
darvinya #53704 üzenetére
az nem tudom mi amit mondasz (mindent én se értek ehhez a kazánhoz), de mivel írtam hogy hozzáértő szakszervizes szakember kezeli, és kb 2 éve kérem és nem tudja megoldani gondolom átnézte..
ezt az értéket +15 fok alá nem lehet vinni..nem tudjuk miért szoft frissítés után sem.. ha ere gondolsz de ezt írtam is.Zola007 : köszi ezen már el lehet indulni..
-
didyman
őstag
válasz
darvinya #53235 üzenetére
Akkor az az SMA mégsem olyan jó páka. Nekem valahogy nem esnek le a forrszemek, ha ésszel forrasztom, három alkatrészcserét is kibírnak. A spagettit sem értem. Nézd, ez itt egy számláló, amin elég sok párhuzamos kötögetés van. A panel alján összesen négy, azaz négy szál fut végig..Bocs, öt, a pont is ott fut, úgy rémlik-és slussz. Csak kicsit el kell gondolkozni a vezetékezésen és máris nem olyan cifra.
-
nyogo83
senior tag
válasz
darvinya #53238 üzenetére
Van itthon egy Fahrenheit 28020-as allomasom. Kb 5 eve vettem vagy 10 heggyel, a piros burkolatos verzio.
Nemtudom hogy ennek a szerianak valtozott-e valamit a minosege az evek alatt(Akkor volt valami 6k, ahogy latom most a kek verzio valami 3k)A normal furatszerelt alkatreszektol kezdve az smd alkatreszekig (ellenallas, kondi,sop8, sop16,tqfp32 ick) mindent gond nelkul megoldok vele.
Van mellette egy hasonlo pakam amilyet linkeltel, de azt maximum kabelforrasztasra hasznalom vagy par perces melokra, mert ha sokaig hasznalom akkor "megszalad" a homerseklete es nem jo vele dolgozni.
Szerintem 10k huf alatt ez egy teljesen korrekt allomas hobbi celra.
-
dudika10
veterán
válasz
darvinya #53240 üzenetére
" Ott volt a link, rá kell kattintani. "
Látom a linket. Kiderül, hogy a somogyi gyártja (pfujj), hogy 30W (ami sokszor kevés), hogy 230V-ról megy, hogy 1.4m hosszú a kábele és kapsz hozzá asztali támasztékot (amiből egyébként 1000 forint alatt normálisat is beszerezhetnél akár).
A hőmérséklete mégis hol van? Azt kérdeztem, mi a megfelelő hőmérséklet. Erre nem kaptam választ, pedig jó volna számszerűsíteni."Spagetti pedig nagyon szépen néz ki nyáknál.
Tehát nem."Még mindig nem értem, hogy ezzel az egésszel hova akartál kilyukadni, de inkább hagyjuk.
"Mint írtam, volt hozzá szerencsém ezekhez a fárenhejt csodákhoz (emiatt nem írok típus számot) és egyik sem tudta az árához képest tudást."
Egyszerűen nem tudok eltekinteni tőle, hogy nem tudod használni a magyar nyelvet. Nem csak itt, nem csak most. Sportot űzöl a rendkívül értelmezhetetlen hozzászólások gyártásából.
Ez a mondat így hangzik magyarul:
Mint írtam, volthozzászerencsém ezekhez afárenhejtfahrenheit csodákhoz(emiatt nem írok típus számot)- márpedig igenis írj típussázmot - , és egyik sem tudtaaz árához képest tudástazt, amit az árlapján elvártam volna."Hát akkor olvas vissza amikor kibuktam mennyivel jobb volt SMA, amivel nem taknyolok (max. az aki nem tud forrasztani, de annál a profi cuccal sem tudna forrasztani)."
Itt a hozzászólásod: [link]. Az egyik konnektorba dugható vackot hasonlítod a másik konnektorba dugható vacakhoz. Állomásról sehol szó sem esik.
"Nincs kedvem berögződöttséggel vitába szállni."
Kell az állomás. Mindenki tudja, aki komolyabban foglalkozott már forrasztással. Ez az egész a kognitív disszonancia feloldása részedről. Amivel semmi gond, nekem aztán mindegy, hogy mivel szórakozol otthon, csak amikor egy szakmai topikban kezdesz el idióta tanácsokat osztani emiatt
(ahogy általában), akkor kinyílik mindig a bicska a zsebemben.(#53244) cigam:
Ezen? Összeveszni? Dehogy ezen...
Ahhoz, hogy összevesszünk először egy nyelvet kéne beszélnünk. -
dudika10
veterán
válasz
darvinya #53238 üzenetére
Néha felmerül bennem a kérdés, hogy Te érted-e egyáltalán amit írsz?!
"Tudod vannak forrszemes próba nyákok, amikkel akármit csinálsz (rendes hőfok) a 2mm/2um forrszem leesik."
Na nézzük csak, hány fokos is az az SMA páka amit használsz? Csak hogy a rendes hőfok egy egzakt fogalom lehessen.
Millió és egy próbanyákot használtam már, tényleg érdekelne, hogy melyik az a típus, amiről leesik a forrszem, mert az elkerült eddig. Ha adsz egy webshop linket, esküszöm megrendelem."Kialakításról csak annyit, hogy nagyon szép összekábelezet lyukpanel, amire inkább ne legyen forrszem.
Kb. mint egy tál spagetti."Ezt nem sikerült értelmeznem. Arra gondolsz, hogy inkább használsz próbapanelt (dugdosóst), mint próbanyákot, mert szebben néz ki a kábelköteg? Vagy éppen azért nem használsz próbanalet, mert csúnya a kábelköteg? Vagy mi?
A kettő nem helyettesítője, hanem kiegészítője egymásnak, én is használok mindkettőt, bármilyen meglepő is."Pedig jobb, és próbáltam ezeket Fahrenheit csodákat."
Mégis melyiket? Nem véletlenül írok pontos típusokat én sem.
A 28003-nak például semmi köze a 28020-hoz, de a 28012-höz sem (én mindet próbáltam, kettő van is otthon éppen)."Nem elég, hogy minek az állomás, mikor semmi haszna, ráadásul bűzlenek.
De aki szereti, használja."Aha. Nem kell állomás, nyilván ezért használnak mindenhol konnektorba dugható szarokat. Ja várj, mégsem azokat használják. Akkor lehet mégiscsak kell ha nem csak taknyolni szeretne az ember?!
Bűzlenek? Dehogy bűzlenek. -
dudika10
veterán
válasz
darvinya #53235 üzenetére
Mi az, hogy a forrszemek hamar leesnek?
Valamit rosszul csinálsz.
Ha 5 évente látok forrszemet leesve, és annak is az az oka, hogy 400 fokos pákával 20 percig melegítette valaki forrasztás közben és egyből leesett. Olyat még nem láttam, ami forrasztás után hetekkel / hónapokkal / évekkel esett volna le (pedig van pár forrszemes próbapanelen összerakott kapcsolásom otthon, amik mind 5+ évesek).Arra már nem is mondok semmit, hogy a kialakításnak bármi köze lenne a megvalósítható bonyolultsághoz.
A páka meg... Ez az SMA semmilyen téren a közelében sincs egy 28003-as fahrenheitnek.
Ha telefonra, amit 2 évente cserél az ember, ki tud adni 50-100-150 ezer forintot, akkor egy forrasztópákánál amit használ 10+ évig, ha kicsit is komolyabban gondolja ezt a hobbit, nem sok az a 15 ezer. -
Batman2
őstag
válasz
darvinya #53111 üzenetére
Szevasz
Igen, ezt már kiderítettem, meg is leltem a belső, kesztyű tartó mögötti táblát, ahol mondják, hogy van az aljzat biztositéka.
A ford topikban kaptam némi segítséget, a ford oldalán találtam rajzot is a tábláról, olyat is, ami úgy nézki mint az enyémben, de a magyarázat, a biztosíték értékek már nem egyértelműek!
[link]A szöveg alapján a 18-as és a 30-as biztositék tartozik az aljzathoz.
Az alsó nagy 20-as rendben van, a felső kicsi 20-as helyén a táblában fizikailag egy 7,5-öset lelek.
Az a sejtésem, hogy ez a leírásban szereplő második verziójú tábla, bár kinézetében megfelel az enyémnek, de mégsem azonos.Ezért is vetettem fel it is a kérdést, hátha bele futott már valaki közületek ebbe és elektronikailag meg jobban értetek hozzá, mint a másik topikban.
Üdv.
-
-
beldeczki
aktív tag
válasz
darvinya #52896 üzenetére
(#52896) darvinya / (#52897) mezis / (#52898) Kernel: köszönöm a választ mindenkinek, esetleg valaki tud olyan helyet linkelni netről ahonnan tuti jót veszek? Annyi félét találtam már, hogy teljesen belekavarodtam. Soknál x2 volt kategóriának megadva, az pedig elvileg ugye akkor nem jó.
-
gyulank
addikt
válasz
darvinya #52841 üzenetére
Szóval ezek így elég tág fogalmak, egyáltalán nem biztos, hogy mind ugyanazt csinálja.
Lehet, hogy addig világít, míg hangot kap, lehet, hogy addig villog, míg hangot kap, lehet, hogy bekapcsol ha hangot kap, és úgy marad, lehet, hogy a következőnél meg kikapcsol. És a késleltető pedig gondolom mindből hiányzik. -
gyulank
addikt
válasz
darvinya #52839 üzenetére
Nem, én úgy akarom, hogy
1. Bedugom
2. hangot vár
3. ha kapott hangot, bekapcsol a duda a beállított mondjuk 1 másodpercig
4. késleltetés a visszhang miatt, aztán újra belép a
2. fázisba, amiből nem ugrik a
3.-ba, míg nem kap hangot.
Szóval hangra bekapcsol, szól egy ideig, vár egy kicsit, és előről kezdi. -
draco31
veterán
válasz
darvinya #52721 üzenetére
Telefon van, LED-ek is, de még nem csináltam olyan jack-es megoldást, amire gondolsz. Párszor gondoltam már rá, hogy veszek készen, de nem egyértelműek a leírások, hogy kezelné-e vagy sem. Droidom van 5.0.2-es.
Kernel
Nem a gombokkal volt baj nálam, hanem a memóriával, volt amikor egy nap 4x is be kellett ütni a kódot, ezekből lett elegem. -
Batman2
őstag
válasz
darvinya #52698 üzenetére
Szavasz
Valóban nem taniltam sehol a hegesztést, nem a szakmám, csak néha ezt-azt meg kell csinálni.
DE 3-as anyagot biztosan nem 50A-ral hegesztenék, mert azzal csak salakot gyártanék, de nem olvadna meg a lemez.
Ahoz valóban kell vagy 90-100A.
Kevesebbel legfeljebb csak a sarkokat lehet megvasztani, akkor sem fog a két anyag összehegedni.Nekem a .7-1-es lemezhez olyan 40-50A kell.
Üdv.
-
soldi3r
veterán
válasz
darvinya #52698 üzenetére
Mondjuk nem ertek hozza, de egyszer mar lattam ilyet. Az 50A nekem nem hangzik soknak, a 100A viszont igen. Alapesetben az aramerosseget az elektroda hatarozza meg. Ha jol remlik egy 2mm-es palcanal (mintha errol lett volna szo) kb 30-60A kozott lehet. Ezutan jon a pozicio, ami nem annyira mindegy, hogy PA vagy PE.
A fentebb linkelt jegyzetet lapozzatok at. Vannak benne (regi) okolszabalyok, pl elektroda atmero x 40 = kb aramerosseg.
3mm-es szenacelt en 2.5-es elektrodaval probalnam meg, es kb 60A-rol indulnek.
Az egy mas kerdes, hogy mennyire jo a gep, az enyem annyi aramot is ad le, amennyit kerek. -
Barret001
addikt
válasz
darvinya #52702 üzenetére
Hagyományos tekercselt váltóáramú trafóról van itt szó,bevonatos elektróda használatával.
50-60A/mm ezeknek az elektródáknak az amper igényük. 1-es lemezt meg nem kell evvel a technológiával hegeszteni,nem erre való. Óvatos pötyögtetéssel össze lehet fogatni,de a folyamatos hegesztési varratot el lehet felejteni! Aki nem hiszi amit itt leírtam,annak a Gugli a barátja,és a cáfolatokat itt megoszthatja a célközönséggel -
draco31
veterán
válasz
darvinya #52589 üzenetére
Meg is van közben, délután elhozza, hogy belenézzek, akkor egy JBL radial micro-t oldottam meg így segítséggel, aki akkor ezt a megoldást javasolta, sajnos már elhunyt, ezért nem tudom megkérdezni újra. Ennek a kütyünek 12v 1.25A kell, de ugyan így ezzel a DC-DC konverterrel lett megoldva. Persze csak a hangszóró része van használva, a dokkoló rész nem működik, mivel nincs meg benne a csatlakozó, azt kitörték.
gyenesmartin
Olyanom is van 10db, de a 20W-os hangszóróhoz az már kevés. -
válasz
darvinya #52465 üzenetére
Igen, biosból ki lehet kapcsolni vagy engedni lehet a hot swapet, de remote nem férek a bioshoz (+nem is akarom, h hozzáférhető legyen). Hot Swap engedése után a sima eltávolítás semmire se jó, a winyó pörög tovább, ráadásul rendszerújraindításkor leáll+felpörög (egyik célja lenne a dolognak, hogy a winyóindítások számát csökkentsem, uis ez eszi leginkább a hdd életét.)
Teljes mértékben csak a sata áramba fabrikált kapcsolóval lehet kilőni.
Ilyen usb-s relékontrollert találtam, 4.5$. Hogy aztán ezek mennyire bonyi programozást kívánnak utólag, nem tudom, ahogy azt sem, hogy mennyit eszik...
-
kjani18
őstag
válasz
darvinya #52442 üzenetére
Alkohollal benedvesített famentes írólap csíkot tettünk körbe a dobra, az alkohol rátapasztotta, csak tartani kellett és forgatni a dobot, amíg már nem hagyott csíkot a papíron. Ráfogni a dobra nem szabad. A pzs nem a legjobb megoldás, mert forgatás közben apró szöszöket kiszakíthat a fej belőle, egy kollégámnak így sikerült a tisztítás utáni beindításnál kilazítani a fejet. A tisztító anyag teljes száradása előtti próbánál is feltapad a szalag, ami tényleg károsíthatja a fejeket. Egyébként sikerült már tisztító kazival is megölni forgófejet, a fejek műgyantával vannak felragasztva, a legtöbb oldószer nem bántja, ( hogy válaszoljak, a tisztább vodka sem ) de nitróval, vagy acetonnal azért ne próbálkozzon senki!
-
-
dudika10
veterán
válasz
darvinya #52396 üzenetére
El is ovlasod amit írt?
Igen, először véletlenül "hifi fejhallgatóm kimenetét" írt, de utána leírta, hogy véletlen, mert azt akarta írni, hogy "hifi fejhallgató kimenetét", azaz a hifinek a fejhallgató kimenetét (ezt hposszasan magyarázta is).
Tehát nem. Nem fejhallgatót akar a SCART bemenetre kötni, hanem egy hifit, annak is a fejhallgatókimenetét.
(#52397) Kernel: nincs semmiféle fejhallgató. Hifi van, aminek van fejhallgató kimenete, amibe nem fejhallgatót akar dugni, hanem egy SCART bemenetet akar rákötni.
-
dudika10
veterán
válasz
darvinya #52392 üzenetére
Teljesen jól írta.
Eredetileg a (hifi) (fejhallgató kimenetét) - és nem pedig a (hifi fejhallgató) (kimenetetét) - akarta a (házimozi) (SCART bemenetére) kötni.
Teljesen jó a szóhasználat, kernel csupán a "zárójelezést" értette félre.(#52393) Kernel: lásd 5 sorral fentebb.
-
válasz
darvinya #52366 üzenetére
Az a baj, hogy ezek belülről mind egyformák.
A link lemaradt, bocsánat érte, szóval itt az említett lap: [link]
Érdekes, mert hasonló felépítésben, ugyanezzel az IC-vel van például ez: [link] Itt pedig 8-32V a működési feszültség.
Szóval hogy is van ez?
Ez azért lenne jó, mert RCA a bemenet, van hangerő szabályzó, állítható a gain, sőt, ki-be kapcsolható és némítható (nyomógombbal lehet rövidre zárni két-két pontot). Előbbi jó funkció. Ugyan nem mono, de ezen túltenném magam, ha érdemi erőt tudna kipréselni magából akkufeszültségnél.
-
-
mr. bryan
tag
válasz
darvinya #52321 üzenetére
Ezzel most nem tudom, mire akarsz célozni
Azt eddig is tudtam, hogy a jack szabvánnyal van "gondom", de a válaszod semmi információt nem hordoz, mert semmi nem derül ki sem a képedből, sem az írásodból.
Azt pedig nem hiszem, hogy a föld/mic kiosztás lenne felcserélve a két készüléken, mert működnek, csak nem úgy, ahogy szeretném -
-
Kernel
nagyúr
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 3
- OLED TV topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Nintendo Switch 2
- Okos Otthon / Smart Home
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Formula-1
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- MSI Cyborg 15 A13VF - 15.6"FHD 144Hz - i7-13620H - 16GB - 512GB - RTX 4060 - Win11 - 1,5 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest