- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Nokia 808 PureView - kamerás béta
- Írók: a Meta tudta, hogy jogvédett könyvekkel tréningezik az AI-t
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
perfag
aktív tag
válasz tribunus13 #10046 üzenetére
Rosszul tudod, átállítottad a Rács jellemzőket.
Vázlat>Rajz csoport, Rács jellemzők (bal alsó ikon a csoportban)> Értékek mutatása: pipa ki -
Poolip
csendes tag
Sziasztok!
Catiához megint lenne egy alap kérdésem amin nem bírok túllépni.
Létrehozok egymással párhuzamos síkokat és létrehozok a térben egy görbét. Ezután a síkok és a térbeli görbe metszéspontjait képezem. Majd a metszéspontok pontjait akarom felhasználni a PATTERN parancsnál, de sajnos nem engedi. Miért? -
törölt tag
válasz kpityu2 #10044 üzenetére
Egyetértek.
#10039 Nekem-8: Újból megnézve, gondolom a tengely mindkét oldalára kéne ez a kivágás.A helyedben gyorsan újramodellezném az egészet, a fül és az első letörés is menne a kukába, majd megcsinálnám egy külön testben a kivágó területet- a 13-as síkon egy ötszög profil, kihúzva a síkra merőlegesen mindkét irányba, majd tükrözném, s végül kivonnám boolean operátorral.
[ Szerkesztve ]
-
-
kpityu2
őstag
válasz Nekem-8 #10037 üzenetére
Valami nem stimmel a felette lévő ferde levágással. A felső éle nem tűnik egyértelműnek. Szerintem töröld azt a kivágást, és egyben vágd ki azzal amit most szeretnél.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Nekem-8
tag
Hali, aki jártas a SolidWorks -ben, tudna nekem segíteni egy "elakadásban"? Egy levágást nem tudok megoldani, pedig bizonyára többféleképpen is meglehet. Már jól teleszemeteltem a tervezőt, de nem jutok előrébb. Egy ferde íves levágást szeretnék elvégezni, amit először "Boundary-Cut" -al gondoltam. De ekkor azt mondta először kell neki egy "Boundary-Sourface" na ezt is megcsináltam, erre meg input gondja van. Akkor gondoltam megcsinálom "Extruded-Cut" -al, itt is ki lehet jelölni melyik "Sourface" -n keresztül, de ekkor is hibát ír ki ... A netes videókban meg egy gombnyomásra ezeket elvégzi. Aki tudna segíteni írjon egy privátot, keveset fórumozok... köszi.
Nagypapa...olyan hullaszag van....nagypapa! ...NAGYPAPA!!??
-
flashpointer
őstag
PTC Creo és PTC Creo Elements között mi a különbség?Az utóbbival kellene majd dolgoznom de csak az előbbi van meg és ezekkel még nem dolgoztam.Közben lett licenc az utóbbihoz is : P
[ Szerkesztve ]
-
Sickboy25
addikt
válasz flashpointer #10032 üzenetére
Köszi értem
Még egy kérdés, megint nem találom, hogy a síkokat hogy tudom eltolni?
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
Sickboy25
addikt
válasz flashpointer #10030 üzenetére
köszönöm a segítséget!
Egy kérdés az a cylinder mi?
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
flashpointer
őstag
válasz Sickboy25 #10029 üzenetére
Van szabályos sokszög-létrehozás, extrude majd fillet aztán csak cylindereket kell rápakolni meg kifúrni.
A másodiknál meg megforgatással létrehozod a lényeget aztán kívülről levágod a maradékot ugyanezzel a sokszög-forma parancsból készített extrudált külső idommal.
De lehet többféleképp is. -
Sickboy25
addikt
Sziasztok!
Most érkeztem SW-ben egy olyan feladatsorhoz, amin sok anyát kell rajzolni! Egynél nagy nehezen rájöttem, hogy tudom kialakítani a lapkák letöréseit, de azóta eltel pár hét és most megint nem megy! Valaki esetleg egy gyors magyarázattal tudna segíteni, hogy mit kellene tennem? Köszönöm előre is!
-
törölt tag
válasz Poolip #10016 üzenetére
A helyedben nem egyben, hanem külön kezelném a felületeket. Amelyik befele kell, azt arra vastagítani. Ha pedig egy referencia felületből akarsz mindig indulni, akkor offset külön-külön, az oldalakat pedig aswept surface segítségével megcsinálni, addig hosszabbítani extrapolate-tel, majd vágni.
-
kpityu2
őstag
válasz Poolip #10021 üzenetére
Nem igazán értem a gondodat. Megvan az eredeti felületed, sőt, ha akarod a vastagítás után is csinálhatsz felületmásolatot róla. Ha a Catia ki tudja teríteni, akkor van rá parancs, ami szerepel a súgóban. Ha nem, akkor nem.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Poolip
csendes tag
válasz kpityu2 #10020 üzenetére
Köszi az újabb linket. A "sheet metal" üzemmódban sajnos megoldhatatlan amit rajzolni szeretnék. Bár proe ben a sheet metalt használtam ugyanerre, ez itt Catiában másképp működik, nem alkalmas az én speciális feladatomra, itt a shapes üzemmód a legalkalmasabb, legalább is nekem úgy tűnik.
-
zolikaDB
veterán
Üdv mindenki!
Van köztetek olyan, aki jártas Edgecam (2015 R1)-ben?
Lehet gyakrabban járok fel mostanában zaklati benneteket
Elkezdtük a programozást ezzel a szoftverrel a suliban.
Egyszerű modellek, nyitott, zárt zsebek, furatok, kontúrok marása, síkolás, előgyártmány megadása stb, apróságok.
Kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1. Egy élen található 45 fokos letörést hogyan ismertetek fel az alaksajátosságokban?
Ezek vannak beállítva, de nem dobja fel a felületeknél:
2. Beállítottam a nullpontot, h az a darab közepén van XY-ban, Z-ben a tetején. Az előgyártmányon minden tengelyen van 2mm ráhagyás. Ezt kézzel úgy oldjuk meg, h megérintem a darab tetjét taszterrel, és beírom, h Z+2mm. A maró meg 0-ig megy. Ezt szeretném elérni Edgecam-el.
Az alábbi képen látható beállítással ez így jó? Tehát Z2-ről indul a síkolás és lemegy 0-ig?
A szimuláció/összehasonlítás alapján a síkom zöld lesz, azaz nullás.
A mélység a nagyolásnál azt jelenti ugye, h mennyivel marjon mélyebbre, mint a kontúr? Síkmarásnál pontosan mit?Köszönöm
-
Poolip
csendes tag
válasz kpityu2 #10017 üzenetére
Igen tudom, hogy egyben a három felületet nem lehet kiteríteni, de a hullámos felületet külön ki lehetne. Azt a parancsot keresem amivel szét lehet választani a vastagítás után a felületeket, majd utána kiteríteni. A Catia egyébként egyre jobban tetszik, lassan lassan haladok a megismerésével...
-
kpityu2
őstag
válasz Poolip #10015 üzenetére
Nem ismerem a Catiát ezért nem tudom megmondani, hogy hova kell katintanod, de az eljárás minden programban ugyanaz. Kiteríteni persze hogy nem tudod, hiszen a hullámos felület a síkokkal együtt nem ad kiteríthető felületet. Ha nem látod ezt, gyárts le papírlapból és próbáld kiteríteni.
-
Poolip
csendes tag
válasz Kicsipampam #10014 üzenetére
Lehet félreérthető amit írtam, mert nekem pont arra van szükségem, hogy a rajzomon az ívelt felület vastagításkor megrövidüljön. Ezt a rádiuszos megoldást nem értem, még csak kezdő vagyok, nem vagyok ezen a szinten. :-)
A manuális felület eltolás majd trimmeléses megoldás nekem is eszembe jutott és ebben most megerősítettél. Talán ez a legbiztosabb, bár lehet ezzel van a legtöbb munka. Köszönöm az ötleteket!
-
Poolip
csendes tag
válasz kpityu2 #10013 üzenetére
Köszönöm a linket és az ötletet. Még kezdő vagyok, lehet rosszul csináltam valamit. Szóval a "GENERATIVE SHAPE DESIGN" üzemmódban "JOIN" nevű ikonnal összevontam a felületeket majd a "PART DESIGN" üzemmódra kapcsolva vastagságot adtam a "THICK SURFACE" nevű ikonnal. Ezek után azonban az egyes felületeket nem tudom széthajtani síkra.
Mit csináltam rosszul? Vázaltosan el tudnád mondani, hogy milyen (ikon nevű) parancsokkal kell végrehajtani és milyen sorrendben?
-
Kicsipampam
tag
válasz Poolip #10012 üzenetére
Próbálj meg rádiuszt tenni a két felület találkozásához, talán akkor nem csinálja a megrövidülést a vastagításnál, majd a végén szedd le róla és darabold fel a keletkezett testet, ha szükséges a kiterítéshez.
(nálunk lemezalkatrésznél ha "normálirányú kivágást" csinálunk a felületre nem merőlegesen és van benne hegyesszögű geometriai elem, akkor ugyanígy furcsaságot képez, de ha dobunk oda egy kis rádiuszt, akkor megcsinálja rendesen) Vagy másold el a felületeket a megadott vastagsággal, "trimmelgesd" őket össze manuál, majd testet képezz belőlük. -
kpityu2
őstag
válasz Poolip #10012 üzenetére
Az összevonás csak logikailag kapcsolja össze a felületeket. Ettől még azt csinálsz vele amit akarsz. Szükség esetén egy másolatot is csinálhatsz róla, hogy azzal dolgozz tovább.
Itt egy link, ami talán segít:Shell vs Thicken
-
Poolip
csendes tag
válasz kpityu2 #10011 üzenetére
A hullámos felület normálisa szándékosan mutat ebbe az irányba. Van olyan eset, amit most csatolok is, ahol bármerre is mutat a normális, akkor is rövidebb elem keletkezik vastagság adáskor.
Ha vastagság előtte összevonom a felületeket akkor ettől még utólag ki tudom majd hajtani síkra külön a hullámos felületet? Mert nekem az ebből készült rajzt le lesz gyártva, tehát síkra kell terítenem a hullámos részt a kivágáshoz. Persze ez a rajz itt csak a példa kedvéért csináltam, valóságban értelmes dolog készül belőle.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz Poolip #10010 üzenetére
Az ábra alapján a hullámos felület normálisa nem jó irányba mutat, ezért fordítva ofszetel. Valószínűleg nincsennek is összevonva a felületek, ezért 3 különböző test keletkezik. A vastagítás előtt kapcsold össze felületeket.
-
Poolip
csendes tag
Egy Catiás kérdésem lenne, hátha van megoldás és azt valaki tudja.
Felületmodellezéssel létrehozom az 1. ábrán látható rajzot. Ha ezt merőlegesen elmetszem, akkor a 2. ábrát kapom. Végül mindhárom felületnek adok vastagságot. Ez látszik a 3. ábrán zölddel rajzolva. A problémám ott adódik, hogy a vastagság adás után az oldalsó felület hossza megváltozik, rövidebb lesz. Ezt mutatja a kék nyíl a 3. ábrán.
Meg lehet azt oldani, hogy a vastagságadás után a Catia a vágásokat újraértelmezze és újrarajzolja az oldalsó lemezt? Vázlatokban valaki el tudná mondani, hogy hogy kell ezt csinálni, ha egyáltalán meglehet?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
CAE böngészőben. ismeri valaki?
-
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Fogaskereket hogyan tudok jelképesen ábrázolni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciókamerák
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Viccrovat
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós kamerák
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 990 Ft-tól!