-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
dudika10 #20094 üzenetére
Hát lehet benne valami, nekem smooth jazz-hez a winamp hangzása tetszik a legjobban, az olyan zenékhez, amikben az énekhangé a főszerep ott pedig a foobar. Eddig....
De most már csak azért is kipróbálom a Jetaudio-t és a Mediamonkey-t is.
Amúgy amíg nincs meg a teljes láncom, addig úgysem döntök, hogy mi mennyire tetszik, ezek most csak ilyen pillanatnyi benyomások.
kammerer: nálam most ritkák a tömörített zenék, ezért ehhez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni. Lehet, hogy picit gyengébb minőségő MP3-akkal más lenne a véleményem. Ahol előjöhetnek a tömörítési módszerek különbözőségei.
-
bsh
addikt
válasz
dudika10 #19968 üzenetére
jó, akkor nem off-ban kérdezném:
mostanában azon gondolkozok, hogy - helyhiány miatt - konszolidálnám a még meglévő 3 pár hangfalamat és a mennyiséget egy párra csökkenteném. valami olyasmi kellene, ami ilyen "mindenes" lenne, minden téren megfelelne az ízlésemnek. a kérdés, hogy milyenre, vagy egyáltalán van-e értelme?
jelenleg egy wharfedale diamond 10.5-öt és egy kef iq3-at használok aktívan, felváltva, de néha egyszerre is (csak attól félek, mert hivatalosan az erősítőm (denon pma-380) nem szeresse úgy, de eddig nem panaszkodott.) a wharfedale hangja nekem túlságosan mély tónusú, a mélyei valahogy nem dinamikusak, inkább olyan lágy, dörmögős... nem is tudom. a közép- és magas tartományt elnyomja nagyon. gondolom ez inkább házimozi hangfal lenne.
a kis kef hangja nekem jobban tetszik, persze a kis doboz miatt annyira nem megy mélyre, de előző tannoyhoz képest ég és föld így is.
a wharfi és a kef együtt viszont szerintem nagyon szépen szólnak, kiegészítik egymást.
van még egy quadral altan mk. V is, ezt nagyon szeretem, de nagyon meg kell hajtani, hogy előadja magát, így nem tudom használni a szomszédok miatt
arra gondoltam, hogy a wharfit lecserélném egy kef iq7-re, de sajnos nem nagyon árulnak ilyesmit sehol, használtban sem.
esetleg mindhármat eladnám és helyette lenne egy álló doboz. bár manapság nem lehet semmit eladni értelmes áron sajnos.
tudnátok esetleg valami álló dobozt javasolni, amit érdemes lenne meghallgatni? -
AMDFan
addikt
válasz
dudika10 #19944 üzenetére
Igen, van ilyen 1 millió dolláros kábeles kihívás, de ez HDMI-ről szól ha jól látom.
Warter: én értem, és igazad van. Ettől még én is a lehető legjobb minőségben szerzek be mindent, így nagyon sok zeném flac. Ahogy dudika is írta, van aki elég nagy mellénnyel fikázza az mp3-at, ez az egész nekik egy fricska. Illetve egy teszt arra, hogy képesek-e szembenézni azzal, hogy a fülük mégsem annyira fantasztikus mint hitték, és hogy hiába a többszázezres hifi rendszer egy "ócska" 320as mp3-at nem tudunk megkülönböztetni egy flactól. Aki mégis meg tudja annak vendége vagyok egy hallgatózásra és viszem a tálca sört
-
Warter
addikt
válasz
dudika10 #19941 üzenetére
Nem megyek bele a személyeskedésbe, de olvasni meg én tanulok meg.
Mint írtam a kérdés az, hogy mi ennek a gyakorlati haszna a mindennapokban. Persze, játék-tipp-kutyagumi. No és? Bármi változni fog? Te 128-as mp3-at fogsz használni, ha nem találod el? Ha lemented a CD-ket akkor mp3-at csinálsz belöle?AMDFan: Te sem érted. Nem arról beszéltem, hogy nincs igazatok és hatalmas különbségek lennének, hanem, hogy a gyakorlatban ennek semmi jelentősége. Nem fogsz ezért 320-as mp3-at csinálni flac helyett vagy nem fogsz letöltésnél mp3-at választani. Mindenki megpróbálja a legjobb minőségűt beszerezni, ha van flac azt, ha nincs akkor a legjobb mp3-at. Ennyi. Semmi több.
Kipróbálás meg elmaradt, mert nem pc-vel hallgatok zenét. -
KMT
addikt
válasz
dudika10 #19926 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy még nem próbálgattad igazán az abx tesztet. Kezdd el egy gagyi mp3-mal, és lépkedj felfele addig amíg csak tudsz. Akkor talán megérted miről beszélek.
Ez a fajta összpontosítás össze sem hasonlítható a zenehallgatással.
Nehéz megfogalmazni, de a különbség, amit többször egymás után _biztosan_ hallasz, egyszer csak eltűnik, nem tudod megfogni."Ha leülök zenét hallgatni akkor pont az apró részletek okoznak örömet"
Az baj.Nekem nem (csak).
"ezek szerint 5 perc után már mindegy lesz, hogy veszteségmentes-e..."
Az elejétől fogva mindegy.Ha már valaki nem tud egy 320-as mp3-at élvezni, ott nagy baj van.
Csupán az a kérdés, hogy lehet-e hallani a különbséget. Én nem hallom, többen itt szintén nem, néhányan állítják, hogy igen. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy így van, de rendes bizonyítékot én is megnéznék. -
bkercso
nagyúr
válasz
dudika10 #19926 üzenetére
De ha 10cm-rel odébb ülsz, több lesz a különbség a szobaakusztika miatt szerintem. Azt kellene vaktesztelni, hogy meghallod-e, hogy a fotel bal vagy jobb karfájára könyökölsz-e.
Na jó, elfáradtam.Akkor falvédőt kell venni, nem kábelt!
Tényleg, inkább szobaakusztikázzunk egy kicsit! Még értelme is lenne, és sokan megengedhetik maguknak.
Én kezdem, mivel szinte csak fülesen hallgatok zenét mostanában. -
KMT
addikt
válasz
dudika10 #19920 üzenetére
Már rengetegszer leírtam, hogy ez nem ilyen egyszerű. Ezek nem színek. Múltkor is belinkeltem egy saját abx tesztet, amiből gyönyörűen látszott, hogy 3-4 helyes tippet egy rossz követett, mindez többször (szünetekkel). Nem véletlenül, hanem mert marha gyorsan elfárad a fül/agy. Elhiszem, hogy mások meggyőzésére a 10/10 szükséges lehet, de a sajátodéra nem. Ha 9-szer biztosra hallod a difit, és 10.-re elrontod, az nektek már "ellenbizonyíték" lenne, holott...
-
-
Tristis
őstag
válasz
dudika10 #19866 üzenetére
Számomra tisztán hallható a különbség. Nem azt mondom, hogy egy Edda lemeznél hallható annyira, de egy jó Jazz zenénél, komoly zenénél markáns.
Egyébként azért kezdtem el hifizni, mert az új mp3 lejátszómon olyan dolgokat hallottam meg egy szarrá hallgatott Edda lemeznél, amit addig soha. Később ugyanabból a flacból csináltam wavot frontend-del és úgy vissza mp3-ba.
Sandis Sansa Clip+ Sennheismer px200 mp3 vs. flac. -
törölt tag
válasz
dudika10 #19834 üzenetére
Én a teret nem igazán veszem bele az értékeléseimbe, hiszen ahhoz gyakorlatilag semmi támpontom nincs, hogy mi a "helyes", milyen lehetett az eredeti, ha volt eredeti. Valamelyest "objektivizálhatóbb", hogy a hangszerek hangja, a zene dinamikája, a hangkép információmennyisége mennyire hasonlít ahhoz, amilyen valószínűleg az eredeti lehetett. Inkább ezek alapján próbálok ítéletet alkotni, azon kívül, hogy azt érzékelem, hogy mi tetszik jobban. Tehát próbálom megítélni, hogy mennyire "igaz" a reprodukált hang. Ez tehát nem a fázishiba területe biwiring tesztnél sem.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #19827 üzenetére
Ezen csak okoskodni tudok, én se vagyok prófétája a bikábelezésnek, soha nem is alkalmaztam, de gondolom (tudom), hogy van akinek bejött már, és valóban nem csak utólag magyarázta be magának, hogy érdemesebb volt plusz kábelre fordítania az adott rendszeren belül a pénzt, és nem valami más komponenst cserélni/feljavítani. Én legalábbis úgy fogom fel, hogy nem az a kérdés, hogy adott pénzért egy jobb kábelt veszünk vagy helyette két, fele olyan drága kábelt, hanem inkább az a kérdés, hogy adott, számunkra kezelhető ár/értékű kábelt megvettünk, és ahhoz képest gondolkodunk, hogy veszünk-e mégegyet, vagy veszünk-e valami mást, például egy jobb erősítőt, vagy nem veszünk semmit pluszban.
Az egyik, ami értelme lehet a bikábelezésnek, az kissé virtuális, mondhatni érvényesülhet egy olyan hatás, hogy hiába küldi az erősítő eredetileg ugyanazt a frekvenciasávot mindkét hangszóró felé mégis a magas- illetve a mélysugárzó valamelyest csak a számukra fontos frekvenciákat "szívja" az erősítőről, tehát tisztább a jel útja. Ez persze igazándiból a biamplifikálásnál működik így, de talán valamelyest a biwiringnál is (?).
A másik a közvetlenebb jelút témája. Ugyebár, azoknál a hangfalaknál, ahol van bikábel lehetőség, de mégis csak egy kábellel hajtjuk meg, javasolt, hogy a magashangszóróhoz vezető aljzatokba dugjuk az egy kábelt, hiszen így a jel közvetlenebbül jut ahhoz a hangszóróhoz, amelyik érzékenyebb a zavarokra, vagyis amelyiknél jobban kihallatszanak a hibák. A bikábelezés pedig lehetőséget ad, hogy mind a két hangszóróhoz "közvetlenebbül jusson" a jel. Az én hangdobozom is bikábelezhető, én viccesen azt csinálom, hogy a kábelem pozitív erét a magashangszóró pirosába dugom, a negatív eret a mélyhangszóró feketéjébe.
És persze az elektromos visszahatása is más a magas és a mély hangszórónak, ez tényleg jobb ha nem keveredik, lásd bkercso szövege korábban. -
törölt tag
válasz
dudika10 #19812 üzenetére
Idézet tőled: "Milyen szerencse, hogy feltalálták az írást, így az a 20-30-50 év tapasztalata le van írva valahova."
Valóban szerencse, így alkalmad van művelni magad, ha akarod. Korábban már egy-két tippet adtam is, hogy hol kezd, aztán lavina módszerrel folytathatod.Újabb tőled: "Ha jól emlékszem Te voltál az, aki megkérdőjelezte a bitpontos adattovábbítást. Sőt, kijelentetted, hogy nem létezik,"
Na ez ugyebár nem igaz, ezt már korábban is korrigáltam, persze hiába: tehát nem igaz, nem jelentettem ki (de még csak nem is gondoltam), hogy nem létezik bitpontos adattovábbítás. Én azt állítom, hogy létezik. Nem csak elvileg, de néha még a gyakorlatban is. Ellenben a digitális zenereprodukció eddigi története a Föld nevű bolygón nagyon-nagyon távol áll ettől az elvi-gyakorlati lehetőségtől - amint az köztudomású. Ennyit erről tőlem. Vétel vége, lehet tovább akadálytalanul koholt vádakkal is... -
törölt tag
válasz
dudika10 #19805 üzenetére
Idézet tőled: "Komolyan azt hiszed, hogy azért mert Te mondasz valamit, az azért úgy lesz és mindenkinek csukott szemmel el kell hinnie?" Hasonló kapcsán dabadabnak is.:
Éppen ezt érdemes lenne megértenetek, hogy nem én mondom, hanem harminc-negyven-ötven év tudományossága, mellékesen a saját tapasztalatom is, és nem mellékesen a JÓZAN ÉSZ!!!
Aki harminc évvel ezelőtt meglepődött azon, hogy az elektromos jellemzőivel a nullások és egyesek továbbszállításának elvileg egyaránt megfelelő, de különféle típusú-konstrukciójú digitális kábeleknek jelentősen eltér a hangjuk, sőt minőségkülönbségeik vannak hangilag, az már akkortájt is naív volt, amellett, hogy nem ismerte a digitális hangreprodukció működési módját, és annak alapvetően a valószínűségszámításon alapuló technológiáját. Na de ma még mindig itt tartani? És tápkábelek csatlakozók stb, stb...
Hangsúlyozom, JÓZAN ÉSZ!!! Ha most egy időszakadék révén hirtelen idetévedne az egyik jezsuita, aki Giordano Brunót megégette, és újra előadná, hogy a Föld lapos kell legyen, hiszen ha ívelt lenne, akkor oldalirányban leesnénk róla, akkor először nem a gravitációról, a hajósok optikai tapsztalatairól, a relativitáselméletről kezdenék el mesélni neki, és nem is arról, hogy Eratoszthenész már kétezer évvel korábban megmérte, hogy a Föld "gömbölyű" (ld geoid...), hanem először megkérdezném: ha lapos, akkor mitől van az, hogy a szélén leesünk róla, és hogy nem "esünk fel" róla bárhol is vagyunk rajta?
És a levegőnél nehezebbség mondata megint inkorrekt, hiszen éppen Te jössz azzal, hogy nem lehet, nem pedig én/mi. -
törölt tag
válasz
dudika10 #19795 üzenetére
És AMDFan-nak is:
Én ugyan nem akarlak meggyőzni titeket semmiről, főleg az utóbbi harminc-negyven-ötven év hangtudományi paradigmáinak fejlődését nem fogok nekiállni itt elétek tárni. (Nem fordítom erre az energiáimat, időmet, ami másra kell.) Hasznos lenne megértenetek, hogy ez egy fórum a tapasztalatok, vélemények, problémák, tanácsok megosztására. Én csak (elsősorban más tapasztalatlan fórumozók kára miatt) sajnálom, hogyha megrögzötten hangoztatja valaki, hogy a Föld lapos kell legyen, különben leesnénk róla.Amiről beszéltek, az önmagában értelmezhetetlen, ennek illusztrálására három példa, azért ez a három, mert a napokban ez a három merült fel hasonló jelleggel. Képzeljetek el három duplavaktesztet (vagy tripla- vagy kvadro- vagy akárhányszoros) vaktesztet.
1. Digitális kábel teszt, ahol ugyebár "mindegy, hiszen az egyesek és nullák azok egyesek és nullák". Egyik versenyző a HyperAudio 500ezer FT per méter árú arany-ezüst tömörsodrott, háromszorosan árnyékolt... "agyonwoodoo-zott" kábele, a másik pedig a műanyag raffia, amit a ruhaszárítónkból szedek ki. El tudod képzelni a két kábel hangja közötti különbséget? Mérhető lesz? Vagy csak placebó? El tudod képzelni, hogy azért a kettő között is létezik számtalan fokozat, és hogy a fokozatok egy része az áramvezetésre egyébként alkalmas különféle fémkábelek közé esik?
2. Tápkábel teszt, ahol ugyebár "mindegy, hiszen a sokmillió kilométeres szir-szar nagyfeszültségű hálózat mögött aztán mennyit számíthatna, hogy az az egy méter kábel milyen hiperizé". Egyik versenyző a HyperAudio 500ezer Ft per méter árú arany-ezüst tömörsodrott, háromszorosan árnyékolt... "agyonwoodoo-zott" kábele, a másik pedig a ruhaszárítónk fa vázából kifűrészelt lécdarab. El tudod képzelni a két kábel hangja közötti különbséget? Mérhető lesz? Vagy csak placebó? El tudod képzelni, hogy azért a kettő között is létezik számtalan fokozat, és hogy a fokozatok egy része az áramvezetésre egyébként alkalmas különféle fémkábelek közé esik?
3. RCA csatlakozó teszt, ahol ugyebár "mindegy, hiszen...". Egyik versenyző a HyperAudio 500ezer Ft per darab árú arany-ezüst borítású... "agyonwoodoo-zott" csatlakozója, a másik pedig a ruhaszárítónkról leszedett facsipesz. El tudod képzelni a két csatlakozó hangja közötti különbséget? Mérhető lesz? Vagy csak placebó? El tudod képzelni, hogy azért a kettő között is létezik számtalan fokozat, és hogy a fokozatok egy része az áramvezetésre egyébként alkalmas különféle fémcsatlakozók közé esik? -
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #19795 üzenetére
te csak ne akarj semmit tőlem. a WCn kell akarni.
nem idiótának neveztelek, korlátoltnak.
vonalnak hogy magyarázzam el mi az a gombolyű?
dabadab:lehet nem tökéletesen irja le,én sem tudom,ezért most is inkább kitöröltem a HSZemet, mert nemigen jönne le az,amit mondani akarok.
ezzel együtt 20éve megkérdőjelezték a hifisek a kábelek közötti különbséget. a tapasztaltabbak maximum azt mondják, h ezzel ide-oda lehet szinezni, de nem ezt keresik.ma ott tartunk,h tápkábelek hangja elfogadott dolog. ami sztem nem mérhető még.
-
AMDFan
addikt
-
bajnokpityu
félisten
-
dabadab
titán
válasz
dudika10 #19778 üzenetére
"Nem is baj, a palcebo egyértelműen jobb végeredményt okoz"
A placebo hatásnak nincs kitüntetett iránya, éppen úgy ronthatja az eredményt, mint ahogy javíthatja is, attól függően, hogy mi a tudatalatti elvárás.
szerk: egyébként aki szereti az ilyet, annak itt ez a cikk arról, hogy nagyon szépen látszik MRI-n az, hogy az ár ismerete hogyan és milyen mély szinten befolyásolja az érzékelést. Mondjuk itt pont nem audiofil cuccokat, hanem borokat teszteltek, de a lényeg azért átjön.
-
Auratech
őstag
válasz
dudika10 #19773 üzenetére
Az a baj, hogy a teszt-rendszerben a kábelek szintjén a legnagyobb változásokat a hallás szenvedi el. Egy bizonyos hangzás, zenei tartalom (spektrális és időbeli mintázat) áthangolja a hallgató hallószerveit az alaphártyától a hallókéregig és a zene is hangolja a hallókéreg értelmező funkcióit("bemelegedik") . Én azt gondolom, hogy létezik hallás élmény szintjén különbség, de ebben nem a fülbe jutó rezgések transzformációja a döntő, hanem az esemény során koncentrálttá vált figyelem és a zenei tartalmak érzelmi hangoltsága.
Annyiban én is szkeptikus vagyok, hogy akkor tartom értékelhetőnek valaminek a változását, ha az valamilyen fizikailag megfogható paraméterben jelentkezik. A hang fizikai jelenség. Legalább is a fülünkig. Ebből nem engedek. Ha máshogyan szól, akkor másképp kell hangzania. Mérhetően is. Frekvencia, fázis, valami...
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #19771 üzenetére
mivan?
hát akkor zavarjon.sajnálom,h emiatt lesz álmatlan éjszakád,de nem akarok olyan tesztet csinálni, a kedvedért,ami rohadtul nem érdekel.
ezek a differenciák érzéseket keltenek,és csatlakozók közti difiket én pl nem is tudok megfogalmazni.mit tudsz kezdeni ilyen próbálkozásokkal,h lyan plasztikus, v olyan reális. v furu eseténlyan selymes.kása esetén olyan torz.
-
Auratech
őstag
válasz
dudika10 #19504 üzenetére
ok. Szóval van induktív töltés eloszlás moduláció, ami okozhat a hangútban lineáris torzítást. Ez lehet elektromos, mágneses, elektromágneses, és részecskesugárzás forrású.
A másik fajta lehet a vezetékek mechanikai deformációjából eredő változás, ami nagyon ritkán homogén a rezgő(akár együtt rezgő) rendszer kapacitív különbségei okán.
Durva eset pld. napkitörés és földrengés meg egy villámos időjárás összejátszása, amikor a zavarjelek elérik a hasznos jelek szintjét. Ilyenkor megáll a tudomány. Normál esetben ezek a hatások kifejezetten csak ennek a demonstrálására létrehozott elrendezésben szembetűnőek. Egyébként a fülre fésült haj sokszor többet ront...
Például az elég jó házimozi rendszer, amit feltettem egy étterembe az álmennyezet felett van kábelezve. Rengeteg fénycső gyújtó trafó, vezeték, inggyom-binygyom közt kanyargó sok tucat méter vezeték van feltéve. Pontosan hallom, hogy lekapcsolt világításnál tisztábban szól és nem a fény miatt. Részben, mert a trafók mocorognak, részben mert szemetelnek...
Az egészen halk részek felbontása elnagyolt. Én ezt a halk seprűzés hangjával szoktam tetten érni. Mosottabb lesz és fedettebb. Mintha mp3-tömörítve lenne 128-ra. -
Auratech
őstag
válasz
dudika10 #19485 üzenetére
A mikrofónia egyik forrása az általad említett indukció. Erre az a szokás, hogy pld. jelkábel és tápkábel ne fusson párhuzamosan. inkább merőlegesen.. A másik forrása lehet a vezetők kvázi-piezzo hatása, ami vezető és az árnyékolás érintkező felületének határrétegében keletkezik.Szóval ha egy szigetelt vezetéket tekergetsz, más szeszültség esik le róla, mintha csupasz lenne. Ezeknek a szerepe akkor mutatkozik, ha pld egy teherautó elhalad egy kisfeszültségű kapcsolószekrény- hálózati elosztó tábla -egyéb sok drótot tartalmazó rendszer mellett és a töltéseloszlás a szigetelők belső felszínén megváltozik. Okozhat pld packet-jittert, vagy hangútban pattogást ilyesmi. Jobb, ha nem lengedeznek...
-
KMT
addikt
válasz
dudika10 #19485 üzenetére
Ebbe nem tudok, és nem is szeretnék belemenni.
(#19484) L4D1K
Én csupán arra akartam rávilágítani, hogy attól még, hogy nem mozog benne semmi, még nem zárható ki, hogy a rezgéseknek nincs rá hatásuk. Semmi több. Nem értem, miért kell megint a drága dolgokkal jönni, tegnap ezt már eljátszották a kábelekkel. -
nebulo5
senior tag
válasz
dudika10 #19442 üzenetére
dudika10: ott egy ebédlőasztal sarka látszik. Sajnos, a konyhánk kialakítása és mérete nem alkalmas a táplálkozás megejtésére. De már azt is kipróbáltam, hogy elhúztam az asztalt a bejárati ajtó elé... Hangügyileg semmi változást nem tapasztaltam.
bajnokpityu: ma lesz a napja, amikor a fotelt kezdem tologatni az asztalka helyére téve...
-
törölt tag
válasz
dudika10 #19404 üzenetére
Ugye, hogy teljesen felesleges volt írnom bármit is?
Egyébként, mint már néhány hozzászólással korábban megjegyeztem, jónéhány "duplavakteszt" tapasztalatom is van, például kábel témában is, akár digitális jelvezetésre vonatkozólag is. Sokmindent MÉRTEK is már ezügyben (is), de mint ígértem, nem térek a témára vissza, csak az újonnan felvetett rezgésmentesítő alátétek ügyére, akár erősítő alá is. E témában (is) számtalan MÉRÉST (is) találhatsz (akár színvonalasabb hifi szaklapokban, mint például Hi-Fi Magazin, Hi-Fi News and Record Review, Audio, Stereo, Hi-Fi Choice...), ha a fülednek nem hiszel, miszerint adott állványokon-asztalokon mennyivel más elektromos jelcsomag jön ki az erősítő kimenetén (és aztán tovább természetesen a hangszórón), mint más álványokon. De, mint mondtam, tőlem függetlenül ez ugyanolyan lompos tudományos és valóságos közhely, mint hogy a Föld nem lapos (és nem gömbölyű), hanem geoid alakú. Ha te erről vitázni akarsz, azon én nem tudok segíteni, de a szándékod éppen annyira indifferens, mint ha a Föld alakjáról akarnál vitázni. Túlhaladta a világ régen a te kérdésedet, csak te nem vetted észre.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #19395 üzenetére
Idézek a hozzászólásodból, mert ez is kiváló példa az előző "vitához":
"Tárgyaljuk külön a CD-ket és az erősítőket. CD-nél van mozgó alkatrész, arról még akár meg is lehetne győzni hogy van értelme.
Na de az erősítő:
Semmi nem mozog az elektronokon kívül, nekik meg aztán tök mindegy, hogy rezeg-e szerencsétlen erősítő vagy nem.
A rezgés miatt metszi a mágneses indukcióvonalakat és feszültség indukálódik a vezetőkben? Vagy mire gondolt aki kitalálta ezt az üveglapos valamit? És miért rezegne jobban az üveglap mint a márvány például?"Nem akarok egy új meddő "vitát" nyitni, és előre is elnézést kérek, hogy majd az esetleges magvas válaszreakciókra nem fogok visszareagálni, de érzékeltetni szeretnék valamit, mert annyira "tenyérbemászó" a dolog. És azért is elnézést kérek, hogy hasonlatot fogok megint alkalmazni, én se szeretem, ha vitában hasonlatokat alkalmaznak, de néha hasznosak, ha a fogadó fél érti, hogy mit akarnak velük szemléltetni. Nos tehát, azzal, hogy felveted, hogy egy erősítőnek mindegy, hogy rezeg-e vagy nem (mert az elektronok így meg úgy), megint egy olyan témát hozol fel, amin már réges-régen a túl vagyunk! (Mármint a világ úgy általában.) Nem értem (no persze hogyne érteném), miért törzstag egy (elvileg) hifi fórumban olyan valaki(k), aki elkezdi vitatni, hogy érdemes-e erősítő alá rezgéscsillapító/szabályzó módszereket bevetni?! Olyan ez, mintha egy nemzetközi csillagász-fizikus konferenciára beszabadulva elkezdenéd mondogatni, hogy márpedig a Föld lapos kell legyen, hiszen különben leesnénk róla. Elefánt a porcelánboltban, könyörgöm!
AMDFannak arról, hogy legyen az én bajom, hogy nem hagyom magam meggyőzni: Én bő negyven éve (4-5 éves korom óta) vagyok aktív zenekedvelő-zenehallgató, és ezzel összefüggésben mintegy harminc éve "aktívan" vagyok "audiofil". Egyetlen "bajom" az, hogy az évtizedek alatt rengeteg zenehallgatás, rengeteg és szerteágazó témájú olvasmány, rengeteg beszélgetés, rengeteg készülékkipróbálás, rengeteg saját tapasztalat megszerzése, rengeteg csoportos és saját kísérlet elvégzése valamint jónéhány készülékmodifikálás révén megszerzett tapasztalatom révén a relatíve olcsó (cakkompakk 500ezer forint körüli) hangberendezésemen olyan hangminőségben tudok zenét hallgatni, amely az adott körülmények között a lehető legjobban megközelíti az élő hangversenyen hallható hangot. Ez a "bajom", amikor nem hagyom magam "meggyőzni" gyerekségekről. És ha akarod, akkor érted, hogy nem valami tekintélyérvet akarok előadni, hanem érzékeltetni akarom, hogy nem ma kezdtem, és annál sokkal-sokkal nagyobb tudás (és értelem) áll a mondandóm mögött (akár matematikailag és műszakilag is), mint amennyit ti itt rám akarnátok erőszakolni. És akkor még egy megjegyzés mindehhez, az SPDIF "tökéletességéhez" hozzáfűzve: természetesen soha nem jutna eszembe, hogy a zenehallgatásomnak akár csak a közelében is legyen számítógép, nemhogy arról akarjak zenét hallgatni. És ez sem arisztokratizmus, hanem tudás, tapasztalat, zeneszeretet.
Aki akarja, érti.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #19395 üzenetére
erősitőknek a tápját szokták rezgésmentesiteni.utána meg egész házat.
elvileg torzabb lehet tőle a hang.AMD:nem tudom jobban megfogalmazni,csak ilyen általánosságban:kevéssé érezni,h felvételről megy a jobbik kábelemmel.ezen a szinten nem figyeltem,h több mély-magas,csak,h jobban leköt a zene.
-
eclipse006
őstag
válasz
dudika10 #19287 üzenetére
Az Asus már nem eredeti opampal érkezett, OPA2134-es volt benne. Foobar, Asus driver, minden effekt szirszar kiiktatva.
Az én lejátszómban sem eredeti műverősítők vannak: OPA2107
Lehet hogy még lehetett volna még jobban, de szerintem érezhetően jobb volt a Philips.bajnokpityu: Szerintem sem.
-
Prego
senior tag
-
krystman
őstag
válasz
dudika10 #18287 üzenetére
Még nem néztem meg, de érezhetően másabb az egész hangja és hangképe a rendszernek! Sokkal jobban érezhető a sztereo, mint azelőtt a régi kábellal. De, lehet hogy megnézem majd milyen lesz vele újra! De, inkább veszek hozzá 2,5-et és akkor már legyen egyforma.
Megoldódott a fázis kapcsoló is. Fura, de annak ellenére, hogy minden jó van bekötve, a ládán a fázist ellentétesre kapcsolva, akkor tűnik hogy sokkal kellemesebb és szebb lesz a mélye az egész zenébe, és nem érezhető az a nagy buhogás és az oda nem illő mély, ami tönkre teszi az egész zene hangképét. Csak kérdéses, hogy így nem teszi tönkre a láda hangszóróját, hogy az ellentétes fázissal szól? Ettől tartok egy kicsit. Viszont a zene meg így szól jól. -
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #18287 üzenetére
gyártóknak azért max 2-3 családja van,ezek családon belül azonosan szólnak,csak egyre előnyösebben.családon belül a drágább biztosan jobban fog szólni, de egyébként valóban nem biztos.
VDHnál pl igazából nincsenek családok, de pl a 102esem jobban szól,mint 1-2 drágább márkatársa.
de audioquest,kimbernél egyébrtelműek a családok határai, és a családon belül azonos karaktert találtam.
egyébként nem csak kábeleknél szokott borulni a papirforma, tudok példákat mondani erősiőkre is és hangfalakra is.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #18196 üzenetére
annál nagyobb probléma a 2.1esekkel, hogy ha odébbülsz,másképp szól.
ezért lehet ez a 80 és 120Hz ide-oda állitgatás.
egyébként én tuti nem engedném 100fölé,itt már hallani az irányt.és én a mérést max ellenőrzésre hazsnálnám,azért a hallgató eléggé el tudja dönteni sztem,h mi tetszik neki. 2.1ből sosem lesz lineáris átvitel,pláne tökéletes fázishelyesség.én azért mertem ajánlani a 2.1et,mert alacsony a költségvetés,és fontos a mély.de mai fejjel,mostani zenéimmel már nem igénylem a subot.
-
krystman
őstag
válasz
dudika10 #18121 üzenetére
Szerintem ami rossz felvétel az akármilyen rendszeren is szarul fog szólni. Bármennyit is kelljen rákölteni. Rengeteg olyan zene van, még az újak közt is, ami rosszul van felvéve, és ez idegesít engem is, és sokszor van, hogy inkább meg sem hagyom, mert rosszul szól, még ha jó is lenne a szám.
Meg nem tudom, hogy mekkora a szobád, de tapasztalatból tudom, hogy egy 14-16nm2-es szobába, egy rendes hifi nem fog jól szólni, még ha a legbrutálisabb cucc is van. Pl. nekem a 14nm2-es szobába a 80W-os láda, és a két hangfal ami 120W-os nem jól szól. Alig van mély. Még egy kis 40W-os 2.1-es rendszer rendesen nyomja a mélyeket, és erőteljes a hangja. Ha átviszem a másik szobába ami 21nm2 körül van, akkor meg már fordul a kocka. És ezt nem csak én próbáltam, ha nem ismerőseim körében is hasonló tapasztalat volt. Lehet, hogy egy kisebb rendszerrel jobb hangzást tudnál előállítani, mint amid van most. Szerintem. -
Dorian
félisten
válasz
dudika10 #18118 üzenetére
Tulajdonképpen a hifizés fogalmával ellentétes ez a hozzáállás, de teljesen érthető. Szerintem is az a fontos, hogy élvezzük a zenét. Véleményem szerint akik folyton csak tesztelgetéssel, komponensek cserélgetésével és tesztfelvételek hallgatásával foglalkoznak, nos számukra elveszik a lényeg.
-
Dorian
félisten
válasz
dudika10 #18116 üzenetére
Igazad lehet, ha 15 cm vtg és valami bazi sűrű anyag, akkor mélybe is beleszólhat. Amíg nem volt meg a kanapé mögötti szekrény és polc, az én fejemben is megfordult, hogy a hálóból kiviszem kipróbálni a 200*180-as, 17 cm vtg memory foamos matracot (durva ez a memóriahab, vizsgálni kéne, szerintem nagyon jó akusztikai tulajdonságai vannak elnyelésben, csillapításban)
Nos miután alig bírtam megemelni, feladtam ezt a kísérletetPedig ezeknek a megoldásoknak a lényege pont a mosottság csökkentése (a visszhangok elnyelésével precízebb hangot kap az ember)
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #17893 üzenetére
tényleg másfél kiló?
egy tisztességes üres ház ennyi.
hifiben a súllyal sztem egyébként közhieledemmel ellentétben nincs arányosság a hangminőségre.pl malacok 5-6kilósak.vagy a tuningtól sem lett 5x olyan súlyú...
de a másfél kg, azért tényleg gázos.az integrálás viszont 99%,h hangminőségben is meghallatszik
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #17872 üzenetére
meg egyébként sem kiemelkedő márka a mission.nincs sem márkahang,sem karakter.1 dologban egyeznk,h szines mindegyik,mint ökre.csak van ami lefele, van ami felfele.
persze,ez izlés dolga.ha valakinek pont az ilyen szinezettség fekszik,az jól jár,mert ezen kivül elég jó hangfalak.
pl ha ez pont egy lefele húzó malac,akkor gyári rotelhez is tökre illene.
nem szarnék be a peremezéstől.egyrészt mert nagyon jó alku alap,másrészt meg igen jó hazai szakik vannak...
-
dudika10
veterán
-
törölt tag
válasz
dudika10 #17749 üzenetére
Néhány hete egy barátom szobájából kellett mikrofonos felvételekre alkalmas környezetet varázsolnunk, ami némileg komolyabb feladat, mint a zenehallgatás. Kőzetgyapot, fenyőlécek, kötőelemek, fríz... a költségvetés emlékeim szerint nagyjából 60e Ft volt és nagy megelégedéssel használja. Szóval nem kell feltétlenül százezrekre gondolni.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #17740 üzenetére
Süketszobákban és a stúdiók felvételi helyiségeiben általában nagyon komplex szerkezeti megoldással oldják meg a hangszigetelést és a csillapítást. Üveggyapot és kőzetgyapot egyaránt előfordul.
Olvasva próbálkozásaidat arra gondoltam, hogy adok kipróbálásra néhány Vicoustic akusztikai elemet, csak hogy tudd, merre tovább. Az a tojástartós szivacs önmagában sokat nem ér, bár kétségtelenül több a semminél. Egy-két itt felmerült kérdésre választ adhat az a néhány mérési görbe, ami látható az AVX-en.
-
Auratech
őstag
válasz
dudika10 #17737 üzenetére
Vasalhatóan öntapadós vetex dekoranyag a legjobb és szükséges a jó porzáráshoz. Erre jöhet borítás. A sima szövet, hacsak nem selyem...vagy hasonló, átereszti az üveggyapot törmeléket. Esetleg a vásznat, szilikonos sátor impregnálóval lefújva is el lehet érni porzárást, de jobb a két réteg, a szilikózist kizárandó.
Végső borításra én rugalmas vásznat (kárpitosbolt-a bútorok hátsó része ilyen-gyakran) javaslok. Tűzőgéppel fakeretre feszíthető és igényesen néz ki. Esetleg hangszóróselyem. -
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #17698 üzenetére
cimbora tda1543asokat gyártott sorozatban 10ért.
a viba,aminek némi neve is van,használtan 10.ujonnan 25 lenne,ha még gyártanák.ezek abszolut használható dacok,kommersz hangkarik zömét alázzák.
ha még emlékszel, nem maradt alul a zeroval szemben,ami meg 46e.
vannak akik szerint a mai napig a legjobb DACok készülnek ebből a chipről,és 100rugó fölötti készülékekről beszélünk.
ami biztos,30-40rugós CDk hangján mindegyiken sokat javított.
-
KMT
addikt
válasz
dudika10 #17685 üzenetére
Pedig aki nem képes ésszel zenét hallgatni, az megérdemli. Nem olyan könnyű egy hangszórót kinyírni, jóval előbb elkezd torzítani.
A fenti elv (2x olyan "erős" doboz) maximum nagyon eszetlen kezdőknek, vagy netán amatőr hangosítási célokra (vagy ha nincs analóg hangerőszabályzás a rendszerben) megalapozott. Ahol a hangminőség a cél, ott inkább legyen tartalék (az erősítőben).
(#17671) dudika10:
Biztos vagy benne, hogy ennyire a mélyekre hatott? Ezekről amit én olvastam (és mérési eredményeket láttam), nem igazán hatnak a mélyekre, már a méretük (vastagság) és tömegük miatt sem. -
KMT
addikt
válasz
dudika10 #17119 üzenetére
Pontosan. Csak a hangfal már reménytelen eset, és nem is zavaró. De a hangszóró része a hangsugárzónak, így azért más...
Nem értem, minek vitatni a dolgot, amikor nyilvánvaló, hogy eljutnak a magas hangok is a doboz mögé, ráadásul ő is hallott különbséget.
Nem nekem kell próbálgatnom. (:
szerk:
Tényleg eltűnnek a hozzászólások. MAF? Nincs kedvem újra leírni. -
KMT
addikt
válasz
dudika10 #17099 üzenetére
Egyenesen? A közepek görbén, a mélyek meg cikk-cakkban terjednek?
Valóban nem a leghatékonyabb hely csillapításra, de visszaverődés is van a világon. De ki is próbálhatod, hallani a magasakat a doboz mögött is...
(A hangszóró szót meg ha lehet, ne használd erre, így is sokan rászoktak már
)
-
SZKEBE75
senior tag
válasz
dudika10 #16754 üzenetére
A hangfal,az erősítőre nem emlékszem v. házimozi sony.
Jelenleg dvd-ről megy a muzsika ,de rengeteg a zenéje ezért kérte hogy kell neki v.mi pc jó hankarival.ez lenne a kollegám hangredszere,gondoltam ha rakok 15k hangkarit a gépbe azért lessz a hangban némi minőségi ugrás,a dvd lejátszóhoz képest.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #16612 üzenetére
"amikor a frekvencia átvitel görbéje mínuszba megy 80Hz alatt mondjuk akkor milyen sebességről, impulzusválaszról, dinamikáról beszélünk? Azért elég fontos része az összképnek."
Persze, fontos jellemző, de nem az egyetlen. Ráadásul az agyunk sokkal könnyebben tudja korrigálni a frekvencia egyenetlenségeket, ellenben az impulzus átviteli problémákkal, torzításokkal nem tud mit kezdeni.
Nálam néhány napja egy olyan monitor muzsikál, ami 80 Hz alatt nem sokat produkál, felette viszont kellemes. 2 db Rythmik Audio F12SE aktív szervós szubbal megerősítve igen nagy élményt okoz.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #16504 üzenetére
Tisztában vagyok vele, mi is árulunk akusztikai elemeket, ezek sajnos nem a szerényebb összeggel rendelkező hifistáknak készülnek. Ha valakinek van barkácsolási hajlandósága, 30-60e forintól igen komoly változást tud elérni egy lakószobában. A sajátom sem került többe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti OC 11GB
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Garanciális gamer notebook RÉSZLETRE bank és kamat nélkül, gyors szerződéssel! ASUS TUF Gaming F16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest