- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imre9211
aktív tag
válasz
pidzse4 #109921 üzenetére
Most sajnos nem fog beleférni. Elmegy idén màsra a lóvé.
Most lehűti még magát a tuf is(legalábbis throttling veszély biztosan nem áll fenn)de nyárára majd must buy kategória a hűtőd(vagy hasonló mert vannak ott az oldalon még komoly játékosok)
Köszönöm szépen a linket. Könyvjelző alapból
-
Imre9211
aktív tag
válasz
pidzse4 #109906 üzenetére
Enyém is világított ìgy csak az lósz#rt sem ért mint hűtő
Bár 15ezerért mit is vártam a mai napig nem tudom
Viszont sima mezei alátétnek szuper mer tud levegőzni rendesen a laptop alja xd
Ezek a levegőkamrás cuccok a királyak ami neked van
#az a ventiproril armoryban
Loptam
-
peet05
aktív tag
válasz
pidzse4 #109639 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy egy tól-ig-et venni, és onnan nézni a difit. Pl. egy TUF A15-ös, 4060-nal, kb. 350-től indul. 4070-nel, 630k környékén van. Nem kell ötszázig sem elmenni, hogy egy használható gépet kapj.
Az asztali gépes példára: új, 750-780k-ból (monitor nélkül), nem a legalja alkatrészekből, pl. - Ryzen 9700X, 32GB, 1TB, RTX 4070 Super (MSI Gaming X Slim), Asus ROG Strix B650 E-F, Seasonic GX750W, FD Pop Air - nem kell ide 1M-et ellocsolni..
-
Adi01
tag
válasz
pidzse4 #109560 üzenetére
Szerintem így van a lista:
1: Llano V12 (1400rpm-n kb. ugyanazt tudja, mint 2800rpm-nél cserébe "csak" 60-65dB körül van a zaj.
2: IETS GT500
3: Flydigi BS1 (laptop függő a hatékonysága.)
4: Noctua az amit Semin és Maxxdamage fórumtárs is épített. Halk és elmondásuk alapján érnek is valamit. Talán ha raknának a laptop alá szivacsot, mint az Llano és társainál van akkor lehet még jobb lenne.
5. Razer laptop hűtő pedig kérdéses még, mit tud. Egyáltalán az megjelent már? Vagy csak a reklámot nyomják még?Imre9211 te tudsz valamit esetleg a Razerről?
-
törölt tag
válasz
pidzse4 #109410 üzenetére
El nem tudom képzelni, hogy az Ánusz kitől szerzi be a thermal padjait, mert én jó pár dolgot vásároltam már Alin (megbízható eladótól) és itthon is, sosem folyt ki semmi. Ráadásul az Asusnál évek óta ez megy, ezzel jól beparáztatva a hozzá nem értőket.
A magyar szerviz is nagy zseniket alkalmaz, asszondja: "Az ön készülékében hűtővíz nincs.". TY Sherlock..
Más:
RTX 5080 laptop to suffer big core count deficit vs RTX 5080 desktop while enjoying more VRAM vs RTX 4080 laptop
Forrás: Nvidia RTX 5080 Picture Leak | Intel Arrow Lake InstabilityA specifikáció alapján 45-65% gyorsabb lesz a mobil 5080 a 4080-nál.
-
baro32
aktív tag
válasz
pidzse4 #109381 üzenetére
Most ez komoly? egy 2022-es játékot amit az előző OMEN-em ami 2018-as kiadású volt i7-8750H és egy gtx 1070 társaságában elvitt igaz FULL HD-be 60FPS-el ami 4K talán 45FPS-en futott volna ilyen játékokon tesztelsz? egy ilyen komoly laptopot? és nézem a CPU 10%-on 80'C körül
de tényleg nem kötekedek csak azért említem meg mert nekem címezted
-
Csupati
őstag
válasz
pidzse4 #109205 üzenetére
Nem célszerű lehajtva használni, van olyan gép pl Asus Zephyrus család ami a palmrest felől is szív levegőt, Dell G15 , illetve ha nem is szív előfordul hogy melegszik a palmrest (Maxx et ne vedd alapul Neki víz hűtés van a laptopban és 50fokos max a cpu -gpu) ami melegíti a kijelzőt ha lecsukod és foltos lehet a melegtől.
Ha kell összerakom a Notepal U3 mat A3 120as pc ventivel megnézheted mennyire melegszik azzal. -
MaxxDamage
félisten
válasz
pidzse4 #109205 üzenetére
Volt idő mikor erre komolyan időt és figyelmet fordítottam.
Sajnos nem találtam a linket a könyvjelzők között, de ha jól emlékszem 3 ilyen pad volt a kínálatban (jó légszáll. , 20 dB körüli zaj kibocsátás max. és 17.3" méret lapos ráfér legalább)Miért lenne tilos? Ne higyj el mindent...☝️🤭
DTR gépem van, meg mai gépek főként alulról szívják a friss levegőt és oldalt/hátul meg nyomják ki a meleget.
4K "Gaming" (4K 120Hz G-Sync) OLED TV-re van csatlakoztatva és ha nem lehetne így, akkor hol az élvezet!?Gépem főként akkor van felhajtva (kijelző) mikor be van kapcsolva...
-
MaxxDamage
félisten
válasz
pidzse4 #109202 üzenetére
Szia
Pontosan "sz*rt sem ér" DE a
GÉP
az SSD, RAM és alaplap alulról kapja a friss levegőt (teljesbelsőrész), ami fontos!
Esetemben van 4 db M.2 SSD és 4 db RAM modul és a billentyűzet is hűvös marad, pedig le van hajtva a kijelző. ☝️Amikor én néztem, checkoltam akkor ez jött le amit le írtam és 20 dB alatti volt a hang összeségében.
Persze ez függ a ventik méretétől, szállított levegő nyomás, fordulat, stb...
Tele a piac olyan aktív padokkal amik lég szállítása nulla és az RPM is.
Az a jó ahol magas a lég szállítás és van rpm fordulat is és nem hangos! -
törölt tag
válasz
pidzse4 #109137 üzenetére
Nem vezeti, csak nem néz ki jól.
Amúgy több helyen nem is silicone oil-t írnak rá, hanem dielectric greaset. A lényeg, hogy valami nem vezető trutyi kicsapódik hő hatására a thermal padból. Utána kéne nézni, miből állnak a modern a thermal padok, megmondom őszintén, én ezzel még sosem foglalkoztam, csak tesztek alapján vásároltam.
Máshol a nyákra is kifolyik(VGA):
Ha valami megnyugtató választ küldenek, akkor is nyugodtan lebaszhatod őket, hogy mit idegesítik ezzel a felhasználót, csak hogy érezzék a törődést.
Durva, hogy Amerikában képesek már akkor RMA-zni, ha nem tökéletes a gyári pasztázás. (Persze ehhez szét kell szedni a VGA-t, ami után nem tudom, mennyire lehet érvényesíteni bármit is.) -
zsolti75
senior tag
válasz
pidzse4 #109113 üzenetére
Véleményem szerint ez a gap-padokból származó nedvesség kicsapódása. Vannak heatsink-ek amikre szándékosan fúrnak apró lyukakat, hogy az ilyen gőzök tudjanak távozni.
Én úgy látom, hogy a csavar fejektől indulnak ezek a foltok, szerintem kár izgulni miatta, ha a hűtést megfelelőnek érzed!
szerk.: gyorsabb voltál -
törölt tag
válasz
pidzse4 #109120 üzenetére
Amióta feketére festik a hűtőket, gyakran látom ezt a jelenséget.
Pár példa:
[link] [link] [link]
Valószínűleg ezek használat előtti képek, szóval nyoma fog maradni.
A sima réz heatsink is idővel, miután megkapott pár "hősokkot", elszíneződik (valószínűleg a thermal pad miatt).Amúgy a reddit már páran aggódtak emiatt(nem csak vc hűtés estén):
"That’s spreading of the silicone oils from the thermal pads via capillary action.."
"This wet spot is normal, this is due to some oil that comes out from the thermal pad, that is attached to the cover of the laptop and touches this area when you close the laptop, to dissipate heat from the PCH. "Ráadásul mit csinálsz, ha mondjuk holnap visszaviszed a boltba és addigra minimálisra zsugorodik a folt az első "hősokkok" után ?
-
MaxxDamage
félisten
válasz
pidzse4 #109120 üzenetére
Akár kérhetsz egy cserét is, ha 3 napon belül vagy, erre hivatkozva!?
Közben beszélj Asus RMA technikus szakival, hogy tudjanak róla... FixDirect is szóba jöhet akár....bár ott már nincs ismerős.Ez FlagShip Asus gép...így megfelelően szokták (legalábbis régen) kezelni...nekem is volt ilyen kategóriás Asus gépem anno, így tudom.
Én lehet ráhagynám, de ez lehet kontár munka eredménye is a gyártó részéről...egy reklamációt vagy bejelentést megér, hogy mi ez már...WTF!?!?
-
MaxxDamage
félisten
válasz
Vagy ez hasznos lehet...!!!
#109117 Olvasd el, ott a megoldás, vagy magyarázat. (akár) -
MaxxDamage
félisten
válasz
Az valszeg a "folyadék" utó hatása pl. olaj
/az látszik, "foltos"/
Szokott ez lenni (akár) t.pad vagy ilyen massza után is. /kicsapódás vagy nem tudom hogyan nevezzem/Ki tudja mi került fel gyárilag...
Amúgy ez normális lehet ebben az esetben, mert a hőtermelés után azért a sok fok ezt hozta itt.
Ne érdekeljen, míg nincs vele gond, használd!
Szerintem nem lesz vele gondod, de ha mégis, akkor gari vagy replace...Rákérdezhetsz Asus RMA-n, de sz.tem tök felesleges, hacsak a lelked nyugalma fontos, akkor kérdezz rá hogy szerintük ez normális-e vagy sem (képet csatolva)
/vagy dobj egy mailt a Asus Technical Support vezetőnek...most így fejből nem tudom a mail címét/ -
válasz
pidzse4 #109110 üzenetére
Mindenre gondoltam előre. Mivel nagyon vigyázok rá pl már nem utaztatom, szétszed-összerak, nem hajtom túl, nem megy egész nap stb...jó minőség, kicsi az esélye nálam hogy tönkremegy. Attól még megtörténhet, erre gondolva vettem egy tartalék ugyanilyen laptopot, vagyis kettő van úgy mint MaxxDamage -nak. Neki is ott a tartalék, laptop és egyben ha kell alkatrész. Asztali videokártya is kettő van, nem adtam el az előzőt. Nyáron a régit használom a nyaralóban. MXM adapterem is kettő van, pont azért hogy mi van ha megdöglik és véletlen nem tudnék újat beszerezni. És ha minden összedől még mindig van egy ütős lapom, ez pedig maga KillHates mester.
Azért elég sok mindent meg tud javítani olyat amiről más nem is gondolná. Pont ezért szarok a garanciára, meg az azzal járó fejfájásra ami ezzel jár. Tudok hova menni baj esetén is.
-
válasz
pidzse4 #109100 üzenetére
Lehetne, de miért is, hisz ahogy nézem 5 évig így sem kell vennem semmit sem, sőt kinyújthatom az idejét ha csak egy új vga kártyát veszek használtan annyiért mikor eljön az ideje mint az előző 3 esetében volt.
Én nem szoktam kompetitív játékot, minél több fps legyen szempontot előnyben részesíteni, ha lenne nem az fps szám dominálna ott sem. Amíg a proci képes tartani azt a szintet amit most tudni hoz addig sosem leszek bajban. Pl a 4. genes procim a régi laptopomban alig pár ezerrel mér csak kevesebbet összehasonlítva ott ami nekem számít, pedig már elvileg mai színtéren rég használhatatlannak kellene lennie. Ott már minden húz vissza a ddr3 ram is, mégis egy olyan játéknál mint a CP2077 is a pálya legnehezebb részén képes a stabil 30 fps-re megfelelő vga-val, ami igen csak meglepő.Az egyetlen játék ami eddig így nézve képes nehéz helyzetbe hozni azt a régi vasat. A mostani i9-es még vidáman éldegél a jelen felhozatal mellett.
Az egyetlen online kompetitív játék amit csak elvétve nyomogatok és igen csak jól néz ki a felület is a folyamatos javítások, frissítések mellett az a Star Wars Battlefront II. Hasonlóan az első teszt bemutatásodhoz (Warzone) múltiban mikor legutóbb néztem i7-4940-es alapon csak úgy hasított mivel ezeknél a játékoknál kap szerver támogatást a hardver. Ilyenkor nem csak a te géped számol mindent, ellentétben pl egy UE5 játékokkal amiket nagyon várunk és ahol bizony könnyebben döglik a vas magára hagyva.
Az egyik nagy kedvencem ez a demó. [link] Sajnos lemaradtam a letöltéséről. Több mint 1 éves. Ahogy néztem tegnap már nincs fent a "mester" által feltöltött exe. verza a discordon....nem írok neki. Meg kellett dolgoznia, mert az rtx 4090 a csekély 24GB vram-jával kifeküdt. A hivatalos oldalról meg ezt és sok mást hiába szedek le el sem indul. Én ilyenekre utazom...Tomb Raider, GTA 6 és sorolhatnám, ahol jó ha meg lesz kimaxolva a VGA 60fps magasságában, azt meg a proci simán tudja támogatni, címezni. 300 fps sok lenne mint látom, a 60+ az ok még sokáig.
Tudom érdekesen közelítem a témát.
Nincs semmilyen más komoly vasam laptop mellett, ezen kényszerülök mindent kiélni ami kell, mindenes.
-
echterion
nagyúr
válasz
pidzse4 #109100 üzenetére
Kettőt linkeltem nemrég, azok között hezitálok még egy picit, illetve találtam kint a németeknél egy felbontott Alienware X15-öst, 3070ti gpu-val 500ezer körül, azon filozofálgatok, hogy kell-e az nekem, vagy elég lenne egy 4060-as gépből olyan, amilyenem még nem volt (x15-ösöm volt már korábban egyszer, azt ismerem, Aorus-om és LOQ-om még nem).
-
MaxxDamage
félisten
válasz
pidzse4 #109094 üzenetére
Tökéletes választás, nekem is Kingston Fury Impact van DDR4 3200MHz CL20 2x2KIT 4x32GB és hála isten ez a max. ami bele tehető és megy is maxon a Clevo gépemben.
Jó kis géped lett, csapasd neki!
Nekem a procim alapon 240W-ra Boostol fel...fix. 5GHz-n kis UV-vel 220W ami kicsit jobb....(össz. fogyasztás 500W körüli)🤭😄
Biosba elvileg testre szabható (Prema BIOS) és majd lehet rá is nézek. -
válasz
pidzse4 #109090 üzenetére
Örülök hogy összejött az amit akartál. Azért csak a nyelvemen van az a észrevétel és lehet tévedek kissé tapasztalat híján, nem mindegy milyen játékot tesztelünk, az hogyan terhel. Gondolok itt erre a CP2077-re.....itt csak 60fps, ez a játék nem elsősorban proci itt mindkettő a vga-val együtt mondhatni kiegyensúlyozottan terhel, máshogy viszonyulnak egymáshoz.
#109092 pidzse4:
Igen laptop téren ez egész jó. Én meg harapdálom a nyelvemet, mi az Isten nem tudok megközelítően sem annyi pontot hozni medium szinten mit te és mások. Az MSI AB szerint a proci nem hajlandó izzadni, munkát adni a VGA-nak, így nem is lehet fps-t generálni. Azt mondja 160 és 230 között elégedjek meg vagy vegyek újabb procit. Ezt hívják hardver zsarolásnak.A többi pedig arányaiban is megfelelően hozza a pluszt.
#109093 MaxxDamage:
Jaja előbb rakd össze és csak aztán ha sikerült gondolkodj csak vga vásárlásban. Én főleg a hűtőd munkálataira leszek nagyon kíváncsi, azt hogyan fogod tudni megoldani.Vagyis azért feltételezem a vízhűtésedet "sem" akarod a kukába dobni emiatt.
-
Gubu0101
veterán
válasz
pidzse4 #109087 üzenetére
Hat nem
Jo kerdes,mikor vettem a gepet nem is nagyon neztem mennyi hz-en frissit max a kijelzo,csak elso kinyitasnal lattam meg a matricat,hogy mennyit is bir
.Diablo IV porog most tobbnyire,az most minden maxra huzva a beallitasokban 70-105 fps korul mozog,valtozo.AC-ban perfomance mod-ra van allitva a gep,masra nem is szoktam.Turbo folosleges,mer ott mar zavaro a venti,ha nem fulessel hasznalom.Meg amugy is igy is elvisz mindent amit szeretnek.Visszaterve a hz-re fixen 360-ra van allitva,2 opcio van windowson belul 60 vagy 360 igy nem tudom,hogy lehet e kulombseg 240-360 kozt,de ott mar szerintem nem lehet eszrevenni szemmel.
-
Gubu0101
veterán
válasz
pidzse4 #109070 üzenetére
A hatso logo az fixen feheren vilagit,azt nem lehet mas szinre allitani,se kikapcsolni.Azt szerintem a kijelzo vilagitja meg?!Csak igy a videohoz egy kis komment,lattam a hozzaszolasnal.
Nekem a meg a 2 evel ezelotti 713-as verzio van ebol a rog szeriabol.Nem bantam meg es nem is cserelnem masikra.Majd ha mar “kioregszik” es cserelem, akkor maradok ugyan igy ezen a vonalon.Es meg annyi,hogy nekem meg a 360Hz-es verzio van -
Adi01
tag
válasz
pidzse4 #109070 üzenetére
Bemutató videódhoz:
1.
60hz és 240hz között olyan áram fogyasztási különbség van? (szerintem egy másfél milliós laptopnál ez már nem hiszem problémát jelent viszont a szemednek sokkal jobb) Itt szinte mindenki azt mondja, hogy a 240hz sokkal jobb a szemnek és én is úgy érzem sokkal kellemesebb nézni a kijelzőt, mint 60hz-n.2. ANSI billentyűzeted van és azt mondod bármikor kicserélheted magyarra. Azt még is hogy? Már mint az egyik opciód, hogy kap egy teljesen új magyar billentyűzetet illetve egy másik fedlapot, mert a hosszú í-nek kell külön gomb meg az enternek is, hogy két soros legyen. Viszont így elvileg ez garancia vesztéssel jár ha nem hivatalos szervizben csináltatod.
Másik opció, hogy a billentyűzet kupakokat újra festik de akkor az a hosszú shift és az egy soros enter miatt nem lesz továbbra sem teljes értékű magyar.3. Ez a csavar garancia matrica stb én úgy tudom csak az MSI gépeknél van Lenovonál nem használnak ilyet(legalábbis én így tudom nem szedtem még szét Lenovot).
Lenovonál annyi van mivel a 4ig kitalálta nem lehet ramot és ssd -t cserélni/bővíteni otthon csak ők csinálhatják hivatalosan. Megoldás akiben van némi gógyi óvatosan a kiszedi a csavarokat és beleteszi azt amit szeretne ha meg garis probléma van akkor vissza rakja az eredeti konfigot.
De amúgy is eredeti konfiggal kell a laptopot vissza küldeni szervizbe, mert ha cserés a laptop akkor a szerviz nem akarja pl a ramokat külön postázni stb. -
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
pidzse4 #109052 üzenetére
Ez végül melyik gép is pontosan ? Ha jól látom rog 17 colos lesz.
Érdekelne milyen hűtés van benne, nálam win installnál nem volt hang de update stb telepítésnél tápról azért rendesen volt hangja a gépnek. (Nálam az asztali is ryzen azért is inkább ez a proci felé hajlottam)
Tesztelgettem de majd rakok be én is teszt képeket a legion 5 pro 7945hx + 4070-ről, mit tud pár game alatt (+beállítások). -
ADAM1337
nagyúr
válasz
pidzse4 #109039 üzenetére
Msi afterburner szerint a 2 screenshoton 56watton, csak már hazaértem most már a nagy gépnél vagyok de holnap este még csinálgatok tesztet rajta.
Én elégedett vagyok a géppel, jobban teljesít mint a netes teszteket láttam róla.#109042echterion:
Nálam pl a legion pro 5 azért volt befutó mert jó port elrendezés volt ips 240hz stb. Én mindig egybe nézem a képletet.
Szerintem mind a 2 konfiguráció jó (port elrendezés kialakítás) ha árba ugyanaz.
Nekem ami pro a lenovonál a numpad megléte, viszont ez a szín borzalmasan néz ki de ez egyéni vélemény, hűtés és a vga tdp-je nem derült ki, én a magasabb tdp-s vga-sat venném, prociban ahogy látom az i7-es az erősebb kérdés mennyire hűthető, illetve a nagyobb aksi kell-e, ezek mentén mégis a lenovot mondanám, ha az én pénztárcámról lenne szó, de csak a numpad miatt ár/értékbe a giga erősebb vétel a wqhd 165hz miatt is. -
Chiller
őstag
válasz
pidzse4 #109034 üzenetére
Én úgy tudom, asusnál nincs ilyen.
Bios-mods.com van esetleg, ha bevállalod, saját felelősségre...
https://www.reddit.com/r/GamingLaptops/comments/wezzxa/asus_hiddenadvanced_bios_settings/ -
ADAM1337
nagyúr
válasz
pidzse4 #109029 üzenetére
Kiderült, hogy amit mértem az quiet módba volt a gép hagyva.
Most átraktam balancedre így 84-85 fok körül tetőzőtt, performance-ra még nem raktam át, de balancedbe apex legendsbe a 240fps-t tartja a gép 1920x1200-ba, ami nekem teljesen elég, fusion-hoz meg simán elég gyengébb vas is akár. -
Chiller
őstag
válasz
pidzse4 #109010 üzenetére
Anno linkeltem én is longterm teszteket a 12xxx, 13xxx és 14xxx procis laptopokkal az a baj, hogy pár perc után throttlingol keményen, akármiben is van.
Hiába írják rá a 5.6GHz-et, és gyorsabb c2c, mint az AMD, ha a valóságban hosszútávon (15perc után) a 3GHz-et is alig éri el átlagban a valós freki játékok alatt.
Ezért (is) jobb választás az AMD proci most (eddig), az akár 3.7-3.8GHz-et is tudja tartani folyamatosan. Persze a benchmark lefut nyélgázon, és kihozza hogy az intel a tuti, de ha real life használná az ember, akkor lesz csodálkozás.Majd most a Lunar Lake lehet megborítja ezt az állapotot persze... ha kijönnek a gamer laposok ezzel a procival.
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
pidzse4 #109026 üzenetére
Nekem céges laptopjaim is lenovok voltak soha nem nagyon volt velük problémám, azért is volt szimpatikus.
Igazából amire én vettem, hogy másodlagos használható gépem is legyen ha nem otthon vagyok, nem kell a legbikább gép, de sokat 3d modellezek tervezek 3d nyomtatok és comp fps-ezek, arra kellett gép és ez egész robosztus volt, 4070 alá nem akartam adni és magas tdp-s gép kellett, hogy a vga se legyen megfolytva a tdp kerettel, így esett rá a választásom. Nekem ryzen 7-es variánsa is szimpi volt de nem volt raktáron az így ez lett, 867k-ba állt meg, szinte mindenhol ennyi most ez a gép. -
ADAM1337
nagyúr
válasz
pidzse4 #109018 üzenetére
Nálam Apex Legends alatt a 7945HX (4070-el) 2k-ba high-on 150-180 fps mellett elsőre karcolta a 97-101 fokot, de nem nyúztam tovább úgyis finom hangolni fogom mert az brutálisan sok még laptopos szemlélettel is szerintem.
#109021Raymond: Jah ha 97% akkor az szerintem teljesen jó, ha ilyen 80-90% közé esik akkor beszélhetünk cpu bottleneck-ről ha max felbontáson van és nem pörgeti 100% közelire a vga-t, de lehet applikáció hiba is. Ilyenkor érdemes több játék/appba is letesztelni. De pár %-ért én nem cserélnék gépet az fix.
-
peet05
aktív tag
válasz
De itt a videoban nincs minden ultrán, van, ami auto-n van hagyva (ha jól láttam). Kicsit össze-vissza ez így. Ha már 1440p, akkor ultra preset (FSR off), és lehetőleg ne "kihalt" utcákon pattogjon.
A képről meg..4090-nel az 1080p-s bohóckodás, olyan okcső'..részemről.Intel-nél szokták még azt csinálni, hogy HT off, illetve még az E magokat is kikapcsolják, és úgy is tesztelnek.
Ha a 7945HX-nek adsz majd limitet, akkor már nem biztos, hogy meglesz az általad emlegetett bűvös szám. Gyakorlatilag 2%-on emészted magadat.
Mindegy, kíváncsian várom, hogy mi lesz a történetből. -
válasz
pidzse4 #109018 üzenetére
Kíváncsian várom mit fog gurítani.
Amúgy azért reagáltam olyan gyorsan az írásodra mert elvileg még ha asztali procit is használok már igen csak idejét múlt 8/16 mag szálas konstrukció a mai szinthez képest, mégsem érzem hogy nagyon bánkódnom kellene miatta a hozott játék és teszt pontszámok láttán.Legfeljebb kicsit.
-
válasz
pidzse4 #109014 üzenetére
Amit mondasz megcáfolhatatlan. Mindjárt összegzem is. Érdekes hogy ezt eddig nem vettem észre csak mikor látom az asztali topikban ki mennyit hoz különféle beállítások mellett. Teljesen elképedtem.
FHD medium az katasztrófa ha úgy nézem ahogy mindenki más rajtam kívül. Nem úgy nézem csak látom. Nem érdekel mi marad még benne. Viszont extreme és 2K(4k)-nál már kb azt a pontszámot hozom mint mindenki másnál. A laptopomat is 2K-ban használom. Ami pedig a "katasztrófális" FullHD-t illeti, hát ha használnám ez a proci görgeti az átlagos 200 fps szintet, amire szükségem nincs. Szóval nyugodtan be fogom vállalni a következő erősebb vga-t is a procim mellé mert nekem megfelel.Azért az mindenképp érdekes hogy FHD medium ennél a tesztnél sem a procinál sem a vga-nál nem dolgozik. Nem hajtja ki a vga-t, de nem is akarja mert alszik a proci!!! Szóval optimalizálatlan a teszt nálam ezen a részen.
Úgyhogy nem is adok ezekre a tesztekre szinte semmit.
Azért tegyük hozzá hogy nálam a vga jóval erősebb mint egy laptopba zárt rtx 4090. Úgy hozza ezeket az értékeket.
u: Az lehet hogy fhd extreme pontszámot láttam itt többet 4090 mellett....olyan 19000 pontszám magasságában, azt lehet most benéztem. Sebaj a fhd az nálam már necces.
-
baro32
aktív tag
válasz
pidzse4 #109014 üzenetére
Igen tisztában vagyok az erőviszonyokkal mint látod az aláírásomban szereplő laptoppal rendelkezem
A napokban aszt olvastam éppen hogy az érkező 15.gen Intel CPU még gyengébb is lesz esetekben mivel a HT kikapcsolásra kerül bennükde ebbe nem szeretnék most bele menni mert csak olvastam és azt is asztali CPU-ra írták még.
-
baro32
aktív tag
válasz
Szia figyelemmel követem az írásaidat ebben a i9-13980HX nem hajtja ki az RTX 4090-et.
Te figyelj már én is keresgéltem a Youtube-on de kimondottam RTX 4080-al mivel kíváncsi voltam hogy azt hogyan hajtja meg mivel egy kicsit gyengébb az RTX 4090-nél [link]
Mint látod ebben az esetben sem hajtja meg jobban a CPU a GPU-t de ahogy figyeltem FHD és QHD felbontásoknál látszik a kártya kihasználtság kérdezném nem lehet e az hogy csak UHD-n lett volna szükséges a kártyának FULL-ban futnia? tehát 100%-on? -
peet05
aktív tag
válasz
pidzse4 #108983 üzenetére
95%-os vga kihasználtság fölött, mi az, amit elvársz még a géptől?
Az a baj, hogy multiban nem tudsz két egyforma jelenetet kreálni, lehetetlen, max. ha van beépített benchmark, de az meg megint nem az igazi.
Még CP 2077-et lehetne futtatni, mert az rendesen terheli a procit/vga-t. -
válasz
pidzse4 #108983 üzenetére
Nekem egész pontosan 23db Legion Pro 7 volt RTX 4090-cel (Intel / AMD vegyesen).
https://drive.google.com/drive/folders/1xjBojX_NyMPrL2Cd67jnfeUqxj_teyzW?usp=sharing
Nekem átlag 62-64° voltak.
A legjobb 59° - 60° körüli értékeket produkált a 4090-es, a legrosszabb eredmény 67-69° volt) de ilyen 90° sohase jött elő :/
Nem mindent hiszünk el, ami a neten van, csak azt, amit Te tapasztalsz.
-
válasz
pidzse4 #108860 üzenetére
Véletlenül belefutottam a hozzászólásodba.
Nem tudom hogyan érhetett el ott a srácnál 100° feletti hőmérsékletet.
Lehet, hogy nem futtatott BIOS frissítést, látom kb majdnem 1 éves a YT videó, vagy lehet pont rossz/hibás vapor chamber hűtéssel rendelkező gépet vett, bár ha rossz lenne, akkor már úgyis annyi lenne a gépnek, nonstop throttlingolna, vagy nonstop mindkettő ilyen 105° körüli lenne, passz.Azzal, hogy megnéztél egy videót, de nem volt egyetlen ilyen géped sem, azért elég merész kijelentés, hogy nem ajánlod a gépet. Vagy, tévedek, és volt ilyen géped, és 100% ugyanezek a tapasztalatok vannak?
Csak GPU-t szoktam nézni (kb. 20db ilyen Legion Pro 7-et teszteltem RTX 4090-nel, egyesével, 100% ugyanazzal a tesztelési környezettel).
Megjegyzésem amúgy ezekhez az 1,5M Ft-os laptopokhoz.
Akik megvásárolták tőlem, erre vették:
- Visual Jockey (=VJ), akinek fontos, hogy 2×4K-ban tökéletesen menjen a renderelés nonstop, miközben több 10e vagy több 100e ember bulizik erre
- BMW-nél dolgozó mérnök, akinek ha meg kell nyitni akár egy 1-2GB-os mérnöktervet, akkor gyorsan dolgozhasson
- Valaki az AI-hez (neurális hálóhoz való számolás / tömörítési feladatok) használja, azaz tréningeli a GPT-t (igazából neki a 80GB-os A100-as kártya kellene...)
- Van, akinek a munkája mellett még jó, ha a játék is jól megy
- Volt, akinek egyszerűen az volt a fontos, hogy a gép halk legyen (vapor chamber), mert utálta, hogy akár egy 50°-nál is bekapcsolt a hűtője.
- többnyire munkára kellettek a laptopokKi volt az a kevés egyike, aki igazából játékra vette és MIÉRT (megkérdeztem).
- Total War Warhammer III-t, amikor már a játék közepe / végefele játszott, és azt hiszem azt mondta, hogy akkor már ilyen 10.000db egység van a csatamezőn. Azt akarta játszani a külső 4K-t TV-jén, szaggatásmentesen. Előtte egy RTX 3080-as laptopja volt. Megkérdeztem miért nem vesz inkább PC-t? Azt mondta, mert ha költöznie kell, ez jobb megoldás neki, a pénz nem gond."Ne vegyétek meg !!!"
Akkor milyen RTX 4090-es gépet ajánlasz? -
-
Raymond
titán
válasz
pidzse4 #108894 üzenetére
Felreteve azt hogy igazabol senki nem tudja meg se a spec-eket se az arakat, de vegyuk keszpenznek azokat az adatokat. Memoria savszel novekedes nem lesz az 5080-nal a 4090-hez kepest mert hiaba GDDR7 32Gbps ha 256bit a mem bus a GDDR6X 21Gbps 384bit-el szemben. Mindketto 1TB/s savszelesseget ad a gyakorlatban (1024GB/s vs 1008GB/s).
-
válasz
pidzse4 #108894 üzenetére
Csak annyit hozzátéve én inkább méregetném majd asztali és laptop területen az 5080-at a 4080/S-hez mint a 4090-hez, miben mennyit hoz az új modell vele szemben.
És igen láttam ezt is. [link] Ez alapján saccolok.
((Ja a covid kiegészült rakéta ügyileg.)) Látod ezért képzelem hogy nagyon drágák lesznek. Úgy hirtelen mindenki fut a pénze után.))
Raymond:
-
válasz
pidzse4 #108889 üzenetére
Hát a nyers adatok szerint az 5080 nem lehetne olyan gyors mint a 4090. Mindenben elmarad kivéve a memória sebességet. Annyi cuda magot kap csak mint a 4080S és a 3080Ti. Ja gondolom majd az AI mindent visz dlss4-el.
Az 5090 az viszont érdekes lehet. Meg az hogy tovább fog-e nőni az olló a laptop és asztali vonalnál sebesség terén. Vajon vissza jönnek-e a vastag kialakítású laptopok? És vajon a hátlapot le lehet-e majd venni odahaza legalább megvizslatni mikor alatta minden forrasztva lesz még az ssd is?
Már előre félek mik fognak jönni.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
pidzse4 #108879 üzenetére
A szivárgás alapján az árak:
GeForce RTX 5090 32GB – 1999 és 2499 dollár között (730 és 910 ezer forint között)
GeForce RTX 5080 16GB – 1199 és 1499 dollárba között (430 és 550 ezer forint között)
GeForce RTX 5070 12GB – 599 és 699 dollárba között (220 és 260 ezer forint között) -
válasz
pidzse4 #108872 üzenetére
Melegedés ellen van már hűtőpadom (bár lehet ehhez kicsi lesz, majd cserélem)
Vagy meglátogatom ezzel is KH-t. Hang hálistennek nem szempont, van külön dolgozószoba, plusz férjem asztali gépe eleve hangosabb mindennél
Kijelzőn egyedül a pixelhiba zavarna, de ott is inkább csak a tudat idegesítene. Otthon igazából dokkolón és monitoron van, és csak CS-zek, szóval nem hiszem hogy megizzasztja nagyon, vágni szoktam melóba, de igazából a szinezést meg ilyeneket otthon csinálom a fő monitoromon.
Egyébiránt, erre a felhasználásra nekem bőven elég volt a G14, ha nem jön szembe egy jó ajánlat, biztos nem cserélem le... -
-
peet05
aktív tag
válasz
A chiplet felépítés miatt ilyen magas a hőmérséklet. A 7945HX 2 CCD-s (1 CCD-n 8 mag/16 szál, itt ugye x2, 16/32).
Nem könnyű hűteni az asztali megfelelőjét sem (igaz, ott bios-ban több a beállítási lehetőség, akár thermal limitet megadva, vagy PPT - fogyasztási limitet beállítani).
Játékra jobb az 1 CCD-s, 8/16 (mag/szál). -
Imre9211
aktív tag
válasz
Hát elég gàz. Az alapvető probléma ott van hogy hajtják ezeket a csillagászatian magas cpu órajeleket/boostokat hogy még több FPS legyen holott teljesen felesleges.
Ez egy laptop. Nem lehet úgy lehűteni màsfél centibe préselve a hardware-t mint egy desktop pc-t. Teljesen más liga a kettő hűtés szempontjàból.Simán elég lenne egy 3Ghz körüli órajel értelmes feszkóval és jónapot. Picit kevesebb lenne az FPS de ez még mindig nem desktop pc jóreggelt.
Érdekes a gpu-t kordàban tudjàk tartani. Töketlen barmok. Csak a nagy számok H pörögjön a marketing. Pedig akinek kettőnél több agysejtje van az tudja hogy a gamer laptop nem gamer pc. Sztem úgy vannak vele H tudjàk nagyon jól hogy úgyis mókolni fog vele a user. Különben kénytelen lesz eljátszani a gondolattal hogy a procija egyszercsak kedélyes kiràndulàst tesz majd a föld magja felé olyan nyomot hagyva maga utàn mint az Alien savas vére az űrhajóban.
-
válasz
pidzse4 #108858 üzenetére
Na ha nem tévedek, végignéztem a linked alatti videót amit aztán töröltél.
Mindegy.
Nagy kérdés hogy a programozók mire mennek rá témánál tartva pl CPU területen. Vagyis élhető lesz-e 8/16 vagy ezzel szemben duplázva inkább az olyan mint 16 mag 32 szál a jövőben. Mi mennyire húzza majd le az fps számot. Hát én arra lobbiznék hogy a 8 mag 16 szál a maga magasabb órajeleivel nem fog rosszabbul szerepelni mint dupla mag szál terén alacsonyabb órajelekkel még egy ideig. Meglátjuk.
Aztán ott van a GPU ami elvileg egy fontosabb szerep játék területén. Van még az alaplap adat átvivő képessége.
A videót megvizslatva fps számok terén nem voltam elájulva hiába a PCIe5 és szuper CPU. Ha a grafika bekeményít ott esik szépen az fps szám is. Lehet itt okoskodni a részemről, próbálok, nem megy.Kíváncsian várom a jövő már régen beharangoztatott játék csodáit mit fognak hozni.
A hűtés nagyon függ a belső elrendeződéstől. Vékony laptopok mindig hátrányban. Szerintem az sem túl előnyös ha a cpu gpu páros nagyon osztozkodik a vezetékeken, közel van egymáshoz.
Én egy nagyon vastag ("lyukas") vízhűtő egységet használok ami csak vízzel tud jól működni, vagyis megtömve és persze cserélve. Mikor megvettem nem ezt gondoltam. A vastagságot pozitívnak képzeltem. Van hová leadja a hőt. Ja, de azt le is kell adni (kifele nem pedig befele), gyorsabban mint ahogy felszív megtelik. Mindig tanulunk valamit.
Konstrukciók harca folyik, meg a bevételek optimalizálása egyhuzamban a nagyoktól.
Utálok minden részvényest. -
válasz
pidzse4 #108851 üzenetére
Szerintem nem gondozunk nagyon másként jelenleg. Azért én annak örülök hogy nem egy konzolt nyomkodok itthon amit csak be kell kapcsolni és már mehet is a móka. Főleg mert nem csak játékra használom.
Ezt csak azért mondom, mert nem rég itt az oldalon volt egy cikk és aztán az asztali kártya topikban egy beszélgetés mi várható nvidia driver ügyében a jövőben. Tervek hogyan alakítanák az életünket szoftver terén mivel hogy sok a tudatlan témához nem értő ember akik állítólag még egy drivert sem tudnak feltelepíteni a számítógépükre, vagyis akkor a laptopjukra sem. És a nagy terv része hogy azt majd akkor mások teszik meg helyettünk, nekünk ezzel nem kell foglalkoznunk.(olyan hülyék vagyunk!) Átjáró ház lesz a hardverünk és ennek még örüljünk, senki nem akar nekünk semmi rosszat.....aha. Nem mintha nem érteném, nagyon is értem, nem fejtem ki.
Ez a folyamatos tendencia és minden ami alakulóban van próbál arra terelni, majd mindent helyettünk, csak hátra kell dőlni tegyük azt amit mondanak. Lehet egy kicsit előre ugrottam az időben. Én ilyen vagyok.Az ember szereti a saját dolgait piszkálni, alakítgatni. Ha ettől megfosztanak bennünket az már nem az az érzés, olyan mint egy kikölcsönzött videószalag, használati tárgy amit idővel be kell szolgáltatni. Bérlés.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban hirdetni TILOS!
- Apple Macbook Pro 14" / M4 Pro / 24GB / 512GB / Asztrofekete
- HP Probook 450 G5 - 15", i5-8250U, 8GB RAM, 128GB SSD
- Elegáns és Erős: MSI Prestige 15 Creator/Gamer Laptop makulátlan állapotban.
- GPD Win Max 2 brutális handheld gaming pc makulátlan állapotban dobozával.
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest