- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
vtomi2 #49372 üzenetére
Ezt már te tudod, de először a bekötésre kell rájönni, ízelítőnek néhány példa:
http://www.obddiag.net/usb-power.html
http://www.wabbitwanch.net/blog/?p=767
http://www.webx.dk/oz2cpu/mods/phone-usb-charge.htmEnélkül csak annyi, mintha egy normál USB-portra dugnád, többet nem vesz fel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vtomi2 #49338 üzenetére
Csak attól még nem fog felvenni több áramot, a standard 500 mA-nél. Nagyobb áramú töltőket először felismeri a telefon, utána terhel rá jobban.
Azonosítás módja típus és áramfüggő. Például a töltőben az USB két adatvezetéke rövidre van zárva, a telefon ebből tudja, hogy többet tud a töltő.
Vagy lehet ellenállás, vagy ellenállásosztó az adatvezetéken, ahol az ellenállás(ok) értéke is számít.
Típus alapján keresővel lehet jobban utánanézni, hogy miről ismeri fel a nagyobb töltőt, utána annak meg felelően kell "becsapni" a telefont.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
vtomi2 #46164 üzenetére
ha véletlenül átugrottad volna:
[link]***
kékhalál téma.
a htpc/(majdnem) mindenes gépem pl. menet közbeni dokkolásnál kékhalállal dobál el mostanság.
a legutóbbi alaplappal.
előtte nem volt ilyen gondom.
most ki kell kapcsolnom, bedokkolnom, és úgy indítanom.nem tudom az okát.
viszont ha a sata csatlakozókról lehúzok egy eszközt, akkor megy a menet közbeni dokkoás.
kékhalál nélkül.valószínű a vezérlő vagy túlterhelt lesz, vagy valamilyen anomáliába kerül.
passz.sok éve művelem a dokkolást, de mág sok meglepetés fog érni.
lényeg:
nagyon könnyű a hibakeresésnél téves következtetést levonni.****
most a mai nap éppen egy otg pendrive problémával viaskodom...
androidos telón ok, pc nem látja....***
tedd már fel ezt a hotswap progit.
azon van valami "new hardware scan", vagy "change" funkcó, és eltávolítani is ugyanúgy lehet, mint egy usb-s eszközt...
ez független az alaplap hotswap képességétől. -
törölt tag
válasz
vtomi2 #46158 üzenetére
K nélkülit nem lehet alulfeszelni se? Pláne AMDnél? Ha nem tudsz alulfeszelni szerintem akkor ott az alaplap a ganaj. Vagy nincs valami szoftveres megoldás CnQ vezérlésére? Abban fejlettebb volt az AMD annak idején. Valamennyire.
Én húztam már ki elég sok molexes vinyót semmi bajuk, mint ahogy villanyhiánynál se pusztulnak meg. Jó lehet hogy a sata bírja végig, a molexes meg befosik 50 alkalom után, de elsőre tuti nem. Hacsak nem valami hulladék eleve.
-
törölt tag
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
vtomi2 #46144 üzenetére
Megoldható a kapcsolás, én úgy szoktam, hogy először a HotSwap! nevű programmal szoftveresen leválasztom a HDD-t. Ez a program alkalmas motorleállító parancs kiküldésére is, ha bejelölöd a "Spindown" opciót. Nem biztos, hogy minden HDD veszi is a parancsot, de az sem baj, ha nem áll le forgás.
A merevlemezek fel vannak készítve arra, hogy az áramot lekapcsolják róluk, illetve áramszünet lehet bármikor, ettől nem hibásodik meg. Amelyiknél lekapcsoláskor egy kattanó hang hallatszik, ezeknél egy permanens mágnes kirántja a fejet, vagy egy külön tartóbakra (WD-nél vannak ilyen megoldások, de másnál is), vagy a parkolópályára. Vagy ahová kell, tökmindegy, ez meg van oldva gyárilag.
A szoftveres leválasztás után én régebben kétáramkörös kapcsolóval megszakítottam az 5 és 12 V-ot egyaránt. Később rájöttem, hogy ez valójában felesleges. Egy külső USB-ház vizsgálata során vettem észre, hogy az elől lévő mikrokapcsoló egy FET-et vezérel, ami a HDD 5 V tápját kapcsolja ki-be.
A 12 V-ot pedig semmi, az marad rajta folyamatosan.
Akkor kapcsoltam én is, hogy tulajdonképpen felesleges a 12 V-ot (a motortápot) levenni, hiszen a digitális részeket tápláló 5 V megszakítása után, a motortekercseket három fázisban kapcsolgató tranzisztorok vezérlése úgyis megszűnik, innen kezdve a motor nem kap áramot és annyi.
Bekapcsoláskor pedig (nyilván a számítógép üzeme közben), bármelyik HDD-t áram alá helyezem, megjelenik a Windowsban, ez is csak ennyi.
Persze az sem mellékes, hogy az alaplapom SATA-csatlakozói hotswap-képesek. Amellett van egy PATA rack is, hátába dugva egy SATA átalakító, azt is tudom használni ilyen módszerrel.
-
imibogyo
veterán
válasz
vtomi2 #46144 üzenetére
Ha van az alaplapodon hot-swap állítási lehetőséged akkor (és csak akkor) tudod kapcsolgatni a vinyókat menet közben. Mert ha nem tudod a rendszeren belül leválasztani a vinyót (úgy, mint egy pen-drive esetében), akkor előfordulhat, hogy akkor nyomod ki a kraftot alóla, amikor a fej éppen a tányér felett volt és akkor legrosszabb esetben szépen végigszántja a tányérokat és pápá adatok.
Más különben működhet a kapcsolgatás külső kapcsolóval de csak gép indulása előtt és kikapcsolás után. Vagyis ha tudod, hogy kelleni fog a vinyó, akkor bekapcsolod, ha meg nagy valószínűséggel nem, akkor hagyod kikapcsolva. Úgy mint ha egy sima mobil rack lenne.
A 12V és 5V is kell a merevlemeznek. De mind a kettő kapcsolását meg tudod oldani egy darab kapcsolóval, szimplán két áramkörös kapcsolót kell venni, aminek 4 (ON-OFF), vagy 6 lába van (ON-OFF-ON, vagy ON-ON).
-
do3om
addikt
válasz
vtomi2 #46144 üzenetére
ŐŐŐŐŐŐ
Mit akarsz kapcsolgatni? A HDD-t élesben
Passzív gépbe eleve HDD-t rakni....
HA viszont csak háttértár és ssd-n van minden, és néha kel csak akkor mint én is beállítod a winbe hogy 1-perc után lekapcsoljon ha nincs használva. De ne próbáld külső kapcsolóval basztatni! -
Writz
tag
válasz
vtomi2 #41354 üzenetére
ESD szivacs a neve.
De van fekete vezető szivacs is. -
do3om
addikt
válasz
vtomi2 #41343 üzenetére
Na akkor majd kiderül ha kész lesz mert is elég gagyinak tűnik
, az tuti hogy olcsó, egyszerű megoldást választottál. A vágási helyek hullámosak, nem egyenesek (tápnál). Szeben is lehetne dolgozni
, bár ha nincs semmi hozzá úgy nehéz.
Úgy értem az első venti kivágását hogy nincs középen! Tök szarul néz ki, nem tudom ennyire elmérted e de nem ártott volna a kit oldalon egyforma helyet hagyni. Bár máshol sem a pontosságra törekedtél, én próbáltam egy millimétert sem tévedni. Bár ha uttánna az egészet befeded ugy eltűnhet ez a brutális gányolás [link]
Hangszigetelő szivacs? Miközben a táp venti fent van nyitottan, szemből szintén. Gondolom csak dizájn szerepe lesz.
-
-
s3toraph
senior tag
válasz
vtomi2 #39129 üzenetére
Szerintem nem rossz a légszállításuk. Nekem AC F12PRO és ez egyik gyári venti volt a házam elejében minimumon, ezek mentek a helyükre, legalább ugyanannyi levegőt mozgatnak minimumon ha nem többet, és halkabbak, nem sokkal, de észrevehetően halkabbak. Noctuára elhiszem hogy jobb ha mondod, nem ismerem 12cm méretben, a 9cm-eséből volt, az nem jött be annyira, nem néma minimumon. Viszont olyan drága hogy nekem soha nem lesznek nagy noctuáim.
Razer6666: Azokról az enermaxokról dobnál egy linket? Meglesném.
Ahol van ár meg speckó is.
-
runner 125
nagyúr
válasz
vtomi2 #38484 üzenetére
Kell hozzá egy pontozó, némi rossz faléc (lefogatáshoz, illetve a fúrni kívánt lyuk alá, h ne az asztalt fúrd meg), egy kézi fúró és a megfelelő átmérőjű fúrószár. Illetve, jó ha van pillanatszorítóból is pár darab, rögzíteni a lemezt, de úgy, h a fát beteszed a lemez és a "pcs" közé.
-
bacus
őstag
válasz
vtomi2 #34621 üzenetére
Sőt, szerintem nem halkulni fog, hanem fel is erősödik!
Szinte kizárt, hogy a két ventillátor teljesen azonos fordulatszámon menjen, és ha az egyik 2390 a másik 2400-on pörög, akkor lesz egy kis interferencia, azaz bejön még egy olyan lüktető zümmögő hang, amit ha csak az egyik venti megy nem is hallasz.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
vtomi2 #34621 üzenetére
én még nem olvastam ilyet.
elvi alapja lehet, de kizártna tartom. szerintem más is.
labor körülmények között esetleg produkálható lehet, de házilag. ááá....és pláne van egy + probléma: 2 hangból tevődik össze a zaj.
van a motorhang, és a szélzaj.te valami hasonlóra gondolsz, mint az aktív zajszűtős fejhallgatókban is van: létrehoznak egy olyan hangot, ami kioltja a zajt.
de ezt egy másik, ugyanolyan zajforrással elég nehéz lenne.
szerintem... -
FatalEror
addikt
válasz
vtomi2 #33415 üzenetére
Hát az akkor szerintem kukás.
A csövek foglalatát marni kell,megkockáztatom egyedi CPU blokk kell.A ház vastag alu-ból kell,hogy készüljön,evidens,hogy bordázott kéne legyen az oldala,azt megint vagy ragasztani kell,az eredeti vázra itt máris csökken a hatásfok stb.Sok szopás semmiért.Egy fűrészelt mini ninja bőven elég. -
szab.tam
nagyúr
válasz
vtomi2 #32988 üzenetére
de.
a poratkák és az ekcéma bacik jól élnek nálam.
pára nuku.
téli , nyári bundát havonta 3x cserélem. (na jó, 4x...)
korpa mindennapos haver, hiba a h&s.
a kibeszélőshow többi részét azért megtartanám magamnak....***
alapból nagy a tervezett, (és adott), légmozgás a lakásomban. a sztenderd, min. 0.3 m/s-nál szerintem jóval nagyobb.
az egyik szellőzőn elég nagy a légbeömlés.
ennek + következménye, hogy semmi pára, semmi penész. de sok a por. (ezzel inkább együtt élek...) -
szab.tam
nagyúr
válasz
vtomi2 #32979 üzenetére
a por szerintem belőlem jön.
7-9 éve volt egy másfél éves időszak, amikor édesanyámhoz hazaköltöztem. hiába töröltünk 3-4 naponta port, iszonyat, mi képződött a lakásban. azóta 2 hét alatt töredéke gyűlik össze nála, mint amikor ott voltam.
nem megmagyarázható a dolog...
(poénkodni szoltam, hogy ritkán takarítok, de ennyire nem...)nálam, még a téli, csukott ablakos időszakban is, egy alapos porszívózás után, (szekrények mögött is), kb. 3 nap után már vastag por borít mindent. az lg tv-m talpa a vizuális fokmérő....
-
zodo
nagyúr
válasz
vtomi2 #32425 üzenetére
Nem erősségem az elektromosság témakör így felmerült bennem a múltból az áramerősség, stb.
Szóval mennyi ledet bír el vagy a led mennyit visel el ha csak így bekötöm.Köszi.
(#32426) Blabcsi és (#32427) FatalEror
Köszi nektek is.
Jelenleg egy 10 ledes asztali usb-s lámpát használok és ennek mintájára egy mikro kapcsolót tennék a körbe hogy ki be tudjam kapcsolni mikor nekem tetszik.
Amúgy mennyire lehet erőteljes a fénye ennek a kb 60 db lednek?
Nem akarnám eldarabolgatni feleslegesen a szalagot. -
Vegitaa
senior tag
válasz
vtomi2 #31111 üzenetére
Igen, ezzel a "megfövéssel" van nekem is bajom... Olyasmiben gondolkodok, hogy lezárni minden nyílást total hermetikusan, mindössze egy nagy lyukat hagyni a légbeömlésnek, de azt brutálisan megszűrni...
Részben őskövületekkel is foglalkozok, ezért volt az AT-re szükség.
-
blasko92
őstag
válasz
vtomi2 #30985 üzenetére
Ez kérlek egy Chieftec Dragon. Ha jól emlékszek 20,5cm a szélessége, de lehet, hogy több.
Sőt, hátulra 12-es venti megy, szóval elfér benne magasabb procihűtő is.
Rettentő masszív egy ház. Nekem a nagytesója, a bigtower volt, kb 20 kiló... SZóval van benne anyag rendesen
-
FatalEror
addikt
válasz
vtomi2 #30977 üzenetére
Én azt javaslom,hogy úgy alakítsd ki,hogy az 5'25-ös helyeken fúrd ki a takaró lemezt azon ponton ahol a DVD író furata is van,és akkor a takaró lemezen át tudod becsavarozni a DVD-t,és akkor előlről már rögzítve van!Hátulról pedig szerintem 90-fokban kell hajlítani egy egy fület,ami bemegy a táp mögé,és ott is a tép egyik rögzítő csavarja a takaró lemez fülén megy át.
-
FatalEror
addikt
válasz
vtomi2 #30970 üzenetére
Azt tudod,megbeszélni,hogy elküldöd neki postán egy borítékban a pénzt,csak senkinek nem kell tudni,hogy az van benne,bele teszel 2db keményebb karton lapot,így nem fog átlátsuódni,és nem fog gyűrődni a pénz.Szóval feladod neki a pénzt vagy vásárlás előtt,vagy után mintha egy levelet küldenél.
-
FatalEror
addikt
válasz
vtomi2 #30276 üzenetére
Hát ez sem teljesen így van......
blasko92:Ebben is teljesen igazad van!Nem foglalkoznak eleget a gyerekkel teljesen szharnak rá!!!!!Egyszerűen,nem érdekli a szülőket!És egy gyereket nem csak megszülni kell,hanem fel is kell nevelni!De a legnagyobb baj,hogy az első akadálynál feladják a nevelést,vagy nem is foglalkoznak vele eleget,és az utolsó pillanatokban eszmélnek rá mi lett a gyerekkel!És azért mondtam az imibogyo-s modding flottát,mivel szerintem egy tisztességes apa átadja a gyerekének a tudását!!Illetve megtanítja arra,hogy nem csak sablonok szerint lehet élni!!
-
ReJim
őstag
-
szab.tam
nagyúr
válasz
vtomi2 #28505 üzenetére
ezek már nem olyan nagyok szerintem. pont azon agyalok, hogy ne olyan lehetelenül amorfak, nehezek, rögzíthetetlenek és szerelhetelnelek legyenek, mint a jétékgépem hűtői. hanem a nagy méretük ellenére egyben legyenek, és szabvány felfogatással rendelekezzenek.
és mind fekvő lapra lesz tervezve. egyelőre...
(habár erre is van pár ötletem, de az még a jövőé...) -
szab.tam
nagyúr
válasz
vtomi2 #28500 üzenetére
készítettem pár, szabványhatárait súrolgató passzív hűtőt. ezeket hívom "kompaktnak".
de ezeknél vlahola 95-110w körül van a határ. (nem linkelem be, mert múltkor egy ilyenért gríz koléga rögtön kibannolt..)
ebben a méretben ezt passzív üzemben nem lehet túllépni. (hacsak ki nem találok valamit...)a fent említett újabbak fekvő lapra lesznek szerelhetőek, de csak egyedi házban. nagyjából valami kockára kondolok. 40 centi magas kell legyen. kb.
ha megépítettem őket, és működnek, valakinek megteszik, akkor ötletekkel ellátom a házépítéshez...
ez már tényleg fanatikusoknak való.súly, tömeg. fekvő lapelrendezésnél, normál hátlapi merevítéssel a 4-5 kiló még simán elmegy. van tervben nagyobb is. oda kell egy kis + alátámasztás az alaplapi tálca és az alaplap közé. (macko20 kolléga erre mutatot nemkem múltkor egy jó 5letet, de még még mindig nem értettem meg...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
vtomi2 #28498 üzenetére
a 12 és a 16 csöves kb. 4-5 kiló lesz felbordázás után.
még mindig nem kaptam konyhamérleget a teszkóban. botmixerből kb. 20 fajta van, digitális konyhamérlegből nulla. a beszerzésért felelős valszeg akciós kalinkát tolt...de már kinéztem a fukarban egyet: 1gr-os, 8 kg max, szögletes, lapos, aa vagy aaa-val megy, (nem emlékszem már pontosan), és szimpatikus.
egy barátom már vett egyet. csak drága... -
blasko92
őstag
válasz
vtomi2 #27683 üzenetére
Van olyan kivetőpánt, aminek nem kell bemarást készíteni, csak 2-2 csavarral rögzíteni. Így nyitható lesz, de nem nyílik ki magától. Esetleg még egy rugós kilökőt is fel lehet tenni, így ha nyitni akarod, csak benyomod, és kész.
Vagy egyszerű zsanér + csappantyú, hogy ne nyíljon ki magától.
Esetleg raksz két tüskét az oldallap elejébe, a házra meg a megfelelő helyre két furat, amibe majd belemennek a tüskék, amikor meg be van illesztve az oldallap, akkor hátulról egy sima csavarral rögzíted.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 850 G2 80+ GOLD 850W teljesen moduláris tápegység garanciával
- be quiet! Dark Power Pro 12 1200W TITANIUM - Garancia 2032
- ASUS ROG STRIX 1000W Aura moduláris táp eladó /Garanciás/
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- Garanciális Noctua NH-D15 chromax.black
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest