- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
PROTRON #89985 üzenetére
....Tehát kikeresni a 24PIN kábelkorbács adott vezetékét(vezetékeit), elvágni és abba beleszerkeszteni. Ilyen téren mit javasolsz?
Semmit. Ez lenne az a gányolás, ami nem oldja meg a problémát, de további másikat még okozhat..Már csak azért is inkább ezt tartom a célravezetőnek,...
Ha szeretsz a saját károdon tanulni, akkor hajrá, de majd azért írd meg mi lett, hogy mások is tanulhassanak belőle. -
válasz
PROTRON #89985 üzenetére
Nem fog így menni, mit szeretnél, ellenállást a kábelbe, az terhelésfüggő azaz azt éred el hogy 3,5-2,5V között fog változni.
Kísérletezhetsz si és schottky diódákkal sorosan a 3,3V ágba, de nulla vagy nagyon kis terhelésnél azon se esik szinte semmi.
Próbát megér egy schottky, már nem emlékszek mennyi a feszültsége nálad a 3,3V ágnak. Egy schottkyn 0,3-0,4V esik.
A tápon kell lenni a 3,3V ágba egy optocsatolónak, vagy egy ellenállásos feszültségosztónak a visszacsatoló körben. Azt kéne megmahinálni.
Ha meg olyan a táp mint a PC tápok hgogy 1 darab opto van az összes ág szabályzásra és 1 trafó akkor ha leterheled a többi ágat automatikusan be fog állni a 3,3v +-5%. -
ekkold
Topikgazda
válasz
PROTRON #89935 üzenetére
Mivel ez a Hobby elektronika téma, a leginkább az javasolható, hogy javítsd meg azt a DC/DC konvertert, hogy a feszültsége belül legyen a tűréshatáron. Ez valószínűleg ne túl nehéz feladat (jó eséllyel mindössze 1db ellenállás beforrasztása a panelre). A tűréshatáron kívül eső feszültség okozhat hibát, minél hosszabb ideig használod így annál nagyobb valószínűséggel. Ezt gyártóval levelezgetés, és hasonlók nem fogják megoldani. Itt a fórumban segítséget kaphatsz a hiba elhárításához.
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #89935 üzenetére
Olyan dolgokat tehet tonkre, amik hasznalnak 3.3V-ot. Ezt nehez megmondani igy elsore, de jellemzoen pl. pcie eszkozok, sata power csatis, vagy m.2/minipcie kartyak esetleg platform mikrovezerlo, integralt usb hub, periferia hub, stb..
A visszacsatolas mindenbizonnyal hetkoznapi feszultsegoszto, az ellenallasok tuningolasaval tudod csokkenteni a feszt. A regit le se kell szedni, csak parhuzamosan raforrasztani egy joval nagyobb erteket. Vissza kell merni a panelen, hogy melyik agat melyik IC vezerli es melyik oszto tartozik hozza.
-
carl18
addikt
válasz
PROTRON #89380 üzenetére
Köszi a tippet.
Sajnos igen az baj ilyen ár emelkedés mellet luxus minden szolgáltatást meg fizetni.
Minden sokkal drágább mint 3 éve.Havernak mondtam még 6 hónapja javítani kell de azóta se történt semmi.
Az a baj ameddig nincs tűz-baleset addig nem is fogják komolyan venni csak utána már késő.
Bár azért tegyük hozzá terhelés függő is attól függ mit dug rá.
De még én voltam a hibás amiért meg javítottam a gépet..aztán az áramra rá dugtuk és be vilogtak a lámpák. Mert ő mondta hogy eddig jó volt stb...
Hát akkor náluk is csak idő kérdése mikor adja meg magát a kötés. Valahol van baj csak azóta se lett meg keresve. Ha őt nem érdekli engem miért érdekeljen.
-
carl18
addikt
válasz
PROTRON #89362 üzenetére
3 hónapig így élni?
Én 1 hetet se bírok nem hogy hónapokat.
Már mióta jó azóta nyugodtabb a életem.
De egy ismerősöm is így járt hogy február bevilogtak a lámpák a házba. Én szóltam hívjon szerelőt mert baj lehet azóta se szólt senkinek.
Neki is úgy történt a gépet rá dugtuk áramra aztán minden villogott.
Bár az ő házuk kabelét lehetnek 60 évesek is.
Hát nem is tudom én nem birnék úgy élni hogy bármikor leéghet a ház a fejem fölött. -
carl18
addikt
válasz
PROTRON #89353 üzenetére
4 dobozt is át nézett de nem értette hol a hiba...
Nővérem meg mondta nekem én tudom ő meg nem hogy van ez?
Már valahol ívet húzot csak egy dobozba volt.Itt a fő gond ha ez este történik alvás közben kigyul a ház és leég. Napok óta nem alszok jól ha ennyire szar a szakmában ne csinálja.
De más életével így nem kell játszani.Ma szó szerint az ív húzás elég hangos volt és jó hogy itthon voltam gyors le is kapcsoltam a villany órát.
Na mindegy az a lényeg a helyzet orvosolva.
Meg nyáron lesz egy felújítás és utána nem lesz gond. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #89319 üzenetére
"nem szeretem Aliexpress-Baggod oldalakat, mert nem ismerem"
Nem sokból tart megismerni, az olcsóbb áruk nem is jelentenek nagy kockázatot, a visszajelzésekből pedig levonható sok minden. Talán egyik legegyszerűbb szabály, hogy ahol nincs még értékelés, ahelyett keresni másikat. Ezzel a módszerrel én még nem fáztam rá.
Előfordult több esetben, hogy Aliexpressen csak a beírások és fotók alapján szinte ki tudtam elemezni 1-1 árucikket, így már meg sem kellett vásárolni, hogy otthon szedjem szét magamnak. Szétszedték helyettem mások. -
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #89321 üzenetére
Vannak magyar (illetve német, de hazai képviselettel) webshopok, megbízhatóak, nagy készlettel. Azt meg meg kell fizetni. Ott az RS online, minden IS van, másnap délre a kezedben van, céges vásárlások 80% itt van, mert nem állhat gép. De nem ócó. Conrad is mindenfélét tart. Vannak az említett kisebb webshopok, amik a kínai cuccokkal egyensúlyoznak, olcsón, gyorsan szállítanak. De nincs minden, nincs mindig készleten. Sajnos ez ilyen, kis ország vagyunk, nem tudnak konténerszám árut venni, mert lehet, h rajtuk marad. Ha mondod mik az igények, biztosan tudunk linkelni hazai vagy kínai megbízható boltot.
-
válasz
PROTRON #89319 üzenetére
Hát ez a hozzászólás sok sebből vérzik, csak a lényegre reagálok:
- korántsem olyan lutri egy kínai rendelés, mint ahogy írod, nekem 100+ rendelésből egyszer kallódott el egy kisebb csomag, de kaptam refund-ot, és egyszer küldtek hamis terméket, de arról meg én tehettem, mert bele se olvastam a véleményekbe, pedig ott írták😅
Persze hozzá kell tegyem, hogy 20e Ft fölötti értéket még sosem rendeltem onnan, csak olyat, aminél nem vág földhöz, ha nincs garancia vagy nem ér ide a cucc.- van hazai, megbízható webshop, ami raktárból dolgozik és nem dropship (pl https://shop.tavir.hu/, http://hestore.hu stb.), nyilván némi felárral, de ha valamiből 1 darab kell, és 2-3 nap alatt a kezedben van, megér ennyit és a boltnak is élni kell valamiből (miközben ugye szolgáltatást nyújt, mert hazai raktárból küldi a terméket) szóval ne sajnáljuk tőlük (arról nem is beszélve, hogy egy legálisan működő bolt micsoda hátrányból indul adózás szempontjából egy kínaival szemben, ahol még a posta is azért ingyenes, mert az állam támogatja...
).
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #89311 üzenetére
NE rendelj tőlük. Keress rá alaposabban, nagyon olcsók, kis értékű rendelésekkel operálnak, aliról behúzott választékkal. De nem kapsz semmit, szaladhatsz a pénzed után, Bank nem foglalkozik vele, csak ha a rendőrség is, az meg sokat nem csinál 10-20k bukóval...
Van erről fent pár történet, volt aki utánajárt, h az angliában bejegyzett cég létezett, de már nem, a cím is fake. -
baly81
aktív tag
válasz
PROTRON #89311 üzenetére
Kapcsolat alatt:
Redbay Europe LTD.
Ha erre rákeresel, akkor behoz egy rahedli weboldalt.
Tehát, olyan mint ha Kínából rendelnél szerintem...
Hogy megbízható e nem tudom, de ha már kínai rendelés, akkor már inkább Aliexpress-ről tedd meg. Annak a dispute rendszere legalább tényleg vevőbarát, (nem úgy, mint az e-Bay). Egy noname webshoppal szemben pedig mindenképpen sokkal jobb az ali...
Amúgy én venni olyan oldalról nem szoktam semmit, ahol a kapcsolat alatt nincs telefonszám megadva. Ha külföldi shop, akkor sem. De ez lehet csak az én rigolyám. -
szoke12
őstag
válasz
PROTRON #88898 üzenetére
A mágnes NO típusú, tehát áramkimaradás esetén elenged. Csak abban az esetben maradna zárva, ha van áram, a vezérlő egy NC relét működtet és mondjuk a vezérlő meghal. Akkor nincs, ami megszakítja a nyitáshoz a DC táp kimenetét. De ha elmegy az áram, akkor persze az is elengedi.
-
demars
addikt
válasz
PROTRON #88778 üzenetére
Nekem van 3 hasonló kis kütyü, kb 2 éve rendeltem Kínai barátainktól.
Eltettem az egyik fiók mélyére (nem vagyok otthon, de majd előkeresem őket), de úgy emlékszem a kijelző működéséhez kell neki tápfesz.Dr Szilikát: Néhány mondatban leírnád ennek az áramkörnek a működését ( elvét). Átrajzoltam magamnak de nem jön ki a matek, hogy jön ki a 15 Ohm ?
Köszönöm
-
törölt tag
válasz
PROTRON #88719 üzenetére
Ezt nem vitatom, elég brutális darabok, érdekes megoldásokkal. A egyik nagy kedvencem amelyikben asztali MFM! háttértár van és a jobb felső (ergonómia!?
) sarokban egy hanyattegér egy pingponglabda szerű ízével, vagy egy másik amiben ugyan 2.5" HDD van de olyan vastag kb mint egy cigisdoboz, és van vagy 40 MB
ennek ellenére a rátelepített win 3.0 csont nélkül elindul a mai napig, amit elég fura érzés volt használni mai szemmel. De vannak P4 érából származó szörnyszülötteim is, pl. Acer aspire 1710, vagy Dell inspiron 9100 ezekkel is atomháborút lehetne vívni.
@Aryes: Nem szívesen ejteném a lábamra egyiket se.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #88713 üzenetére
Beköltözés után nem sokkal (2010) felvittem vagy 20 ősrégi 486/p1/p2 laptopot a padlásra egy kukászsákban. Tavaly a két ünnep közt néztem meg mi újság velük, jelentem mind csont nélkül beindult. Használt lakás kb 3 centi porral, szigetelés nélkül (télen -10 nyáron olyan 50-60⁰C) szóval szerintem ha ezek bírták egy erősítő is fogja.
-
fatpingvin
addikt
-
-
Ispy
nagyúr
-
-
válasz
PROTRON #88281 üzenetére
Köszi az infót! Abszulút elképzelhetőnek tartom a dolgot, nálam azért nem jelent meg, mert amit használok, az annyira fix, hogy mióta ott van, még csak a kapcsolóját se nyomtam le.
de nincs meg a blokkja szal nem tudja garanciában cseréltetni
Én amikor megvettem, sorozatszámmal regisztrálható volt a Schneidernél, nem kért blokkot, csak a vásárlás dátumát, ezután velük sorozatszám alapján intézhető a gari. -
rednifegnar
senior tag
válasz
PROTRON #88234 üzenetére
huha ez hasonlit a fustelszivos temahoz
egy szamkodos falai ajtozar aminek a kimenete az aljzatot kapcsolja be?
rejtett reed rele amit egy magnessal kapcsolsz be? ha nem akarod rajta hagyni akkor egy idozito ami mondjuk 1 ora utan lekapcsolja a delejt?
ajton belul az eloszaobaba egy sima kapcsolo amivel kapcsolod az aljzatra a delejt? ha mar otthon vagy akkor ugusi kinyitod a lakast, gondolom nem fox a gangon alldogalni es telot tolteni mikozben zarva a lakas... -
-
mezis
félisten
válasz
PROTRON #88234 üzenetére
Egy dupla kapcsoló a szimpla helyett?
-
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #88234 üzenetére
wifi relét mondanék, a konnektorba, vagy bentre a kábelre. RF ID megint kicsit ágyúval verébre.
Dr. Szilikát: NTC termisztor volt az első, amit áram limitre kidobott, ez a lágyindító a későbbi találat. Erre a lágyindítóra írtad, h melegedni fog? 1400 W a nagyobb fűtőszál.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
PROTRON #87922 üzenetére
en arra gondolok, hogy ha naluk 1 oraval de tobb fazis van bekotve akkor kvazi nem 16A a limit hanem 32A (nyilvan fazisonkent 16A, de ha kihajtjak a ket fazist akkor 32A-ig fel tudnak menni 1 oraval fizetve). ugye az alapproblema is onnan eredt hogy csak egy resze nem mukodott a haztartasi eszkozoknek (konkretan a kv fozo) es akkor derult ki szamukra hogy tobb fazison vannak. szoval kb ennyire konyitanak az egeszhez (es sztem a 16A se 16 hanem mar tobb, talan 25A?).
tudom, hogy ma mar 1x16A eleg karcsu, de peldul nalunk meg mindig ennyi van.
van vezerelt 3 fazis is de az csak a bojlert hajtja (meg anno a hotarolost amig ki nem dobtam).
sokaig szerettem volna felemeltetni, de valahogy sosem kerult ra sor. a 16A-et ugy kell nezni hogy nincs mas mellette, nincs gaz se es egy normal 70nm-es lakas + 1 csalad.
regen eleg soxor csapkodta a megszakitot de aztan szepen megszokta a csalad, hogy ezt kell beosztani, ne menjen egyszerre a mikro, tuzhely, futes, stb. beosztassal kell elni ez egy kvazi onkorlatozas volt, ma mar teljesn jol elvagyunk vele. idei telen sztem meg egyszer nem csapta le. no meg sok mindenen nyaron/osszel valtoztattam visszaszoritottam a fogyasztast. ha nem is ferunk bele a rezsis limitbe de nem csapott oda annyira mint masoknal latom hogy tripla gaz/aram szamlajuk lett. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #87650 üzenetére
Itt a lényegi probléma a soros kötés, hiszen egyrészt csökken a feszültség, másrészt két LED-lámpa alkatrészei soha nem lehetnek tökéletesen egyformák, emiatt nem egyformán oszlik el a feszültség.
Plusz, a nem lineáris áram-feszültség karakterisztika, illetve a puffer és egyéb kondenzátorok oda-vissza töltődése indulási bizonytalanságot okoz. Elvileg, amikor már beállt az egyensúly, nem vibrál tovább és károkozónak sem mondható a jelenség (LED-eknek nem
árt a változó nagyságú áram, csak sok ne legyen). De így nyilván nem normális a bekötés.A fojtótekercs (nem trafó) kiiktatása viszont nem nagyon észrevehető, ha jól sejtem, mert a kis áramfelvétel miatt azon nem sok feszültség esik. Meg persze az sem mindegy, milyen elven működik ezekben a driver, stabilizál vagy csak kapacitív stb.
Ezért a szimpla fénycsöveknél járható út a gyújtó előírt módon való kiiktatása, fojtótekercs túl sokat nem számít, de mehet ki az áramkörból az is.
-
aujjobba
addikt
válasz
PROTRON #86732 üzenetére
Köszi, tordaitibi-nek is.
Egyelőre ekkora teljesítményeket nem akarok kivenni, a fali adaptereim is ilyen 12V/1A körüliek csak.
A legnagyobb teher amit hajtottam eddig egy 6.4V/500mA DC motor.
Analóg cuccokkal kísérletezek (tranzisztorok, feszültség referencia, opamp, stb), most kicsit a digitális dolgokkal is (ADC, MCU, LCD kijelző, DAC, rotary encoder), egyik se igényel túl sokat egyelőre. -
csmat
senior tag
válasz
PROTRON #86681 üzenetére
Az volt a furcsa hogy a kimenet mindig 0v volt, majd mikor valamitől müködni kezdett, be is tudtam állítani a 16v ot. Ekkor volt ellenőrzés is.
Ezek szerint a kép mem ment el, remélem most megy: bal alsó sarokban lévő bigyó nyílt szét.[kép]Csak egy próbaizzó volt.(hagyományos nem led)
Igen, 20v volt a bemenet.[kép]
-
válasz
PROTRON #86328 üzenetére
mert pár év múlva elkezdik telepíteni a "smart" mérőket, amiknek az egyik hozománya a marketing bullshit szerint hogy automatán küldik az óraállást a központnak...
Sajnos nálam már olyat raktak fel, ami jelen helyzetben nagyon rosszul érintett:
Történt ugyanis, hogy a rezsidémon megfékezésére napkollektoba fektettem nagy hirtelen, mert a matek kihozná, hogy a használható hónapokban a melegvíz igényt kiszolgálva az éves(!) fogyasztásom becsúszna a határ alá.
Igen ám, de a kedvezményes mennyiség napra lebontva van, és ez a bumzi óra lejelenti a havi fogyasztásom, így hiába voltam általányon, minden hónapban "elszámoló" számlát kapok (a kollektor még nem üzemel).
Így hiába lesznek nyáron alacsony fogyasztású hónapjaim, télen ugyanúgy magas számlára számíthatok majd. A kollektor vákuumcsöves heat-pipe, nagyon bízom benne, hogy télen is bedolgozik majd valamennyit.Donki Hóte
Attól függ, hogy milyen óra van fent. Az enyém SX631 implicit nem lehet a fázisok fogyasztását külön mérni sajnos, mert arra nincs regisztere, de a pillanatnyi feszültséget és áramot lehet logolni, amiből görbét készítve lehet látni, hogy melyik fázis hogyan van kiterhelve. -
-
válasz
PROTRON #86324 üzenetére
A dobozok árai amúgy is felmentek volna szerintem. Ahogyan minden másé.
Az meg már ne a user hibája legyen, hogy loggolni akarja az adatait.
Inkább azt kérdezném meg, hogy 2022-ben miért nincs még megoldva, hogy a villanyóra tudja jelenteni a fogyasztást a szolgáltató felé? -
válasz
PROTRON #86263 üzenetére
Annyiból igaza van, hogy van arra szabvány, hogy egy elektromos készülék mennyi zavart okozhat a hálózatban.
Ha a hűtőtől x méterre működő fejhallgatóba behallatszik a bekapcsolás, mint elektromos zavar, akkor a készülék valószínűleg nem teljesíti ezt az előírást.
Ha használt készülékről van szó, akkor a tipikus "így járt" helyzet van.
Ha új a készülék, akkor elméletileg kérhet egy bevizsgálást valami műszaki szakértőtől, mert azt látatlanban mondom, hogy a forgalmazó élből letagadja a problémát. Aztán a műszaki szakértő több tízezer ft-ért megszakérti a dolgot, amiből 50 %-ban az fog kijönni, hogy a készülék megfelel az előírásoknak, 50 %-ban van esélye a vevőnek arra, hogy kicserélik a készüléket, ami nagy valószínűséggel ugyanilyen lesz
-
válasz
PROTRON #86239 üzenetére
Eneloop, Recyko+ az újgenerációs nikkelesek, amik nem döglenek olyan gyorsan az össze-vissza töltögetéstől, mint az átlag NiMH.
Szerezni ebay-ről szoktamA borotvát meg igazából lítiumra kellett volna megcsinálni, de semmi humorom nem volt újjáépíteni a belsejét. 4V-ról durván ment
@tordaitibi : De hát régenmindenjobbvót
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #86185 üzenetére
Ebben a Ni-Cd / Ni-MH kategóriában ez így működik, a feleslegben bevitt energiát képes elfűteni, ha az nem túl nagy áram, azaz hőmérséklet mellett történik.
Elvileg C/10 áramon 150 %, azaz 15 óra töltés, de ha 24 óráig marad, az sem gond. Noha ilyenkor célszerűbb C/10 alatt maradni. Bevált használat addig meríteni, amikor már érezhetően gyengül, utána 1 napig tölteni.
Sorosan két cellánál kellemetlen lehet, amikor a gyengébbik összeesik 0 V-ra, nem tesz jót, de ezt a pontot elég jól lehet érzékelni, amikor aránylag hirtelen, feltűnően legyengül a motor. Ekkor már nem szabad kínozni, tölteni kell. Noha elvileg jobb lenne ezt a pontot kicsit megelőzni, de rövid időre kibírják éppen.
Jobb konstrukcióknál úgy oldják meg, hogy a tápegységet bedugva, arról kap áramot a motor is, így sürgős esetben lehet használni, lemerült akkuval is. Ez nem olyan magától értetődő, mert a töltőáram jóval kevesebb, a motort megmozdítani nem bírná, ezért a kapcsolóval trükköznek, hogy megkerülje az áramkorlátozó ellenállást. Egyszerűbb gépek ilyet nem tudnak (tápja eleve csak töltésre van méretezve), így ha lemerül, várni kell, míg betöltődik valamennyi energia.
-
Batman2
őstag
válasz
PROTRON #86159 üzenetére
Sajnos a gyanúmat csak erősíti, hogy 4db 10A-es késes biztosíték van benne beforrasztva, még ez sem lett cserélhetőre megoldva egy foglalattal, és sajnos a biztosít értéke össze passzol a trafóra írtakkal.
Legfeljebb arra lehet képes pluszba a szerkezet, ha nem gyorsan olvadó a biztosíték, hogy a feltöltött puffer kondikból egy-egy pillanatra meghaladhatja a 40A bemenőt, de semmi több, mert olvad a biztosíték.Üdv.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #86149 üzenetére
Szakállvágóba nem ajánlanám, mert fékező, csillapító hatású. Szilikonolaj létezik sokféle viszkozitású, az Oxett A2 a mézhez hasonlóan képzelhető el.
A WD 40 nagyon jó kúszóképességű, ami egy csavarlazítónál is fontos képesség, nekem segített is egyszer. (Volt régebben dedikált csavarlazítóm is, elfogyott.) WD 40 előnye a hátránya, azaz jól beszivárog mindenhová, de könnyen ki is verődik, ezért mozgó alkatrészekhez nem ideális minden célra.
Hobbiból felújítottam néhány szakállvágót is (teljes szétszedés, fertőtlenítés stb.).
Egyiknél tapasztaltam, volt valami rejtélyes kopása, amitől tapadásra hajlamos lett. Próbáltam bele Braun tartozék műszerolajat is, WD 40-et is. Nem volt tökéletes, de utóbbi maradt benne, majd idővel az is megtapadt. Akkoriban kaptam egy flakon varrógépolajat, az meg rögtön csodát tett vele. Noha elvileg műszerolaj = műszerolaj, de nem tudtam már követni, hogy mi van ilyenkor. Jó lett.
De én nem csak rányomom külsőleg, hanem felkenem a késfelületre, utána illesztem össze, hogy biztosan belül legyen. Nyilván így is ki fog mászni idővel.
Hogy kőolajszármazék, nem vészes szerintem. Ott van például az orvosi vazelin, ami nagyon alaposan tisztított összetevő, kozmetikai anyagként is használatos. Vitatkoznak is rajta, hogy nem csak kiváló bőrpuhító, de gátolja a nedvességet, így viszont szárító hatású is lehet. Valaki azt írta, hogy ő a kutyája talpát sem szívesen ápolja holmi kőolajszármazékkal.
Ezzel szemben a kőolaj is valahol természetes eredetű anyag, pláne ilyen nagy tisztaságban nem olyan tragikus. A vazelint használják még élelmiszeripari gépek kenésére is, miután nem ártalmas. Méltó párja a szilikonolajoknak, vagy helyettesítője is lehet. Youtube-on orosz kollégák előszeretettel használják például kenyérsütő gépek tengelyének javításánál, a szimering kenésére.
Tehát ezeket arra írom, hogy nem feltétlenül megvetendő, a műszerolaj is nagyon tiszta, természetes anyag (ld. Braun gyári tartozék). Nyilván más eset egy adalékolt motorolaj, gépzsír stb.
-
pjen
félisten
válasz
PROTRON #86166 üzenetére
Szerintem, persze nem biztos, hogy igazam van, ahogy másnak se. De az, hogy rogyadoznak az iskolák és egyebek, nem hoznak bevételt. Azt a melóst aki rendbe hozza a sulit fizetni kell és ehhez adó bevétel kell. Árút kell termelni, eladni, adót fizetni amit az állam újra eloszt.
-
pjen
félisten
válasz
PROTRON #86158 üzenetére
Az a gond, hogy azokat a munkákat elvégzik azok akiknek mi össze szerelünk. Rengetegen vagyunk, ha nem vinnénk kínába és egyéb egzotikus országokba a melót, azok még több denevért ennének. Jönne kovid 2,3,4 aztán bármi. Régen azt mondtuk ami mozog azt megeszik, ami nem azzal fűszerezik.
-
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #86128 üzenetére
"Ráírni a gyártóra hogy adjanak megoldást?"
Sok sikert hozzá... Sony walkman anno, fogaskerék megrepedt, ilyent nem aadnak külön, nincs... lol. Legújabb, a drága WC tartályban a kereszt-tartó is kivehető, mint minden. Eltört a nyomógomb befogató rajta, mondom ok, csere. Nincs. Szelep van, tető van, minden van, ez nincs. Mert a 7 éves tartályhoz minek, cseréljem le...
Aptyuk kaszát. Megoldottam. De nah, ehh.
Van ellenpélda is, Hajdu ingyen küldött átalakító szettet, mert bepanaszoltam a boltot és a beszerelő szakit, h hónapokig nem beszerezhető... -
aujjobba
addikt
válasz
PROTRON #86124 üzenetére
De mire cserélem ki?
Nem is gondoltam hogy ilyen van benne, az autó idővel egyre hangosabban zörgött (ahogy koptak el ezek a kis fogaskerekek), majd teljesen megállt, ekkor szedtem szét.
Végignéztem a gyártó pótalkatrészes oldalát, van itt komplett motor, meg burkolat, de ilyen differenciál hajtómű vagy belevaló kis fogaskerék nincs.
Megpatkoltam ragasztóval, hogy legalább legyen hajtás, de így már nem diffi a cucc.Van egy másik autó is tőlük, azt a fiam kettétörte úgy nekiverte a kerítésnek.
Abból emeltem át az elektronikát a tankba -
hzsolee
őstag
válasz
PROTRON #86062 üzenetére
Hát igen az anyagiak, meg állítólag most sok mindent nem kapni, és nem mennek a dolgok sem gyorsan... Kádárkocka, mikor megvettük át lett húzva. Tuti 2,5 mindenhol. Az óradoboz sajna maradt. Abba már nem tennének be semmit, szóval korszerűsítés....Akkor meg már 3 fázis is jó lenne, meg H is, mert akkor esetleg egy klíma is jó lenne, meg ugye a vezérelt. A kerítés is jó lenne ha kolbászból lenne....
Csak hát ez csilliómillió pénz.
A realitás meg az, hogy mivel azért körök vannak, mert 10 vagy 12-es lakáselosztó van felszerelve. Kettő azt hiszem üres. Vagy azok helyére vagy ez az egy modulos megoldással a fürdőszoba köre meg lenne oldva.
Megtaláltam. Valamelyik reggel belekukkantottam mi a szitu. Ja, 12... -
hzsolee
őstag
válasz
PROTRON #86053 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ. A házban 2,5-es van mindenhol. A bojler 1,8kw. A mosógépet nem néztem még. A bojler bekötő kábelét tuti cserélni kell. Alapból nem adtak hozzá, és egy gyárilag fröccsöntött kábellel kötöttem be. Viszont a dugvilla melegszik. Elég ótvar megoldások szoktak ilyen kábelben előfordulni. Inkább szerelek magam össze egy normálisat.
A mosás valamint a melegvíz használat amúgy nem szokott egy időpontra esni. A párom ha berakja a mosást közben általában nem fűrdik/mosogat stb... De majd figyelünk erre. Igazából a mosógép dugaljába van most a bojler. Az igazi reteszelés ha kihúzza a bojlert, bedugja a mosógépet
H tarifával szépen külön lenne, de erre most esély sincs.... -
-
válasz
PROTRON #85924 üzenetére
ha valaki 3D modellezéssel foglalkozik, animációt kell szerkeszteni munkából kifolyólag a 12 órás vonatút alatt, mert épp nem repülővel utazik Berlinbe
És a 12 órás vonatútra visz magával egy csomó tartalék akkut, mert a mobil munkaállomása óránként leszív egy akkupakkot
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #85916 üzenetére
SATA kábel nem releváns, itt a hálózati kábel, amiről szó volt, egyszerűen túl jó konstrukció ahhoz, hogy egy 230 W-os tápegységet ne szolgáljon ki.
Lehet, hogy a piacon kapható kínai vacak is (mármint kínain belül is valami legaljára gondolok), nem tudom, mert nekem a lomtár is tele van olyan kábelekkel, ami valaminek a tartozéka volt és tökéletesen megfelel ilyen célra.
Meg azt a tragédiát sem lehet átérezni, hogy mi lenne, ha véletlenül nem érintkezne, amire elenyésző az esély és minek az akku a laptopban, ha nem hidalná át a problémát, míg észreveszi valaki.
Más eset a "piskóta csatlakozó" néven is futó megoldás, ami gyengébb, kontakthibára hajlamosabb lehet.
-
fatpingvin
addikt
válasz
PROTRON #85916 üzenetére
idióta szállóige, mert a sok kis mazsola annyit fogott fel belőle hogy "molex bad".
az persze mindnek elkerülte a figyelmét, hogy a probléma MINDIG a fröccsöntött sata csatlakozóval volt.
nekem is van jónéhány, általam készített Molex-SATA tápadapterem, bármelyikre bármikor rábíznék egy 100e-s merevlemezt tele fontos adatokkal. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
PROTRON #85788 üzenetére
Ennek a kimenete vsz. analóg, annak ellenére, hogy kell hozzá 2 LR44 elem (ami jó eséllyel valami leválasztó ME-hez kell ami érdemi erősítést nem csinál), viszont elég kicsi jelet ad ki (korábban rosszul is írtam, az a 1 mV/A durván kevés) és ha jól értem 1 mérési tartomány van, azaz a pontosságot különösen kis áramoknál el lehet felejteni.
Ennél a lakatfogók ahol több mérési tartomány is van (a ME erősítését állítják) jobbak ha a pontosság számít, de a DC-nél a szenzor korlátai miatt ott sem szabad sokat elvárni. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
PROTRON #85786 üzenetére
A DC-t is tudó lakatfogó modul szinten nagyjából úgy néz ki, hogy van egy hall szenzoros rész, utána egy műveleti erősítő az után pedig egy egyszerűsített multiméter.
Sosem volt dolgom ilyen lakatfogó kiegészítővel, de abból amit leírtál nekem az jött le, hogy ez csak maga a szenzor amiről 1mV/0.1A jel jön le (áram feszültség konverter) amit bármivel lehet utána mérni.A multiméterek DC feszültséget nagyon pontosan tudnak mérni, akár kis értékeket is (olcsók is tudnak simán 0.1mV-ot). Itt a szenzor (kiegészítő) demagnetizálása a gond ami rontja a pontosságot. DC áramot lakatfogóval nem lehet pontosan mérni, a szenzor miatt (mágneses mező erősséget kellene pontosan mérni, úgy hogy ott egy csomó zavaró körülmény). Mivel az alapvető probléma a szenzornál van, tök mindegy, hogy kiegészítő vagy lakatfogó.
A multiméterek AC feszültséget nem túl pontosan tudnak mérni, kb. 10mV alatt kifejezetten pocsék a pontosságuk (már adatlap szerint is, most nem kotrom ki, de emlékeim szerint 4-5mV eleve a legtöbbnél az alsó határ). Azaz, ha a kiegészítő 1mV/0.1A.-t tud, ha csak direktben használod a multiméterrel akkor AC 1A alatt nem beszélhetünk mérésről, hanem kb. csak indikációról. Felette viszont AC-ben akár tudhatja is amit szeretnél.
Ahhoz, hogy a kiegészítőről el lehessen dönteni, hogy alkalmas-e a feladatra nem ártana egy részletes adatlap, de abból amit leírtál még mindig nem látom mihez is kellene 1% pontosság. Mindenütt tűréshatárok vannak és ennél jóval több.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
PROTRON #85777 üzenetére
Bár én sem értem miért kell neked annyira a nagy pontosság (vagy csak felbontás kell?), a lakatfogó nem erről híres.
Amiről érdemes tudni, hogy az AC mérés a multiméterekben elég pontatlan különösen az alsó tartományban, sőt nem hiszem, hogy értelmes áron fogsz találni olyat ami néhány mV alatt használható. Persze, ha ez a tartomány nem számít akkor AC-re nagyobb áramokra még lehet jó is a kiegészítő.
A DC-s (hall szenzoros) lakatfogós (kiegészítős) mérésnek meg van egy olyan gondja, hogy a felmágneseződés megint totál el tudja vinni a mérést, azaz néha (vagy pontossági igénytől függően elég gyakran) demagnetizálni kell. Itt egy videó.
Barkácsolós kedvűek direktben (vagy ME-n keresztül) le is vették a jelet a szenzorról, pl. https://thearduinoshed.wordpress.com/2020/04/13/uni-t-ut210e-current-clamp-hacking/
A sönt módszeres árammérésnek meg ugye az a gondja, hogy ott a melegedés viszi el a mérés pontosságát. Ennek ellenére DC mérésre én ebbe az irányba mozdulnék el egy vastagabb vezetékkel, ha megoldható az áramkör megszakítása.
Anno nagyon sokan vették pl. az UT-61E-t a soros kommunikáció miatt (ami persze nem USB mint a modern cuccokon, de talán még univerzálisabb is). Egyszer megnéztem egy 6.5 digites asztali multival, hogy mennyire pontos feszültség mérésben (az a konkrét példány, szóval ez nem statisztika), árához képest tényleg jó (utolsó digiten volt max. néhány digit eltérés).
Azon felül, hogy tudnak USB-t a modernebbek se pontosabbak, mert az analóg részen a mérés nem változott. -
törölt tag
válasz
PROTRON #85777 üzenetére
"jól értelmezem hogy csak egész ampereket tudok ezzel az összeállítással mérni?"
Nem. Ha a műszer 12.65 mV-ot fog mutatni akkor elméletileg 12.65 A fog folyni az adott vezetékben. Bár én nem vágom, hogy ilyen nagy aramoknál mi értelme van rugózni 10 mA-en teszem azt, nem mindegy, hogy 12.64 vagy 12.66?
-
válasz
PROTRON #85643 üzenetére
Öööö pont ezen cumizok
Nem akarok még venni pár E14-E27 átalakítót, így összeraktam egy E14 foglalatra egy E27 izzó driverét meg korongját, de se jó burám nincs rá, se nem működik jól, se nem adnám más kezébe
És leforrasztja magát...Konkrétan leesik a szál, amin meg van táplálva (ilyen idióta csatlakozó van a korongon, amit rá kell hajtogatni a driverre
)
-
törölt tag
válasz
PROTRON #85625 üzenetére
Lajatfogós multiméter nincs. Van lakatfogó ami nagy áramok mérésére lett kitalálva, kiegészítő funkciók vannak de akkor sem multiméter. A multiméterrel meg mindenféle anyámkínját lehet mérni jellemzően 20A-ig. Ennek az ötvözetéről én nem tudok, de hátha a többiek okosabbak és tudnak neked ilyet mutatni.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
PROTRON #85619 üzenetére
Ott azért nagyon súlyos gondok vannak a nulla-föld folytonossággal (elvileg Fi relé előtt összekötve) ahol már egy rádió is bejelez. Kíváncsiságból kipróbáltam az UT-18C-t nulla-föld között egy hajszárítóval (egy régivel azaz kW környéki teljesítményről beszélünk). Bár a folytonosság jelzést levette, feszültséget nem jelzett. Az ugye normális, hogy egy nagyobb áram a nullát elhúzza a földtől, itt konkrétan multiméterrel mérve terheletlenül 50mV-ról fel is ugrott 0.4V-ra terhelten ami ahhoz elég is volt, hogy a folytonosság jelzést levegye, de ahhoz kevés, hogy feszültséget jelezzen (és mégegyszer kW nagyságú teljesítményről beszélünk, nem rádióról).
A lakatfogós megjegyzésed nem értettem az (is) egy dedikált eszköz, lakatfogóként sokkal több mint 20A az elvárható méréshatár, egyébként meg vezetékkel nem szoktak áramot tudni mert minek, pont nem az a cél.
Egy időben az UT210E-t is nagyon jó áron szórták (10k alatt házhoz), úgyhogy abba is beruháztam, de azt még kevésbé használom... -
Pötyi
őstag
válasz
PROTRON #83848 üzenetére
Amikor a Jóisten a világot teremtette, épp rakta ki a magyarországi megyéket a térképre, mint egy puzzle-t. Bács-Kiskun megyénél járt, amikor megszólalt a mobilja. Lucifer kereste valami üzleti ügyben. Amikor letette, visszafordult a térképhez:
- Nnna! Hol is tartottam? Melyik település jön?
Mihály arkangyal odamutatott a magyar-szerb határhoz:
- Kúnbaja, my Lord, Kúnbaja... -
-
válasz
PROTRON #83558 üzenetére
Én a Bosch BME680-as gázszenzorát tervezem használni a lakás fűtés-szellőzés vezérlésére (még csak a prototípus vár az összeszerelésre). Én a kanárival ellentétben arra törekedtem, hogy diszkrét, észrevehetetlen érzékelőket tudjak szétszórni a házban, és semmi helyi megjelenítés nincs benne, csak adatok a központnak.
Szerk: Sajnos nagyon sok ígéretes projekt, sokszorosan elért céllal bukott el Kickstarteren, Indiegogon. Mégnagyobb sajnos, hogy sokba befizettem a megvalósítandó termék reményében. Azóta sok hasonló projektet követtem, és úgy voltam vele, hogy inkább dobják össze mások, én meg majd megveszem ha piacon lesz, akár drágábban is. Nem lettek.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
PROTRON #83471 üzenetére
az van h vegul 107-est vettem. nem az igazi szetszedtem de nem tudom atvagni mert olyan lemezhajlitasokkal van megcsinalva a bele. viszont ez kulso komplett hazas. 106-6 is van de az se olcso plusz kell hozza keret meg haz. fene tudja mivel jarnek jobban.
ez a 107-es szemmel lathatoan egy csillarkapcsolobol van megokositva, de egy teli kapcsoloja van.
elvileg ha veszek egy azonos csillart akkor viszont 1 erintkezo atrakasaval (meg egy atvagassal) kesz lesz a cucc.
holnap szerzek egy olyat is.
feszej esetleges szembekapcsolasa igy teljesen megszunik mert ket teljesen fuggetlen egymastol szigetelt ellenutemben jaro bonto kapcsolo jon letre.
a 3 allasu az most nem lenne jo (van olyanom) itt fontos h egy kapcsolassal mukodjon. holnap folyt kov... -
-
And
veterán
válasz
PROTRON #83438 üzenetére
..Amire a belinkelt műszer bőven megfelel. Nem századvoltra és milliamperre pontosan kell ezeket az értékeket belőni. Amúgy meg ezek a mai legkisebb felbontású (3 + 1/2 digites) műszerek sem szoktak a lehetőségeikhez képest óriási hibával mérni például DC-feszültséget, legfeljebb plusz-mínusz néhány digit eltérés a jellemző. A 'hivatalos' töltésvezérlő céláramkörök szokásosan 0,5 ... 0,75%-os hibát írnak pl. a Li-ion végfeszültségre. Szóval nem attól lesz valaki jó hobbista, hogy 6-digites kalibrált DMM-mel rohangál.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
PROTRON #83417 üzenetére
nekunk egy kicsi nehany lakasos tarsashazunk van. most lett az egesz utcai bekotes atepitve, eddig egy masik utca iranyabol jott a delej, egy olyan foldkabelen amit az elmu se talalt meg a sajat terkepein. kb 2 evente legett valami valahol (nyilvan tel kozepen). most az egesz at lett epitve uj bekotes, aszfaltbontas, teljes belso csere uj dobozok, biztik, stb. jo sokba kerult volna a haznak, de meg kellett lepni.
viszont van ezekre palyazati lehetoseg, figyelni kell, nalunk is az egyik lako nezte es eszrevette, palyaztunk ra. sikerult is, gyakorlatilag a legnagyobb resze nekunk ingyen volt, igy se volt olcso de mar egesz barati. teny hogy 2 evig eltartott de most rendben van. -
HeZ_
csendes újonc
válasz
PROTRON #83409 üzenetére
Le a kalappal a türelmed, a szakértelmed előtt és az egyszerű, laikusoknak is érthető + megfontolandó tanácsaidért!!!!!
Teasüti + tordaitibi => megköszönhetitek védőangyalaitoknak és PROTRON-nak, hogy próbálják megmenteni a házatokat a tűztől meg a ti és családotok életét saját magatok hülyeségeitől.
Tessék komolyan venni az erősáramú elektromos szabályokat, különben háznélküliek és/vagy hullák lesztek - vagy még rosszabb = leégett házú rokkant félcsalád, irgum-burgum!
Remélem keményebb szavaim megértitek, ha nem ment át PROTON finomabb fogalmazása. -
válasz
PROTRON #83350 üzenetére
Mivel forgógép, színuszos.
A feszültsége valóban nem a legstabilabb, a kisebbeknek pláne de a laptoptöltő SMPS azaz a normálisabbak kb. 90-250V AC-ről tökéletesen elmennek.
Egy konkrét példa, amit saját magam mértem le.
Egy BLDC motoros keringetőszivattyú aminek az eleje egy smps.
DC 179 voltnál elindul, max. DC 375 voltot tudok csak csinálni, arról is hiba nélkül ment. 400V a bemeneti puffer.
Ez AC-re átfordítva 120-270V.
És mindegy hogy trapéz, színusz, négyszög, félszinusz, 3szög, dc vagy bármi.
Ha a táp aktív PFC-s akkor szigorúan csak színusz, nem tud a pfc ráfogni a négyszögre, se a dc-re.
Led, az vezérlésfüggő, a mezeibe semmi sincs az meghalhat egy nagyobb feszültségtüskétől is akár.
A normálisabb driverek meg szintén smps vagy minimum áramgenerátor, annak nem számít. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Xiaomi Redmi 9at - 2/32 - szürke
- Xiaomi Mi8 - 6/128 - fekete
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged