- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
föccer
nagyúr
válasz
ngabor2 #1902 üzenetére
2 személyre azért durva mennyiség lenne az 1 kiló lisztből. Így is küldtünk anyósoméknak is egy adagot. A maradék kritériummal csak annyi baj va, hogy 1: nincs 3 serpenyőm, csak 1, 2: nincs turmixgépem, csak fakanalam+habverőm. Erre még rájön, hogy elektromos tűzhelyem van, amin egy pöttyat lassan készül a palacsinta.
De igyekszem legközelebb így csinálni
üdv, föccer
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
venember83
nagyúr
válasz
ngabor2 #1697 üzenetére
Pont fordítva lett, mivel a hús be volt pácolva, hamar átsült/átpárolódott és a krumplinak kellett volna még egy kis idő, de már mindegy, tegnap elment a kaja több mint fele, ma megeszem a másik felét, ez így sikerült. Legközelebb okosabb leszek. De legalábbis tapasztaltabb. A lefedés csak akkor ugrott be, amikor már benyomtam a sütőbe vagy tíz perce, így fedél nélkül volt bent kb. ötven percet.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
ngabor2 #1618 üzenetére
Nálam a liszten kívül van benne:
- lenmag /eddig egészben, de ezután majd őrölt/pelyhesített formában, mivel ha szétrágás nélkül kerül az emésztőrendszerbe, akkor tényleg gyorsan átszalad.../
- hántolt napraforgó /pirítatlan/
- héj nélküli tökmag
- szezámmag
- búzacsíra
- zabpehelyliszt
- pattogatott amarántmag
- rizskása /bioboltokban ezen a néven forgalmazzák/Kicsit sokféle, de nekem bevált....
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #1602 üzenetére
kicsit egyszerűsítettem, kicsit kibővítettem... most meg megcsinálok még egy adagot
10dkg margarin
15dkg cukor
3 tojás
20dkg rizsliszt
1 ek kakaópor
1 kk szódabikarbóna
7 dkg kókuszreszelék
kb. 1 dl tej
1 maréknyi mogyoróa margarint, a cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, kókuszt és a durvára darált mogyorót, és annyi tejet, hogy sűrű, de jól keverhető massza legyen. gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a 3 tojás felvert fejérjét, és muffintepsibe, muffinpapírba adagoljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. a kakaó miatt elég nehéz követni, hogy mikor sül meg, nekem elsőre sikerült. szépen megnőnek, egyenletesen laza szerkezetű lesz.
a mogyoró illik hozzá, de elhagyható, vagy bármivel pótolható (oké, valszeg füstölt szalonna kockák érdekes ízhatást váltanának ki... de dió, mandula, aszalt gyümölcsök... tehát bármi, ami süteménybe illik).
mindig hallottam, hogy muffint sütni egyszerű, de ennyire egyszerűre én se számítottam.
-
hanee
senior tag
válasz
ngabor2 #1598 üzenetére
Szia!
Nekem van egy kókuszos muffin receptem, ami elvileg UD1-es, de mellette gluténmentes is, mivel zabkorpával/zabpehellyel készül, valamint kókuszreszelékkel. Leírni csak este tudom, mert most melóhelyen vagyok és nincs kéznél a receptes füzetem
De szívesen leírom akkor..
Hanee
-
RedWing
aktív tag
válasz
ngabor2 #1584 üzenetére
A teljesség igénye nélkül, saját receptgyűjteményemből:
Tengeri ínyencség egyszerűen
Hozzávalók:
• 50 dkg tenger gyümölcsei
• 1 paradicsom konzerv
• 3 dl tejszín
• friss gyömbér
• 1 citrom
• 2 fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• olívabogyó
• friss chilipaprika
• szójaszósz
• só, bors, oregano
• bármilyen olasz- vagy akár üvegtésztaElkészítés: A hagymát apróra kockázzuk, megpirítjuk, beledobunk 2 kisebb chilit felaprítva (aki kissé csípősebben szereti, a magjával együtt teheti), egy adag szójaszószt is csorgatunk bele, majd belerakjuk a kissé áttört paradicsomkonzervet, 3-4 gerezd fokhagymát reszelünk bele, sózzuk, borsozzuk, mehet bele az oregano is. Hagyjuk főni, míg teljesen krémes lesz, a folyamatot botmixerrel felgyorsíthatjuk
, sőt így egyenletesebb szószt kapunk. Belerakjuk a tenger gyümölcseit(fajtától függően, ha kell kis előfőzés után), mikor ezzel is összefőtt, felengedjük a tejszínnel. Egy jó darab gyömbért rakunk bele, majd a fél citrom kifacsart levét (a másik felét majd a tálalásnál csorgatjuk rá). Aki szereti, szórhat bele olívabogyót. Tésztával tálaljuk.
Tenger gyümölcse saláta
60 dkg fekete kagyló, 30 dkg vénuszkagyló, 20 dkg apró tintahal, 15 dkg nyers garnéla, 1 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár, bors, 3 ek olivaolaj, 3 zellerszár, 1 kis csomó petrezselyemzöld.
A kagylókat folyó víz alatt alaposan lekefélem. A tintahalat hideg vízzel leöblítem és gyűrűkre vágom. A garnálákat kitőrdelem a páncáljukból, a belét eldobom. Egy lábasban felforralok fél liter vizet a borral, fél citrom levével és sóval. Beleteszem a tintahalat és 1-2 percig főzöm fedő alatt, egy szűrőkanállal kiszedem és tálra teszem. A garnélákat egészen rövid ideig (1 perc) főzöm, kiszedem és a tintahalhoz teszem. A kagylóféléket mintegy 3 percig főzöm, majd leöntöm. A zártakat eldobom, a többit pedig leválasztom a héjáról. A fokhagymát megtisztítom és finomra vágom. Egy tálban összekeverem a tenger gyümölcseit a fokhagymával. A mustárt elkeverem a maradék citromlével, sóval és borssal, majd hozzákeverem az olajat. Ezzel a marináddal öntöm nyakon a tenger gyümölcseit és néhány órát érni hagyom. A zellerszárat megmosom és finom szeletekre vágom, a zöldpetrezselymet finomra vágom. Mindezeket hozzákeverem a salátához.
Szerk.: Más "gyömölcsökkel" is nagyon jó!
Raclette frutti di mare
Egy üveg tenger gyümölcse konzerv, 2 ek olaj, 4 dkg vaj, 2 ek finomra vágott petrezselyemzöld, só, frissen őrölt fehér bors, 8 szelet pirítós (a sütőedényke méretére passzítva), 60 dkg raclette-sajt.
A konzervet lecsepegtetem és egy mokkáskanálnyi sóval, valamint frissen őrölt borssal megpárolom az olajon. A végén megszórom vágott petrezselyemzölddel. A kivajazott sütőedényekbe beleteszem a pirítósokat, Elosztom rajtuk a tenger gyümölcsei ragut, majd a raclette-sajttal beborítva kb. 3 percre betolom a sütőbe.
Jó étvágyat!
-
hanee
senior tag
válasz
ngabor2 #1552 üzenetére
No igen.. egyébként én nem vagyok híve ezeknek a kész szószoknak, egyedül a Bertollinak (ami ugye aranyáron van), de azt is csak ritkán veszek, pont az ára miatt. Nameg azért is, mert a paradicsom süritmény a tizedébe kerül, fűszereim meg vannak
Párom egyébként szereti ezeket a Knorr porokat is, mindig csinál magának belőle kajákat, sőt ezt jobb szereti, mint amikor csinálok pl. rendes bolognait igazi paradicsomból meg fűszerekkel.. Én általában csak tisztes távolból nézem ilyenkor a falatozást..
-
hanee
senior tag
válasz
ngabor2 #1530 üzenetére
Mármint mit nem szeretsz, a futást, vagy az erdőt?
Egyébként mesélek neked valamit.. ez ilyen "Norbis" sztori
Na jó nem..
Szóval amikor én általános iskolás voltam, 8 éves koromban nagyon sokat fájt a lábam, a talpam. Kiderült, hogy lúdtalpam van (amit a hipermárkás babacipőknek köszönhetek, amikben talpmagasítás van), és nem nőttek össze a sarokcsontjaim. Ettől kezdve felmentettek tornából, mert ezzel a lábbal így nem szabadott sokat ugrálnom és ilyen lúdtalpbetéteket kellett hordanom vagy két évig. Ezek után jól meghíztam, mivel nem mozogtam semmit, meg amúgy is a 9 éves gyereknek 5 szendvics kell tízóraira ugye..
Szóval meghíztam jól, persze egy idő után újra tornáztam.. és persze volt futás is, felső tagozatban főleg. Most így visszagondolva nem volt vészes, bemelegítésnek 400 méteres kör, és utána 2x800 méteres körök, úgy az iskola körül.. egyébként tök szép környék, a XI. kerületben van. Szóval én nem tudtam végigfutni kb. 100 métert sem egyhuzamban, mert meg akartam fulladni és minden bajom volt. Elég szánalmas volt a dolog, mindig utolsónak értem be és emiatt persze utáltam is a futást, rettenetesen.. persze gyerek fejjel megalázó is volt a dolog, hogy a többiek néztek rám, hogy még ennyire sem vagyok képes, hogy lefussam (nem én voltam az egyetlen, de csak ketten voltunk ilyen elfuseráltak). Ezek után eltelt úgy 18 év, hogy rá sem gondoltam a futásra és max. csak a busz után futottam, annak ellenére hogy pl. jártam teniszezni, bringáztam, és később sportlövész is lettem, versenyeztem is, még EB-n is voltam.. de a futást még sportlövészként is elblicceltemAztán felnőttként egyszer beszélgettem egy barátnőmmel, aki amúgy sport-mozgás mániákus, ha van fél óra szabadideje a szüleinél mert épp késik az ebéd, akkor leül tornázni kb.. frankón. És ő jár futni rendszeresen. Beszélt nekem róla, hogy ez mennyire jó és szuper érzés, áradozott nekem a kocogásról. Mivel mostmár huszonévesen volt Internetem is, utána olvastam kicsit a dolognak és rájöttem, hogy ezt is, mint annyi más dolgot, tanulni lehet és kell. Nem mindenki számára értetődik magától, hogyan is kell kocogni, de ahogy egyre többet olvastam a futásról arra a következtetésre jutottam, hogy aki normálisan kipróbálta, mind szereti.. Ezért aztán hirtelen felindulástól vezérelve elmentem futócipőt venni és elkezdtem kocogni. Először épp csak 400 métert bírtam lekocogni, aztán kétszerannyit, végül pár hét után már 2 km-t, aztán 6 hét után indultam a Flora futáson ahol 3,2 km-t futottam le.. aztán jött az 5 km-es rakpartfutás 50 fokban, meg a 7 km-es maratonváltó.. aztán 10 km a környéken..
Szóval csak bíztatni tudlak, hogy menj! Most, hogy ÉSSZEL csináltam, és megtanultam a technikáját a dolognak, élvezni tudom. És tudom azt is, hogy gyerekkoromban hogy nem tudtam lefutni 300 métert nem azért volt mert engem elfuseráltak, hanem azért, mert a tanár volt elfuserált és képtelen volt rá megtanítani. Számára magától értetődő volt az egész, mert elvégezte a TF-et, de számomra 10 évesen nem. Velem nem járt anyukám kocogni..Na most lehet könnyezni
A tanulság az, hogy FUTNI JÓ!Ha valaki Újpesten lakik....
-
hanee
senior tag
válasz
ngabor2 #1498 üzenetére
Szia!
Ez a kenyér esetében speciel lehetetlen, mert egy speciális lisztből készül, aminek nagyon magas a protein tartalma, a szénhidrát tartalma pedig igen alacsony. Ezt kizárólag az ő Zrt.-jük forgalmazza Magyarországon (ha jól tudom Angliából jön), tehát a piacon még hasonló termék sincs jelenleg (szorgalmazom ha megjelenik!).
Egy szelet szénhidráttartalma körülbelül ugyanannyi, mint egy szelet puffasztott búzáé, viszont nehezebb. Abból pedig még vacsorára is megehetsz két szeletet ha fogyózol, ergó ebből is.Lehet hinni vagy nem hinni, a tények ott vannak a csomagoláson, el kell olvasni.
Én azt mondom, lehet úgy is fogyni hogy szenvedsz, meg lehet úgy is, hogy soványra eszed magadat egy picivel drágább termékekkel (15-20%-ról beszélünk), amikből mellesleg sokkal kevesebbet eszel meg. A kenyér pl. igaz, hogy 500 Ft egy csomag, de naponta 2 szelet kenyeret eszel, és 10 szeletet tartalmaz: tehát 5 napig elég (ráadásul ha hűtőbe teszed, akkor az 5. nap is pont olyan friss mint amikor megvetted). Én szívesen áldozok egy kicsivel többet azért, hogy ne kelljen úgy fogynom, hogy közben szenvedek és állandóan számolgatni, hogy hány kilómétert fussak azért, hogy ehessek egy finom kalácsot reggelire.. Ráadásul egészséges is, és hiányoznak belőle azok a káros összetevők, amik minden más hasonlót termékben ott vannak. Pl. tudod mit okoz a natrium-glutamát ami a legtöbb Knorr / Maggi és hasonló gyors ételben és ételízesítőben megtalálható a piacon? Támadja a vesét, májat, hasnyálmirigyet és az érrendszert. És miért teszik bele? Mert olcsó és függőséget okoz, ezért később is megveszed a terméket, sőt egyre többet kívánsz belőle..Tény, hogy vannak termékek (pl. tej, ásványvíz), amiknél szinte értelmetlen a dolog, hiszen a sima 1,5%-os tej is ugyanaz. Na bumm, ez tényleg marketing.. Mindemellett vannak ezeknél sokkal drágább termékek is a piacon, akár tejből is. Ha jól tudom az UD1-es Mizo tej olyan 250 Ft körül van, de létezik 350 Ft-os tehéntej is, amit BIO néven futtatnak, de azért kiváncsi vagyok mit evett az a boci (kóstoltam és ugyanolyan íze van).
A felvágottak is drágábbak ez tény, de ha elolvasod az összetevőket, hiányoznak belőle pl. olyan összetevők, mint cukor, nátrium-glutamát, disznóbőrke és egyéb hasonlóan rendkívül egészséges vackok. Az ízük pedig adott esetben sokkal jobb, mint olcsó társaiké (pl. a virslinek sokkal jobb íze van, mint a hasonló árkategóriáju csomagolt virsliknek). A minőség pénzbe kerül. Ráadásul még mindig teljesen középárasak az ilyen termékek, vannak SOKKAL drágább felvágottak a piacon.
Norbi egyetlen könyvében sem írja egyébként azt (ha valaki beleolvas meglátja), hogy kizárólag az ő termékeit fogyassza bárki is. Ez csak alternatíva, ami nem is rossz, ha körbenézel a piacon. Az UD1-es tészta valóban olyan tápértékkel rendelkezik, hogy egész nyugodtan megeheted (kis mennyiségben!) vacsorára is. Én pl. az egy doboz tésztát, ami 200 gramm 3 étkezésre szoktam elosztani és mivel ezek a termékek nagyon laktatóak is, bőségesen elég, ha ezt eszem ebédre, utána nem vagyok éhes 5 órán át legalább, pedig fele annyit eszek belőle mint a rendes tésztából. Létezik UD1-es liszt is, nem is egy fajta (kenyérhez, palacsintához, süteményhez), amikből csinálhatsz a fogyókúrád ideje alatt is palacsintát, kakaós csigát, vagy bármi mást amit megkívánsz (recept rengeteg van a neten). És büntetlenül megeheted tízóraira, mert ugyanúgy fogyni fogsz. Szerintem ez megér +15-20%-os árkülönbséget
(bár a liszt valóban nagyon drága). Én nem szeretek vezekelni!
Műzli szeletből pl. a Norbis az egyetlen, ami glükoz szirup és más ragacsos vackok helyett fruktózzal készül. Nincs másik, az összes BIO müzli is glükozzal készül (rendszeresen járok bio boltban és mindent el szoktam olvasni), bár némelyik *ellenőrzött ökológiai gazdaságból származik. De ugyanúgy hízlal és emeli a vércukorszintet.
Egyébként a röhej az, hogy egyszer pl. vettem a bio boltban egy puffasztott köles kockát, ami az összetevők szerint cukor mentes csokoládéval volt kenve. Ennek ellenére tiszta szirup volt az egész csoki a tetején. Na ez az igazi gáz, mert bio boltba olyanok is járnak, akik nem ehetnek cukrot és a mentes élelmiszereket keresik.. és gyanútlanul megveszik (mindezt 300 Ft-ért, míg Norbi csokival bekent puffasztott búzája 150 Ft-ba kerül és arról lehet tudni hogy valóban édesítőszerrel készül, mert pontosan fel van tüntetve rajta minden).Azok a termékek jelentősen drágábbak "társaikénál", amik a "csodalisztből" készülnek. A többi pedig középáras, ha összehasonlítod.
Azon is érdemes továbbá elgondolkozni szerintem, hogy a MACOSZ (Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége) szerint - amelyben vannak szakemberek ugye - az Update termékek cukorbetegek számára is ajánlottak és fogyaszthatók (egyébként az élelmiszerek összeállításában, illetve a könyvek írásában is közreműködik dietetikus szakember és orvos).
Természetesen nem rábeszélni akarlak ezekre vagy ilyesmi, hiszen mindenkinek szíve joga eldönteni hogy mivel és hogyan fogy, de kérlek, ne azért dönts ellene, mert neked nem tetszik a marketing, vagy nem szimpatikus Norbi/Réka! Kérlek, legalább próbáld ki, vagy olvasd el az összetevőket és hasonlítsd össze más termékekkel!
Abszolút a jóindulat vezérel engem, szóval nem támadó jellegű a hozzászólásom, de három éve eszerint élek és azóta nem volt szükségem arra, hogy "ismét lefogyjak 20-30 kg-t", mert tartom a súlyomat és nem éhezek. Szóval az én tapasztalatom 150%-ig jó, pedig amikor én kezdtem még nem voltak Norbi termékek sem ilyen széles választékban, vadászni kellett a túrórudi vagy a puding után is, mert csak néha volt a boltokban.. a módszer úgy is működött természetesen, viszont ezek nagyon megkönnyítik azok dolgát, akik változtatni akarnak, mert pl. nem kell lemondani a grizes tésztáról vagy egy jó sütiről néha és mégis fogy vele az ember
Természetesen szó sincs arról hogy két pofára zabálni lehet ezeket, de nagyon jól tud esni az embernek uzsonnára, vagy ebéd után egy túrórudi, főleg annak aki édesszájú, mint én. Szóval én bíztatnálak, hogy legalább próbáld ki!hanee
-
válasz
ngabor2 #1492 üzenetére
A pirított gríz az egyik kedvenc ennivalóm, holott nagyon egyszerű.
Gyerekkoromban anyámat az őrületbe kergettem a mit készítsek vacsorára? kérdésre adott hármas válaszommal: répafőzeléket, pirított grízt, sült krumplit.
Magam is el tudom készíteni eme étkeket. Az lenne a fura, ha nem.
-
hanee
senior tag
válasz
ngabor2 #1492 üzenetére
Szia!
Nekem van megoldásom a problémádra!
Update 1-es tészta. A gríz ebédre még amúgy is belefér, főleg ha "csak" a tésztára teszed és lekvárból is lehet kapni diétásat (ebből is az Update 1-eset ajánlom, mert az EHETŐ is, nem csak diétás).
Szóval grizestésztára fel!
hanee
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #1403 üzenetére
jól elbeszélgetek itt magammal...
tehát amit csináltam: szokás szerint látszólag ösze nem illő dolgokat sütöttem össze. ismét az ehető kategóriába esik a végtermék
gyümölcsös sült csirkecomb kéxarvas módra:
4 egész csirkecomb
3-4 alma
2 körte
1 kis cukkíni
1 cékla
só
frissen tört színesbors
delikátelkészítés:
a csirkecombokat kettévágom, megmosom, kicsit megborsozom, delikátozom, és egy beáztatott cseréptálba 180 °C-on kb. 1 órán át előfőzöm. közben meghámozom és kiskockákra vágom a gyümölcsöket. ha a hús nagyrészt megfőtt (nem kell teljesen megfőnie, merta kkor a végén szétesik), ráteszem a gyümölcskeveréket, és további 1 órán át összefőzöm.A gyümölcsök levet eresztenek, amiben a hús megfő, és átveszi az ízét. köret nem is kell hozzá, hisz ott a sok gyümölcskocka. a cékla szép színt is ad neki, nomeg az íze is benne lesz. én ezekkel a gyümölcsökkel próbáltam, de szerintem bármilyen egyébbel is lehet próbálkozni. szokásomtól eltérően nem tettem bele gombát, de lehet, hogy nem is baj, az már sok lett volna a jóból. birsalma is lett volna itthon, csak így is majdnem kifolyt a leve a tálból, annyi gyümölcs lett rajta.
remélem hűlés közben még inkább átveszi a hús az ízeket, mert így frissen megkóstolva még éppcsak lehetett érezni. a bors és a delikát nem rontotta el, de egy kis sót még elviselt volna.
-
Timocicu
senior tag
válasz
ngabor2 #1393 üzenetére
Én jó kg - másfél kg húsihoz szoktam tenni: egy TV. paprikát és két kisebb vagy egy nagyobb paradicsomot. Ha csípősre szeretném, akkor teszek bele hegyes erőset is. D így is teljesen más az íze, mint ezek nélkül, viszont sokkal többet sem jó bele tenni, mert át is fordíthatja az ízét lecsósra. Persze úgy sem rossz, csak nem mindenki szereti.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #1386 üzenetére
no, meg is van.húsleves helyett csak leveskockát sikerült beletenni, de úgy is jó lett.
majdnem olyan sűrűségű, ahogy általában a leveseket szeretem (megáll benne a kanál), de ennél nem is probléma. találtam egy helyet, ahol a főzőtejszín olcsóbb volt, mint a tejföl, és vlóban jó sűrű lett tőle. 4 tojásból galuska bele, 4-féle gomba, 2 nagy fej hagyma... tehát nincs belőle kispórolva a lényeg.
-
werszomjas
addikt
válasz
ngabor2 #1371 üzenetére
én annyira nem tudom a menetét de arra készülj hogy mocskos meló lesz és sokáig tart
de lehet hogy csak mi csináltuk bénán, tavaly főztünk itthon mi is először.
de kb úgy kell ahogy elsőnek írtad, meg úgy tudom az is fontos hogy mikor hűl kifele akkor fejjel lefele kell őket fordítani.
hajrá!!!
-
Timocicu
senior tag
válasz
ngabor2 #1368 üzenetére
Wáóóóó!
Ez nagyon jól hangzik! Már nyelek is nagyokat! Sajnos a férjem nem nagyon,sőt egyáltalán nem szereti a gombát, de azért ezt a receptet lehet kipróbálom.
Azért, ha anyósa tejfölös gombapörit készít nokedlivel, arra nem mer nemet mondani. Bezzeg, ha én teszek valami ételbe egy keveset, azt kipiszkálja a tányér szélére!
Egy jó töltött dagadó is finomabb, ha a töltelékébe van egy kevés gomba! Én teszek a húsos töltelékbe igaz sokan beízesített kenyérrel akarják felturbózni szegény dagadót.
-
Timocicu
senior tag
válasz
ngabor2 #1365 üzenetére
Szia!
Péntekig? Háááát! Az elég hosszú idő ilyen melegben!
Valami jó kis fokhagymás oldalas vagy mustáros tarja? Netán sült csirkecomb? Nem láttad Fekete Laci tepsis sült marha húsiját? / Pénteken ismételték a "hal a tortán-t" vagyis egész héten, de Laci pénteken főzött / Én szoktam úgy lesütni csirke combot, hogy jól befűszerezem, teszek alá valami zsiradékot, fehérbort hogy abban párolódjon, lehet tenni rá fokhagymát, vöröshagymát, paradicsomot, paprikát vagy akár gombát iskarikára vágva és a köretet is elkészítem vele, mert a tetejére karikázott burgonyát teszek.Alufólia alatt párolom kb:50-60 percig majd addig sütöm, míg megpirul a teteje. Fincsó hami!
-
-
Timocicu
senior tag
-
talmida
Közösségépítő
válasz
ngabor2 #1299 üzenetére
Köszi a szakmai hozzászólást!
De az is igaz, hogy nem csak az veszélyes, aminek azonnal észrevehető káros hatása van ....mert pl a mértéktelen alkoholizálás sem okoz azonnali rákot vagy súlyos máj elváltozást,... csak évek múltán.
A béka-ölő kísérletet is -gondolom- mindenki ismeri... hasonló igaz az emberre is. Vannak olyan anyagok (sőt "egyszerű" rossz szokások is), amik lassan ölnek, ún silent killer-ek.
-
talmida
Közösségépítő
válasz
ngabor2 #1295 üzenetére
Azt olvastam, hogyha az alumíniumból készült edényben sütnek-főznek, az akkor ártalmas. "Hidegen" talán nem veszélyes.
Egyébként nem évezredek/milliók óta használnak alumíniumból készült edényeket,
úgyhogy nem nyúlhat vissza túl messzire az ezirányú egészségügyi kutatás sem.
Kb olyan ez a megjegyzés, mint, amit az egyik rokon szokott modani, amikor arra figyelmeztejük, hogy olvassa el a termékek tartalmi listáját mielőtt megveszi..vagy ne igyon tisztítatlan csapvizet. Pl ő azt mondta ez utóbbira, hogy "ősapáink" is ezt itták, mégsem lett semmi bajuk. Csakhogy ősapáink idejében még nem volt ennyi szenny pl a Dunában sem.
Amúgy nem 100%-ig biztos, hogy igaz az alu "rémhír", de nem is kizárt..
-
brownus
veterán
válasz
ngabor2 #1231 üzenetére
én holnap (itthon vagyok anyuméknál) házi tyúkból bográcsost fogok főzni...
mit szóltok azon ötletemhez, hogy kábé 10 dkg füstölt szalonnát kisütök, hogy a kisült zsírban pirítsam meg a hagymát? vagy az inkább a marhahúshoz illik jobban? lecsós alapot fogok csinálni a pörihez. a vége felé meg vörösborral lelöttyintem.
-
vágányzár
tag
válasz
ngabor2 #1222 üzenetére
A sóspalacsinta ollan mint a "pidza", felzabál mindent, csak úgy kell etetni, hogy a tészta is visszaköszönjön. Elvileg tísztát akartunk, nemde..........maradvány olivabogyóimtól s egy kis húsvéti sonkától palacwsintán át szabadultunk meg a csatornán át, és fasza vót. A bogyesztől igazán pikáns volt. Ja és soproni démon lazajtotta a tísztát, vót rendesen, fújt engem is.A káposzta, füstőtsajt,gomba kombó vót a legkívánósabb az idén.
Hétfőn, ha szerencsénk van kucsmagombás rántottát túrunk.
(palacsintába is belevágnám, pontosabban palacsinta tésztában kisütve is megérne egy misét)
üdv.
-
ladybug
őstag
válasz
ngabor2 #1083 üzenetére
Például:
Sajtos keksz kukoricalisztből (gluténmentes)Hozzávalók:
25 dkg reszelt sajt (lehet többféle is)
30 dkg kukoricaliszt
2 db tojás
csipetnyi só
szükség szerint tej
zsír (a tepsi kikenéséhez)
köménymag (a megszóráshoz)
reszelt sajt (a megszóráshoz)A hozzávalókból - szükség szerinti mennyiségű tejjel - kemény tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval, illetve késsel négyszögeket vagy kiszúróformával más alakzatokat vágunk belőle. Kizsírozott tepsibe tesszük, s megszórhatjuk köménymaggal, sajttal is. Halványsárgára sütjük.
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók négy személyre:
1/2 kg burgonya, (újburgonyából nem jó), 2 dkg élesztő, 2 evőkanál tej, 1 mokkáskanál cukor, 2 kávéskanál só, 40 dkg gluténmentes kenyérpor, 2 egész tojás, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelhető sajt, kb. 2-3 evőkanál rizslisztElkészítése:
A burgonyát héjában puhára főzzük. Megtisztítjuk, majd átnyomjuk burgonyanyomón. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A burgonyát összedolgozzuk az élesztővel, vajjal, kenyérporral, sóval tejföllel és a tojások sárgájával.Langyos helyen kb. fél órán át kelesztjük. Rizsliszttel megszórt deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, késsel kockásra csíkozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A karikákat megsodorjuk, hogy magasabbak legyenek, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 150 fokon addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz.
-
nyávogi
tag
válasz
ngabor2 #1073 üzenetére
Almatorta ír módon
18 dkg margarin
12 dkg cukorral
habosra keverünk, hozzáadunk
3 egész tojást,
18 dkg lisztet
1/2 cs. sütőporral
reszelt citromhéj, csipetnyi só, fahéjpor,
1 evők. rum megy még bele.
1/2 kg almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk és a masszába keverjük.
Kikent, kilisztezett kerek formában kis lángon sütjük kb. 40 percig. (tűpróbáig) -
ladybug
őstag
válasz
ngabor2 #1073 üzenetére
Egy nagyon finom almás recept:
AlmatortaTésztához: 15 dkg vaj vagy margarin, 12 dkg cukor, 1 cs vaníliáscukor, 1 csipet só, 1 kk citromhéj, 3 tojás, 25 dkg rétesliszt, 2 kk sütőpor, 1-2 dl tej.
75 dkg alma a tetejére, amit szépen felszeletelsz, és citromlével meglocsolod, majd felolvasztott margarinban aranybarnára sütöd - ha sietsz, ez nem szükséges.A cukrokat, a tojásokat, a sót, a citromhéjat a vajjal kikevered, aztán hozzáadod a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Egy tortaformába önjük, és a tetejére teszed az almaszeleteket. 3-4-es fokozaton 40-50 percig sütöd.
-
válasz
ngabor2 #1073 üzenetére
Öreganyám anno almás kalácsot csinált.
Reszeld le az almát. kis fahéj, cukor, megdincteled.
Kelessz tésztát:
1kg liszt, 1 deci cukros langyos tejen megfuttatod az élesztőt, 1 kanál zsír, összekutyulod, raksz bele egy kis sót még, max 1 db tojást. Hagyod hogy megkelljen.
Utána kinyújtod, négyzeteket vágsz belőleolyan 10*10-est, raksz bele az almából, és ilyen kis batyukat csinálsz belőle, a tetejét pedig jól bekened tojássárgájával, hogy szép fényesre süljön. be a sütőbe, és aztán meg be az arcba
De, ne feledd el a zsírt, bár tehetsz bele olajat is, de a zsírral sokkal jobb lesz a tészta, mer ha elfelejted olyan kemény lesz mint a multkor a kakaós csigám -
_Yvorl_
tag
válasz
ngabor2 #1069 üzenetére
Nem tudom én turmixgéppel szoktam késziteni de nálam ugy néz ki, hogy beleteszem a lisztet tojást tejfölt és kis vizet aztan turmix on majd kevergeteskozben locsolom tovabb vizzel es igy szemre tudom elerni a megfelelo allapotot. aztan sutes kezdes es ha kozben kicsit besurusodik ako rmeg mar van annyira folyos, hogy ha hozzaontok meg kis vizet akkor azt mar a merokanallal is el tudom keverni
-
_Yvorl_
tag
válasz
ngabor2 #1027 üzenetére
Én még amit ajanlani tudok
60dkg - 1 kg liszt izlés és mennyiség szerint
cukor so attol fuggőn arányitva hogy sos avagy édes lesz e a töltelék
1-2 tojás méretfüggő
ásványviz
és egy kis egész tejföltejföltöl szerintem finomabb
es ásványvizzel kevergetés közben addig önteni mig az állaga jó nem lesz -
ipavlidu!
tag
válasz
ngabor2 #1040 üzenetére
Koszi a valaszokat.
Finoman hangzanak!
Ma nem'tom oket kiprobalni, de meg a heten sort keritek rajuk. A kremturo az milyen? Korulneztem egy boltban, de csak vaniliasat talaltam.
Gondolom nem arra gondolsz.
Bar en eredileg olyan szendvicsekre gondoltam, hogy ell lehessen oket szallitani, de most hogy igy mondjatok, jol hangzik a tobbi is. Ja es szerintetek erdemes kenyersutot beszereznem, vagy van boltban jobb fele kenyer?
-
rien
senior tag
válasz
ngabor2 #1014 üzenetére
Oké, az egyszerűségre törekedtem.
Szóval akkor az utókornak
Bundában sült körte (8 darabos adag):
4 körte
1 dl fehérbor
5 dkg cukor
1/2 csomag fagyasztott leveles tészta
fél citrom leve
5-8 dkg porcukorA körtét meghámozzuk, kimagozzuk, félbe vágjuk. A fehérbort cukorral, 2 dl vízzel hígítva felforraljuk, puhára főzzük benne a körtéket.
A leveles tésztát fél centi vastagra nyújtuk és négyfelé vágjuk. Majd a negyedeket még kétfelé vágjuk, hogy legyen 8 kis téglalapunk. A tésztába csomagoljuk a körtét, úgy hogy a magháznál legyen az "illesztés". Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy hogy a göbölyű fele legyen felfelé. 220 fokon pirosra sütjük.
A citrom levébe annyi porcukrot teszünk, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A kihűlt bundás körtére kenőtollal rákenjük a citrommázat, ha megszilárdult kész is.
Én melegen ettem, nagyon finom volt. Meg egyszerű. -
rien
senior tag
válasz
ngabor2 #1012 üzenetére
Például veszel fagyasztott leveles tésztát. (profis, tesco-s is jó) felengeded. Kinyújtod a tésztát kb. fél centi vastagra, sózod mindkét oldalát. Tojássárgájával megkened, sajt rá, és felvágod rudacskákra. Be a sütőbe.....és nagyon finom.
Ha szereted a körtét, van egy tök jó receptem (szintén fagyasztott leveles tésztás) egyszerű.....de csak akkor pötyögöm be ha érdekel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest