- iPhone topik
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
Igen, a venti fordulatát szeretném szabályozni a bementő fesz. függvényében, ami 0V és 12V között ingázik.
Folyamatosan nem akarom 12V-on hajtani a ventit, mert érzékeny a fülem.
Ezzel a fesszel meg az a baj, hogy össze-vissza ingadozik. Gondolom van valami elektronika ami ezt szabályozza benne. Megfelelő ventit meg nem találom, ami nekem jó lenne.Olyan nincs, hogy feszültséggel csak áramerősséget szabályozz egy ellenálláson, mivel a venti is egy ellenállásként működik és a kettő szorosan összefügg egymással.
Ezt nem értem, akkor a legtöbb venti, hogy működik?
CPT.Pirk:
Igen, pontosan ezt szeretném elérni.Nem akarom külön én mérni a bordákat, mindent a tápra akarok hagyni. Csak idegesít, hogy ilyen drága a normális venti.
Ami alapból benne volt, itthon nem kapható. Külföldről behozni, meg marha drága.
Amik meg itthon vannak, szintén drágák. Ami normális árban van, az meg nem indul el 5V-ról.Ha van egy PWM-es venti, gondolom azzal meg még egyszerűbb lehetne a dolog, mert akkor a 0V és 12V közöttit kellene "átalakítani" frekvenciává. Legalábbis, ahogy nézegetem ezt a PWM-es dolgot, valahogy így működik. 21 és 28KHz közötti értékkel vannak szabályozva a PWM-es ventik. Csak azt nem tudom, hogy az alaplapok ezt, hogy oldják meg...
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lompos48
nagyúr
A tirisztor lehetne tényleg az elméleti megoldás. Ellenben ezeknek a fránya alkatrészeknek van egy "kellemetlen" paraméterük, amit DC Holding Currentnek hívnak. Ez az a minimális áram, aminek anód-katód között folynia kell ahhoz, hogy a tirisztor vezetésben maradjon. Ez még a legkisebb TO92-es tokozású tirisztorok esetén is 5mA. Ezt nehéz lesz biztosítani egy CMOS-szal szerelt áramkörben egy kapu bemenetén.
Vagy rosszul ítélem meg? -
xKacsax
aktív tag
Esetleg nincs valami egyszerűbb megoldás ? Valami olyanra gondoltam hogy a gyújtót módosítani vagy esetleg valamit félig bekötni (Csak mert szerdára kéne és nincs elég időm az alkatrészeket beszerezni + összepakolni a fránya érettségi miatt) Simán jó valami nagyon maszek megoldás is ha létezik olyan
[ Szerkesztve ]
Verba volant, scripta manent.
-
Speeedfire
félisten
+ szállítás. Nem tehetek róla, hogy nincs rá keret...
Nem poénból vettem a toridot is a vaterán. Ott 5k volt szállítással. Ha készen veszem akkor 12k+fa+szállítás. Ez a nem mindegy.
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
malwy
senior tag
Nagy melegben szinte biztos voltam benne, hogy egy szét folyt, pukkadt kondit találok, amit kicserélek és boldog leszek. Erre ez fogad...
Szerelőt nem tudom, látni fog-e mostanában. Valószínűleg padlásra lesz ítélve.
Úgy 5 éves a tévé, 1 éve lett javítva 8000Ft-ért. Még azt se vettem észre mi a nem gyári cucc. -
Tamy
senior tag
Igen, így van bekötve, üresen nagyjából jó is volt míg a kollektoron nem volt ellenállás. Nem tudom, de az nem lehet, hogy valamennyire kinyit a tranyó? Belegondolva a tranyó+ellenállás gyakorlatilag egy feszültségosztó, az elllenállattal párhuzamos kapu nagy ellenállása miatt nem játszik e szempontból. Így esik az ellenálláson 1,5V. Ha letelik az időzítés és megszűnik az 555 kimenetén lévő fesz., akkor az ellenállás feszültsége megemelkedik közel tápfeszre. Ez alapján rendben kéne legyen szerintem.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Tamy
senior tag
Az 555 kimenetén minden rendben, odáig jól működik, csak ugyebár meg kéne fordítani. Bekapcsoláskor a kimeneten emlékeim szerint 3,87 V van (de nagyságrendileg 4V körül az tuti), majd az időzítés letelte után 0V-ra vált.
Holnap megpróbálom másik tranyóval, BD140 van még itthon.
[ Szerkesztve ]
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Batman2
őstag
No, mindjárt megnézem akkor a Lomexet !
Sajnos felénk, itt keleMo.-on 300-400Ft-ért adják az egy jegyes darabokat, de a TME oldalain is elég drágák, ezért nem rendeltem.
Próbáltam gyártóktól közvetlen, ingyenes termékmintában is pár db.-ot beszerezni, de úgy tűnik, LEDet nem nagyon akartnak küldeni ingyen.
Ezért gondoltam, hogy bontott cuccokból olcsón lehetne hozzájutni, igaz, még ki kelll valahogy szedni, persze épen.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
-
Peter789
senior tag
szia, igen pont így kötöttem be én is. a baudrate lemaradt, de beletaláltál: 9600
videotechnikus ismerős mondta, hogy bármilyen túrt lom kábel megfelel az rs422-nek - ők is mindig ilyeneket használnak a vezérlők között. de azért kerestem egy darab CAT5 UTP kábelt - nem változott semmi...
közben több helyen azt találtam, hogy az A-t tápra, a B-t földre húzzák egy 1K körüli ellenállással - kipróbáltam az adó oldalon beraktam 1-1K-t, de szintén semmi nem változott...
a vevő oldalon kivettem az AVR-t a foglalatból, és a helyén néztem a lábon hogy mi jön: továbbra is ha folyamatos az adás akkor az egészséges magas jelszintről lerángatást látom, de ahogy abbamarad az adás, egyből lemegy alacsony jelszintre a láb. a foglalatba betűztem egy 1K-s felhúzót, ez sem érdekli... a 75176 valamiért erőszakkal lehúzza a lábát idle állapotban...
esetleg van még valami tippetek ?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AquAgorA ...Pál apostol nyomában: http://fleettracker.eu/index.php/component/aquagora
-
Soja
aktív tag
Cseréltem benne elemet.
Tudtommal nem ömlött bele semmi. Maximum porral találkozhatott.
Megpróbálom azért, amit írtál.
Ragasztottam a gumibakokra öntapadó vékony celofánt (vagy valami hasonlót, olyan mint a ragasztószalag, csak szürke). Nagyon frankón működött, csak ezek a 2x2 mm-es kis darabok elcsúszkáltak oldalra a gumibakokról, és máris oda a jó ötlet. Valami ilyesmire gondoltam, csak tartósabb kivitelben. -
Lompos48
nagyúr
Az enyémnél megadod a TV, rádió, CD, klíma... XYkütyü nevét, esetleg "job"-ba szervezve, hogy pl. zenehallgatáshoz mit és milyen sorrendbe kapcsoljon be (vagy ki) és ezeket szopja le interneten a Logitech adatbázisából és állítja be. Akkor is jó, ha a kutyád elvitte az eredetik és épp' valamelyik sarokban aprítja hűvös halomba.
Eltértünk az eredeti témától, de az a Harmony-ból indult. Lehet volt, akit így is érdekelt.
-
And
veterán
(A Conr@d-ban kapható javítókészlet kifejezetten gumibillentyűkhöz, de az ára még a forgalmazóhoz képest is elég borsos.)
-
PHM
addikt
"A + bemenetét egy-egy 100K-s ellenállással rákötöd a tápra és a földre."
Feszültség követőnél szerintem ez nem szükséges.
A neminvertáló bemenet és föld közé kötött ellenállás a csatoló kondival együtt
soros RC tagot fog képezni, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a hangképet.
Véleményem szerint a műveleti erősítő bemenete közvetlenül is összeköthető
például a hangerő szabályzó poti melegpontjával, (már ha ott jel van, és nem
vezérlő feszültség) vagy a végfok bemenetével.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
hoffman_
nagyúr
Nem kell ennyire nekem esni, ezért jöttem kérdezni. Egyébiránt, ha akarna se tudna meggyulladni semmi, tök üres, festett falfelület kellős közepén menne a vezeték, közel s távol semmi sincs. A vezeték kikötést akartam először én is, de sajnos nem szétszedhető a cucc, legalábbis szerintem károsodás nélkül nem tudom szétszedni.
A sorkapocs jó lenne, de az a baj, hogy nem hogy a kapcsoló alatt, de még máshol történő beavatkozás esetén se férne el nagyon, pláne nem kettő. Egy ilyenbe akarom behúzni majd, jó vékonyba, max 5-6 mm, így nem tudom, akkor, hogy hogyan legyek okos.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
Köszönöm a korrekt leírást, így fogok nekilátni
Annyira nem szeretnék villanyszereléssel foglalkozni itthon, de az ilyen kisebb dolgokat inkább én csinálnám meg, egy kontakt-hiba miatt nem fogok villanyszerelőt hívni egy konnektor aljzathoz. A fenti kérdés is azért született, mert én akartam megcsinálni, de mivel még nem csináltam ilyet, nem igazán tudtam, hogy lenne érdemes/szakszerű. Lényeg a lényeg, köszi még egyszer
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
-
biker
nagyúr
Minden led ilyen, ami 3,5V uzemi fesz led, az 3,2-3,8v kozt uzemel jol
Ezeket NEM ellenallassal illik szabalyozni, beallitani, hanem aramgeneratoros stabil taprolElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
Tanulni konyvbol kell!
Az aram generatoros uzemmod az, amikor a kimenetre beallitott aramerosseg fix, pl 200mA akkor is, ha rovidre zarod a kimenetet
Ez esetben a tap nem uti ki a ledet, mert ellenallas nem fix a feszultseg eses, mert hofokfuggo az ellenallas erteke, stbElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
nem... csak nem érted, nem olvasol, gagyarászol összevissza
"Szóval ismét felteszem a kérdést, mi az az "áramgenerátoros stabilizált tápegység"?
Szerk: szerintem te a túláramvédett stabtáppal kevered a dolgot."DC12V stabilizált, ergó részterhelésen sem megy 12V fölé, +-5-10%
és áramgenerátoros üzemmódban maximum xxxxmA-t ad le akármilyen terhelésnélez nem voodoo, létező dolog
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
And
veterán
"A kettő nem kombinálható."
"Szerk: szerintem te a túláramvédett stabtáppal kevered a dolgot."
Még jó, hogy mindketten ugyanarról írtok . "Labortáp": beállítható kimeneti feszültség és áramlimit. Amíg a terhelőáram nem éri el a beállított limitet, addig az üzemmódja feszültséggenerátoros. Amint eléri, attól kezdve (automatikusan) áramgenerátoros módba vált, vagyis úgy csökkenti a kimenő feszültséget, hogy a kimenőárama épp megfeleljen a beállított határértéknek. -
And
veterán
Ismét: labor tápegység. Az bizony egyrészről stabilizált, másrészről igenis van neki mind feszültség-, mind áramgenerátoros módja (mod: az áramgenerátoros módban kapott áramot az áramlimittel szabadon beállíthatjuk a tápegység teljes lehetséges áramtartományában). A két működési mód közötti átváltás automatikus, a terhelőáram függvényében történik.
[ Szerkesztve ]
-
hNp88
aktív tag
továbbá mennyire érinti a topic témáját?
más:
a VUmeterem azóta se megy, nem találom a hibát ... ha valakinek van kedve bogarászni vele, akkor felrakom a nyák és beültetési rajzot, hátha azon rontottam vmit, hisz mégiscsak kezdő vagyok (és még balf....ék is)
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
-
hNp88
aktív tag
... és én ezt hogy nem vettem észre?
nahh, megyek jelöltetni magam az év(ezred) lúzere díjra..
de előtte még átforrasztgatom
ezt az égést b*zzzzzzzzzzzz.............. volt már pár de eddig ez a legcsúnyább
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest