- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cadal
őstag
válasz
leviske #4813 üzenetére
Vagy készít hozzá home made fet hűtést és mehet bele bármi akár tuningal is! Istenem, mennyit nyúztam én annak idején ezt a lapot. Több mint öt éve... Imádtam.
-
Cadal
őstag
-
Cadal
őstag
Ahogy coolman is írja, win7 telepítés előtt kellett volna AHCI-t állítani. De esetleg nézd meg ezt a leírást, ajánl megoldást telepítés utáni AHCI állításra.
A CD-t dugd az utolsó sata portok valamelyikére és (ha van rá mód, akkor úgy állítsd be biosba, hogy az utolsó SATA portok IDE módban működjenek. (legalább is nekem így kellett beállítanom UD3P-nél. 0-3-ig AHCI 4-5 IDE.) manualba tuti le van írva hogyan kell.
-
Cadal
őstag
Ha már az a file megvan akkor gondolom win alól akarod frissíteni. Futtasd az általad letöltött fájlt (ami kicsomagolja magát és lesz 3db. fájlod, az egyik kell a frissítéshez) majd még töltsd le a @bios nevű progit is ami a windows alatti frissítéshez kell. Aztán pár klikk értelem szerűen. Röviden ennyi. De van még pár módja a bios frissítésnek. lásd: alaplapi kézikönyv. Ja és ne parázz nem lesz gond!
-
Cadal
őstag
Volt már róla szó a topikban, de mivel AMD-nél nincs ezzel különösebb gond, és egy tized plusz a ramoknak sem számít (sőt segít a stabilitásban) ezért nincs különösebb hype körülötte. Én eddig csak a saját lapomnál tapasztaltam. és mivel Huku-nak is ilyen van így gondoltam szólok, neki. Gondolj csak bele, ha 1,7V-ot adott neki, akkor a ram már 1,8V-ot kapott.
Pl: [link]
-
Cadal
őstag
Meg kellene nézned, hogy a memóriákkal minden oké. Ehhez a legegyszerűbben a memtest nevű progit tudod használni. Innen letölthetnél egy bootolható verziót, amit ha kiírsz CD-RW-re akkor arról indítva a gépet (vagyis induláskor F12-őt nyomva a CD-t választod ki) simán meg tudod nézni, hogy minden oké-e (Van USB-s verzió is). Én nemrég teszteltem vele, ha minden oké, akkor nincsenek piros sorok és így néz ki. Érdemes hagyni hogy lefusson néhány PASS. 8GB ramnál az nem kevés idő kb pár óra... Viszont ha akár csak egy piros sor is megjelenik, akkor mehet vissza gariba a ram. Esetleg megnézhtenéd, hogy 1333mhz-en is instabil-e. Mivel ugye Phenom II / Athlon II prociknál az 1600 Mhz-es ram órajel már tuningnak számít.
Ha már nincs meg a régi ram, akkor a mostanit próbáld 1333Mhz-en futtatni , 9-9-9-24 2T időzítéssel. Esetleg felváltva kivehetnéd a modulokat is, lehet hogy csak az egyikkel van gond.
-
Cadal
őstag
válasz
NovaBlue #4294 üzenetére
Nyilván jobb hűtést eredményezne a Zalman, már csak a kialakítása miatt is. Azonban érdemes átgondolni, ezt a hűtés cserét, hogy vajon szükséges-e. Azt írod, hogy melegszik. Mennyire? vagy hány fokos? Tapintásra meleg? Mert az tök szubjektív hogy neked mi a meleg. A gigabyte ezt a bordát alkalmazza majdnem az összes 7xx -es lapjánál, szóval a funkcióját egészen biztos ellátja. De ha nyugodtabb lennél egy másik bordával lecserélheted. Én pl csak újrapasztáztam mert a gyári az valami félelmetes trutyi amit rákentek. Szóval ha van kedved csináld, vagy ha le tudod gyűrni magadban a késztetést tudd, hogy akkor sem fog tönkremenni a lap.
-
Cadal
őstag
válasz
leviske #4291 üzenetére
Ha megengedsz egy szubjektív véleményt, akkor a jelenlegi ramjaid mellé inkább SSD-t vegyél. Nincs semmi gond azzal az 1600 CL8-al, és nem hiszem hogy sokkal gyorsabb lenne a géped egy magasabb órajelű ramtól vagy akár dupla mennyiségtől. Viszont egy SSD nagyon fel tudja gyorsítani a géped működését.
-
Cadal
őstag
Mit értesz "gigabyte saját driver" alatt? Amúgy milyen SATA vezérlő drivert használsz? SSD-hez én mindig az AMD legfrissebb SATA driverét telepítem. Itt van link az első hsz-ben alul.
-
Cadal
őstag
válasz
Gabormester #4277 üzenetére
Ez a Gigabyte bios! Ennyi! Szerintem ezzel nem lehet mit kezdeni.
-
Cadal
őstag
válasz
Gabormester #4272 üzenetére
Ha minden igaz, akkor 1,65V kell a ramoknak: [link] (Tested Voltage 1.65 )
-
Cadal
őstag
válasz
Gabormester #4272 üzenetére
Próbáld meg az F10 előtti biost feltenni (ha jól látom, akkor az F8-at). Amúgy nálam is hasonló a helyzet a legújabb biossal. Így az eggyel korábbit használom. Végül is az is tud mindent.
A CPU NB és a ramfesz dologra csak annyit, hogy mindenképp érdemes 1600 Mhz-es ramoknál a CPU NB-t (legalább) 1,2V-ra, a ramoknak pedig a gyártó által megadott értéket beállítani.
-
Cadal
őstag
válasz
FoRTReSS #4255 üzenetére
Amit még megpróbálhatnál az az, hogy adsz a CPU NB VID-.nek + feszt. Úgy hogy 1,2 - 1,25V-ot kapjon. Magának a ramnak (mivel a gyári érték 1,65V) én 1,7V-nál nem adnék többet. Ha annyival sem stabil, akkor nem a feszültséggel van gond. Próbáld meg úgy tesztelni a rendszert, hogy a proci ne egyen húzva. Így kizárható, hogy ha hibázik, akkor az a ram miatt van. Amúgy a legjobb módszer a ramok tesztelésére egy memtest lenne. Kiírod egy újraírható lemezre/USB-re és simán arról boot-olsz. Így csak a ram lesz tesztelve.
A bios-ok oda - vissza feltelepíthetőek. Nem számít a sorrend. Megjegyzem nekem az F10 vált be a legjobban, az azután érkezettekkel csak szívtam memória terén.
-
Cadal
őstag
válasz
8nemesis8 #4230 üzenetére
Korábban talán az lehetett. De manapság már pillanatok kérdése az egész. Persze az áramszünet itt is tud galibát okozni, de szerencsére még nem volt ilyen gondom. Így nincs tapasztalatom a dual biossal kapcsolatban sem. De erről már azt hiszem írtak korábban itt a logout-on cikket. Talán segít valamit. Nem kell parázni, és nem lesz gond!
-
Cadal
őstag
válasz
Atesz91 #4181 üzenetére
és miért gond az, hogy F6 helyett F7-re frissítettél? hiszen ennél is van már újabb bios!
Esetleg próbáld meg resetelni a biost (Cmos Clear az alaplapi könyvben megtalálod hol és hogyan kell). Vagy esetleg a dualbios-t is használhatnád, hátha sikerül feléleszetni. Erről itt találsz olvasnivalót: [link] de a lényeg, hogy Alt+F12-t kell nyomkodni. Hátha sikerül valami. -
Cadal
őstag
A kingmaxok mennyi feszt kapnak és milyen időzítésekkel tolod nekik? CPU-NB VID van-e feszelve?
Nem próbáltad még, hogy mondjuk egyszer a proci legyen alapon máskor meg a memória 800Mhz-en, és hogy úgy is előjön-e a hibajelenség? Talán ki lehetne zárni, hogy mikor van instabilitás.
Amúgy ez nem a te lapodnak a topikja, bár szerintem itt is elfér. amaz úgy sem pörög túlságosan. Biztos mindenki elégedett! -
Cadal
őstag
válasz
Rider74 #4152 üzenetére
Az igaz, hogy most már helyesen írja ki ramnak adott feszültséget, csak azért az nekem furcsa kicsit, hogy a gyárilag 1,5V-os moduljaimnak miért kell 1,6V-ot (normál alapbeállítás esetén) kapniuk. És azt sem értem, hogy miért csak felfelé lehet állítani a memóriának adható feszültség értéket. Ráadásul 1,6V-tól.
Ezt az egyet nem szeretem a gigabyte-ban, hogy a nem aktuális slágertermékekre már nagyon kevés időt fordítanak. -
Cadal
őstag
Nem csak a programoknál, de még biosban is többet látsz ha itt megnézed. De ezzel nem tudsz mit csinálni. Ez ilyen.
-
Cadal
őstag
A legegyszerűbb windows alatt csinálni az egészet a @Bios nevű progival. Ezt töltsd le majd telepítsd fel. Ezután töltsd le az alaplapodhoz pontosan illő bios fájlt. Ez általában egy .exe kiterjesztésű fájl. Ezt ha futtatod, akkor kicsomagolja magát egy általad megadott helyre. Ezt követően csak annyi a dolgod, hogy elindítod a @bios nevü progit, kiválasztod a fájlból való frissítést (update from file vagy mi...) megkeresed a kicsomagolt mappában levő fájlt (általában a verzioszáma a kiterjeszése pl: xy.f10 ) és ráklikkelsz a frissítésre. Megcsinálja és talán újraindul, vagy kéri hogy indítsd újra. Fontos, hogy ezen művelet közben, ha lehet ne fusson semmi extra a gépen. A frissítést nem kell sorba csinálni sőt, ha nem jön be az új bios, a fentiek szerint korábbi verziót is vissza tehetsz.
-
Cadal
őstag
No, felraktam az új biost (770T-UD3P F11) de sajna ugyan az a bajom vele, mint a korábbi beta F11-es verziókkal. Ha manuálra teszem a DRAM Configuration menüben a DRAM Timings Items menüpontot, akkor egy jó hosszú sipolás fogad újraindításnál és visszaállít majdnem mindent alapra.
Úgyhogy ment vissza az F10. Az órajelet sem írja ki helyes ahogy azt reméltem. Bár ez csak egy apróság lett volna.
Ahogy Zoulfly kolléga is mondja a magfeloldás menü bekerült az Advanced BIOS Features menübe. és már nincs EC. firmvare meg ACC auto sem... CPU Unlock van.
-
Cadal
őstag
válasz
Rider74 #4141 üzenetére
Szerintem inkább az AMD által alkalmazott külső órajelgenerátorral lehet kapcsolatos. "A referencia órajelet az alaplapon található külső órajelgenerátor chip állítja elő." Majd megnézem, ha felteszem az új biost, akkor helyesen adja -e meg a HC órajelet (200Mhz) vagy továbbra is pontatlanul (200,9Mhz). Gondolom nálatok sem pontosan adja meg az órajeleket.
#4142 Zoulfly: No, majd megnézem én is ezt az új biost, az F10-t már jól ismerem
-
Cadal
őstag
Jó választás akkor is. A rev. 2,0 verzió még a hatmagos procikat is támogatja hivatalosan. Sőt a lapban mindeféle gond nélkül megy a magfeloldás. Tehát ha olcsón akarod megúszni a proci cserét, akkor érdemes az apróról (megbízható eladótól) előre tesztelt kétmagos procit venni és négymagosítani. Ha az alacsony fogyasztás a lényeg az sem hátrány, mert ezeket a procikat jócskán lehet alulfeszelni.
-
Cadal
őstag
válasz
Motaba78 #4109 üzenetére
Ebben soha nem fogunk egyet érteni. Elhiszem hogy a Te instabilitási problémádat ez oldotta meg, de gondolj csak bele, hány éve terjedt el nagyon ez a 8 pines tápcsati? 2-3 éve és előtte mi volt 4 pin aztán csókolom. és akkor is voltak már akik rendesen tuningolták a procijukat gondolj csak bele, pl a kazán P4-es procik, szerinted mennyi áramot zabáltak? és milyen tápcsati volt akkoriban a lapokon?? 4 pines! Szóval szerintem ez a 8 pines cucc, csak marketing maszlag. Azt természetesen aláírom, hogy 8 pines csati használata jobb az árameloszlás miatt, de emiatt tápot cserélni felesleges. és ha már itt tartunk, lehet kapni ilyen 4pin to 8 pin átalakítókat.Na az mekkora baromság már rádugja a user, aztán azt hiszi, hogy húde f@sza de abba nem gondol bele hogy a nyomorult tápból akkor is csak 4 vezetéken kapja az áramot (azokból sem mindegyiken.) Szóval ez a véleményem erről.
-
Cadal
őstag
Én is nézegettem az A-data modulokat, mikor nemrég memóriát cseréltem, de gondoltam egy merészet és Corsair lett belőle. Majdnem sírtam, mikor 2 hét után 5K-val ment lejjebb az ára a moduljaimnak.
, dehát ez van..
Amúgy szerintem egész jó ezek a ramok, aida64 tesztem csak egy tuningos 1800Mhz CL8-as van [link]. Ezen természetesen még lehetne javítani, az NB órajelének emelésével, de ez egy ilyen 24/7-es beállítás és nem kifejezett max amit bír. Ha érdekel csinálok 1600CL9-es vagy 1600CL7-es teszteket is.
Amúgy ha most akarsz venni, nézd meg ezt is, 10 év kisker garival annyira nem vészes szerintem. 30,6K -
Cadal
őstag
válasz
SirKero #4099 üzenetére
Hi!
Geil-t ezek alapján nem javaslom, márpedig a kolléga ért hozzá az biztos.
Amúgy 1333Mhz-en szinte mindegyiknek mennie kell.#4098 Abri: Szerintem egy kis NB VID fesz emelés után nem lehet gond a működtetésükkel 1600mhz-en. Ugyan saját tapasztalatom nincs, de az A-data sem most kezdte.
-
Cadal
őstag
válasz
pr1mzejEE #4065 üzenetére
Mivel a 790XT-UD4P nem épp egy mai lap, és a giga sem írogat már rá biost túl gyakran (persze nem azért mert minden tökéletes..
) de ha felteszed a legutolsó nem beta biost, akkor azzal szerintem nem lesz gondod.
-
Cadal
őstag
válasz
pr1mzejEE #4060 üzenetére
A lap alkalmas az unlockra. "UCC" -nek inkább az nvidia chipsetes lapokban hívják AMD chipsetes lapokban ez ACC. Persze ehhez a procinak is megfelelőnek kell lennie.
#4058 ST06: Ha párban vannak a modulok, akkor menni fog dualban, függetlenül attól, hogy csak az egyik oldalán vagy mindkettőn vannak memória chipek. Az hogy most 4x1 vagy 2x2 felállás mennyit számít?? Hát ez jó kérdés...
-
-
Cadal
őstag
Azt a szutyok easy energy savert szedd le. Csak instabilitást okoz. Ha zöld vagy használd a támogatott energiagazdálkodási funkciókat C&Q és C1E (ezek automatikusan működnek). Ha ennél is többet akarsz tenni a fogyasztás csökkentésére, akkor lehet még csökkenteni a feszültségeket ügyelve a stabilitás fentartására.
A ramnak nyugodtan megadhatod a gyár által ajánlott feszültségeket, ha szükséges. Ha tapasztalsz esetleg "kékhalált" (BSOD) akkor nem kizárt, hogy a ramon felül még a CPU NB VID nek is kell adni feszültséget 1,2 - 1,25V -ig.
-
Cadal
őstag
Most végül is a gyári állapotot "1600Mhz CL9" értékeket szeretnéd beállítani, vagy tuningolni a fölé?
A Phenom II procik, csak 1333Mhz-ig támogatják a DDR3-as modulokat hivatalosan. De szerencsére egy kis bios állítgatást követően ezen hamar lehet segíteni.
Ahhoz hogy 1600Mhz-re állítsd a ramokat, ahhoz a bios-ban be kellene menned az M.I.T menübe majd ott a "Set memory clock" menüt manuálra állítod. Ezután az az alatti sor "memory clock"már kézzel állítható lesz. Ott x8.00 kell beállítanod, ekkor fog a memóriád 1600Mhz-en futni. (ezt majd ki is írja ott).
A memóriák finomhangolásához illetve a késleltetések beállításához a DRAM Configba kell bemennd. majd ott is át kell állítanod az auto beállítást manuálra és a memória modulok található időzítési értékeket kézzel beállítanod (CL 9-9-9-2... stb).
Ügylej hogy a gyári értékeken való futtatáshoz szükséges lehet a gyár által ajánlott feszültség érték beállítása is. Ennek majd nézz utána hogy mennyi ajánl a gyártó. A feszültség értékeket ezen a részen tudod állítani. Előfordulhat, hogy a stabil üzemeltetéshez emelned kell a CPU NB VID Conntrolt a gyári értékről (ez valszeg 1,1V) 1,2V-ra.Majd írj, hogy mit sikerült.
-
Cadal
őstag
Igen a NB frekvencia emelése gyorsulást eredményez. Ezt amúgy nem feltétlenül fogod érzékelni. Érdemes lenne ezt az egész cikket elolvasnod. [link]
És még valami. Ne az NB feszt (NB voltage control) emeld, hanem a CPU NB VID controlt. Nagyon nem mindegy.
-
Cadal
őstag
Erre az anomáliára én is felfigyeltem. Úgy néz ki a dolog, hogy a biosban beállított értéknél 0,1V-al többet ad a lap a moduloknak. Azt pontosan hogy mi mennyi feszt kap azt ebben -klikk- a menüben tudod megnézni. Van egy másik apró hibája ezeknek a lapoknak még. CPU/NB VID feszültséget nagyon keveset ad a lap. Ezt állítsd át 1,1V-ról 1,2V-ra.Sokaknak megszűnt az instabilitási problémája ettől a beállítástól.
-
Cadal
őstag
Itt van néhány korábbi mérésem a 770T-UD3P-ről 1; 2;. Nem túl pontos, de nagyságrendileg talán segít. És ha már házi fethűtésről van szó vess egy pillantást az én megoldásomra is.
Bár elég fapados reset kollégáéhoz képest, Motaba78 enzotech hűtőjéről nem is beszélve.
-
Cadal
őstag
válasz
jozefgucci1 #3969 üzenetére
Biosban nem tudsz konkrét fordulatszámot beállítani, csak azt, hogy proci hőmérséklete szerint változzon-e a hűtőventilátor fordulatszáma vagy maxon pörögjön. és ahogy Te is mondod, ez a CPU smart fan control ezt kell engedélyezni. Alatta pedig ugye van Volt/PWM/Auto kapcsoló. Érdemes esetleg kipróbálni, melyiknél mennyire forog, ha be van állítva hogy a lap kontrollálja a hűtőventilátort.
Másik dolog: Ha engedélyezed a vezérlést, és mindenképp szeretnéd változtatni a fordulatszámát a ventinek, akkor esetleg használj AMD overdrive-ot, ott tudod állítgatni softverben manuálisan. De mindenképp figyelj a hőfokokra, mert ha túlhevül a proci instabil lehet. Ha van esetleg rá keret, és tuningolod is a procid érdemes lenne esetleg egy jobb hűtőt rávenni (nem kell tízezrekért venni). Itt van pár ötlet. -
Cadal
őstag
Hmm, nem ismeretlen probléma. De a megoldás elvileg baromi egyszerű. Tessék frissebb everestet, vagy inkább AIDA64-et használni mivel everest már nem létezik, és élete vége felé már alig frissítették.
Esetleg kitölthetnéd az adatlapodat a cuccok résznél, úgy egyszerűbb a segítségnyújtás. -
Cadal
őstag
Pár hozzászólással feljebb is volt ilyen gond. Gigabyte úgy látszik bevásárolt a kinai piacon dvd-ből.
Tegyél fel win7-et, és akkor nem is kell lemez.
-
Cadal
őstag
Szia!
Ebben a menüpontban a legalsó sort kell enabled-re állítani. Így a sysfan csatira dugott venti lassabban fog forogni.
Mondjuk én már jártam úgy, hogy 12cm-es ventik el sem indultak attól a feszültségtől amit kaptak ha ezt beállítottam. Megint más ventik viszont szépen lassan elindultak. Próba szerencse.
-
Cadal
őstag
válasz
JossZombie #3954 üzenetére
Milyen oprendszert tettél fel? Ha win7-et, akkor túl sok dolgod nincs (nekem legalább is, mindent felismert a win7 ultimate). Ha xp-t, akkor a "másik-pcbe" tedd be a lemezt, másold le a lan drivert, és utána mehet minden a gigabyte honlapjáról. Legalább friss ropogós drivereket teszel fel.
Hogy a lemezt miért nem olvassa be, azt sajna nem tudom, de hát ha van net, amúgy sincs túl sok haszna a régi drivereknek.
-
Cadal
őstag
válasz
JossZombie #3954 üzenetére
...semmi.
-
Cadal
őstag
válasz
Milka 78 #3760 üzenetére
A giga 8+2 fázisát fenntartásokkal kezeld szerintem. Itt olvasd el 04ahgy írását pl onnan hogy "Kedves PH! tesztelőlaboratórium!". Érdekes dolgokra mutat rá.
-
Cadal
őstag
Gondoltam, hogy defaulton lesz. Itt a topikban, már elég sok felhasználónak sikerült a rendszerét stabilizálni, a CPU/NB feszültség 1,1V-ról 1,2V-ra való emeléssel. Megpróbálhatnád esetleg Te is.
Sőt, továbbmegyek, a cpu/nb vid emelésével szerintem mennie kell a memóriáidnak is 1600Mhz-en. Itt van szki kolléga részletesebb leírása, hogy mit hogyan érdemes beállítani biosban. Szerintem nálad is működni kell a dolognak.
De persze először jó lenne stabilizálni a rendszeredet. -
-
Cadal
őstag
válasz
ghostmat #3655 üzenetére
Megjegyzem nem pontosan ez az alaplapod topikja, az itt van, de mi érdekel unlockal kapcsolatban.
Beteszed a procit, az ACC menüben a hybrid módot kell beállítani, és ACC ON!Az AHCI-ről pedig itt olvashatsz [link] Amúgy ha új oprendszert is telepítesz (pl: Win7), akkor érdemes bekapcsolni. Már csak az NCQ miatt is.
#3654 Tomate : "annyit ér mint sz@rnak a pofon" A lehető legjobban jellemezted a dolgot
-
Cadal
őstag
Szerintem erről lehet szó! Most ezzel vakít a Gigabyte.
-
Cadal
őstag
válasz
jozsef m. #3586 üzenetére
Ez az új szokás, való igaz hogy nem hülyeség, mert jobb az áram eloszlása is (több vezetéken) de ha 4 vezetéken kapja a kraftot a proci, abból sincs semmi hátrányod. Nekem is csak 4 vezetékes van, és simán tuningolok ha kell. Pedig akkor már tuti 140W felett jár a proci fogyasztása.
#3587 andras888: 1333Mhz-en tuti működnie kell stabilan.
-
Cadal
őstag
válasz
jozsef m. #3584 üzenetére
Még ha 140w-os tdp-vel rendelkezik a procid, akkor is elég a 4 tűs tápcsati. Nem kell emiatt parázni. Itt a fórumon sokan túlmisztifikálják ezt a dolgot. Az EVEREST-ből pedig töltsd le a legfrissebb verziót (akár a beta-t is) és azzal nézd meg, hogy mit ír ki!
-
Cadal
őstag
válasz
gumikacsa92 #3470 üzenetére
Töltsd le a legújabb Everestet (akár a beta-t is), és az valószínűleg rendesen fel fogja ismerni a gépedben levő alkatrészeket. Amúgy most melyik verzióját használod?
-
Cadal
őstag
Köszi srácok!
Igen, én is olvastam hogy AMD mellett is szépen mennek a G.Skill ramok. Tudom, hogy a Kingmax a favorit, nincs is ezzel semmi bajom de ha cserélek, akkor lehet hogy most mást próbálnék ki.
Gerisz: nézegettem az ECO-t, de a Ripjaws jobban tettszik
Borokafa: Legalább megtudnánk, hogy a G.Skill mire lenne képes ugyanennyi fesszel!
-
Cadal
őstag
Használ esetleg valaki 770T-UD3P laphoz (vagy más AM3 giga laphoz) G.Skill ramot 1600Mhz CL7-es körüli időzítésekkel? Elindult a vezérhangya és memóriát szeretnék váltani
-
Cadal
őstag
Jééé, és tényleg, alapból 1,2V-ot kap a CPU NB VID.
Node semmi gond, hagyd 1,3V-on és próbáld ki így hogyan viselkedik a masina. Nyúzd, terheld, és ha stabil, akkor lépésenként csökkentheted a feszt amit adtál. Amúgy én azért a biztonság kedvért adnék a ramnak is egy kis feszt hogy 1,600V-ot kapjanak. -
Cadal
őstag
Az első képen levő almenüben, a "+0,100V"-hoz tedd azt a kis fehér téglalap alakú (nevezzük pontnak) pontot a kurzorok segítségével ('fel vagy le') majd üss az "ENTER" billentyűre. Ezt követően vélhetőleg a kettes képen látható bios résznél megjelenik az aktuális beállított "1,200V" a CPU NB VID control sorban kék színnel. Ha ez megtörtént, és azt látod amit írtam, akkor végeztél azzal, amit egy nappal ezelőtt ajánlottak neked.
-
Cadal
őstag
Új béta BIOS!
1. Beta BIOS
2. Update AGESA 3.6.6.0 for AMD 6core CPU -
Cadal
őstag
Nem árt szerintem adni egy kicsit az CPU/NB-nek. De ha már így tettél, akkor esetleg próbáld meg a ramokat ezen a frekvencián 7-7-7-21 CR1 késleltetéssel működtetni. Esetleg a CPU/NB-nek még adhatsz feszt.
#3267 kop8: Fix fordulatra nem tudod beállítani biosban max szoftveresen esetleg így!?!
-
Cadal
őstag
válasz
Blaze71 #3242 üzenetére
Ne vedd kötekedésnek (
), de szerintem mostanában nem a dual működéssel van a baj, hanem az 1600Mhz-es kitek névleges órajelen való működtetésén. Amúgy véleményem szerint szepit177-nek mind a két ram jó választás lenne. csak ki kell majd tapasztalni hogyan működnek rendesen.
-
Cadal
őstag
Találtam valamit, de elég gyenge az angolom, talán lesz itt valaki aki tudna fordítani.
Forrás! (PDF) 4. oldal alja. (AMD “Dragon” Platform Technology Performance Tuning Guide)
#3234 McCoy20: Hűű, nagyon pöpec
! Mintha gyári lenne
-
Cadal
őstag
válasz
McCoy20 #3229 üzenetére
Ha mégis instabilitást tapasztalsz, ne óckodj emelni a feszen. Ez annyira minimális módosítás, hogy nem lesz semminek sem gondja belőle. Talán ha a Gigabyte alapból 1,2V-ra lőtte volna be az CPU/NB alapfeszét akkor sok tulaj nem szívna ennyit (de lehet hogy ez inkább procifüggő mint alaplap
).
Memóriának is szerintem simán adható a gyár által megadott értékeken belül. Tehát akár 1,8V is. De inkább tapasztald ki hogy mennyitől stabilizálódik. -
Cadal
őstag
Indítasz rá egy Prime95 small FFT-t és ki fog derülni. Jófajta hűtéssel akár még lehetséges is.
#3216 McCoy20: A fentebb említett CPU NB VID-nek adj egy kis feszt. +0,05 - 0,1V-ot kezdésnek. A ramnak pedig azt a feszt állítsd be amit a gyártó meghatározott, nem kizárt hogy állítanod kell azon is.
-
Cadal
őstag
válasz
tozsimozsi #3198 üzenetére
Ha valami probléma felmerül csak gyere, segítünk ha tudunk.
-
Cadal
őstag
válasz
N-vidi-A #3080 üzenetére
visszaolvasni smafu mi?!?
#3071-3072 épp most téma.
-
Cadal
őstag
válasz
tozsimozsi #2842 üzenetére
Kezd azzal, hogy a CPU NB VID-nek adj plusz feszt. (Nem összekeverendő a sima NB-vel, mert mind a kettő megtalálható a biosban.)
Azután már jöhet a teszt alapon (1333Mhz-en) , aztán 1600Mhz-en és akkor már lehet a késleltetésekkel is variálni. Stabilitást valóban a legegyszerűbb Prime95-el, a blend tesztet futtatva vizsgálni. Érdemes megnézni még, hogy a használt memóriamoduloknak, a gyártó mekkora feszültséget határozott meg üzemi feszültségként. Ha ez magasabb 1,6V-nál, akkor azt szintén manuálisan neked kell beállítanod. (pl: használnak itt kingmax ramokat 1600Mhz Cl7-es időzítésekkel, úgy hogy a CPU/NB-n kívül még a ramnak is kellett adni 1,8-1,9V-ot.) Ha van valami eredmény, írd meg itt a fórumban, és akkor tudunk a legtöbbet segíteni, ha mindig leírod hogy épp milyen beállításokat alkalmazol feszültségek, frekvenciák késleltetések. -
Cadal
őstag
Én már leszedtem, roppant egyszerű, ha a kezedben van a lap. Amúgy van alatta paszta, csak szerintem valami nagyon egyszerű ezüstpaszta. Elég száraznak tűnt, úgyhogy kapott egy kis tisztítást, és MX2 pasztát
. Amúgy hihetetlen milyen kicsi az északi híd chipje.
Amúgy szvsz, ha csak az ember nem akarja kedvtelésből lecserélni az északi híd hűtőbordáját, akkor a gyári is tökéletes a hűtésre. Megmondom őszintén azt nem tudom hány fokos lehet, de szerintem jó az úgy. -
Cadal
őstag
válasz
tozsimozsi #2820 üzenetére
Ahogy előttem eszgé100 is kérdezte, légyszives írd le nekünk., hogy a CPU/NB -nek mekkora feszültséget adtál, egyáltalán változtattál-e a gyári beállításon? Rengeteg embernek az nyújtott megoldást - ahogy korábban is írták, - hogy megemelték a CPU/NB feszt a biosban, 0,1 - 0,15V-al.
Próbáld meg ezt a beállítást, és írd meg hogy változott-e esetleg a helyzet. Természetesen két modult tedd a helyére (egymás mellé).#2827 Tomate: Az durva lenne, de majd kipróbálom... Amúgy gondolom a beállított értéket akartad írni, és nem azt amennyivel növelted
-
Cadal
őstag
válasz
szepit177 #2552 üzenetére
Most valószínűleg jól meg foglak keverni, de ha esetleg Téged, vagy mást érdekel a Gigabyte kamu 8+2 fázisa, vagy más gyártók kamu fázis számai, akkor ajánlom átolvasni ezt a topikot a linkelt hsz.-től. [link]
Azért ne ijedjen meg senki, nincs amúgy az alaplapokkal semmi gond. Csak megint a marketing gépezet. -
Cadal
őstag
Jó hír!
Kipróbáltam az új F6a biost MA-770T-UD3P lapban, és szorzó állítást követően is működik a C&Q. Így végre teljesen kötetlenül lehet tuningolni és, nem kell lemondani az energiagazdálkodásról sem!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen TV-t vegyek?
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- Windows 11
- MotoGP & WSBK
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Dell notebook topic
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest