Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• PROTRON

addikt

válasz ecaddsell #85785 üzenetére

és #85779 Lëvï

Köszi a válaszokat.

"sőt nem hiszem, hogy értelmes áron fogsz találni olyat ami néhány mV alatt használható"
    Tartok tőle rosszul fejeztem ki magam. DC esetén 3,00-24,00V között tervezek hobbizgatni ahol érdekes a mért áramerősség.
    Tehát erre a feladatra keresek olyan megoldást amivel legalább 0,1A felbontással és pl 1,0% pontossággal tudok kiértékelést végezni, az áramkör megbontása nélkül.
    A mV ott került a képbe, hogy a multiméter mV állásban jelzi ki a lakatfogó kiegészítővel mért áramerősség értéket. Tehát az érdekelt hogy 12, vagy 12,6 mV értéket fog-e nekem mutatni pl az általad írt UT-61E egy ilyen mérés alkalmával, amivel jelzi hogy 12A vagy 12,6A.

Természetesen nem az volt a lényeg hogy 0,65 vasgy 0,66, hanem maga az elv. Tehát a cél tudok-e legalább 0,1 felbontással és pontossággal ellenőrizni DC áramkört a fenti megoldással.
    Pl adott 120W 19V DC tápegységről(tehát aminek az elméleti terhelhetősége 6,31A 19V-on) akarok 1 db 19V áramkört, meg 1db 12V áramkört járatni a megfelelő köztes berendezéseken keresztül. Nem mind1 milyen max terhelhetőséget állítok be a 12V ágon, hogy ne terhelődjön túl a 120W téglatáp, ugyanakkor ki legyen használva a lehetőség, tehát ne korlátottam le magam pl a fél teljesítményre biztonság okán.

Az alapján amit írtatok a célzott feladatra maga a lakatfogó kiegészítős megoldás működik és igazából a multiméteren múlik hogy milyen felbontása van ahhoz hogy pl DYI ups esetén be tudjam állítani a kimeneti oldalon a max áramerősséget mondjuk 24.3 A-re (ahol megszakítok), hogy nehogy felgyújtsam a lítium celláimat túlterheléssel. Csak írtam egy hasraütésszerű értéket, de ha már vásárolok új eszközt szeretném minél több mindenre használni, ne kelljen 80 készüléket tartani odahaza.

AC esetben nekem is bőven elegendő az egész amperes felbontás. Ott annyira nem érdekes még a pár amperes pontatlanság sem.

Valóban USB kommunikációt írtam a fenti példában, igazából a PC-vel való kommunikáció a lényeg, jó nekem más port is. Tehát a cél hogy olyan mérés alkalmával amikor nem csak 5-10 másodperces eredményre vagyok kíváncsi, ne kelljen már másodpercenként felírogatni. :D

Pl áramkörök kiazonosítása alkalmával, ha a PC másodpercre pontosan feljegyzi automata módban az értékeket, akkor a másik végén csak az órámra tekintve megjegyzem mikor mit kapcsolgattam aztán a táblázatból kiolvasható amit keresek.

De szeretném majd teljesítmény monitorozáshoz is használni, de ott főként AC-n.
    Tehát kimegyek egy telephelyre, megkérdezik hogy pl egy új 20kW teljesítményű gép bekötéséhez elegendő-e a telephelyen belül kikábelezni, vagy a lekötött teljesítményt is módosítani kell ELMŰ oldalon.
    Egy gyors 15 perces ellenőrzés a csúcsidőben már elegendő lehet hogy a helyszínen felmerül-e a bővítés kérdése. Tehát hogy végig kell-e nyálazni 2 évre visszamenőleg az ELMŰ idősoros adatokat, vagy már rögtön megállapítható.
    Van-e mondjuk 50kW szabad teljesítmény kapacitás a 20kW bekötéshez, vagy már 15 perc alatt is vannak tüskék amik átlépik az ELMŰ szerződési értéket 1-1 percre.

Aztán vannak olyan helyszínek ahol se saját, se ELMŰ oldalról nem rendelkeznek idősoros adatokkal, ott pláne fontos lenne a mérés. Tudom szerezzünk rendes gépet hozzá, de szép is lenne ha adott időszakban párhuzamosan 5 helyszínen is ott tudnánk parkoltatni ilyen gépeket csak úgy szórakozásból...

Pl régi, felújítás előtt álló társasházak felmérése során jó lenne azért tiszta képet látni, mialatt végigmegyek az emeleteken egyesével ellenőrizni hogy melyik lakásnál van-e második tarifájú mérőóra, addig a műszer a főelosztónál felhelyezve felírja nekem az értékeket a PC-be.

Nézegetem a uni-t 161E egységet, még nem döntöttem. :)

Új hozzászólás Aktív témák