- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
DummyBoy
senior tag
Hali!
Bár nekem csak 1333-on mennek az 1600-as OCZ Platinumok a lapomban, az a megoldás nem jó, amit régebben is írtak itt a fórumon?
Auto-n keményen alulfeszeli a lap a memóriákat, fel kell emelni a feszültséget valahova a névleges környékére és akkor elvileg nincs gond ...
(Vagy valamiről lemaradtam?)
-
Ayg0
senior tag
ha update előtt rákattintasz a 'save current bios to file'-ra akkor igen. egyébként teljesen felesleges, mert itt elérhető az összes kiadott bios, azaz nem kell vacakolni a mentéssel.
korábban írtam, hogy az 550be procimmal etettem már ddr2-t is és 1066@5-5-7-10 mellett hozta ugyanazt a szintet, mint a mostani ddr3 1600@7-7-7-20. tehát ha csak ddr3 miatt választanád, akkor tényleg pénzkidobás. ha unlockolni is akarsz, akkor viszont ud3p, mert az ud3 sb700-as ergo acc-t buktad.
-
Ayg0
senior tag
a laphoz kapott cd-n találsz egy @BIOS nevezetű progit. azt felrakod és windows alól frissítheted a biost. ennél egyszerűbb és kényelmesebb megoldás nincs.
letöltöd az aktuális bios zip-et. kicsomagolod egy általad megadott könyvtárba és a fenti program jobb oldalán található 'update bios from file' -ra kattintva megadod az elérési útját majd 'ok'. (a kérdéses file kiterjesztése a frissíteni kívánt bios verziója) már csinálja is, neked csak nézni kell és a végén újraindítani a gépet.
a trfc-n pedig tényleg lazíts. 90-nel nekem is fagy. lépésenként (90, 110, 160 stb) emelj és szinkronban (azaz mind a két dimm slotra vonatkozó változót érékét).#528
honnan szerváltad a patriotokat? ősember? mióta vágyok egy ilyen márkájú memóra, de a lap által támogatottak között megadott típusszám szerint ez a fajtát csak tri-channel kitben lehett volna kapni. ezért sem értettem, hogy minek rakták be a supportba.
-
Ayg0
senior tag
már ezt is leírták korábban, hogy nem tehetsz vele tönkre semmit. legrosszabb esetben nem bootol, illetve nem tudsz belépni a biosba sem. ha ez történne kinyomod gépet, előveszed a kézikönyvet és felcsapod 'cmos clear' vagy 'cmos reset' résznél és jóvá teszed az elkövetett bűnödet az ott taglaltak szerint. majd lehet előről kezdeni...
-
-
Ayg0
senior tag
-
Cadal
őstag
ne aggódj, ennyitől nem fognak felcsapni belőle a lángok. Szvsz 1,95v-ig vagy esetleg 2,0V-ig is simán elmehetsz. (és ha jól selytem, az én lapomból kiindulva, 0,02 V -os lépésekben lehet haladni. Ha pedig már adtál neki 0,3v-ot akkor most a 0,32v jön!
De ha félsz ezt megtenni, akkor még mindig visszaállhatsz 1333Mhz-re. -
Ayg0
senior tag
hivatalosan nem támogatott memóriáról van szó. a helyedben annak is örülnék, hogy elindult egyáltalán 1600-on. sokan nem voltak ilyen szerencsések.
mivel így nem jó, az marad, hogy az alap időzítéseken (CL-RCD-RP-RAS) felül játszadozol kicsit a többivel (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP stb) is, hogy stabilizálódjon. mondanám, hogy sok szerencsét, de kezdőként benne lenne pár hetedbe mire utána olvasol és belövöd stabilra. ergo azt javaslom, hogy vedd elő az everested: alaplap -> spd és nézd ki innen a memóid gyárilag 1600-ra beprogramozott időzítéseit majd aszeint módosíts a bios megfelelő részében. ez a legegyszerűbb és leggyorsabb alternatíva, de ezzel se garantált a siker. ha így sem jó, maradnak a fentiek, vagy visszaveszed 1333-ra.everest screen
*mod
cadal dobj már te is egy ilyen everest spd screen-t pls
-
Cadal
őstag
Első lépésben én emelnék a feszültségen apránként.
Amúgy mennyire szellős a sz.házad? Ha van egy szabad ventillátorod, nézd meg hogy ha hűtöd a memóriákat változik-e a stabilitás. Próba képp.
#493 Ayg0: Próbáld ki ezt, "advanced"-et soktam futtatni ha tesztelem a gépet.
-
Cadal
őstag
Okés, A lapod, nem a gyári késleltetést és feszültség értékeket állítja be a memóriának. Ezen csak te tudsz változtatni manuálisan a biosban. Az első dolog amit leszögeznék, hogy mivel a gyártó 1,9V-ban határozta meg a memória működési feszültségét, ezért azt kell neki beállítani, ha a gyári értékeken szeretnéd üzemeltetni (Órajel+késleltetés). Alacsonyabb órajelen, vagy lazább késleltetésekkel nem kell neki ennyi fesz, ez kézenfekvő. De ennyi erővel vehettél volna olcsóbb gyengébb minőségű ramot is.
Jelenleg igaz hogy 1333mhz-en jár a memóriád, de csak 9-9-9-20 1T-s időzítésekkel. Ezeket az értékeket is csökkentened kellene, az előző bios ablakban amit linkeltél.(egyszerű a dolgod, mert a CPU-Z ablakban ugyan az a sorrend, mint a biosban). Állítsd át 8-8-8-20, majd 7-7-7-20-ra az értékeket. Ehhez tuti kelleni fog neki fesz, de 1,9V-ig simán jók vagyunk.
Ha ezt követően is nézel egy memória tesztet, jelentős gyorsulást kell majd tapasztalnod.Ha ez megvan, akkor ugyan ezt megcsinálod 1600Mhz-en is.
mod: kicsit lassú vagyok!
Csökkentsd a késleltetéseket manuálisan ITT DDR3 timing items.
-
Azazael
aktív tag
Nah, az auto ertek az amire a bios magatol allitja, a spd meg az amit a ram gyartoja adott meg a chipen. De ezek a beallitasok az orajel fuggvenyeben valtoznak.
Az OCZ honlapjan fennt van a pontos idozites, es volt ertek is. Ha azokkal nem megy, akkor kell piszkalni a tobbi feszt, esetleg trfc ertekeket.
-
Cadal
őstag
A ramoknak adott feszt (amit automatán ad nekik) azt a biosban a "PC Health Status"-ban láthatod (ott egyébként több feszültség értéket is tudsz ellenőrizni) (kézikönyv 52. old)
A memóriának adható feszt pedig az M.I.T menüben emelheted meg a "DDR3 Voltage controll" pontban. ezt ha 1600Mhz-re akarod állítani a ramot, akkor tutira be kell lőnio 1,9V-ra vagy egy kicsit többre is (kézikönyv 41. old).
(Olvasd el Azazael mostani hozzászolását #473, mert nem kizárt, hogy a stabil működtetéshez neked is emelni kell a CPU/NB VID feszültséget. de ezt majd később)Amúgy nem véletlen szajkózom azt a sz@'jbavert kézikönyvet ott elég sok infó van, csak lapozgatni kellene. Persze kérdezni egyszerűbb ez is igaz.
-
Cadal
őstag
1; első sorban a memóriáidról tudod leolvasni, vagy ha megvan a pontos típus, akkor a gyártó honlapján is megtalálhatóak ezek az adatok.
2, A ahogy belépsz a biosba a legelső menü. Vedd elő az alaplapi kézikönyvet ott a 37. illetve a 39. oldal taglalja az ott található dolgokat.
3. A késleltetés (kézikönyv 40-41. old.) szintén megtalálható vagy a memóriamodulokon (matricán) vagy pedig a gyártó honlapján. Itt is a pontos típus kell az azonosításhoz.Megjegyzem a lépéseket apránként hajtanám végre, tehát először én 1333Mhz-en is kipróbálnám a memóriákat (Memory Clock x6,66) és nem egyből 1600mh-en.
Tönkretenni pedig nem tudod, maximum ha túl sok feszt adsz neki. Minden egyéb rossz beállítás esetén csak szimplán újraindul, vagy felajánlja hogy töltsd be az utolsó helyes beállítást.
-
Cadal
őstag
Igen, segít. A memóriáid jelenleg 1066Mhz-em üzemelnek. Manuálisan kell átállítanod őket biosban 1600Mhz-es működésre az M.I.T menüben. (x8.00). Figyelj, hogy az 1600mhz-es működéshez a gyári specifikációknak megfelelő mennyiségű feszültséget kapjon a ram. A késleltetéseket pedig egy rejtett menüben találod, amit a ctrl+F1 billentyűkombináció lenyomásásval hozhatsz elő, amint belépsz a biosba. Ha ez megvan csinálj egy ugyan ilyen képet, (az SPD fül nem szükséges, és egy everest gyorsítótár és memóriasebesség teszt is lehetne rajta PL: így [link].) Szvsz ha ezek megvannak akkor menjünk az NB állítgatásra.
-
Cadal
őstag
Hi!
Ha kevesled a memória írási olvasási időket, akkor emelj az NB órajelén egy kicsit 2200-2400Mhz körül már többet kell hogy kapj. Vagy esetleg nézd meg hogy milyen késleltetéseket állított be a bios alapból, lehet azokon kell egy kicsit szűkíteni (7-7-7-20 1T vagy 8-8-8-24 1T). Dobj esetelg egy cpu-z képet a memory füllel, ott látni fogjuk ezeket az értékeket. Vagy egy everest tesztet az is jó, sőt... (DRAM
SB ratio helyett az NB órajelét írasd ki a memoria teszt ablakon).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Parfüm topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Trollok komolyan
- Synology NAS
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Ingatlanos topic!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ASRock Z490 PG + I5 10600K DELID CPU + XPG 16 GB RGB DDR 4 memória
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged