Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
-
szjoci
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi a választ, meg is csináltam. Jó lett.
Köszönettel,
Joci -
törölt tag
válasz
Csabesz666
üzenetére
Az muveleti erosito 2db egy tokban
Mondok jobbat, van-e multimetered?
Ha van akkor az osszes kis 8 labu kacatot merd vegig amikor nincs semmi tap bedugva, csak a CMOS arramforras. Ahol megtalalod a Cmos feszultseget, az a Flash chip.
Nem sok munka ,mert 1-8 4-5 4-1 8-5 ami labkiosztas szerint szokott lenni.
-
törölt tag
válasz
Csabesz666
üzenetére
Le sikerult leoperalnod azt a takaro csodat rola? Mert a CMOS elem/akkumulator, es a ket kvarc kb kozrefogja azt a letakart teruletet, vagyis ha minden oda megy akkor ott kellene lennie.

-
Barret001
addikt
válasz
Csabesz666
üzenetére
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok, még mindig küzdök, a bios chip megtalálásával a következő alaplapon (MSI Z97M gaming) Esetleg valami megoldás lehetne, multiméter szakadásvizsgálóval, mondjuk az elemtől, vagy az alaplap c-mos clear jumper pontjától?
-
Batman2
addikt
válasz
Dr.Szilícium
üzenetére
Nem baj, azért bekötöm a nullvezetőt is biztonság okából, vagy pl. ha később úgy alakul, hogy teljesítményt is akarok szabályozni a fűtőszálak be-ki kapcsolásával.
Vagy ha meghibásodna egy, vagy több fűtőszál is, akkor is szükség lehet rá, úgy is 5 eres vezetéket viszek oda.
Köszi a szemléltetést !Üdv.
-
válasz
Dr.Szilícium
üzenetére
Congratula, mehetsz tanárnak.
Ennél érthetőbben még nem láttam leírva. -
-
szjoci
őstag
Sziasztok!
Van egy tolókapunk amit egy hörmann motor nyit-zár. Eddig nem volt gond vele, de amióta Ki lett cserélve a kerítésünk teli lemezkerítésre, azóta elég sokszor kell játszani vele hogy vegye az adást... Megoldás lehet hogy a "vezeték antenna" helyére bekötök egy ilyen antennát? Ha igen, akkor csak a középső eret kell beforrasztanom a kék vezeték helyére, vagy az árnyékolást is a gnd-re? -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
Batman2
üzenetére
Így sejtettem én is, hogy nem kell vastagabb null vezető, mivel a 3 fázis nem egy időben jelentkezik, vagyis nem egyszerre folyna a null vezetékben sem, hanem időben eltolva.
Eltolva sem folyik arra semmi áram, ideális eseten. Egyszerűen képzelj el 3 db húzórugót, ami csillagban felszögelve, szabályosan húzza egymást, 3 irányba:
Ez történik, ha három fázist csillagban "egymásnak engedsz". A középpont beáll 0 potenciálra anélkül, hogy te "erővel" (nullavezetővel) oda kötnéd. Ezért nem kell a motorok tekercsének csillagpontját sem kötni sehová, mert úgyis nullára áll be, egyforma tekercsek esetén.
Most képzeld el, hogy egyik rugó megszakad! A másik két rugó behúzza magát egyenesbe, 400 V vonali "húzóerő" hat rájuk, amit megosztanak 200-200 V arányban:
Két piros vonallal ábrázoltam a maradék kettő fűtőszálad, a zöld ágon szakadt meg a fogyasztó.
Pitagorasz-tétel alapján az X pont 113 V potenciálra került a neutrális középpontól, ami esetünkben a földpotenciált jelképezi. Tehát ebből már látszik, hogy feszültség állt elő, amit áramot fog létrehozni, ha leföldeled.
Te most lazán bekötsz egy rövidzárat, amivel az X-pontot elkezded húzni középre, a föld felé. Végén rá fogsz jönni, hogy pont akkora erő (áram) kell hozzá, ami zöld ágon eredetileg is folyt, mielőtt megszakadt. Tehát van például 3 x 10 A fűtőszálad. Ha egyik megszakad, akkor azon ág 10 A árama pont áttevődik a nullavezetőre, csak így tud fennmaradni az adott helyzet.
Ez volt az eredeti kép, amit felhasználtam:
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Blackmate
üzenetére
3 fázis fazor ábra.
Van három vektor ami 120 fokban eltér egymástól és keresed azt a vektort (ez a nulla vezető) ami nulla eredményt hoz. A nulla eredmény ezért kell mert ha zárt rendszert nézel (ezt nézi a Fi relé vagy AVK is) akkor a szumma áram nulla kell legyen (ha nem így van akkor elfolyik valahova). -
Batman2
addikt
Lompos, PHM, Tibi köszi a megerősítést !
Már meg is rendeltem a fűtőt.Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Blackmate
üzenetére
Én ezt amatőrként úgy magyaráznám, hogy 3 fázisú rendszerben a fázisok egymás között hol fázis, hol pedig nullvezetőként viselkednek, tehát egyik fázis vezetőn éppen a szinusz hullám csúcsa van, valamelyik másik fázisvezető (vagy mindkét másik) pedig nullátmenet, vagy ellenkező periódusban van, így az vezeti "vissza" az áramot, tehát az viselkedik nullvezetőként.
Persze a valódi nullvezető sosem lesz fázis, az nulla, az csak úgymond "elnyel".
Hátha valaki szaknyelven is meg tudja ezt fogalmazni.Üdv.
-
Blackmate
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
R-S fázis 5-5A, nullán 0A folyik.
RST-10-10-10A, a nullán 0A
R-5A, S-10A, nullán 5A
R-5A, S-10A, T-15A, nullán 10AEnnek az elmélete érdekelne, hogy miért van így. Nem kételkedem, csak jobban meg szeretném érteni. Ha jól tippelem a fázisok közötti 120 fokos szögeltolásnak van köze?
-
válasz
Batman2
üzenetére
Nem kell a nulla.
Bár nem olyan magától értetődő de a fázis és vonali feszültség egymással gyök3 azaz 1,73 viszonyban van.
Vagyis bármely fázis és a nulla között 230V van, ha a terhelések teljesen egyformák akkor a nulla áram és feszültségmentes, a 2 sorbakötött fogyasztón a vonali feszültség 400V ami pontosan megegyezik gyök3x230 volttal. Vagyis a fogyasztók a 230-at kapják meg fejenként.Ha deltába kötnéd akkor természetesen durva túlfeszültség és túláram lenne. Ekkor kellene a 400 voltos kivitel.
Az a tévhit hogy a nullának 3x vastagabbnak kell lennie, remélem ezután megoldást nyer és végleg elfelejtődik.
A nullán akkor folyik a legnagyobb áram ha 1 fázist terhaeünk 230 voltos fogyasztóval, ekkor a fázis és a nulla árama megegyezik.
Ha a másik fázist is terheljük, az áram áttevődik arra is, a nulla az áramok arányában tehermentesül, mindhárom fázisnál ugyanez játszódik le.
pl csak az R fázis 10A, nulla 10A
R-S fázis 5-5A, nullán 0A folyik.
RST-10-10-10A, a nullán 0A
R-5A, S-10A, nullán 5A
R-5A, S-10A, T-15A, nullán 10A
Vagyis a nullát ugyanolyan vastaggal kell kivitelezni mint a fázisokat, felesleges 2-3x nagyobb keresztmetszet. -
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Szerintem tényleg én vagyok a leg "képzetlenebb" ebből a szempontból, szóval pont nem az én tanácsaimat kellene megfogadni

Analóggal is elvoltak az emberek elég sokági, de mint minden másból is a digitális kényelmesebb. Gondolkoztam én is analógon is, de 110-120 körül volt amit vettem, megengedhettem magamnak, szóval az lett. -
Batman2
addikt
Hogy 100% biztos legyen mindenkinek, hogyan értettem:

Tehát csillag kapcsolásban. Mindegyik fűtőszál azonos teljesítményű, összesen 4,5kW, ami nekem kellene (3x1,5kW), a 3 fázisú hálózat adott hozzá.
A kivezetések számát nem ismerem, lehet már a tokon belül össze van kötve a három fűtőszál egyik kapcsa, akkor csak 4db kivezetése van, vagy mindegyiket függetlenül kivezetik, akkor 6 lesz és én fogom a fenti formába összekötni.
Így sejtettem én is, hogy nem kell vastagabb null vezető, mivel a 3 fázis nem egy időben jelentkezik, vagyis nem egyszerre folyna a null vezetékben sem, hanem időben eltolva.
Itt a termék honlapja: [link]
Most látom, van az oldalon bekötési vázlat is.Üdv.
-
törölt tag
válasz
Batman2
üzenetére
Ez cseles kerdes, tudni kellene milyen modon vannak jelenleg bekotve.
Mert ha 3 darab parhuzamosan van bekotve es egy fazisrol uzemeltetve mukodik, akkor csillagba kell kotni a futoszalakat, ilyenkor a csillagponti 0 vezeto elegseges merete minimum a legnagyobb fazisvezeto keresztmetszete.
Ha eddig is 3 fazisrol uzemelt akkor gyakorlatilag eddig is 230V*1.7 jutott 2 futoelemre
-
PHM
addikt
válasz
Batman2
üzenetére
Elég azonos keresztmetszet a nullavezetőnek, hiszen azon csak a
kiegyenlítő áram fog folyni. Ha például azonos a 3 fűtőszál teljesítménye,
akkor azon szinte semmi áram nem folyik majd.
Mindez akkor igaz, ha nem azonos fázisokra kötöd a fűtőszálakat,
s ez esetben akkor is, ha mondjuk csak 2 fűtőszálat kapcsolsz be. -
Batman2
addikt
Üdv. mindenkinek !
Gyors kérdés:
ha egy elektromos fűtőbetét 3x230V-ról megy (3 külön álló fűtőszála van), és 3 fázisról szeretném táplálni, akkor a null vezetőt is meg kell 3x-oznom, vagy abból ilyenkor is elég egy, a fázisokkal azonos keresztmetszetű, nem látom át a dolgot ?
(van 400V-os, 3 fázisról "szólóban" működő verziója is a betétnek, csak az túl nagy teljesítményű számomra) -
Csabesz666
aktív tag
válasz
Trebron09
üzenetére
nem tudok semmit sem, a lap előéletéről...... pontosabban, azt mondták, hogy vrm hibás..... végig méregettem, a feteket, sehol sincsen zárlat. Bekapcsolásnál, a 00- hibakódot ír ki a post kijelzője. Csodálkozom is, hogy nincsen rajta duálbios, mivel így ha bios gond van, akkor simán visszalehetne tölteni, de így nem.... (feltéve, ha bios gondja van.) várom, hogy az usb-s bios íróm megjöjjön, kezdetben, nem szeretném kiforrasztani, megpróbálkozom, a csipeszes módszerrel. A proci, nagyon lassan langyosodik, képet természetesen nem ad, csipogót is tettem rá, hangjelzés sincsen. Olyat olvastam róla, hogy win alól valami hiba csúszhat a bios frissítésbe, és utánna, nem kapcsol be a lap, csak 00 hiba kódot ad..... nos ebből kifolyólag gondoltam, hogy a biosának utánna nézek. a proci foglalat ép.
-
Trebron09
őstag
válasz
Csabesz666
üzenetére
Az lesz az, de ha nem akkor a hűtőborda alatt lapul valahol. Amúgy miért kell? Ki akarod forrasztani?
-
Csabesz666
aktív tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
-
válasz
DonThomasino
üzenetére
Rám is

-
válasz
Csabesz666
üzenetére
Ha lehet hinni az internetnek, akkor M-BIOS és B-BIOS felirattal két chipet fogsz találni a nagy MSI feliratú shield környékén. (Multi BIOS-os lap, így két chip lesz)
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Hol találom, a bios csipet az alaplapomon? MSI Z97M az elem környékén keressem? A segítséget előre is köszönöm!
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Nekem mint hozzá nem értőnek végtelenül egyszerűbb a digitális cucc. Kikapom a szekrényből(az analóg az vagy 10 kiló és csesző nagy), rákötöm, benyomom az auto gombot és 95% megmutatja amit kell. Ha épp nem akkor mahinálok valamit. Mondjuk én tényleg nem sok mindent csinálok periodikus dolgok mérésén kívül. Bár egyszer már néztem arduino kimenet felfutást különféle kondikkal. Ott hasznos a memória.
Ezzel együtt viszont lehet nekem elég lenne egy kis USB-s szkóp is. De azokról aztán annyi félét hallani, hogy nem mertem bevállalni és nincs notim, szóval pont a mozgathatóságot vesztettem volna el. -
törölt tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Ha kell a 40Mhz-est elkuldetem, mert sajnos Melbourne-ben maradt. Nem volt hova tennem amikor jottem.
Baratom vigyaz ra, akarom mondani megturi a sajat szemet kupacan
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
A szkóp javítást hátráltató dolgok egyébként:
- Valamilyen komponense nem elérhető, tipikusan abból van hiány ami a leggyakrabban meghibásodik...
- A javításhoz egy jobb szkóp kell mint a megjavítandó...
- Megfelelő eszközpark, dokumentáció stb. hiányaEgy régebbi (de nem analóg) Rigol javítására egy jó kis példa itt.
Az analóg talán egyszerűbb, ha nincs elérhetetlen komponens gondja, de cserébe pl. veszélyes feszültség szintek is vannak. -
törölt tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Van ket analog szkopom, az egyik egy 40MHz-es, amiert penzt is adtam, Dick Smith a markaja, a masik egy 100MHz-es HP tarolos kivitel, amit ingyen kaptam, mert ki akartak dobni. Mindketto teszi a dolgat, pedig kb egyidosek velem.
Digitalisbol talan Rigolt hasznaltam, de ahhoz azert nekem is kell tovabbkepzes, mert az kepes olyan dolgokra, amit analoggal el sem mertem kepzelni.

-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Nekem is van egy kis siglent/rigol (hirtelen nem is tudom melyik, annyira ugyan úgy néznek ki), nem rossz, szerintem felesleges lenne nekem egy nagyobb.
Nincs vele semmi gond, konnyu kezelni, nyilván nem egy top cucc, kicsi a memóriája, 8 bites, így a felbontása sem szipiszupi, fourier-t tud, de hát nyilván megintcsak kis felbontáson, de hát ez van. Illetve távol kell tartani a mérendő cucctól, mert oda vagy vissza de érzékenyek egymásra. EEVblog-on szerintem van pár hasznos infó ezekről. Tesztelt pár ilyet, videókat is érdemes megnézni. Van/volt egy öregebb analóg szkóp is, azzal voltak gondok, de nyilván macerásabb egy öreg jószág. Cserébe azért olcsóbbak. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
DonThomasino
üzenetére
Egy modern digit szkóp bátran használható analóg helyett, effektíve ma már nem is árulnak (OK, 1-2 nagyon kínai kivételével) analóg szkópokat. Azaz ipari használatra ma csak DSO van újonnan.
Az olcsóbb kategóriában kiemelkedik a Siglent ill. a Rigol. Ezeknek érdemes utánanézni, ha komolyabban érdekel a dolog.
Ezekkel a kategóriákkal (low end) a régi nagy nevek (Keysight aka HPAK; Tek, LeCroy) nem is nagyon foglalkoznak pl. low end LeCroy több esetben átcímkézett Siglent min. extra SW módosítással.
A Siglent kereskedelmi forgalomban elérhető ADC-vel ill. FPGA-val működik, ami talán jobb javíthatóságot jelent hosszútávon mint a Rigol ASIC-ja ill. kicsit jobb az analóg front end-je a Rigol esetében nagyobb max. sávszél elérhető (nem éppen olcsón).Azaz ezek a szkópok nagyon nem 1 kaptafára készülnek, ill. mivel az FPGA lényegében teljes HW programozhatóságot jelent a SW-nek is nagy a jelentősége.
A hordozható meg tablet (pl. Micsig.) kategória megint jócskán eltér.Murphy törvénye, hogy minden el tud romlani. Ahol túl sok a hő ott esetleg hamarabb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Öregedés már nem játszik. Maximum kapcsolók kopása. Vagy a teljes exitus.
Digitális szkóp lényege a mintavételezés. Amit nem lát(hat)sz rajta az, ami 2 mintavétel között történik. Egy elég gyors szkópnál, főleg hobbiméréseknél, nem fogsz kiakadni egy ns nagyságrendű tüske elszalasztása miatt. Azt egy nem túl gyors analóg szkópon se látnád.
Hatalmas előnye ellenben a hullámformák memorizálása, ami az analógok között csak a csúcskészülékeknél megtalálható. -
DonThomasino
veterán
Amennyire látom a kínai szkópok nagyon egy kaptafára készülnek.
Sokszor csak a doboz és címke változik. Azt nem tudom mennyire jellemző rájuk,
a meghibásodás, illetve az öregedés.
Egy digitális szókpnak milyen hátrányai vannak egy analoggal szemben ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Természetesen nem hobbistának való a Tektronix.
Figyelni? Jó kérdés! Ha a csöves csak a CRT-re vonatkozik, akor a fényerő OK. Ha a szkóp csövekkel van építve, akkor már bonyolultabb a helyzet. A csövek öregednek, míg a félvezetők nem. Az öregedés paraméterváltozással jár. Ezt nem fogod felfedezni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy cserealkatrészt is nehéz vagy egyenesen lehetetlen beszerezni. -
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino
üzenetére
RIGOL’s headquarters is in Suzhou China with a R&D center in Beijing. There are three international subsidiaries in Beaverton, OR, United States, Munich, Germany and Tokyo, Japan.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
Nem egy név a sztárszkópok között. De ha az árát nézzük (400+ USD), az nem rossz egy 50MHZ-es szkóp esetében. Tektronix-hez hasonlítgatni értelmetlen.
-
jolti05
őstag
válasz
Dr.Szilícium
üzenetére
Hálás köszönet!
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
Ha nem Kínában gyártották, akkor az hamisítvány!
-
DonThomasino
veterán
A Rigol jó márkának számít szkópban ? Kínai?
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
jolti05
üzenetére
Li-ion akkunál 1C a standard töltőáram, azaz itt 150 mA.
Az áram mellett a 4,2 V töltési végfeszültséget kell ellenőrizni, ha az jó, akkor rendben van.
Töltés végén az áram csökken, C/10 azaz 15 mA értéknél kellene kikapcsolnia teljesen.
Az LTC4054 SMD-kódja az LTH7, aminek töltőáramát az 5. lábra csatlakozó ellenállás állítja be. -
jolti05
őstag
válasz
Dr.Szilícium
üzenetére
Ilyen eszközöm is van, csak ez nem világít az arcomba zölden, amikor feltöltődött az eszköz
de ez mindegy is.
Köszi ismét a választ!
Feltöltöm külön az aksit töltővel, aztán addig adom rá a muzsikát, amíg ki nem kapcsol az eszköz, és utána megnézem, mi mit mutat.
Illetve találtam a nyákon egy LTH7 feliratú SMD alkatrészt (5 láb, adatlapján: "Charge and Charge Management IC"), valahonnan beszerzek egy ilyet, és kicserélem.
Tehetek esetleg ennél többet? -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
jolti05
üzenetére
Szoktam nézni én is, de arra egy ilyen is megfelel:
https://www.aliexpress.com/item/32996306403.html
Nem mondom, lehet olyan telefon, melynek impulzusáramai megzavarják a kijelzés stabilitását.
3,6 V terheletlenül biztosan nem 100 %, miután feltöltve 4,2 V-ról indul lefelé.
3,81 V terheletlenül félrevezető egy leharcolt akku esetében, aminek már megnőtt a belső ellenállása. Azt meg csak terheléssel lehet kimutatni.Töltöttség szoftveres kijelzése kalibrációt igényelhet: teljes feltöltés, majd lemeríteni, míg kikapcsol. A cellába integrált védelem legtöbb esetben pontosan 2,5 V-nál megszakít, addig kell meríteni.
-
jolti05
őstag
Köszi a válaszokat, első körben.
aryes:
Jogos!
3.6V jelenleg, az új aksi, úgy 2-3 óra működés után. A régi 3.81V-ot mutat.
Dr.Szilícium:
Mivel egy vadonat új akkumulátorral is ugyanazt a jelenséget produkálja a készülék (töltés jelző led zöld = 100%), így a töltés fel nem vételt (már, ha valóban erről van szó) kétlem, hogy az aksi hibája okozza.
Az intelligens töltőkábelt azért várároltam, mert van itthon egy fejhallgatóm, amiről hiányzik a töltöttséget jelző led. Szeretem tudni, hogy mikor van tele a pohár, és utána szépen visszarakni a helyére a fejhallgatót
Ettől függetlenül más eszközök esetében is szoktam használni. -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
jolti05
üzenetére
Talán az tűnik furcsának neked, hogy látszólag feltöltve, de mégsem jó.
De amikor egy akku nem vesz fel töltést / áramot, az nem csak azt indikálhatja, hogy már tele van.
Esetedben elhasználódás miatt megnőtt a cella belső ellenállása, ami korlátozza a töltő és kisütőáramot is.
Emiatt a töltő csak "azt hiszi", hogy már tele lett az akku, de ez nem igaz. Sőt, létezik még olyan is, hogy lassan ugyan felszívja magát, de akkor jön az, hogy mégsem tudod terhelni, mert hiába benne van az Ah-töltésmennyiség, de a cella saját ellenállása nem engedi kivenni, csak nagyon lassan (kis árammal).Egyébként a Baseus intelligens töltőkábele ügyes parasztvakítás. Teljesen jogos, hogy egy cég legyártson valamit, amivel haszonra tehet szert, mert a piac részéről igény mutatkozik rá. Legyen az művileg kreált igény, laikus legendák alapján.
Valóság ezzel szemben, hogy a telefon töltésszabályzója leállítja a töltést, amikor az akku telítődött, azaz felvett árama visszaesett a gyártók által előírt 0,1C körüli értékre.
Igaz, hogy ezután nem nagyon engedi lemerülni, vagy feszültségesésre még vissza is kapcsolhat a töltés, de ez csak hosszabb távon lenne problémás, hetek, hónapok során.
Egy telefon viszont általában csak estétől reggelig marad rádugva a tápra, ami semmi ezeknek az akkuknak, nem ártalmas.
Ismétlem, ez sem folyamatos töltés, inkább úgy lehetne mondani, hogy ezalatt nem engedi merülni, vagy csak keveset. -
jolti05
őstag
Sziasztok!
Úgy 5 évvel ezelőtt vásároltam egy bluetooth audio receivert (TaoTronics TT-BR05). A minap néhány hangjelzés után kikapcsolt. Rádugtam töltőre, de zölden világított a főkapcsolója, ami a maximális töltöttséget jelzi.
Van itthon egy Baseus intelligens töltőkábelem, ami szintén zölden jelzett (tehát a készülék feltöltve).
Ez után a telefonomon figyeltem a százalék szintet. Bekapcsolás után 100% volt, majd viszonylag gyorsan 80, 60, 20, és kikapcsolt.
Itt arra jutottam, hogy megmurdálódhatott az aksi (sokat használtam, sokat töltögettem), így ma vásároltam egy 150mAh-s (a benne lévő 140-es helyett) 3.7V-os aksit, és kicseréltem.
Tesztelés végett telefonról ment a zene úgy két és fél órát (~55% hangerővel), és most ott tartok, hogy továbbra is 100%-os töltöttséget jelez a Windows és a telefon is.
A kérdésem mindezzel kapcsolatban:
Mi lehet a probléma? -
Angel2014
addikt
válasz
Dr.Szilícium
üzenetére
Direkt írtam így..

A fenti képen a zöld panelról van szó abban nem látok zender diódát. Akkor lehet az IC ment ki?
-
Dr.Szilícium
csendes tag
-
Angel2014
addikt
Sziasztok. van egy óraforgatóm ami valószínű egy túlfex miatt 3-5 V helyett lehet 12-öt dughattak rá és elment a vezérlés semmit nem csinálnak a vezérlő gombok..nem fogatka ellenkező irányba nem lassítja gyorsítja és nem is állítja le. Kérdésam az hogy ez javítható? És mi szállhat el benne ilyenkor
Ez lenne a panel:
És a gyári így néz ki a ffex szabályzókkal:
Amúgy ez mit jelent egy ilyen panelen,hogy 3v-és 5V mind a kettővel megy? Ez a rendelés miatt lényeges ha esetleg nem javítható..
-
Abrion
senior tag
nem fontos, megtaláltam a nevét
Chip Resistor -
Abrion
senior tag
hogy írjam le, kis fekete kocka vagy téglalap alakú, és jobb és bal széle van a nyákra forrasztva.
-
törölt tag
válasz
gyenesmartin
üzenetére
Parancsolj: FM6727
-
Chuck Norris
senior tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Köszönöm a segítséget meg a felajánlást is
nem sürgős mert most jelenleg pont annyi stabilan működő távirányítónk van mint amennyit használunk is. Rendeltem jó néhány darabot azt írja, február 17-ig megjön. -
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Jelentem, hogy ez tökéletesen működik! (Ennek most én is nagyon örülök, mert már a sokadikat vettem - előtte két külön helyről is vettem ugyanígy kinézőt, de azokat sem lehetett tanítani/törölni).
Írj rám privátban, ha sürgősen kell, nekem most nincs rá szükségem, tudok adni 1-2 darabot, én meg újrarendelem magamnak akkor

-
Abrion
senior tag
válasz
üzenetére
Félre ne érts
van forrasztópákám és egy amatőr multiméterem
de ennyi
itt megáll a tudomány
, nem vagy elektroműszerész
ha ránézek egy ellenállásra vagy tranzisztora, vagy ara a kis fekete négyzetre aminek 2 lába van egyik jobb oldalt a másik balon, tuti nem tudnám megmérni 
-
Jamespapa
csendes tag
Sziasztok!
Hősugárzókkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata? A specifikáció kapcsán tudom mire van szükségem csak márkára lennék kíváncsi mik nem silányak és ég ki 6 hónap után? (elektromos, nem olajos vagy gáz)
-
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Szia!
Sajnos ugyanebbe belefutottam, nem ezzel a kinézetűvel, de a gond ugyanez volt. Hosszabb-rövidebb keresgélés után rájöttem, hogy fake cucc, nem tanítható, csak sima transmitter van benne, receiver nincs, tehát esélytelen, hogy bármit tanulni tudjon.
Utána rendeltem egy másik forrásból, ahol azt írták az értékelésben, hogy azok működnek is. Még nem próbáltam ki azóta, de ha hazaérek, kipróbálom, és visszajelzek.
kesztió
Vegyél jó nagy formfactort, azzal meglesz a sikerélményed, és aztán észre se veszed hogy már 0603-at forrasztasz. -
kesztió
aktív tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Ez tiszta beszéd, kösz. Nem vagyok elájulva az ötlettől, hogy SMD kondikat forrasszak, de az utóbbi két hét alatt azért belerázódtam, már nagyságrendekkel jobban megy műfaj, és profi szerszámot is szereztem hozzá.
-
Chuck Norris
senior tag
Sziasztok, vettem egy távirányítót a garázskapuhoz [link], prábálnám felprogramozni a videó alapján de hiába nyomom az A meg a B gombot egyszerre nem történik semmi, ugyanúgy világít csak a led. Valaki találkozott már ezzel? Vagy ha tudnátok linket ahol lehet venni bevált távirányítót azt is megköszönném. Itthon nem venném meg 8ezerért a 2 dolláros vacakot.
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Adott egy MSI z97m gaming lap. a proci 12 v os ágában, nincsen zárlat, hibakódot, 00 ír, nem sípol. Nem indul a lap. Esetleg találkozott valaki hasonlóval? Bios resetet csináltam, arra sem változott semmi..... A segítséget előre is köszönöm!
-
válasz
kesztió
üzenetére
Röviden: Igen, tedd fel mindkettőt.
Hosszabban: Ezek a kondik főleg a 100nF-os darabok gyakorlatilag majdnem minden IC referencia kapcsolásán fent vannak. Vakon is megtippelném, hogy ennek is, de inkább kikerestem. 13. oldal
Ami még fontos, hogy huzalozás tekintetében a lehető legközelebb legyenek az IC-hez. Ezzel a kitérővel pedig leírom, hogy miért kellenek ezek a kondik a tápegységtől függetlenül.
A tápegységtől vezető huzal (akár drót, akár nyomtatott) hossza, környezete és ellenállása jelentős a nagyfrekvenciás zajok összegyűjtésében és elnyomásában.
Hiába nagyon stabil tehát a tápegység, amíg a kraft eljut az IC-ig, zajt gyűjthet össze. Másfelől a tápvezeték ellenállása korlátozza a tápegység korrekciójának a képességét. Tekintsd úgy, hogy hiába van egy alacsony ESR-el rendelkező kondenzátor a tápegységben, ha a felhasználás helyéig nagy ellenállású a huzalozás, akkor ugyanúgy kis árammal tud korrigálni.
Ha azonban elhelyezel egy kondenzátort a felhasználás helyéhez közel, és oda egy rövid, pici ellenállású huzalszakasz van már csak, akkor az a kondenzátor gyorsan tud beavatkozni, ha például az IC megugró áramigénye miatt leesne a feszültség. -
kesztió
aktív tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Így már sokkal világosabb, köszönöm.
A két kondenzátor fillérekért megvan, akkor melegen javaslod, hogy a végső lapra is tegyem fel őket nagyjából ugyanebben a konfigurációban, ahogy az eredeti SparkFun lapon van?
Egy 700mA-es kínai, miniatűr, leválasztott kimenetű, kapcsolóüzemű tápról fogja kapni az áramot az ESP32-es kontroller, valamint ez a CAP1203-as IC. Ez a táp eredetileg 5V-os, de tud fogadni egy AMS1117-est, így dupla kimenet lesz, egy 3,3V-os és egy 5V-os. (Az 5V máshová kell, és ide csak a 3,3-at fogom használni.)
-
válasz
kesztió
üzenetére
Kicsit zanzásítani fogom amit Dr.Szilícium már lényegretörően leírt:
Magának a kerámia kondinak is van egy belső ellenállása (ESR - egyenértékű soros ellenállásrezisztencia) ami korlátozza, hogy mekkora ütemben tud töltést felvenni ill. leadni.Ha egy 1.1uF-os kondit tennél be, akkor lenne egy adott (X) értékű töltésfelvevő képességed, ami egy adott töltés után (1.1Y) telítődne.
Ha van egy darab 0.1uF és egy 1uF, akkor ez két csillapító tag lesz, közelítőleg 2X töltésfelvevő képességgel 0.1Y-ig, és további X töltésfelvevő képességgel 1.1Y-ig. Tehát az egyenletes (nem lesz teljesen az) karakterisztikát már egy kettős karakterisztika váltja le.Mégjobban hasonlatokba átültetve, van két szinusz hullámod különböző frekvenciával (töltésfelvevétel megfelelője), és különböző amplitúdóval(telítődés megfelelője).
Ha szuperponálod őket (párhuzamosítod) akkor az nem egy újabb szinusz hullám lesz a két amplitúdó összegével, hanem egy teljesen más hullámforma. -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
kesztió
üzenetére
Nem neveznék egyszerűen csak "példának" egy komplett videós tanulmányt, mérési tapasztalok átadását, illetve a két link összes információját.
De előzőleg én megnéztem két egyforma gyártmányú és méretű SMD kerámiakondi adatlapját, ami ábrázolja az impedancia, illetve ESR görbéjét a frekvencia függvényében.
Ha nem is brutális az eltérés, de azért kiderül, hogy a 100 nF rezonanciafrekvenciája (esetünkben impedancia-minimuma) feljebb esik, mint az 1μF."senki nem tud megnyugtató választ adni"
Ne viccelj, tiéd az egész internet.
-
kesztió
aktív tag
válasz
Dr.Szilícium
üzenetére
Sajnos, a példa pont rossz, mert ott két ugyanolyan típusú kondi soha nincs párhuzamosan. Pl. van egy kerámia és egy elektrolitikis párhuzamosan, illetve egy másik kerámia, de az máshová kötve.
Arra, hogy miért kell két UGYANOLYAN típusú egymás mellé, senki nem tud megnyugtató választ adni. -
Abrion
senior tag
válasz
üzenetére
kk
köszike
de mielőtt bele merülnék a vásárlásba, ha ez leéget, vihette mást is magával? csinálok egy képet felülről és alsó nyákról egy képet, van multiméterem és fórásztópákám
amúgy ez a kondi a tápegység nyákján van
és nem látok más púpos kondit, de több szem többet lát 
hátha valaki kiszúr valami rosszat
-
Abrion
senior tag
válasz
Abrion
üzenetére
Szétszedtem a panasonic DVD felvevőt. és a kondi ami gyanús volt, megnéztem, a teteje púpos, szóval azzal lesz baj
nem szabad púposnak lennie gondolom 
anno néztem a kondit neten hogy menyibe kerül, és 5000FT láttam neten, bár lehet rossz helyen néztem.
Ez az adat van irva a kondira.
RJG 6.3v 1200 uf | ELNA CE 105 °C 0731 -
Abrion
senior tag
Hali
Van egy régi DVD felvevőm, anno kb 3 éve egyről a kettőre, meghalt, ránéztem a kijelzőre és semmi, párszor bekapcsoltam, de semmi. még a hdd sem indult be, szétszedtem, és mintha az egyik nagy kondenzátor beéget volna, de nem láttam égés nyomot vagy deformációt, de olyan érzésem volt hogy ez ment tönkre, ha lefotóznák, és ide linkelnél, megtudnátok állapítani hogy tényleg azzal van a probléma? -
Dr.Szilícium
csendes tag
-
törölt tag
válasz
kesztió
üzenetére
Csak tippelek, de ha csak egy kondi lenne akkor az csak egy adott frekvenciatartományt fedne le, így ha van egy nagyobb értékű az egy kicsit kisebb frekitartományban dolgozik a kisebb értékű meg nagyobban. Így kb. Le tudják fedni a kapcsolóüzemű tápegységek által keltett nagyfrekis zavartatásokat/felharmonikusokat.
-
And
veterán
válasz
kesztió
üzenetére
Ide nagy értékű (elektrolit) kondenzátor nem való, mivel itt a chip mellett egyértelműen a nagyobb frekvenciás összetevők elnyomása, hidegítés a cél.
"És főleg, miért ennyire közeli két érték (100nF és 1µF)?"
Mégiscsak egy nagyságrend a kettő közötti arány. Ha az előbbi 100 helyett csak 10 nF lenne, az jobban megnyugtatna? Mod: normális / szűrt tápegység mellett már a két darab kerámia kapac is túlbiztosítás, valószínűleg elegendő lenne csak az egyik, a kisebb értékű megléte.
"És főleg arra vagyok kíváncsi, hogy valószínűleg akkor a sorrend sem mindegy, de nagyítóval se látok semmiféle jelet a kondikon. Melyik lehet a 0,1µF és melyik az 1µF?"
Nem is fogsz rajtuk jelölést látni, mert kerámiákon az nem szokás. A sorrend pedig ebben a nagyságrendben és erre a célra nagyjából teljesen mindegy. Talán egy mikrohullámú áramkörben számítana valamennyit, de az úgysem így nézne ki. -
kesztió
aktív tag
Kedves fórumozók, az okos termosztátomhoz a Microchip CAP1203-as érintőszenzor áramkörét szeretném használni a 3 db. érintős nyomógomb kezeléséhez. Teszt céljából megvásároltam a SparkFun Capacitive Touch Slider modulját, hogy lekoppinthassam, ha megfelelően működik. (Direktben használni a modult elsősorban a méretei miatt nem lehet.)
A teszt sikeres volt és a bekötés sem tűnik túl bonyolultnak, de zavar az a két kondenzátor, ami a gyári diagramon ott szerepel az IC közvetlen közelében, a táp és a föld között.

És értelemszerűen a valóságban is ott vannak:

Nos, az evidens, hogy a kondenzátorok a táp szűrését hivatnak megoldani, de miért kettő? És főleg, miért ennyire közeli két érték (100nF és 1µF)? Olyasmiről hallottam, hogy tápszűrésnél a nagy értékű elektrolitkondi mellé szokás tenni egy jóval kisebb kerámiakonzenzátort, de mi a poén két, majdnem egyforma kondit így, egymás mellé párhuzamosan bekötni? Ráadásul mindkettő kerámia, ugye, nem tevődik fel, hogy esetleg a kompromisszumos elektrolitkondi mellé kell még egy plusz szűrés.
És főleg arra vagyok kíváncsi, hogy valószínűleg akkor a sorrend sem mindegy, de nagyítóval se látok semmiféle jelet a kondikon. Melyik lehet a 0,1µF és melyik az 1µF?
Köszi! -
válasz
Dr.Szilícium
üzenetére
Közben sikerült... Serial módban volt, azért nem ment.

Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xbox tulajok OFF topicja
- Netflix
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- MIUI / HyperOS topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3893
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 1TB SSD RX 7600 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó 1db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Utólag megnéztem újra a videót,mintha nem lenne ott az a takarólemez...

Jó akkor ne kockáztass, bontani nem tudsz valamiből próbára? Nem baj ha nagyobb feszültségű csak a kapacitás egyezzen, meg fizikailag férjen be.

ekkold