Hirdetés
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- 1More SonoFlow Pro - Let it flow!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sickboy25
addikt
válasz #46372352 #8593 üzenetére
Te nem tudnád megnézni? Mert senki nem tudja kapásból... A modellen rajta van, de gondolom azt nem viszi át, ezért rátettem a műhely rajzra is, de a méretet nem tudom belőle kinyerni, hogy jelenítse meg a lapon is...
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
dennis.nol
tag
válasz dennis.nol #8596 üzenetére
Ok. Végre meglett. Hátha valakit érdekel:
nvidia vezérlőpult: Összefűzött optimalizálás - Kikapcsolva. -
dennis.nol
tag
Frissítettem a gépemet (amd fx-6300; 8GB Ram; Geforce GTX650; Kingston SSDNow V300-120GB) és pro/e-ben, rajztérben az alkatrészek és a méretek iszonyat lassan mozgathatóak.
Eddig semmi gondom nem volt ezzel, a videó kártya beállításaiban állítgattam, hogy jó legyen a megjelenítés, ez eddig (régi gépnél) sikerült. Most ha teljesítményre teszem a beállításokat, akkor 3d-ben nagyon "cakkosak" az elemek szélei (rajztérben érezhető a fent említett probléma), ha minőségre rakom, akkor borzasztóan érezhető az akadás.Gondoltam hátha találkozott már valaki ilyen problémával. A proe az ssd egyik partíciójára van telepítve (rendszer) és a másik partíciójáról hívja be az elemeket.
-
törölt tag
válasz #46372352 #8587 üzenetére
Nem az elterjedtség definiálja a program minőségét. Ha csak egy cég használja is lehet jobb minden másnál a piacon valami.
#8588 Parson: ha már megvették, akkor max. amortizáció után. Egyébként meg nyugodtan lehet Catiázni PTC helyett, ha normális programot is akarnak az emberek használni.
[ Szerkesztve ]
-
Sickboy25
addikt
Sziasztok
SW-ben a kozmetikai menetet a műhelyrajzon lehet méretezni? Mert nekem sehogy nem jön össze...
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
Draken
őstag
Esetleg egy hasonló könyvet vagy jegyzetet (mintapéldákkal, videóval) tud-e valaki NX-hez?
-
Sickboy25
addikt
sziasztok
Solidworks 2012-höz nem tudtok valami jó könyvet vagy jegyzetet? Nem most tanulom viszont van mindig valami új és olyankor jó lenne felütni egy irodalmat!
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Aske
aktív tag
Sziasztok.
Látom időközben SE-ből kijött az ST6.
Creo 2-ből meg az M60 datecode.
Valaki használja már őket? Tapasztalatok?
-
alien36
csendes tag
-
törölt tag
Sziasztok! Lenne egy nagy problémám... Creo Parametric 2.0 M010-es szoftvet használom jelenleg. A probléma az, hogy ha rajzot készítek akkor a vonalvastagságokat be tudom állítani és a munkamenetbe át is állítja, úgy ahogy megfelelne nekem de ha rámegyek, hogy pdf export vagy nyomtatás akkor más vastagságokkal fog rendelkezni a modell. Tegnap délután óta próbálkozok vele.. már mindent megpróbáltam, configot átírtam, pentable-t, nyomtatót módosítottam, új pen-eket adtam hozzá de még mindig rossz .. x féle "megoldást" kipróbáltam de semmi .. ha valaki esetleg tud segíteni azt megköszönném!
-
ferrum88
újonc
Sziasztok!
Most ismerkedek az Inventorral. Win7 32bit + Inventor 2011-et használok.
A segítségeteket kérném az alábbi probléma megoldásához:A videón látható asztalt szerettem volna elkészíteni tanulásképpen, lépésről lépésre haladva követve azt.
http://www.youtube.com/watch?v=9tfDyeTMvbE
A videón 4:29-nél látható művelet viszont nekem már nem jött össze.
A hibajelenség: http://prohardver.hu/dl/upc/2013-10/19/464319_fh1wkcupwj2r3c13_kep1.jpgTudna valaki segíteni, hogyan tudnám használni Frame generator funkciót?
Előre is köszönöm!Üdv,
Ferrum -
Parson
addikt
válasz lortnok #8575 üzenetére
Hello,
lehet hogy csak én vagyok igy vele - bár szerintem a többiek is - de egy új problémakör megtárgyalása előtt tüntessétek fel, hogy milyen CAD rendszer melyik verziójáról van szó (esetleg azt is, hogy milyen operációs rendszer alatt fut), mert igy első körben mindenki azt totózza, hogy milyen kürölmények között merült fel az adott kérdés, és ezzel fölöslegesen húzzuk csak a témát a hatékony, gyors válaszadás helyett.
Ha persze van olyan, aki fejben tudja tartani, hogy ki mit használ (minden topic-lakóra vonatkozóan), az előtt le a kalappal, én pl sajnos nem tartozom közéjük. Állandó visszakeresgetések meg több okból (egyszer-egyszer még elmegy, de minden alkalommal már kényelmetlenséget okoz, illetve előfordulhat, hogy időközben más rendszert használ a kérdező) szerencsétlen elvárás lehet.
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
lortnok
csendes tag
Üdv!
Szeretnék robbantott tervet készíteni, animáció formájában. Van egy két csavar amit viszont motorral megszeretnék hajtani, hogy kicsavarodjon. A problémám, hogy nem tudok két robbantott animációt importálni motion studyba. Megcsináltam a szükséges robbantott animációkat de amikor motion studyba rákattintok az importra, ott automatikusan az első animációt importálja be, nem ad választási lehetőséget. Mi a megoldás?
Előre is köszi!
-
-
perfag
aktív tag
válasz attilaposa #8569 üzenetére
Konkrétan, mi a problémád? Mert ez egy nagyon egyszerű alkatrész, 5 perces.
Kontúrhajlítással kell csinálnod, az egyenes szakaszok érintőlegesen menjenek át az ívekbe (lekerekítést alkalmazz). A füleket meg Élhajlítod. Átmész az Eszközökbe, ott a Teríték. -
Sickboy25
addikt
Sziasztok
SW 2011-ben, hogy tudom megváltoztatni a telepítés nyelvét?
-
alien36
csendes tag
válasz Kicsipampam #8562 üzenetére
Szia!
Sajnos ezzel a módszerrel nem sikerült megoldani a problémát. Végül görög betűket találtam a betűkészletben, a törtes egyenletet meg szimbólumként csináltam meg, és így illesztettem a rajzokba.
-
fanti13
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Pro E WF5-t használok és most kellene a végeselem részét is használnom. Egy tárcsa szerű alkatrészen létrejövő alakváltozásra és feszültségekre lennék kíváncsi.
Ha valakinek lenne valami kis oktató anyaga vagy dokumentuma amiből ezt megtudnám valósítani azt nagyon szépen megköszönném, ha átküldené nekem a következő email címre: kthomass(kukac)freemail(pont)hu.
Illetve ha valaki le is tudja nekem írni, vagy akármilyen tanáccsal tud szolgálni ez ügyben azt megköszönném.Üdv.:
fanti13 -
Lacis69
tag
Ha keretet hozol létre, akkor a lap négy sarkán van egy-egy pont, amihez tudod igazítani, méretezni a keretedet.
A szövegmező mindig a keret adott sarkához igazodik, akárhol hozod létre. Azt, hogy melyik sarkához, az Edit Sheet ablakban állíthatod be.
Pl:
Keret: Define New Border; rajzolsz egy téglalapot, majd a téglalap oldalait a lap széléhez méretezed 10-10 mm-re. Ha kész, akkor kilépsz a vázlatkészítőből. Megkérdezi, milyen néven mentse el, legyen keret.
Az ilyen módon létrehozott keret a lap átméretezésével együtt változik, hiszen a lap sarkaihoz adtad meg a méretet.
Szövegmező: Define New Title Bolck; rajzolsz tetszőleges helyre egy téglalapot, beméretezed akkorára, mint amekkora a szövegmeződ (pl.: 170x45). Megrajzolod a többi vonalat is, a helyüket a kezdeti téglalaphoz adod meg. Az így kapott cellákba beírod a megfelelő szövegeket. Helyüket szintén méretezheted. A méretek nem fognak megjelenni beillesztés után a rajzon! A változó szövegeket (pl tárgy) változóként definiáld!
Propreties - Model: A rajzon szereplő modellből vesz ki adatot. (pl: tárgy)
Properties - Drawing: A rajz iProperties-ből vesz ki adatot. (pl: tervező, dátum...)
Drawing Properties: Lap sorszáma.
Sheet Prooerties: a lap tulajdonságait tudod megjeleníteni. (pl: lapok száma)
Prompted Entry: adatbekérő. Olyan szövegeket adhatsz meg, ami a tulajdonságok közt nincs meg.
Ha kész, kilépés a szerkesztőből. Szintén rákérdez a mentési névre, legyen szm.
Rajzlap: kitörlöd a rajzlapodról az eredeti keretet és szövegmezőt, majd a sajátot beilleszted (Insert). Edit Sheet ablakban megadhatod a lap méretét, valamint a szövegmező helyét. -
alien36
csendes tag
Sziasztok
Pro E Wf 3.0 -ban drawing környezetben megjegyzésként (Create a note) hogy lehet törtet (számlátó nevező egymás alatt), és görög betűket beírni? A beillesztett Microsoft equation 3.0 tól mindig összeomlik a program.
Köszi
-
Lacis69
tag
"Saját szövegmezőt miképp lehet elmenteni? "
Inventor 2012-ben így működik, gondolom 2013-ban is:
Saját szövegmezőt (title block) a Drawing Resousces/Title Blocks-on belül, jobb gomb, Define New Title Block paranccsal tudsz definiálni. Ha kész, rákérdez a mentési névre.
Ha jól csinálod, akkor a változó adataidat beviteli adatként, esetleg modell tulajdonságként adhatod meg. Ilyenkor a Browser-ben a rajzlapra beillesztett szövegmező alatt megtalálod őket, nem kell a szövegmezőt megnyitni az értékek megadásához.
Az új szövegmezőt csak úgy tudod beilleszteni, ha a régit kitörlöd a rajzról (egyszerre csak egy szövegmezője lehet a rajznak).
Miután készen vagy, a fájlt mentsd el a Template mappába, így sablonként tudod később is használni.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Ami mindig működik: exportáld dxf-be. Az, hogy mi megy át a verziótól függ. Legáltalánosabban talán a 2000-es használható. Elég régi, ezért majdnem minden ismeri, de már minden szükséges dolgot (szplájn, blokk, szöveg, méretezés) átvisz. Ha nem tudják kezelni, akkor vissza egy lépést: ver. 14
A dxf valamelyik verzióját minden normális vektorgrafikus program ismeri. Ha nem jó a megrendelőnek (aki ezek szerint vagy nem ismeri a saját programját, vagy valami tescogazdaságos progit használ. ), akkor megnyitod CorelDraw-ba, és onnan újra elmented a szükséges "dizájner" formátumba: eps,ai,cdr,wmf, stb.
Érdekesség: a minap PDF-ben kaptam egy logót, hogy kivágásként tegyem rá egy 3D testre. Mivel sejtettem, hogy kiadványszerkesztővel készült, feltételeztem, hogy vektorgrafikus formátum van a PDF-be csomagolva. Megnyitottam CorelDraw-val és simán el tudtam menteni dxf-ként, amit importáltam a CAD-be. De lehet használni más progit is ami kiszedi a PDF-ből a vektorgrafikát: Scribus (ingyenes), Inkscape (ingyenes), vagy célprogi: pdf2cad és társai.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Troy.
addikt
Itt a 70mm illetve a 20mm stimmel, csak az 50,49mm nem. Van egy test, amit áttettem rajzlapra, elölnézet, felülnézet, oldalnézet illetve metszet. A képen a metszett részt linkeltem.
Illetve lenne egy másik kérdésem: Saját szövegmezőt miképp lehet elmenteni? (Inventor 2013)
üdv
.
-
Parson
addikt
Sziasztok,
Pro/E WF4.0-ból szeretnék kimenteni 2D-s vektorgrafikus rajzot (2D-s vagy 3D-s környezetből, mindegy. Milyen megoldások léteznek (állithatóságok is érdekelnek)?
Tudok 1-et kapásból, de kedves megrendelőnek nem felel meg vmiért az eredmény.Ezen a vektorgrafikus rajzexportáláson sajnos kevés tapasztalatom van.
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz alien36 #8551 üzenetére
Szia,
előző hsz-em óta sajnos még mindig nem tudom, hogyan lehet Pro/E-ban alkatrész-deformáció szimpla szimulációját (és nem analizisét, arra ott a Pro/MECHANICA) megoldani. Pro/E WF5 még nem tudja. Creo se nagyon hiszem hogy tudná, utána kell nézni, bár kicsi rá az esély, mint irtam.
(CATIA alatt voltak rá hajazó megoldások.)Ha sikerülne megoldani, kérlek osszd meg velünk a módját, eléggé hasznos lenne.
De előbb gondolkozz el azon, hogyan tudod azt megoldani hogy pl egy hengernek pl a magasságának az időbeli változását (legyen konstans értékű sebesség) hogyan szimulálod.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz alien36 #8551 üzenetére
Legegyszerűbb megoldás: felszeleteled a szíjat olyan hatvanezer elemre, azokat a vezérgörbére felülteted egy ponton, kényszerezed, hogy ahhoz mindig normálirányú legyen a szíjelemed egy fontos síkja, aztán csak forgatnod kell. Hiba: a kis testek egymásba metszenek az íveken, tehát ha ütközésvizsgálat is van, nem játszik. Előnye a hibának: nem látszik nagyon, minél több elemből építed a szíjat, annál kevésbé feltűnő.
-
perfag
aktív tag
"Esetleg egy jó viewert tud linkelni valaki amivel az inventor fájlok megnyithatók"
Jézusom! Drága ifjú ember, a Google a barátod!4 Beírod: inventor view ... de itt van.A Viewer az nézegető. Minden ugyanúgy műxik, mint az Inventorban - csak szerkeszteni nem tudod a testet.
-
Parson
addikt
Fog kapni egy krumpli modellt, amin mindent fog tudni mérni (ami a végleges formán mérhető), és utólag fogja tudni alakitani. A krumpli annyit jelent, hogy egy feature lesz a modellfában, ami tartalmazza a teljes testet, ezért nem lehet majd látni a modelltörténetet, vagyis, hogy milyen geometriai alapépítőelemekből (sketchek, kihuzások, forgatások, söprések, stb...) épül fel a végleges forma.
[ Szerkesztve ]
-
igen jól értitek a problémát. inventorban terveztem meg a testet,de aki tovább dolgozna vele , hogy javitson rajta neki SW-je van igy ezért kéne az átjárhatóság a 2 program között.
Az mit jelent, hogy az iges fájlok nem viszik át a történetet, nem fogja megjeleniteni hogy az átmérő hány mm ?meg ilyenek?
Esetleg egy jó viewert tud linkelni valaki amivel az inventor fájlok megnyithatók, mert ha már látja a másik fél hogy mit akarok kihozni belőle akkor lehet , hogy ujra tudja rajzolni SW-ben,mert nem olyan bonyolult az alkatrész.
Ezekben a viewerekben ugyan ugy lehet forgatni nagyitani a testet, mintha a szerkesztő nézetben lennénk? -
perfag
aktív tag
válasz Kicsipampam #8546 üzenetére
Ez így van, annyit tennék hozzá, hogy a Solid Edge ST4 óta nem kell a "valamilyen formátum", ha van telepítve egy ingyenes Inventor nézegető, akkor lazán megnyitja az Inventor natív fájlokat (kivéve a műhelyrajzokat).
És egyetértek ismétcsak, a szinkronban utána tetszés szerint módosítható a modell. -
Kicsipampam
tag
-
törölt tag
Nem tudom jól értem-e, azt szeretnéd, hogy Inventorban létrehozott modell SW-ben szerkeszthető, módosítható legyen? Ilyen nem lesz, a stp, igs fájlok ugyanis csak egy 3D-s felületet, testet visznek át, történet nélkül. Azt lehet tovább faragni, de nincs lehetőség őt módosítani.
-
hali. Inventor programban készitett alkatrész és összeszerelés fájlokat mivel vagy hogyan tudnám átkonvertálni, hogy Solidworksben meg lehessen nyitni és szerkeszteni is lehessen utánna? IPT és IAM fáljokban vannak . Probáltam elmenteni más formátumba is,de az inventor nem ajánl fel SW hez tartozó kiterjesztést. DWG-be meg csak vonalrajzként menti el , ugy meg nem lehet átlátni az egészet normálisan, mert 3dben vann megtervezve nem 2d-s rajzban és méretek sincsenek még rajt.
Majd esetleg visszafelé is müködjön a dolog.
-
Parson
addikt
válasz alien36 #8539 üzenetére
Szia,
igazán nincs mit. Ha szijhajtásról beszélünk, az nem a Pro/MECHANICA modulban megoldandó feladat. Bár természetesen mechanikai feladat, de a Pro/E-n belül ezt a Pro/MECHANISM modul kezeli. (Pro/MECHANICA a FEM - Finite Elementary Method - feladatokra alkalmas.) Ezek nem csak a WF5-ben, hanem már sok verzióval korábbi idők óta is igy voltak elnezve.
A konkrét szijhajtással egy gond van, mégpedig az, hogy van benne egy deformálódó alkatrész - a szij - aminek régen sem találtam meg a deformációját szimuláló megoldást (ebben a fórumban is volt téma korábban) és sajnos mostanában sincs időm ezzel foglalkozni.
Ilyeténképpen egy bordásszijhajtás szimulációjára per pill nem tudok megoldást adni, és ahogy sejtem, ez még mindig körülményes (ha egyáltalán lehetséges), ismerve mélyebben a Pro/E / Creo szoftver alapműködését.Természetesen egy nem deformálódó alkatrészeket tartalmazó hajtás (pl lánchajtás) már más téma, ilyet szimuláltam is anno. Fogaskerékhajtás a kevesebb alkatrész miatt még egyszerűbb, max az evolvens fogprofil kirajzolata okozhat első körben fejtörést, de csak az egyenletszerkesztő miatt - tökéletesen kivitelezhető.
Az áttétel definiálása a két szijkerék között a gears opcióval lehetséges. (A program per pill nincs előttem, igy nem ugrik be hirtelen mi van a gears ikon alatt, hétfőn majd ránézek, ha kell.)
A hajtás értelemszerűen a hajtó szijkerék tengelyén definiálandó (ha nincs előtte más áttétel és az előtt a behajtás).[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz #46372352 #8540 üzenetére
Szerintem akkor járnátok a legjobban, ha CAM progival legenerálnátok az NC kódot. Valójában ezt csinálod, amikor táblázatba teszed a szakaszvégpontokat. A manuálisan "legenerált" kódot kinyomtatod papírra, majd odaadod a gépkezelőnek, hogy pötyögje be a gépbe. Duplán dolgoztok mindketten. Persze, minek az a nagy rohanás.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
alien36
csendes tag
Köszönöm a gyors segítséget! Az elérhetőséggel volt a gond. Ha jól tudom Wf 3-ban nem definiálható a szíjhajtás. ( Wf 5-ben (Mechanism modul), a Gears alatti kis ikonra gondolok). Van valami más megoldás erre?
-
Parson
addikt
válasz alien36 #8535 üzenetére
Azért irja ki, mert ehhez valóban telepiteni kell külön a Pro/MECHANICA-t. Telepitő CD-n elvileg rajta van. Ha telepitetted utána még a Pro/SETUP-ban be kell állitani az elérhetőségét is, hogy a Pro/ENGINEER-ben automatikusan el tudja inditani a modulba való belépés során.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz #46372352 #8536 üzenetére
Amennyiben nagyon nem boldogulsz, generáld le az NC kódot és kézzel töltsd ki a táblázatot. Van amikor nem lehet megúszni a kézimunkát, illetve kevesebb melóval jár mint az automatizmus megvalósítása. Persze, ha gyakran kell ilyesmit csinálnod, érdemes az utóbbiba energiát fektetni. A furattáblás megoldás pl. nem szép, de célravezető. Csinálsz egy másolatot külön erre a célra, és akkor nem okoz zavart.
-
alien36
csendes tag
Sziasztok! Tud valaki nekem segíteni?! ProE Wf3 ban nem működik a mechanica modul. A telepítésnél bejelöltem a STRUCTURE -t, és bepipáltam a Configure Other Product Interoperability- t is. Folyton a This functionality requires Mechanica to be installed uzenetet dobja ki. Mit kell még beállítani? Köszi
-
Troy.
addikt
válasz Kicsipampam #8533 üzenetére
Ha átállítom kettő tizedesjegyre, akkor 70,00. Elég fura és nem értem egyelőre az okát. Egyébként a 70 a megfelelő méret.
.
-
Kicsipampam
tag
válasz #46372352 #8529 üzenetére
Még egy lehetőség: Hozz létre egy lemezszerű alkatrészt az aktuális modelledben, abban a nézetben amelyikben majd a koordinátákat ki akarod kérni. (Multibody-t már régóta tudja a prg.) A lemez szélei lógjanak túl az alk.-en és ezt furatozd fel. Ezt az alk készítsd akkorára, hogy beleférjen kényelmesen minden furat, valamint az origónak is tehetsz egy furatot. Rajz környezetben pedig kérd ki a furattáblázatot ezekről a furatokról. A lemezszerű alk. éleit tüntesd el vagy tedd az egész alk.-t "reference"-be így az alatta helyet foglaló alk. rendesen látszódik, de ha ezt a lemezszerű alk.t- a modelled kívánt nézete alá készíted, akkor erre sem lesz szükség, csak az élei eltüntetésére. Ez így asszociatív, vagyis a modelled változását leköveti. Igaz Z tengely így nincs, de amit ki tudtam venni az egészből, gondolom marósoknak kellenének ezek a koordináták, hogy kontúrkövetést le tudják programozni és így könnyebb az adatokat megtalálni, mint egy agyonig beméretezett rajzról. Ha ez nem jó, akkor egy kis googlizás után le tudod tölteni az xyz to excel makrót. Viszont ez nem asszociatív, tehát minden modell változtatás után le kell futtatnod.
-
Troy.
addikt
.
-
kpityu2
őstag
válasz #46372352 #8520 üzenetére
Van valami makro SW-re, ami egy görbe mentén kiosztott pontok koordinátáit excel táblába exportálja. Gondolom az is megoldható, hogy a használt változókat táblacellához kapcsolja.
-
Parson
addikt
válasz #46372352 #8517 üzenetére
Szerintem is felejtős a 2D-s megoldás, 3D-ben gondolkozz a pontok koordinátáinak kimutatására, aztán max ezeket az értékeket megjelenited a rajzon. Én mindenképp ebben az irányban gondolkodnék a a tervezőrendszerek logikája végett.
A metszetet (2D-s rajztér) pedig ahogy korábban egy kolléga irta, kitöréssel oldd meg, ahhoz nem kell plusz nézet.
-
törölt tag
válasz #46372352 #8515 üzenetére
Csak CATIÁ-ban ismerem, ott 3D-s pontok kellenek, láthatóan, amiket a rajzban meg kell mutatni, kell neki egy 3D-ben elhelyezett koordináta-rendszer, majd utána a nézeten ahol a pontok látszanak legenerálja a táblázatot. Szépen, jól, nem parametrikusan, vagyis utána tetszőlegesen átírhatod, faraghatod.
-
Lacis69
tag
válasz #46372352 #8515 üzenetére
Szia!
Előre szólok, hogy az SW-t nem ismerem, de a probléma az Inventornál is hasonló.
Ott én úgy oldottam meg, hogy a nézetet a lapon (nyomtatási területen) kívül helyeztem el, csak a metszet került a rajzra.
Egy másik lehetőség, hogy nem metszetet készítesz, hanem kitörést az egész nézetre kiterjedően.
Persze ezek csak tippek, talán érdemes kipróbálni. -
kpityu2
őstag
válasz csstriker86 #8512 üzenetére
Gyakorlatilag újra kell modellezned. Az iges/step nem háromszögmodellekkel dolgozik, hanem parametrikus görbékkel és felületekkel. Esetedben a kulcsszó: reverse engineering .
Sok szoftverbe be van építve ez az opció, az alaptechnika az, hogy vezérgörbéket hozol létre a háromszögmodellen, majd ezek segítségével hozod létre (kihúzás, forgatás, átvezetett kihúzás, stb.) a felületeket és testeket.Ajánlom a Rhinoceros nevű progit, az egyaránt jól kezeli a háromszög-, és a felületmodelleket is. Megnyitod a modelledet, létrehozol egy másik layert a görbéknek, aktiválod, és a háromszögmodell pontjaihoz kapcsolva, más színnel ( a layer alapszínét tudod állítani) spline görbéket csinálsz (curves eszköztár ha jól emlékszem, de van olyan eszköz is ami "szeleteléssel" csinál görbéket a háromszögmodellről ). Ezek lesznek a vezérgörbéid a felületmodellezéshez. Nem kell nagyon sűrűn mintát venni, annál simább lesz a felület. Ne az egész modellt vedd alapul, hanem bonts alkatrészekre és külön külön modellezd le. Később összevonhatod a testeket.
Ha nem akarod túlprecízkedni a dolgot, nem is kell szerkesztősíkokat (CPlanes) használnod, hanem egyből a perspektivikus nézetben megcsinálhatod ( Vigyázz, a Rhinoban jobb egérgomb a forgatás.)
Ezután megint csinálsz egy layert más színnel, és ezen a különböző felületkészítő eszközökkel, a görbéket felhasználva létrehozod a felületeket. Ha jól csináltad, a végén össze is tudod vonni egy testté.Itt van néhány oktató hozzá, de a net tele van hasonlóakkal: [link]
Van erre célmodul és sok célprogram is, de mind ugyanezt csinálja, minimális plusz segítséggel.
-
csstriker86
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy 3d szilárdtest elkészítésében. A legnagyobb problémám, hogy Autocad-en kívül csak Invetor-t használtam ( söprésre ) . De az Autocad-et jól ismerem. A 3d szilárd testet egy 3d-s háromszögmodellből akarnám csinálni [kép1] . A háromszög modell pár helyen nyitva volt azt ( szerintem ) bezártam és az eredeti háromszögmodellből eltávolítottam a nem kívánt részeket [kép2] . Autocad-ben próbálkoztam először felülnézetet átrajzoltam lemezzé alakítottam ugyanez elől nézettel és a felülnézettel kihúz boole művelet közös rész nem tetszett [kép3] . Második 3d vonalgörbe körülrajzolgatni és utána esetlegesen pásztázni / söpreni nem volt jó mert nem egy síkba estek a 3d vonalgörbék [kép4] [kép5] . Harmadik leszedtem egy beépülő modult az Autocad-hez az Automesher-t ez sem oldotta meg a problémát. Már régebben megtaláltam ezt fórumot átnéztem és sajnos konkrét megoldást nem találtam. A file egy MS Flight Simulator konvertált .3ds-ből indul úgy importáltam Autocad-be letisztítottam és innét át kéne exportálnom .iges / .step -be. Onnét nem tudom milyen programot milyen parancsokat használjak. Kösz előre is a segítséget.
csstriker86
-
törölt tag
válasz #46372352 #8510 üzenetére
Ne legyen ott a nézet: ha a SW CATIA logikával megy, akkor leteszed a nézet majd kitöröd. Vagy leteszed a nézeted, legenerálod a metszet, a nézetet kiviszed a lapról és/vagy hideolod. Ki is lehet törölni, de utána a metszetet nem tudod áthelyezni sehova.
A végpontokra pontot dobni, vagy a nézet tulajdonságaiban beállítani, hogy mutassa őket, és utána lehet koordinátázni. Vagy a 3D-ben kell a pontokat elhelyezni, s azokat a rajzon megjeleníttetni, és a koordinátáit kigyűjti már magától is, van ilyen méretezési parancs általában.
-
lortnok
csendes tag
A menetes csomópontokhoz hozzáadtam egy + " mate"-et pontosabban a "distance-t" Így már ki tudom csavarni a csavaros fedelet anélkül, hogy a rajta lévő menetes anyák elkezdenének ki-csavarodni. A következő a kérdésem: Az animáción az összes menetes testet kiszeretném csavarni meg vissza, viszont a csavarodást meggátolja a "distance mate". Hogyan tudom megoldani a legegyszerűbben, hogy amikor kicsavarok egy anyát, vagy a fedőt akkor amit éppen csavarok ott ne legyen "distance mate" de a többinél igen.
Csináljak annyi motion study-t amennyi "srew mate' van és mindegyikből töröljem ki a megfelelő "distance mate-et"?[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz lortnok #8504 üzenetére
Első kérdésedre a választ perfag kolléga megadta - Degree(s) of Freedom.
Második kérdésedet nem értem:
- távolság kötés - ez alatt nem tudom mit értesz
- összeimportálás - ilyen magyar szót nem ismerek. Nem kekeckedés, csak egyszerűen érthetetlen.Ha netán képekkel is illusztrálod a mondandódat az hatalmas segitség tud lenni egy-egy problémakör értelmezésében.
Amúgy egy motion study-ban illene tudni megcsinálni a full mozgást. De itt aláirom, hogy én pl volt, hogy kénytelen voltam Pro/E-ban animálni, mert a Solidworks ezen téren nekem is új és igencsak anomáliát produkált egy szimpla bolygómű mozgatásánál.
[ Szerkesztve ]
-
lortnok
csendes tag
oks köszi a segítséget!
A DoF-ot nem értem, sajnos csak fotós kifejezésként ismerem vagyis depth of field, mint mélységélesség.
Megcsináltam és működik köszi!
De az animációs részére van valami ötleted, vagy csináljak több motion study-t és mindegyikből töröljem ki az egyik távolság kötést és importáljam a végén össze?Előre is köszi!
-
törölt tag
válasz Szímpatikus #8469 üzenetére
Van még a CATIA is, kérdés mi kell: nagy, okos, mindenttudó, akkor Creo, CATIA, NX. Kissebb, olcsóbb, okos az Inventor, SW, SE részleg. Elvileg midnnek van magyar disztribútora, akik tanfolyamot is adnak.
-
lortnok
csendes tag
Hopp az lemaradt , hogy Solidworks-ről lenne szó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Kutya topik
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest