- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
agy73p
senior tag
-
agy73p
senior tag
Egen, azt hiszem a kezdő topicból tudsz mindent a történetről.
Csajok is megszoktál a Linuxot, a Cinnamont is elfogadták. :-) A sebessége MATE-val nagyon frankó, de most meg hiába tettem fel, nem adja be a panelokat, semmit....Az biztos, h ezen a gépen maradok a Fedora/Korora változatnál a hardver miatt, már több időt nem töltök kísérletezésekkel.
Viszont ez azzal jár, hogy itt fogok kérdezni, lehet, h nem keveset, ha nem gond Nektek. Mindig csak apróságokkal tudok haladni, mert itthon sok időm nincs gépezni.
Ilyen alap kérdéseim vannak, pl, hogy ha feltelepítek egy progit, de nem kell, akkor hogy lehet leszedni, hogy ne kavarjon be más maradó progiknál.
Feltettem a Sugar DE-t, de le akarom szedni. Utoljára, amikor a KDE-t leszedtem az előző telepítésről, többet nem is kaptam grafikus felületet, csak a egyszer tudtam konzolrol (jól mondom?) elindítani. Újra kellett raknom a gépet. Van egy kis fogalomzavarom, majd lassan belejövök talán.Szóval egy kicsit fogni kéne a kezemet az elején egy ideig (lehet, h jó ideig), aztán majd csak megtanulok járni.
-
Tamy
őstag
Ez sem rossz megoldás, de szerintem egyelőre simán csak törlöm a Cern repóját, talán megleszek nélküle. Most csak az Expect csomaghoz kellett, az aktuális mentést szeretném átmásolni egy másik szerverre, ezt egy expect scripts segítségével tűnt a legegyszerűbbnek, aztán kiderült, hogy ami Xubuntun sima ügy volt, az itt egy kicsit szívatósabb. Persze később is belefuthatok még hasonló problémába, de most már tudom mit kell tennem ilyenkor.
-
Tamy
őstag
Igen, erről a csomagról van szó.
Próbáltam az általad említett megoldást is (igazából azzal kezdtem), de ezt kapom:
No package expect available.
Error: Nothing to doEzért kezdtem el letöltögetni. Nemigazán tudom hol találok olyan hivatalos tárolót, ami alapból nincs beállítva, és érdemes lenne használni. Az epel-t keresgélem, megpróbálom hozzáadni, majd abból telepíteni.
-
joecontra
addikt
Milyen kernel modult tett fel hozzá? akmod?
Igen.update testing ágakon nézd meg, hogy van -e frissebb driver, kernel modul akármi. ne tedd még fel, csak nézd meg, hogy közzétették -e már.
Xubuntu 14.04-nél ilyennel nem találkoztam, ha jól rémlik ott a kernel és zárt driver is régebbiek szóval nem gondolom hogy a frissebb segítene.A glxinfo-t kicsit később tudom majd megnézni.
Fenyő
Nincs compiz.body007
i686 verzióval próbáltam.Üdv,
J -
qisqaqas
senior tag
Motorháztető alatt több fedora ambassador is ténykedik, szerintem elég komoly fedorás arcok. Meló mellett csinálja mindenki. Egyébként meg igazad van.
Mindenesetre azok után amik történtek a honlap körül, csoda hogy eddig megvan. :/
A CentOS ugye RHEL gyermek, ammeg garanciát vállal arra hogy minden tárolóban lévő szoftver kap secu update-et akkor is ha EOL produkt. A patcheket backportolják aztán hajrá. Nem is csoda hogy kevés ott a progi.
-
cigam
titán
Moonlight?
Ölég régi tuti jó lesz? Tudom, próbáljam ki. De elötte még kipróbálnám a centos-t...
naazilyenszaroktólleszagyatlanulszarawebböngészés.Hát a horizon.tv megköveteli, így igazodnom kell hozzá. De ez a jobb kezemmel megvakarom a bal fülem ez nem tetszik.
-
qisqaqas
senior tag
Ha szeretnél részt venni az oldal jobbá tételében, szívesen várjuk jelentkezésedet.
Nem tartozom a szekesztők közé, félreértés ne essék, de elég sok munka van benne.
-
kovaax
őstag
Naugye:
Yum csomagkezelő hibák javítása
Rendszer frissítés Fedora 21-hezKár, hogy nem javítanak meg semmit. Legalábbis nem frissül a PackageKit és libhif, és a 404 hiba se múlik el...
-
Miért ennél voltak profibbak is?
Amúgy CentOs 7-hez van Xfce Spin? Abban is gondolkodom még következő hosszabb távon használt fő rendszerként, viszonylag régi a gépem és jobban kedvelem a stabil (és gyors) kiforrottabb dolgokat, minthogy mindig mindenből a legfrissebb legyen fönt, csak kérdés mennyire jó desktopra, általános használtra, mivel elvileg nem igazán arra van optimalizálva.
-
-
Igen 4 ezres Radírral nincs ilyen gond (3.13-as kernellel próbáltam), csak az uvd1-es karik vdpau gyorsításának implementálása a kernelbe alacsony prioritású dolog volt az Amdnél csak a 3.18-as kernelbe pakolták bele, Firefoxra van tipped? Opensusés kernelfrissítést meg gondolom inkább a topikjában kérdezzem meg...
-
kovaax
őstag
A 20 és 21 alatt már nem gyomláltam ki semmit pont emiatt, szóval nem tudom még él-e ez a "fícsör". Mindenesetre tegnap leszedtem egy csomó szart, és megnézem mi lesz. Aztán riportolok.
De a yumex (nekem legalábbis) úgy működött, hogy kilistázta az össze javított csomagot, szóval azokat is, amik nincsenek felinstallálva. Így vagy tudtam, hogy mit nem kell bepipálni, vagy azt mondtam, hogy jelölje ki mindet, majd hajrá, és akkor visszarakta azt is a függőségeivel együtt, amit már nem kellett volna...
-
Dhampir
félisten
Ja, amikor a béta Debian Potatot először futtattam annak idején, az sokkal egyszerűbb volt, főleg, hogy puffer túlcsordulással leállt a telepítője.
Inkább az egyszerűbb, áttekinthetőbb rendszerhez vagyok hozzászokva, kissé ügyetlennek érzem magam a Gnome Shell alatt is, de egyébként tetszik.
A lényeg az, hogy a levelezés, Abevjava stb. jól fusson, ha kell.
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
Átpörgettem pár disztrót, de kizárólag a 32-bites kiadásokat.
-Mageia 4.1:
nem az igazi, a Mandrake/Mandriva jobb volt annak idején.-OpenSuse 13.2:
Ez sem olyan, mint régen volt, a régi Yast jobban tetszett, de a részletes konfigurálhatóság megmaradt.-Ubuntu 14.04.2 LTS:
"Megjavult" és rögtön állítható a korábbi laptopos fényerőprobléma. Tweak progiban betűválasztás közben Compiz-fagyások (eltávolítottam) és később Firefox-szal való böngészés közben valami elkezdte felzabálni a memóriát; 6,8 GB-nál kezdtem megrémülni.-Fedora 21:
A telepítője még mindig furcsa, de azért ráállt az elmém. Dög lassú volt a csomagkezelés/frissítés, persze gondolom, hogy csak a rendszer beállításának elején, habár a 20-asban is lassú volt a frissítés.Hm, mm, mmm... elégedetlen vagyok.
-
csendes
addikt
De miért nem megy a gnome-shell vnc-vel?
Így néz ki az xstartup a vnc-hez:
XAUTHORITY=$HOME/.Xauthority
export XAUTHORITY
LANG=en_US.UTF-8
export LANG
echo $$ > /tmp/xsession.pid
XKL_XMODMAP_DISABLE=1
export XKL_XMODMAP_DISABLE
if [ -n "`gnome-session -h | grep "\-\-session"`" ]; then
gnome-session --session=gnome
else
gnome-session
fi
Addig eljut, hogy gnome kezdeti beállítás GUI-n beállítom, a nyelvet, billentyűzetet, átugrom a közösségi média beállítást, de utána nem indul el. -
A sweethome3D is ilyen
Egyébként nem tudom miért nem teszi bele valaki egy repóba ezeket a progikat...
-
Madara-san
aktív tag
USB, és Mac alatt kreáltam DD-vel. A fura az, hogy a laptopomon simán működik (IBM T61). Próbáljam meg kiírni DVD-re? Holnap posztolok debug logot, hátha abból sikerül megfejteni valamit.
#4816 miért szükséges kikötnöm? Ubuntu-t nem zavarta. SSD-re pedig nem szeretném felrakni, mert azon van a két fő OS-em (Win7 + Mac OS X).
-
csendes
addikt
De van, csak cseles. Régebben az volt pont a gáz, hogy egy ideig csak altatni lehetett a menüből simán és az Alt-ot kellett megnyomni, hogy megjelenjen a Power off. Most meg megfordították, de visszafordítható a beállításoknál. Egyébként amióta systemd van, a "systemctl suspend" a tuti altatószer.
-
kovaax
őstag
-
brugo
aktív tag
Megpróbáltam telepíteni egy programot ( MPLABX -et ) kiirta, hogy hiányoznak az emlitett fileok megkezdtem leszedtem az elsőt ez az új telepitője kiirta hogy nem telepithetöek. Mivel ott láttam a nagy X-et arra gondoltam hogy az X video szerverhez tartoznak amit most Wayland helyettesít ?
-
Shrike7973
senior tag
Szerintem független a RedHat fejlesztők munkájától, hogy egy root jogosultságot kérő, szkripteket végrehajtó, harmadik féltől származó alkalmazás mit művel a rendszerrel... Szóval szerintem egészséges egy adag szkeptikusság ilyen esetben. Mondjuk a Fedy valószínűleg kivétel, mert a fejlesztője (Satyajit Sahoo) elég híres FOSS körökben (többek között neki köszönhetjük a sokak által kedvel Numix témát). Továbbá a forrás nyílt, és így a szokásos "valaki csak észre vette volna már, ha valami turpisságot csinál..." is felhozható... Mondjuk amikor én használtam, nem vettem a fáradtságot...
-
ViZion
félisten
Ezzel nagyon egyet értek. Rengeteg alap dolog van, ami szinte a kezdetektől meglévő feladatra van kitalálva, és mégis beteges. Van 100 féle csomagkezelő... egy legyen, amit közösen fejlessztenek és legyen jó (és pluginezhető, ha vkinek nem elég). Van tucatnyi filemanager, de igazán jó NINCS. Lenne már valami közös alap, ami stabil, gyors, etc. és lehessen skinezni, pluginnel okosítani, testreszabni. Ezekből nem kell csillió féle, főleg nem úgy, h forkolunk erre-arra, majd pár év és leáll a fejlesztés.
-
csendes
addikt
A jó hír, hogy fedup 21 után a Mate DE kiválóan megy, főleg miután töröltem a külső (még a 18-hoz felvett) mate repo-t és a fölösleges csomagokat.
A rossz hír, hogy a gnome (3.14) elindulni se akar, se a sima, se a classic, se a wayland, egyből dob vissza gdm-hez, illetve egyszer totál le is fagyott. Még az is fura, hogy a gdm-ben egy darabig látszik a fogaskerék, amivel DE-t/WM-et lehet választani, aztán már csak a hűlt helye, de ha odakattintok, akkor azért megjelenik a választék (gnome, gnome-classic, gnome-wayland, mate, openbox). Biztos takarítani kellene, de még mit?Pedig nagyrészt azért frissítettem, hogy lássak már működő wayland-et.
-
csendes
addikt
Alakul ez:
WARNING: problems were encountered during transaction test:
broken dependencies
xorg-x11-drv-r128-6.9.2-1.fc20.x86_64 requires xorg-x11-server-Xorg-1.14.4-11.fc20.x86_64
icedtea-web-1.5.2-0.fc20.x86_64 requires java-1.7.0-openjdk-1:1.7.0.71-2.5.3.0.fc20.x86_64
mate-color-manager-1.6.1-1.fc18.x86_64 requires exiv2-libs-0.23-5.fc20.x86_64
Continue with the upgrade at your own risk.
Ezeket szépen töröltem... -
csendes
addikt
Ott tartok, hogy:
Downloading failed: Errors were encountered while downloading packages.
rpmfusion-free-release-21-0.1.noarch: [Errno 256] No more mirrors to try.
unrar-5.0.12-3.fc21.x86_64: [Errno 256] No more mirrors to try.
rpmfusion-nonfree-release-21-0.1.noarch: [Errno 256] No more mirrors to try.
Böngészőből rábökdöstem az rpmfusion free-release-re meg a nonfree-release-re, most megy tovább ... -
cigam
titán
Sokadik újraindításra megemberelte magát. 60-80% körüli proci használattal 25-30fps alapból a youtube lejátszás, teljes képernyőn már "csak" 18-20fps. Onnan tudom ilyen pontosan, hogy a flasg-ban találtam egy fps kijelző bekapcsolót
Érdekes, hogy a CPU használat nem változik teljes képernyős módban.A firefox nem tudom mivel, de lejátssza a videókat. Cserébe ragaszkodik a 360p-hez, pedig direkt HD videón próbáltam ki.
-
cigam
titán
A "beállítások"ban kikapcsoltam a hw-es rásegítést, és már látom a videókat. Bár ne látnám ...
Alapból még egész jó, de meg-meg akad picit. Amint átkapcsolom teljes képernyőre, slideshow-vá válik, tippem szerint 5 alá zuhan az fps.
De már ez is előrelépés.Nux nix. Eddig még csak azt a 2 tárolót vettem fel amit írtam. Most rákerestem lehet ez is kelleni fog.
+ valahol olvastam egy fél mondatot, hogy készítettek egy nyílt forráskódú flash lejátszót, ami szinte csak a videós portálokat támogatja. A slusz poén hogy állítólag azt használva nincsenek pl reklámok a Youtube videók elején. Abban lehet HW-es támogatás?
Vagy a FireFox-on próbáljam bepöccenteni? Nem ragaszkodnék én a chrome-hoz, csak néha belekuksiznék a linuxakadémia adásaiba.Ott meg valami flash alapú biszbaszt használnak ami csak a chrome-os flashban van. Mondjuk már az is fura, hogy egy linux-on nem, vagy alig támogatott rendszerrel sugároznak linuxosoknak, linuxról. -
cigam
titán
Hát, hogy használok, az túlzás, még csak ismerkedünk, és minden nap tanulok valami apróságot.
Eddig megküzdöttem azzal, hogy alapból nem ismeri az ntfs-t, ezért a grub2-be nem tette bele a Windowst.
Az epel tárolóból feltettem az ntfs-3g-t, a grub2-be visszavarázsoltam a windowst. Felvettem a gogle-t is mint repo-t, aztán feltettem a stabil (39-es) chrome-ot. Egészen addig tudtam örülni, amíg nem akartam youtube-ot nézni. Itt viszont megintcsak megakadt a tudományom, és a neten keresgélve sem lettem sokkal okosabb. A VGA nálam egy Intel 965 express inegrált csoda. -
cigam
titán
Hát nemtom. [link] Ez linux?
Bezonyám egy W7-et használ:
Current configuration
Lenovo ThinkPad X220 Tablet (2 copies)
Intel® Core™ i7-2620M CPU @ 2.7GHz
Intel® 150Gb Solid-State Drive 520 Series
Windows 7Speech Synthesizers (3 copies):
Manufacturer - Speech Plus (Incorporated 1988, Mountain View, CA)
Model - CallText 5010 -
cigam
titán
Akkor rosszul kerestem rá...
Ezt a centos leírást is olvastam, de nem értem miért csinálják. Miért hoz létre egy új distribet, ahelyett, hogy elszegődne a RH-hoz, vagy csak úgy szorgalomból, elküldené nekik a hibajavításokat? Pláne úgy,hogy már RH alkalmazottak?!
A fermi lab miért csinál egy új distribet, ahelyett, hogy a centos-t vagy fedora-t támogatná? -
whbear
senior tag
Eddig szinte az összes ismert és nem ismert disztrót kipróbáltam és nem csak feltettem, dolgoztam is velük pár napot. Már amivel lehetett. És bizony mindig a Fedora volt az, amivel mindent meg lehet oldani, stabil, de mégis friss. Nehezen álltam át a gnome3-ra, de már megszoktam és sokkal jobban használható a mindennapokban mint a KDE. Már mindkét gépemen Fedora futkározik, az egyik 32 bites a másik 64 bites.
-
Hát ez jó kérdés... Olyat is csinált a gép - talán amikor a win-re nyomtam a grub-ban de nem akarom rá fogni
-, h egyszerűen kikapcsolt boot közben. A fedora kernelpánikolt a win meg "semmit" nem csinált és ez lett az eredménye... Az a baj, h egy notin semmit nm lehet állítani bios-ban így szerintem felejtős. Lehet rápróbálok majd még de az ssd repül addig a gépből az tuti
(#4521) csendes: azért ajánlottam a -y-t mert nyomva kellett tartanom annyit kérdezett
-
Tim82
félisten
Alapesetben fel kellene töltenie 99%-ra vagy 100%-ra, ez Win-en is így megy (régebben 100-ra, mostanában inkább 95-99% közöttire engedi az OS/illetve alapértelmezett energiamenedzsment beállítások tölteni az akkut).
De tudomásom szerint nem annyira jó az akkunak az állandó 90% fölötti töltöttség (leginkább azért, mert melegszik az akku, ami csökkentheti kicsit az élettartamot). Én ezért szoktam úgy belőni, hogy 50% alá süllyedve kezdjen el tölteni, 86%-ig.
Egyébként csatlakozom: 1%-nak nincs jelentősége.
-
Tim82
félisten
Amit én használok, az Thinkpad-specifikus csomag
és nem vagyok benne biztos, hogy amúgy ezt a problémát megoldaná (márminthogy 99 helyett 100%-ra töltsön fel az akku).Illetve de, megoldaná: tlp és tp_smapi csomagok kellenek, akkor a tlp-ben van valami olyan parancs, aminek kiadásával 100%-ra tölti az akkut. De ez sajnos tényleg Thinkpad-only megoldás.
-
cigam
titán
Hát nem örülök neki.
- Ha veszi a fáradtságot, és figyel, megtilt, az lenne a minimum, hogy rámkrágok: Nem engedem, mert ütközik ezzel meg azzal a beállítással.
- Találtam egy Selinux hibakezelőt ami arra panaszkodik, hogy ki van kapcsolva. Oké visszakapcsolom. Bootkor vmit nagyon átnézett, és most be is van kapcsolva. De nincs mit keresni, a számolás rendben elindul.Nem furcsa?
-
-
cigam
titán
Nemtom. Van nekem olyan?
Próbálom felvenni a ritmust, magamba szívni az infót, de számomra minden fedora/linux specifikus dolog új.(Vagy nem is tudtam, vagy elfelejtettem az évek múlásával. Öregszem na.)Gondolom attól se essek (nagyon) kétségbe, hogy az rpmfusion telepítésekor/felvételekor panaszkodik az aláírás hiányára, és a nem aláírt csomagokra.
Ez sem túl bíztató: -
cigam
titán
Hát ez a KDE spin sem az igazi. Szokni kell. Bár a telepítő ugyanaz a példásan egyszerű magyar felület, a feltelepült KDE angol lett. Sőt a System Settings-»Locale-»Languages fülén sincs ott a magyar. Csak az american englisht lehetne betenni a prefered listába.
A telepítés leírása azt tanácsolja a djam ki a su -c 'yum groupinstall <language>-support' parancsot.
Igenám, de a yum grouplist parancs nem magyar nyelvtámogató csoportot. Sőt látszólag semmilyen nyelvtámogató csoportot nem mutat.
Vagy ezt a leírást köcetve 1esével tegyem fel a hunspell, hypen, kde-l10, mythes, texlive... csomagokat? Mindegyiket? Lövésem nincs mit csinál a texlive...Én bénázik, vagy ez az "apró" infó tényleg hiányzik a https://spins.fedoraproject.org/hu/kde/#support oldalról?
Ismeri vki az oldal karbantartóját? Rá lehetne beszélni ennek a pár mondatnak a beszerkesztésére? -
cigam
titán
Önnálóan nem indítható, a boinc kliens tölti le, és futtatja (gondolom paraméterezve meghívja a virtualbox-ot megadva neki a futtatási paramétereket, és magát az image fájlt)
Mivel a boinc kliens nem találja megfelelő verziójú vbox-ot, el sem indítja. +hiába találnám ki hogyan kell terminálból futtatni, sem a le sem a feltöltés nincs megoldva, hisz a boinc nem kap infót a számolás állapotáról.A boinc kliens a fedora repo-ból származik, és a verziószám alapján ugyanaz mint ami a honlapról elérhető (7.2.42 x64) A virtualbox- meg a virtualbox repo-ból lett felszenvedve. Azóta kipróbáltam 4.3-ast is, de azzal sem röffen be.
-
cigam
titán
Fent van, és külön-külön működnek is. Csak valahogy a kettő közötti kapcsolat problémás. Az Atlas problémázik hogy 3.2-nél nagyobb VirtualBox-ot akar.
Az atlas fórumán csak ennyit írtak a problémámra: I am using 4.3.12 on both Windows 8.1 and SuSE Linux 13.1. This is the last recommended for vLHC@home.Az nem lehet, hogy fedorán máshova kerülnek bizonyos fájlok, mint más distrók esetén, és ezért nem ismeri fel a vbox verziószámát?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest