- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59113 üzenetére
En meg gyakorlatban is tudok rola, hogy van. Regota. Tessek, aprilis kozepere itt is van(sajnos kifuto termek), de regota ismert.
Te latatlanba belekotsz mindenbe, es el sem tudod kepzelni, hogy ezek letezo dolgok. Majd azt varod, hogy a hazifeladatot mas vegezze el helyetted, mert lusta vagy ra, hogy utanezzel, cserebe inkabb megkerdojelezed a masikat. Kicsit sem volt gyanus, hogy az elmult 20 evben dobaljak ki a toltesvezerlo IC-ket tonnaszam az IC-gyartok? Ebbol te azt hogy tudod feltetelezni, hogy ez valamilyen modul szinten nem kaphato? Na, ezert vonakodok neked barmit is kikeresni. Neki elso kerdesre belinkeltem volna. Azon meg ne akadj ki, hogy eval, mert ebbe bekotni par vezeteket biztosan tud, ha osszerakni akart CC/CV-t.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59109 üzenetére
Ennyit irtam osszesen:
Ezek az akksik pont nem birjak a csepptoltest, szoval a CC/CV a vegefele elegge karossa tud valni. Jobb, ha veszel egy hozza passzolo toltesvezerlo modult.Nem kerdezett vissza, nem kerte hogy javasoljak barmi, nem kapott ra a temara. Elmondtam, elolvasta, valoszinuleg nem izgatta. Egyedul csak te porogtel ra, hogy hogy merek valami mast javasolni. Miert kene nekem ekkor elore elokeresni a megoldasokat, amikor nem is biztos, hogy erdekli? Neked is neztem parat amikor kerted, bar bevallom felvalrol vettem, mert tudtam csak kotoszkodni akarsz. Maradt meg valami aprosa, amibe bele akarsz kotni, vagy mar eleg volt?
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59107 üzenetére
Nem mondtam, hogy nem felel meg. Azt mondtam van jobb, mert a vege karossa tud valni. Ez nem azt jelenti, hogy biztosan mindig karos lesz, hanem azt, hogy a lehetoseg es a kepesseg megvan benne, a tobbi a korulmenyektol fugg.
Latod en ezert nem is olvasom el egy kommentedet se, ami nem nekem van cimezve. Igy nem akadok ki sem a rengeteg targyi tevedesen, se azon, hogy ket egymas utani osszefuggo mondatot nem tudsz egyben ertelmezni.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59105 üzenetére
Nem en szolitottalak meg es kotottem bele abba amit irtal. Pont forditva tortent. Olvass vissza. Miert? Miert fajt az neked, hogy nem preferalok egy olyan modszert ami mar a 90-es evekben meghaladott volt es megemlitettem egy alternativ otletet/tanacsot? Raadasul nem is neked mondtam, hanem a kerdezonek.
A 8 oras tolto nem gyorstolto, ugyanis NiMH-nal 0.1C es 0.3C kozott vannak a normal toltok. Azt meg senki sem vitatta h tul lett toltve, pont azt mutattam be, hogy egy kis figyelmetlenseg es rogton tul lehet tolteni az akksit. Olvasd el a battery universitis oldalt, ha mar nekem nem hiszel...
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59101 üzenetére
Miert ne tudnek ajanlani? Borsos arral, de timerrel es termisztorral: [link] Azert draga, mert evaulation kit, kell keresni vmi kinai gyartot.
Timer es termisztor nelkul: [link] Timernek ra lehet vagni egy 555-os modult.Lehet, hogy veletlen sokat foglalkoztam a temakorrel hivatasszeruen, azert ismerem jobban a termekpalettat is...
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59101 üzenetére
Az, hogy mi szokott szerepelni az adatlapokon abbol nem azt kovetkezik, hogy a C/10 jelentese barmifele biztonsagos toltoaram. Mert nem ez a definicioja. Ha tudsz ilyen definiciot szakirodalomban, akkor linkelheted, de nem fogsz talalni.
Nyilvan nem irja elo, de hamarabb tonkremegy az akksi. Pont errol beszeltem amikor azt mondtam, hogy a megfelelo es megszokott itt a "parasztnak meg jolesz" kategoriat jelenti. Az akkus csavarbehajtokhoz egy idoben meg idozitest sem alkalmaztak. Stabil tap+ellenallas es kapcsold ki x ora utan utasitas.
Itt van egy kis segitseg neked: [link] Remelem nem veszed trollkodasnak ennek az oldalnak a tartalmat, ha mar nekem nem hiszel.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59099 üzenetére
Nincs keverve, ami kozos azt probalom kozosen leirni. Lehet ez zavart meg.
Lattam mire valaszoltam, sot meg az elozmenyet is. De ha jobban megfigyeled, amit mondtam toltot CC/CV helyett a regi kommentben, az nem Li tolto volt... Az csak menet kozben kerult be, de nyilvan ha ismet az NiMH toltot emlitettem volna, akkor meg azzal jonnel, hogy az elozo par kommentben Li-rol is volt szo. Kovetkezoleg egy kommenten belul lefedem neked a teljes palettat, hogy ne legyen mibe belekotnod. Es bizony, vegyen egy kozepesen ocska NiMH toltot az NiMH-hoz, ami mar lekapcsolja a csepptoltest is. Hogy ne neki kelljen rohangalnia a toltohoz, egy ket ezres arkulonbsegert.
C/10 a gyari adatlapokon, altalaban megadott toltoaram, ami a referencia. Az, hogy mit visel el szinten megadjak az adatlapon, a megadott referencia mindig ezen belul van. A C/10 toltoaram (es C/20 kisutoaram) de facto szabvany. Semmi mast sem jelent.
A 200mA es a 2600mAh egy bekezdesen belul volt, igy felteteleztem, hogy ott osszefuggnek a dolgok. Ha csak siman bedobsz a vakvilagba annyit - mint ahogy ezek szerint tortent - hogy 200mA-nel is eszreveszi a feszultsegcsokkenest, onmagaban nem jelent semmit. Ezek szerint, akkor kiragadtal egy darab parametert, ami onmagaban nem ertelmezheto. A kovetkezo mi lesz, piros a doboza? Ezek a parameterek az akkutol fuggnek es emiatt erosen fugg a kapacitastol is. Tehat ha azt mondod, hogy 200mA-nel is eszreveszi a feszultsegesest, az baromira nem mindegy, hogy egy 200mAh-s vagy egy 200000mAh-s akksinal tortenik, mert mas az arany.
Sehol sem allitottam, hogy nem bevalt, elterjedt. Hanem azt, hogy azert boven van jobb nala. Nyilvan a gyartonak mindegy, hogy 200 vagy 400 ciklust huzol ki az akksival, ha a gari mar reg lejart. Aztan meg lehet orulni, hogy bevalt eljaras.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59097 üzenetére
Ez nyilvan kolcsonossegi alapon meg. Ha belekotsz lenyegtelen aprosagba, akkor en is, annak ellenere tudom mire gondolsz.
A keso az azt jelenti, hogy ez mindig kapacitasvesztessel jar, a gazrekombinacio sosem 100%-os. Szemet lehet hunyni felette bizonyos feltetelek eseten. De ez kb. olyan mint amikor dobfeket raknak egy modern autora, ugyis eleg ide az felkialtassal.
200mA megint nem jelent semmit. 2600mAh mellett az ~0.075C. Meg jo, hogy itt sikerul abszolvalnia
Pontosan akkor valik megbizhatatlanna, amikor a termikus visszacsatolas okozta ellenallas merteke joval kisebb mint a belso ellenallas. Ez lehet attol is, hogy eleve nagy a belso ellenallas, mert szar az akku, illetve attol is, hogy az adott aramnal keletkezo hot hatekonyan elvezeti az akkumulator szerkezete. Nyilvan utobbi miatt nem csak a toltoaramtol fugg(hoteljesitmeny), hanem meg az akku konkret szerkezetetol, csomagolasatol(hovezetes).
Attol meg, hogy bevett eljaras, nem feltetlen azt jelenti, hogy jo. Csak annyit hogy megfelelo. Az meg ceges nyelvrol hetkoznapira leforditva annyit jelent, hogy jo lesz meg a parasztnak. Nem csak akkus temaban, hanem szerte az elektronikaban sok ilyenre latunk peldat, tudod te is jol.
A sajat 8 oras toltomon semmit nem ertettem felre.
A kiindulasi pontra visszaterve: en azt javasoltam, hogy CC/CV modul helyett vegyen egy Li tolto modult, mert arban nincs nagy kulonbseg, akkor meg minek ganyolni, igy megbizhatobb megoldast kap. (Plane, hogy Li-nek meg a homersekletet sem art felugyelni.)
A C/10 meg sehol sem jelent ilyet, nem is tudom elkepzelni, hogy honnan vetted. Foleg egy Li-nek... Ha valamin, akkor ezen nevetnenek egy tematikus forumon.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59092 üzenetére
Konkretan minden fajta csepptolteset kifogasolom ami nem olom-sav akku. A csepptolto aramot a kapacitashoz merik, egy 150mAh-s cellat nem fogsz 10mA-vel csepptolteni. Ezen felul NiX eseten a -csepptoltest sem javasoljak par napnal tovabb.
A -dU toltes pedig csak a marketingszovegekben ilyen csodas, a gyakorlat mast mutat. C/10 toltoaram felett a feszultsegcsokkenes elott lesz teljesen feltoltve, viszont itt megindul a gazkepzodes is, igy valojaban mire megjelenik a feszultsegcsokkenes, mar keso. Kis toltoaramok es csepptoltes mellett pedig nem feltetlen hajlik vissza feszultsegkarakterisztika, igy megbizhatatlan. Nem veletlenul sem javasolt a tobb napos csepptoltes sem.
Tehat a normalis tolto leallitja magat es a csepptoltest sem vegzi folyamatosan, periodikusan hagyja az onkisulest annyi ideig, hogy az akkura ratoltve biztonsagos toltoaram mellett detektalni tudja a toltes veget. Ezert a legjobb a processzoros tolto, de meg mindig jobb egy olyan tolto ami nem csepptolt, csak megszakitja a toltest amint vegzett.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kernel #59089 üzenetére
Senki sem mondta, hogy ugy mukodik, hanem nem szeretik a csepptoltest. Nyilvan a normal toltes es a csepptoltes kozotti atmenet sem hatarozhato meg pontosan, mert a kemiai reakciok nem egy toresponton csapnak at egyik tipusbol a masikba.
Mondjuk a par oraval vitaba szallnek. Egy frissen lemerult NiMH akksit, pont egy csavarbehajtohoz, felraktam a toltore es mivel elaludtam 8 ora helyett 10 oraval kesobb vettem le. Onnantol kb. 3 perces volt az akksi kapacitasat, total gallyrament.
Li-ion talan jobban birja, cserebe nagyobb a gyulladas kockazata, foleg soros telepnel, ott ha nem LiFePO4-rol van szo, akkor a cellakiegyenlites is fontos.Szerintem mar egy ilyen is tobbet er, mint egy sima cc/cv: [link] A lenyeg, hogy ne a juzernek kell figyelnie a 3%-ot.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Kernel #59086 üzenetére
Ha akkupakk egy-egy cellája rossz, azt el szoktam vinni olyan helyre, ahol kicserélik a sérült cellát.
A ceruzaakkunál tapasztaltam én is, hogy hamar elveszíti a kapacitását. Apám úgy használja, hogy az egyik garnitúra a fejlámpában, 4-5 órát elmegy folyamatos üzemmel, a másik garnitúra pedig a töltőben. Lemerül, cseréli, tölti. Arra valóban alkalmatlan, hogy ritkán használt elemlámpában várja a feladatot. -
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #58855 üzenetére
Nem feltétlenül az elektronikai áthúzó / szigetelő képességére gondoltam, hanem sokkal inkább az anyaggal való "azonosulás" mint probléma. Megmarja, fellazítja a struktúrát, vagy ilyesmi.
Azért a csapágy "durva" anyag, egy fotóvetített technologiával gyártott IC-hez képest.
Nem tudom melyik anyag miként lép kémiai reakcióba a sziliciummal (Vagy akármilyen borításával, esetleg szennyező részével).
Ha már zsír, akkor a szilikonzsírok családját biztosabban használnám, mint a lítiumos irányt, bár ez is csak "vak tippelgetés".Teljesen laikus paranoia ez a gondolatom, mert nem értek hozzá mondom, csak autóipari dolgoknál látom, hogy bizonyos anyagok megmarnak bizonyos anyagokat, és mint olyan, a tudatlanságom óvatosságra int.
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #58853 üzenetére
Jó kis szóhasználat!
A zsírokkal csak azért félnék, mert nem tudom melyik milyen kémiai hatást vált ki a sziliciummal (kémia 2-es átlag jegyek
), mert valamelyik mar, valamelyik "selymessé" teszi a
bőrömfelületet, autóknál gyakran váltakozik a felhasználás (lítiumos, vagy más zsírok).Egyszó mint száz: A hővezetése tuti jó, de az egyéb kémiai tulajdonságának ismeretlensége miatt én félnék használni (persze ha nincs más...
)
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #58737 üzenetére
UPGRADE ZT102
Jé mit találtam, és tetszik, hogy lehet mókolni házilag.(gányolás topic, témához illő, csak azért osztottam meg)
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #58523 üzenetére
"életre szóló kenés"
Mi a tervezett éleciklus? Garanciaidő?
Autó váltónál látom, hogy bizonyos "életre szóló kenés" miatt nem raktak leömlő nyílást rá, így az olajcsere szinte lehetetlen (leszívni lehetne fentről), cserébe nem is bír 200.000km felett a váltó...
Amelyiknél lehet cserélni (csak egy plusz lyuk a váltón), ott ugyan ezzel a motorral akár 400.000 felett is mennek a taxik.
Ez a kéretlen nosztalgia csupán a mondatod kiragadott részére vonatkozott, semmi kötözködés, főleg, hogy azt se tudom miről beszélgettek. -
mihione
őstag
-
mihione
őstag
válasz
Kernel #58458 üzenetére
En annyira nem vagyok kepben a tipusokkal,arban hogy mozognak ezek?
Otthon jobban utananezek mit tud a kis hifi gyari adatok szerint es akkor tudnal segiteni esetleg mit lenne erdemes hozza vadaszni?
Ebayen lattam ilyen 3-6 ezer ft kozott magas,mely,kozep es hangero allito gombokkal femhazban. -
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #58456 üzenetére
Egy ilyen szerinted megoldhatja a problémám?
DC 12V 24V Single Supply 47 Audio Headphone Amplifier Board NE5532 OP AMP diy Kits
Legalább nem kell stabkockát buherálnm elé (autó "konstans" 12V), mert elég nagy az input tűrése is. -
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #58453 üzenetére
Mondanám, hogy értem minden sorod, de nem.
Van mit utána olvasnom a hang és elektronika kapcsolatának, köszönöm az iránymutató szakzsargont! (van mit keresnem a neten!
)
Egyetlen laikus megfigyelésem lenne, erre a mondatodra reagálva:
"A fülhallgató meghajtásához szükséges feszültség elvileg még sok is a vonalbemenetnek. Annyira nem, hogy kárt okozna, a bemenetet túlvezérelve a jel torzul, levágódik."
Az autó AUX bemenete egy CD tárra volt kitalálva, amit kivált egy ilyen kütyü. Erre ha rákötöm a telefont (ami bármilyen fülessel fél hangerőre állítva kellemesen hallható, míg ha a kocsiba dugom (feltekerem csutkára a telefon hangerejét), egyből halk lesz, és az autórádiót fel kell tekernem, (átlag zene 10-15 ös értékek közt szól, a jack in meg igényli a 35++-os egységet.
(nem tudom milyen mértékegység lehet ez a kijelzőn, de lehet nincs is mértékegysége, csupán a dupla akkora erősítés miatt írtam számokat is)Tehát nem értem "soknak" a bejövő jelet, ezért szeretném picit erősebbé tenni, hogy a telefon alap (fél hangerőre állítva), és az autó alap (15-ös érték) hangereje valahogy egy kellő hangerőt hozzon létre, amit ha akarok lefele is, meg felfele is tudjak szabályozni. (mivel amikor a telefont kihúzom a kocsiból, és bedugom a fejhallgatót, lerobban a dobhártyám, olyan hangos a telefon out jele)
Én is ezt a "fából vaskarika" (kötnek is teljesítményerősítőket jelbemenetre) merényletet akartam elkövetni, de szakmaiságodat meglovagolva kérdezném:
Miként oldanád meg te?
Számomra ez nem sokat mond sajnos:
"Vonalbemenet meghajtásához viszont egyébként előerősítő illene (feszültségerősítő), a szokásos aszimmetrikus, vagyis földhöz viszonyított kimenettel."A vezeték nélküli átviteleket meg elkerülném nagy ívben, egyéni utálkozás miatt, de azért köszönöm a tippet Creation!
-
-
válasz
Kernel #58406 üzenetére
Attól tartok ebben a munkamenetben külföldi rendelés nem játszik, de azért kösz.
Megnézem belföldről mit lehet kihozni, de picsába az egésszel mert egyébként is kellene két ilyen kis akku. Végül is ha összerakom használom, közbe feszültséget mérek. Mivel nem indítóakkuról van szó hanem ciklikus munkaakku, mennyi az a minimum feszültség amit károsodás nélkül elvisel?
-
válasz
Kernel #58403 üzenetére
És akkor erre még hozzáírt 180W zeneit
Én se hittem el hogy 2×30W RMS, a fogyasztásból következtettem egy olyan 2×15W teljesítményre.
A valóság meg a 2×5W RMS remélhetőleg 8ohmon. 4ohmon általában több van és 4ohm szórók vannak rajta.Ezt multiméterrel kilehet mérni ha beteszem a hangszóró pozitív sarkába? Konnektor/akku felől biztonsággal megtudom mérni, ugyanakkor nem tudom hogy a hangszóró áramkört biztonságos e megszakítani egy multiméterrel áramerősség mérésre.
Na még a híja hogy a CTEK szar legyen. Nem tudok erről nyilatkozni, nincs elég adat / tapasztalatom evvel kapcsolatban. Az akku kapacitását mivel tudom hatásosan megmérni?
-
válasz
Kernel #58399 üzenetére
Ez egy szar "végfok" 2×5W RMS teljesítménnyel. Még hangszóróvédő kapcsolás sincs benne, így minden be és kikapcsolásnál pattintja a hangszórót...
Ezért mindkét hangszóróra tettem egy kapcsolót és én vagyok a relé a be és kikapcsolásnál - DC figyelő még így sincs, de kereső módban van a téma hogy hol lehet egy ilyen cuccot készen megvenni. Ha van ötlet akkor az is jöhet.
Ilyen töltő van kinevezve a feladatra ami biztos feltölti. A kicsi akku nem csak a súlya miatt lenne nyerő hanem azért is mert van egy két létfontos gép aminek akkumulátorával típus-azonos lenne - azoknak mániájuk a legváratlanabb időben akkuhibát produkálni. Ilyenkor duzzogva kivenném a rádióból és minden mehet tovább - rádió megy tovább 230V-ról.
Egyébként is 230V volna az elsődleges de időnként menne akkuról is. Ha meg már arról megy kibírhatna legalább 12órát de akkor ezek szerint annyi se várható?
-
válasz
Kernel #58397 üzenetére
A rádióegységet jelenleg akku kapcsolat híján teszt gyanánt egy 12V tápra dugtam ami 2A-t tud. A kívánt hangerőt kiszolgálta, de felette volt eset amikor lekapcsolt. Ezért gondolom azt hogy tipikusan 2A lesz a folyamatos legnagyobb teljesítményfelvétel 12V-on.
Akkor a számítás szerint 36Ah akkucsomag 2A fogyasztás mellett 18órát bír majd? Milyen feszültségre merül ennyi idő alatt?
-
-
Gyíkac
aktív tag
válasz
Kernel #58272 üzenetére
Jogos a kép lemarad. Jelenleg Ni-Cd aksik vannak benne 1,2 v-ok.
Most néztem töltőt hozzá ami 21v 2a és elvileg jó lenne a 3,7v-os aku pack-hoz. Most próbálok keresni valmi töltésvezérlő panelt ami jó lenne, mert tápot tudok keríteni, ha a gyári nem lenne jó.Ez töltés vezérlő is? vagy csak védelem, hogy ne merítsem túl?
A töltés menete, az lenne, hogy megkapja a 21v-ot a képen output-al jelölt két kivezetés?
24v-os trafóhoz elég egy normál egyenirányító egy jó nagy kondival + leléptetni 21v-ra mondjuk egy ilyen modulal? (ilyen van itthon)És még az a kérdés: vahon kell -e egy zavarszűrő a 220-as betápnál (hibás géptáp van egy rakat, abból tudok bontani)
ha jól legóztam össze fejben akkor 1-2 hét és jelentkezek a képekkel.
-
Gyíkac
aktív tag
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Kernel #58236 üzenetére
A puffer kondira gondoltam. Ázsiai barátaink előszeretettel tesznek a helyére valami kondira hasonlító dolgot. Legutóbb egy elektromos (220V-os) cigitöltőt javítottam, abban volt halálán egy ilyen pufferkondinak szánt vicc. Kár hogy nem fényképeztem le az elektronikáját, mert jó lett volna elrettetntő példának. De viszatérve a hangfalszett búgási probémára, én iylet vattem kb. 3 éve: [link]
Nekem is búgott, tettem bele normális pufferkondit (azaz kondikat, de ez egy másik történet) és megszűnt a probléma, úgy szól, hogy annál jobban nem kell.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Kernel #58082 üzenetére
Igen, a tömítőgyűrűvel rendelkező változatokat én is láttam, jól be is gurultam, hogy miért ez az idióta variálás.
Jó pár éve vásároltam ezt a darabot, akkor még nem gondoltam végig, hogy fogok-e vele szívni. Lehet, hogy hagyom a fenébe és a biztonság kedvéért veszek inkább egy másikat, amiben van tömítés.
-
zörgö
tag
válasz
Kernel #58044 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszát.
Esetemben adott egy
-nem működő fagyasztó szekrény.(gépezet nélküli)
-ennek műanyag a belseje
-a doboz fűtését szeretném +20c°ra megvalósitani külsőleg.
Lényeg olyan fűtés beszerelni ami működhet akár órákig anélkül hogy a műanyag olvadás ne fordulhasson elő. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Kernel #57967 üzenetére
Társasházi lakás, minden irányból szomszédok, szóval csak mérsékelten. Ha az segítség, kinyitom a hifit és lefotózom az elektronikát benne.
Illetve nem muszáj nekem belülre tennem a ledtápot sem. Az erősítő is lehet külső tápos. Egy bekapcsoló gomb és egy potméter nekem már elég. Extraként ha a balanszot tudom állítani, azzal odáig lennék, meg vissza.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Kernel #57965 üzenetére
Erről csacsoghatnánk kicsit, mert érdekel a dolog.
Új bútort készíttetek, ahol a PC az íróasztali fiókok mögött lesz és a terv, hogy a gép kezelőszerveit, portjait kihozom egy szerelvénydobozba. Sketchupban még megrajzoltam, a 10-es számú a legfrisebb, a már megvásárolt szerelvénydoboz méretei szerint van.
Frontpanel: a számítógép power és reset gombja karos csengőkapcsolóval. A mikrofon és fejhallgatónak 1-1 3,5 mm-es JACK aljzat. A lednek 2 db 3-állású karos kapcsoló (ON-OFF-ON, avagy 10%, off, 100%, két körre), egy karos 2-állású kapcsoló a ledtápnak. Esetleg teszek bele egy aktív szellőzést, ehhez egy kétállású kapcsoló, ami a ledtápra kötött 12V-os ventit kapcsolja. És 4 lyuk a 4-csatornás AUX-váltó gombjaihoz. És 4 db USB 2.0 port
Hátlap: 2 db D-SUB anya, egy 7-pólusú kerek csatlakozó és hálózati csatlakozó aljzat apa és anya kivitelben, valamint az AUX-váltó hátlapja egy az egyben.
A 2 db D-SUB ad 2×15 szálat. 2×3 szál a mikrofon, fejhallgató, 9 szál az egyik USB párosnak, a másik D-SUB-ra megy 2×2 szál a power és reset gomboknak, 9 szál a másik USB párosnak. A 7-pólusú csati több ampert is elbír, így ez megy a ledszalagok felé. 3 szalag 2 körön, körönként közös nullával és a fázis lesz megosztva, hogy vagy a ledvezérlőn keresztül megy a delej, vagy direktbe a ledtápról. A betáp a PC tápok hátulján is megtalálható szerelhető aljzat, a dobozra is rákötve a földeléssel, elöl kapcsolóval. És hogy ne basszak ki magammal a jövőben, tettem ide egy apa részt is, ha kellene valamihez kapcsolt áram. 3 A-t elbír a kapcsoló, kb 700 W.
A D-SUB a hátfalról a PC-ig egy hagyományos, 5 méteres VGA kábel lesz, a PC hátulján meg vagy találok helyet a 2 db D-SUB anyának, vagy egy PCI takarólemez lesz az áldozat.Na, a fenti BT-os kütyüt még berakom a frontra, az AUX-váltó egyik csatlakozójára ráforrasztom a kimenetét. És akkor még a hifi fejegység kiváltására beleférne szerinted egy erősítő?
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #57743 üzenetére
Van külön 13A-es protection,(ez van a képen) a TP az védelem nélküli, és csak töltésre szolgál. Az eredeti akku 2.4V így inkább tettem védelmet, mivel még kis feszültségen is viszonylag jól pörög, bár nyilván észre lehetne venni ha már merül....
Ez vadi új akku, de bontott, úgyhogy nem egy nagy összeg. Az itthon bontott Samsung 22F nem bírta sokáig. Percek alatt leszívta, de ezzel megtáltosodik a kicsike. Bár most a kapcsolója lett kontaktos, úgyhogy a befejezés csak jövőhétre marad. -
Atomantiii
addikt
válasz
Kernel #57722 üzenetére
Nem is kötözködni akartam, csak ha életében nem volt még az ember kezében ilyen, lehet elmegy a kedve tőle ha mondjuk nagyobb tömszelencéhez sikerül hozzájutnia, mint ami bele való, mert faragni kell, hogy belemehessen mivel gyárilag csak egy akkora kör alakú lyuk van kikönnyítve neki, amibe csak kicsi megy bele és az meghatározza a belefűzhető kábel vastagságát is.
/ De láttam már sok helyen, hogy kültéri használatnál sem tesznek rá tömszelencét, pedig 220 V-ot eresztenek bele, csak az alsó részét szúrják ki, hogy ne folyhasson bele a víz. Pedig szakemberek kötik elvileg be, de gondolom ott fogják meg a költségeket ahol lehet. /
Na most ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha e mellett dönt a fórumtárs, ő se tegyen rá.
-
Atomantiii
addikt
válasz
Kernel #57720 üzenetére
Ez ránézésre egy 8x8-as kötődoboz, zárt helyen semmi jelentősége nincs a tömszelencének legfeljebb szebben néz ki, de mivel keskeny a kötődoboz csak kis tömszelence fér el rajta, amibe jó ha belemegy egy 3x1,5-es vezeték.
Úgy emlékszem bele lehet herélni a 13,5-es tömszelencét is de akkor már faragni kell a tömszelence felfogató gyűrűjét is kívül, hogy elférjen a doboz szélén.
-
Vertigo18
addikt
-
Vertigo18
addikt
válasz
Kernel #57716 üzenetére
Tehát a falból kijövő, tömör vezetéket bekötöm a kapcsolóba, onnan meg már mehet tovább mondjuk egy c@r, régi mikróról levágott, kidobásra ítélt vezeték, ha jól gondolom. Eddig is ilyenekkel "dolgozgattam".
Az usb-t nem szeretném fixre bekötni, hogy maga a kábel változtatható/cserélhető legyen az adapter és a kamera között. Ha valami elgányolódik/megmakkan, akkor könnyebb az eszközök cseréjével megtalálni, hogy melyik részen van a hiba, mint kiforrasztani a beforrasztott usb-kábelt, hogy az adta-e meg magát. No meg, ha át akarom máshova helyezni a kamerát, mondjuk egy kicsit messzebb, akkor egyszerűen csak kicserélem egy hosszabb Usb-C kábelre.
Tehát akkor az elképzelésem megvalósítható, ha jól értem.
-
SecRS
tag
válasz
Kernel #57633 üzenetére
Kernel: 0,2A-rel alapvetően nincs nagy gond, a 80mm-es venti 0,19A-res áramerősségen van meghatározva, nyilván minimális eltérést azért még elbír a dolog (gondolom én). Az 500mA-val való számolásod egyébként helyes, mert USB 2.0-ról kell megoldjam.
Épp ezért kellenek a megoldások, még mielőtt belekezdek, bármilyen butaságba. Nem vagyok villanyszerelő, de az a típus vagyok, aki 2 hónapig inkább tanul és utána jár, minthogy tévedjen.Az idő tökmindegy, a siker a lényeg.
creation: A sárga (szenzor) kábel által így ebben az esetben adott lesz a feszültség szabályozása az alaplapról? Csak mert nem értem, hogy a monitorozáson kívül, mit nyerek vele. Hogy lesz szabályozható a feszültség maga. Erről már kéne egy diagram, hogy értsem "laikusként", hogy pontosan mire gondolsz. A tápegységet magát (a kábelt még talán) nem szívesen gányolnám szét. Ha más nem, lehetne külön tápról nyomatni a ventit, de a két dugaljos verzió, meg a sok kábel már olyan esetlenül néz ki.
cinemazealot: Ilyen AIO-ban gondolkoztam én is előszőr... de aztán monitor talp, meg stabilitást miatt, meg sok egyéb miatt inkább elvetettem. Esetleg van más, magyar elnevezése az MDF-lapoknak idehaza. Esküszöm az élő istenre, hogy obi weboldalán még csak hasonló sincs említve, pedig elég elterjedt bútoralap.
-
Submarine
senior tag
válasz
Kernel #57605 üzenetére
Hoppá lényegi info kimaradt: a 3,6V-os Li-ion akksikat tennék bele, nem NiCD-t.
Szóval igazából az lenne a kérdés, hogy a li-ionos akksikat mivel lehet tölteni, ha azzal csinálom meg?
Végül is nicd-hez meg van a fúró eredeti töltője, lehet akkor inkább olyat veszek bele.Valahol korábban voltak belinkelve, ebayről is meg vateráról is. De köszönöm, előbb utóbb majdcsak lesz belőle valami..
-
szabifotos
senior tag
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #57368 üzenetére
Igazad van,ezekben nincs szimering.Legalább is az újabbakban már nem ezt a szerelési módot alkalmazzák. Ezeket én is be tudtam volna linkelni.
Az O gyűrű ami tömíti a zárófedelet,az nem szimering.
Nálam tele a műhely ilyenekkel,mind szimering nélküli,az már a múlt. Veszélyes! Olyat már alig építenek be.
(szivattyú függő vagyok)
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #57363 üzenetére
Látod ez a baj,hogy nem érted. NINCS szimering!
A mágneses teret műanyag rétegen keresztül adja át,az állórész, forgórész már vízben forog,műanyag vízkenésű csapágyakon. Egyszerű mint a faék,és sosem fog vizet kapni az árammal ellátott tekercs.
Medence vízforgató,szökőkút szivattyú,és meg lehetne sokáig sorolni.Okos megoldás,és biztonságos. -
chopin42
őstag
válasz
Kernel #57064 üzenetére
Az engem is érdekelne, bútorlapból hogy érdemes bútort csinálni. Milyen fúró kell a csavarok süllyesztéséhez, kb milyen mélyre lehet fúrni, mekkora fúrószár kell? Valamint a tipliket, amikkel "összeütjük" a bútort, azokat szintén mivel/hogy érdemes fúrni? Panelban lakom, sajna nincs műhelyem, pedig szívesen kísérleteznék
Kézzel hajtottam be már csavart előfúrás nélkül, de nem lett túl elegáns, meg kissé nehézkes a 15. csavar után.Sándor -P20-Köszi, kipróbálom!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Kernel #57061 üzenetére
Én is kb. így képzelem, csak semmi csicsa. Esetleg a talpazat és a tartó szélei lehetnének legömbölyítettek is, de lehet ezért már drágábban számol a méretre vágó. Ilyen fűrészem sajna nincs itthon és munkapadom se (panel), úgyhogy mindenképp le kel majd vágatnom valakivel. Úgy halottam a Praktikerben csinálnak ilyesmit?!
A csavarokat gondolom előfúrtad? Mert még fúróm sincsen hozzá.
Akkor ajánlhatnátok valami jó kis pár ezer Ft-os fúrót is, ami alkalmas az ilyesmire és nem übergagyi. A Praktiker és ED jöhet szóba, mint bolt, mert Debrecenben nem nagyon van más...
Köszi!
-
törölt tag
válasz
Kernel #57025 üzenetére
Jaja. Elvben a legtöbb gyártó 0-200kOhm közötti ellenállással szokta piszkálni a Data vonalat, hogy közölje a készülékkel a felvehető töltőáramot. Persze mióta bejöttek az 5/9V-os usb-s gyorstöltők kicsit kacifántolódott a helyzet.
-
törölt tag
válasz
Kernel #57023 üzenetére
Én ezt úgy tudtam, hogy 0Ohm esetén a készülék az általa igényelhető legnagyobb töltőáramot kéri a dugasztáptól. Persze ez lehet 1A is. És igen, az áramkorlát megléte jó dolog, de gondolom amikor az belép már az optimális terheltség fölött van az eszköz. (És ettől esetleg melegedik.)
-
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Videós, mozgóképes topik
- Lexus, Toyota topik
- Opel topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Cooler Master SickelFlow 120 ventilátorok eladóak
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- Garanciális Noctua NH-D15 chromax.black
- EVGA SuperNOVA 850 G2 80+ GOLD 850W teljesen moduláris tápegység garanciával
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest