Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz lanszelot #87117 üzenetére

Tegyél be egy új hegyet.
    Felmelegíted, és amikor olvad az ón, adsz a hegyre relatíve bőségesen ónt, lerázod, akár többször is megfuttatod ónnal és elkezded az alkatrészt/vezetéket forrasztani. Sok ón kell, először a pákára teszed hogy az olvadék átvigye a hőt az alkatrészre. Ha már azon is kezd megfolyni akkor arra adagolod az ónt.
    Ha a hegy már nem teljesen fürdik a forraszanyagba, elveszed az alkatrésztől, adagolsz rá ismét és lerázod. Ha ez sem elég, énnekem nincs forgácsom, egy konyhai papírtörlőbe vagy akár újságpapírba megtörlöm, akkor lejön róla a fekete kosz, gyantamaradék, ismét ónozni, és lehet tovább forrasztani.

Ha kész, páka kikapcsol, és bőven ónt kell tenni rá, ha úgy hűl ki hogy egy nagy gombóc marad rajta az a legjobb.
    Sose szabad hagyni feketére égni mert onnan gyakran nehéz visszahozni a hegyet, illetve némelyiket.

Menet közbe sok sok ónt kell erre sajnos elhasználni. Törekedni kell a minél alacsonyabb de még biztosan olvasztó hőmérsékletre, ezt ki kell tapasztalni mert pl. ami egy 0,25W ellenállásnak bőven elég, a 2,5-ös rézvezetékhez kevés mert elviszi a hőt, odafagy a páka és a hidegforrasz a későbbi szívások, kontakthibák melegágya.

Én így csinálom egy félgagyi Fahrenheit vashegyű pákával évek óta, még az eredeti a hegy és akkor is le tudom pucolni ha előtte épp műanyagot égettem vele.

Új hozzászólás Aktív témák