- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Új hozzászólás Aktív témák
-
szki
őstag
válasz
Törzsúr #3925 üzenetére
Valószínűleg plusz fesz kell a ramoknak, ha nem adtál nekik (alapértelmezett 1,6V-ot ad csak a bios)
atom87: próbáltad az 1600-at szorzó helyett EC emeléssel így kb: [link]
(már nincs meg a Giga lapom, és kis Asrockot nyomok, de ez is bírja vígan az 1600/CL7-ben az OCZ ramjaimat. Max 1666/CL7-et hoztam ki belőle)
-
szki
őstag
jav: 1600/Cl7 volt.
Amúgy jó az 1066 MHz is a stabilitás érdekében, ha nem mersz tartósan feszt emelni a ramoknak. Nálam sokat számít a gyors ram, mert nincs diszkrét video kártyám, és az alaplapi 785G igp a rendszer memóriából csíp le 256 MB-ot, és használja a VGA-hoz.mod: 1333/999-24 helyett próbáld 999-31-el kb!
-
szki
őstag
Nincs sok eltérés 1066/CL8 és 1333/CL9 között.
Amúgy DDR3-as topicban rákérdezhetsz mennyi feszt bírhatnak ezek a ramok (chipek).
Nekem Ocz előtt a Patriot Viper 3x2 GB 1,65V-os ram ment simán 1,8V-on melegedés nélkül huzamosan.
Az 1,5 Volt az a szabvány feszültség. Bírnia kell többetMost nekem ezt méri everest 1800/CL7-ben az OCZ-re (de ez középkategóriás AsRock lap, és bekapcsolt CNQ és C1E, bár 2,4GHz-re húzott NB freki). A ram késleltetés sokat javul a magas frekivel, és szűk időzítéssel.
-
szki
őstag
Én hajtottam Marvell vezérlőről hdd-t. Emlékeim szerint az SB natív satahoz képest gyengébb volt. 100MBps-ot tudott csak. De jobban beszélt egy külső hdd-mel mint az amd-s sata.
Próbáld ki Te is!004: talán kevés annyi fesz?
ui. FXT-UD5P alaplapom, és X4 B50 procim elkelt
Most mATX Asrock AM3 van és Athlon II X2 240 @3,4GHz 1,3V. 4 GB OCZ DDR3 van még benne 1620/CL7-en. HAF-932 házban van, de Mugen2-t nem tettem rá, mert durva lenne -
szki
őstag
válasz
McCoy20 #3729 üzenetére
Hi! Kell a fesz a ramnak!
Alapban az alaplap 1,6V-ot ad szerintem. 1,7V-ot próbálj mindenképpen, de lehet több is kellhet! Nem tudom mit írnak a Kingmaxnál és az A-Data-nál gyári fesznek, de 1,6V biztos kevés. LV, azaz Low Voltage ramok egyáltalán, hogy 1,65V-ra lennének hitelesítve?Amúgy tapasztalat, hogy AM3 lapban több fesz kell stabil működéshez, mint Inteles lapban. Nálam OCZ AMD Edition LV ramnak 1,7V kellett 1600/CL7-hez 1,65V helyett.
-
szki
őstag
válasz
jozsef m. #3721 üzenetére
Nem tudom már, akkor most a vegyes felvágott rampárosnál mit is állítottál be? 1333/CL7-et talán? Próbálkozz CL8-cal.
Vagy csere a gyengébbik rampárnál hasonlóra, mint a másik...Más: 1,8V-os Samsung 533 MHz/CL4-es DDR2 ramot simán járattam 1,9V 860/CL5-ön AM2+ lapban. Tehát van tuning lehetőség a ramoknál bőven.
DDR3 esetében is a gyártók gyártanak egy rakat 1066-os v. 1333-as memóriát, és válogatás után nevezik át őket 1600 MHz-esre... -
szki
őstag
Összeraktam a régi AM2+ konfigomat tesztelésre. 2,5GHz-es A64 X2 prockóval és 3GB rammal (860/CL5). VGA: HD3200 IGP. Meglepően jól reagál Win7x86 alatt! Totál meglepődtem milyen jó kis gép még az!
Nagyon úgy néz ki, hogy eladok két AMD gépbelsőre való alkatrészt szeptemberig, és i7 lesz a következő gépegység. Addig meg kihúzom a P4-es laptopommal
3x2 GB ramom már van, és ha minden jól sikerül, akkor csak egy új VGA árát kell összekaparni majd... -
szki
őstag
Valóban mindenre elég nálam a meglévő konfig. De szeretek évente újítani
És most költözök, és átmenetileg jól jön minden pluszpénz. Közben kihúzom meglévő AM2+ konfigon. Aztán ősszel újra építkezek (Haf932 ház, Enermax táp, hdd, ssd, stb ezért marad is).
Franko, stabil konfigokat raktam össze mindig. Lehet tényleg kevés hozzáértő ember, hogy értékelje a portékámat. Majd kiderül! -
szki
őstag
Ha valakit érdekel egy jól működő, és tuningos AM3 cucc, akkor az enyém eladó: [link]
Átmenetileg visszatérek egy talonban lévő AM2+ konfigomra, aztán ősszel újítok majd AMD 890 + Thubanra v. Intel i7-es rendszerre. Még kalkulálom az erőforrásigényt
-
szki
őstag
válasz
jozsef m. #3703 üzenetére
#3605-ben leírtam a saját bios beállításaimat. Ritkán támogatom a ram tuningot, de nálad lehet előnye. Állítgatások előtt F11-el mentsed azért el a stabil biost... Ha nincs még tapasztalatod ram és stabilitás kitesztelésben, akkor csak CPU NB Vid-et emeld (1,1+0,1V=1,2V), és az NB frekit (pl 11x200=2200 MHz)
Elképzelhető, hogy 4 db ram modul nehezebben tuningolható.phq: ki kell próbálni. nem gyakori a 4x1 GB. Sokat javítottak a Giga biosokban a ramkezelésen. Talán nem lesz gond.
kesz_: Hát kapcsold ki a boot memória tesztet. Biosban van ilyen funkció emlékeim szerint
-
szki
őstag
válasz
jozsef m. #3701 üzenetére
Látom, hogy 1 pár Kingmax és 1 pár Nanya. Ezek nem 2x2GB KIT-ek, mert a Kingmax olyat nem gyárt, bár nem szokott baj lenni az egyszerre vásárolt moduloknál a duallal. Míg a Nanya gyártási hét különbözik a két modulnál (tehát az se KIT). Ettől függetlenül megy a dual channel 2x 2x2GB rammal..
Te tudod mit rendeltél, és mit kaptál. 1333/CL7 jó a Nanyatól. Kingmax csak 1333/CL9 stabil?Bioshoz értesz? Ott kellene elmenteni F11-el a jelenlegi stabil beállításokat (később F12-vel előhívható), és mehet egy kis ram tuning próbálkozás.
-
szki
őstag
válasz
jozsef m. #3699 üzenetére
Nem ismerem mindet, de erőforrás-igényes alkalmazásnevek
Megkívánhatnak lapozófájlt. Tedd automatikusra a méretét! Majd a Win7 oszt nekik annyit, amennyi kell.
Pici memória tuning még jól jöhet nálad. CPU NB feszt emelheted 1,1-ről 1,2V-ra, és NB is mehet 2000 MHz helyett 2200 MHz-en. Talán a Kingmax ramok is bírnak picit szűkebb időzítést CL9 helyett...
-
szki
őstag
Nem volt sok időm, de próbáltam friss biossal FXT-UD5P lapban 1600 MHz fölé húzni a ramokat. 1666 MHz-zel kezdtem, de már ez se ment, így már le is mondtam a tesztelgetésről. Sípolgatás és újraboot fogadott alapértelmezett bios beállításokkal. Persze a korábban elmentett stabil bios profilt F12-vel betöltöttem, és nem okozott gondot.
Gondolom X2@X4 PII proci helyett egy Thuban kellene igazán tesztelni, melynek az IMC jobban tuningolható.
Marad 1600/CL7. De gondolom egy inteles lapban a ramom jobban tuningolható...fanti: Én is pont erre gondoltam! Állati meleg van (28-29 C fok a huzatos szobában). A Haf-932 ház összes ventijét be kellett üzemelnem! Pedig a felső 23 cm-st eddig nem is járattam
-
szki
őstag
Előzmény:
"Valaki tesztelte azt, hogy a Gigabyte SATA vezérlője a gyorsabb-e vagy a déli hídban található natív vezérlő?"
Én teszteltem korábban SSD-vel. Elég gagyi a JMicron JMB322 vezérlő. Talán 100 MBps volt a max sebessége.Mai állapot:
FXT-UD5P lapon van 6 db natív SATA2 + 4 db JMicron vezérlős Sata2 port. HAF-932 házon 1 db eSata kivezetés van, aminek a kábelvégét bármely alaplapi Sata2 csatira tehetem.
Van egy 1 GB tárterületű WD Green külső HDD-m is, mely usb2.0-vál és eSatával is csatlakoztatható. Hosszú idő után kaptam elő, és azt vettem észre, hogy az AMD natív Sata2 portokkal nem találja meg az összhangot (W7x64 MS ahci driver). Elkezdi a másolást 100 MBps-mal, de hamar kiakad, és lecsökken a sebesség 1MBps-ra! Ezt nem tudom mire vélni, mert az Asrock lapnál nincs ilyen gond. Végül muszáj volt beüzemelnem a JMicron portokat (Giga holnapról kell a GSata driver). Ezzel nincs is semmi gond sebességileg, és megy szépen a hotplug is (ahci ezért kellett).Szóval találkozott már valaki hasonlóval, hogy a AMD chipset és Sata2 HDD nem igazán szerette egymást?
-
szki
őstag
Spéci OCZ AMD ramjaim vannak. Itt minden infom megvan belállításokról: [link]
Itt még eggyel korábbi bios volt (F8G). Majd megnézem, hogy a friss F8K-val tudom-e 1600 MHz fölé húzni, vagy csökkenthető az időzítés, vagy esetleg a feszültség.
De nekem nincs szűkségem tuningra. A stabil működés elsődleges, mert fontos rendszerek futnak...HT 2000 v. 2160 MHz mindegy, bár jobb 2000 MHz körül tartani. IGP-s alaplapnál lenne jelentősége.
Kingmax szerintem bírja a tuningot (SimonYana kinyomta a szemét is anno). Ki kell próbálnod.
-
szki
őstag
Gratu! Szép eredmények!
Belőttem én is a cuccot ugyanolyan beállításokra, mint Te:
240x15=3,6GHz X4 PII proci
2,4GHz NB
De a ram 1600-777-19-1T nálam 1600-999-24-2T helyett
Win7x64 nálam WinXP32 helyett
Everest memória mérésen látható, hogy kb ugyanazok az értékek. Bár a másolásnál nem tudom miért lett az enyém gyengébb (12475 <> 11749 MBps) Viszont a szűkebb időzítés miatt a késleltetés jobb (48,7 <> 45,7 ns).
De ezek a z értékek egy inteles rendszerhez képest gyengék. Azonban a gyakorlati alkalmazásoknál, játékoknál nincs jelentősége!SP!T: Akkor inkább hagyd a cserét! Sok macera, és a DDR3 nagyobb sávszélességét csak kevés alkalmazás használja ki!
Ha már kényelem, akkor célszerűbb SSD-n, új videokártyán vagy új monitoron gondolkozni... -
szki
őstag
Én nem cserélném! Jó cuccod van (lap + Mushkin DDR2)!
Csere mellett az szólhat, hogy új alaplapra 2-3 év gari újraindul. (bár nem tudom új bolti cucc-e az Asus deszka).
Bár a DDR2 ram gondolom élettartam garis a Mushkinnál.Vagy ha már csere AM2+-ról AM3-ra, akkor a jövőre gondolva USB3 és Sata3-at tudó cuccot vegyél. Bár is megoldható PCI-e bővítőkártyával.
Akármennyit gondolkozok. Nem éri meg a csere...
-
szki
őstag
Feltettem én is a friss biost. Stabil ezzel is gép, és működik a cnq + C1E. FXT-UD5P lapot így használom X4 B50 procival :
240 EC (FSB)
3240 MHz cpu (13,5 x 240)
HT és NB 2160 MHz (9x240)
NB Fesz 1,2V, CPU 1,3V (cnq 0,95V-ra veszi vissza és 960 MHz)
Ram 1600/CL7; 1,7V5 ventiből csak a cpu és a sys1 vezérelhető ET6-tal. De én fixre kötöttem a sys1-et is, mely az első 23 cm-es ventit viszi (haf932 ház ugye...)
Szerintem jobb a hardveres panel tekerhető potenciométerekkel...
-
szki
őstag
Tanulságos. Az biztos, hogy CPU NB VID emelése legtöbb esetben megoldja a memória gondokat.
Amúgy ma új bios jelent meg FXT-UP5P lahoz: F8K
Nem tudom miben különbözik az F8H v. F8G-től. Talán itt még stabilabb lesz az 1600 MHz-es ram kezelés.
Azért elképesztő, hogy F7 bios 2009.09. hóban volt, és azóta csak bétákat adtak ki... -
szki
őstag
válasz
CoolMan #3671 üzenetére
Már hogyne működne? Csak az ahci driver nincs a gyári Win XP telepítőkben, és külön kell beadni az alaplap gyártós drivert, ha biosban sata type ahci-ra van álíltva Win XP telepítéskor és nem IDE. Vagy utólag ügyeskedni, ha már IDE módban lett telepítve.
Az más kérdés, hogy teljesen jó Win XP-nél az IDE mód, és felesleges az ahci.
De én inkább Win7-re áttérést javasolok mindenkinek (IDE mód ott is jó)... -
szki
őstag
Ahci mód Win XP op. rsz. alatt csak a hotplug és ncq-val nyújt többet, mint az ide. Illetve energiagazdálkodásnál tényleg lekapcsolja a nem rendszer hdd-t, ha az van beállítva (és nincs épp használatban). Esetleg az ide és ahci driver miatt lehet még minimális sebességbeli különbség tesztekben, de valós életben nem hiszem, hogy bárki észrevenné.
Win7-nél SSD-s gép esetén trim miatt célszerű az ahci.
-
szki
őstag
Már csaknem 1 éve buheráltam Win XP-t utoljára. Így nem emlékszem pontosan.
Más megoldásra gugli, vagy az XP-s topicban keress rá keresővel.
Bocs. Nálam alap, hogy több sata hdd van kéznél egy háztartásban. Lehet sata dvd író is jó sata/ahci-s portra, míg az XP op. rendszer hdd sata/ide-ről bootol. Akkor is szerintem az asztal betöltésekor bekéri az ahci drivert.De amúgy Win XP-nél tökéletesen jó a Nativ Ide mód. Minek Neked AHCI?
-
szki
őstag
válasz
aclandiae #3664 üzenetére
Normális, hisz az ahci egyik előnye a hot plug/unplug. Azaz usb-s eszközhöz hasonlóan lehet leválasztani/csatlakoztatni sata hdd-t (pl. eSata eszköznél előny).
Eltüntetés passz. Az operációs rendszer topicban talán adnak tippet.
Amúgy ha rendszer hdd, akkor úgysem lehet leválasztani véletlenül se.atom87: így trükköztem, amíg xp-m volt, ha ide-ben lett telepítve, és ahci-ben akartam használni később: [link]
Persze van más megoldás is. -
szki
őstag
válasz
aclandiae #3662 üzenetére
Hi!
Igen. Utólag bekapcsolható. Fless napokban készült ssd írásában is megtalálod: [link]
Ha Win7 az op. rsz., akkor nem kell külön driver. A MS által készített driver tökéletes.
De ha nagyon akarod, akkor az AMD Catalystos oldaláról letöltheted az AMD AHCI drivert, és telepítheted. (Motherboard/Integrated Video Drivers/Individual Drivers (Motherboard/Chipset))Én ssd trim miatt maradtam a MS drivernél.
-
szki
őstag
ET6 gagyi. Amúgy szerintem a Te lapodnál csak a cpu venti szabályozható.
Javaslat szoftveres venti szabályzás helyett hardveres. Vannak ilyen panelek.Most nézem a Giga honlapját, hogy megváltozott. Intel lapokhoz letölthető:
"Driver | BIOS | Manual | Memory Support List | Utility "
AMD lapokhoz meg: "Driver | BIOS | Manual | Memory Support List "
Tehát látszik, hogy elsősorban inteles alapokhoz fejlesztenek kis alkalmazásokat(#3624) atom87
"Valaki tesztelte azt, hogy a Gigabyte SATA vezérlője a gyorsabb-e vagy a déli hídban található natív vezérlő?"
Én teszteltem SSD-vel. Elég gagyi a JMicron vezérlő. Talán 100 MBps volt a max sebessége. -
szki
őstag
válasz
jozsef m. #3615 üzenetére
Raid-hez nem értek. SSD-m van, és azt jól kezeli a lap. (IDE mód, és Win7x64 gyári driver van)
Mondjuk nem értem minek raid, ha sdd van... Nekem nem mai gyerek az ssd, de mint a villám pattog minden alkalmazás.
SSD-nek van külön topikja. Keress rá!Látom NB fan nincs, de van 4 db venticsatlakozó! Ha nem elég, akkor párhuzamosíts, vagy molex átalakítóval tedd fix 12V-ra.
790FXT lapon nálam 5 csati van, és így néz ki:
CPU-ra egy Mugen2 12 cm venti
1. burkolat elől egy 23 cm venti (HAX-932 ugyebár a ház)
2. burkolat oldal egy 23 cm venti (HD4830-on lévő AC S1 passzívra fúj)
tápegység csak visszajelző
4. venti hátul 14 cm venti
Kis trimmer ellenállás potméterekkel lőttem be a burkolat ventik fordulatszámát. Totál csendes konstrukció.(#3616) atom87: friss biosnál fix fesz és szorzó esetén már a Giga AM3 lapoknál is megy a CNQ.
-
szki
őstag
Sok probléma van a Gigabyte AM3-as alaplapok, és a DDR3 ramok együttműködésével. Ezért RAM beállítások miatt beteszek pár bios és cpu-z képet.
Alaplap: MA790FXT-UD5P (F8G bios)
RAM: 4GB DDR3 1600MHz/CL7: OCZ Platinum AMD Edition LV (OCZ3P1600LVAM4GK). Ezek 1,65 V-os ramok, de nálam AM3-ban 1,7 Volt kellett a stabil működéshez.
Az 1600 MHz-et nem 8x200MHz, hanem 6,66x240MHz szorzással értem el. Állítólag a végleges F8 biosnál nem kell ez bűvészkedés már, mert stabil lesz 8x200-zal is.
Persze ezek feszített időzítéseket bíró ramok. Más ramokat picit másképp kell belőni. Ezért Evererestben kell megnézni az időzítéseket, és aszerint eljárni a biosban. Vagy még lazább időzítéseket használni (RAS, RC, RFC-nél stb). -
szki
őstag
Csak egyetlen hdd legyen feldugva, amikor telepítesz.
Amikor már mindkéát hdd-n ott a rendszer, és fel vannak dugva a satara, akkor bootnál nyomni kell F12-t (talán a post alatt/után), és ott választhatsz, miről bootoljon.andras888: nekem volt i7-hez kitalált Patriot ram a gépben. Nem volt vele probléma.
Azért lehet, hogy 1,7V helyett 1,75V kell neki AM3-as lapban.. Volt Patriot teszt itt a PH-n: [link]
Bár ezek 1600 és nem 1333 MHz-esek.De ez a mostani Ocz AMD Edion LV. Ez nagyon tutko cucc
Bár semmi különbséget se érzek 1333/CL8 és 1600/CL7 között -
szki
őstag
Van-e húzva, vagy minden alapon?
Geil ramok amúgy Giga által támogatottak?Legfrissebb biost kellene feltenni. CPU NB kaphat +0,1V-ot, hogy 1,2V legyen (nem NB, hanem CPU NB a biosban!)
Bios beállítások az 1. menüpontban és a memóriás oldalon? (biosba lépve a ctrl+F1 előbb, hogy a minden rejtett funkció látszódjon)
Jöjjön privibe a válasz, mert lehet hosszabb lesz...Mod: Ja végül az ocz ramokat 1600/CL7-re lőttem be mégis, mert 1400/CL6 nem volt prime stabil végig. Míg az 1600/CL7 2 óra prime okés. Proci 13,5x240=3240 MHz 1,3V-on, NB 2160 MHz. C1E és CnQ bekapcsolva nálam, így terheletlenül 4x240MHz=960MHz a proci, és 0,95V (konfig ekkor 85W-ot fogyaszt).
-
szki
őstag
Értem. Jó kis kálváriád volt, pedig azok szuper Eco ramok!
AM2+ lapomál (MA78GPM-DS2H) is ez volt. Az első biosok pocsékok voltak, és nehéz volt optimális ram és proci beállítást találni. De 1 év után a sokadik biostól minden okés lett. Például 512MB 533 MHz-es Samsung ram szépen ment dualban 512MB 800MHz Kingmaxxal 800-onVárom az én lapomhoz is a végleges biost. Most belőttem a ramokat 1,65V 1400/CL6. X4 proci 1,3V 3,25GHz. Nekem ennyi elég:
-
szki
őstag
Igen. Úgy prime stabil 1600/CL7 1,7V-on! Íme 240-es "fsb" esetén:
De 1400/CL6 lesz szerintem belőve véglegesen, mert az megy 1,65V-on is:
(itt magasabb picit az NB és proci freki)És rájöttem miért nem megy, ha biosban 200x8, azaz 1600MHz-re állítom a ramot! Mert ekkor nem 1600 MHz lész, hanem 1610-1620 MHz! Rossz az órajelgenerátor vagy mi, de nem 200 MHz-et szoroz fel, hanem 201,4 pl. Tehát 1600 MHz fölé megy a ram, ami miatt kifagy!
Most 240x6,66=1600 MHz a biosban, és tökéletesen 1600 MHz a valóságban is!
Jó cucc, ez a spéci ocz ram. Az én lapomhoz is várom az új és végleges biost!
-
szki
őstag
FXT-UD5P lapomhoz:
Megjött RMA-ból a OCZ Platinum AMD Editition LV ramom (OCZ3P1600LVAM4GK). Ezek 1,65 V-on 1600MHz/CL7-et tudnak elvileg.Nem tesztelgettem vele még. De elsőre nem ment az 1600/CL7 prime stabilan 1,65V-on. Talán nagyobb feszen menne. Majd hétvégén kipróbálom mit bír
.
Most így "hajtom" 1,65V-on 1333/CL7:
Nekem 1333 MHz is is bőven jó, és 2 óra primestabil. Fontos a stabilitás, mert olyan pénzügyi dolgok futnak nappal, amik nem fagyhatnak le...i7 tulajoknak jelzem, hogy a jó kis Patriot Viper ramom eladó lesz (3x2GB 1600/CL8)..
-
szki
őstag
Na majd tesztelek másik rammal is. De eddig okés a bios, és tetszik, hogy végre fix cpu fesz, és fix szorzó mellett is megy a cnq. Bár nem is hajtom én meg a gépet. Pár hónapja csak 3,3 GHz-en használom max a procit 1,3V-on (16,5x200), és a ram is alap 1333/CL8.
C1E és CnQ nálam állandó bekapcsolt. -
szki
őstag
MA790FXT-UD5P tulajok figyelmébe:
Picit volt időm tesztelni a konfigomat új biossal. Eddig a 2009.08. havi jól bevált F6-ot használtam, mert az volt a legstabilabb (hiába jött ki azóta F7 és F8C). Tényleg nagyon stabil volt a gép vele, mert napi 10-12 órás nyúzás van rendszeresen, és nem emlékszem fagyásra idei évből(!)
laphoz feltettem a Giga honlapról letöltött F8H biost. Elég elképesztő, hogy 8 hónap alatt is csak béta biosig jutottak. A lényeg, hogy W7x64 alatt indított 64 bites Prime95 kb 10 mp után lefagyasztotta a gépet (4 mag, de alap bios beállítások). Természetesen bios frissítés előtt F6-tal csináltam egy előkontrollt, és változatlan beállítások mellett semmi gond.
Gyári honlapról letöltött F8H így mehetett a kukába. Feltettem M@Db0Y féle F8G-t. Úgy néz ki ezzel okés a Prime. Majd megejtek egy kis nyúzást is, és beszámolok róla.
-
szki
őstag
válasz
#54630400 #3540 üzenetére
Gigabyte Easytuner 6, és Easy Saver progiktól csak instabil a rendszer. Inkább ne telepítsed ezeket. Használtad bármire is? De konkrétan a hangkártyához nem tudok hozzászólni. Friss gyártó driver kellene talán. Op. rendszer?
Általánosságban: a Gigabyte nagyon jó minőségű lapokat gyárt, de a biosok pocsékok, és az alaplaphoz adott szoftverek sem túl jók amd vonalon. A "gagyi" am3 Asrock lapom támogatása ezen a téren jobb sokkal.
60 C fok procinál soknak tűnik. Rendesen pörög a proci hűtőventi?
Húzva van-e a proci? (fesz, freki)
Ramok típusa, beállításai?rgtc: stabilitás a legfontosabb. Ha újra fagyna, akkor nyugodtan használhatod a ramokat 1333/cl9-ben is. Hidd el, hogy bőven elég az is mindenre.
-
szki
őstag
Sziasztok!
OCZ AMD Editition LV ramjaimat végre cserélik 4(!) hónap után (OCZ3P1600LVAM4GK). Eddig gondolom nem gyártották. Gyári RMA-n voltak, és jövő héten hozza meg végre a Fedex.
Majd beszámolok, hogy jobb-e az Ocz 1600/CL7, mint a Patriot 1600/CL8. Meg az új biost is megnézem.
Thuban egyelőre kimarad az életemből. A jelenlegi PII@X4 B50 proci eddig mindenre elég volt számomra.
Rég olvastam a PH-t. Újra fel kell vennem a ritmust
Na megyek átolvasni 2 hónap forumot, cikket, tesztet, logoutotrgtc: Friss biost próbálj. De 1333 MHz is elég amúgy. atikmdag.sys videokártya driver.
-
szki
őstag
válasz
Zoli-206 #2578 üzenetére
Szerintem felesleges jelenlegi lapokról váltani az új chipsetesre.
A Sata 3.0-át tudják natívban, de kinek van Sata3-as eszköze? Ha meg kell mégis Sata3, akkor pár ezer forintért beszerezhető egy ilyen kártya.
Az USB 3.0 meg az új chipset ellenére külön vezérlőchip által van megoldva.Mondjuk izgalmas lesz még a nyári verseny az AMD és az Intel között.
AMD: 890GX/FX+SB850 chipset és 6 magos Thuban proci.
Intel: X68+ICH11 chipset + I7 930 (v. akár i7 980X Gulftown) -
szki
őstag
Akkor 770T UD3P lapra nem okés a decemberi béta bios...
Ramkezeléssel kapcsolatos probléma lehet. Tedd a vissza a korábbi, bevált biost!UD5P-re én a 2009.08. havi biosra esküszök. A többinél nekem is hasonló fagyási gondok voltak, ha meghúztam a picit a rendszert
..
blacky36: minek neked mosfet hűtő erre a lapra? Extrém tuningot akarsz?
HeatPipe-pal mit csinálsz?
Inkább egy szellős ház a megoldás. -
szki
őstag
válasz
szepit177 #2554 üzenetére
Szívesen segítünk!
Dual bios jó dolog. Nem kell aggódni, ha baj van a biossal, v. frissítésével.Ha még picit ráér a lap vásárlás, akkor talán az új chipsetes lapokat is bevárhatod májusban (890GX+SB850), melyek natívban tudják a Sata 3.0-át és NEC v. más vezérlőchippel az USB 3.0-t. Persze azok a lapom várhatóan picit drágábbak lesznek...
Cadal: persze, hogy optikai tuning a 8+2 fázis. De azért nálam meg se kottyant az UD5P-nek a PII X4-et stabilan 1,5V-tal ellátni órákon át full terhelésen.
-
szki
őstag
válasz
Birkesz #2541 üzenetére
Ramnak kevesellem az 1,6 V-ot. Tudtommal a Kingmax nem low voltage, és kaphat 1,8V-ot. Ha a plusz ramfesz nem segít, akkor a ramot próbáld ki több slotban is. A procitól legtávolabbi szerintem a legjobb. Esetleg a ram időzítése lehet lazább (10-10-10). Így kiszűrhető a ram probléma.
Lehet, hogy régebbi biost is ki kell próbálni.
C1E kikapcsolás próba, stb. Sokat kell játszani... -
szki
őstag
válasz
eszgé100 #2519 üzenetére
Pedig nagyon kényelmes a BE proci + cnq. Az Asrock lapban csak benyomtam alapfeszen 18x200-ra, és semmi másra nem kellett ránézni. "FSB" tuning miatt ugyebár játszani kell az NB, HT, RAM szorzókkal...
Most remélem az összes Giga lap tudni fogja ezt az új biosokkal. Fontos az energia takarékosság ilyen áramdíjak mellett.. -
szki
őstag
válasz
szutyis #2452 üzenetére
Ezt jó hallani!
Remélem az UD5P-hez is kiadnak valami friss biost, melyben szintén kezelve lesz a ram probléma. Én ennél a lapnál a nyáron kiadott F6-ost használom, mert az legstabilabb. Hiába jött ki azóta 3 új bios verzió..AM2+ lapomnál 1 év után lett érett a bios. Lehet AM3-nál is 1 év kell hozzá...
mod: Fix cpu szorzó és cnq megy együtt?
-
szki
őstag
válasz
audi100td #2335 üzenetére
Na ja. Giga lapok minősége nagyon jó. De a bios....
Am2+ lapomnál F1 és F6 volt jó (ramkezelés, igp, tuning, c1e). Az F6 1 év után érett be...
Most Am3-nál is várhatok még fél évet a kiforott biosra.Azért az G.Skill Eco ramot meg lehet küldeni 1,5 V-nál jobban is?
Mod: OCZ AMD Edition 1,65V 1600/CL7 (OCZ3P1600LVAM4GK) ramom hamarosan visszajön RMA-ból. Majd beszámolok, hogy tuningolható-e...
-
szki
őstag
Akkor írj legközelebb: ha meglesz a konfig, és összeraktad, aztán telepítettél rá legális operációs rendszert. És arról a gépről írj ide a szokásos stabilitási tesztek lefuttatása után..
Aztán, ha mégis írsz valamit, akkor ne chates formában lehetőleg.
Itt mindenki ad a helyesírásra. Ha meg utólag észreveszi, hogy elgépelte, akkor ott a szerkeszt gomb 5 percig.Tehát: ha nem figyelsz a helyesírásra, akkor mi nem figyelünk válaszolni
Bármi kérdés feltétele előtt Google és a Ph gyorskereső a barátod!Ja, és létezik válaszgomb is. Ha tudod kitől akarsz kérdezni, vagy válaszolsz, akkor azt nyomd!
-
szki
őstag
-
szki
őstag
"Tesó gépét is én szoktam fejleszteni"
Én se adtam még el egyik régebbi konfigomat/alkatrészemet se. Mindig volt rá "vevő" a családbanJa nyáron én is így voltam a rammal, hogy várni kellett. Aztán 5eFt-ért 2x1 GB 1333/CL9-es Kingmaxxal hajtottam, de teljesen elég volt az is. Most i7-re kitalált 1600/CL8-as Patriotjaim vannak, ami 1333/CL7-ben tökéletes.
Meg most RMA-n van épp az OCZ Low Voltage AMD Edition ramom, mert döglöttek2 héten belül beszámolok róla, mit kaptam helyette az OCZ-től
-
szki
őstag
válasz
eszgé100 #2144 üzenetére
Létezik ilyesmi, ha elfér a házban a hdd-re/hdd-kre:
Titán TTC-HD11 hdd hütő ( HDD alá ) sleeve, 1 venti -
szki
őstag
válasz
eszgé100 #2139 üzenetére
FSP honlapján nem találtam az 350PNR-t...
A jobb tápokról lóg fordulatszámos vezeték. A Gigabyte Superb 460-on nincs, de az Enermax tápomon van.
Szerintem nagyon nem lehet a cpu ventin kívül más venti fordulatát szabályozni (kivéve FXT lap sys1). Everestben nálam így néznek ki a ventik nyugis állapotban:
1. burkolat venti valójában az oldalsó 23 cm-es (HD4830-on AC S1 van passzívban, és a HAF932 ház oldalsó venti fúj rá)
2. burkolat venti a ház elején 23 cm (hdd-ket is ez hűti)
4. venti a ház hátul 14 cm
(HAF felső 23 cm-es venti nincs bekötve) -
szki
őstag
válasz
audi100td #2120 üzenetére
Giga lapok sajna érzékenyek a memóriára. És nem csak AM3 esetében, hanem X58-nál is. Viszont a 780G-s Giga AM2+ alaplapom minden ramot megevett (Samsung, Goodram, 2 féle Kingmax). 4 modullal is szépen ment. Bár plusz fesz nem ártott
Az Asus lapok kevésbé ram érzékenyek. És ott a támogatott memóriák listája korrektebbül van feltüntetve (single channel, dual channel, 2 v.4 modul is megy-e dualban, stb). Bár már a Giga is javul, mert már frissíti/kiegészíti is a listát régebbi alaplapokhoz is az új ramokkal...
Gerisz: kíváncsian várjuk az eredményeket az új lapról, ramról!
-
szki
őstag
Jó kis lap usb3 és sata3 vezérlőkkel!
Úgy néz ki a G.Skill ramok bejönnek. És a memory support listában is vannak (pl. F3-12800CL9D-4GBNQ, F3-12800CL7D-4GBECO).
De a kolléga által ajánlott F3-12800CL7D-4GBRM is biztos jó.Ha 1600 MHz felett gondolkoznál,akkor nem tudom, hogy ezek a lapok már tényleg rendesen kezelik-e az 1866 MHz-es ramokat...
Marad a PII 720BE, vagy váltasz C3-as steppingre? Ez is számíthat, hátha a C3-nál a javított IMC jobban bírja a magasabb ram frekit.
-
szki
őstag
válasz
superTibcsi #2055 üzenetére
Az Everest mérésnél jobb a Ganged, de a valós életben jobb a többszálúság miatt az Unganged.
-
szki
őstag
Most találtam egy hasznos kis írást a bios beállításokról:
Ultimate BIOS Guide: Every Setting Decrypted and Explained!
Pl. nekem van a biosban DDR VTT Voltage Control (Determines the termination voltage for your system's RAM. Raising the VTT increases the current flow and can help increase stability), amit akkor tudok módosítani, ha a DDR3 Voltage Control normálon van. Próbálkozokgatok -
szki
őstag
válasz
superTibcsi #2023 üzenetére
Grat a laphoz! Ez még új model, így nem ismerheti az Everest.
Biosban mutatott CPU kupakhő a mérvadó. Nem hinném, hogy full terhelés alatt 82C fok lenne bármi is, mert akkor már nem működne... -
szki
őstag
Itt egyik fórumtársnak Geil Ultra ment 1333/CL6-ban. Ami meglepő, mert Giga AM3 lap eddig nem szerette a Geil ramokat.
Neked viszont Geil VALUE a cucc...Szerintem a ramhibát kizárandó kellene egy Kingmaxos teszt... Aztán, ha azzal se megy, akkor alaplap gari.
Tomate: eddig WinXP32-t használtam többnyire. De most Win7x64 megy legtöbbször. Hát ezen gyengébben megy a tuning. A ramokat is nehezebb belőni. Nálam is jelentkezik a képernyőfagyás, ha túlhúzom a ramokat
-
szki
őstag
válasz
audi100td #2000 üzenetére
Örülök, hogy bejött nálad! Szép sebesség AM3 lapban ramra és NB-re!
160-as Trfc esetén 1-2%-al lasabb lehet az Everest sebesség mérési eedménye. De legalább stabil, és az 1333-hoz képest azért a ram órajele mégis 10%-al magasabb.gszebe: C2 v. C3-as steppinges 925 a proci? Egyik F5 biostól, míg a másik F7-től támogatott. Bár ettől még a biosig el kellene jutni.
Ramokat próbáld, hogy a procitól két távolabbi slotba teszed. Vagy csak 1 db ramot tegyél be. Vagy egy másik rammal meg kell próbálni beröffenteni...
-
szki
őstag
Gondolkoztam a ram témán, mert épp tuning, meg freki határ keresésben vagyok a héten
Lehet a Trfc-t is állítani kell 110 ns-ról 160 ns-ra. Ez is növelheti a stabilítást a Patriot ramos forumozók szerint.
A linkelt oldalon egy AMD-s Patriot kithez látható beállítás FXT lapban (300-as "fsb" most nem lényeg). Ő is F6 biost használ, és szerintem tényleg az a legjobb ehhez a laphoz.
-
szki
őstag
válasz
Borokafa #1990 üzenetére
Én biztos szerencsés vagyok, de 3 Kingmax kitem is eddig tuti volt. Ebből 2 pár DDR2 volt. A DDR3-as sajna nem bírja a tuningot, mert nem Elpida chipes, de csak 5eFt volt 2x1GB
Van OCZ ramom is, de épp RMA alatt...
Most épp 785G-s Asrock alaplapos gépről netezek Kingmax ramokkal
-
szki
őstag
Nekem FXT lapom van. Bios függő, hogy a ramot mennyire szereti. F6 nagyon jó volt. F6 esetén ment 1550/CL8-ban a ramom 1,8V-on stabilan. Előtte és utána lévő biosoknál nem bírta ugyanezt. Prime halálozott.
Végül mégis használom a friss biosokat. De a ramokat visszavettem 1333/CL7-re, és 1,65V-ra (NB 2200 MHz, 1,2V). Ez is mindenre elég. Pl. winrar 4 mp alatt kicsomagol egy 700 MB-os rart(PII @X4 3,5GHz, Win7x64)
-
szki
őstag
Ez inkább sw kérdés, mint hw.
AHCI esetén van hotswap, és ncq. Gugli segít a megértésbenWin7 esetén megoldás, ha ide-s állapotban települt, de ahci-en akarod használni:
Kell még egy hdd. aztán boot hdd-t az 5-ös sata csatira tenni, míg a másik hdd-t pl 1-esre. Biosban beállítani, hogy alap sata ahci, de a 4.-5. ide.
Újraindítás. Ekkor a Win7 automatikusan felteszi az ahci drivert a 2. hdd miatt, de beadhatod az amd-set is.
Kikapcs. És boot hdd vissza ahci-sre állított sata csatira, vagy biosban ahci-re tenni mindet.
Mindez lejátszható dvd drive-al is 2. hdd helyett -
szki
őstag
válasz
Oliverda #1717 üzenetére
Az én ssd-m szereti az ahci-t. És nem jön be neki annyira az amd driver. Sokkal jobb az MS Win7 driver hozzá.
Gorneck23: oké, hogy amd küldi be az MS-nek, és az kerül be a Win7 driverek közé. De ez saját tapasztalat, hogy az AMD-től letöltött driver nem olyan jó. (tesztekkel igazolva)
-
szki
őstag
válasz
Georgy_KOF #1303 üzenetére
Ezt én se értem, de most is csak 1,6 MBps-el (kb 13 Mbps) másol két gép között. Pedig 100 Mbps-os a router
Ez szerintem Win7 hiba. -
szki
őstag
válasz
Blaze71 #1260 üzenetére
Bios frissítéssel kezdj! USB-ről mehet.
A procid nagyon új, és szerintem ez a gond.polarx: 100-200 hsz-t olvass vissza lécci! CPU NB-nek kell +0,15V (nem NB!)
Amúgy jó az 1333 is, de CL6-ban CL9 helyett.
1600 MHz hivatalosan nem támogatott. És a Giga lapok elég vegyes képet mutatnak...Tesztre okés a prime blend, mert az ramot is szépen meghajtja. Aztán majd a napi használatnál kiderül, hogy fagyogat-e.
-
szki
őstag
Iponból: KINGSTON HyperX 4096Mb DDR3 1800Mhz CL8 KIT jöhet be
És használhatja haverod 1600(1666?)/CL7-ben
De az 1333-as ramok a legbiztosabb választás, ha nincs extra igény.
Nagyon felmentek a DDR2 ram árak, és a DDR3 is emelkedett.
Még jó, hogy én feltankoltam pár hónapja -
szki
őstag
Hali!
Kingmax 1600MHz jó lesz (zöld címkés javasolt). Nézd csak meg milyen szép eredményeket érnek el vele a fórumtársak!Amúgy itt a lap támogatott memórialistája: [link]
A Kingston ram is vélhetően jó lenne. De fölösleges 1800 MHz-es. Szerintem a lap nem nagyon bírja az 1600 MHz feletti sebességet úgyse.
DDR3 apró Kingmaxra szűrve: [link]
-
szki
őstag
@bios szed le rosszat a szerverekről! Nekem is valami F3L-t szedett le F6 v. F7 helyett!
Inkább mentsd le a fájlt, és csomagold ki egy pendrive-ra.
Aztán biosba belépve q-flashPróbáld ki a 08. havi biosokat, ha van, v. F5-öt.
UD5P-nél nekem nagyon stabil az F6 magas ram frekinél (1550/CL8). Előtte és utána lévő biosok mind kakik!
ram stabilizálás:
cpu nb feszt 1,1 V-ról 1,25-re emelni
ramnál nem kell félni plusz feszt adni. 1,65V helyett 1,7 inkábbNekem a low voltage Patrioi Viper 1,65V helyett 1,8V-ot kap hónapok óta.
-
szki
őstag
válasz
Adrian Mole #1174 üzenetére
Nem találkoztunk ilyen laptulajjal errefelé.
A GA-MA790GPT-UD3H AMD 790GX + SB750 Chipsetre épül.
Nem javaslom 965 BE proci alá még tuning nélkül se:
- 4+1 fázis "csak" az áramellátás
- nincs heat pipe
- kell neked az integrált VGA, vagy lesz diszkrét VGA?Akkor már inkább a picit olcsóbb GA-MA790XT-UD4P lap lenne jobb.
-
szki
őstag
Na most látom, hogy sideportos Giga lap nem kapható kis hazánkban. Akkor "P" nélküli Giga: GA-MA785GMT-UD2H. DDR3 ramot itt a PH apróban is tudsz olcsón venni akár használtan is.
Mod: most olvasom, hogy a GA-MA78GM-DS2H alaplap már megvan.
Nagyon jó kis lap. Én ennek a sideportos verzióját is nyúzom (GA-MA78GPM-DS2H).
Kérdezz rá a HTPC-s fórumban, hogy melyik proci lenne legjobb bele!
Az alaplapod fóruma: Gigabyte GA-MA78GM-S2H (AMD 780G). Ott segítünk majd -
szki
őstag
válasz
SirKero #1151 üzenetére
Ez nem AM3-as lap, hanem AM2+, azaz DDR2-es memóriát fogad. De tehető bele AM3-as proci is. HTPC-hez Athlon II 240 ajánlott talán. Még alulfeszelni is lehet.
Viszont én inkább 785G-vel szerelt AM3-as lapot ajánlok DDR3-mal! Ha Giga, akkor: GA-MA785GPMT-UD2H
Ha nem Giga, akkor az MSI-nek, Asrocknak (M3A785GMH/128M) és az Asusnak is vannak jó megoldásai. Ha meg jó ATX méret is, akkor már óriási a kínálat!
Ajánlom figyelmedbe: Építsünk HTPC-t (Home Theater PC)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest