- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Mindent is mindenre.
A hangváltón szimmetrikus XLR és aszimmetrikus RCA bemenetek vannak. Vettem kábeleket kb mindenhez, ami megtalálható egy PA hangrendszerben: 1/8 stereo aszimmetrikus TRS jack - L/R RCA (hozzá egy 1/4-1/8 TRS adapter), XLR-XLR, RCA-RCA. Egyedül szimmetrikus TRS jack-XLR kábellel nem készülök, mert szerintem annak kicsi a valószínűsége, hogy az előbbi három közül ne lenne vmi elérhető és a szimmetrikus jack kevésbé jellemző, mint az aszimmetrikus. Legalábbis AUX/Monitor/Record/Phone kimenetre, amire én fogok csatlakozni a hangrögzítővel. Ha tehetem, akkor aszimmetrikus kimenetet kérek, az a legegyszerűbb. XLR kábelt is csak azért vettem, ha esetleg aktív hangszóróra kéne csatlakozni. Olyat kétlem, hogy kapnék a keverőpultról, általában egyetlen olyan kimenet van csak, arról megy az egész cirkusz.
Szóval az említett kábelek egytől-egyig földeltek mindkét végükről, de mivel nem lesz hálózathoz csatlakoztatva a rögzítő, ezért gondolom ilyesmivel nem kell foglalkoznom, ugye? -
Teasüti
nagyúr
Kihangosított rendezvényen a beszédeket főleg. Ehhez egy mikrofonos hangrögzítőt néztem (Zoom H1n). Másik végén keverőpult, stb. Vehettem volna hasonló költségvetéssel dedikált rögzítőt is (Tascam 60DII), de kell a sztereó mikrofon is. Ezeken meg általában csak mikrofon bemenet van. Ami már tud rendes vonalszintet is az meg mocskos drága.
-
Teasüti
nagyúr
Gondolom a készre szerelt forgalomban lévő kábelek mindkét végükön be vannak kötve, nem? Föld is és az árnyékolás is külön-külön vagy egyben. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben magadnak kéne gyártani kábelt? Ilyen kapcsolható földelésű tesztkábelt még sose láttam.
Engem mondjuk nem érint szerintem, mert a hangrögzítőnek nem kell hálózati áram. De gondolom ettől még ha a linkelt hangváltó is helyesen van földelve, akkor mindkét irányban megszakítás nélkül közösítve lesz a föld a lebegő hangrögzítőtől a keverőpultig.
-
PitLee
őstag
Hát lehet, hogy egy hónap tekerés után új nadrágot kell néznie
https://youtu.be/S4O5voOCqAQ -
lacam
aktív tag
Szia
Lehet, hogy elég..sőt, alapértelmezetten ez a kívánalom: ha párás a levegő, tejerjen, ha van lámpa kapcsolva ha nincs, akár éjszaka is. De a lámpakapcsolóval elébe mennék a magasabb párának. Végülis mindegy. Kipróbálom, kapcsolt fázis nélkül (gondolom működik úgy is, hisz fixen rajta van a 230) -
elttiL
senior tag
Kösz a választ. megnezem. Rémlik hogy irfz-s kapcsolat találtam a neten valahol. Még az AMD Thunderbird eraban csináltam kis kapcsolast többet is nemrég még is találtam. (mondjuk ez kicsit bonyolultabb mint a tied. 8labu ic és egy bd139 volt rajta. Jól kielemzem azt is. Kösz.
-
fkenny
senior tag
Mindenképpen fix kimenettel kell dolgozzak mert vannak olyan eszközök (Routerek, CPE eszközök, kamerák) melyek a telepítések alkalmával ideiglenesen is de telepről kell működtessem őket, ezért gondoltam a DC-DC step down konverterre mint megoldás. Itt a kérdés számomra, hogy a 16V vagy 24V ami előnyösebb mint kiinduló feszültség, ebben nem tudok dönteni, meg hogy a töltés működhet-e úgy ahogy korábban leírtam).
-
draco31
veterán
24v és 0.8A. De már rájöttem, hogy ez a kevés, mert most kapott egy 19V-os 3A-es laptop tápot, és szépen tölti felfelé a pakkot.
Ott tévedtem a dologgal, hogy amit korábban építettem pakkot, az csak 3 cellás volt, annak elég egy ilyen nyomtató táp, feltöltötte vele. Úgy látszik ennek több kell. -
törölt tag
-
terapeuta007
aktív tag
saátorozáshoz eza konfig tökéletes. eza konfig ottmarad a sátornál és tölt. magával meg visz egy valodi 10-20 ezer mAh powerbankot, nem tudom hanyan mennek lehet h mehet nagyobb napelem meg nagyobb aksi is a sátorhoz.
aztan amikor viszaérnek a sátorhoz lehet tölteni telot meg powerbankot ujra.
hordozhatoba nagyjabol eza teteje [link]
ezhogy mennyire lehet elég azt netudom.
de ez hajlithato fellehet csavarni azt zsa. -
darvinya
titán
És tordaitibi
Köszönöm megoldásokat, de akkuról fog üzemelni, nem tápról.
18V-ról mennek már közép teljesítménnyel a LED-ek, mert 18V-on kipróbáltam.
Jobb 1W-os LED-eket 0.5W-on üzemeltetni, mert nincs hely hűtőbordának, s így Alu panel eltudja vezetni a hőt.
5S pont megfelelne célnak, s lenne 10% tartalék is. -
Ja hogy így.
Szerintem azért nem megy mert amikor eléri a 8 voltot, bekapcsol és annyira megrántja az akkor még lassan forgó, ezért kevéssé terhelhető agydinamót hogy akár 2-4 voltra is leesik. És ugyanez miatt megy néha a telefontöltés, az mondjuk csak 600mA-rel terhel be, a feszültségesés megáll 4,5-5volton, a powerbank meg adaver neki az 1,5-2A terheléssel és beesik 3 voltra vagy alá.
Ezt ötletem sincs hogyan lehene kiküszöbölni. -
Attix70
aktív tag
Példának írtam a linket, LM2596-alapú áramkörökön be tudod állítani a kimenő feszt (akár12V-ra is). Ebay első találat. Szerintem van itt nálunk is gyorsabban.
-
PHM
addikt
Mi a funkciója az áramkörnek?
"a kimeneten lévő N-FET 10 kOhm-os ellenállását kellene csökkentenem?"
Ha ez az ellenállás a kapuval van sorbakötve, csökkentsd le pár ohmra.
(Akár el is hagyható.)
A powwer fetek gate kapacitása ugyanis elég nagy, ezért a gyors
kapcsoláshoz kis belső ellenállású meghajtó áramkör kell. -
Attix70
aktív tag
A diódát vedd ki (1N4148) mert kinyírhatja a Zénert ! Valamint az R2 és R3-at csökkentsd 100-ad részre és a az ic kimenetéről a 3-as lábra tegyél be 100K - 1MOhm körüli ellenállást (nem kritikus az érték, ezzel tudsz egy kis hiszterézist adni az áramkörnek, hogy ne prellegjen a kapcsolás pillanatában)
-
[CS]Blade2
addikt
Még karácsony előtt beforrasztottam adaptorra a hóembert, működik rendesen. Van még 1-2 ilyen cuccom, ami 3db AA elemről megy, azokhoz is vennék valamit: [link]
Ez jó lehet?
Output : DC 4.5V 1A ( Suitable for 1A or under 1A )
Short circuit protection
Overload protection
Over voltage protection
Efficiency: ≥80%
CE CCCAzt írod, hogy egy sima trafós táp nem feltétlenül jó ilyen célra. A linkelt vajon ilyen?
-
[CS]Blade2
addikt
Van multiméter, de nem vagyok biztos benne, hogy hogy kellene áramerősséget mérnem. Alul egy 3xAAA elemtartó részt kell elképzelni benne az elemekkel, és ennyi. A ledekhez, vezetékekhez nem lehet hozzáférni.
Ezen a logikán voltam én is, csak nem vagyok biztos benne. Van olyan cuccom, ami 32led 2W, ahhoz szinte újragyártottam a sort. Aszem azok 3,2V 20mA.
Itt kb 3x1,6V (4,8V) van zsír új elemmel, és ahogy merül úgy halványodik is. Szerintem full sorosan van.
Jól sejtem, ha kevés neki, akkor egyszerűen nem fog világítani, ha pedig 3W körül van, akkor melegedhet az adaptor? Vagy benne van, hogy eldurran az adaptor vagy egy led? Mert, ha nem, akkor lehet, hogy az lenne a legegyszerűbb, ha kipróbálnám.
-
-
-
Nekem régebbi Nokiákkal csak annyi volt, hogy az adatlábakat összekötve (mások a földre viszik), volt hajlandó tölteni (C5-00, stb Nokiák). Hogy mennyivel, azt nem néztem, de akkoriban nem volt gyakori az 500mA-nél erősebb USB.
Nyilván ezt nem tudod a telefonba tenni, szóval ha rendes telefonként kellene tölteni, akkor marad a töltőáram korlátozása.
De miért baj, ha gyorsabban tölt? -
Ja, ez nekem úgy tűnt, hogy valami DIY riasztóba, vagy ilyemibe kell.
Amúgy az átlagos ebayes lítium modul USB csatis -
-
Davidof92
senior tag
itthon lehet kapni ilyesmi szettet kompletten? Csak mert nem tudok sem Ebayról sem egyéb ilyen oldalakról rendelni sajnos. Az elfűtés végül is annyira nem gond mert valószínűleg egy 38Ah akkuról etetném, az meg elviszi 1 napot úgy is. Miért nem ajánlod a diódát?
Szerk: Közben találtam, ez jó lehet? [link]
-
Ez egy ritka esetben műhelyrádió és/vagy járművön elhelyezett rádió szabadtéren. A súly nem para amíg gyúrni tudok
A napelem felhajtható lesz a nap irányába. Volt tervben Li-On cellás kivitel csak nehezebb lett volna összehozni 12V rendszerbe, illetve drágább. Az akku ezenkívül csereszabatos egy másik eszközbe így az is segített ebbe az irányba. Ha nem süt eleget a nap, akkor a rádió megy 230V-ról ilyenkor leválasztom a 12V-os rendszert.
Ha 180napig nem süt a nap akkor szivargyújtó csatlakozásra is be tudok még állni az akkura rátölteni
Erre az időre a napelem+töltésvezérlő kerül leválasztásra.
Tudom kicsit bonyolult de már minden megvan hozzá kivéve a napelemes töltésvezérlőt. Alapvetően persze 230V üzemmódba fog menni de ha kiviszem valamiért a szabadba, a civilizációtól távol akkor menne akkuról+napfényről
Van egyéb gyári rádió de megelégeltem az 1-2órás futásidőt. Becsléseim szerint ez fél napot is mehet egy töltéssel, ha kell.
Kérdés most arra irányul, hogy helytálló e az a megállapítás hogy a napelem határozza meg a töltés legnagyobb áramerősségét és nem a töltésvezérlő. A töltésvezérlő tudna 10A-t is de a napelem méreténél fogva 1.5A a max sztem.
-
-
terapeuta007
aktív tag
nekem is ienem van csak lifepohoz 12,8v enyemnel is rajzom ossze volt kotve de figyelmen kivul hagytam az egyik 1-1,5A nel (erősítő)mar nem mukodott egy kis ido utan. rovidzárnál meg már instant szar lett (2db van belole)
de amugy semmi baja nincs megcsinaltam utana ahogy a rajzon volt. szerintem ne sajnáld azt az 5 centi kábelt és az időd. -
-
Kernel
nagyúr
Az alumínium nem a réz helyett van (nem is lehetne forrasztani), hanem hordozó FR-4 helyett.
Természetesen az alu hordozó és a rézfólia közé is kell egy szigetelőréteg, de az vékony, jóval kisebb a hőellenállása, mint a szokásos üvegszálas műgyantáé.
http://www.epectec.com/pcb/thermal-clad.html
Ha ezt az alulemezt hűtőbordára szereljük, jobban hűti az alkatrészeleket, de már önmagában is jobb a hőleadás a környezet felé.
Ezért már az sem mindegy, hogy egy E27 lámpában alu PCB van vagy csak hagyományos. Alu nélkül gagyinak számít (vagy csak kis teljesítményig használható), de legjobb, amikor további hőelvezetés is van.
-
Kernel
nagyúr
Lehet mondani, hogy hivatalosan nem ajánlott, mindenesetre a gyakorlottság fontos. A 75 W-os szlovák pillanatpákával meg lehet csinálni, de rövidített heggyel, vagyis növelt teljesítménnyel.
Itt ugyanis nem lehet taknyolni, nagyon gyorsan kell dolgozni, hogy ne legyen ideje átmelegedni.
-
-
darvinya
titán
-
darvinya
titán
Akkor neked ez kell 2.54 2p fix anya nyákra.
-
Kernel
nagyúr
Aviation plug vagy connector néven futnak ilyenek például:
http://www.ebay.com/itm/201465426325
Nekem 4-pólusú van, bevált.
GX16 utal a 16 mm furatméretre, ennyi kell az aljzatnak (15,5 mm).
-
Moleman
addikt
Valamilyen autós csatlakozó?
-
tvamos
nagyúr
Ha így csinálod a nem invertáló erősítőt, akkor fog 10-et erősíteni ac-re, de dc-re csak 1-et.
Ha méregetni akarsz, akkor az az első, hogy előkapod az oszcilloszkópod, a funkció generátorod. (Ha nincs a fiókban, akkor tudsz letölteni pc hangkártyára, generátort akár mobiltelefonra is.)
Kell multimeter is.
1 a dc szinteket kell ellenőrizni, az ic mindkét bemenetén, és a kimenetén is fél táp kell legyen.
2 ac-t kell kötni a bemenetre, a + bemenetén mért kell kb. 10 szeresse kell legyen a kimenetén.
Ha nem elég a kimeneti helyszint, kösz kettőt egymás után.
Ha le kell venni a kimenetről a dc-t, akkor kell oda kötni egy kondit. -
Kernel
nagyúr
Trükközik rendesen a srác, csak nem tudom, hogy szándékos vagy tévedés, mert egy szóval sem látom említeni.
Az a rajz úgy lenne korrekt, ha az IC-k V- pontja nem GND-re menne, hanem lenne még -12V is. Vagy legalább -5V.
A többi GND maradhatna úgy, vagy azokat is lehetne negatívra kötni (a bemeneti pontok kivételével), csak akkor a LED-eket is sorba kellene kötni, mert több táp jut nekik.
Abban a formájában, negatív táp nélkül a műveleti erősítők egyszerűen levágják a kimenőjel negatív félperiódusát (nem tud kivezérlődni abba az irányba), így az eredmény egy durván torzított jel lesz. A LED persze nem hangszóró, ezt a torzítást senki nem fogja érzékelni, bár szerintem a szűrők működésére is hatással van, amiket ő normál jelalakra tervezett. Legfeljebb végül az sem tűnt fel.
(#55419) kmisi99
Ha jobban akarod terhelni, úgyis kell a hűtés is, akkor már jobb a nagyobb.
-
Kernel
nagyúr
Helyes bekötéssel nyilván menni kéne, de az áramkör triac vezérlésére lett kitalálva, ahhoz elmegy az AC-meghajtás.
Itt viszont arról volt szó, hogy LED-et akarsz vezérelni, azt is fordítva, tehát zenére aludjon ki.
Ehhez én mindenképpen diódával kapcsolójelet képeznék, ennek az a szokásos módja. Hogy utána ezt a jelet komparátorral vagy tranzisztorral kezeled, az már mindegy, de egyenirányításra szükség van. Hasonló áramköröket használnak egyébként erősítők automatikus bekapcsolásához is.
-
Kernel
nagyúr
A triacos rajz mindegyik fokozata invertáló, csak a jelölés rossz.
Ha át akarnád kötni neminvertálóra, az nem csak annyiból áll, hogy felcserélni az IC bemenő lábait, az úgy nem működik. Pozitív visszacsatolás itt értelmetlen, nem rezgéskeltőt akarsz építeni, hanem erősítőt.
A 680 ohmok bemenő végét lehetne megcserélni esetleg, de nem érdemes.
Dióda nem azért kell, mert féltáp van, hanem a HF-jel csúcsegyenirányításával egy változó DC-szintet képeznek, ami kapcsolójel céljára alkalmas, például egy tranzisztor bázisának vezérlésére stb.
ha bent hagyom a 100nF-os kondenzátort (C15), akkor közel 11V-ra elmászik a féltáp (12V a bemenő),
Ez szinte az értelmetlenség határát súrolja, a kondinak nincs hatása a DC-szintre, ha zárlatos lenne, akkor is lefelé húzna, nem felfelé:
Tehát így látatlanban rejtély, hogyan sikerült ezt megoldani.
-
tvamos
nagyúr
Ha megy, akkor hasznald egeszseggel!
Az a baj, ha nincs +/- tap, akkor az elso fokozat rogton egyeniranyit, es csunya lesz a kimenete. Ha rakotned az olcso szkopod, latnad, mi tortenik.A fel tapos tortenetnel is az a lenyeg, mint a tobbinel. Ha nem mersz, akkor nem tudod, hogy mi, hogy van. Az a lenyeg, hogy a fel tap legyen az osszes kimeneten. Az meg ugy lesz, hogy szepen levalasztod minden fokozat bemeneterol a DC-t.
-
Kernel
nagyúr
Pedig az már jó jel, csak talán ki van akadva a kimenet, nem áll be a féltáp, meg kell mérni.
Ennél a másik rajznál GND-szinten van mindkét bemenet, így a kimeneten is nagyjából 0 V-nak kell lenni. A felső 680 Ω a negatív visszacsatolás osztójának része, az alsó 680 Ω-ot pedig driftkompenzálásként teszi be. Utóbbi nélkül működik, csak elmászhat kissé a munkapont.
Tehát ez az eset, amikor gyakorlatilag elmegy, csak elvileg nem korrekt anélkül.
De most látom, a bemenet nem is jó úgy, mivel pozitív visszacsatolás van, fordítva kell kötni.
-
Kernel
nagyúr
Komparátornak épp az a lényege, hogy nincs negatív visszacsatolás, ezáltal az erősítés maximális (az eszköz nyílthurkú erősítése érvényesül), a kimenet kiakad valamelyik végállásba. Vagy-vagy. Köztes állapot (ideális esetben) nincs.
Meg épp azt fejtegettem, hogy azzal a megás ellenállással csekély visszacsatolást képeztél, a bemenő tag pedig hiányzik is, így értelmetlenül nagy a fokozat erősírése.
Emiatt valójában torzít, négyszögesít, azt csak valami "tévedés" folytán sikerült úgy eltalálni, hogy valamit csinált is.
Vonalszintű jelet még 100-szorosan sem kell erősíteni, ilyen célra. Másik a dióda utáni kondenzátor, aminek nagysága növeli a késleltetést, azt esetleg lehet majd csökkenteni.
-
Kernel
nagyúr
Fő gond, ha a műveleti erősítővel komparálni akarsz, akkor a bemenetein valamilyen DC-különbségnek kellene lenni.
Ott minden bemenet valahol GND-re kapcsolódik, nyugalmi helyzetben a kimenetek is kb. 0V-ra állnak be, a negatív visszacsatolás miatt. Az áramkör abban a formában egy HF-erősítő, kimenetén DC 0V, LED a pozitív tápra kötve, így világít. Gondolom, van egy negatív táp is, mivel munkaponti osztókat nem látni.
Amikor HF-jelet adsz rá, jól túlvezérled és kiakad, eszerint véletlenül pozitív irányba, amitől kialszik a LED. De ez nem normális működés. Az első fokozat erősítése is valami abszurd nagy, szinte nincs is visszacsatolás.
A HF-jel útjába kell egyenirányító, az előálló DC-szintet már lehet komparálni, valamihez képest. Nézzük példának az alábbit, itt az U1c komparátorként szerepel. 9-es lábán van egy beállított DC-szint, azt hasonlítja össze 10-es lábbal, ettől függően billen valamelyik irányba a kimenet:
Törlöm belőle a mikrofonerősítőt, kimenetet kicsit átrendezem:
Ha azt akarom, hogy D1 katódján növekvő szintre lemenjen a kimenet, akkor invertálni kell, ennek megfelelően felcseréltem a 9-10 lábakat is. Persze, itt szimpla táplálással oldották meg, azért van a táposztó, azt át lehet értelmezni kettős tápra.
Az első fokozat erősítése 220 / 2,2 = 100.
Ezzel kapcsolatban pedig:
Ha a kimenet működésén fordítani akarok, az csak ennyi:
Alapból világít a LED, amikor a tranzisztor vezet, rövidre zárja.
-
Kernel
nagyúr
Ha működik is, de nem mondanám korrektnek, mert az IC2-nek nincs egy betervezett komparálási szintje, inkább csak úgy sikerült, hogy ebben az állapotában pont csinál valamit.
Másik, hogy ilyen hangkapcsoló jellegű áramköröknél diódával szokás egyenirányítani, illetve tranzisztorral is megoldható hasonló hatás. Praktikus tud lenni sokszor az LM339 komparátor, aminek nyitott kollektoros kimenetét jól fel lehet használni, vagyis nem kell külön tranzisztor.
Nem mondom, hogy pont így, csak ilyet találtam most, meríteni lehet belőle részleteket, fázist is igény szerint kell fordítani:
-
csadi0011
őstag
Azért írtam ebbe a topicba, mert valami DIY dolgot keresek. Van pl. programozható macropad DIY kiszerelésben. De azt is drágállom. És lehet, hogy ezzel nem is lehet megoldani, amit akarok.
Keverőt házilag készíteni drága és nehéz dolog. A keverő önmagában szintén drága. Új hangkártyát venni aminek van külső vezérlője is drága. Ezért keresek olyat, ami nem a jelet kezeli, hanem a PC-t. Ezért sem tudom, hogy jó topkban érdeklődöm-e egyáltalán. -
And
veterán
Itt rengeteg érzékenységi görbét lehet találni képszenzorokra (CCD-re és CMOS-ra is): [link], és ezek egy része alátámasztja az általad feltételezett érzékenységcsökkenést, más részük meg nem. Annyi bizonyos, hogy mint említettem, a spektrális sávszélesség ledeknél elég széles, nem csupán egy 'vonal' a spektrumban, de az is a te észrevételedet támaszthatja alá, ha az adott típusba olyan IR-szűrőt szereltek, amely pont az adott határ közelében vág, és ettől jobban kiemelkedik a különbség a 'megvilágító' ledek 100 nm-es hullámhossz-eltérésében.
-
And
veterán
"Arra a következtetésre jutottam, hogy a látható fényhez közelebb eső hullámhosszon érzékenyebb a kamera"
Ebben is nyilván van valami, de a képbontó szenzor érzékenységének változása valószínűleg jóval kevésbé meredek a láthatósági határ (kb. 800 nm) közelében, mint a szemé. Tehát a 'megvilágítás' szempontjából kevésbé számít hogy 850 vagy 950 nm-es az IR-led, viszont utóbbi egyáltalán nem ad látható fényt. Ráadásul a ledek által kibocsátott energia spektrális szélessége nem olyan nagyon keskeny, közel 100 nm is lehet fél teljesítményre értve, vagyis a 8xx nm jellemző hullámhosszúságú IR-ledeknek lehet maradék látható fényük, ha elég nagy a teljesítményük, 100 nm-rel felette meg már nem igazán. -
jolti05
őstag
-
jolti05
őstag
Én az RX-V 361em irányítóját javítottam tappancsokkal, ragasztóval és már jó régóta működik. Annyi nem tetszett csak, hogy sikerült megcsúnyítani a távirányítót.
Én vennék valami ilyesmit és ha nem akarnék esztétikai hibákat ejteni a készüléken, akkor egy szervizben megcsináltatnám. -
Kernel
nagyúr
Univerzális (nem tanítható) nekem sem jó. De taníthatónál nem okoz problémát, hogy arra tanítom be a kívánt funkciót, amelyikre akarom.
Azon simán túl tudom tenni magam, hogy némelyik gombnak más lesz a felirata, mint amit csinál. Csak megszokás kérdése, a speciálisabb funkciók is betaníthatók valamelyik gombra. Többire meg úgysincs szükség általában.
Ha lecserélem például a TV-t (ami nálam időnként előfordul), maradok ugyanannál a megszokott távszabályzónál. Ezzel vezérlem a számítógépet is, lejátszóprogramot, amit kell. Plusz van egy vezeték nélküli egér is, ha esetleg a távval nem megy valami, de több távszabályzó (netán távszabályzók sokasága) engem már zavar.
-
Kernel
nagyúr
Vannak éppen módszerek a gumipogácsa javítására, de nem nagyon látom értelmét. Egyszerűbb venni egy ilyen taníthatót:
http://www.ebay.com/itm/140834498815
...és betanítani. Bónuszként több készüléket is kezel. (A fotón talán kisebbnek hat, kézhez kapva derült ki, hogy valamivel tekintélyesebb méretű, kézreálló típus.)
A régit vagy addig kínozni, míg átadja a kívánt parancsot, vagy csak annyira megtisztítani, esetleg alufóliával átragasztani (nem baj, ha nem tartós), amíg sikerül a tanítás. Ami kellemetlenebb, ha hajszálrepedéses a panel, ami a ritkán használt gombok hibájával is járhat.
Ez egy meglepően jó távszabályzó, még az én igényeimnek is megfelel, pedig van egy komolyabb Philips távom is, csak az már elég régi, kímélni is akarom.
A kör alakú navigációs gombok és az OK (noha gumiból van, mint a többi) "pattanós" kivitelű. A többi gomb szokványos megoldású. Lassan egy éve használom, semmi baja, finoman, érzékenyen működik. Egyszer szét is szedtem, van egy ilyen zseniális eszköz, amivel roncsolás nélkül bonthatók a hasonló dolgok:
http://www.ebay.com/itm/221299989214
Belülről is korrekt.
-
Tamy
őstag
A dolog szépséghibája még annyi, hogy a hiányzó áramkorlát miatt a hálózati töltők között válogat, nem mindegyik tudja feltölteni. Próbáltam több 12V-os kapcsoló üzemű stabilizált táppal is, de annyira leterhelte még az 5A terhelhetőségűt is, hogy a feszültsége 4V alá esett, közben meg az áram is erősen ingadozott, a töltésjelző led, ami 80mA körül már folyamatosan világít, csak villogott. Végül 5V-osból találtam olyant (régi telefontöltő), ami hajlandó normálisa tölteni (maxra leterheli persze), de ezek közül se mindegyik képes erre.
-
fraba
aktív tag
Most hogy mondod, igazad van. Nem is kell levágni, csak kicserélni, és kész.
Minden egyes alkalomkor átfűzni az kicsit macerás lenne. Na meg akkor egy idő múlva a fülhallgató zsinórja lenne KH-s. Ezt a kábelt meg egyszerűbb cserélni, mint a fülhallgatót forrasztgatni.
Ha neked is van ilyen táskád, neked mi a tapasztalatod a kábellel kapcsolatban? Te is javíto(tta)d már?
(#41284) Kernel
Jó, én értem. Meg azt is, hogy gőzgép, meg azt is, hogy mi "hajcsa". De ennyire azért nem kéne pofátlannak lenniük...
-
Kernel
nagyúr
Pedig ennek az a korrekt és legegyszerűbb megoldása, hogy a panelt lekövetni, megfelelő SMD ellenállást cserélni, szükség esetén trimmert beiktatni.
A problémát itt az jelenti, hogy a mérendő feszültséget terhelik a 339-es komparátorok is. Elvileg lehetne egy osztó után beiktatni egy feszültségkövetőként bekötött műveleti erősítőt, annak kimenetéről táplálni a mérőáramkört, de kapcsolós leválasztásra akkor is szükség van, mert az akkut bármilyen osztó leszívhatná, több vagy kevesebb idő alatt, meg persze maga az IC is.
-
Kernel
nagyúr
Igen, azoknál 1,2 V névleges érték van megadva. (Nominális, számított átlagérték, középérték.)
Pl. Li-ion esetében jól kitűnik: a régebbi fajta vegyületnél, amit 4,1 V biztonsági határig javasolt tölteni, a számított névleges érték 3,6 V.
Az újabbaknál jelent meg a 4,2 / 3,7 V.
Poénból rákerestem a voltage reference kifejezésre a "világpiacon", ahol elvileg minden van. Ez is van:
http://www.ebay.com/itm/171176565109?
http://www.ebay.com/itm/181235948445?
http://www.ebay.com/itm/281279923549?Ár szerint növekvő, persze van még feljebb is.
-
Kernel
nagyúr
Inkább az akku sír, mert a műszer károsíthatja azáltal, hogy túlmeríti. Ni-MH, 7 cella = 7x0,9 = 6,3 V alá elvileg nem lenne szabad meríteni, de legalábbis az én műszereim ezalatt is képesek működni, anélkül, hogy bejelezne.
Bár az is igaz, hogy amelyikben nincs automatikus kikapcsoló, végül azzal sikerült teljesen kinyírnom egy cellát egy akkuban (átfordult rajta a polaritás), mert sokáig úgy maradt bekapcsolva, így teljesen leszívta, illetve ez nem is csak egyszer fordult elő. Viszont előtte évekig bírta a kiképzést (a legolcsóbb piaci kínai típus), sőt azóta is jó, mert a hibás cellát kiiktattam, a multiméter pedig 6 celláról is simán működik.
Amúgy több ilyen akkut is használok, jó pár éve átálltam erre, gazdaságosabb is, kényelmesebb is. Akkus topikból két hozzászólásom ezzel kapcsolatban, fotóval: [link] [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Vicces videók
- Diablo IV
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Autós topik
- Gyúrósok ide!
- Notebook hibák
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- iPhone 11 128GB fekete, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 87% akku, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB FEHÉR, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 94% akku, doboz, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB fekete, gyárilag független, karcmentes kijelző szép állapot, 86% akku, legjobb ár!
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 256GB / 12 hó jótállással
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest