- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
helkis
veterán
a mérés kifejezetten teszt célt szolgál ugyanis nem primestabil sajnos a beállítás, valszeg a magas NBfrekit nem bírja már a kombó, a ramoknak +0,1v-ot kellett adnom.. (1,9v@2v) szerencsére ezek kisebb NB-frekin is stabilak így, viszont érdekes, hogy alig van különbség a gyári 7-7-7-24-hez képest..
-
helkis
veterán
válasz
Ren Hoek #1444 üzenetére
szerintem csajozásnál alap hogy 1333-as ramod van, de tapasztalatom szerint több szőke nagymellű bukik a magas 3dmark eredményre, mint a nagyobb ramsebességre
(arra csak a sötétbarnák buknak
)
múlt héten pl olcsóbb volt a DDR3 2Gb/1333 kingmax cl9, mint a DDR2 2gb/800 kingmax CL5 nagykerárról van szó..
-
helkis
veterán
válasz
werszomjas #1416 üzenetére
-
helkis
veterán
én már rászoktam a használt cuccokra
, de csak megbízható embertől veszem..
egyébként nem kell nagyon sírni, ha nem megy 1600-at, 1800-at 2000-et a ram, mert max pár száz Mb/s-et lehet nyerni vele méréseim alapján, ahogy az időzítés csökkentésével is csak kis mértékben lehet javítani a rendszer teljesítményét, amit igazából érdemes tuningolni az az NB freki, azzal szinte egyenes arányosan nő a rendszer teljesítménye is.
persze ha minden klappol az jót tehet egy 3dmarkpontszámnak, de felesleges a stabilítást, illetve az élettartamot beáldozni ennek elérésére.. -
helkis
veterán
ha használtan vetted, akkor ez jelentheti azt hogy szét lettek feszelve 2,2v fölött aktívan kell hűteni, 2,4v fölött pedig degradálódhatnak a DDR2-esek.. ha új akkor garis csere..
AMD-nél ugyanez a szétfeszelés (procira nézve) okozhatja a ram-instabilítást mert ott ugye a vezérlés a prociban van..
én a gyártók helyében olyan biost csinálnék, amiben 2 opció közül lehet választani:
1. alap: semmit nem lehet állítani, tiszta noti vagy HTPC-s feeling..
2. prof: 3 tuninggal kapcsolatos kérdésre kell felelni, mindig másra pl 10000 kérdésből random sorsolva: proci, ram, fesz, hűtés, összefüggések, stb.. ha nem tudja user helyesn megfelelni, akkor goto 1..
szvsz a garis hibák egyből a tizedére csökennének..van olyan ember ismerősi körömben, aki úgy tuningol, hogy ha ott a lehetőség akkor a legnagyobbra rakja, pl athlon procinak (K7) anno a gyári 1,65v-helyett simán adott 2v-ot.. mert épp tudta a bios.. egy ideig jól ment, szó se róla...
ez egyébként azért van, mert aki már akkor tuningolt amikor még lapok nem is adtak rá lehetőséget, az a lapokkal együtt fejlődött odáig, hogy tudja mihez kell nyúlnia, ha valami nem stimmel, aki meg beleszületik a jóba, annak meg kicsit utána kellene olvasnia szvsz mielőtt hozzányúl valamihez..
mindezek ellenére nálam se ment soha 1150-et az oczreaper kit..
-
helkis
veterán
válasz
Blaze71 #1260 üzenetére
hi, egyszer egy 1T-s HDD-re kellett rádobnom a rendszert amit az istenért sem akart megformázni egyben a telepítő, végül csináltam a rendszernek asszem 150Gb elsődleges particiót, arra már vidáman felkúszott.. ez inkább a telepítő hülyesége szvsz, mint lapfüggő, próbáld ki..
-
helkis
veterán
ha nem akarsz bajlódni azzal amivel most, akkor célszerű komplett gépet venned, forgalmazótól, gyártótól, cégtől, akik egyben vállalnak garit a gépre, ha nem működik akkor tesznek ellene, még ki is mennek házhoz 24h-n belül, ha olyan szerződés van. csak hát tudjuk, hogy nem az az árkategória ez már (supportra gondolok) amit egy halandó megengedhet magának, egy jó alternatíva, ha veszel egy noti-t, persze itt meg más kompromisszumokat kell kötnöd..
ha meg spórólni akarsz és nincs kijárt út előtted (újdonágok), akkor be kell vállalni ezt a kockázatot.. aki régóta ilyen vizeken evez ezzel tisztában van. -
helkis
veterán
azért ez nem ilyen egyszerű hogy ez vagy az a szar, a számtechben mindig is megvolt az a jelenség, hogy összeraksz 10gépet ugyanazokból az alkatrészekből és az egyikkel tuti nem lesz minden rendben.. eddig én ezt egy dologra tudtam visszavezetni, mégpedig arra, hogy a fejlett ipar két azonos értékű ellenállást nem tud gyártani a mai napig, minden elektronikai elemnek/alkatrésznek van tűrése, ha átlagosan oszlanak el a +/- -os cuccok, akkor nincs gond, de ha pl egyik gépbe csak "-" -os alkatrészek a másikba csak "+" -osak kerülnek akkor két eléggé különböző gépeket kapunk, annak ellenére hogy a komponensek egységei megfelelőek, mégis összerakva nem lesz az, ha ez 5% alatt van az eladott mennyiségből, akkor a gyártó bevállalja a garis cseréket nem módost a gyártáson, ha fölötte, akkor megéri belenyúlni a folyamatba.. igazából mindig a végfelhasználó az igazi teszter.
win98-as korszakban pl nem volt hátrány, ha valaki vásárlás előtt átnézte, hogy milyen beéptett driver van a 98-ban, és úgy választott hardware-t..utána hála a netnek, azok jártak kevesebbet pszichiáterhez, aki benézett vásárlás előtt adott termék topicjába, tehát a végfelhasználókhoz, és ott megtudta hogy mi mivel megy 100%-osan, esetleg milyen trükkel lehet rábírni a helyes működésre..
-
helkis
veterán
biosban egy fényképezővel tudsz képet készíteni
az everest elég régi van már asszem 5.3-as is, lehet ezért olvassa ki rosszul a ram típust, de rákeresve erre, a google ezt dobta az első helyen: [link]
pixmania úgylátszik nem tudja mit árul, nem először fordul elő.. egyszer vettem ott valamit, ami beszart, a végén franciákhoz kellett kiküldenem gariban, visszaadták az árát 2hónap után, de nem cash-ben hanem a virtuális számlára amit újra le kellett vásárolnom..
a tripplechanel i7 kiváltság, de 2 ram esetén dualban megy csak
az ocz oldalán fentvan, hogy a low voltage ramokat kifejezetten i5 és i3-as környezetbe ajánlják, illetve ott 8-8-8-24-as a gyári időzítése 1,65v-on.. de ahogy a linken is látszik ott sem minden tökéletes a rammal..
-
helkis
veterán
na ez egy jó kérdés elvileg feljebb rakhatod, nálam az ocz platinumok 1,9v-ok kapnak, ez a gyári érték és van az adatlapján egy kiegészítés is:
***OCZ EVP (Extended Voltage Protection) is a feature that allows performance enthusiasts to use a VDIMM of 1.75V without invalidating their OCZ Lifetime Warranty.
ezek a low-voltage ramok az OCZ szerint inkább intel vonalra lettek kitalálva (ha azt az oldalát nézem, hogy a DDR3 az egy szabvány, akkor végülis tökmindegy, a többi meg csak marketing..), illetve a te ramodhoz nincs írva ez az EVP-s dolog, lehet hogy ugrik a gari ha feljebb rakod..?
bár nehezen tudom elképzelni, hogy a ramban valami monitorozza, hogy milyen feszen használták, illetve hogy ekkora különbség lenne a platinum és a gold ramok között..gondolom hogy gépeznél már ezerrel, de lehet az lenne a legjobb, ha bevinnéd oda ahol vetted, elmondanád, hogy mi a szitu, és hogy állítsák be úgy a ram a gyári értéken menjen..
lapban melyik bios van? FSB? NBfreki? HT freki? hol fagy? (boot, win, net, prime, game)
minden cucc új, garis?
esetleg a bios MIT-menüről csinálhatnál pár shootot, CPU-z-ről is, hátha van valami amin változtatni kellene/lehetneTayRol - na ez se egy gyenge probléma, főleg ha elmondom, hogy nálam is van furcsaság egy logitech vx-revolutionnal: prime alatt egyszerűen nem hajlandó rendesen működni, alig lehet vele dolgozni, szaggat, akad, alapjáraton még nem próbáltam, de amint lesz időm ezt is letesztelem, és igazából csak prime alatt jön elő (akkor veszem észre), ami azt sugallja, ha nagy terhelésnek van kitéve a ram/proci akkor az kihat az usb-re is.. vagy a ramidőzítés/nb-freki/ht-freki/prociórajel nem stabil adott beállításoknál, nálad alapon is csinálja?
-
helkis
veterán
-
helkis
veterán
köszi, jól hasítanak akkor a modulok, amit hozzátettem volna, azt szki már megmondta/kérdezte..
Tino - első körben állíts autora mindent, és a feszt állítsd be, amennyi a ram matricáján van a CL8-as beállítás mellett..
ezután megint menj be biosba és lesd meg a hardware-monitornál, hogy mennyit kap valójában, ha kevesebb akkor korrigáld, ha több ne törödj vele
ha megfelelő a fesz, akkor állíthatod az időzítéseket.. remélem összejön.
-
helkis
veterán
egy everest mem&cache bench-el is megerősíthetnéd..
egyébként vannak ilyen fain ramok pl: Corsair Dominator GT
de sajna árban nem egy kategória.. na jó, valamivel jobb is..
-
helkis
veterán
elég brutális méretű hsz-t lehetne írni, hogy mi mire jó, és hogy miért, hogy kell beállítani, stb.. de legyen annyi elég, hogy ezek késleltetési idők, amik azért vannak, mert a ram nem képes megjegyezni csak pár mikro/nanosec-ig, amit beleír a proci, ezt úgy tudják kiküszöbölni, hogy állandóan beleírják ugyanazokat az értékeket, ha nem változik semmi, ezt folyamatosnak látjuk. ha a késleltetés magas akkor lassul a ram adatátviteli sebessége, ha kisebb, akkor gyorsul. valamelyik program azt szereti, ha alacsonyak az időzítések, valamelyik pedig a magas órajelet szereti..
milyen ram egyébként? milyen időzítéssel küldöd?
-
helkis
veterán
miylen FSB-re van mellé lőve a proci?
nálam volt ilyesmi 300mhz-nél, mert elfelejtettem megemelni a SB/HT-t +0,1-v-al..
sajna nem volt primestabil a 3900/2700/1600-os beállítás, elkezdtem külön, külön kitesztelgetni a komponenseket, de sajnos az idő megint közbeszólt (vagyis inkább annak hiánya), így annyit sikerült kiderítenem, hogy a procim 3.9-en 1,5v-al sem prime stabil 3.órában dobott egy hátast..
benchelni azért jó.. -
helkis
veterán
na az már gáz
legfrissebb bios benne volt a lapban? mindenre van magyarázat, lehet eleve rossz volt a ram? (másik gépben teszt jónak mutatta?) egy modullal próbáltad?
régebben korai DDR2-nél volt olyan gixer, hogy ha tuning ramot vett az ember (alacsony időzítés és/vagy magas fesz), és csak simán berkata, akkor mivel az alaplap a mezei 1.8v-ot adta le nem indult a gép, ez esetben egy gyári 1.8v-os modullal kellett indítani a gépet felrakni 2v-ra a feszt vagy amennyi kellett a másik ramnak, majd utána cserélni, később ezért születtek meg az szabvány szerint meghatározott 1,8v-ra az SPD-k, amiben általában jóval magasabb időzítések voltak beállítva, hogy az ilyen problémákat kiküszöböljék, akkor is a matricán a vállalt órajel, időzítés fesz volt felragasztva, de azt kézzel kellett belőni.
szóval tényleg nem egyszerű a ramkérdésLui76 - szerintem amikor cmos-clearozol gigánál, akkor csak ugyanaz csinálod, mintha nyomnál egy load optimalized defaultsot biosban, az óra nem állítódik el, ha elállítódik akkor én arra tippelek, hogy a pár hibás indulás miatt visszaírta a slave-bios-t a masterbe..
-
helkis
veterán
látszik, hogy régebb ideje van AM3-ad mint nekem, ugyanis tényleg az volt a gond, amit írtál, nem egymás melletti slotban voltak a ramok..
AM2+-nál pont egymás mellettibe raktam őket és ott volt ugyanez a szitu, hogy single-ben mentek a ramok.. ott át kellett rakni őket 1-3-as slotba a dualhoz, ezért itt most eleve így raktam be őket, nem is figyeltem annyira, gyors volt így is minden, mint a fene
de köszi hogy rájöttél!
lőttem is gyorsan 2 bench-et ganged és ungangeddel dualban: [link], [link]
illetve nyomtam egy 06-ot is, ha már eddig eljutottam: [link]elsőre mikor dualba raktam a ramokat fagyott a gép, (CR1-et is belőttem, megy
) arra gondoltam, hogy lehet hogy a memvezérlő single-ben hajtása jobb hatással van a tuningra? lehet, de kisebb gondolkodás után rájöttem, hogy miután visszaállt a bios alapra az egyik próbálkozás során, elfelejtettem a SB/HT-re dobni +0,1-v-ot, így nem akarta a 300-as FSB-t a lap
feldobtam még egy Xp-t a másik particióra, de másra sajna nem volt időm.. folyt. köv.
Ayg0 - nálam: OCZ platinum 12800 1600Mhz-CL7-es kit van, tudom ajánlani. van 4G-s kitben is
-
helkis
veterán
aham, akkor már értem mit nem értesz
vagy majd megmondod a frankót..
tehát, ha a 2db ramot ganged-be kezeli a gép akkor a progik 128-bitnek látják, vagyis "dualchanel"-nek írják,
ha unganged-ben van, akkor pedig "single"-nek írja, ekkor 64-biten mennek, de ramonként! de mivel kettő van, ezért ez is dual, csak kicsit másképp címzi a proci a ramot, ez több program használta esetén gyorsabb (multitask), ha pedig 1 progira fókuszál az ember akkor pedig ganged a gyorsabb, bár számottevő különbség nincs, de talán tuningnál, illetve 3dmarkban ki fog jönni.. -
helkis
veterán
hi, 0922MPMW a kód, az XP jó ötlet, kipróbálom..
- igazad van ganged-re olvastam is valahol, hogy 3dmarkhoz ajánlják(multitaskra meg nem
)
- mekkora esélye van, hogy a DDR3-asok bírják az 1T-t? mert DDR2-nél eléggé leszoktam róla..
- emlékeim szerint: Ram:1.9v gyári érték, NB:1,26v, NBCPU:1,3v, CPU:1,45v van még valami? -
helkis
veterán
már vártam a kérdést
természetesen h2o, de talán ezt a 0,1v-os emelést egy jobb levegővel is elbírná, sajnos nem sok időm van tesztelni, így még egy hosszabb prime-ra se futotta ezen az órajelen, de idővel lesz az is, alapfeszen 3600mhz az 100%-os, itt is minden megy, de még nincs kitesztelve, a 4Ghz-hez megint kellene 0,1v, ami már 1,55v lenne, azt viszont már én is sokallom
illetve annyival elmásznának az órajelek, hogy a ramon is kellene lazítani, így meg már nem is biztos hogy megéri az a +100mhz..
-
helkis
veterán
üdv all!
beléptem a klubba simonyana exlapjával
egy kis eredmény rögtön az elején: [link]
sajnos a w7+cf-el vannak még gondok, pl ha ráindítom a gpu-z-t csontrafagy..
tehát ami a képből nem derül ki, hogy 2db HD4770 van a gépben 850/1100-on járatva..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Horizon Forbidden West
- Futás, futópályák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ford topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged