- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- iPhone topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bodz
nagyúr
válasz
dudika10 #43602 üzenetére
A két tábor összecsapásánál elég lenne egy korábbi hasonló csatát belinkelni, felesleges ez az egész. Az eredmény úgyis egyforma minden esetben, semmi.
Lett volna egy kérdésem állványokkal kapcsolatban, de várok még... Nehogy ezen is veszekedni kezdjetek.
Szerk: Nem válasz akart lenni, bocs.
-
válasz
dudika10 #43602 üzenetére
Értem, amit mondasz, de az ember egy megkerülhetetlen eleme a lehallgatórendszereknek. Kib..zottul nem érdekel senkit, hogy milyen adatokkal mér be valami, ha az adott helyzetben az emberi érzékek beiktatásával más lesz a végeredmény. Pont az említett optikai csalódás az egyik jó példa. Nem érdekel, hogy nem mozog, ha én mozogni látom, és a nem mozgásnak egyébként semmi következménye nincs. (Értsd a hifi is az emberért van, nem pedig a gépekért, nincs jelentősége, hogy a gépek mit éreznek vele kapcsolatban.)
(#43603) kammerer
Igen. -
contaxg
veterán
válasz
dudika10 #43532 üzenetére
Szoktam vaktesztelni, a családon a családdal. Még pedig úgy, hogy fogalmuk sincs arról, hogy egy A-B teszten vesznek részt. A kedvencem amikor számukra nehezen befoghadható kórus darabokat játszok le. Amikor számukra egy mű meghallgatása háttérzeneként, vacsora közben nem megterhelő (zavaró) akkor jó a rendszer. Ha pedig szólnak 2 perc múlva, "Hogy mi ez szar?", akkor tudom, hogy vmi nem ok. Ezt legtöbbször tudom magamtól is, de így legalább megerősítést kapok.
Mint észrevehető nem olyan dolgokról van itt már szó, hogy több a mély vagy tisztábbak a magasak, hanem hogy egy rendszer hangja fárasztó vagy tonálisan kellemesebb, emészthetőbb, stb. Ezt az ide-oda vaktesztek soha nem fogják senkinek kimutatni. Vannak olyan koordináta rendszerek, értékek melyek inkább a humán műveltségen alapulnak és inkább a zene esztétikájára vonatkoznak, mint mérhető racionális dolgokra. Valószínűleg ezért sem lehet tisztán mérnöki alapon jó hangú láncot összeállítani.
-
Toobee
veterán
válasz
dudika10 #38604 üzenetére
Én magamnak építem a rendszerem. Szóval tökéletesen lényegtelen, hogy ki mit gondol. Én fogok minden nap leülni és bekapcsolni. Járt nálam egy hangfalkábel, ami olcsóbb, mint az enyém, illetve egy alig drágàbb ic. Azóta nem szívesen kapcsolom be a saját kábeleimmel. Ilyenkor mi a teendõ a szkeptikusok szerint?
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #34200 üzenetére
MA a második mondatod,ami olyan,mintha az enyémet továbbgondoltam volna. Gondoltatolvasó - na ki az alien?
Ugyanakkor ez sztem, már csak nevében szakmai topic. Ha megfigyeled, próbálok legkevéssé bebetonozott igazságokat irni, másokkal ellentétben. Próbálok felelősséggel irni, és véleményt formálni, de ebben mindenképp marad egy szubjektiv rész, amivel már nem tudok mit tenni..
Nagyjából 12éve figyelek a hifik hangjára, 12 év alatt annyit fejlődött a fülem, hogy egyre több összefüggést találtam meg, ami alapján már nem biztos, hogy ugyanazokat a cuccokat venném ma meg, és nem is biztos, hogy ugyanúgy súlyoznám az értékeket. Van egyébként olyan benyomás, ami jól megmaradt 12 évvel később is a memóriámban, és van,ami meg újrahallgatva, ma már nem helytálló.
De azért nyugtass meg,ha van olyan eset, ahol valaki leirja, hogy X jobb,mint Y, mert mérve jobb, de fülednek a másik jobban tetszik,akkor fülednek hiszel.
Nekem az az,ami miatt próbálom a mérések fontosságát aknázni (pedig magam is tökre élvezem a méréseket), hogy, vannak, akik "a drágább a jobb" miatt esetleg az árcédulának hisznek, nem fülüknek, de hasonlóan van olyan,hogy mérve jobb, ezért tudatalattijuk szépen elintézi,h a kevéssé hallgathatót hallják jobbnak. Tipikusan a torzítási, frekimeneti adatok ilyenek.
Utóbbi nálam is dolgozik éppen, van egy cuccom, ami mérve nem túl jó, és akármennyire szeretem, mióta kimértük, azóta kritikusabb vagyok vele. Kár volt megtudnom a mérés eredményét. Most a hangi hibákat keresem, miközben összes valamire való fül dícsérte
sfln: sajnálom, aki számit szememben (most pl AMD volt ilyen), nekik hajlandó vagyok megmozdulni, bizonyitgatni.
-
DDL
őstag
válasz
dudika10 #34200 üzenetére
Miért kellett volna ugyanott hallani a különbséget??????
Még egyszer leírom: szól a zene, váltás. Van különbség? igen vagy nem. Megy tovább a zene. Megint váltás. Van különbség? Igen vagy nem. Szám vége.
Következő zene indul....Nem hiszem el, hogy ezt ilyen szájbarágósan kellene leírnom. Könyvet nem fogok erről írni...
Te vettél már részt szeánszon vagy szerveztél már?
Üdv: DDL
-
törölt tag
válasz
dudika10 #34194 üzenetére
Szó sem volt abszolút hangerőről, de relatíve nagyon jól megjegyzi az ember a hangerőviszonyokat szerintem. Egy sokszor hallgatott felvételt meghallasz másképp hangsúlyozva a szólamokat (még ha azokon a bizonyos határokon belül is van, hogy ugyanúgy zeneinek nevezhetjük a végeredményt), kapásból fel fog tűnni a különbség egyfajta diszharmóniát okozva benned. Márpedig ezek gyakran változnak, mikor cserélsz a láncodon ezt-azt.
Az pedig szerintem abszolút tudatos dolog, hogy megjegyzed, "harsh".
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #34194 üzenetére
Amikor mersz is a valóság kis darabját modellezed.
Sztem semmivel nem előrébb való a mérés, meg van annak is a maga baja. Sinus hullám vs zene, kábelek torzitasa, stb. Van, amiben jobb a muszer, van, amiben a ful. Altalanossagban. De mivel nem szkopot hallgatokitthon, ezert en sajat fulemmel merek.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #34184 üzenetére
Ahhoz képest, hogy csak fogalmakat jegyzel meg (tehát tudatos kellene legyen a dolog), ha akár hosszú idő után is meghallod ugyanannak az általad jól ismert felvételnek egy másképp (nem agyonloudness-elt, mert az túl feltűnő) kevert változatát, észreveszed a különbséget.
Vagy teszem azt nem kap olyan hangsúlyt egy résznél az üstdob. Emlékezni fogsz rá. Érzéseket, hangulatokat is képes vagy megjegyezni (nem feltétlen tudatosan), nem csak fogalmakat. -
DDL
őstag
válasz
dudika10 #34134 üzenetére
(#34124) DDL: hogy van-e hallható különbség, azt senki nem kérdőjelezte meg. A mértékről társalgunk. De ezt már személy szerint neked is írtam.
Én pedig azt írtam le többször is, hogy ebben az esetben nem flac vs mp3 a teszt, henem X vs. mp3.
A vita során keveredik elég rendesen a dolog. A hivatkozás az mp3-mal kapcsolatban egyszer CD/SACD máskor meg a FLAC. Márpedig ha a kérdés a flac vs. mp3, akkor tessék ugyanazon hivatkozást (ami nem így-úgy tömörített anyag!!!!!) letömöríteni mindkét kérdéses eljárással. Na ezek után tessék ezekkel az állományokkal ABXfixx hókamókákat elkövetni. Márha tényleg érdekel bárkit is a flac/ogg/ape stb. vs. mp3.Minden egyéb esetben legfeljebb az teszteled, hogy az MP3 mennyire hallhatóan változtatja meg a forrást....
-
Ribi
nagyúr
válasz
dudika10 #34102 üzenetére
Főleg, hogy egy idegsejt/kapcsolódás maga igen sok atomból áll...
Szubjektivitást meg nehéz leprogramozni, emiatt nem is próbálkoznak vele szerintem.
Mondjuk szerintem azt megtehetnék, hogy 1 rendszeren lejátszanak 1 teszt hangsort amit utána visszamérnek és összehasonlítják az eredetivel. Az eltéréseket meg megpróbálják összevetni az emberek által mondott tulajdonságokkal. Így talán kijönne valami. De az is lehet hogy már megtették, csak annyira random volt, hogy nem is foglalkoztak fele tovább. -
Ear001
addikt
válasz
dudika10 #34065 üzenetére
Az általad felhozott dolgok nagy része kizárható egyébként. De minek is kizárni, hiszen ég és föld a különbség, tehát ezek ellenére is bárki felismeri gond nélkül az mp3-at. Vagy mégsem?
És hogy lehet ezeket kizárni? Érdekelne.
Sehol sem mondtam, hogy mindenki azonnal és minden körülmények közt fel tudja ismerni egy zeneszám tömörített és tömörítetlen változatát, mint ahogy vannak olyanok, akik nem tudnak különbséget tenni két vörösbor között sem, mások viszont terroir szerint éles különbségeket éreznek, van akinek minden kávé keserű, mások aromák tucatjait érzik benne. Hogy mi közöttük és a hifis tesztek között a hasonlóság? Hogy akik nem érzékenyek ilyen téren, azok kétkednek, talán a savanyú a szölő effektus érvényesül, vagy egyszerűen ilyen lenne az emberi természetünk. A másik, hogy az adott érzék(elő)szervet kifárasztva, fokozott stresszhelyzetben természetesen csökken az adott ember felbontóképessége.
Elég belenyalnod egy citromba, majd utána cukrot tenni rá, és máris kételkedhetsz abban, hogy érzünk-e egyáltalán édes ízt, és fennen hirdetheted, hogy te A-B tesztben tudod bizonyítani az ellenkezőjét. -
törölt tag
válasz
dudika10 #33929 üzenetére
Mivel ezt még csak a fejhallgatós topikban jeleztem, az esetleges félreértések elkerülése céljából az itteni fórumtársak számára is jelzem: dudikát én egy ideje behelyeztem az eleve ignorálandó kategóriába, "s" fórumtárs mellé másodikként. Tehát én dudika semmilyen hozzám intézett megnyilvánulására sem reagálok, semmilyen helyzetben. Csak azért írom, hogy senki számára ne legyen furcsa adott esetben.
-
DDL
őstag
válasz
dudika10 #33865 üzenetére
Azért a különbség nagyságának megítélése erősen szubjektív. Ami nekem ég és föld az neked lehet, hogy nüansznyi . Ez persze fordítva is igaz. Függetlenül a lehallgatás körülményeitől. Az is előfordulhat, hogy az általános hangminőség jobban zavarja a hallgatót, mint a médiumok közötti különbség. Én pl. jártam már így...
-
-
törölt tag
válasz
dudika10 #31363 üzenetére
Felhívtad rá a figyelmet, hogy kiemelted a kontextusból, de attól ez még nem válik korrektté.
Ezzel együtt, újólag készséggel elismerem, hogy a két teljesen más helyzet, közlési cél, közlési tartalom és kontextus ellenére van különbség az olyan kitételek között, mint hogy "fajlagosan kb. ugyanannyit..." illetve hogy "fajlagosan (a vezeték méterárát tekintve) kevesebbet..." - még akkor is van különbség, ha a tápkábel fogyasztói árában jóval kisebb arányt képvisel a vezeték méterára, mint a hangszóróvezeték árában, és valamennyivel kisebb arányt mint az interkonnekt árában, - és egyébként a kontextusban van rá utalás, hogy miért tud az első kitétel is igaz lenni és a második is.
Ha ennyire szembe akarod állítani a két külön közlést, akkor kérlek tekintsd a mai szövegemet pontosabbnak, adekvátabbnak és árnyaltabbnak, és elnézést érte, hogy tegnap egy másik téma és másik kontextus közlési szándékának "hevében" sarkosabban, pontatlanabbul, árnyalatlanabbul, figyelmetlenebbül, óvatlanabbul fogalmaztam a kelleténél. -
HornedReaper
senior tag
válasz
dudika10 #31361 üzenetére
Gázon hevítettem, csak pár percig, reméljük tuti kis kristályok keletkeztek
Talán a "nyers" vezetéknél így is jobb lesz, most sima öntött IEC-kábelről megy az erőlködő.Ha nem válik be, marad a vastag, tömör 2,5 vezetékes, sok "műanyaggal" szigetelt kábel a kreálmányom helyére
-
törölt tag
válasz
dudika10 #31350 üzenetére
Habár a kontextusból való kiragadás a részedről éppenséggel nem volt teljesen korrekt, merthogy az sem lényegtelen, hogy a tegnapi mondatomban az "ugyanolyan (...) mértékű" kitétel egy másik témára vonatkozólag fogalmazódott meg, a mai mondatom után pedig a következő mondatban rögtön magyarázom is, hogy a tápkábel mögött levő készülék, és elsősorban a készülék tápegysége a "ludas" abban, ha a tápkábelcsereberét kevésbé halljuk (lásd: "Ha sok hálózati hatást semlegesíteni tud a tápegység, akkor nyilván kevésbé hallható a tápkábel variálás is." - kiemelés tőlem), mégis, mielőtt ezt magyarázkodásnak vennéd, készséggel elismerem, hogy a tegnapi mondatomban az "ugyanolyan (...) mértékű" megfogalmazás ebben az általános formában nem volt éppen szerencsés és pontos.
De azért a "magyarázkodásom" tartalma sem mindegy, miszerint a kontextussal együtt én nem teljesen azt mondtam, mint amit te a kontextusból kiragadva idéztél. Tehát nem "változik olyan meglepően gyorsan a világ".(#31349) fero02:
1.; Persze. sok ilyen tesztet csináltak már "szakemberek" is, köztük vakteszteket is. Már ebben a topikban is többen beszámoltak "házilagos" tápkábel tesztjeikről, legutóbb kb. két hete.
2.; Az előzmények ellenére egyébként nekem nincs "egekig magasztalt" tápkábelem, de az én rendszeremen biztos, hogy észrevenném, ha kicserélnéd "egy általad készített példányra". -
andorra
őstag
válasz
dudika10 #31319 üzenetére
Csúcsidőben nem azért rosszabb a hang, mert más erőműveket is rákapcsolnak a hálózatra, hanem az ipari fogyasztók "rontják" a hálozatot. Én szerencsére nem vagyok erre érzékeny, de van ismerősőm aki erre határozottan panaszkodott.
http://www.hifipiac.hu/szakcikkek/35-hangtechnika/75-az-ides-hzat -
törölt tag
válasz
dudika10 #31319 üzenetére
Előzőleg nem Paksról vagy Gabcsikovóról volt szó, az egy külön téma, hanem a szomszéd szobában bekapcsolt számítógépről, tévéről volt szó, amely témát persze még bőven lehet árnyalni aszerint, hogy ugyanazon a kismegszakítón van-e a szomszéd szoba konnektora mint a hifi berendezésé, vagy árnyalható a téma az otthoni hálózat egyéb felépítésbeli paraméterei szerint is, amelyek természetesen visszahatnak arra, hogy mennyire hallom meg a hifi berendezés hangminőségén a szomszéd szobában bekapcsolt számítógépet vagy tévét. Ilyesmiről szóló anyagokkal bőven találkozhatsz, ha olvasgatsz vagy konzultálsz. A paksi vagy a mátrai vagy a gabcsikovói vagy az ukrán áram hangminőségbeli összehasonlításáról még én se találkoztam "duplavakteszttel", de ugyebár nem is erről volt szó az általam lereagált hozzászólásodban, tehát az ezirányú visszakérdezésed... hogyismondjam...
Az off mondatodra vonatkozólag pedig ja-ja... (habár éppenséggel nem összevissza...)
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #31309 üzenetére
Du i, en azért nem hallom, mert szamuztem elso perctől a kapcsiuzemueket hifi közeléből, amennyire lehetett. Plusz most mar külön Fazison, ösvényén megy a hifi. Az se ártott, pedig nálam nem wago, hanem 2cm hosszan forrasztott rezvezetek megy falban. Az ösvény meg a pincében.
Amúgy szidjatok a kapcsuzemu tapokat,de pl hta csöves Állítólag azzal a legjobb hangú. -
andorra
őstag
válasz
dudika10 #30888 üzenetére
Ha nem így lenne, az illető nem kérné ki olyankor a véleményemet, amikor néha megjelenek nála, mondjuk úgy negyed, vagy félévente. Én még két olyan rendszere hangjára is elég jól emlékszem, ami évekkel ezelőtt volt. De ha figyeltél, most nem rólam volt szó.... A lényeggel véletlen se foglalkozz ! Mert a jelen példában ez az, hogy az affinitás a fontos a hifizésben, a zenei hallás, meg sok más egyéb tudás, nem árt ha van, de nem az a meghatározó. Sokaknak nincs az otthoni zenehallgatás magas minősége iránt igénye, még akkor sem, ha egyébként zenével foglalkoznak és kitünő a zenei hallásuk.
-
PuMbA
titán
válasz
dudika10 #30292 üzenetére
A másik, hogy mi az, hogy bugi?
Mert ha a Sony W200 telefonom + hozzá adott füles a telefon EQ-jával kiegészítve úgy szól, hogy éneklek mellé és összevissza csápolok ütemre, akkor egy bugis rendszerrel kiugrok az ablakon vagy mi?
Ezek szerint nálam csak annyi a bugi, hogy ne verje szét a fejem a magas és ne legyen nagy kiemelés abban a tartományban ami van.
-
blattida
nagyúr
válasz
dudika10 #30023 üzenetére
Ebben a hifinek nevezett műfajban nagyon sok olyan dolog van, mely alapján azt gondolhatnánk, hogy az apró dolgok nem számítanak, pedig az esetek döntő többségénél nagyon is számítanak.
A konnektorból kijövő hálózati áramnak taj mindegy, min megy keresztül, de a fülünknek nem, és igazából ez a lényeg. -
törölt tag
válasz
dudika10 #29950 üzenetére
Persze, hogy visszaállítható, ezt nem tagadja senki. Más azonban a zenehallgatási készülékek gyakorlata, mint az elv. Mint ahogy te is a gyakorlat másságára alapozva mutattad az SACD vs. CD számtanpéldát, hiszen ha csak az elvet vennénk, akkor semmi jelentôsége nem lenne a nagyobb mintavételi frekvenciának, - és az most nem ide tartozik, hogy az SACD persze más dolgokban is jobb, lásd dinamika, sávszélesség...
bajnokpityu: Ilyesmirôl beszélek a zenehallgatási készülékek gyakorlata alatt, de másról is, hiszen már a mintavétel alatt is sok torzulás lép fel. És máskor is. És az meg egy külön kérdés, hogy az a jól-rosszul szintetizált szinuszhullám mennyiben reprezentálja az eredeti hangszerhangot.
-
bkercso
nagyúr
válasz
dudika10 #29947 üzenetére
Ha valóban "hallunk" 20kHz fölött - amit nem zárok ki, csak eddig bizonyítékkal nem találkoztam, egészen a fenti cikkig - , akkor igazad van. Ha nem hallanánk, akkor előáll 2 pontból a szinusz, mert felrajzolom a háromszögjelet és meredeken megszűrőm, aztán tádáá: szinusz lesz!
-
ozzy711
őstag
válasz
dudika10 #28044 üzenetére
Na most akkor tisztázzunk valamit. Nagy tisztelettel nem kértem senkit, hogy a hangkártyámról értekezzünk... Baromira nem érdekel a 32 bit ez igaz, úgyhogy ezt lezárhatjuk!
Most néztem speedfire képét, ( ott a szerintem is a 32 bites fájl lesz a gond ), de nekem egyéb fájlokkal is gondom van ami a többi kimeneten vígan megy, csak erről beszéltem!
-
ozzy711
őstag
válasz
dudika10 #28042 üzenetére
Elvileg nem, de az asio driver engedi állítani. ( ha nem tudná, akkor miért ajánlaná fel a lehetőséget? ) Egyébként is tök mindegy, mivel csak max. 24 bites felvételeim vannak, úgyhogy egyenlőre a gyakorlatban nem tesztelhetem le.
Szóval lényegtelen az egész okfejtés!
Ott tartottunk, hogy a wasapi kimenettel vannak formátum lejátszási ( többek között dts ) problémák, úgyhogy kissé elkanyarodtunk. -
válasz
dudika10 #27913 üzenetére
A Tv-n alapvetően tv adás megy jelenleg, korábban a képem is ott volt, egy hdmi összeköttetéssel, és épp vagy a pc-ről néztem filmet, vagy a tv ment... ott elég volt a 3m-es jack a pc-be.
Most a gép át lett helyezve, így a filmnézés marad a tv-n, vagy tv adás, vagy usb adatforrás személyében, ergo ezért jobb ott az optika.
Igen a 8méter nekem is húzós értéknek tűnik... nem véletlen a gyári méret sem...(#27914) Patice
3 lehetőség van, koax, jack és optika, a koax lehet még az út... a pc-hez. -
Speeedfire
félisten
válasz
dudika10 #27813 üzenetére
Még a magas/mélyközép csak csak, de az hogy csak a mély.
Na az már lehet sok lenne nekem.Még mindig hangfal állvány. Látom sok wharfedale alján kis hegyes lábak vannak. Ilyenből lehetne magasabban csinálni? Vagy még mindig a tömör fa a legjobb? Esetleg tömör fal alján ilyen hegyes lábak? Kell a kb. 30cm-es talp neki.
-
blattida
nagyúr
válasz
dudika10 #27595 üzenetére
Nem ez a lényeg.
A zebra rövid, a gyalogátkelőhely hosszú, ezért lett ez a köznyelvi neve.
A hangfal elnevezés szimplán hiba, valaki anno rosszul kezdte el használni és elterjedt.A nem félreértés nem magyarázat, mivel tudom, hogy sokan így használják, de ettől még helytelen.
Én nem pattogok, meggyőzni sem akarlak, sem téged, sem mást itt a topikban, mivel tudom, hogy úgysem fog sikerülni...de azt hiszem, itt Ti kezdtetek el 'pattogni' lancerboy beírása (ami, amúgy teljesen jogos volt) miatt.
-
blattida
nagyúr
válasz
dudika10 #27584 üzenetére
Igen, csak a zebra, mint állat, úgy csíkos, mint a zebra, mint gyalogátkelőhely, ezért is lett ez az általános neve.
Ellenben a hangfal egy fal, a hangdoboz pedig egy doboz, ergo, nem felcserélendő.
Az nem kifogás vagy magyarázat, hogy neked melyik tetszik jobban.
A hangdoboz valóban hosszabb, mint a hangfal, de csak két betűvel, míg a gyalogátkelőhely több, mint a duplája a zebrának.
Azt hiszem, hogy ez nem szőrszálhasogatás. -
blattida
nagyúr
válasz
dudika10 #27562 üzenetére
Az nem egészen analóg a hangfal-hangdoboz példával, ráadásul a gyalogátkelőhely hosszú, ezért sem használja a köznyelv.
Sokkal inkább szőrszálhasogatás lenne, ha valaki a leszállok kifejezést nem használtatná, ami tartalmilag jogos is lenne, de az teljesen beépült a köznyelvbe és nincs helyette más, normális kifejezés. -
törölt tag
válasz
dudika10 #27562 üzenetére
Lehet, hogy szőrszálhasogatásnak tűnik, de ha már van egy szép és árnyalt anyanyelvünk, akkor használjuk helyesen, s legyünk büszkék rá!!! Én pl. idegbajt kapok, ha a céges francia gépen kell írnom, amin sehogy sem lehet egy-két hosszú ékezetes magánhangzót kicsikarni...
-
blattida
nagyúr
válasz
dudika10 #27529 üzenetére
Én tudom, meg is tudnám csinálni, de nincs rá időm.
Ne mond már, hogy olyan nehéz egy egyszerű műanyag dobozba beszerelni, pár lukat fúrni, sorjátlanítani, csavarozni és forrasztani?!Keresne vagy esetleg keresnél vele egy kis pénzt, ami a mai világban nem egy rossz dolog.
-
Speeedfire
félisten
válasz
dudika10 #27492 üzenetére
Miért transzformálják fel párezer voltra majd vissza a hálózati feszt?
Passz, nem tudom. De az áram korlát biztos nem hálózat felől jön. 16A-t bírnak a normál családi háztatások ha jól tudom. Az meg 16*230=> 3680VA.
Szóval innentől kezdve ha te áramkorlátot írsz, akkor az csak a trafó lehet.
De valóban elmentünk.
Amúgy akkor miért az van, hogy az erősítőknél is 4ohm-ra nagyobb kimeneti teljesítményt írnak, mint 8-ra? -
Speeedfire
félisten
válasz
dudika10 #27490 üzenetére
De mivel az áram a korlátozó tényező, ezért kell az áramot tartalmazót figyelembe venni.
Csak ott korlát az áram ahol a trafó kicsi, ha megvan a 2x táp (általában ennyivel kell több), akkor nem lesz az áram a korlát. Ezt szerintem hiába ragozzuk.Én is direkt túlméreteztem a trafómat a következő erősítőmben, hogy ne ez legyen a gyenge része. 300VA meg talán elég lesz akár 2ohm-on is.
-
bkercso
nagyúr
válasz
dudika10 #27479 üzenetére
Ha 4 ohmra kisebb a leadott teljesítmény, akkor gondoltam, hogy az áram a korlát. Nyilván a Te képletedre asszociált először KMT.
Amúgy a hatásfok max. hangerőn 4 ohmra fele akkora, mint 8 ohmra, tehát a hűtés is lehet szűk keresztmetszet.Speeedfire: Igen, így lehet erősítőt leégetni.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #27177 üzenetére
Igen,ez a buffer szerintem eléggé alapvető bizonyos szint fölött.
Egyébként teljesen ez sem tökéletes. TEknikailag nem tudom mi az oka, (csak tippelgetem), de nem lesz tőle tökéletesen jittermentes.Ugyanis több óra, asrc,mifele ott figyel a dacban, squeezeboxban, és még mindig nem értem el a lemezjátszó természetességét. Tápokkal is tökig ki van szolgálva mind a squeezebox, mint a dac(ez is úgy tűnik valamiféle jittercsökkentéshez segít), és még mindig nem tökéletes.
De igazából nem zörget már. Hifizésből mostanság léptem át a zenehallgatásba. Remélem végleg
-
törölt tag
válasz
dudika10 #27174 üzenetére
Igen, ez véleménykülönbség, mert a helyesbített formájában továbbra is vállalom a mondatomat.
Szerk.: Megjegyzem, azért bajnokpityu nem éppen arról írt, hogy gond nélkül működött a bitpontosság. A jelnek az időbelisége is alapvető része, lásd a Pityu által oly sokszor hangoztatott jitter (is) alapvető gondot jelent. (De magába a vitába én nem akarok újólag belemenni, csak a mondatotdat akarom pontosítani.) -
törölt tag
válasz
dudika10 #27128 üzenetére
(Megjegyezvén, hogy az áru ára mindig naggyon sok mindennek, elsősorban a kereslet-kínálat hatásának a függvénye) pontosítalak, ugyanis az analóg hangtechnika eredendően sokkal olcsóbb, az eszközeinek a létrehozása sokkal kevésbé erőforrásigényes mint a digitális hangtechnikáé. Ez alól természetesen kivételt képeznek a hanghordozóknak hálózati úton terjeszthető formái, ez hasonló az e-könyv versus papírkönyv problematikához.
A nekem címzett részhez most csak annyit, hogy amit te a számítógépeden látsz, az csak egy (felettébb leegyszerűsített) modellje a valóságnak: egy 2+1 (síkbeli és időbeli) dimenziós, koordinátarendszer-szerű modellje egy (legalább!!!) 3+1 (térbeli és időbeli) dimenziós eseménysornak, amely eseménysor (konyhanyelven megfogalmazva: zene) egyébként nem koordinátarendszer-szerű, hanem (a mai tudásunk szerint) egyszerre (legalább 3+1 dimenziós) hullám- és részecsketermészetű, egyúttal relativitásalapú és kvantummechankai) jelenség, amely sokkal-sokkal bonyolultabb annál, ahogyan az oszcilloszkóp modellezi. (Megjegyzendő, hogy a digitális műveletek során még abban a számítógépes modellben sem mindig pontosak az "egyesek és a nullák", kissé leegyszerűsítve ezért vannak a hibajavító algoritmusok, amelyek statisztikai becslések alapján többé-kevésbé sikeresen interpolálni próbálják az eredeti "egyeseket és nullákat", amelyek esetleg elvesztek a digitális műveletek során.) Az "egyesek és nullák" bizony marketingszöveg, ha zenéről van szó.
Úgy látom nem mindenki számára érthető, ezért "egyszer és mindenkorra (
)" leszögezem, nekem általánosságban semmi gondom nincs a digitális hangtechnikával, természetesnek és logikusnak veszem az elterjedését, magam is örömmel kihasználom az előnyeit. Konkrét megnyilvánulásaival van bajom, mnt ahogyan természetesen az analóg hangtechnikának is rengeteg konkrét megnyilvánulásával bajom van. Az pedig mondhatni egyéni szociális problémám, hogy a kétféle hangtechnika eddig kifejlesztett és alkalmazott eszközei által elért színvonalat tekintve analóg eszközökön-eszközökkel olcsóbban és jobb minőségben lehet zenét hallgatni, mint digitális eszközökkel. Ha a digitális hangtechnika mondjuk az SACD formátum színvonalán kezdte volna pályafutását, és ahhoz képest csak felfelé emelkedett volna, akkor én is sokkal pozitívabban kezelném a konkrét megnyilvánulásait, és nem kezelném "ősbűnként" a megjelenését.
Off: Még egyszer egy megfontolásra érdemes szempont: az én (még interneten is) méltányos, érvszerű (hogy véletlenül se legyek álszerény: művelt), mondhatni szenvtelen vitastílusomnak visszatérő jelleggel "lenéző stílusként" való beállítása nem az én stílusomról szól természetesen, hanem azoknak a stílusáról és kisebbségi érzéséről (illetve az emiatti kognitív disszonanciájáról), akik folyamatosan lehülyézik, lebarmozzák, leökrözik stb. stb. a fórumtársaikat (amit nem tennének meg, ha szemtől szemben, népiesen szólva "kartávolságban" lennének). Félreértés ne essék, ez nem rólad szól, konkrétan a te stílusoddal különösebb baj nincsen, ám az én stílusom lenézőnek ábrázolgatása félreértés, adott esetben szándékos félremagyarázás.
-
törölt tag
válasz
dudika10 #27077 üzenetére
Az biztos, hogy fejhallgatón, jó erősítővel el lehet érni, hogy ne hallja az ember az alapzajt, de hangdobozzal én még olyan erősítőt nem láttam, aminek ne hallottam volna legalább egy ici-pici alapzaját. Ha bkercsoé ennyire csöndes(ek), akkor lehet, hogy másban is jó(k).
-
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #27066 üzenetére
tapasztalatom az,h amikor már a zenére figyelsz, ott kezdődik a hifi. ez nem wattokról,terhelhetőségről szól.
pl: 10W az elég nagy nappalimban mindenre elég. 13cm mélyes pici monitor bőgőzés közben lazán remegtette a kanapét. Asszem 30W volt a hivatalos terhelhetősége. Ennél kisebb teljesitmény/terhelhetőség nem tudom,h van-e...
-
Pecc
őstag
válasz
dudika10 #26917 üzenetére
Ami jól szól számunkra az rögtön kitűnik ha tetszik ezt gondolom. Ha erőszakolni kell, az már nem épp a zenehallgatás élménye. Illetve meg lehet szokni, de attól nem fog tetszeni.
Igazad van, valószínűleg javíthatatlan vagyok. Legalább annyira, mint aki azt mondja, hogy halgass lineáris rendszert ami nem éppen tetszetős hangot produkál számomra. -
-
AMDFan
addikt
válasz
dudika10 #26611 üzenetére
Igen hangfalat ki lehet fogni 25-30 környékén normálisat, de én erősítőt még nem láttam 20-25-ért normálisat. Biztos vannak alkalmi vételek, de ha most azt mondanák, hogy itt van 50 ezer forint, ebből kell valami normális hangot kihozni, akkor vennék egy aktív 2.0-t. Arról nem beszélve, hogy annak aki nem hifibolond, annak mennyivel praktikusabb egy aktív cucc. Ha ne adj isten számít az is, hogy esztétikusan nézzen ki, akkor meg pláne nem vennék vintage erősítőt.
Alaplapival kapcsolatban szintén érdekesség, hogy nemrég fejlesztettem gépet, ebben ALC889-es az integrált, és lényegesen rosszabbul szól mint az előző alaplapom ALC888-asa. Régebben megemlítettem, hogy én a K601-et is elhallgatom integráltról, akkor páran kétkedve fogadták ezt a füles topikban. Na erről az ALC889-ről én sem hallgatom. Viszont haveromén szintén ALC889 van, szintén Gigabyte alaplap (más típus, az övé egy komolyabb lap), és a kettő totálisan eltérő módon szól, az övéről szintén el lehetne hallgatni a K601-et, ha lenne benne elég erő. Szóval nem egyértelmű dolgok ezek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- Autós topik
- Napelem - 100%-os támogatású pályázat
- Medence topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Milyen TV-t vegyek?
- Automata kávégépek
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest