- Swarovski kristályok a fagyos Motorolán
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Garmin Venu Sq 2 - alaptudás a négyzeten
- Magisk
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- Nubia Red Magic 10S Pro - újratöltve
- Kezünkben a Honor Magic V5
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98866 üzenetére
" Ezt a bemenő tápot az egészséges Li-ion cellák szépen elosztják egymás között, ugyanis van ezeknél egy természetes önbalanszírozó hatás, egyfajta Zener-effekthez lehetne hasonlítani. LiFePo ilyet nem tud, ezért ott már kötelező a megfelelő balanszer." El sem hiszem,hogy ezt itt valaki le meri ÍRNI! folyamatosan bővülő 12V-os li-ion akkupackom jelenleg 960 db 18650-es cellából áll. Semmi nincs rajta,csak a napelem. 12V-nál lekapcsolom a töltést.Amire kell,akár 1 hetet is kihúz töltés nélkül. 2-3 nap kell a 12V eléréséhez,ha jobban lemerül. 0,05V a legnagyobb különbség,2 éve megy folyamatosan. 2 év alatt 1-2 cellát cseréltem,rozsdásodás miatt.Nem tudom mitől...Ne utánozzon senki,ezt csak én csinálom így!!!!!
-
válasz
Dr. Szilikát #98864 üzenetére
Köszönöm, értem
Mostanában elég sok rossz akkupakkos kézi szerszámgép 18/20 V-os akkuját szedtem szét, a LiIon-os akkukkal nem volt gond, cellacsere után működtek szépen. Bosch, Black&Decker és Makita is volt, viszont az általad javasolt CC/CV töltési rendszert egyikben sem láttam.
A töltő felé nem voltak az akkuk külön-külön kivezetve, mindegyiken csak 3 kivezetés volt, pedig ha a 5 db sorbakötött akkut kellene egyesével CC/CV rendszerben tölteni, akkor 6 kivezetésnek kellene lennie.
Pluszban megnéztem még Parkside és Milwaukee 20 V-os akkukat, azokon is csak 3 kivezetés van. Szóval ha a szerszámgép gyártók évek óta nem alkalmazzák a CC/CV töltést, az akkuk mégis sok évig működnek, akkor nekem is jó lesz a 12 V-os NiCd akkupakk kiváltására a LiIon akku + BMS megoldás.
(BMS-ből viszont a legfejlettebbet használom, a balanced verziót, ami
tud alapszintű balanszírozást is.)Notebook akkupakk, vagy drón akkupakk esetében elhiszem, hogy fontos az utolsó elektront is kisajtolni az akkuból, de egy eleve régi kézi szerszámgép esetében nem gondolom, hogy a csere akkuk árát érdemes lenne megduplázni CC/CV áramkörökkel és BMS-en felül pluszban még aktív balanszer áramkörrel.
-
válasz
Dr. Szilikát #98858 üzenetére
Közben gondolkodtam a dolgon és nem tudom, hogy a precíz töltőárakörök használata jár-e komolyabb előnnyel egy balanced BMS áramkör használatához képest pluszban.
Egy BMS modul biztosítja a túltöltés elleni védelmet, a túlmerítés elleni védelmet, a túláram/rövidzárlat elleni védelmet, valamint biztosítja a cellák kapacitásának a kiegyensúlyozását. Ehhez minimális pluszt tesz hozzá egy CC/CV töltőelektronika, ellenben minden cella mindkét pólusát ki kellene vezetni, hogy függetlenül lehessen tölteni őket.
Azt hiszem, hogy elengedem az XL4015 használatát, lehet, hogy kicsivel kisebb lesz az akkupakkból kinyerhető energia, meg kicsivel hamarabb degradálódnak a cellák, de sokkal egyszerűbb az akku töltése.
-
válasz
Dr. Szilikát #98846 üzenetére
Köszi, akkor úgy számolok, hogy 3 x 4,25 V legyen a bemenő feszültség.
Egyelőre nincs XL4015 CC/CV áramköröm itthon, rendelek egyet, addig is 12,6 - 12,8 V-ra állítom be a bemenő feszt.
-
válasz
Dr. Szilikát #98847 üzenetére
Nem forrasztottam ki, de ilyenkor úgy is próbálom hogy elindítom a gépet mert ekkor ad tápot a bios chipnek.
Illetve azt is szoktam hogy elemet ki de tápot adok rá. Most ezek sem működtek.
Volt olyan lapom aminél az olvasó ledje elhalványult mert a lap szívta el a feszt gondolom, meg olyan is ahol a chipset venti elindult olvasás alatt kihúzott tápnál.
A gépnek nincs baja, coffeetime modot és rebart intergrálnék a biosba azért kellene kezdetnek kiolvasni majd visszaírni a moddoltat.
Látok még egy SPI debug headert is, az nem lehet hogy onnan írnám meg? -
válasz
Dr. Szilikát #98841 üzenetére
Konkrétan van egy lenovo SFF gépem amit a black 341-es nem olvas, ezért rendeltem ezt az állítósat hátha a túl sok fesz miatt nem olvassa be. (bár lehet hülyeség)
W25Q64JVSSIQ a chip 2.5v-3.6vCH341A Mini Programmer Black Edition.zip amit letöltöttem. Ezzel a zöld led pirosra vált és minden harmadik detect gomra detektálja viszont csak 1.1.1.1.1.1 ilyeneket olvas ki. EON EN25F128 dip8-assal próbáltam az is 3.3v de 5v-on sem olvassa ki rendesen.
Ha kissebbre veszem a méretet akkor kiolvassa, ha nagyobbra akkor nem.
A fesszabályzó sincs hatással semmire, 3. kattintásra olvassa ki az eeprom típust. Egyértelműen szoftveres hiba.Legfrissebb Asprogrammer nem detektál semmit, de látja az olvasót. Amint elindítom kizöldül a led akkor is ha nincs benne chip. Drivereket is próbáltam többfélét, semmi hatása. Nyomkodom a detected randomot ad vissza: (kb nagyon sokadikra dobja de a jó típust de adat nem jön le)
Current programmer: CH341
ID(9F): 1C3117
ID(90): 3117
ID(AB): 31
ID(15): 1C31
ID(9F): 38622E(Unknown)
ID(90): 622E(Unknown)
ID(AB): 62(Unknown)
ID(15): 3862(Unknown)
ID(9F): 70C45C(Unknown)
ID(90): C45C(Unknown)
ID(AB): C4(Unknown)
ID(15): 70C4(Unknown) -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98817 üzenetére
Ezek szerint be lehet dugni.Hát ha ilyet csinálok,inkább elé rakok egy dugasztápot
Ez a műszer már 10 éves is elmúlt! Na ez a nem semmi! Ellenálláson keresztül is mérhető gondolom. No majd kipróbálom.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98806 üzenetére
Megpróbálom átrajzolni,mert vastagon tiszta gyanta az egész.És az smd alkatrészek rajta vannak a vezető sávokon...Sokat segítettél,az a lényeg!
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98802 üzenetére
a képemen jobboldalt a két egymás mellett lévő ellenállás az osztó? 750R/3,9k? És felettük van a TL431?
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98796 üzenetére
Kösz a tippet.
Kicsit más: olyat nem találtak még ki, hogy egy modul a vezetékhez, és utána BT/Wifi/stb-n keresztül okostelefonokkal (nyilván extra alkalmazással) használni vezetékes vonalat?
-
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #98780 üzenetére
1; Ha nem lehetne kapni, javaslom a pákacserét olyanra, amihez van hegy is.
2; Egy darab rézdrót esetében ez nehezen értelmezhető, mindig lehetett kapni.Gyártanak már újabbat, ami már nem csak 1 drót.
Szinte megalázónak is tűnt, hogy nem tudnék meghajtani egy darab drótot.
Nem a hajlítás a nehéz, hanem hogy legyen 1 darab drót. (megfelelő, és főleg ingyenbe) -
válasz
Dr. Szilikát #98736 üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát #98732 üzenetére
Köszönöm szépen, ez jó lesz, mert úgy látom, "kapcsolási hiszterézis 0,1 és 15 °C között állítható". Nincs ennek véletlenül hülyebiztos készre szerelt változata, tápegységgel, miegymással?
#98731tordaitibi
Köszönöm!
"Triakos szabályzóval kéne kísérletezni, beállítasz pl. 20-30 wattot vagy ami megfelel hőmérsékletileg és ezt esetleg valami szobatermoszáttal még megfejelni"
Tehát leszabályozás "triakos szabályzóval", + W1209 modul? Sajnos lövésem sincs, mi az a "triakos szabályzó", rákeresve sem lettem okosabb. Azt értem, hogy ezzel tudnám leszabályozni a panel teljesítményét, de hogy kell ezt beszerelni? -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98718 üzenetére
Tegnap néztem egy tesztet.120 WATTOS tudott pontosan 2A-t leadni
Jó irányba haladunk...
-
válasz
Dr. Szilikát #98718 üzenetére
5V-os-at tudsz-tudtok javasolni, ami elvisz egy arduinot, 5-os relét, mindenféle-ezt-azt (5db bme280, rtc modul) mellette? -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #98653 üzenetére
Na, most csinaltam egy ujabb probat.
Beallitottam a labortapot 3.7V/100mA ertekre, de rakotve az akkut leszabalyoz es ~3V lesz a 3.7V-bol a kijelzon.
Ujra es ujra probalva lassan megy felfele a feszultseg es most leveve a toltest mar 2.76V merheto rajta.
Jo lehet meg ez az akku ilyenkor?(Amugy hazibarkacs labortap, de szerintem rendben van)
-
Barret001
addikt
válasz
100V-ot is ráköthetsz...Rossz helyen mérsz,az a baj! Ha megfelelő ellenállást kötsz sorba.az akkun már marhára nem ennyi lesz...Majd AZ AKKU töltöttségi szintje eldönti a kialakult feszültséget. Nem kell neki sok idő,és elkezd emelkedni a feszültség.Már ha nem ment át zárlatba. Pár ezer akkun már túl vagyok. Persze az akku ettől még lehet elhasználódott,attól függ,meddig volt mély merülésben. ami lezabálja a visszamaradt kapacitás nagy részét.
-
.-..-.
tag
válasz
A labortapot bar nem allitottam limitre, de nem erte el a 100mA-t.
De szerintem hagyom a fenebe. Igazabol vagy a fejhallgato akkujat hasznalnam vele vagy veszek bele utangyartottat.Csak egy proba volt mert ajanlgattatok a bikazast.
-
bmichel
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #98613 üzenetére
Köszönöm. Így teszek.
-
twine
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98625 üzenetére
Köszönöm neked , és mindenkinek,hogy foglalkoztok vele(m)!
Felcseréltem...(Csatlakozónál ezt gyorsan meg lehet oldani forrasztas nélkül), és úgy tűnik, A ledsor nem hibás,,,
Panel probléma lesz...
Köszönöm, egy lépcsővel közelebb a megoldáshoz...legalább ezt már tudjuk... -
bmichel
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #98605 üzenetére
Abszolút profiba "botlottam". Netán tanítasz is elektronikát?
Ha így haladunk kénytelen leszek megtanulni néhány, számodra teljesen alapvető dolgot.Nekem azt lenne a fontos megtudni, hogy miként tölthetem ezzel a neked is meglévő régi Varta töltővel károkozás nélkül az Ni-MH akkukat?
Milyen egyszerű gyakorlati tanácsot tudnál adni, hogy időben leállítsam a töltést, ha netán nem áll le "magától".
Ezek szerint az akku kivétele, és a volt megmérése nem elég információ ahhoz, hogy leállítsam-e a töltést vagy még folytassam-e??
Azt jól értem, hogy nehéz túltölteni ezzel a kisebb teljesítményű töltővel az Ni-MH akkukat főleg, ha egyidejűleg 4 db AAA van a töltőben? -
bmichel
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #98593 üzenetére
Azt gondolom annak alapján, amit leírtál, hogy akár 16-19 órát is töltheti, mert 4 db teljesen "szűz", azaz új akkut tettem a töltőbe. Lehetséges, hogy a LED-ek kialudtak volna, ha hagyom akár 17 órányit is bekapcsolva, de nem akartam kockáztatni.
Ez a régi akku netán olyan kis erővel tölt, hogy hasonlíthat egy ún. csöpögtető autó akkutöltőhöz?? -
bmichel
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #98598 üzenetére
Köszönöm a részletes magyarázatot.
Ezek szerint az a biztonságos, ha 2-3 óránként töltés közben kiveszem az akkukat, és megmérem, hogy hány volt feszültség van benne? Amikor eléri a maximumot, azaz az 1,2 voltot, akkor a feltöltöttség elviekben 100%-os%. Az 57062 (Easy Energy Pocket Charger) használati utasításában 7-14 óra töltési időt jelez 800 mAh AAA akkukra, ha jól értelmezem.
Az 57062-es régi töltő gondolom, hogy lényegesen kisebb teljesítményű, mint pl. ez a töltő. :
VARTA VALUE USB QUATTRO töltő akkumulátor nélkül - 57652
Töltőáram: AAA akkunál 150 mAEmiatt nehéz lehet a régivel úgy túltölteni az akkukat, hogy károsodjanak.
Amiket leírtam elfogadod, és így nyugodtan használhatom a régi töltőmet ugye, vagy ...?
-
bmichel
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #98593 üzenetére
Köszönöm a villámgyors, és megnyugtató választ.
Jól értem, hogy ezek szerint nem tudja tönkretenni az új AAA akkukat akkor sem, ha egy kicsit túltölti??
Ennél a típusnál a kézikönyv szerint cca. 15 óra a biztonsági lekapcsolás. Ezt kipróbálhatom úgy, hogy két régi AA és két AAA akkut töltök, és megnézem, hogy 15 óra után kialszik-e töltést jelző sárga LED?
Amennyiben nem aludna ki 15-16 órányi töltés után sem, és nem melegszik túl a töltés alatt lévő akku, akkor nem tud ugye kárt okozni a 15 óra feletti töltés sem?
Van egy barátomnak mérőműszere, amivel kisfeszültséget, és Ah értéket is lehet mérni. Netán lenne értelme ezzel próbamérést végezni mondjuk 2-3 óránként a töltés közben úgy, hogy nem veszem ki az akkukat? Hanem a töltő érintkező részén mérném meg a leadott Ah-t? Ez netán mutatná, hogy kb. hol tart a töltés? Minél kisebb az Ah érték, annál jobban fel van már töltve az akku, és az értéktől függően eldönthető, hogy ajánlatos-e befejezni a töltést?
Ugyanakkor kivenném a kis akkut, és megmérném, hogy éppen hány Voltot mutat.
Mi erről az amatőr megközelítésről véleményed? -
válasz
Dr. Szilikát #98552 üzenetére
Ez a karbis téma ettől egyszerűbb szerintem. Kíváncsi vagyok, mérek egy feszültséget, hogy mikor mennyit mutat a műszer, fordulat függvényében változik-e, talán át tudom verni az elektronikát...
-
válasz
Dr. Szilikát #98541 üzenetére
Annyi biztos, hogy ezt folyamatosan állítja, alapból a gép úgy működik, hogy hidegindításkor (amikor szivatóra kapcsolom), akkor a szolenoidot testre teszi, kiiktatja magyarán, és ahogy szivatóállásból átkapcsolom normál üzemre, onnantól kezd dolgozni érdemben a szolenoid. Ha kivezérlik pl négyszögjellel, akkor azt nem fogom tudni szimulálni, de végülis annyit megtehetek, hogy a csatlakozóra menő két vezetéken mérek feszültséget AC módban, ha nem mutat, átkapcsolok DC módba.
Nem lehet túl bonyolult, nincs motorvezérlő, mindössze a gyújtás modulon van valamiféle elektronika, az szabályozza, milyen fordulatszámon mennyi üzemanyagot engedjen át magán a szolenoid - ugye a manuális karburátornak is ez a lényege, csak azt nem tudod minden fordulatszámtartományra precízen beállítani, ezt váltaná ki dinamikusan a szolenoid.
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #98524 üzenetére
Az IC-t kb. egy éve cseréltem, igaz Aliexpress rendelés volt, de hazai beszerzést nem találtam. Akkor működött, ha egy évet bírt úgy, hogy szinte használva se volt, akkor megint onnan rendelni, ráadásul bizonytalanra (hisz nem tudni tényleg az szállt-e el) nem látom értelmét. A másik megoldás, hogy túrok egy használt lejátszót a neten (több típust szereltek ugyanezzel a táppal), és kompletten cserélem a panelt, bízva abban, hogy nem hal meg annak is rövid időn belül.
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98496 üzenetére
Ez az aku töltő 230v oldalába kötve működhet.
A kompresszor az más kérdés? Délután le hozom a töltőt megnézem belül mert lehet más kábel csere is lesz -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98491 üzenetére
Mert gyenge a hálózat.
A kis megszakító leold.szeet van az ideg.
A kompresszor szintén hasonló9.5 A vesz fel elvileg a töltő max 1200w írják.szar öreg hálózat.
De a pc 800 w tápegység is képes le oldani a. Kis megszakítót.
Megoldás kell erre a problémára találni. -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #98482 üzenetére
Én úgy tippelem nap 10óra használattal kb. 1hétig fogja bírni.
Persze ez csak tipp, de sajnos elég sokat fogyaszt ez a kínai ketyere.
Ez az egyik ok amiért átépítem.
Illetve az, hogy ~2.7V alatt már vacak, akadozik. A ~2.6V pedig az alsó határ aminél egyáltalán rá lehet nehezen kattintani valamire. Emiatt NiMh AAA akku sem megoldás.
Vagyis jelenleg félig merült AAA elemekkel van tele a fiók.
Persze jók még távirányítóba, de szerintem a következő 30évre már betáraztam velükTervem szerint én benne hagynám az akkut és kireszelném valahol a micro-usb vagy usbc csatlakozó helyét és ragasztópisztollyal körbenyomnám a csatlakozót.
Így kényelmes volna tölteni. -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #98475 üzenetére
Köszönöm a tippet.
Ellenállás csere rendben van.
Igazából helyszűkében vagyok, mert az akku elfér a 2db AAA elem helyén (dremel-el kivágva a műanyag belső felét), de a töltő modult nem tudom elhelyezni, ha nagy.
Így viszont még az is lehet, hogy az egér elején, a két mikrokapcsoló közé beférne a pici modul. -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #98464 üzenetére
Es amint radugsz egy szkopot mar ugrott is a trafo biztonsaga, szoval figyelni kell mit csinal az ember.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98428 üzenetére
Ügyes!
-
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #98428 üzenetére
Újabb tűzhelyekben már szokott lenni gyújtó.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #98417 üzenetére
Nincs benne vezetek vagy ilyesmi, azt gondoltam hogy valami csak lesz de nincs.
Vegul szetszedtem (persze csak roncsolva lehet), azert gyengult el mert eltorott a kristaly es csak amig helyen volt addig még mukodgetett.
Ez a fem cucc csak annyit csinal hogy a szelepet nyitja. Az uto resz zart belul van a muanyagban.Amugy a cucc eleg rendes, normalisan meg van csinalva. Annyi a baj, hogy csak szikraval tudom begyujtani, gyufalangot szetfujja. Persze ha befogom oldalt a levego beengedo reszt akkor begyullad csak ehhez harom kez kell.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98400 üzenetére
Ilyenekben van olyan amelyiknek a kimenetét potméterrel lehet állítani, esetleg ne adj Isten két kimenettel.
Egyelőre ilyeneket látok:
https://a.aliexpress.com/_EyPRn8g
De ugye ezeknek saját szabályzó gombjuk van és kettő kell CCT szalaghoz, amit elég nehéz esztétikusra kihozni. -
válasz
Dr. Szilikát #98383 üzenetére
Köszönöm!
-
Zolabol
tag
válasz
Dr. Szilikát #98357 üzenetére
TL082CP van benne. Beillesztem a képet, amit a neten találtam.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98331 üzenetére
Koszi!
Tehat ha a képemen látható módon egy irányba tekerem fel a huzalokat (a sárgát nem használtam fel, nezd ugy mintha ott se lenne), akkor helyes az ábra?
-
válasz
Dr. Szilikát #98315 üzenetére
De, közben én is továbbmentem és igen a kagylóba van a hangszóró és arra van kivezetve. Mostmár azt letapasztottam, de most meg nincs egyik irányba se hang.
Köszönöm szépen!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #98290 üzenetére
Mindenképpen az arduino-t javasolnám, direkt úgy tervezték, hogy gyíerekek is meg tudjanak tanulni programozni, és ehhez van a legtöbb netes példaprogram, magyarázat, stb. [link]
Hardver tekintetében nagy a választék, egy csomó féle proci programozható arduinoval.
Kezdetnek javasolnám az:
- arduino nano -t vagy annak bármelyik olcsó klónját. Egyszerű olcsó, minden egyszerű példaprogram menni fog rajta. Mókolás nélkül, alapból kezeli az arduino ide, PC-s fejlesztőkörnyezet.
- STM32 BluePill, olcsó és erős proci ill. modul - ami programozható arduinoval
- ESP8266, ESP332 szintén erős procik, wifivel, általában kedvező áron. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Ha én Arduino-t meg tudtam tanulni, akkor mindenki meg tudja. Szerintem a legkönnyebben elsajátítható fordító. Persze vannak nála ügyesebbek, pl. STM32 alapú vezérlőkhöz ott van az Espressif IDF, de nekem az nagyon alacsony szintű volt informatikai végzettség nélkül.
Vezérlő az nagyrészt azon fog múlni, hogy mire kell. Miről táplálod, mekkora TTL feszültség kell, GPIO-k, ADC mennyisége, vezetéknélküli adatátviteli képességek, stb.
Atmega328p ha 5V-os offline vezérlés kell nagyon egyszerűen és olcsón. Az MCU működik akár egy szál magában is ha a táp adott. Piszok egyszerű NYÁK-ot tervezni vele.
ESP32 minden másra és modernebbre.
Ha lakásautomatizálás, akkor arra meg néznék vmi ESP32 alapú célhardvert, pl. amiket feljebb említettek. -
ViZion
félisten
válasz
atyaég, miket mondanak...
Ha van okosotthon és egyszerűen integrálnád, akkor esphome vagy Tasmota.
Ha nincs és szóló működtetnéd, (integrálható is MQTT-vel, de ide kell több ismeret), akkor espeasy.
Ezek mind keretrendszerek, kitalálod kb. mit szeretnél, flashelsz egy alap progit, megadod mi hol van, kész.
kazánvezérlős cikkem a logouton. Azóta jóval komplikáltabb a dolog, de onnan indult.
Nem kell könyvtárakkal meg verziókkal szívni, csak használod. Egy éves rendszer ota frissült, hibátlan. ok, volt egy memory leak, de én okoztam, már jó
jah, wemos d1.mini (esp8266), esp32 c3 supermini, c6 supermini az ajánlott, azt minden is ismeri. Aliról gombokért, de itt a saját feszstabot nem kell terhelni, azok gagyik. viszont van tápos panel is ezekhez, akár akku csatival. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Microbit, annal egyszerubben programozhato nincs. En most egy venti vezerlest csinaltam vele. Nem kicsi, nem olcso, lassuka is, cserebe nagyon egyszeru hasznalni, mondhatnam gyerekjatek (igazabol felig az mert oktatasi anyag sok alt. iskolaban is).
Microchipet szoktam még hasznalni, az igazabol az ellenkezo veglet, kicsi, olcso, hw kozeli, barmit meg lehet oldani vele, kodolni kell elegge (asm,c), de kezdoknek nem javasolnam.
-
aujjobba
addikt
válasz
Az arduino (atmel atmega) van sztarolva, mert van hozza mindenfele python konyvtar.
Maskulonben az stm32 allitolag jobb, jobbak a tulajdonsagai, stb, de C-ben (vagy java-ban?) kell programozni.
Mondjuk ahhoz is van olyan grafikus fejlesztoi kornyezet, ami legeneralja az alapokat. -
ratkaics
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #98280 üzenetére
Valószínűleg igazad lesz, mert amennyire meg tudtam ítélni a NYÁK-ból ilyen kötésben vannak.
Köszi szépen!
Megpróbálok rajtuk majd kapacitást mérni. Bár tartok tőle, hogy nem ott lesz a hiba.
Van a panelon két tranzisztor és pár dióda, meg egy két tekercs. Ezeket próbáltam ellenőrizni, nem találtam meg a hibát.
Meg van rajta még két "komolyabb IC, amiket nem tudom, hogy pontosan mit csinálhatnak, de attól tartok, hogy azokkal lesz baj. Persze felirat semelyik alkatrészen sincs.
Amúgy egy ilyen készülékről van szó.
A hibajelenség az, hogy csak egy piros LED világít rajta és nem csinál "ménkűt". Kicsit több mint két éves és nem történt semmi vele, egyszer csak nem működik. Nem gondolom, hogy ennyit kéne bírnia egy ilyen készüléknek.
A masina belsejében nem látok semmilyen hibás alkatrészre utaló jelet, nem is büdös, meg ilyesmi. A transzformátor tekercsei nem szakadtak és nem zárlatosak, a diódák jók, a tranzisztorokon és normális értékeket mérek.
Van esetleg valakinek egyéb ötlete, hogy egy magamfajta hobbista hogy tudna a nyomára akadni a hibának?
Vagy esetleg tudtok ajánlani valaki hozzáértőt Győr környékén? -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98256 üzenetére
Na evvel nem sokra megy,ahogy a terhelhetőségét nézem...
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98239 üzenetére
Ilyesmi mukodne?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #98209 üzenetére
Szerk:
Hmm, rosszul emlékeztem. Mindkét ágon van szikra. De egyik oldal látványosabban szarabbul néz ki és ez pont a negatív. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #98154 üzenetére
Ennek biztos a hangszórójából jön. Azt már észrevettem, hogy attól függően, milyen eszközbe dugom be, elhalkul némileg vagy van aminél teljesen eltűnik a zúgás. Ha nincs bedugva, akkor nyomja.
Amúgy egy ilyen. Nem hiszem,hogy trafós. Nem lehet, hogy valami kondi elöregedett?
Szétszedve majd szét lesz, mert egy internetrádió építéséhez vadásztam használtam.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98139 üzenetére
Én is cseréltem cellákat,eredményesen! De semmi nem változott meg...Ugyan úgy mutatta a visszamaradt kapacitást a BMS. Annyival lett jobb,hogy nem esik be a feszültség terhelésre.Semmi más nem változott. Egy c2D processzoros 20 éves laptop,tehát jó régi.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98125 üzenetére
Volt róla, mikor? Próbáljam tisztogatni?
Meg akkor meg próbálom megmérni a lapkánál a feszültséget.
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98089 üzenetére
Kipróbáltam még soha nem használta 750mAh-os LADDA akkukkal. Alapból LO-t mutat. Ez éve Júliusában lettek gyártva, mivel ugynolyanok mint az Eneloop akkuk még alig-alig volt valamennyi önkisülésük.
Ennyi próba után én már nem tudom elképzelni, hogy akku probléma. KB 1,32-1,33V mindkettő.
Már csak az a kérdés, hogy hol meg hogyan keressem a problémát, Az elektronikában, vagy valahol a kontaktban?
Milyen probléma okozhat megnövekedett feszültség igényt? -
Oryctolagus
tag
válasz
Dr. Szilikát #98120 üzenetére
Doktor úr!
Megmértem.
Az eredeti LED sor paneleken ez az összes olvashtó információ.
M822 Y 000180 E3N312
94V-0 1227 SAMSUNG 2012SVS37 7032NNB 2D LEFT52 REV1.1 120317A jobb oldalin csak ennyi van.
M822 Y 00471 E3P312 -
Busterftw
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #98107 üzenetére
Köszi! Most már csak ki kell legóznom itt spanyolban ezt milyen néven szerzem be
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98089 üzenetére
Hm. Tegnapelőtt megpiszkáltam amikor mértem úgy hogy benne volt a mérlegben ugyanaz a két elem. 1,36V körül volt. De elkezdett újra működni és azóta is mér...
-
válasz
Dr. Szilikát #98067 üzenetére
Biztosan ilyesmi lesz a gond! Megpróbáljuk a fóliás betekerést, nem nagy beruházás, és talán megoldja.
Nem tudom, a TV kap-e védőföldet, szerintem nem, őszintén, én nem találkoztam még olyannal, aminél el volt húzva a GND is.
A két készüléket összekötni...biztosan kivitelezhető, de ahhoz meg kellene bontani a készülékeket, ezért ez nem járható út sajnos. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98090 üzenetére
Rajzot én is találtam. De helyettesíthetők egymással? Erre a k
ülönbségre gondoltam. -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #98079 üzenetére
Sima elemmel sem volt valami sikeres a dolog. Annál is megszűnt működni 1,38V-nál.
Arra hogy vonatkozhat belső ellenállás megnövekedés?De ha már itt járunk akkor érdemes inkább manapság 1,5V-os Li akkukkal próbálkozni?
Vajon azok mennyi idő alatt merülnek az elektronika miatt? -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #98081 üzenetére
A helyzet az, hogy a 4.02V-ot eri csak el es igy 60mA-el toltve az eletben nem fog 4.2-re felmenni, mert ez a 60mA kb. a semmivel egyenlo szerintem.
Szoval, mintha nem LiIon-hoz lenne ez.
Noha vasarlaskor ez volt feltuntetve. -
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát #98049 üzenetére
Egy traktor vezeték összekötésére is ajánlod?
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #98030 üzenetére
Oké, így világos, köszi.
Tehát a táplálást bizonyos szakaszonként párhuzamosítom és csak az "adatvonalat" hagyom folytonosnak.
Így el tudom fogadni, mert a 18A piszok soknak tűnt arra a vékony vezetőszálra. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98015 üzenetére
Valahogy a kinaiakban sokszor akad ilyen rezonalhato alkatresz sajnos.
Van olyan IC aminek valtozo a frekije, illetve olyan is ami pulse-skipping modban kihagy impulzusokat.
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #98004 üzenetére
Especiel arra én is rájöttem a fémjelzésből, hogy ez valami ballaszt-súly kell, hogy legyen.
A kérdés inkább az, hogy mi rossebet keres egy USB töltőben???
-
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97945 üzenetére
Bocs, félreérthető volt. Az az oldal amit befotóztam. A 3 LED egyszerre problémázik.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97867 üzenetére
Dugaljban mértem, egyforma értéket mutatott.
Csak kíváncsi vagyok.
Köszönöm a választ! -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97827 üzenetére
EzEz a kép értelmesebben néz ki.ez érthetően néz ki.
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97822 üzenetére
Igen szerintem az a gyújtás kapcsoló lenne.
Az autó rádiórol vinnék remot jelét annak elégnek kellene lennie a relé illetve a két erősítőnek oszanam meg.
Az autó rádió remot nem tudom mekkora áram erősség vagy feszültség -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #97816 üzenetére
A pontossag kedveert, a rajz azt mutatja, hogy egy Raspberry Pi 3 egyik tesztpontjahoz kotve, ami a rajta levo microSD kartya aktivitas LEDjet is hajtja, hogyan lehet ezt az alaplapi IDE 44 (laptop-szeru) portra kotni, hogy az alaplapi IDE LED-et (39. pin) villogtassa.
De akkor ez igy jo lesz szerintem.
A leiras szerint ~2.7V lesz a komparatornak a "valasztovonal".
[link] -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #97814 üzenetére
Köszönöm az infókat. (alkatrész+működés)
Nekem ez csak azért fura, mert az általam készítendő kapcsolásaon (ha jól értelmezem) az 5VDC feszültséget fogja kapcsolagatni ai IDE port Act/LED pinjére.
Lehet én tudom hibásan, de mintha az alacsonyabb feszültség lenne. -
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #97812 üzenetére
Igen, közben én is ezt néztem: [link]
Akkor ez jó nekem, igaz?
Amúgy ezt hogyan kell elképzelni, az output milyen feszültség lesz?
A gnd/vcc váltogatva vagy az in +/- ? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #97808 üzenetére
Vagy 22 éve készültek ezek a fotók, kicst vacak minőség, de az akkori fényképezőm, sötétben, ennyire volt képes. Lakihegy "szivar torony" mellett - akkoriban ott dolgoztam. A kezemben sima 40W-os fénycső volt.
De akár Tesla tekercssel is megy a dolog: [link]
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #97789 üzenetére
Na, ezt nem tudtam, hogy van kesz megoldas erre.
Ez akkor azt jelenti, hogy a fenyeroszabalyozas is tud majd mukodni billentyuzetrol?
Nem fog nagyon vibralni az alacsony pwm freki miatt? -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97763 üzenetére
"Szerencsére a földhurok az analóg átvitelt kínozta, SCART, RCA, stb., míg a digitális kapcsolatokra nem hat."
Hat, azert ez egy eleg bator kijelentes.
USB-s eszkozoknel konnyen lehet tapasztalni foldhurok okozta problemat.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #97736 üzenetére
Nem gondolom, hogy veszélyes lenne mert azért annyira nem csípett meg, de azért leolvasva a multiméterről és látva a szikrát/hallva a sercegést eléggé meglepődtem.
Ki tudom ezt küszöbölni valahogy ezen az olcsó készüléken?
-
mindenes24
junior tag
válasz
Dr. Szilikát #97633 üzenetére
Akkor most a forrasztasok kozul melyik volt jo es melyik gyenge vagy rossz?
Nekem nem jott le, mintha mindegyiknel csak nehany luk lett volna jo?
Persze, a sutos megoldast nem kommentalom, ott az egesz nyak mintha folyossa valt volna, de lehet, hogy csak a monitorom volt homalyos?
-
setup
tag
válasz
Dr. Szilikát #97661 üzenetére
[link] Ezt láttam meg, hogy hétezer kompletten, így jutott az eszembe, hogy esetleg valaki linkel valami Alis vackot fillérekért amiről tudja, hogy jó, mert már rendelt olyat és csak feltekerem a helyére kompletten és ennyi. Nem kell vacakolni külön egyesével az alkatrészekkel...
-
setup
tag
válasz
Dr. Szilikát #97661 üzenetére
Meleg, napos, száraz időben mindig megy. Azért gyanakszom a relére, mert az mozog, ami nem mozog az meg mitől lenne öngyógyuló? Csak emiatt logikázom ebbe az irányba. Nem értek hozzá, csak ha valami betojt, akkor az betojt. Ez a hol jó, hol nem ez amiatt is isteni, mert hívtam már ki több kertkapust is, de amikor kijön hibátlan, erre a végén a vasat kezdi el kalapálni, hogy biztos arra felül és megszorul.
Elmondom neki, hogy nem. Nem szorul meg és esőben mindig rossz de semmi érdemit nem csinál egyik sem. A normálisabbja nem kér pénzt, csak elmegy. Aztán jön az első eső és megint megáll ez a szar. -
Speeedfire
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97587 üzenetére
Gheccc, akkor ez lesz a gond.
Uh, nagyon köszi. -
Speeedfire
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97577 üzenetére
A föld közös, ami a fejből kijön és a másik erősítő magas jelébe megy. Ez okozhat gondot?
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97584 üzenetére
jah, nem olvastam, h szünetmentes táp... bakker. Abban biosba nem fogja kikapcsolni sztem, bár egy guglizást megér, hátha van neki vmi jumper.
-
joghurt
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97559 üzenetére
A hűtőbordát írják a szilárdtestrelé adatlapján, 4 A áram felett. Igaz, arról egy szót sem, a műanyag ház melyik részére és hogyan javasolják felrakni, hogy az át is tudja adni a hőt.
A leválasztást a diszkrét triaknál gondoltam szükségesnek.
Ez a kávéfőzős párhuzamosítás izgi szakmai szemmel. Még elmerengek rajta, lusta leszek-e, vagy igényes.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97468 üzenetére
Jogos.
Ezt még kipróbálom.
Köszönöm! -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97466 üzenetére
Csipogón mértem ellenállást, az nem szakadt (attól még lehet hibás), viszont több ellenállás is szakadást mutat.
Szerintem nem foglalkozok vele komolyan, lesz másik, ezzel meg játszogatok majd. -
Papooo
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #97461 üzenetére
Elektrotechnikai analfabéta vagyok (a gépjavítás alkatrészcserében merül ki), ezért is felejtős a forrasztás.
Marad a csiptetős csatlakozó.
Arról már találtam utalást, hogy valaki ugyanezt a tipusú laptopot ilyen módszerrel megjavított.
Megnéztem 3-4 órányi videót, elolvastam egy nagy halom leírást, és ezen az 5v - 3,3v dolgon akadtam fenn. -
mexel
veterán
válasz
Dr. Szilikát #97430 üzenetére
Köszönöm az infót! Milyen irányban érdemes akor keresgélni a hibát? Ha bekapcsol a tv hibátlanul müxik utána bármeddig
-
Speeedfire
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97420 üzenetére
Az a baj, hogy a kimenő jel elég zajos lett. Emiatt alapból van egy súgás, gerjedés a hangszórókban.
Ezt is csak véletlenül találtam meg, hogy zárlat van itt. -
Speeedfire
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97418 üzenetére
Hát az nem oké, akkor valami elmehetett benne. Hogy találom meg ezt? Merre keressem?
-
Pubszon
veterán
válasz
Dr. Szilikát #97401 üzenetére
Köszönöm szépen, ez több mint kielégítő!
Át fogom nézni alaposabban, de biztos lesz ami megfelel nekem!Köszi mégegyszer!
-
R2Bazsi15
tag
válasz
Dr. Szilikát #97344 üzenetére
Hát írtam nekik egy email-t leírtam benne nekik mindent pontosan, aztán majd kiderül mi lesz...
-
R2Bazsi15
tag
válasz
Dr. Szilikát #97341 üzenetére
És így hogy már a kárt okoztam az aksikban az elállási jogom is ugrott, akkor kidobtam egy rakat pénzt az ablakon?
Vagy akkor még menthetőek ha mondjuk az 5.ik aksit rákötjük? -
R2Bazsi15
tag
válasz
Dr. Szilikát #97339 üzenetére
sajnos igazad van és ez nem is tudom, hogy kerülte el a figyelmem igen a töltője 60V20Ah...
-
R2Bazsi15
tag
válasz
Dr. Szilikát #97339 üzenetére
Köszi az ötletet, mondjuk eddig is ezt a töltőt használtam de akkor lehet mindvégig ez is volt a probléma...
És akkor az új aksik menthetetlenek?
Érdekes mert akárhol kerestem mindenhol 4 aksiról volt szó... -
Zaji
őstag
válasz
Dr. Szilikát #97321 üzenetére
Ilyesmire gondoltál?
Távirányító nyomógomb forrszemére tenni egy kivezetést.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97317 üzenetére
Figyelemmel kísérem a munkásságát. Van még pár ilyen az országban
De megélnek belőle. Pont. Amíg sokan örökozgókat akarnak birtokolni,meg ingyen energia gépeket,ezek megélnek a híveikből.
#97298-ra ötlet? Vélemény?
-
Atis45
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #97290 üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #97187 üzenetére
Jól.
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97187 üzenetére
megnézem, otthagytam, hátha tölt... 4V ehh, kell sorba valami
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97185 üzenetére
tőtőre dugva se kapcsol be, nekem azt mondta, h a gomb rossz, majdnem szétkaptam...
akku felől adjak neki 5 Voltot? Akku is 5 V ír
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megjelent a Stormgate teljes kiadása (PC)
- Swarovski kristályok a fagyos Motorolán
- iPhone topik
- Sorozatok
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Garmin Venu Sq 2 - alaptudás a négyzeten
- Hardcore café
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Digitus UNIQUE DN-19 07-U, 7U prémium fali rack 600x450
- Szinte új! 3 Hónapos! Playstation 5 Slim Disc (Lemezes) Kiadás! Garancia: 2027.05.15
- Logitech Z333 2.1 (980-000953/1202) Aktív hangfal
- NVIDIA Quadro M2000 4GB GDDR5 profi munkára, CAD, 3D, stabil kártya!
- Csere-Beszámítás! Ajándék ROG Táska! Asus Rog Ally Z1 Extreme RC71L - 512GB SSD + 16GB LPDDR5
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- Samsung Galaxy Watch Ultra Titanium Gray Használt, karcmentes, garanciával 2027. január 29-ig
- Xiaomi Redmi 13 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3032, 100% Akkumulátor
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest