Hirdetés

Aktív témák

törölt tag

No akkor egy-két tapasztalat. Gondoltam, hogy cikket írok belőle a logouton, de aztán úgy voltam vele, nem vagyok én olyan fasza gyerek, hogy public cikk legyen abból, hogy sikerült kicsit tuningolnom...[link]

Szal Giga S3, Rev1, F8-as bios, E6400, Adata Extreme 800+, ramok első és harmadik slotban, rajta egy szájtek infiniti (nemtom hogy kell írni) szellős ház, léghűtés kvázi csúcsa. Na nézzük.

A gépet alapon összerakva a thermal monitor 23 fokot mutatott cpu hőmérsékletnek, hideg volt a szoba, stimmel. A szájtek hűtő jó választás volt, ultrahalk.

A számadatokat Everest 4-gyel teszteltem.

Proci alapon ezt tudja:
    CPU [link]
    FPU [link]
    Mem [link]

Szinte mindegyik jobb 6400-as megy 3,2-t, de azért nem rontunk ajtóstól a házba, kezdjük 2,4-en, alapfeszen természetesen, ddr/fsb=3/2, a vicc kedvéért CAS4
    CPU [link]
    FPU [link]
    Mem [link]
    Valami nem kóser, emelkedett az FSB, tehát a DDR freq is, cas4, és mégis lejjebb ment a mem sávszél.

Itt úgy döntöttem, hogy mégiscsak ajtóstól a házba, lessük meg az FSB400-at, azaz 3,2-t alapfeszen. Itt ram-beállítási problémák voltak, és úgy éreztem, egy-két ember pofont érdemel a gigabyte-nál. A lap a neki nem tetsző beállításoknál ki-be kapcsolt folyamatosan. Ezzel nincs is semmi gond, csak éppen kinyírja a vinyókat. Namost van 1.6 tera helyem, rajta tisztesen sok adat egyrészt, másrészt az 5 vinya értéke alsó hangon 120 ropi. Én megértek mindent, de ez nagyon nem jó vicc, hgoy újraindulgat, akármi is van!
    De jó, lássuk a 3200-as eredményeket, még mindig alapfeszen. A memókat visszavettem 1:1-re, a proci érdekelt.
    CPU [link]
    FPU [link]
    Mem [link]

Szép jó, oké, nekem teljesítménybe ez már gyakorlatilag elég, mehetünk haza, dehát most jön a lényegi része, elkezdünk memóriaidőzítéseket álíltgatni, feszekkel játszani. Az A-Data ramok eddig 5-5-5-18-ban mentek végig, 2,2V-tal. Most megnéztem 4-4-4-12-ben, nem nagyon szerette, nem is nagyon kísérleteztem vele, úgy láttam, hogy a lényegi teljesítmény itt már nem az időzítésekben, hanem a MHz-ekben rejlik. A gép ki-be kapcsolgatása folyamatos probléma volt, sokszor alig tudtam visszahozni, mire rájöttünk Robi barátommal, hogy nem szereti a ram a 2.2-t. Visszavettem a feszt 2.1-re és sokkal simábban mentek a dolgok. Hát jó.

FSB400 után toljuk meg FSB450-re, próbábából, adtam a procinak 1.5 voltot, ramnak 2.1-et, fsb és mch +0.2-t kapot. Vacakolva, de elindult, felbootolt a win, de orthos alatt 5 másodperc alatt dobta a hibát. Nembaj, azért rögzítettünk everest eredményeket:
    CPU [link]
    FPU [link]
    Itt mem értékeket nem csináltam, mert akkor nem érdekelt, utólag jó lett volna, összehasonlítani a mem teljesítményt a 2,4-es tuninggal, mindkettő DDR900. Namost FPU-ban még nem, de integer számolásban beértünk egy négymagos Xeont. Ronda :D

Viszont nekem stabil rendszer kell, és itt jön a végjáték. Csak-csak hibák voltak, mígnem bestabilizáltuk 420-as FSB-re. Állítgattunk, és hol betonstabilnak tűnt, hol elszállt azonnal. A proci menne kicsit tovább is, de én nem fűtöm 65 foknál tovább, meg egyenlőre ez bőven sok nekem. A RAM CAS5-ben tudna többet, mint 1050, ott stabil, de 1167-en azonnal lehal. Mire rájöttem, hogy az MCH borzasztóan feszérzékeny!

A végső beállítás tehát ez lett:
    CPU [link]
    FPU [link]
    Mem [link]

A proci stabil volt 1,45V-tal itt, aztán máskor 1,47-tel nem. Namost ilyen nincs, tehát máshol van az ok. A memóriavezérlő hol +0.1-es, hol pedig +0.2-es állásban volt. Egy tized volt kell a boldogsághoz, +0.1-en már 410 körül hülyéskedni kezd, +0.2-vel elmegy 450-ig! Jelenleg a proci 1.43-mal stabil, ram 2.1V, FSB feszre a dolog érzéketlen.

Hőmérsékletek alapon:
    Alaplap: erről nem tudunk konkrét adatot, az everest folyamatosan 40 fokot mutat, a BIOS-ban még nem láttam az értéket 35 felett.
    Proci: 28 fok induláskor, hajtás és pár órás menet után nem áll vissza 32 alá

és terhelve pedig a proci 64-65 fokos, ekkor azért már köpi a meleget hátul.

Tesztelni az új OCCT-vel teszteltem, illetve orthossal. Amikor úgy éreztem, ez lesz a végső beállítás, akkor elindítottam egy Nero Vision kódolást, négy orthost, occt-t, egy filmet, egy winampot, levelezést, internetet, pasziánszt. Ez ment a gépen 8 órát, úgy döntöttem, hogy háromkilences stabilitást jelent a dolog. Ezt megismétlem majd egy 72 órás teszt keretében, ha lefut hiba nélkül, akkor kijelentem, hogy a rendszer stabil.

Röviden ennyi az én történetem, ha kérdés van, itten vagyok

Szerk: linkek...

[Szerkesztve]

Aktív témák