- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
DR|FTK|NG
veterán
válasz
tatabike #47386 üzenetére
Köszönöm.
Az szerintetek nem lenne zavaró, ha a plexi enyhén sötétített lenne?
És az hogyan lehetne megoldani, hogy továbbra is matt felületű maradjon a kijelző? A matt(vagyis nem fényes) plexik mennyire ritkák/gyakoriak?Lehet, hogy hülyének tűnnek(vagy azok is) ezek a kérdéseim, de eddig 2 szétszedett monitort láttam(egy CRT és egy üveges LCD monitort)
-
csumpa93
tag
-
Xantor
tag
-
Pete55555
addikt
válasz
tatabike #47165 üzenetére
Köszi, ezt jó tudni
Közben megcsináltam, és jó is lett, kipróbáltam, tökéletesen műkösik a mély is, illetve a házimozim szatelitjét is szépen működteti. Egy baja van már csak, hogy a jobb oldali kimenetek nem működnek sem elöl, sem hátul. Még megpróbálok kísérletezni holnap, hátha a balansz állítódott el, de ha nem akkor hardveresen mi lehet a hiba ?
Így néz ki most, nem lett túl szép forrasztás, de a célnak megfelel, meg nem is túl ronda azért
-
Honkydoo
őstag
válasz
tatabike #47052 üzenetére
Jah, végül is kivitelezhető a dolog, főleg úgy, hogy talán tudok szerezni dremert is. Majd meglátjuk.
Egyébként van valami tipp, hogy a méretarányos sablonokat hogy helyezzem rá a fémlemezre? Gondoltam arra, hogy egyszerűen odafogatom valamivel, de félek, hogy lecsúszik..imibogyo:
Igen, gondoltam, hogy az ár ami magas egy ilyen gépnél.
Jó, nem erőszak.Majd ha tudsz dolgozni fémmel, kíváncsi leszek a képekre.
-
Rivaul
addikt
válasz
tatabike #47052 üzenetére
Plexit flexel siman. En is vagtam vele sokat otthonra es soha nem volt bajom. Megfelelo vekony korongot kell valasztani hozza es az nem barmolja szet.
imibogyo
Nem ertem mit keres ebbe a topicba a geped (idezojelesen persze) Bar ki buszke lehetne ra. Gratulalok hozza es minden elismeresem azoknak akik ilyesmiket osszeraknak otthon
-
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #47047 üzenetére
Én sem tétlenkedtem a hétvégén.
A képek között láthattok próba marásokat is már, bár még csak kettőt.40x40 mm-es "kockát" vágattam a géppel
első eredmény - 39x41 mm
második kalibrált eredmény - 39,9x40,3 mmSajnos ennél a pontnál elfogyott az időm és már nem tudtam tovább kalibrálni a gépet. A backlash sincs még sem kimérve, sem kompenzálva. Jövő héten érkezik az indikátor órám, azzal már jobban be tudom majd állítani a tengelyeket, mint most egy kézzel odafogott tolómérővel.
-
DR|FTK|NG
veterán
válasz
tatabike #47040 üzenetére
Ez mit szívott? Szőrös-disznó fingot?
Nekem van egy tabletem, szeretnék tőle megválni. Inkább gariztatnám, mert akkor "kapnék" 20k-t. Aki megvenné, ő csak szenvedne vele, mert nagyon lassú és a kijelzője is pontatlan(+mindig lefagy és kifagy).
Még van 1 hónapom gariztatni. -
do3om
addikt
válasz
tatabike #47024 üzenetére
Amúgy én is annak nézem.
A lapost még nem szedtem szét, de chipset hűtőknél raknak rá ahogy a képen is van körbe a chip körül. Látható hogy ahol érintkezni kel ott szabadon van a fém felület. De a hűtendő chip tetején vannak kis kiálló alkatrészek-vagy mik, azokat védi ez hogy szerelésnél amikor még billeghet, odakoccanhat ne a fém kapja el hanem a rá ragasztott puha anyag, ami nem hővezetés célból van ott hanem védelem. Egy kicsivel magasabb is lehet ez mint a chipp felülete, de rögzítésnél szépen ráhúzod, Biztonságosabb mintha egyből a chippel érintkezne. Igy már helyes pozícióban van a borda és nem billen, mozog, igy húzod rá nem sérül a chip sarka.
Szoktam használni ilyet.Ha nincs alatt hűteni szükséges chip ahol az a fekete cucc van akkor az nem G-pad.
Ennyi. -
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46808 üzenetére
hanem köztes állapotok is vannak
Tudom, ahogy pantográfon is. Meg adod neki a pontos marási mélységet az állító tüskével (ahogy a képen is láthatod digitális útmérővel is szerelik) és a final pass-ig, akár 3-4 mélységet is vehetsz nyugodtan. Ez persze macerásabb, mint a CNC, de megoldható. Ha jó a sablonod még akár ívben is dolgozhatsz, akár 0,1 mm pontossággal is. De még egyszer mondom nem meggyőzni akarlak, konkrétan nulla tapasztalatom van gránit/márvány/kő területen, csak eljátszottam a gondolattal, hogy szerintem mennyire alkalmazható egy ilyen technika más területeken. -
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46806 üzenetére
A pantográf lényege is pont ez, hogy ha kell, akkor 100x is végig tudj menni ugyanazon a szakaszon (ha mondjuk az anyag nem engedi az egy lépcsőt, vagy szélesebb kell, mint a marófej) erre van a sablon. Ezért nem értem ezt az indokot. A linkelt videókban sem egy lépcsőben dolgoznak. Ez még fánál is néha nagyon sok lenne, nem hogy mondjuk acélnál.
De azt értem én, hogy más felhasználás. Nem lehet valami olyan, mint a Windex, hogy mindenre jó. Azért én szívesen kipróbálnám, hogy mit tud egy pantográf maró kőben. Mert azt látom, hogy CNC-vel sima ügy.
-
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46804 üzenetére
Plusz az is némileg 3D, mert 'V' vagy 'U' - keresztmetszetű a véset.
És amit linkeltem az micsoda? Ez csak marófej kérdése.De leginkább az idő volt a fő tényező, mert amíg kimarta a gép, lehetett mást is csinálni.
Ez tiszta sor.A második kütyü az egy teljesen fapados másológép. Újat létrehozni nem tudsz vele, csak másolni egy már meglévő dolgot. Abban nincs semmi extra.
És ezt nekem mondod? Már túl vagyok, vagy három ilyen gép építésén. Azért is linkeltem. Egyébként simán tud "alap" pantográf módban is működni, tehát annyit mint az első ez is tud. Az meg, hogy újat létrehozni nem tud az ok, de egy név és évszám felvésésénél nem is kell újat alkotni, elég ha a kilegózott adatokat át tudod vele másolni.És van méretben feljebb is pantográfból, amivel még acélt is lehet mókolni.
De ezek csak ilyen ötletelős dolgok voltak, én is CNC párti vagyok. Inkább csak "gondolatébresztőnek" raktam be, hátha mások pont ilyeneket kerestek, amihez nem kell CNC vezérlés, csak a te hsz.-ed volt a gondolatindító.
-
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46800 üzenetére
De egy pantográf maróhoz minek kell vezérlés? Főleg betűkhöz. A komolyabb kütyükkel pedig 3d-ben is lehet marni.
-
Rivaul
addikt
válasz
tatabike #46673 üzenetére
Azért egy autót ami családi és munka eszköz, nem biztos hogy kevernék a biciklivel. Ne érts félre, eszembe nincs ledegradálni a bicikliket, de van különbség. Ha el akarod adni még egyszer az autót komoly értékvesztés nélkül, akkor bizony kénytelen vagy ráfordítani azt a kis "tutujgatást". Mindamellett elég komoly kiadásokhoz is vezethet a figyelem elmaradása. Persze nem kell átesni a ló túloldalára se...
-
macko20
őstag
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
tatabike #46528 üzenetére
A UPC meg szüljön farfekvéses sünt, az még hagyján, hogy alapból is ráz az áltluk behúzott kábel, de hogy hazavágja a TV-t, PS3-at, meg az ő moslék beltérijüket, az már aztán több a soknál.
Persze, fizetni nem fizetnek, csak ha keresek valami független szakértőt, aki bizonyítja, hogy valóban az ő készülékük nyírta ki az én cuccaimat. Ha lenne más "normális" alternatíva, akkor biztosan nem fizetnék nekik egy kanyit sem, hogy legyen netem...
(utólag már került be túlfeszvédő az antenna kábelba)Ami a közlekedési kultúrát illeti, csak annyit mondok, hogy Bp-en még mindig jobb egy fokkal a dolog, mint idehaza Debrecenben. Most meg aztán, hogy beindult az iskola (tanuljanak csak a diákok, ne egész nap csak heverésszenek), kész horror ami az utakon megy, pedig bringával még lehet is haladni a dugóban veszteglő autók mellett...
-
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46570 üzenetére
Az örök vadászmezőkről jut eszembe, ma majdnem odaküldtem egy helyi Passatos menő suhancot.
Én a sebességet túllépve jöttem hazafelé az Illatos úton, hogy mondom ésszerű keretek között ne tartsak fel más közlekedőket se, erre a baromarcú majdnem letolt az útról vagy 80-90-el és jó 1 méterre fékezett bele az én autóm hátuljától. Hátul ott a 6 hónapos fiam és a feleségem.....
Na mondom jól van seggfejkém csak felvillantom a féklámpámat, hogy szakadj már ki a seggemből, mert úgy sem tudna megállni, ha nekem vész-fékeznem kell. Erre beelőzött és ő befékezett előttem, de megállni már nem mert (valószínűleg túl sok YT-ot nézett az orosz mentalitásról, azért volt ekkora tahó). Szerencséje volt, hogy ott volt a családom, mert lehet kiszedtem volna a pirosnál és elmagyaráztam volna egyet s mást a közlekedés "szociális" jellegéről. Arról nem is beszélve, hogy természetesen még neki állt feljebb, többször le akart szorítani és folyamatosan fékezgetett előttem. A feleségem nyugtatott, hogy ne csináljak semmit se, annál szarabb lesz neki.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tatabike #46533 üzenetére
Mit csinal a villanyszerelo, amikor megnyalja az ujat?
Mereshatart valt.En is ezt szoktam csinalni. Ha nem raz, megfogom hozza a radiatort.
(#46544) Ed3r_X_ válasza Lompos48 (#46542) üzenetére
Minden keppen kell a foldeles a PC-nek! Valahogy oldjatok meg!De megcsak a PC! A vasalo, meg ilyesmi... azokkal vigyazni kell, nagyon!
(Csajoknal mania ez a vasalas dolog, azert emlitem.) -
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
tatabike #46528 üzenetére
Akkor végül is jó ez így, vagy sem? Vagy akkor mi, hogy?
Amúgy kész lettem, elvileg lakkozni kéne még, meg lábakat szerválni neki (OBI-ban semmi normális szekrényláb nincs, ami olyan 3-4 cm maximum) na meg a ventiket bepakolni, ventiráccsal.. A HDD tartó vicces lett, fém pálcát meghajtottam és azok fogják, de halál jó, semmi rezonancia, szintbe is van, és stabil, a középső elem kiemelésekor sincs semmi gond vele. Amúgy az alaplaptálca az alatta levő fával együtt kivehető.
Pár kép:
-
Rivaul
addikt
válasz
tatabike #46363 üzenetére
Az az igazság hogy karácsonykor a tecsóba elbaxták az árazást és 9k-ért hoztam ki 3 darab műanyag táskás pws 720-as bosch-t. 3k-darabja
1-et eladtam 9k-ért hogy nullába legyek, 1 ment apósnak karácsonyra (sok gépet adott már), egy meg maradt az enyém. Máskülönben soha nem vettem volna ilyen "drága" gépet. Ezést is félek hogy bexarik mert nem hiszem hogy lenne még egyszer 'karácsony"
Tudom: anyám
-
Kernel
nagyúr
válasz
tatabike #46281 üzenetére
Konkrétan az alvó állapotra gondoltam, amikor asztali gép esetén lekapcsol a tápegység, csak a készenléti 5 V táplálja a RAM-ot, ahonnan nem vész el a tartalom, gyorsan el tud indulni, ugyanazt az Asztalt kapjuk vissza, ahogy előtte volt. Ebből fel tud ébreszteni a Feladatütemező is, ha a kívánt időpontra ütemezed a torrent program indítását például.
Más kérdés, Win7-nél ez úgy van megoldva, hogy a RAM tartalmát egyúttal elmenti a hibernációs fájlba is, így áramszünet esetén onnan tölt vissza, vagyis akkor sem vész el semmi.
-
donmackó
addikt
válasz
tatabike #46281 üzenetére
Nem kell billenős áramkör meg ilyesmi. Kapni is lehet egyben -> Például ez , de a google egy csomót kiad időrelé címszó alatt. És mint ahogy mondtam programozható hogy mit tegyen.Nálunk a klotyón ilyen a szellőzés. A villany felkapcsolástól számítva 1 perc múlva kapcsolja a szellőztető motort, így kis dolognál nem kapcsol fel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tatabike #46268 üzenetére
Feladatütemezővel is ébreszthető a gép, készenlétből. Vagy ha teljesen leállítottad a gépet, akkor a BIOS-ban kellene szétnézni, hogy időzített bekapcsolás állítható-e.
Leállítás is szintén a Feladatütemezővel, a shutdown /s vagy shutdown /s /f paranccsal (utóbbi a force, vagyis programok kényszerített bezárása).
Nekem a DVBViewer minden este ébreszti a gépet a Híradóra, ha esetleg nem megy éppen, mert időközben lement készenlétbe. Beírta magát a Feladatütemezőbe:
-
donmackó
addikt
válasz
tatabike #46275 üzenetére
Bedugod a az időzített kapcsolót a fali dugaljba -> dugsz bele egy elosztót (hosszabítóst ha kell) -> az elosztóba bedugod a notit -> az elosztó másik aljzatába egy villásdugó ami végén ott az időrelé (ha jól emlékszem A1 és A2 a fázis + a nulla) -> az időrelé másik felébe mehet a power gomb két vezetéke (15-ös az egyik, 16 vagy 18 a másik vezeték).
Magyarázat: Amikor az időzített kapcsoló bekapcsol, akkor kap feszt a noti és az időrelé is. Az időrelé működésbe lép és összezárja a power gomb két vezetékét (mint amit a gomb is csinál). Ha letelt a beállított idő az idő relé átvált és nem zárja a vezetéket. Az időrelé működése és ideje a beállítástól függ.Szerk: Természetesen akku nélküli használathoz van, hogy amikor az időzítős kapcsoló lekapcsol akkor a noti se menjen tovább.
-
-
törölt tag
válasz
tatabike #46170 üzenetére
Úgy hogy az F12-es ventit ha kézbe fogod rájössz. Sokkal kevesebb anyag van bennük, mint bármi más ventibe. Ami nem is baj mert cserébe feleannyiba kerül. Csak hát ugye könnyen törik. Az elsőbe belenyúltam miközben az 5V-on pörgött, jó hát ott oké bár az is már fail. De most simán az asztalon volt élére állítva nem is forgott aztán ahogy pakoltam az asztalra a mozgástól elbillent a venti és annyi elég volt hozzá le is tört az egyik lapát. Közvetlen a motornál törik le. Én is letörtem a vele szembe lévő lapátokat és így egyensúlyba van, de így lófing légszállítása sincs, most már kettő ilyen ventim is van. Ki is dobtam őket, fosok. Ezer féle ventim van, egy dobozzal és sose volt egyik se ilyen gyenge pedig azokat gyűrtem mindenhogy semmi bajuk se lett.
Viszont az F14-es ventik jók, azok megvannak szeretem is őket. Mondjuk azoknak megvan a reális ára is már hozzá. Bár a vezeték még azokon is hajszál vékony, igazán lehetne rá vastagabbat tenni.
-
Rivaul
addikt
válasz
tatabike #46090 üzenetére
Van belőle vagy 40 darab. Ezek a régi jószágok s nem pont a kép alapján. Cirka 60-70 kiló maga a kocsi alapból. Én a platós részén állnék. Súlyra még lenne kéznél ugyebár rekesz amit a platón tudnék hagyni amíg leszállok róla.
Irmscher 353
Ahogy írtam ezekből van olyan ami nagyon nehéz és tömör vas az ív mind a fogó mind az egész.
Én is keresem a lehetőségeket de molnár kocsi nincs sajnos és komolyabb barkácsra sincs lehetőség. Még palack emelőm van kéznél de az nem emel magasra.szab.tam
Nem akarok udvariatlankodni de lehet többet targoncáztam, békáztam, raklapoztam mint amennyit el tudsz képzelni.Persze ez nem biztos de jó pár száz tonna odébb került már általam mindenféle anyagmozgatóval
targoca gázos/elektromos, magas emelő kézi, magas gépi, kézi béka, elekt béka, széles vill béka, stb
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Viccrovat
- Milyen NAS-t vegyek?
- Call of Duty: Vanguard
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest