- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Adi01 #113415 üzenetére
Az a gond hogy gépenként változik a megoldás.
A Nitro 14 nél ami AMD 8645 HS proci és RTX 3050, ott van mux switch. De csak a belső kijelzőre. Ha type c vel mész ki ott a dedikált a Radeonon keresztül megy ki. Hiaba váltasz desikáltra.
A mostani Cyborg 15 ömben i7 13 gem és rtx 4060 van. Namost van Hybrid MUX, de csak annyit tudsz hogy a belső kijelzőn lekapcsolod a dedikált kártyát. De teljesen el is tűnik. De akkor a type C mint displayport egyáltalán nem működik. Viszont normál hybrid módban a külső monitort a dGPU hajtja meg.
-
válasz
Adi01 #113371 üzenetére
"Off téma: Srácok az aláírás az hova tűnt mindenkinek?"
Már jó pár hónapja a vezetőség fejlesztés gyanánt dobta. Olvastam olyat hogy szúrta a szemét, sok telefont forgató embernél kiverte a biztosítékot, vagyis volt itt nem kevés lobbi. Állítólag sok helyen így megy, átvették ezt a felületet. A maga helyén szóvá is tettem nem tetszésem ezzel kapcsolatban. Sajnos nem voltunk elegen, sem érdekelt senkit mit akarunk ezzel kapcsolatban.
-
-
FőDudu
veterán
válasz
Adi01 #111895 üzenetére
Van az a nemet csoka - DerBauer - amelyik mindenfele delid meg hasonlo megoldasokat fejleszt, na o konkretan kimerte, hogy az egyes agak aram felvetele (marmint a kabelben az egyes szalak aram felvetele) nagyon elter. Gyakorlatilag gyari hibas, vagy tervezesi hibas. Vagy direkt csinaltak hatarra, hogy ne tudjak overclockolni.
Built to Melt.
A javitgatos amerikai csokanak is volt lyan videoja, ahol jott az ujabb vasarlo, megegett 3090, annyit kerdezett: EVGA. Igen. Akkor nem tudja javitani.
-
válasz
Adi01 #111530 üzenetére
Egyébként tényleg irreleváns; nem egyszer futottunk már abba bele, hogy 100-110 fokos hotspot-ot mért valami szoftver (HWinfo, HWmonitor, GPU-Z) 70-75 fokos GPU mellett, ami fizikailag nem lehet, mert olyan nincsen, hogy GPU kicsike flipchip-jének (vagy népiesen: a magjának) az egyik fele 110 fokos a másik meg 75. Az üvegkerámia elég jól vezeti a hőt és viszonylag homogénen el is oszlik benne!
Ha meg nem a flip-chip-re vonatkozik (gyanítom) akkor meg tök jól el tud lenni 110 fokos a VRM-ben a FET, ami 150 fokra van eleve tervezve. -
Ubul86
őstag
válasz
Adi01 #111344 üzenetére
ha most a videóra hagyatkozok, akkor (és ahogy lejjebb írták a dlss magicet vagyis anélkül) - plusz ha igaz a videókban látott - gyengébb, vagyis már most ellentmondás van a fentebb írtakban és a videóban látottakban.
Ettől még nem tudok mit kezdeni a videóval, mert pont azt írtam, hogy minek váltsak 4090-ről még egy ideig, kivéve ha elérhető áron lesz a fentebb nevezett kártya. Az meg megint más kérdés, mit nevezünk elérhető, emberi árnakkezdetekkor ez biztos nem lesz még igaz
-
FőDudu
veterán
válasz
Adi01 #111344 üzenetére
Az vilagos volt, hogy a csalos (felskalazos/DLSS vagy hivjak aminek akarjak) reszek nelkul az 5070 nem lehet olyan eros, mint az elozo generacio top kartyaja. Nem csinalnak hazon belul konkurenciat sajat maguknak.
(kiveve ha a vezeto testulet olyan merteku szarnyalast var el a reszvenyektol (mint az elmult 1-2 evben), mert akkor kenytelenek valami olyat villantani amiert mindenki fejvesztve rohan az uzletekbe).
Tegnap kalkulalgattam magamban - ugyis epp az Ntlite preset-et bujom amit a regi W11 installomra keszitettem - 3 generacioval lesz regebbi a laptopom ha kijott az 5xxx, ha csak a kotelezo 10-20% per generacios novekedest hozzak ismet, akkor az 5070 SuperMaxQ (ha lesz ilyen) az kb 52% novekedes a mostani kartyamhoz kepest. (az egyszeruseg kedveert 15% YOY (vagy GOG - generation over generation) novekedessel szamoltam).
Ha lenne barmi, amiben ki tudnam hasznalni ezt a novekedest - es a gep kb ugyanezt tudna mint most - akkor talan cserere osztonozne....
De jelenleg meg nem lattam jobbat ami windowsos fronton a nekem fontos dolgokat ugyanigy vagy jobban tudna. (illetve meg mindig lehetne a szokasos modon (TB porton radugott 4090 desktop GPU) kb ugyanannyit vagy tobbet kicsiholni a mostani (idealisnak szamito) gepembol. (vegul meg RM007 lesz a mesterem)Nekem fontos dolgok:
- alap taszkoknal nema (azaz normalis hutese van)
- 8h uzemido alap taszkoknal (csalas nelkul, tehat se kijelzo dimmeles, se frissitesi freki varialasa nem fer bele)
- jo kijelzo
- usb toltes, TB dokkolas
- minosegi kivitel (nem muanyag) - naponta hordozom, nem opcio a sok kabel.
- upgrade lehetoseg (memoria nem forrasztott)(most meg eleg a 32GB - de ha jol remlik ez 128GB-ig eszik)
- elore lepeskent legyen minimum 2 belso SSD foglalata, USB4 vagy TB5
- es lehetoleg valami visszafogott dizajn - nem kell gamer kinezet. Mar a fentebb linkel L7 is sok. Tok felesleges a vilagitos ventiracs.
- ha kell azert legyen nemi teljesitmeny a tarsolyban - igy nem eleg egy Qualcomm proci GPU nelkul.
- jobb kamera - a 1080p egy vicc a mostani gepek tomkelegeben.
- jo hang - ugyan kulso DAC-ra dugom vagy fejessel hasznalom, hordozasnal jol jon ha nem egy repedt fazek.Szoljatok, ha tudtok ilyet es nem MAC.
(foleg tavmunkazok - SSH, VPN, Logmein, Anydesk, stb - igy a jo kijelzo az eleg fontos. Nem kell 4K, eleg a 1080p is)
-
Juhaszatti
addikt
válasz
Adi01 #111344 üzenetére
Ahogy nézem átlagban olyan 15-20% teljesítménykülönbség lesz az 5070 és a 4090 között, utóbbi javára. Ami egyébként ha az Nvidia hangzatos kijelentéseitől eltekintünk, tök jó eredmény egy 2-3 kategóriával lejjebb pozicionált kártyától. Pláne ha azt is nézzük, hogy a fogyasztásbeli különbség ennél jóval nagyobb, volt a videóban olyan játék ahol konkrétan fele annyit evett az 5070.
Ezt hívják fejlődésnek, szerintem a gyakorlatban teljesen rendben van a dolog, a probléma csak az Nvidia béna kommunikációjával van. -
Ubul86
őstag
válasz
Adi01 #111339 üzenetére
23-as Legion 5 után nem akartam a 4090-es Legion-t venni, valahogy nem jött át a design se, meg jó, +200al kínálta akkor az emag ugyanazt a 4090-es változatot mint az Asus, máshol meg még drágábban...Erre azonnal rácsapnék ha csak a designt nézném, bár mivel volt már Legion-öm, amúgy is
-
válasz
Adi01 #111339 üzenetére
Mindenki másol mindenkit már
Jajj, végre!! Köszönjük! Akkor nem lesz 2 × 8GB-os (azonnal kivesszük és dobjuk ki).
De még mindig csak max 2TB-tal (ami a spórolós 2×1TB-ot jelenti) tudnak előjönni.Tudom, hogy azonnal régióra előre kell nyomatni a cuccot, valami minimális "sz@rt" a gépbe rakni, de ... ehh ... ezért vannak relatíve sok CTO-s rendelések (Configuration to Order)
Szerintem ha a konkurencia nem menne ezzel a minimális kötelező 16GB és 1TB-os kombóval, a mai napig adogatnák a 8GB-ot és a 256GB SSD-t, mondván: úgyis elég lesz...
Igazából a kérdés, hogy miért nem lehet minden országra megcsinálni ezt?
Én ennyire sohase mélyedtem bele jobban, hogy mi az a CTO, de ... csak én vagyok vak, vagy tényleg csak Indiának van ez a jópofa dolga?
https://www.lenovo.com/in/en/d/customise-to-order/ -
válasz
Adi01 #111106 üzenetére
Friss Win telepítés után mindig a chipset driverrel kezdem, aztán jön a többi, adja magát.
Clevo gépemhez van külön telepítő csomag is (mint a régi lemezes verzió), ott meg van pl. számozva a driverek és abban a sorrendben ajánlott telepíteni, esetenként restartolni telepítés után, majd folytatni. Raid driver pl. felesleges ha ki sem használod...
-
Imre9211
aktív tag
válasz
Adi01 #110965 üzenetére
Jártam már én is így. Nálam a Jedi Survivor volt a fekete bárány. Megvettem ea app-ban 17euróért, szaggatott, laggolt, stutteringelt, minden finomság amit el lehet képzelni. Tök mind1 mit variáltam a beállításokban.
Azt mondjuk nem próbáltam ki hogy hozzáadom pl steamhez vagy valami, helyette letöltöttem a virágbolti verziót mindenki kedvenc itthoni 5betűs oldaláról, és tükörsimán futott. Sehol egy reccenés. ULTRÁN/dlss quality 2K.Szóval igen. Van ilyen. Nem azt mondom én sem hogy az origi játék sz*rabb, mert nyilván nem. De pl ha olyan igen magasan diszkvalifikált kiadóról beszélünk mint az EA, nos, sose lehet tudni
-
válasz
Adi01 #110965 üzenetére
Én a Steam változatot használom. Eleinte a játék szinte 5 percenként dobott ki az asztalra. Ne tudd meg milyen gyorsan mentettem állást. Aztán mostanra eljött az a idő hogy alig-alig történik ez meg. Minden kidobás alkalmával jelzek vissza a hibával kapcsolatban. Ez fontos hogy a készítők tudják javítani. A kalóz verzió sem javulhatna előrébb ha nincs aki megveszi és segít a készítőknek a javításban, optimalizálásnál. Továbbá nincs két egyforma konfig, itt ezek a hibák nem egyformán csapódnak le mindenkinél. El tudom képzelni hogy esetleg, mint olvasgatva másokat leszűrtem, gondolom, a készítők a 4000-es széria shader és a korábbi kártyák shader munkáját nem tudják megfelelően összeegyeztetni. Szabvány változatok. Talán ezen dolgozgatnak, hogy mindenkinél egy mondjuk rtx 3060-as kártyával és mellette egy rtx 4090-es kártyával is egyformán jól futhasson. Vagyis lehetnek kompatibilitási gondok, és ez mintha más játékoknál is előjönne mivel azokat is frissíteni kell az új kártya szériák követelményeihez. Az 5000-es széria még lehet jobban bekavar ha ott sokat változtattak. Erre tippelek.
-
Imre9211
aktív tag
válasz
Adi01 #110806 üzenetére
ps5 egy konkrét vicc. Kemény két hónapig volt nekem is aztán túladtam rajta.
Valójában a ps hőskora az előző generáció volt a ps4. Rengeteg exkluzívval és tartalommal. Az 5-nél meg mást sem csinálnak minthogy remasterelnek játékokat mert egyszerűen nincs exkluzív ami miatt az ember azt mondaná hogy oké ez most buy. Főleg amióta megkapjuk az exkluzívokat is némi csúszással.
GTA6? Jó lesz az pc-n is. Emiatt konzolt venni...Mondjuk engem már a 4 meg az 5 se érdekelt semennyire sem. Anno régen még elbohóckodtam a san andreassal meg a vice cityvel, de nekem ott be is fejeződött a gta fétis. Ilyen astrobotokkal(really? )próbálnak a felszínen maradni jelenleg.
A másik meg a dualsense. Komolyan először anno hazabaktattam a ps5-ömmel a konzolvilágból, összedobtam, előfizu, játék letölt, és vártam a csodát. Hát a dualsense úgy elkápráztatott hogy gyakorlatilag palinak éreztem magam hogy pénzt adtam egy ilyenért amikor a mai napig itt van a jó öreg series x kontrollerem ami nálam minden tekintetben köröket ver arra a túlhájpolt sz*rra.(ps fanoktól elnézést, egyéni vélemény nyilván csak kikivánkozott) *písz
-
echterion
nagyúr
válasz
Adi01 #110806 üzenetére
Hát, leginkább történetalapú játékok érdekelnek. Most fejeztem be az AC Mirage-t, nemrég értem a végére a Yakuza szériának, még a Lost Judgement van hátra onnan, de azt meg kellene még vennem majd (ha lesz akcióban valahol), FF VII Remake-et akarom újrajátszni, mielőtt nekikezdek a FF VII Rebirth-nek, aztán itt vár még rám a Sta Ocean The Second Story R, és nemrég sikerült apróért leakasztanom egy God of War III Remastert is (a 2018-as és a Ragnarok már befejezve, innen az ötlet, hogy kipróbálom azt is). Meg még jópár végigjátszott játék van mögöttem, plusz néha GT Sport csak úgy kikapcsként.
Az itt felsoroltak nekem bő fél-háromnegyed évre tuti elegek lesznek és akad még a listámon jónéhány cím. -
válasz
Adi01 #110524 üzenetére
"Ha pedig normálisan volt szétszedve és összerakva a laptop akkor nem hiszem, hogy megtudják mondani, hogy volt extra ram vagy ssd de ezt a nálam tapasztaltabbak úgy is megírják."
+1A gépnek van egy nagyon jó szétszedési technikája, én jöttem rá.
Állapot: az összes csavar ki van szedve, állítsuk felfelé, hogy a laptopnak a hátulja legyen alul.
A laptop elülső részének a bal vagy jobb sarkánál (mindegy), a billentyűzet felőli oldalról nyomjuk be mindkét kezünkkel, a középső vagy mutatóujjunkkal, majd a másik oldalról (a gép alsó részénél), a hüvelykujjunk körmeivel feszítsük neki az oldalszerkezeténél (tehát ne azt a részt, amit pont ki akarunk szedni). Ezáltal kipattintjuk az alsó fedelet, s innentól már nagyon könnyű egy gitárpengetővel / plasztik kártyával (amit nem sajnálunk) végig"szelni" az oldalait és kipattintani.
Eléggé masszívra szokták egy csinálni. Kb. a 20. gépnél már gyerekjáték, de az első alkalomkor eléggé szenvedtem vele pár évvel ezelőtt....Ez nagyon primitív, feszítgeti jobbról balról (sorry):
https://www.youtube.com/watch?v=_L4ofz9PugwEz se korrekt, korábban már kinyitotta, ilyen könnyen nem lehet felnyitni!
https://youtu.be/TJoSj0iDuPo?si=ProY4Ilp4HIM0sTV&t=7Maradjunk annyiban, ha valakinek nem megy a magyar Lenovo garanciáztatás, forduljon hozzám kérdésért / tanácsért.
-
Juhaszatti
addikt
válasz
Adi01 #110524 üzenetére
"Elsőnek az volt, hogy nem lehet, mert ha meglátják a nem gyári ssd-t vagy ram-ot visszadobják azonnal."
Olyannal már több esetben találkoztam mind a Lenovo, mind az Asus szerviznél, hogy ha nem a gyárival megegyező RAM volt benne, akkor nem foglalkoztak vele. Ráírták a munkalapra hogy a problémát "memória inkompatibilitás" okozta, és visszaadták a usernek. Ezzel nem veszett el a jótállás, csak addig nem nyúltak hozzá érdemben, amíg nem a gyárival megegyező modulok voltak a gépben (nem feltétlenül ugyanaz ami eredetileg volt, csak egy ugyanolyan). Akkor sem ha amúgy utólag kiderült hogy nem a RAM-al volt gond, hanem valami alaplapi nyomora van a gépnek.
Szóval ha otthon bővítesz, akkor érdemes megtartani a gyári modult. Ha meg eleve bővítve vetted a gépet, akkor a kereskedőhöz fognak elirányítani a szerviztől.
Azt nem mondom hogy minden esetben így van, de előfordul, szóval érdemes vele kalkulálni. Viszont ez is csak egy plusz kör, nem a jótállás elvesztése. -
peet05
aktív tag
válasz
Adi01 #110044 üzenetére
Szia!
Ha a leírásodban szereplő Legion-ban szeretnéd cserélni, akkor előtte nézd meg, hogy Premium vagy Standard a garid.
Standard esetében csak a szerviz cserélheti, garanciavesztéssel jár, ha kiderül, hogy Te, mint ügyfél nyúltál hozzá.
Premium esetében cserélheted, nem jár garanciavesztéssel. -
rizso
addikt
válasz
Adi01 #109948 üzenetére
BIOS-ban sincs ilyen beállítás. G-Helperrel szemeztem, utánaolvasok, bár pont nem nagyon akarnék emiatt 3rd party alkalmazást.
Imre9211: köszi a tippet, megmondom őszintén még nem nagyon foglalkoztam vele, éppen elkezdtem nulláról belakni. De lehet rápróbálok, mert most már zavar, köszi
-
grizlisandor
veterán
válasz
Adi01 #109879 üzenetére
Játékra nem kell rekordokat döntő SSD, mert már az hogy Gen4 MVMe elég, hanem nekem az lenne a lényeg, minél több garancia, meg minél hűvösebb legyen.
Nekem Patriot VIPER VP4300 Lite típus szimpatikus, tesztek alapján hűvös, 5 év garancia, vékony kialakítás. Vagy ott a nem Lite típus, arról is jókat olvastam.
-
grizlisandor
veterán
válasz
Adi01 #109768 üzenetére
Milyen SSD-t vegyek? topikot tudom ajánlani.
-
maximilian4
addikt
válasz
Adi01 #109768 üzenetére
Szereintem teljesen mindegy min van a játék. Én valami xpg-t rendeltem ipon-ról (csak a kinézete miatt
), az pl pcie 3. generációs, de ahogy néztem csak 3-4-5. generációsat árulnak. Én még a hdd-k idejében születtem és nőttem fel, szóval nekem az ssd az már eleve gyorsaságot jelent, pcie m2 meg eleve nem lehet olyan lassú én úgy vagyok vele.
Emlékszem még informatika órán valami teknősbékának kellett anno parancsokat adni és alakzatokat rajzolni.
-
-
ADAM1337
nagyúr
-
törölt tag
válasz
Adi01 #109323 üzenetére
A nagyobb sávszél miatt a HDMI-re szavazok.
"Nowadays, there is no reason not to stick to HDMI2.1b when your monitor and graphics card support it. More bandwidth, less compression, more cable variety availability and a standard tech among a very wide selection of devices."
-
Semin
őstag
válasz
Adi01 #109234 üzenetére
Amúgy milyen játék vagy teszt program alatt tesztelted a hőmérsékletet, mert ezek elég jó értékek?
CP 2077 , Hogwarts Legacy és Fallout 76 rajongó vagyok, utóbbira nem igazán büszke
A CP 2077 benchmarkja elég konzisztens, így ha van időm ezt használom.Azt megtudod mondani, hogy ha maximális teljesítményt engedélyezed ha a gyári ventilátorokat nem korlátozod és a hütőpadot maximális rpm értékre állítod akkor milyen cpu és gpu hőmérsékleti értékeket kapsz?
CPU : 83°C ,
GPU : 73°C
Beépített hűtés : 5600rpm -
Imre9211
aktív tag
válasz
Adi01 #109220 üzenetére
Rengeteget. Ugyanolyan laptopom van mint Semin-nek csak az enyém i7-procis.
Nàlam most 80/80 a proci tdp nem 35.(Nàlam csak 2 csúszka van nem 3 mint Semin kollégánál) Ghost of Tsushima-ban még 80ig se pörgette a gpu-t. Nem kevéssel voltak alacsonyabbak az FPS értékek 35ös CPU TDP-vel.
Most 80on ki van hajtva a GPU. Nem zavarnak a 90fok körüli CPU hőfokok már játék közben mert igazából ez a "normális" ezeknél a szintü laposoknál gyárilag. Ha játszik az ember. Amúgy 40-50 ha nem játszok.
Laptop hűtésről annyit hogy halottnak a csók. Semmit nem számít. Ilyenem van amúgy [link]
Közbe látom linkeltek itt komolyabbat ami ér is valamit de az árba is sokkal húzósabb. Arra most nincs keret. Mind1 használom ami van mer legalább a port nem engedi lerakódniSzóval a proci le szabályozásról annyit hogy csak akkor ha olyan a játék és belefér.
-
-
Semin
őstag
válasz
Adi01 #109220 üzenetére
..ez teljesítményben nem fog vissza?
és nem 140w-os a gpu-d?
Ha megnézed a már linkelt grafikont egyértelműen látszik, hogy a 4070 140w-on csak minimálisan gyorsabb mint 100W-on (max. 2-3%)cserébe szignifikánsan nehezebb lehűteni. Lásd pidzse4 fórumtárs 115W TDP 4070 maxq-ja pontosan annyi pontot csinál a GPU benchmarkban, mint az enyém 140W TDP-vel.
(itt a teszt erejéig kiengedtem a maxra)
Ha 100W körül tartod a 4070-et szinte semennyi teljesítményt nem veszítesz....és hűtőpad nélkül milyen hőfokokat kapsz ezzel az egyéni beállítasokkal? Arra vagyok kivancsi mennyit segít a hűtőpad.
Három mérést csináltam :
A probléma az, hogy ha kiveszem a padot alóla csak 8°C ill. 7°C emelkedik a CPU/GPU hőmérséklete, de csak azért, mert jobban dolgozik a hűtés. (a hangja is megjön rendesen)
Ha ugyanolyan hangszinten akarok maradni manuálisan fixálnom kell a beépített hűtés fordulatszámát... Így persze- nem túl nagy meglepetésre- azonnal elszállnak a hőfokok.Konklúzió:
-16°C CPU és -13°C GPU ha paddal használom és ragaszkodom a 35 dB-es hangszinthez. (-8°C / -7°C ha mehet hangosabban is) Ahhoz, hogy talán elérjem a pad-os hőmérsékleti értékeket - csak a beépített hűtés használata mellett - folyamatosan maxon kéne járatni, de mivel ez 60dB hanggal jár ez azért véleményes.Hangsúlyozom ez csak akkor működik ha korlátot adsz a gépnek. (jelen esetben ez a BIOS performance profil GPU, és a TDP korlát CPU esetében) Ha nem teszed és turbo-n vereted akkor addig fogja feljebb csavarni a gép magát ameddig a TDP engedi.
-
ADAM1337
nagyúr
válasz
Adi01 #109189 üzenetére
Jah ha veszek nézem a cfm-et meg dba szintet is bár a lapos miatt felesleges mert úgyis tornádó hangja van performance-ba.
Nézegettem én is a gépet quiet módba 40-40 wattot ad a gép a cpu-gpu-nak, utána valahogy 50-60watt a cpu és 80-100watt a gpu, és performanceba eltudja érni a 75wattot a cpu és a gpu 129wattot. -
Semin
őstag
válasz
Adi01 #109195 üzenetére
Mert 50- 55dB körül gyárilag simán hűt egy gamer laptop ha épp izzad egy játék alatt nem?
Jól mondod, pontosan ezért kell alá pad, hogy ebből a tartományból kimozdítsuk.Én Noctua NF-F12 5V PWM ventiket használok, amik - a gyári adat szerint- max. fordulat mellett 22,4 dB(A) üzemelnek. (én 70%-on használom őket)
Emellett a gép kapott egy 35W-os CPU limitet aminek köszönhetően a GPU ~95W-ot tud felvenni performance módban. Ismervén a 4070-et itt már leadja a teljesítménye jó részét. A végeredmény játékok alatt:
CPU : ~65°C
GPU : ~70°C
Beépített hűtés ~3300Hitelesen nem tudom megmérni, de valahol 37dB(A) környéke, amivel én maximálisan elégedett vagyok
(referenciaként a totál csendes nappali 29,7 dB(A))
Milyen érdekes látni, hogy a pad és a gép ventilátorának hangfrekvencia eltérése mennyire látszik.
De aki olyan környezetben van, hogy 40dB is zavaró annak azért nem ajánlott a gamer laptop.
Ezen kis szösszenet konklúziójaként ezt a kijelentésed tisztelettel vitatnámSzerintem aki pl a laptop bill-t használja játékra stb annak nagyon jól jön, mert átfújja az egész házat érezni, hogy mozog a levegő és nem forró a billentyűzet.
Ehhez már elég ez a pad is, bár a 17-es TUF-ok billentyűzet nem melegedése a top kategóriában van, még sima gyári állapotban is. (forrás: [link] ) -
-
pidzse4
aktív tag
válasz
Adi01 #109082 üzenetére
A 60 herc akkor jó csak ha az ember akkumulátorrol használja az ember.
A laptop energiamegtakarítása 60 Hz és 240 Hz kijelzőfrissítési frekvenciák között nagymértékben függ a kijelző típusától, az energiahatékonyságtól, és a GPU terhelésétől, de általánosságban elmondható, hogy a 60 Hz-es használat jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.
Amikor a képernyő 240 Hz-en működik, a GPU-nak és a kijelzőnek négyszer annyi képkockát kell megjelenítenie ugyanabban az időben, mint 60 Hz-en, ami magasabb energiafogyasztáshoz vezet. Általában a magas frissítési frekvenciák nagyobb terhelést rónak mind a kijelzőre, mind a grafikus kártyára.
Egyes mérések szerint egy laptop kijelzője, amikor 240 Hz-en működik, akár 20-30%-kal több energiát is fogyaszthat, mint 60 Hz-en. A konkrét megtakarítás függ a kijelző típusától és az energiaoptimalizálástól, de ez az arány egy jó kiindulási pont. -
-
-
Semin
őstag
válasz
Adi01 #108774 üzenetére
Sajna az U3 PLUS az bizony alu, nem fogja a mágnes
@#108769
Derék... a 60-70dB az már a csak fülessel elviselhető kategória. Ha pedig más is van rajtad kívül mondjuk a nappaliban azt tuti kiidegeli bármit is csinál.Én elégedett vagyok ezzel a moddal, ami -bár hatékonyságban elmarad a fent említett hűtőtől- , max. 22dB-el üzemel. (70% környékén)
-
-
válasz
Adi01 #108769 üzenetére
Akkor az elég hangos!
Laptopom full vizes hűtéssel 0 venti mellett (csak a viz keringés van) a hang nulla azaz 0.
Ez ami egyszerűen tökéletes!
Közben a hőmérséklet (Game vagy bármi közben) tökéletes. (Delidelt i9-10900KF durván hűvös) na a nem vizes mellett durván meleg éshangosis, de szerintem azérta 70-75dB-től messzeelmarad! -
-
válasz
Adi01 #108726 üzenetére
Ezen jót mosolyogtam!
Ez majdnem jobb mint egy vizes blokk? (bár az alapba jobb)
Valaki vett innen ilyet?🤔🤭-20-30 fok egy hűtőpadtól!? (akkor mindenki ilyet használna)
Az én saját építésű Noctua ventis hűtőpadom nem képes ilyenre U3 Plus alapon.
Bár a "zárt " légtér/belső tér ami itt fontos lehet és számít.
Sima légi hűtéssel (heatsinkel) még jó is lehet ha tudja amit a videóban látni.
Ezt én is letesztelem, hogy pad on/off teszt közbe és úgy milyen hőfokot produkál. -
Imre9211
aktív tag
válasz
Adi01 #108726 üzenetére
Thx. De marha jó hogy se a pcx-nél sem az Alza-nàl nincsen...Az ottaniak közül meg nem tudom melyiknek lenne értelme...
A TUF F17esnek ez a hátlapja
Na most én gondoltam első körben egy ilyenre
[link] Bàr ez nem szabàlyozható nem is értem
Vagy egy ilyenre
[link]Nyilván nem olyan jók mint amit te linkeltél, csak azt meg nem tudom honnan lenne érdemes rendelni
-
Semin
őstag
válasz
Adi01 #108149 üzenetére
Túl sok FPS növekedésre ne számíts. Láthatóan a procid mellett szépen kifutja magát, de ennyi a 4060 teteje. Attól hogy aláteszel egy hűtőpadot nem tud többet. Nincs jelen throttling. (Ellenben halkabb, hűvösebb lesz a gép)
Ha több FPS-t szeretnél, egyszerűen vegyél vissza a grafikai beállításokból.
Egy kis finomhangolás csodát művelhet -
cynric
tag
válasz
Adi01 #108071 üzenetére
Nekem COOLER MASTER NotePal U2 Plus v2 van, "moduláris" ventikkel. A napokban kipróbáltam kiszerelt ventikkel, nem változott semmit a mért hő. Beszerelt venti pontosan a gép ventije alá volt téve amúgy. Nem tettem vissza a ventiket. Így marad az, hogy megemeli a gépet, az meg szív amennyit akar korlátlanul. Amiket linkeltél, azokkal nincs tapasztalatom. Van még vidéken egy oldskool NotePal E1, majd ha arra járok tesztelem. Amikor ezeket vettem, ezek voltak az ajánlottak.
-
válasz
Adi01 #107982 üzenetére
Használni kell és kész, én ki nem húzom / dugom
Ahogy a legkényelmesebb. Ha olyan sz@r akku van benne mint anno a Medion Erazernek / MSI-nek volt 5-7 évvel ezelőtt, vagy még pár modellnek (talán valami üzleti Lenovo, vagy DELL, vagy HP volt az, passz), tök mindegy mit csinálsz, romlani fog az akku teljesítmény.
Ahány féle modell, olyan minőség, márkától függetlenül."Illetve ha kikapcsolom a laptopot hálózatin marad de bedugom az állandó töltést biztosító usb ss-be a fejhallgató töltőjét akkor az meríti az akkumulátort vagy a hálózatiról veszi az áramot?" - Valamilyen szinten mindig merül az akkumulátor.
Meg kell nézni mi van az USB dugasz fölött ráfirkantva. Általában 1db "ALWAYS ON" USB-C Gen1 szokott lenni a gépen max. 2db-ot még nem láttam / nem emlékszem.
De ha BIOS-ban kikapcsolod (ha ki lehet egyáltalán), akkor nem fogja tölteni. -
-
Mydgard
tag
válasz
Adi01 #107941 üzenetére
Helló!
Nem kapkodom el, minden megoldást megnézek.
Köszi a tippeket mindenkitől, sőt jöhet mindenféle javaslat!
A Radium túlárazott nem kérdés, viszont a 4070-es kártyák között is, új gépeket nézve, közepes áron van, szóval... Magyarországon úgy látom úgy en bloc túl van árazva minden. Kb. 850-900 ezerig elmegyek, örömmel veszek minden ötletet.
Amúgy én pont a Ryzen prociktól félek, régen nem voltak jó tapasztalataim az AMD-vel.
-
echterion
nagyúr
válasz
Adi01 #107888 üzenetére
No, ez igen jó ajánlat, ezt nem is vettem észre. Ugyanezt a gépet vettem a lányomnak, csak emag és 8GB ram-mal és így 315ezer volt. Ennyi pénzt simán megér az a gép.n beletettem egy másik 8GB-os modult meg a másik gépből átkerült az 1TB ssd, így mindenre is elég neki újabb két évig. Kicsit szerintem csúnyácska a fedlap, de neki tetszik és ez a lényeg. Nem hajlik, nem nyekereg, a kijelző is korrekt.
-
válasz
Adi01 #107735 üzenetére
"Mondjuk a billentyűzet sapka nem tudom milyen kategóriába esik egy garanciális ügyintézésnél." - akármelyik józaneszű eladó azt mondja erre:
Nem érdekel, nem veszem vissza. Kérem vissza az eredeti állapotot, ha elektronika hibásodott meg, ok. Én se venném vissza, még akkor sem, ha gyönyörű, egyéni PREDATOR-osPl csinálsz egy ilyet, matricákkal, oké. Ha nem kell / más kell / vissza kell küldeni az eredeti állapotú gépet szervizbe, akkor meg leszeded, nagyon kevés alkohollal átitatott ronggyal törlöd, kész is.
De ha gravírozod, azt csak saját felelősségre.
-
válasz
Adi01 #107723 üzenetére
Igen, persze, hogy bele tudnak kötni, nem az eredeti konfigot kapják vissza. Nem vagyok benne biztos, de ha pl. alaplaphibás, csak nem köthetnének bele ... de ki tudja. Nem volt ilyen esetem még az életben.
Nem néztem utána sohase, nem is volt szinte téma sohase, de ha már így feljött, megnéztem mi van a nagy hírű Aliexpresszen. Hát ha valaki az összes keycaps-ot meg akarná oldalni, abból még valami 50.000Ft is kijönne. Ezek ku..a drágák. Nincsen teljes szett?
Vagy matricázzanak 1-2 hétig, és ha már ilyen biztos a dolog, hogy nem lesz 14 napon belüli visszaküldés, akkor azt csinál vele, amit akar, gravírozhat.
De a legjobb ez lenne: Kérem szépen megtanulni vakonírni / gépírni, ahogy én is csinálom, s felőlem kínai vagy japán, vagy orosz cirill billentyűzet is lehet, nem érdekel.
https://manonet.org/hu/typewriter/
Ha valaki sokat ül gép előtt, órák ezreit spórolhatja meg, ha nem állandóan a billentyűzetet bámulja, és / vagy 2-3...4 ujjal gépel, hanem 10 ujjal. 2-3 hónapnyi tanulgatás, heti 2× alkalommal 60 perc és kész is.
-
Semin
őstag
válasz
Adi01 #107346 üzenetére
Azóta megjött a válasz is ... nem.
Hivatalosan is beazonosította az egyes CPU-k stabilitási gondját az Intel
Ha végigpörgetitek a thread-et már azt írják minden desktop proci érintett 65W TDP felett.Az arizónai gyárban volt olyan légkondi hiba, ami oxidációt okozott a gyártásban lévő wafereken. Keyvan Esfarjani ügyvezető alelnök személyesen szállt ki eldönteni, hogy melyik wafer megy kukába és mi kerül termékbe. Szóval az ott gyártottakat ilyen baj is sújtja. Két napja bejelentette a felmondását, visszavonulását [kép] .
forrás: [link]Nem csak K szériás procik érintettek. És ami érintett, az visszafordíthatatlanul károsodott.
forrás: [link]A probléma összefoglalva annyi, hogy nem tudhatja a kedves User érintett e a CPU-ja és a javítás (BIOS) annyi az intel részéről, hogy - elvileg-megállítja a folyamatot. (visszafordítani nem lehet) Az a gond ezzel, hogy ha gari időn kívül adja meg magát akkor szívás van...
Hamarosan ki fog derülni, hogy a Laptop CPU-k is érintettek -e, jelenleg vizsgálja őket a gyártó. (elvileg eddig nem találtak rá bizonyítékot)Döbbenet...
-
Adi01
tag
válasz
Adi01 #107288 üzenetére
Végül úgy fest Lenovo lesz nem Asus. Viszont annyi van amit kinéztem és szimpatikus tudásban stb. német bill kiosztással van. Ti mit ajánlotok arra, hogy magyar bill kiosztás legyen és a garanciával se legyen gond és a 4 zonás rgb háttérvilágítás is maradjon?
- Gravírozást mondják legegyszerűbb megoldásnak csak akkor van csomó duplikált karakter a billen.
- Billentyűzet csere de ott ugrik a gari kivéve ha elvileg hivatalos lenovo szervíz csinálja a cserét csak úgy tudom annak elég borsos az ára.
- Ami idáig a legszimpatikusabb az újra festés. Elvileg laptop bontás nélkül kiveszik a gombokat egyesével azokat újra festik és gravírozzák. Ez mennyire tartós valaki csináltatta már? Elvileg így a garanciai is marad. -
peet05
aktív tag
válasz
Adi01 #107287 üzenetére
A nem fojtott alatt azt értettem, hogy más gyártóknál, bizonyos típusokba 50-60W-os dVGA-t tesznek, míg a TUF (is) tisztességes teljesítményt kapott.
Nagyátlagban 90-100W körül lesz játék közben, persze ez függ az adott játéktól, beállításoktól, stb., lehet kevesebb is.A DB-ről: [link]
-
peet05
aktív tag
válasz
Adi01 #107281 üzenetére
Arra figyelj, hogy a notebookcheck-en feltüntetett verzió a 7735HS procival van, ami 8/16 (mag/szál), az árúkeresős verzió a 7535HS, ami 6/12. Előbbinél kapsz +2 mag+4 szálat, ami, ha picit "távolabb" tervez az ember, akkor jól jöhet. Viszont így már, a 7735HS/4060 kombóval 418k lesz az összeg (16GB RAM, 1TB SSD, pl. [link] ). Félre ne érts, jó a kis 6/12-es is.
A 4060-as vga-val szerelt erősebb, mint a 3060-as (nem csak a vRAM miatt, 8 v.6), ráadásul ebben a TUF-ben nem a "fojtott" verziót kapod, 4050->4070-ig. Kijelzőben pont annyira fejlődött, hogy most már ezen az árszinten is kapsz 100%sRGB-t, ami eddig nem nagyon volt jellemző.
Melegedni mindegyik laptop fog, de szerintem ennek a szériának jó lett a hűtése, beállítás kérdése, bővebben Semin kolléga tud mesélni, mert Neki ez a széria van, 4070-nel.Ha csak koca játékra kell, akkor jó lesz az általad kinézett gép is. De csak emiatt ne "downgrade-elj" 3060-ra, tökéletes lesz a 4060-as, ráadásul új gépet kapsz ennyiért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban hirdetni TILOS!
- SSD kibeszélő
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- HP Elitebook 840 G8 14" fullHD i5-1145G7 32/512GB Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest