Hirdetés
- Mobil flották
- Apple iPhone 17 - alap
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Megtalálták az akkumulátortechnológiai Szent Grált? - CES
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
Tommer
tag
válasz
makkai
üzenetére
Most ezt ON -ba írom, mert lehet másnak is segít, de csak a saját tapasztalatom tudom leírni, a saját alaplapommal és SSD -mel. És előre szólok, hogy marha hosszú leszek.
Kell egy kis bevezető is, a teljes megértéshez, szóval:Az alaplapom egy GigaByte EP45T-DS3R az SSD meg egy Intel X-18M-G2 160GB SSD (igen ez egy 1,8" SSD, szóval kellett még hozzá egy 2,5"-1,8" SATA átalakító.)
Mivel elég sok merevlemezem van, így nekem nem volt elég az alaplapi 6db SATA csatlakozó. Ezért kellett egy SATA kártya. A döntés erre az ASRock SATA3 kártyára esett. Ismétlem: nem a SATA3 miatt, hanem mert kellett még plusz SATA csatlakozó. (Azt, hogy ez nem fog menni SATA3 -ban, nem tudtam, de nem is számított.)
Azt hogy ezen a kártyán Marvell vezérlő van (pontosan Marvell 88SE9123/88SE9120), ezt tudtam, de ez sem számított, mivel úgy olvastam, hogy ez csak bizonyos SandForce vezérlővel ellátott SSD -k esetében vezetett problémákhoz. (Azt nem tudom, hogy pontosan ezzel a vezérlővel volt -e a gond, de mivel nem SandForce vezérlős az SSD -m így nem nagyon érdekelt.)
Igaz érdekes módon (#27570) Attila2003 hozzászólása ezt pont cáfolja, mivel ő ahogy olvasod egy-egy NVIDIA nForce 780i SLI alaplapba helyezett ASRock SATA3 kártyára (Marvell vezérlő) kötött Agility 3 SSD -t használ, azok pedig "SandForce 2200" vezérlővel vannak ellátva. És úgy tűnik nincs problémája. (vagy nem jelezte.)
Szóval vannak itt érdekes dolgok az biztos, ezt átlátni hát... nem egyszerű.És most jön a tényleges válasz a kérdéseidre:
Nálam, még a SATA kártya behelyezése előtt a win7 64bit már AHCI -ban lett feltelepítve az SSD -re, mivel az én alaplapom tudja az AHCI -t, így nem kellett semmit állítanom. Nálad viszont úgy tűnik, hogy NEM AHCI módban (hanem IDE) lett feltelepítve a Windows, így mielőtt bármit csinálsz, szóval még a SATA kártya behelyezése előtt, előbb módosítanod kell a windows "registry" -t. Ha ezt nem csinálod meg akkor nem fog indulni a windows.
Vagy ezen [link] alapján.
Vagy a PH -s cikk ezen [link] -je alapján. Csak itt már előre el van készítve egy reg fájl. De figyelni kell mert itt a szövegben még mindig rosszul van linkelve a dolog. Ahogy olvasod :
"Windows Vista/7 operációs rendszerekhez töltsük le ezt a regisztrációs fájlt"
Az ezt -re kell menni az egérrel, majd jobblikk és hivatkozás mentése másként, és letölt egy ahci_win7.mp3 fájlt, amit értelem szerűen át kell nevezni ahci_win7.reg -re, mivel ez egy regisztrációs fáj, nem zene. Na ezen kell 2x klikkel-ni, majd újraindítani a windowst.
Most már rákötheted az ASRock SATA 3 kártyára.Miután én rákötöttem az SSD -t a SATA kártyára, a BIOS -ban már ki lehetett választani, hogy az SSD -ről is boot -olhatok. Szóval kiválasztottam a BIOS -ban, hogy természetesen az SSD -ről akarok boot -olni. Így nálam a boot beállítás után megjelentek az alaplap szokásos dolgai, proci, memória, stb. és lépett tovább. A képernyőn ezután a SATA3 kátyára kötött dolgok jelentek meg, mit az én Intel SSD -m. Itt jelezte is, hogy most AHCI módban van a cucc.
Ezután betöltött a win7 megtalálta a kártyát, és feltelepítette hozzá a megfelelő meghajtóprogit.
Mivel nálam fent van a Hard Disk Sentinel így megnéztem (ill. ellenőriztem) a dolgokat, mint az AHCI -t, meg a TRIM -et. Minden OK volt. Ellenőriztem a CrystalDiskInfo progival is. Ott is minden OK volt TRIM, és NCQ aktiv. Fasza.Úgy gondoltam, hogy mivel ezen ASRock kártyához adtak egy kis Driver CD -t is, így feltelepítem a CD-n lévő Marvell meghajtóprogit. Fel is telepítettem, majd újraindítottam a rendszert. Minden rendesen indult. Gondoltam ezért ellenőrzöm a programokkal.
Hát most már azt írták ki, hogy NINCS TRIM. Na mondom mi a szar van?
Uninstalláltam ezt a kártyához adott Marvell meghajtóprogit, újraindítottam a gépet. Most megint települt a win7 saját meghajtóprogija, és minden fasza lett megint, van TRIM és NCQ.
A következtetésem, hogy nem kell semmit ezen a kártyához adott kis CD-ről telepíteni, a win7 mindent elintéz magának, és ez nálam (ez én estemben) így a fasza.
Szóval én semmit nem állítottam az eszközkezelőben, hagytam hogy a win7 feltelepítse magának a dolgokat, majd újraindítva a rendszert minden OK -volt.Összefoglalva:
- Ahogy írtam, nekem a win7 64bit már az SSD -n már AHCI -ban lett telepítve.
- Kikapcsoltam a gépet, betettem az ASRock SATA3 kártyát, rádugtam az SSD-t.
- Bekapcsolva a gépet beléptem az alaplap BIOS -ba, ott megjelent, hogy boot -olhatok az SSD -rők is. Ezt be is állítottam.
- BIOS -ból save&exit. Indul a gép.
- Kijelzi az alaplapi dolgokat, majd kijelzi az ASRock SATA3 kártya dolgait, hogy AHCI módban van az SSD, stb. stb.
- Indult a Win7, felismerte a kártyát, telepítette az általa jónak vált meghajtót.
- Újraindítás, és minden fasza AHCI, TRIM OK.
- Öröm és boldogság. (legalább is eddig)Hogy a Samsung Magician Software nem talál SSD-t azt nem tudom miért van. Gondolom Samsung SSD -d van. Csináld úgy ahogy én, mást nem tudok mondani. Nekem ez a tapasztalatom. Nálam az Intel SSD Toolbox megtalálja az Intel SSD -et, a SATA3 kártyára dugva is.
Ha valakinek más a tapasztalata, ossza meg, hátha az is segít. Csak ezt így leírni, rohadt hosszú, elmondani szóban egyszerűbb. Remélem az ért érthető voltam, és nem írtam nagy ökörségeket.
(Szóval bocs mindenkitől ha hosszú voltam, de gondoltam minden lépést leírok, hogy kikövetkeztethető legyen, ha valamit elcsesztem volna.)
Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Asztrofotózás
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kedvenc zene a mai napra
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Mini / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 89%
- Asus Zenbook 14 OLED 2.8K 90Hz HDR 10bit Ryzen5 5600H 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1024GB/1T Újszerű Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest