-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Moleman
addikt
válasz
Eastman #21906 üzenetére
Úristen. Sosem akartam eddig fekete Stratot, de ez gyönyörű.
Apropó, a Gibson rezonanciáját megszokva rájöttem, hogy a régi Stratom agathis fája felettébb fostos.
A hangszedőknek még mai füllel is nagyon jó hangja van, felvételhez tökéletes, de hiányzik játék közben a test rezgése, az érzés. Érdemes lehet emiatt elkezdeni vágyni egy ilyenre (kinézetre majdnem Knopfler, nagyon tetszik), vagy egy mehikói Stratra? El nem adnám a régit sem, úgysem kapnék érte annyit, amennyit az én szememben ér (~80k). Vagy csak játsszak rajta többet bedugva, hogy tovább szeressem a hangját?
Ettől függetlenül már így is pár éves tervben van a CVC Tele és a Sigma, nem hiszem, hogy bölcs dolog lenne tovább bővíteni a közvetlen közeli kívánságlistát. -
csadi0011
őstag
válasz
Eastman #21814 üzenetére
Én úgy tudom, hogy az eltérést az adja, hogy ha 1 oktávot 12 egyenlő részre osztunk fel, akkor a kapott frekcenciák nem mind egyeznek meg egy adott hangból számolt felhangoknak a frekvenciáival.
Szóval ha egy hangra, mondjuk a hangnem hangjának felhanghaira alapozott hangolás a tiszta. Ezért minden hangnemben máshogy szól a hangolás. -
-
Zoli133
addikt
válasz
Eastman #21810 üzenetére
Szia,
Hát kicist nagyobb cég, kicsit nagyobb választékkal, meg kicsit drágábban. Amúgy szerintem az ironstone oldalával sincs nagy gond, kicist fapados, de egy idő után elboldogul vele az ember. Tekintettel, hogy van össz 7 terméke a cégnek nem kell arrafelé túlbonyolítani a dolgot szeirntem, nah meg írtam supportnak ma reggel és fél órán belül kaptam tőlük választ, korrekten, szerintem nincs baj velük.
-
Ragnar_
addikt
válasz
Eastman #21802 üzenetére
Ha már itt tartunk nekem is volt egyszer szerencsém egy belsőégésű motor hajtotta aka benzines
kb. 30 kg tömegű betontörő műszerhez (pontos típust nem tudom) egy élmény volt az a néhány óra, egy kiadós többnapos aljzatbetoncsákányozáshoz képest mindenképp.
(Azért ha választani kellene, hogy ő, vagy aljzatbetoncsákányozás, azért elbizonytalanodnék egy pillanatraSorry ez már OFF az OFF-ban)
-
Moleman
addikt
válasz
Eastman #21616 üzenetére
Ú, ez nagyon zene.
(#21617) brickm
Tényleg, logikus is, de ennyire nem gondoltam bele, hogy ezért féloldalas. A húrtartót szerintem nem tudnám teljesen leengedni, beleérnének a húrok a hídba, de már inkább nem piszkálom (egy alsógatyát így is tönkretettem, azon keresztül csavaroztam, nehogy megkarcoljam a nikkelezést a csavarfejen).
8500 dolláros gitárhoz még nem volt szerencsém, de lehet, hogy addig alszom nyugodtan.
8 éve nem volt minőségi fulltömör akusztik sem a kezemben, szerelmes vagyok az illatukba, hosszabb távon nem tudnék ellenállni. Még szerencse, hogy pl a Taylor 310 abszolút elérhetetlen számomra.
(#21618) Mathiask
Köszi!
Igen, én is olvastam róla, hogy ez a szokás, de így látatlanban sem tetszett, jó úgy ahogy van. Idővel úgyis fog öregedni a szabadon álló fa, nem fog ennyire "világítani". -
Moleman
addikt
válasz
Eastman #21599 üzenetére
Egyre szerelmesebb vagyok.
Azért kezdődött az egész vásárlási láz, mert egy munkatársam mesélte, hogy sok gitárja volt már, de a Les Paul lett az igazi. Én ezzel a kijelentéssel azért megvárnám a 30 év múlva leendő Knopfler signature Stratomat, de igazat mondhat, nekem is nagyon bevált. A pickupváltót még nem mindig szoktam megtalálni, és a kis mérete miatt nem a mellemen fekszik fel, hanem csak a szegycsontomat nyomja, de majd megtanulom, hogy kell ölben tartani.Tegnap az egész napot vele tölöttem, kezdünk összeszokni, már a fogólap sem zavar. Lehet, hogy véletlen, és pont mostanra erősödött meg ennyire az ujjam, vagy a rövidebb menzúra miatt lazább húr teszi, de ennyi szólózástól régen rojtos volt az ujjbegyem, most semmi nyoma. A nyaka hosszú távon is nagyon jó, ha egyszer sor kerülne egy másik Les Paulra, nagy ívben kerülni fogom a régen vágyott slim nyakat, ez az '59 rounded sokkal kényelmesebb.
Egy nap alatt sajnos nem csinált belőlem profi gitárost, de azért mutatok néhány hangot.
Egy ismerősöm olyan számokon kért hangmintákat, amiket életemben nem hallottam előtte, és valamiért a GnR is kimaradt az eddigi repertoáromból, sose játszottam, ezért nagyon távol állnak a tökéletestől. Mind Amplitube:
- nyaki pickup, Fender tiszta csatorna,
- bridge pickup, Seymour torzító + Marshall kevés gain,
- nyaki pickup, Marshall 2/3 gain. -
-
kemotox
addikt
-
Real Ghoost
aktív tag
válasz
Eastman #21262 üzenetére
Szerintem nem szólal meg elem nélkül. Legalábbis amikor a bass gitárosunk gitárjában meghalt az elem akkor folyamatosan esett a jelszint meg trogyogott az erősítő, először azt hittük az ment tönkre, aztán leesett, hogy mi is volt a hiba.
Az általános közhiedelemmel ellentétben szerintem használható tisztán is az EMG egyébként, de érződik rajta, hogy nem arra tervezték.
-
csadi0011
őstag
válasz
Eastman #21230 üzenetére
Vagy Basszus Ukelele. EADG. Anyu meg dobol és kész a családi banda.
@(#21212) AKs: Igazából a szempont nálam az volt, hogy magamnak csináljak egy olyan rendszert, amivel az én szintemet fejlesztem. Ugye ehhez azért kell egy kis ismeret már. A giutar pro-ban van jó 1-2 kattintásos akkord lesegető. Sőt, többet is tud. Belépsz és nyomsz egy A betűt. Ugye a különbség annyi, hogy az külön mutogatja meg, hogy milyen formákban lehet lefogni az akkordokat. Én szándékosan csináltam olyat, ahol nem a lefogás a lényeg, hanem az akkord hangjainak mutatása a gitár minden részén. És majd én eldöntöm, hogy hol akarom lefogni. Csak ugye tudni kell, hogy mivel jár. Pl, ha nem az akkord első hangja van a basszusban, akkor már más, meg, ha nem minden hangját fogom le az is. Ilyet nem tud eltéveszteni az, aki a guitar pro-n nézi, vagy könyvből.
-
AKs
tag
válasz
Eastman #21215 üzenetére
Én is tisztelettel üdvözlök mindenkit.
Eastman mester meglátását csak megerősíthetem:
Az "elhúzhatja a nyakat" dolgot, mint jó mérnökember én a gyakorlatban bizonyítottam kb. 25 évvel ezelőtt.
Az áldozat egy Cremona csoda volt, később a nyak és a test a ragasztásnál érzékeny búcsút mondott egymásnak. Nem mintha előtte használható lett volna a "kezelés" hatására. -
BluEyes
őstag
válasz
Eastman #21187 üzenetére
Nem értünk egyet, a "szakma" ennél sokkal tágabb valami az én értelmezésemben. Akik ebből élnek, azok ugye a profik, munkaügyi szempontból ők a szakma. Akik zeneiskolákat, konzit végeztek, azok a magasan képzettek. De mi van azokkal, akik már le tudják játszani a Zsip, zsup, kenderzsup című dalocskát, és minden energiájukat a Süss fel nap megtanulására koncentrálják? Azt gondolom, hogy ők a csekélyke tudományuk ellenére is kollégák, részei a gitáros társadalomnak. Olyan kérdések foglalkoztatják őket, amik egyszerű kívülállóknak soha nem jut eszébe, pl. milyen húrt vegyek, hogy tartsam a pengetőt.
Mégegyszer: minden tiszteletem a 20 millió lemezhez. Végülis 1 milliárd légy... De ez itt nem az RHCP rajongók topicja. Kérdés volt, hogy akkor most jó gitáros-é a Fruci. A válasz pedig az, hogy kurvára nem! És a művészetet ne keverjük ide, meg a dalszerzést se. Már meg van írva a nóta. Gitározzad el öcsém! No ez nem megy neki, és ez a topic témája.
-
BluEyes
őstag
válasz
Eastman #21184 üzenetére
Szép és jó amit írsz, és milyen igazad is lenne, ha bárhol máshol beszélgetnénk. De ez a topic speciális ebből a szempontból, itt ne kelljen már ilyen liberális hülyeségeket figyelembe venni, azt hagyjuk meg a kívülállóknak. Itt gitárosok beszélgetnek gitárosokkal, itt nem kell a szart elfogadni "művészi szabadság" címmel. Itt mindenki - még ha totál kezdő, vagy hobbigitáros is - már "belül van a körön", már valamennyire szakmai szemmel és füllel vizsgálja a nagy nevek munkásságát. Azt gondolom, hogy ha valami nem jó, akkor ebben a topicban nevezzük nevén, mondjuk ki róla hogy nem jó.
-
kriszneuer
újonc
válasz
Eastman #21123 üzenetére
http://gsfanatic.com/hu/hirdetes/294717/elado-squier-elektromos-gitar
Ugye főként az eladás oka a gyorsabb pénszerzés lett volna ( a nagy egész egy mondhatni szignifikánsabb része ), de mindjárt oda jutok, hogy enélkül is megoldódik; természetesen ebben az esetben boldogan marad a családom része. ( reflektálva a "karácsonyra" ).
-
-
brickm
őstag
válasz
Eastman #21055 üzenetére
Ez egy összetett probléma, ugyanis van az a zörgés, amit csak a füleddel hallasz, a hangszedő nem veszi észre, meg van az a zörgés, amit akárhova tekercézed a gaint meg a volume-ot, már a vett jelben is ott van. Magyarul fals a hang.
Természetes, hogy zörög a gitár ha nincs erősítve, hiszen nem egyformán kopnak a bundok. Ezzel nincs gond. Bár az én véleményem az, hogy a gitárt úgy érdemes beállítani, hogy óvatosabb pengetésnél ne zörögjön sehol, de még kényelmes legyen a nyomás.
Más kérdés kinek mi a kényelmes, nekem pl erősek az ujjaim, magas a húrállásom. 5mm-el játszottam régen oktávnál. Kb mint Popa.(bár az övé lehet még ettől is magasabb), van akinek meg fájnak az ujjai ha nagyon kell nyomni a húrt, ezzel sincs gond, nekik kell alacsony húrállás, meg a nem idegbeteg húrtépés.Viszont a magas húrállás és a bundok magassága hoz egy újabb problémát, nem tudom ki mennyire tapasztalta már, hiszen ha magasa a bund, és magas a húrállás, jobban kell nyomni a húrt, ami egyre lentebb fekszik a 2 bund között, ezáltal a húr híd felé eső részét is nyujtja.... magyarán minél jobban szorítod, annál magasabbra kúszik a hang. Ezt legjobban akkor lehet megfigyelni, amikor nyerget cseréltek a gitáron, és nem reszelitek le elég mélyre a húrt, így az első 3 bund körül szépen mérhető és hallható, hogy a lenyomást követően a tiszta C hang szépen kúszik felfelé CISZ-re. Ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni, ekkor már azért ildomos engedni lefelé a húrokat és inkább zörögjön pár bund.
Egyébként a pengetés sokkal jobb(teljesen más érzés) magas húrállásnál. Amikor az LP-n levettem 5mm-ről 3mm-re még majdnem sajnáltam és vissza akartam állítani. Érdemes egyszer kipróbálni, pár napra felemelni a húrokat jó magasra.
-
BluEyes
őstag
válasz
Eastman #21055 üzenetére
1. A gitár csörög, zörög, ez a természetes állapota!
Ugye akarjuk, hogy legyen minél közelebb a húr a fogólaphoz, minél könnyebb legyen a játék. De az a buta húr persze nem a fogólappal párhuzamosan leng ki, hanem körkörösen összevissza. Következésképp belever a bundokba. Csörög! Zörög! Mindenkinél! A Steve Vai gitárja is zörög.
Nagyobb húrnyomás + vastagabb húrok csökkentik a csörgést... inkább csörögjön -
Bakter9011
csendes tag
válasz
Eastman #21053 üzenetére
Köszi a tippet de Én inkább nem nyúlok a hangszerhez
Ha lenne rá lehetőségem szívesen megtanulnám a beállítást meg az ilyen olyan moddingot de egy vidéki kisvárosban annak örülök hogy egy nagyon jó gitár tanárt sikerült találnom (viszont ő sem hangszerész)Ez a Popa Chubby durva
Nem kíméli a hangszert az állapotából nézve
-
Eastman
addikt
válasz
Eastman #21020 üzenetére
Uraim !
Elnézést, most látom, hogy az első kép még mindig nem tökéletes; egy Aisz hiányos a # jellel a 3. fekvésben, de addig is nézegethetitek. A hétvégén pótolom. Egyelőre még ne mentsétek le a képet, mert HIBÁS !
Sry!
Eastman
--
Addig lehet a jól ismert akkordok fogásait csekkolni a képen, miszerint egy-egy akkord milyen hangokból áll...Pl.
C dúr --> C és E és G,
D dúr --> D és Fisz (F#) és A,
E dúr --> E és Gisz (G#) és H,
F# dúr --> Fisz és Aisz (A#) és Cisz (C#)
Stb, stb...
[ Módosította: CoolMan ]
-
csadi0011
őstag
válasz
Eastman #21016 üzenetére
De a tablazatommal is ki tudom jelolni az oktavokat (sot eredetileg ugy csinaltad, de kivettem, hogy opcionalis legyen)
Pont az a lenyeg, hogy a tablazat kiszinezi neked azt amit akarsz. Es atirhatod a gitar hangolasat. Igy ha mas hangolasban vagy, megtudsz nezni par kattintassal ugyan ugy minden akkordot,skalat arra is.
-
-
-
persil
nagyúr
válasz
Eastman #20932 üzenetére
Na betolok már én is valamit, hátha van, aki még nem látta
Estas TonneAz durva, hogy én ronggyá technikázott 200+ bpm-es death metált, meg black-et hallgatok, de ezekre nem lehet azt mondani, hogy nem gyönyörű, egyszerűen zseniális ez a csávó is
És nem is eljátszani a képtelenség,(de, azt is..
) hanem megírkálni ezeket.
-
csadi0011
őstag
válasz
Eastman #20925 üzenetére
Más dolog, de én még ezen ámultam: https://youtu.be/iRsSjh5TTqI?t=3m7s -
Humbucker
senior tag
-
MATEO6600
őstag
válasz
Eastman #20794 üzenetére
Olvastam már korábban is, hogy te nagyon ellenére vagy a taboknak
Nekem azért szimpatikusak, mert Guitar heros multamról lévén szó, elég egyszerű és lényegretörő volt ezt tanulni. Gyakorlatialg 0 tanulás volt, ránézésre ment a dolog. Továbbá könnyen jegyzek meg számokat is, ami itt előny.
De értem mire gondolsz! És igazad is van. Csak én azt a részét nem élvezem a dolognak. Az akkord részeket különösen rühellem, unalmasnak tartom. "pedig azokat is kell tudni, ha teljes számot akarsz játszani" - igen, de engem jobban érdekelnek a fogós riffek. Azokat élvezem, ezért azokat játszom!Mégegy érv a tab mellett: nem kellett tanulni semmit, mint az akkordoknál, hogy melyik mi/mi a neve/ hol kell lefogni. A gitárt én kikapcsolódásra vettem, és jelenleg még olyan dolgokat csinálok vele csak, amiket szeretek, és nem "kötelességek". De előbb-utóbb eljön az az idő, hogy komolyabban álljak a dologhoz, és megtanulom ezeket. Most viszont jó, ha napi 20 perc jut gitárra, és akkor inkább a kedvenc dalaim riffjét játszom rajtuk.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #20698 üzenetére
Szerintem ha figxelembe vesszuk az elonyeit es az esetleges hatranyait, akkor mindenkepp a hasznos dolgok koze sorolando. Ertsd, nem hiszem, hogy egeszsegesebb lenne mondjuk kocsival elutazni hogy beszelhess valakivel, vagy ha ezt a technikai csodat is kivesszuk a korbol, akkor mondjuk gyalogolni ekkora tavolsagot egy egy talalkozo miatt. Felgyorsitja es megkonnyiti a dolgok menetet es a szervezest is.
Hozzateszem, biztos, hogy van valamilyen hatasa az emberi szervezetre, mivel minden elektromos eszkoz magneses mezovel is bir (ami pedig pl lassitja az idegpalyakon az ingerulet atvitelt, ami pl a fajdalmak enyhulesevel jar, en ugy tudom). Aztan hogy van e mas, eddig ismeretlen hatasa is, azt nem hiszem, hogy valaha is meg fogjuk tudni. Hisz nincs nagyon olyan ember, akit el tudnanak szigetelni ezeknek a hatasatol a mai vilagban mar.
Na de ez nagyon off topic. -
-
csadi0011
őstag
válasz
Eastman #20657 üzenetére
Én is ajánlanék egy szórakoztató kis játékot
https://www.youtube.com/watch?v=t93NG8CaIE8 -
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #20631 üzenetére
Ertem. Csak nekem volt mar egy ilyen erositom, ugyanilyen tious csak 1 celestion hangszoro volt rakapcsolva es hangosan mar lehetett hallani hogy nincs olyan melye mint mondjuk amikor egy ilyen nagyobb rendezvenyen vagy. Lehet hogy a PA rendszertol kihangositva meg ugye nagyobb hangszorokkal tobb jon ki, de igy nekem fura volt mindenkepp. Majd megirom, hogy hogyan ment a dolog.
-
Bencsizy
csendes tag
válasz
Eastman #20627 üzenetére
Igen, igy tervezem, hogy mindent tekergetek, minden allasban kiprobalom oket, nem e recsegnek a potmeterek, vagy ilyesmi. Meg hat remelhetoleg majd engedi maximum hangerore tekerni, bar az eleg hangos lesz sztem.
A hangszorok hangjanal mire figyeljek majd, ami esetleg rosszat sejtethet? Mennyire normalis pl ha fulladnak a melyek egy kicsit maximumon? -
-
csadi0011
őstag
válasz
Eastman #20565 üzenetére
Jobban haladok így ezzel a váltással.
Ha azt nem értetted, hogy csak H7-re nem tudok váltani, akkor: azt úgy értettem, hogy a többi akkordot egymás között problémamentesen váltom, csak a H7-re váltás problémás. Dsus2-ről H7-re, mikor váltok, csak ott vannak gondok. Minden máshol klappol. De most ezzel a fogással, amit írtál sokkal kényelmesebben. váltok. Talán így fogom jól megtanulni. Egyedül a kisujjam rakoncátlankodik, de majd megnevelem.
-
csadi0011
őstag
válasz
Eastman #20555 üzenetére
Megpróbálom úgy. Köszönöm !
A link egy nagyon hasznos szöveget, videót dobott. Ezt is nagyon köszönöm !!
Link Wray - Rumble c. számmal próbálkoztam Dsus2 E, A, H7 akkordokkal, de valamiért, ha lassú számot gyakorlok, akkor nehezebben tanulom az akkordváltásokat. A H7-nél mindig megakadok, pedig az főleg lassú pengetésű a zenében.
-
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Eastman #20487 üzenetére
Felháborító! Mit felháborító?? Több mint bűn!
Más:
Srácok mi az a zene ami a csajok szívét megmelengeti és jó elnyomni gityón is?
Ben E. King - Stand by me
The Lion Sleeps tonight (talán)Multkor 1ik srác 1 satriani gitáron akart imponálni 1 csajnak elnyomott 40 "main" riff-et, ebből 30-at szarul, a csaj végig a telefonjába volt bújva, így ez almás volt neki
-
kemotox
addikt
válasz
Eastman #20466 üzenetére
Ez a sötétbarna szín baromira bejön. Anno mikor G400-as Epiket nézegettem akkor is a barna jött be, csak lebeszéltek mások, mondván "olyan, mint egy dohányzóasztal", így pirosat vettem. Most már nem hagyom magam
Viszont az a "hopp itt hirtelen vége a koptatónak, de olyan mintha folytatódnia kéne" dolog nem valami szép szerintem, de majd max veszek anyagot és vágok magamnak koptatót, olyat amilyet akarok. Úgy is nagyon bejön a kolbászos koptató.Ami nagyon bejön a gitárban a humbi + jaz pukik mellet, az az elektronikája. Van egy push-pull poti, egy kettős poti, meg a balansz ilyen kapcsolós poti. (középen kattan egyet és ott van mind két puki egyenlő mértékben, ha egyik másik irányba tekeri a potit az ember akkor a megfelelő puki fog jobban szólni)
Kíváncsi vagyok valaki ismeri-e az itteniek közül ezt a gitárt, kíváncsi vagyok mit tud mondani róla. Addig és nézegetek külföldi fórumokat, bemutatókat. Így ránézésre nagyon überfaszának tűnik.
-
-
atomeec
senior tag
válasz
Eastman #20405 üzenetére
Igen, elég esélyes, hogy valami hasonló lesz, mire menni fog. Viszont megtaláltam, amit itt össze-vissza hablatyoltam. Létező dolgot akartam, csak a nevét nem tudom. Angolul diagonal scale shape név alatt leltem meg, magyarul átlós skála minta? Na mindegy, hátha valaki lesz olyan béna és pont erre viszket az ujja
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Netfone
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpársportok
- Hardverkemping június végén
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest