- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mobil flották
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamoo
nagyúr
válasz
ProdyG #88181 üzenetére
Én azt mondom hogy nincs értelme Cinnamon fölé menned. De még az is lehet "túl sok".
De ez is csak egy vélemény...
Ne akard, hogy más döntse el helyetted. Elcsépelt már, de tényleg csak a saját fülednek, szemednek hihetsz... Főleg ha ilyen vitatott dolgokról van szó.Bár én szívesen megteszem hogy döntök helyetted ha eladod a GS10 állványodat.Ritka esetek egyike amikor egyetértek Vikthor-al.
Szánd rá azt az oda-vissza postaköltséget.
-
válasz
ProdyG #88181 üzenetére
olyan helyről érdemes kábelekkel kísérletezgetni, ahol vissza is tudod vinni ha nem hallasz majd ki difit vagy kicserélik másra, hogy ne bukd el a lóvédat. Én még mindig azt mondom, hogy próbáld ki ezzel is azzal is és ha lesz difi hangminőségben, amire van esély de nem sok sőt ronthat is... A jobb és megéri neked a plussz sok tízerer akkor hajrá ha meg nem, akkor költheted másra.
-
mettek
addikt
válasz
ProdyG #86414 üzenetére
valószínűleg igazatok van tamo-val
Teló kiiktatva.Tervbe vettem egy dac-os denon dc lejátszót de csak később. Aztán így újra előtérbe kerül a cd. Nem gondoltam volna hogy egyszer újra cd-vel fogok zenét hallgatni...
Egy kérdés még ezzel kapcsolatban. Az asztali szgépemben egy asus xonar d1
hangkártya van és ha ezt optikain kötöm rá a az erősítőre akkor a hangkártya dac-ja mennyiben szól bele a minőségbe? ronthat a minőségen?
-
BBéci
legenda
-
-
Patice
nagyúr
válasz
ProdyG #73410 üzenetére
A régebbi Gold szerintem jobb lehet hangban, mint az RX. Magasabb kategória volt akkor is, most is. Igaz, hogy az RX a membránt a GS-ből örökölte, de mögötte azért szerintem van difi + a váltó sem mindegy.
Sok gyártónál az egymás utáni termékszériákban a hangszórókészlet akár lehet ugyan az és a hangminőségbeli különbséget csak a váltó különbsége adja.
RX-em van, de soha nem tudtam még összehallgatni GS-sel, csak elméletileg fejtegettem itt a különségeket.
AVX-en most van fent két hirdetésben egy egész házimozira való szett GS-ből.
-
junkpod
veterán
válasz
ProdyG #58964 üzenetére
ProdyG: most már erre gyanakszom én is.
CHaooSS: adottság, anno valamiért kihagytam a padlo becsövezését, pedig minden ilyet gondosan elterveztem...
BBéci: ha csak a kanapé mellett lenne... Asszem itt soha nem fogom elárulni hol lakik pontosan a sub
ricsik: gyanús, egy földhurok is megfordult a fejemben de nem tudom, hogy kéne ezt megoldani
Sefter: legolcsóbb kácsa kábel, egy csőbenn futnak: ethernet, kabeltv, surround és sub. -
dunkel
őstag
válasz
ProdyG #58940 üzenetére
Az a szabály, hogy úgy állítsd be ahogy a legjobban szól
Vannak irányelvek amiket Oldfighter kolléga leírt. Ebből elindulhatsz. Próbálj ki több pozíciót majd hagyd ott ahol a legjobb. Ha nem egyértelmű/nem tűnik fel azonnal, akkor hagyd ott 1-2 napig és ismételd meg a folyamatot. A doboztologatás mellett a dobozok forgatása ugyanúgy játszik.Ha véletlenül nem a szabályoknak megfelelő elrendezés tetszik a legjobban, akkor titkold el, nehogy ki legyél közösítve!
-
Tamoo
nagyúr
válasz
ProdyG #56396 üzenetére
Hi-Fi topikban szerintem többen tudnának segíteni mint itt.
-
BBéci
legenda
válasz
ProdyG #56258 üzenetére
CD-játszót keress! Összehasonlítottam LX55-öt egy 19 éves szintén Pioneer CD-játszóval és az öreg készülék nyert.
(#56259) ginola
Jamo.
Mit jelent az, hogy a hallgató mögé 20 fokos szögben?(#56244) Patice
Nem feltétlenül csak a mélyközepek dolgoznak ellentétes fázisban, hanem az összes hangszóró. Egyes dipólokon csak magassugárzóból van kettő. -
JohannZimu
senior tag
válasz
ProdyG #55854 üzenetére
Én az Arcam mellé vettem egy Olive-t zenelejátszónak. Összevetve digitális forrásról (Oppo) Arcam dacjával, az Olive analóg forrásként jobban szól. SZVSZ egy jó DAC-al rendelkező forrás analógon bekötve az Arcamba jobb eredményt adhat. Nyilván minden eredmény a komponensek összességétől függ, vannak nagyon jó külső DAC-ok, de az elé is kell jó digitális forrás illetve jó forrás forrása (hanganyag)...
Viszont itt is el lehet költeni bármennyit egy jó forrásra és a lánchoz illeszkedő analóg IC-re, stb.
Szerk: analóg forrás esetén tudod használni a "Stereo Direct"-et.. -
Tamoo
nagyúr
válasz
ProdyG #55854 üzenetére
1. szerintem ne gondolkozz
2. próbálgatni kell
3. mindben van dac, de nem érdemes használni. Én spec htpc párti vagyok.
Én amit javasolnék az a forrás fejlesztése, esetleg egy jó usb/spdif transzport vagy valami jó hangú hálózatról streamelni képes cucc. (itt nem az olcsóbb ilyet tudó médialejátszókra gondolok)
Ha ezen a téren fejlődést akarsz, zsebbe kell nyúlni, mindenképpen érdemes pár "lépést/kategóriát" átugrani.Ha ez megvan értelemszerűen utána érdemes a digitkábelekkel próbálkozni.
-
BBéci
legenda
válasz
ProdyG #55530 üzenetére
Remekül lehet házimozizni sztereó erősítővel és egy pár jó hangdobozzal is. Gyakran megesik, hogy a szubládát be sem kapcsolom, a filmek egyharmadát úgy nézem. Pedig ha valaki házimozi mániás, akkor az én vagyok.
Igaz, a frontsugárzóim tisztességesen megszólaltatják a 31 hertzes mérőjelet is. -
Patice
nagyúr
válasz
ProdyG #55314 üzenetére
Válaszaim:
1. Már párszor leírtuk itt a fórumon, hogy álló frontok esetében is azért hasznos a vágás (SMALL-ra állítás), mert így megszabadítod a hangfalakat és az erősítőt is a mélyhangok előállításától, mert ezekhez sokkal több energiára van szükség és a hangszórók sem ezekre az extrémnek számító terhelésre lettek igazán kitalálva. Erre van a mélynyomó. Annak az a dolga, csak a mélyek hangosítása, leadása. Mellesleg a többi csatorna is kevesebb torzítással tud szólni, ha levágod a frekvenciatartomány alját a jelükből és az AVR sem fog erölködni velük még nagyobb hangerőn sem.
Állványos doboz elég lehet előre is, ha kicsi a helyiség, ahol mozizol, de mivel állványra kell rakni őket ugyan annyi a helyigényük, mint álló társaiknak. Álló front akkor is jól jön, ha pl. régebbi filmeknek, TV adásoknak a sima sztereó hangját hallgatod, vagy koncertfelvételek esetén a sztereó hangsávot.2. Szteró zenében nincs annyi mennyiségű mélyhang a szub és mély tartományban, hogy álló frontok esetén érdemes legyen levágni. Meg lehet tenni, de minek?
Álló frontoknak azért illik olyan mélyre menniük, hogy meg tudják szólaltatni a zenében található frekvencia tartományokat. Arcam mozierősítő létére zenén is jól teljesít (leírások alapján írom ezt), a múgy a mozierősítők annyira alkalmasak (állítólag) zenére, mint a sztereó erősítők mozira.
-
-
BBéci
legenda
válasz
ProdyG #55370 üzenetére
Akkor mégiscsak jól emlékeztem, megmaradt bennem valami a 10 hónapos AVR300 használat után.
Szerintem semmiféle zenéhez, még templomi orgonamuzsikához sem kell szubláda, ha normális állódobozai vannak az embernek. Ez Rád érvényes, szóval azt javaslom, elégedj meg a Monitor Audio mélyhangjaival.
Egyébként meg azt csinálsz, amit akarsz.(#55371) Sanci38
Magasan jobb, de leginkább képminőségben és a kérdés hangra vonatkozott, amit nem igazán értek.
A BDP-LX55 egy kivételesen jó sikerült lejátszó. 200000 Ft alatt nem vennék mást, drágábban pedig csakis OPPO-t. -
BBéci
legenda
-
adodaniel
őstag
válasz
ProdyG #55257 üzenetére
Ha mondjuk az van odaírva, hogy 50 Hz +/- 6 (vagy még több) dB, akkor az a doboz nem 50 Hz-ig lineáris, hanem jóval feljebb tud csak az lenni. 6 dB-enként duplázod az adott frekvenciát (ha jól emélkszem) és megkapod a valós adatot.
A két számítás: 50+6/6*50=50+50=100
45+3/6*45=45+22,5=67,5 -
Patice
nagyúr
válasz
ProdyG #55171 üzenetére
Ha a hangfalaid specifikációit nézed, akkor légyszi nézd meg azt is, hogy az adott Hz-eket milyen meredekséggel/eséssel tudják?
Ha mondjuk az van odaírva, hogy 50 Hz +/- 6 (vagy még több) dB, akkor az a doboz nem 50 Hz-ig lineáris, hanem jóval feljebb tud csak az lenni. 6 dB-enként duplázod az adott frekvenciát (ha jól emélkszem) és megkapod a valós adatot. A fenti esetben ezzel a számolással 100 Hz jön ki. (Magnat-oknál és más gagyibb rendszereknél láttam már +/- 10 dB-es adatot is.
)
Ha mondjuk egy doboz (specifikáció szerint) 45 Hz +/- 3 dB, akkor az 67,5 dB-ig lehet effektíve lineáris.
Igaz ugyan, hogy az 1-2 dB esést még nehezen érzékeli az ember füle, főleg a mélyhangok esetében, de egyéb trükkökkel (pl. reflex doboz) ez a határfrekvencia lejjebb tolható.
Az már megint más kérdés, hogy a gyártók mekkorát mernek hazudni a termékeik specifikációik megadásakor.
Pl.
Frequency Range (+/-3 dB) [Hz] 43 - 25.000
A fenti példa alapján számolva kb. 65 Hz-ig képes lemenni a gyártó szerinti speckó alapján, ami a reflex dobozt és a 16,5 cm-es mélyközepet elnézve elég reálisnak tűnik.
Másik példa:
Frequency range: -6dB at 25Hz and 33kHz
Frequency response: 32Hz - 28kHz ±3dB on reference axis
Itt két adatot is közöl a gyártó, de összhangban vannak, az egyik alapján 50 Hz, a másik alapján 48 Hz az alsó linearitás határa. Ezek az értékek is jók, főleg, hogy itt már két 25 cm-es mélyhangszóró adja a frekvenciatartomány alját.
(A különbség ugyan nem számottevő a két doboz között - látszólag - de a Diamond 800-asok szerintem nem fognak küszködni az 50 Hz-el sem, míg a Dalinak ez a frekvencia már túl alacsony és lineárisan csak nagyon nagy torzítással lesz csak képes megszólaltatni.
Ezen cikk-fordítás alapján a Dali-hoz 80 Hz vágás jó (vagy akár 70), míg a Diamond-okhoz 40 Hz (inkább 50), ami szerintem reális.
(#55178) bajnokpityu
45-ig lement, de milyen eséssel?
-
-
Tamoo
nagyúr
válasz
ProdyG #54309 üzenetére
Nyilván amit egy szubnál lehet. Semmi extra hókuszpókusz.
(#54306) gyurczy:
ez eléggé adja
-
robi-k
őstag
válasz
ProdyG #54239 üzenetére
hiVOX Zoli is pont ezt mondta nekem, amikor régebben beszélgettünk a Hi-Fi/High-End témáról, hogy az erősítő csere nagyságrendileg többet hoz a hangdoboz cseréhez képest, és ő azt vallja, hogy az nem bűn jobb erősebb erölködőt venni (és megfelelő kábelt is), mint ami elvileg járna az adott hangfalhoz.
-
törölt tag
válasz
ProdyG #53604 üzenetére
Nem csak ott oxidálódik: hanem ahol leszorítod ott lejön a vezetékről a lakkréteg és ott is elterjed, de hamarabbl végigeszi a rozsda (oxidáció) a szabadon álló végétől mivel ott a levágás miatt nincs lakkréteg és szabadon is áll, ezért több nedveség éri .
Megoldás lehet ha bezsirozod a végét, ott úgyse kell vezetnie.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Tőzsde és gazdaság
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Yettel topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One mobilszolgáltatások
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Építő/felújító topik
- Revolut
- Windows 11
- További aktív témák...
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest