- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ayg0
senior tag
válasz
Borokafa #1848 üzenetére
az, de csak 4+1 fázis van, azaz ha mégis tuningra adnám a fejem, visszaüthet. ellenben van igp, sp és akad még normális fethűtés is.
a cseréhez viszont ezt gyorsba le kéne passzolni még idén és azt megvenni, mert valami olyasmit hallottam, hogy januárban megint áfa emelés jön, azt pedig ft gyengülés is szokta követni...
-
Ayg0
senior tag
válasz
Borokafa #1798 üzenetére
talált-süllyedt. belefáradtam a tötyölésbe, mostmár csak rendeltetészerűen szeretném használni, de a sors keze mindig utánam kap és beleválasztok. ismerősnél a ramjaim pöccre indultak egy msi 785gm-e51 -ben. valahogy éreztem, h azt, illetve a nagyobb tesót, az e56-ot kellett volna vennem. ez van.
-
-
Ayg0
senior tag
válasz
eszgé100 #1765 üzenetére
ha a szürke alu bordás, zöld címkés kingmaxaid vannak, akkor a következőket próbálhatod:
- f2b/f2c biosok: nekem anno ezekkel megyegetett 1600@cl7, bár f2c-ben néha eldobta magát és nincs c1e support sem.
- +fesz: kb egy hete újra neki rugaszkodtam a beállításoknak az f5d bétával. ram 1.9v, nb vidnek meg talán +0.2v és ekkor stabilnak tűnt. de csak egy modul volt bent és kb két órát használtam (azóta monitor gariban, a gép pedig pihen). kiindulási alapnak talán jó lehet.majd jelezz vissza légyszives, hogy mire jutottál, hátha nekem is segítene.
előre is kösz!
-
Ayg0
senior tag
válasz
Blaze71 #1670 üzenetére
jogos. elnézést, tényleg nincs rajta. összekevertem a látottakat a 785g-s deszkák back paneljeivel, ugyanis azok is épp meg voltak nyitva a böngészőben.
az említett GA-770TA-UD3 típusún viszont 100%, hogy van kettő is, ellenben ezt még nem láttam itthon kisker forgalomban, csak a nagyobb tesókat: 790FXTA-UD5, 790XTA-UD4
vagy alternatívanként maradnak az olcsóbb matx-es, a 785g chipsetes verziók: 785GPMT-UD2H, 785GMT-US2H / UD2H (bár ez már másik topikhoz tartozik) -
Ayg0
senior tag
GA-790FXTA-UD5
GA-790XTA-UD4
GA-770TA-UD3 (bár ezt még nem láttam hazai kiskerekben)a kérdés inkább az mihez kellene az usb 3.0? ha csak azért, 'hogy legyen' akkor értelmetlen pénzkidobás pl a 770t-ud3p rev 1.1-hez képest. illetve az sem elhanyagolható, hogy kell e crossfire támogatás vagy sem.
-
Ayg0
senior tag
válasz
vizirider #1637 üzenetére
nincs türelmem az egyhelyben toporgásodhoz, legutóbb ezzel zártam. 8 elemi után illene tudni szöveget értelmezni.
nem fogalmaztál egyértelműen, h mire érted a 'melyik a jobb?' kérdésed, de gondolom a 2x2gb kontra 1x4gb meccsre. válasz:
bár ez alig érezhető különbség, de videókódolásnál, tömörítésnél/csomagolásnál talán érzékelhető a difi, igaz kb pár másodperc lehet össz-vissz. én a 2x2gb-ra szavaznék, főleg mert 4gb-os modulokat még csak hírben láttam, kiskereskedelmi forgalomban nem.
a linkelt kompatibilitási listáról itthon is kapható ramok: Apacer 78.A1GC6.421 (ddr3-1333), Kingston KVR1333D3N9/2G (ddr3-1333), KingMax FLGE85F-B8MF7 (ddr3-1600).
de elvileg minden Elpida J1108BABG-DJ-E chipes memó jó lehet (pl A-DATA AD31333002GMU) ha be tudod szerezni valamelyiket. -
Ayg0
senior tag
meglenni jelölt? én tudni kici, kék taiwain lap. occóé, nagyon codálatos. ma770t-ud3p, de ha akarni, átírni 790fxt-ud5p-re és máris tudni krosszfájör. elméletben.
4 gigás kit vagy 4gb-os modul kellene? ha az előbbi, akkor talán ez most a legjobb választás. hardveraprón pedig mégolcsóbb.
-
Ayg0
senior tag
-
Ayg0
senior tag
válasz
vizirider #1628 üzenetére
kezdjük az elején:
1. a memtesttel meg egy bajom van: az világos hogy nem fog lefutni
miért ne futna le? amíg nem láttad, hogy hibázik, addig nem zárhatod ki a szoftveres ütközést. azt pedig végképp nem értem, h milyen alapon várod egy memtestertől, h más részegységeket is nyúzzon. ez már akkor hülyeség volt amikor kigondoltad.
2. nem a proc a hibás, 99%. feleslegesen várod a messiást (cimborádat), csalódni fogsz.
3. dobj egy mem termékkódot. -
Ayg0
senior tag
válasz
vizirider #1626 üzenetére
ez az akadozás tipikus memóriakezelési problémára utal. nálam ez tuningnál jelentkezett, nevezetesen, h sok/kevés volt a fesz, szűkre vettem az időzítéseket adott órajelen stb.
mivel írtad, h szabvány órajelen hajtod őket, marad az inkompatibilitásos gixer... mióta elindult a pórnép körében a tuningőrület, azóta számolni kell a vásárlás előtt a kompatibilitási listákkal. tehát ismét csak egy memtest86+ 4.00 lefuttatására ösztönöznélek, h kizárhasd avagy kiderüljön a hardveres hiba. (márha van...)mégegy kérdés: gondolom winf*st használsz. csökkentett módban is megy a laggolás, fagyogatás?
-
Ayg0
senior tag
egy kis segítséget szeretnék kérni tuninggal kapcsolatban.
adott a fenti menü, illetve azon belül is a bekeretezett, épp inaktív menü. kérdés, h mi a kókuszgolyó lenne az? csak alap memfesznél (1.6v) aktív és bármerre pöckölöm, f10 után két hosszabb és egy rövidebb sípolással honorálja.
a maximum pc oldalán találtam róla egy rövid leírást:Determines the termination voltage for your system's RAM. Raising the VTT increases the current flow and can help increase stability.
mi a túró az a 'termination voltage'?
-
-
Ayg0
senior tag
egyszerűen olyan szervert választottál, ahol auto frissítéshez a legújabb biosnak az f4g van berakva. én is jártam már így auto updattel: flashelés után megörültem, h az "új" bios-szal végre normálisan működik a ramom, erre kiderült, hogy egy őskövület betát rakott vissza amivel anno jól ment...
egyébként kiírja mielőtt frissítesz, h melyiket akarja felrakni. figyelni kell és ha nem az van amit szeretnél, egyszerűen egy másik szervert kell választani. taiwani 2-es nekem még mindig naprakész volt. érdemes azzal próbálkozni elsőnek. -
Ayg0
senior tag
válasz
Motaba78 #1600 üzenetére
nem kell aggódni a nb hs billegése miatt, ez csak felesleges hype. ha nem piszkálod, akkor tökéletesen megáll, ahogy kell, ergo ha csak ezért cserélnéd, akkor felesleges pénzkidobás. komolyabb tuningnál viszont érdemes felgórni valami izmosabb heatsinket (coolink chipchilla, tr hr-05, xigmatek porter cn881 stb).
a mosfet hűtés már korábban is téma volt, használni kellene a keresőt...
hr-09 sajnos csak home made barkáccsal megy fel. talán az enzotech mst-81 ami jó lehet. talán! ezeken kívül két lehetőség marad: gyártasz magadnak egyet otthon vagy ma790xt-ud4p/ma790fxt-ud5p. -
Ayg0
senior tag
lenne egy olyan kérdésem, h rev 1.1-es 770t-ud3p-vel találkozott é már valaki? ha igen, mik a tapasztalatok?
azért érdekelne, mert az elvileg támogatott kingmax memóm f5d-vel sem hajlandó a gyári 1600mhz-en menni a rev 1.0-s verzióban. ellenben azt mondjuk sikerült elérni, h 2v-on csont nélkül hozza 5-5-5-15-1t-n az 1333mhz-et. -
Ayg0
senior tag
válasz
Motaba78 #1252 üzenetére
belépsz a biosba > MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) > EC Firmware Selection > Hybrid
magától újra fog indulni és már látod is megy e a 4. mag (más cpu típust észlel aktiválás esetén). ha van ec firmware-ed, akkor nem szükséges a bios update.
[OFF]#1245
biztos bennem van hiba, de nem látok hasonlóságot az esetem és a pédád között. nem azért vettem a 770t-t, mert istenítették, hanem mert a tesztek alapján aktiválni tudta a +2 magot, illetve 1600mhz-es mem frekit ígért a támogatott ramokkal. kettőből csak egy teljessült. ezen nincs mit szépíteni.
procc köré építettem a gépet.
azzal pedig, h tisztában kellene lennem az inkompatibilitási eshetőségekkel, nem értek egyet. akkor minek van a mem support???[/OFF]
-
Ayg0
senior tag
ez mind szép amit írsz, de kérdem én, h hol kellene érdekelnie? leszámoltam a zsetont zsigáéknak egy olyan szolgáltatásért amit nem tudok használni, pedig működnie kellene. lehet érvelni, h másoknak márpedig megy és blablabla, de!
1. amikor vettem még nem voltak tapasztalatok, ergo nem volt kitől kérdezni.
2. ha laikusként kezdek gépet építeni akkor mi van? erre szolgálna a mem és cpu support. amit vettem szerepel a listán, mégsem megy ahogy kellene.az, hogy ez bios vagy hardver hiba... valamiért nem izgat. oda a lóvé és ezt a "minőséget" olcsóbban is megkaptam volna másik márkanév alatt. lehet át is fogok nyargalni msi-ékhez. olyanom még úgysem volt.
-
Ayg0
senior tag
akkor csak a lappal van gond, nem a ramokkal, mert nekem is ugyanez a probléma, ugyanilyen modulokkal... sőt egyre rosszabb a helyzet, mert mostmár 1333-on is valami ocsmány, rendellenes hangot ad ki a speaker indításnál (a szokásos pittyenés helyett) és ma a winf*s is így töltött be, a boot képernyőről nem is beszélve...
kezd nagyon bosszantani a dolog. egy kollega felajánlotta, h leteszteli a memókat pár nap múlva egy szintén 770-es asrockban és ha nincs hiba, akkor ebből lapcsere lesz sajnos. -
Ayg0
senior tag
1. tisztán, hw szinten elég gáz ha összeakad a két kütyü, arra nem tudok mit mondani. egy dolgot próbálj meg: biosban az Integrated Peripherals részben letiltod az USB Mouse Supportot. ha így sem jó, akkor passz.
2. winf*s alatt már árnyaltabb a helyzet. ha nem friss rendszernél csatlakoztattad őket (bár ha új a motyó, akkor ez a lehetőség kilőve) akkor az eszközkezelőben eltávolítod az oprendszer által telepített összes usb vezérlőt.
3. ha ezek nem jöttek össze, próba egy bios frissítést. melyik van most fent?
4. a ramos kérdésre pedig: akkor is fagyogat ha nincs bedugva az egér? ORTHOS/Prime95 teszt volt már? -
Ayg0
senior tag
1333-on igen, mennek.
és már én is erre kezdtem gyanakodni, h hibás az egyik modul, de:
- akkor f2c-vel is gond lenne
- a hibásnak vélt modult 21 pass-ig tartó memtesttel gyötörtem és 0 hiba. ami viszont mégis hibára utal, h a pcspeaker néhány indításnál csúnya hangot ad, illetve ilyenkor random újraindul amikor úgy gondolja... de ezt ma megnézem a másik modullal is.#1138
a betákat biztosan nem fogom már visszatenni, mert nincs c1e, az energiatakarékosság pedig jelentősebb mint, h 1600-on hasítsanak. egy f2/f3-at viszont lehet kipróbálok.
#1139-1140
minden alapon (ec, feszek), a ram viszont a gyári 1.8v-ot kapja. együtt próbáltam a fesz emelését, viszont mégrosszabb lett. és külön-külön mindkettő megy 1600@cl7.
-
Ayg0
senior tag
az amd szakiktól egy kis segítségre lenne szükségem. felpattintottam a 770t-re az f4-et. a giga által támogatott kingmax flge85f-b8mf7 modulból van egy párom. egy modullal gyönyörűen viszi a gyári 1600@7-7-7-20-at, de amint berakom mellé a másik modult, kék halál xp boot közben. min kellene lazítani avagy szorítani, hogy menjenek együtt is? mely beállításra lehet érzékeny a lap?
-
Ayg0
senior tag
én már kevésbé találom "érdekesnek" a dolgot. amikor ezeket vettem, volt az apróban egy ocz reaper kit is 15k-ért, de ezt választottam 20 ropiért a "tutikompatibilitásra" alapozva, de sajnos rá kellett jönnöm, h ilyen nincs. az pedig, h megtaláltam volna az ideális biost?
én azt nem nevezném ideálisnak, h egy, a lap által hivatalosan támogatott, többé-kevésbé stabil, gyári órajelen hajtott memóriáért fel kell adnom pl egy fontos energiatakarékossági opciót (c1e), ugyanis a két dolog nem létezik egy közös biosban...
-
Ayg0
senior tag
tehát tapasztalatokat várnál. és ehhez kellett 14 sor, hogy elmond?
de viccet félretéve... én csak a ramokat néztem az f4-nel, ám változatlanul nem viszi a natív órajelén a kingmaxaimat, ergo visszakerült az f2c. egyébként nem értem miért problémázol a flasheléssel. 2-3 perc az egész: ott az @bios alkalmazás a gyári cd-n, lemented vele az aktuálisat, felrakod az f4-et és ha nem nyerte el a tetszésed, mehet vissza a lementett. kevesebb időbe telt volna, mire megírtad a két postot.#1048
alapfesz (1.3v) 4 mag@3.6ghz?
-
Ayg0
senior tag
ebből a postból kb minden kiderült, csak az nem, h mit szeretnél: a legújabb biossal kapcsolatos tapasztalatokat, vagy segítséget a flasheléséhez.
steppingje pedig a procinak van, nem a biosnak. ha ez szerepel a leírásban, valószinűleg egy friss modellel (talán x4 620?) frissítették a biost, hogy felismerje a deszka.#1045
légy üdvözölve
mivel hűtöd az 550-et, h ilyen szépen muzsikál? ez 24/7 stabil órajel vagy csak a bech elejéig bírja?
-
Ayg0
senior tag
nem kell aggódni, stabilan fog menni. 4vs8 tűs procc tápcsati között annyi a különbség, hogy az utóbbin a dupla annyi vezetéknek köszönhetően nagyobb keresztmetszet jut a vezetékeken átfolyó áramnak, azaz magasabb fogyasztást is ki fog tudni lesz szolgálni. ennek lényegében 140-150w körüli zaba esetén, azaz komolyabb tuningnál van csak jelentőssége. de ha szájbarágósabban is érdekel a magyarázat, akkor itt találsz bővebb infót.
-
Ayg0
senior tag
ha több oprendszerrel is csinálja, akkor nem találgatok.
az én tippem a következő: megnyitod a feladatkezelőt -> kiválasztod a programot aminek használata közben akadozik a kütyü mozgása -> jobb klikk -> prioritás beállítása -> alacsonynekem segített, kíváncsi vagyok neked is ez lesz e a probléma. ha nem hoz megoldást, akkor val'szeg tényleg hardver szinten kell keresgélni.
-
Ayg0
senior tag
lehet nagy kérés, de a lap cd-jén lévő @bios progival kimentenéd nekem azt bios-t amit most használsz? ugyanis már csak két forgatókönyv maradt, hogy az enyéim miért nem mennek ahogy kellene: vagy megszórták a kingmaxokat is különböző memchipekkel, vagy valamiben különbözik a te f2-d, a hivatalosan kiadottól. az előbbire nehéz választ találni, az utóbbi viszont két percbe sem telik a kimentéstől az elküldésig. (e-mail címem az adatlapomon) nagyon megköszönném.
-
Ayg0
senior tag
mert ha megnézed az adatlapom, ugyanez a konfigom van, de a beta f2c-n kívül (és azzal se 100%-ig stabilan) egyetlen biosszal sem hajlandó elindulni a ddr3-1600-ra hitelesített órajelen a memóm. ugyanaz az alu bordás, zöld címkés kingmaxod van, mint ami a linkelt képen látható?
-
Ayg0
senior tag
és f2-vel a memory supportban lévő kingmaxot (flge85f-b8mf7) 1600@cl7 tudod használni a 3-4. slotban?
-
Ayg0
senior tag
nincs fogyasztásmérőm sajnos, pedig én is kiváncsi lettem volna rá. volt egy logoutos teszt - már nem emlékszem, h ki csinálta - ott 10-15w energia megtakarítást jelentett a c1e, ami nem elhanyagolható szempont. igaz, hogy az újabb biosokkal már aktív opció és elvileg működik is, de az nem megoldás, hogy cserébe a hivatalosan 1600mhz-re is képes lapban nem használhatok egy erre a sebességre datált memóriát, mert egyszerűen nem megy a gyári órajelén.
-
Ayg0
senior tag
na én is kipróbáltam az f3-at a 770t-hez, de ezzel sem megy 1600-on a memory supportban lévő kingmax 2x2gb-os kit. visszaraktam az f2c-t, azzal problémamentesen fut újra a cucc, ellenben búcsút inthettem c1e supportnak.
ha a köv bios-szal, sem oldják meg a difit, akkor ebből lapcsere lesz... -
Ayg0
senior tag
-
Ayg0
senior tag
nekem tuningolásnál csinálta ezt sokszor a rendszer és rendre a memória beállítások nem tetszettek neki. gondolom a te esetedben def értékekről van szó, de a memória kínlódását még nem vetném el. nekem a 770t a végleges f2-es bios-szal + hivatalosan támogatott zöld címkés kingmaxokkal nemhogy a gyári órajelekre nem képes, de még teljes def időzítések mellett is szarakodik (értsd: pl rendszeresen kifagy az ie7 ez bizonyos idő után)... előbb szerintem ezt kellene kizárni.
-
Ayg0
senior tag
tápod száz, hogy elég. tuningolni viszont nem úgy szokás, hogy mindenen tolok egy kicsit aztán várom a happy endet, hanem részegységenként tesztelj. ha processzort húzol a vga-t felejtsd el, a memóriát osztd vissza és ne 20 ec-vel ugrálj hanem csak kettesével-hármasával. például...
-
Ayg0
senior tag
grat az x4-hez.
lényeg: visszatetted már a freezert? és minden ok? csak azért kérdezem, mert gigával még nem tapasztaltam ilyet, hogy nem kajálja elsőre a memóriát. eddigi ismereteim szerint ez tipikus anusz betegség volt. ha mégis "átterjedt", bízom benne, hogy csak típushibáról lehet szó.milyen ramokat adtál neki?
-
Ayg0
senior tag
válasz
Dead_slow #811 üzenetére
f2c-vel, de ott a hsz kereső és nem ártana használni... így, hogy nem elérhető a ruszki ftp-n megosztott könyvtárak tartalma, az én tapasztalataim nem sokat segítenek rajtad, ugyanis 770t-m van. bár közben beugrott, hogy Tomate fórumtársnak is olyan deszkája van, mint a tied és beta biosokat keresett anno, aminek nyoma maradt a topikban, ergo újfent a kereső használatára bíztatlak...
ha most vennék ddr3-mat, a megszerzett tapasztalatok birtokában gyárilag 1333mhz@cl7 2x2gb memót választanék, mert ebből az időzítésből még jó eséllyel faraghatok. Cadal fórumtárs készített néhány összehasonlító screen-t (valahol a 200. és a 400. hsz között linkelte) és a benchek kivételével nincs vagy csak alig van érzékelhető különbség ddr3-1600 és ddr3-1333 között (legalábbis amd vonalon).
-
Ayg0
senior tag
válasz
Dead_slow #808 üzenetére
a zöld címkéssel pedig jól kellene mennie, bár nekem se kész, hanem csak beta verzióval működött úgy ahogy kell. ajánlanám a giga orosz ftp-jét, hogy ott nézz szét, de manapság valamiért nem tekinthető meg a könyvátrak tartalma, ergo csak akkor tudsz letölteni, ismered a file pontos nevét is...
1600@cl6? mekkora fesszel?
-
Ayg0
senior tag
lehet megbuggyan az imc ha aktiválod a +2 magot és azért ír hülyeségeket. pl 1 modulnál is ddr2-t mutat...
az pedig vicc kategória, hogy mindenkinek 800 vége-9000 eleje körül van a read, nekem meg éppen csak 8k... kajak nem értem a miértjét.#676
flexet kapott? képet tudnál mutatni róla, hogy milyen lett?
-
Ayg0
senior tag
nem is volt rossz vétel 27k-ért, itthon kb ugyanennyibe fáj egy 2*2gb ddr3-1600 kingston kit...
oprendszernek miért nem valamelyik ms termék 64 bites változatát használod? így mi értelme a 6gb ramnak, mert max 3gb-ot (vagy 4-et?) képes megcímezni belőle?
az everest membenched alapján viszont tényleg dualban kezeli őket, ez nagyon érdekes. ez a ph II imc-jének köszönhető vagy a gigabyte boszorkánykonyháján kutyultak valami "varázsitalt"?#670
jobb, de nem annyival amennyivel drágább, sőt ha játékra kell, akkor mégannyi különbséget sem fogsz érezni. volt erről ph-s teszt is, keress rá ha érdekel a difi.
-
Ayg0
senior tag
válasz
Tomi_Sci #641 üzenetére
szutyis fórumtársnak ha jól tudom gondjai voltak a piros címkés kingmaxxokkal, ergo azt meggondolnám, a zölddel viszont problémamentes a használat.
ha csak ddr3 maitt váltasz, akkor felesleges pénzkidobás. én is azt hittem, hogy érezhetően gyorsabb lesz, de sajnos nem. csak elhülyéskedtem az 1200@cl5-ös ocz kitemet...
úgy látom még nincs meg a 955, ergo egy HERR Z féle négymagosítható, pretested 550 blacket ajánlanék az előbbi áránál jóval olcsóbban, ezekkel a giga lapokkal pedig nehézség nélkül aktiválható a +2 core. ha nem kell int. vga, se cf, akkor ma770t a legjobb választás. felesleges egy kihasználatlan crossfire támogatásért, illetve egy fet hűtésért 7k-val többet kiadni, de te tudod mennyit bír el a tárcád.
Oliverda tájékozottabb a fázis témakörben, tehát ajánlom elolvasni ezt a hsz-át.
a sideport pedig az int vga saját, neki dedikált memóriája a lapon, amit csak ő használ.#651
grt és még duálban is viszi 3 modullal?
ez érdekes. everest is megerősíti ezt (értsd: mem bench-csel mért sávszélek nem változtak?) és látja mind a 6 gigát? mennyibe fájt végül a tri-channel patriot, illetve mi lesz az amd edition-ös ocz párral?
-
Ayg0
senior tag
válasz
SimonYana #632 üzenetére
amikor a kingmax után kutakodtam, belebotlottam borda nélküli 1600-as modulokba is, legalábbis a kiskerben ahol érdeklődtem, ott azt nyilatkozták, hogy az ő ramjaik nem bordásak, hanem sima puci ramok. aztán, hogy mi az igazság, tévedtek e vagy sem az árujukkal kapcsolatban, már nem tudom.
-
Ayg0
senior tag
juj ezt nagyon benéztem. ud3 rev2 tényleg sb710-es. elnézést Gabor970. mondjuk 770t-vel akkor is jobban jártál a 8+2 -es feszszabályzó részlet miatt, ami stabilabb tuningot eredményezhet.
elvitték a ramokat múlt pénteken, ergo már nincs mivel tesztelni...
és memót nem prime-mal, hanem memtest86+ -szal hardveresen tesztelném, nehogy a winfos belehülyéskedjen az eredménybe. -
Ayg0
senior tag
ha update előtt rákattintasz a 'save current bios to file'-ra akkor igen. egyébként teljesen felesleges, mert itt elérhető az összes kiadott bios, azaz nem kell vacakolni a mentéssel.
korábban írtam, hogy az 550be procimmal etettem már ddr2-t is és 1066@5-5-7-10 mellett hozta ugyanazt a szintet, mint a mostani ddr3 1600@7-7-7-20. tehát ha csak ddr3 miatt választanád, akkor tényleg pénzkidobás. ha unlockolni is akarsz, akkor viszont ud3p, mert az ud3 sb700-as ergo acc-t buktad.
-
Ayg0
senior tag
-
Ayg0
senior tag
a laphoz kapott cd-n találsz egy @BIOS nevezetű progit. azt felrakod és windows alól frissítheted a biost. ennél egyszerűbb és kényelmesebb megoldás nincs.
letöltöd az aktuális bios zip-et. kicsomagolod egy általad megadott könyvtárba és a fenti program jobb oldalán található 'update bios from file' -ra kattintva megadod az elérési útját majd 'ok'. (a kérdéses file kiterjesztése a frissíteni kívánt bios verziója) már csinálja is, neked csak nézni kell és a végén újraindítani a gépet.
a trfc-n pedig tényleg lazíts. 90-nel nekem is fagy. lépésenként (90, 110, 160 stb) emelj és szinkronban (azaz mind a két dimm slotra vonatkozó változót érékét).#528
honnan szerváltad a patriotokat? ősember? mióta vágyok egy ilyen márkájú memóra, de a lap által támogatottak között megadott típusszám szerint ez a fajtát csak tri-channel kitben lehett volna kapni. ezért sem értettem, hogy minek rakták be a supportba.
-
Ayg0
senior tag
c'n'q-nak semmi köze a memóriához, ez a prcoesszor szorzóját és feszültségét állítja terheltségtől függően. élettartamra pedig semmilyen kihatása nincs, ellenben a közüzemi díjjal... az előbbit csak a rossz hűtés és tartósan magas hőmérséklet rövídít(het)i, de addig a 2-3 évig amíg használod, még az említett rossz körülmények között sem hiszem, hogy tönkre megy. (ősnek egy első generációs a64 3000+ van, cnq-t soha nem látott 1,5 hónappal ezelőttig és egy passzív zalman cooler hűtötte végig...)
ergo ha csak ezt tart vissza a mem vásárlástól, nyugodtan vágj bele.#514
eddigi tapasztalatok alapján ddr3-nél 1t/2t-s command rate szinte semmit nem jelent. ~100mb/s-mal javultak az everest mem bench eredményei, de ennyi. ergo felesleges "kínozni" a memót ilyen hangyapiszoknyi többletért, amit játéknál - mert ha jól értem főképp arra használod a masinát - nem is fogsz érzékelni.
*mod: lassan szerintem be kellene rakni a memkezeléssel kapcsolatos tapasztalatokat az első hozzászólásba...
-
Ayg0
senior tag
egy kis segítség a meglévő és a leendő 770t-ud3p tulajoknak:
a hivatalosan támogatott kingmax FLGE85F-B8MF7 ramok @1600 + f2-es bios = zenész. kb fagyás, fagyás hátán...
f2c-vel nem tapasztaltam ilyet, ajánlott azt használni. -
Ayg0
senior tag
már ezt is leírták korábban, hogy nem tehetsz vele tönkre semmit. legrosszabb esetben nem bootol, illetve nem tudsz belépni a biosba sem. ha ez történne kinyomod gépet, előveszed a kézikönyvet és felcsapod 'cmos clear' vagy 'cmos reset' résznél és jóvá teszed az elkövetett bűnödet az ott taglaltak szerint. majd lehet előről kezdeni...
-
-
Ayg0
senior tag
-
Ayg0
senior tag
hivatalosan nem támogatott memóriáról van szó. a helyedben annak is örülnék, hogy elindult egyáltalán 1600-on. sokan nem voltak ilyen szerencsések.
mivel így nem jó, az marad, hogy az alap időzítéseken (CL-RCD-RP-RAS) felül játszadozol kicsit a többivel (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP stb) is, hogy stabilizálódjon. mondanám, hogy sok szerencsét, de kezdőként benne lenne pár hetedbe mire utána olvasol és belövöd stabilra. ergo azt javaslom, hogy vedd elő az everested: alaplap -> spd és nézd ki innen a memóid gyárilag 1600-ra beprogramozott időzítéseit majd aszeint módosíts a bios megfelelő részében. ez a legegyszerűbb és leggyorsabb alternatíva, de ezzel se garantált a siker. ha így sem jó, maradnak a fentiek, vagy visszaveszed 1333-ra.everest screen
*mod
cadal dobj már te is egy ilyen everest spd screen-t pls
-
Ayg0
senior tag
f2... tényleg ott van, elnézést. ami eltérést még látok az a +7 mikroszekumdommal(?) nagyobb trc érté, de kizártnak tartom, hogy ekkora difit okozzon. és azt még nem is említettem, hogy ezt természetesen két maggal mértem, néggyel több mint -2k ha csak a másolást nézem.
memória.
-
Ayg0
senior tag
egyelőre semeddig. most annak örülök, hogy gond nélkül megy és találtam egy relatíve olcsó memót a lapomba. de ha nagyon kíváncsi vagy, valamikor a héten megnézem neked.
ősember sem ad garit, azt magadnak kell intézni a gyártóval. (ha gond van)
de kinek a pap, kinek a paplan. én meg vagyok velük elégedve, azaz helyesbítek: legalább hozzák a ddr2-1066-os szintet szintén 1.8V-on. -
Ayg0
senior tag
ajánlom figyelmedbe a korábban linkelt kingmaxos forrást. nem kell se előre utalni, se utánvéttel fizetni, hanem gyorsan, kézből-kézbe kapod és akkor csengetsz. olcsóbb, gyorsabb, megbízhatóbb, mint a magyar "királyi" póósta.
ugyanaz mint ősember (gyártói gar), csak nincs annyi féle/fajta ramja, viszont hamarabb kapod meg a rendelt cuccot. -
Ayg0
senior tag
ha visszaolvasnál, láthatnád, hogy kb 50%-50% a 2x2gigás 1600-as ocz paltinumok problémamentes applikációja ezekben a lapokban, azaz nem ajánlgatnád bőszen, miközben a srác tuti megoldást kért.
a fenti arány arra enged következtetni, hogy több fajta memchippel került piacra ez a kit, ergo zsákbamacska, hogy melyiket fogja ki.*mod
egy kis kingmax ízelítő...
-
Ayg0
senior tag
fogadj el egy segítőkész javaslatot: ha nem akarsz szívni, mint a torkosborz, csak támogatott memóriát tegyél a lapba. a tulajok próbáltak már 1600-as amd edition-ös ocz platinumot (se kép, se hang...) alacsony feszkós geil value-t (1600-on be sem tölt) és még lehetne sorolni...
ami tuti biztos, hogy jó lesz, az az általad is linkelt cl9-es gskill (eredetileg én is azt akartam, de rendeléskor kiderült, hogy felment az ára 18-19k-ra...) vagy a cl7-es, zöld címkés kingmax flge85f-b8mf7. (20k). -
Ayg0
senior tag
megeshet, hogy frissebb és elnéztem. nem azt figyeltem, hogy őszinte legyek, hanem a "betűzést", ami alapján a 'c'-s tűnt újabbnak.
a hőmérséklet monitorozásos probléma megoldására közben én is rájöttem. (unlock kikapcs) sőt így everest mem bench eredményei is jelentősen javultak, már elérték az előző, 1066@5-7-7-10-2T -n járatott ddr2-es ocz kitem szintjét. azt hiszem elsiettem a váltást... az utóbbi pár ráadásul 1200-ra hitelesített csomag, szóval lett volna még bennük kraft, jobb időzítésekkel.
-
Ayg0
senior tag
screenshot hamarosan megy priviben.
a (házi) fet coolered nagyon pofás, minta csak gyári lenne.nekem sajnos heggeszteni is kellene, ahhoz pedig végképp semmi kedvem. (se kézügyességem...)
az f2c-t itt találod.
*mod: láttam, hogy neked se tudja kiolvasni az everest a magok hőmérsékletét. ez az ITE IT8720F szenzor kínlódása, vagy a programé, esetleg a beta bios?
-
Ayg0
senior tag
igen, előtesztelt. evileg x4 3600mhz+ -ként vettem, majd meglátom mit megy ebben. egyelőre bőven elég, hogy összeállt a rendszer, megy az unlock és úgy néz ki nem szívok tovább a ram problémával sem.
usb: nem rövid, hanem rossz helyen van. az előző két lapnál a deszka aljára estek az ilyen csatik, ott a kutyát nem zavarták és még esztétikusak is voltak. (plexi oldallap)
mosfet: igen, házi barkács lenne a jó, sőt még régi p2-es alu bordáim is lennének, de a thermal pad beszerzése miatt tuti a bukta. sajnos nem találtam még olyan elektronikai üzletet (helyben), ahol lett volna.
bench: holnap csinálok majd pár screen-t, ma már nem foglalkozok vele ha nem gond. és nem volt cnq, ugyanis a szoftvere sincs telepíteve. -
Ayg0
senior tag
csatlakoznék az ownerek táborához. egy ma770t-ud3p-t bitorlok, benne egy x2 550@x4 b50 proci, 2x2gb kingmax FLGE85F-B8MF7 társaságában. a ramok szépen muzsikálnak a gyári órajelen és időzítésekkel 1.8V-on. bios a frissítve lett az elérhető legújabbra (f2c).
a sok pozitívum mellett akad pár kiritika is...
a deszka viszonylag kis méretéből fakadóan össze vannak zsúfolva a dolgok, kissé összecsapott tervezésre utal a felülete. (pl front usb csatik a lap alsó felének közepén...)
a mosfeteknek előfurt rögzítési pontok miatt a gyári, illetve a homemade barkács megoldások kivételével nem lehet hűtést szerezni erre a részre. (th hr-09 tuti kampó, enzotech mst-81 max nagyon neccesen)
a harmadikat (ez a mem írás/olvasás/másolás sávszéle) nem is tudom minek a számlájára írhatom... 1600mhz-es ramokkal 7-7-7-20 időzítésen több ezer mb/s-mal gyatrább eredményeket kaptam, mint a foxconnban ugyanezzel a cpu-val egy 1066@5-7-7-10-2t -n járatott ddr2-es ocz kittel.be kell valljam, ezek után elgondolkodtam rajta, hogy megérte e ddr3-ra váltani...
melyik dimm slot párban próbáltad a dc-t? én alapból a kékbe nyomtam őket, mert a cpu hűtőtől nem férnének el a fehérekben, és itt tökéletesen mennek. (bár ahogy írtam, ez egy 770t...)
-
Ayg0
senior tag
válasz
SalvadorLynx #413 üzenetére
harmadik kérdésre: ha megnyitod a cpu-z -t és memory fülre kattintva a Channels # mellett azt írja ki, hogy dual, akkor igen, dc módban hajtja őket.
-
Ayg0
senior tag
válasz
Gabor970 #363 üzenetére
ocz ramokkal eddig vegyesek, de inkább negatívak a tapasztalatok.
kingmax FLGE85F-B8MF7-vel szintén vegyes, ám eddig egál a jó/rossz tapasztalatok aránya.
geil 1600-as 4 gigás value kitje szintén zenésznek néz ki szutyis próbája alapján.valahol azt olvastam, hogy a gigák jó barátságot ápolnak a kingston modulokkal és Landon fórumtárs példája is ezt látszik igazolni egy ilyen kit tulajaként. (azaz még nem panaszkodott a fentiekhez hasonló tünetekre...
)
-
Ayg0
senior tag
más gyártó termékének bios frissítéssel voltak gondjaim. nevezetesen az, hogy írásvédettnek titulálta és nem engedett se frissíteni, de régebbit visszatenni. megannyiszor próbálkoztam a jumperes cmos resettel (ami elvileg nulláz mindent), de semmi változás. tech supportnak ment egy levél, hogy ilyenkor mi a teendő. a következőt javasolták:
kikapcs, táp le
cmos clear
táp be, bekapcs
belépés a biosba és load optimazed defaultshelyre jött a dolog. lehet neked is meg kellene próbálni, hátha be tud lőni magának valami működőképes beállítást, amit enélkül változatlanul hagyott.
-
Ayg0
senior tag
válasz
KDavid17 #337 üzenetére
a grafikus megjelenítésnek vélhetően nem sok köze van az alapokhoz, ez pedig egy mobo topik... itt tedd fel a kérdésed. egyébként nem akarlak elkeseríteni, de lehet elszállt az egyik memchipje a 4870-nek. legalábbis a régi 6800gt-m is ugyanezeket a tüneteket produkálta, amikor eltoszódott a saját dedikált memóriája...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vírusirtó topic
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Synology NAS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Projektor topic
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Xbox Series X|S
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- Asus ROG Z790 Dark Hero
- ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest