- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
darvinya
titán
válasz
totya694 #85524 üzenetére
Elöregedett a forrasztás.?
Lëvï
Még nem hegesztették autó akkuval?
Vagy nem vetet szikrát összekapcsoláskor, szép kis lyukat égetve kivezetésre.
12V önmagában nem fog ívet húzni, csak mikor 50A+ is társul hozzá akkor bizony lesz ív.lezso6
Nem kell hálózat hozzá, csak elég a tesla 3millió menetes tekercs, lehet 6-8m-es villámot csinálni 12V/55A akkuval.
Csak Faraday ketrecről ne feledkezzünk meg. -
darvinya
titán
válasz
totya694 #85516 üzenetére
Hiba jelenség?
Hacsak keresztmetszettel lenne a gond ezekkel.
Sima krokodil csipesz úgy át tud ütni, hogy garantáltan ott marad az ember.
Ívoltó k.csipesz sem olcsó, utána jönne min.10mm² vezeték, és min. 2 rétegű szigetelés.
Ez már nem pár ezer Ft tételből jönne ki.Nekem van régi kábel, de azt összehajtani/feltekerni sem könnyű, aminek ugyanúgy hiányzik az ívoltó k.csipesze.
Inkább hívok sárga angyalt, mint azt használjam. -
válasz
totya694 #72759 üzenetére
Amikor csak kondit kell cserélni, az nem érdekes, pláne egy drágább tápban. Én neki szoktam állni a nehezebb hibáknak, is, csak általában béna vagyok
Nem egyszer volt kirohadt forrasztás, meg a hűtőborda valami miatt elrángatta a TO-220 tokos tranzisztort, annak meg kitört a forrasztása.
A fizikailag nem beférő elkó meg azért általában megoldhatóNem éri meg - neked. Valaki másnak (nekem) megérheti. Nem beszélve arról, hogy amit megjavít az ember, az később lesz e-hulladék.
-
dave0825
őstag
válasz
totya694 #72711 üzenetére
Köszi. Azért rendeltem azóta egyet, amit utoljára linkeltem, ha erre nem is, másra még jó lehet. Viszont lámpám már van, így 16-ért nem rendelnék még egyet (15 volt ez is).
Ezt rendeltem konkrétan, LED driver nem kell hozzá, benne van a lámpában gondolom, nekem csak a stabil 12V kellene, arra nem jó egy feszültség szabályzó? Az nem fix 12V-ot ad a kimeneten? 12.5-13V-ot (+-0.5V) írnak mondjuk.Akkor nem lesz jó nekem.
Bár ahogy nézem a lámpát, 10-30V-nak írják, hogy addig megy, lehet, hogy csak rosszul emlékeztem, hogy változó feszültségen a fényerő is változott volna.A felvett áram biztos, hogy változott, de azért kipróbálom újra majd. Hétvégén talán a motoron is meg tudom nézni.
-
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
totya694 #72676 üzenetére
Ha csak forrólevegős állomás kell: [link]
Nekem ez a típus van. Csak hobbi szinten használom, alkalomszerűen. Leszámítva, hogy az enyémben érthetetlen módon a műanyag biztosítékház kettétört és cserélnem kellett (gondolom jó erőben volt aki összeszerelte) nincs vele bajom. -
mezis
félisten
válasz
totya694 #72604 üzenetére
Én még a Rádiótechnikában megjelent "ős" változatot késztettem el, 3 példányban. Nagyon szépen, tisztán szólt, amikor még a magasabb hangokat is hallottam. Viszont jó néhány évvel ezelőtt összehasonlítottam egy Sony HiFi music centerrel (valami hasonlóval) és semmi különbséget nem hallottam. (Anno egy "bolti" nagy erősítővel eresztettük össze, óriási volt a különbség. HS-500-as hangfalak voltak.)
-
Sygnus
tag
válasz
totya694 #72595 üzenetére
Na ez nekem már magas
megpróbáltam még pár tápot de egyikkel sem megy, akkor marad az akksi töltögetés.
Egy ilyen lámpa: https://lumenet.hu/osram-nightlux-ceiling-silver-led-lampa?gclid=CjwKCAjwsMzzBRACEiwAx4lLGzgXt0qNmccpSiwdsFRz75Fchcdo4yxrX5FgNPff8NOU9bT6seU73BoCSIsQAvD_BwE
Sötétben , mozgásra bekapcsol és kb 10-15mpig világít. -
válasz
totya694 #72576 üzenetére
wassermann kolléga jár jó úton.
Ha nincs nagy indítónyomaték igény, esetleg a terhelés állandó teljes fordulaton, pl. légtecnikai ventillátorok, állandó munkapontban üzemelő szivattyúk, oda nem kell indító csak üzemi, abból se kell nagy mert az a kis indító nyomaték is felfuttatja a motort.
Jellemzően ventillátorok, ott indulásnál nulla a lapátok ellenállása azaz csak a forgó tömeget kell felgyorsítani.
Ahogy fut fel a fordulatszám, a légellenállás növekszik de a motorfordulat is és ezzel arányosan egyre jobban nő a nyomaték (közelíti a forgó mágneses mezőt).
Ugyanez jellemző a centrifugál szivattyúkra.
Oda se kell nagy indító mert felfutás közben szinte nincs is ellenállás, az csak a teljes fordulat közelében alakul ki.
Ha nagy indító nyomaték kell, esetleg üzemszerűen előfordul nagyobb nyomatékigény akkor,
Van az üzemi kondi, ez állandóan a körben van (segédfázis tekercs).
Indításkor vagy manuálisan, vagy automatán (áramrelé, centrifugálrelé) a segédfázis üzemi kondenzátorral párhuzamosan kapcsolódik az indítókondenzátor. Így a két kapacitás összeadódik, nagyobb indító nyomaték lesz (bár ez az 1fázisú motoroknál így sem egetverő).
Deviszont így, a túláram miatt leégne a segédfázis tekercs ezért a motor felfutása után le kell kapcsolni az indítókondit, az üzemi marad.
Van olyan megoldás is amikor az indítás idején kell csak a kondenzátor, utána azt is leválasztják mert a nyomatékigény olyan nagyságú amit a motor tud segédfázis nélkül is. -
törölt tag
válasz
totya694 #72086 üzenetére
Sajnos nem érdekel
A jelalakvizsgalom, ingyen volt, minden egyebet amit felsoroltál kidobtam mar régen mert nincs hova tenni, kb 10 UPS-em volt amiben minden megvan amit felsoroltál, meg az egyéb kacatok, akkumulátorok, és így tovább.
Így is megtöltöttünk egy kb 10 köbös furgont, úgy hogy hivatalosan egy szobát béreltünk
-
válasz
totya694 #72084 üzenetére
"Műhely részleges felszámolása miatt sok mindent eladnék de meghirdetni nem lenne egyszerű.
-Erősítő panelok,hűtő bordák,trafók
-Csöves erősítők,csöves erősítő modulok
-Oscilloscope,scope csövek
-Transzformátorok,kimenő trafók
-Puffer kondenzátorok.
Írjatok privátban mit kerestek hátha tudok segíteni"Ez nem hozott lázba senkit?
-
válasz
totya694 #72068 üzenetére
Műhely részleges felszámolása miatt sok mindent eladnék de meghirdetni nem lenne egyszerű.
-Erősítő panelok,hűtő bordák,trafók
-Csöves erősítők,csöves erősítő modulok
-Oscilloscope,scope csövek
-Transzformátorok,kimenő trafók
-Puffer kondenzátorok.
Írjatok privátban mit kerestek hátha tudok segíteni -
-
válasz
totya694 #71834 üzenetére
Ezt nem tudtam, bocsánat.
A legjobb legüzembiztosabb pedig az lenne hogy székapod a kaputelefont.
A pótmegoldások, mikrofon, ezek gyakran indulnak környezeti zajokra is.
Valamint nem tudod közvetlenül a hallgatóra tenni a hangforráshoz közel mert gondolom a kagyló a tartójában van alapesetben, így csak közvetett detektálás lehetséges.
H nem kagylós a kaputelefon hanem csak egy fali panel akkor esélyesebb.Ha mégis,
egy elektret kapszula, hozzányomva vagy nagyon közel téve a hangforráshoz, egy mikrofonerősítő, esetleges szűrő, nagy erősítésű ME vagy tranzisztororos fokozat és ez meghajt egy relét.Kolléga tapskapcsolót ajánlott, ez pontosan ezekből van felépítve. Eltérés hogy annak kimenete egy monostabil fokozat hogy meghatározott idő után visszabillenjen.
Utólagos korrekció, mikrofon helyének keresgélése, előfokozat erősítés beállítás, késleltetés ezek egyéni kísérletezést igényelhetnek. -
válasz
totya694 #71832 üzenetére
Csengőn vagy hangszórón mérni, legalább kb. tisztába legyél a feszültségviszonyokkal,
ha pár volt akkor előtétellenállás+optocsatoló.
Ennek a kimenetével akár lámpát vagy több kilowattot is vezérelhetsz segédtáppal és a gyári cucctól több kilovoltra elszigetelted a teljesítmény részt.
Ha kicsi a fesz. akkor csengetéskor a panelon olyan pontot keresni (mérés) ahol ez megvalósítható, így látatlanba többet nem tudok, nincs előttem a készülék. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #53209 üzenetére
A pcl/ecl86SE-nél két dolog tud brummot okozni. Az egyik, ha nincs felcsavarva a csőre menő fűtés vezetékpár, az legyen tökig felcsavarva. A fűtő vezetékpár egyik ágát meg le kell kötni a sasszira, mindegy melyiket. Ilyen módon AC fűtéssel tökéletesen zajmentes lesz a cucc, nem kell és nem is érdemes DC fűtéssel kínlódni.
Az anódtáp szűrésére meg tudsz használni CLC szűrő tagot, ahol a tekercs egy hagyományos fénycső ballaszt, a kondik meg ilyen 300uF 450V vagy hasonló cuccok.Az E88CC sem lesz brummos a trafó közelsége miatt. Nézd meg mennyire közel vannak egymáshoz a dolgok nálam: [link]
Viszonylag kényes ez az erősítő a földelések kialakítására, számít, hogy pl. a fém ház hova és hogyan van odakötve, hogy a jack csatlakozó külseje földelt-e, meg hogy bekötöd-e a védőföldet a sasszira.
Valamint még az is sokat számít, hogy mekkora érzékenységű fejhallgatót dugsz be. Pl. van egy régi Sony fejhallgatóm ami nagyon jól szól vele, azzal semmi brumm. Aztán ha bedugom a Marshall fejhallgatót, az a ma divatos 100+ db érzékenységével összeszedi a brummot.
Ilyenkor célszerű mondjuk az Audio Technika fejeseit beszerezni, mert ott nem az érzékenység egekbe növelésével értek el nagyobb hangerőt.Lompos48: az oké, de attól még beadja a kulcsot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #40914 üzenetére
Általában természetes ilyenkor a zaj, mivel az erősítő jelforrás kimeneti fokozatának saját zaját erősíti fel. Annak saját szintszabályzója pedig előtte van.
Ezért nem érdemes bemeneti potméter nélkül használni a végfokot, mert ha az ott lenne, azzal le tudnád halkítani lényegében a zajt is, majd a forrásból adni rá nagyobb hangerőt. Ezáltal javulna a jel-zaj viszony.
-
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #40873 üzenetére
Elvileg 2 db ilyen panellal ugyanott vagy, ha bedobozolod: [TA2024]
Amit linkeltél, olyan is van eBay-en, önálló panel, kártya, vagy dobozolt formában is: TA2021
A feltüntetett 25 W teljesítmény kicsit kamu, mert a gépben csak 12 V-ról üzemel, abból nem lehet annyit kihozni.
TA2021 vagy TA2024, azonos tápból, azonos torzítással, közel azonos teljesítményt tud előállítani, ami persze általában vonatkozik sok erősítőre.
TA2021:
TA2024-hez csak ilyen táblázatot láttam, ahol 12 V-ra van definiálva, de így is össze lehet hasonlítani a felső grafikonnal, hogy nagyjából ugyanaz, mellesleg az IC-k belső felépítése is ugyanaz:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #40536 üzenetére
Ritkán jössz és nagyot pukkansz!
Egyelőre csak apróságok:
Úgy tűnik, hogy egy hídkapcsolásos erősítő.
Ha a J1 csatlakozó bekötései érthetőbbek lennének, akkor talán nem maradnának nagy kérdőjelek. Első látásra a J1/3 láb és test (P4) közé kellene érkezzen az erősítendő jelnak. Ugyanakkor nem tudom mi van a J1/1 és J1/5 lábakkal.
A táplálásával se nagyon tiszta a dolog, lehet vannak még ismeretlen rajzrészletek. Nem nagyon látok egy 2x150W-os erősítőt etetni képes részletet se.
-
darvinya
titán
válasz
totya694 #37079 üzenetére
Biztos nincs forrasztás lazulás a táp panelon vagy érintkezési hiba?
Nemrég az én Samu tv adta meg magát egy hajszál szakadás lett a táp panelon.
LED világított, de semmi.
Ki-be vettem a táp panel és a mozgatás közben helyre rakta bekapcsolt, de még ekkor sem volt háttér világítás.
Kis idő múlva visszajött, de kis tv mozgatásra el is ment.Ha ott minden rendben, akkor tv alaplap halt be, de azt nehéz javítani.
-
válasz
totya694 #37077 üzenetére
Sajnos a helyzet változatlan.(Egy csatlakozó volt leszakadva amit vissza forrasztottam)
A 3,3V több helyen is mérhető ami a LED felvillanása után is jelen van.Próbáltam a gombsor lehúzása után is indítani de az sem hozott eredményt.Esetleges hiba ként talán még annyi fordulhat elő,hogy a 4 db vezetéket én szép sorba forrasztottam vissza ahogy azok az alsó csatlakozóban is voltak -
bbarna
tag
válasz
totya694 #35904 üzenetére
Üdv!
Valószínűbb az LCD panelen lévő COF film kontakt hibája. Ezeket spéci ragasztóval illesztik az LCD-hez, ami egy idő után - főleg a melegtől- elenged. Próbáld meg óvatosan nyomni először a geometriai tengelytől a hibás félre eső első elemet.Ha szerencséd van, akkor csak az az egy is okozhatja a hibát, mert annak hibája miatt már a többi sem kap vezérlést és ezért nincs a kijelző felén kép. -
PHM
addikt
válasz
totya694 #35172 üzenetére
Hasonló cipőben járok egy Xerox monitorral.
Mivel a Lomexben nem volt csereszabatos darab,
én fel is hagytam a kereséssel.
Így viszont lehet, hogy elugrok HQ-ékhoz.
Nekem a dual FET szétégett az alaplapon.
Van rá remény, hogy a fénycső jó még?
Mert azt fogalmam sincs, hol lehetne beszerezni.
Holnap megnézem, nekem milyen típus kell, de ha minden igaz,
a linkelt példány csereszabatos az enyémmel.
A következőt javaslom:
Írd össze cikkszámokkal, hogy mi kell neked, s ha megyek,
a te alkatrészeidet is beszerzem. -
fero02
nagyúr
válasz
totya694 #35172 üzenetére
Tudom, sajnos Szarvason sem rózsásabb a helyzet. De ha még hozzácsapod a kondikat is, amiket cserélni kell (úgy is célszerű az összeset), akkor már kb jó is az ár. Sajnos én is csak így tudok rendelgetni.
Vagy összefogok/betársulok ismerősökhöz, csak hát ott ugye mindig várni és alkalmazkodni kell. Esetleg ha valaki megy fel a nagyfaluba, akkor megkérem őt...de az is macera, meg sokszor nyűg. Na mindegy. Ilyen ez a vidéki élet... -
fero02
nagyúr
-
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
totya694 #33762 üzenetére
Nem túl sok konkrétumot adtál meg, így elég nehéz. Kérdezek:
- Mi a hibaüzenet pontosan? Ez gyakran elmondja, mi a baj, mit is kell tenni. Pl: "Protected Card" => az átalakítón az írásvédő fül átcsúszott védettre...
- Mit tud a kártyával csinálni a kamera? Tényleg tudja formázni? Látja a kártyán esetleg lévő, korábbi (pl androidos) képeket?
- Ha a kamera nem is, egy PC/laptop látja a kártya tartalmát? Tudja írni?
Most hirtelen ennyi jut eszembe...
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #33529 üzenetére
Alapelvekről beszélünk, a töltés csak így működik. Azt kellene látni, hogy az integrált chip alapvetően biztonsági védelemként szerepel (például a töltőáramkör meghibásodása esetére) a töltés egyébként kizárólag a töltő dolga.
Azért is érdekes ez, mert volt már olyan kérdés fórumom, aki úgy gondolta, hogy úgyis van védelem a Li-ion akksijában, tehát akkor toljunk neki valamit, biztos jó lesz. Ez nem így működik. Az integrált védelem csak egyfajta biztonsági szelep, nem töltésszabályzó.
Hőfokszenzort véletlenül nem említettem, bár az is szokott lenni, továbbá nem tettem még említést a soros egységek közötti balanszírozás kérdéséről, amiben van szerepe az integrált elektronikának. A feszültségbalanszírozás eléggé lényeges, hiszen hiába megfelelő a teljes kapocsfeszültség, ha belül valamelyik cella 4,2 V felé töltődik, vagy épp túlmerül, abból is gond lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #33524 üzenetére
A Li-ion akku védelme a túltöltés és túlmerítés ellen az integrált chip dolga, az előírt töltés viszont a laptop töltőáramkörének feladata, ez két külön téma. Ezek a védelmek, a ciklusszámlálást is beleértve, ha nem is feltétlenül az akku robbanása, de térfogatnövekedés és kifolyás ellen is igyekeznek védeni a készüléket.
A töltés legfontosabb jellemzője a cellánkénti 4,2 V-ra való töltés. Amellett van egy áramkorlát is, ezért amíg a szükséges kapocsfeszültséget el nem éri, áramgenerátoros módban kell tölteni, utána pedig feszültséggenerátoros módban addig, míg a töltőáram le nem csökken egy adott értékre. Utána a töltést le kell állítani. Csepptöltés nem megengedett, mert az akku az abból érkező csekély energiát is képes lehet úgy felhalmozni, hogy egy ponton robbanhatna tőle.
-
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #33480 üzenetére
A szokásos és kézenfekvő, hogy testre kell zárni. Túl sok lehetőség nincs is, lehetne még +5 V-ra. De szerintem, ha rámérsz műszerrel, olyan 3-5 V körüli feszültség lehet rajta.
Elvileg megpróbálhatnád egy 1-10 kΩ nagyságrendű ellenállással is testre zárni, legfeljebb nem kapcsol be, mert a szükséges ellenállásokat már eleve betervezi egy normális tervező. Tehát ha így nézzük, túlzott óvatosság.
-
ffodi
veterán
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
totya694 #33435 üzenetére
Kösz a tippet, de sajnos terheléstől függetlenül változatlan a ciripelés. Valamint nagyobb terhelésnél (50% körül) már inkább átmegy olyan kattogó szerű zajba a magas frekis hang. Szóval ezt nem terheléstől tenném függővé.
Hála az égnek kikapcsolt állapotban csendben van. Volt már olyan platinum minősítésű tápom, ami kikapcsolt állapotban sem hallgatott el teljesen.
Az egyértelműen hallatszott, hogy pár kerülettel odébb csendben végezte a dolgát a táp.moha21: próbálkoztam azzal is de hatástalan volt. Ezért gondoltam rá, hogy a 230V-os bemenő ágat kellene szűrni valahogyan.
Amúgy i7-4770 és GTX670 van a gépben, de másik alaplappal is ciripelt a táp.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dell Precision Munkaállomás 7750 17.3" i7-10850H/32GBRAM/1TBSSD/RTX3000/WIN11PRO
- EREDETI Apple Watch ULTRA óraszíjak (BLACK TITANIUM) - 49mm
- Apple Watch ULTRA 2 49 mm - Black Titan, Black Ocean Band - MAKULÁTLAN! - 3 ÉV GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Update 06.27. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest